TNO lanceert hulpmiddel in aanpak werkdruk

TNO heeft eind mei het Werkdrukkompas gelanceerd. Dit gratis hulpmiddel helpt om in gesprek te treden met het management van organisaties, met het doel om werkdruk te verminderen en verzuim terug te dringen.

Foto: SXC Een derde van al het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waaronder werkdruk. PSA is daarmee de meest voorkomende beroepsziekte. Voor de aanpak van werkdruk is medewerking van het management heel belangrijk.

Werkdruk is een complex begrip, waar ook het management geen pasklare oplossingen voor heeft. Vaak vreest het management dat de enige (kostbare) oplossing 'meer mensen' is.

Aandachtspunten en oplossingen
Het Werkdrukkompas laat op een heldere manier zien wat werkdruk is en hoe organisaties het kunnen aanpakken. Aan de hand van stellingen geeft het een eerste indicatie van de belangrijkste aandachtspunten bij werkdruk in de organisatie, gevolgd door mogelijke oplossingen.

Uit het Werkdrukkompas volgt een kant-en-klare presentatie met uitleg, resultaten en oplossingen om met het management in gesprek te treden over werkdruk.

Eerder gaf minister Asscher al het startsein voor de campagne 'Herken de druppel' om PSA, waaronder werkdruk, aan te pakken. De campagne maakt onderdeel uit van het plan van aanpak dat het ministerie van SZW de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers uitvoert om uitval en ziekteverzuim door PSA te voorkomen, en om PSA bespreekbaar te maken.

Bron: www.werkdrukkompas.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *