dodelijke ongevallen 2020

trend grafiek 2020

Minder arbeidsongevallen met vier of meer dagen verzuim

28-1-2022 00:00

In 2020 vonden 77 duizend arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken. Dat zijn er 16 duizend minder dan in 2019. In vervoer en opslag, industrie en in de zorg nam het aantal ongevallen het meest af. Dit meldt het CBS op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die in samenwerking met TNO wordt uitgevoerd.

In de jaren 2017 tot en met 2019 was het aantal arbeidsongevallen (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/04/minder- arbeidsongevallen-met-vier-of-meer-dagen-verzuim/arbeidsongeval–met-vier-of-meer-dagen-verzuim–) van werknemers (15 tot 75 jaar), waarbij minstens vier dagen werd verzuimd, vrijwel gelijk (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/04/minder-arbeidsongevallen- met-vier-of-meer-dagen-verzuim/marges). Daarna nam dit aantal af, van 93 duizend in 2019 naar 77 duizend in 2020. Het percentage werknemers met een arbeidsongeval met minstens vier dagen verzuim daalde van 1,1 naar 0,9.

Grootste daling ongevallen in vervoer en opslag en industrie

De afname van het aantal arbeidsongevallen met minstens vier dagen verzuim was het grootst in de industrie, en in de bedrijfstak vervoer en opslag. In beide branches was het aantal ongevallen in 2020 met 4 duizend gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In de gezondheids- en welzijnszorg nam het aantal met 3 duizend af, in het onderwijs met 2 duizend. In de handel (14 duizend) en in de zorg (13 duizend) kwamen in 2020 de meeste arbeidsongevallen voor met ten minste vier dagen verzuim. Dat komt deels doordat er veel werknemers in deze branches werkzaam zijn: samen boden ze werk aan een derde van alle werknemers van 15 tot 75 jaar.

Minder arbeidsongevallen veroorzaakt door psychische overbelasting

Bij 13 duizend arbeidsongevallen met minstens vier dagen verzuim was de hoofdoorzaak van het letsel psychische overbelasting, bijvoorbeeld intimidatie of stress. Dit aantal daalde het meest ten opzichte van 2019. Bij de meeste ongevallen op de werkplek was de oorzaak echter van fysieke aard. Zo werden uitglijden, struikelen of een andere val (12 duizend ongevallen), en fysieke overbelasting zoals zwaar tillen, of het maken van een verkeerde beweging (11 duizend), relatief vaak als belangrijkste oorzaak genoemd. Het aantal ongevallen waarbij het letsel ontstond door contact met stroom, hitte, kou, gevaarlijke stoffen of lawaai, daalde relatief sterk.

Bronnen

  StatLine – Arbeidsongevallen 4 dagen verzuim of meer (werknemers, bedrijfskenmerken) (/nl-nl/cijfers/detail/84031NED)

   StatLine – Arbeidsongevallen 4 dagen verzuim of meer (werknemers, kenmerken ongeval) (/nl-nl/cijfers/detail/84030NED)

  StatLine – Arbeidsongevallen werknemers naar bedrijfstak (/nl-nl/cijfers/detail/83158NED?dl=60EF5)

Relevante links

 Onderzoeksbeschrijving – European Statistics on Accidents at Work (https://www.cbs.nl/nl-nl/onze- diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksbeschrijvingen/european-statistics-on-accidents-at-work–esaw–)

 Database Eurostat – Non-fatal accidents at work by NACE Rev. 2 activity and sec (2010-2019) (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/hsw_n2_01/default/table?lang=en)

 Artikel – Ruim 90 duizend arbeidsongevallen met vier of meer dagen verzuim (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/52/ruim-90- duizend-arbeidsongevallen-met-vier-of-meer-dagen-verzuim)

  Privacy – Privacyregels CBS (https://www.cbs.nl/nl-nl/over-ons/organisatie/privacy)

55 gedachten over “dodelijke ongevallen 2020”

 1. Man belandt tussen vrachtwagen en muur en raakt ernstig gewond bij recyclingsbedrijf in Leek

  Maandag 14 december 2020, LEEK

  Iin Leek heeft maandagmiddag bij een recyclingbedrijf een ernstig bedrijfsongeval plaatsgevonden aldus de politie.

  Een man kwam in een loods tussen een vrachtwagen en een muur terecht. Hierdoor raakte de man ernstig gewond. Het ambulancepersoneel werd geassisteerd door het mobiel medisch team dat met de traumahelikopter ter plaatse is gekomen.
  De man is met spoed overgebracht naar het UMCG onder begeleiding van de trauma arts.

  De toedracht wordt onderzocht door de politie en inspectie SZW.

 2. Bus belandt op zijn kant in sloot bij Weidum, 63-jarige chauffeur uit Veendam overleden.

  Zaterdag 12 december 2020, Weidum

  De man die zaterdagavond om het leven kwam op de Hegedyk in Weidum is een 63-jarige inwoner van de gemeente Veendam. Dat maakte de politie zondagochtend bekend. Hij bestuurde een bus en verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. Vervolgens raakte de touringcar een boom en kwam daarna op zijn zijkant in een sloot terecht.

  Het ongeluk gebeurde iets na 20.00 uur. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Naast de bestuurder zaten er nog vier andere mensen in de touringcar.

  Ambulancepersoneel behandelde de chauffeur, die in de bus bekneld was geraakt. Rond half twaalf zaterdagavond kwam het bericht dat alle hulp niet meer mocht baten. De man stief ter plekke aan zijn verwondingen.

  Van de vier passagiers bleven er twee ongedeerd. Twee anderen raakten gewond, waarvan een iemand ernstig. Deze persoon is overgebracht naar het ziekenhuis.

  Vervangend vervoer
  De bus werd ingezet als treinvervangend vervoer, omdat er tussen Leeuwarden en Stavoren het hele weekend geen treinen rijden, bevestigt een woordvoerder van Arriva. Normaal gesproken wordt de bus, met de naam ‘The Grone’, door een bedrijf uit Groningen gebruikt voor toeristische rondritten in de regio. Vanwege de coronapandemie liggen die activiteiten stil.

  De politie onderzoekt het ongeval. Mogelijke heeft de plaatselijke dichte mist een rol gespeeld.

 3. Ontzetting na dodelijk ongeval van Deventenaar bij fonkelnieuw complex in Zutphen: ‘Dit is hartstikke tragisch’

  dinsdag 8 december 2020, Deventer
  Er heerst ontzetting na een dodelijk bedrijfsongeval bij het nieuwe appartementencomplex aan de Kade Noord in Zutphen. Daar kwam dinsdagochtend een 39-jarige man uit Deventer om het leven tijdens werkzaamheden met een hoogwerker. Hij viel van vier hoog naar beneden.

  De Inspectie SZW – de voormalige Arbeidsinspectie – onderzoekt de zaak omdat het om een bedrijfsongeval gaat. Daar wil een woordvoerder alleen kwijt dat het gaat om ‘een werknemer van een verhuis- of transportbedrijf’. De appartementen in Noorderhaven zijn vorige week opgeleverd door Heijmans Vastgoed.

  Het noodlottige ongeval gebeurde net buiten een bouwplaats van Heijmans. ,,Het pand is afgelopen donderdag officieel geopend’’, zegt Heijmans-woordvoerder Jeroen van den Berk. ,,Onze werkzaamheden aan dat gebouw waren al afgerond. Het is hartstikke tragisch wat er is gebeurd.’’

 4. Persoon overleden na incident in silo

  Zaterdag 28 november 2020, VROUWENPAROCHIE
  Zaterdagavond 28 november rond 18.00 uur is een man om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval op een boerderij aan de Hamerenweg in Vrouwenparochie.

  Rond zes uur in de avond werden diverse hulpdiensten opgeroepen, waaronder de brandweer uit Stiens, Leeuwarden en Franeker. Ook twee ambulances en diverse politie-eenheden kwamen met spoed ter plaatse om hulp te verlenen. Ook het mobiel medisch team werd opgeroepen, zij moesten per auto uitrukken, omdat men met de heli niet mocht vliegen door mistvorming.

  Het is nog onduidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Een persoon was bezig met werkzaamheden in of bij een maïssilo. De brandweer is diverse malen in de silo geweest. De hulp mocht niet meer baten, de persoon is ter plaatse overleden.

  De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval in de silo op het boerenerf.

 5. Trucker (62) uit Lichtenvoorde raakt in Duitsland bekneld door eigen aanhanger en komt om het leven.

  Woensdag 25 november LICHTENVOORDE/ ORTENBERG(DL)
  Een 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Lichtenvoorde is vorige week in Duitsland bekneld geraakt door zijn eigen aanhanger en daarbij omgekomen.

  Het ongeluk gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag in de buurt van het Duitse Ortenberg (deelstaat Hessen), ten noordoosten van Frankfurt am Main.

  De man raakte bekneld toen hij de aanhanger van zijn truck met een afstandsbediening loskoppelde, volgens een woordvoerder van de politie in Mittelhessen in Friedberg. Daarbij is de man omgekomen.

  Passant vond truckchauffeur
  Uit lokale berichtgeving is op te maken dat een getuige rond vijf uur ’s ochtends een vrachtwagen met de lichten aan en met lopende motor, geparkeerd zag staan. De getuige had poolshoogte genomen en het levenloze lichaam van de Lichtenvoordenaar aangetroffen. Diverse hulptroepen kwam nog te plaatse, maar dat mocht niet meer baten.

  De Duitse Kriminal Polizei doet onderzoek naar de exacte oorzaak van het dodelijke ongeluk. ,,Dat gebeurt altijd bij een bedrijfsongeval’’, zegt de Duitse politiewoordvoerder. ,,Dit om te onderzoeken of bepaalde zaken niet hebben gefunctioneerd. Duidelijk is dat de vrachtwagenchauffeur door een ongeluk om het leven is gekomen.”

  ‘Verdriet onder collega’s’
  De truckchauffeur werkte sinds zes jaar voor Van der Vlist in Rijssen, een vervoerder van zwaar transport. ,,Het verdriet onder de collega’s is enorm”, zegt Wiger de Boer, woordvoerder van Van der Vlist. ,,Onze gedachten en zorg gaat uit naar de nabestaanden.”

  De Boer zegt niet in te kunnen gaan op wat er precies is gebeurd en ook niet welk zwaar transport werd vervoerd: ,,We wachten de resultaten van het onderzoek van de Duitse politie af.”

 6. Glazenwasser in Groningen overleden na val van hoogwerker

  woensdag 18 november 2020, Groningen
  Een 53-jarige glazenwasser is overleden nadat de hoogwerker waarop hij stond omviel op het Zernikeplein in Groningen.

  De man raakte afgelopen woensdag bij het incident zwaargewond en is nu aan zijn verwondingen overleden, zo maakt Gom Schoonhouden bekend op Facebook. „Sinds 2007 was Johan bij onze organisatie in dienst, vanaf 2016 specifiek als meewerkend voorman op de locatie van de Hanzehogeschool. We verliezen in Johan niet alleen een fijne, loyale collega maar zeker ook een vakman. Onze gedachten gaan uit naar zijn nabestaanden en direct betrokken collega’s.”

  De Arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren.

 7. Brandweerman komt om bij arbeidsongeval in Den Dolder

  Zaterdag 21 november 2020. Den Dolder
  Bij een arbeidsongeval bij een appartementencomplex in Den Dolder is zaterdag een brandweerman om het leven gekomen.

  De brandweer was afgekomen op een melding van wateroverlast in het complex aan de Dolderseweg in het Utrechtse dorp. Volgens RTV Utrecht viel de brandweerman terwijl hij rondliep in een vier meter diepe liftschacht.
  Er kwamen veel hulpdiensten ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten.

  Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht wordt onderzocht wat er precies is gebeurd. De verslagenheid onder de collega’s is groot, aldus de woordvoerder. Er is slachtofferhulp voor hen ingeschakeld

 8. Een 56-jarige man is gistermiddag om het leven gekomen bij meststoffengroothandel Triferto in Breda.

  donderdag 5 november 2020, Breda
  De man was onder een zogeheten bigbag met kunstmest terechtgekomen. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het ongeluk.

 9. Aangereden agent(28) Jeroen wilde dier van snelweg halen

  Zaterdag 24 okt. 2020 Nuenen
  De 28-jarige politieagent die zaterdagavond om het leven kwam bij een noodlottig ongeval bij de afrit Nuenen van snelweg A270 bevond zich buiten zijn politiewagen omdat hij samen met zijn vrouwelijke collega (35) een aangereden dier van de weg wilde halen. Een achteropkomende automobilist kwam vervolgens in aanrijding met de twee agenten, zo is volgens de politie gebleken uit onderzoek. De 36-jarige Helmonder is formeel aangemerkt als verdachte en wordt nog verhoord om uit te vinden of hem iets verweten kan worden.

  Bij het noodlottige ongeluk liet de 28-jarige agent Jeroen Leuwerink uit Asten het leven. Hij was net afgestudeerd en pas sinds kort werkzaam bij het politiekorps in Helmond. Op Facebook schrijven zijn collega’s het volgende: „Jeroen was een politieman in hart en nieren. Wij kenden hem als een zeer enthousiaste collega die genoot van alles wat het politiewerk met zich meebracht. Helaas heeft zijn carrière veel te kort geduurd en is hij tijdens de uitvoering van het vak wat hij zo ambieerde komen te overlijden. Bij dit incident is ook een andere collega gewond geraakt. Zij heeft een nacht ter observatie in het ziekenhuis doorgebracht en is nu weer thuis bij haar gezin om te herstellen van dit verschrikkelijke incident.”

  Het drama speelde zich af toen de agenten in hun dienstauto terug naar het politiebureau in Helmond reden, waar zij beiden werkzaam zijn. Op de rijbaan zagen zij een kennelijk aangereden dier liggen. De agenten brachten hun dienstauto tot stilstand om het dier van de weg te verwijderen zodat het geen verkeersonveilige situaties kon veroorzaken. Op het moment dat de agenten zich buiten hun dienstauto bevonden om het dier te verwijderen ontstond een aanrijding tussen een achteropkomende auto die uit de richting van Eindhoven kwam.

  Geen alcohol of drugs
  Eerste hulp mocht niet baten. Zijn vrouwelijke collega werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis waar zij inmiddels uit is ontslagen. De automobilist die ook betrokken was bij de aanrijding is een 36-jarige man uit Helmond. Hij werd in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en is weer thuis.
  Uit onderzoek kwam naar voren dat er geen alcohol of drugs in het spel was. De man is formeel wel aangemerkt als verdachte. „Hij wordt nog verhoord over zijn betrokkenheid bij de aanrijding. Het onderzoek moet uitwijzen of hem iets te verwijten valt”, aldus een politiewoordvoerder.

  Vlaggen halfstok
  De vlaggen hangen vandaag halfstok bij de politiebureaus in Nederland ten teken van de diepe rouw waarin de politiewereld gedompeld is. Een politiewoordvoerder van district Oost-Brabant vertelde zondag aan het begin van de middag het volgende: „We verkeren in diepe rouw. Als eerbetoon gaan de vlaggen bij de politiebureaus halfstok. Ik verwacht dat dit volgens protocol landelijk wordt overgenomen. Dit heeft een enorme impact op iedereen die hier bij betrokken is, allereerst natuurlijk de nabestaanden maar ook zowel binnen de politieorganisatie. Directe collega’s en politiemensen die ter plekke waren, krijgen professionele hulp aangeboden. Daar ligt de focus nu op.”

  Ook korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie laat van zich horen: „Verschrikkelijk nieuws uit Nuenen, waar een jonge collega tijdens zijn werk is overleden en een andere collega gewond is geraakt. Ik wens hun families, naasten en collega’s heel veel sterkte. We zullen er zijn voor hulp en begeleiding.”

  Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, wenst nabestaanden en collega’s eveneens veel sterkte toe: „Onze wereld staat stil. Samen sterk in tijden van intens verdriet.”

  Fors hogere straf voor man die agent Jeroen (28) doodreed, was bezig met telefoon
  6 december 2022
  Een 38-jarige man die in 2020 een agent doodreed, is in hoger beroep tot een fors hogere gevangenisstraf veroordeeld. Hij bekende nu dat hij vlak voor de aanrijding op zijn telefoon zat te kijken. Hij kreeg een celstraf van 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk.
  Twee agenten reden op 24 oktober 2020 ‘s avonds op de N270 bij het Brabantse Nuenen, in de richting van Well. Ze stopten om een aangereden das van de weg te halen.

  Met volle snelheid
  Een van de agenten stond achter de auto om een schep uit de achterbak te halen. De andere politieman stond juist aan de voorkant van het dienstvoertuig, bij het overreden dier.
  Hoewel de zwaailichten aan waren, botste de nu veroordeelde man met volle snelheid, rond de 80 km per uur, op de politieauto. De 28-jarige agent Jeroen uit Asten die bij de achterbak stond, overleed. Zijn collega raakte gewond.
  Het Openbaar Ministerie zei al voor het hoger beroep dat de man met zijn telefoon bezig was geweest. Hij zou tijdens het autorijden op zijn telefoon naar een vechtsportwedstrijd hebben gekeken, de Instagram-app hebben geopend en berichten over de uitkomst van het gevecht verstuurd hebben.
  De man ontkende eerder en heeft daar nu zijn excuses voor aangeboden.

  Spijt
  Eerder werd hij door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een celstraf van acht maanden, waarvan zes voorwaardelijk en een taakstraf.
  De rechters van het hof geloven dat de man oprecht spijt heeft van zijn handelen. Hij moet leven met wat hij heeft veroorzaakt: de dood van een agent en verwondingen bij een tweede. Ook verloor hij zijn baan.
  Ondanks dat, vraagt het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur om een hogere straf, vindt het hof.
  Naast 24 maanden cel waarvan acht voorwaardelijk, mag de man drie jaar niet rijden.

  Geen schadevergoeding
  Eerder werd bepaald dat de man een schadevergoeding moest betalen aan de ouders van de overleden agent. Inmiddels is duidelijk dat de verzekeraar van de man heeft uitgekeerd en hebben de vader en moeder besloten daarom geen schadevergoeding te verlangen.
  Bron: RTL Nieuw

 10. Dode door bedrijfsongeval bij Jetstone in Deurne

  Maandag 19 oktober 2020, DEURNE
  In het bedrijf Jetstone in Deurne is maandagmiddag iemand om het leven gekomen. Het bedrijfsongeval gebeurde rond 14.15 uur door nog onbekende oorzaak. Vergeefs werd voor het noodlottige ongeval een traumahelikopter opgeroepen.

  Het slachtoffer zou volgens de eerste melding bedolven zijn geraakt. Over de toedracht kon een woordvoerster van de politie nog niets zeggen. De Inspectie SZW stelt een onderzoek in.

  Het bedrijf maakt werkbladen van graniet, composiet en keramiek voor onder meer keukens en interieurbouw. Er werken zo’n 270 mensen

 11. Man komt om het leven bij bedrijfsongeval in Heerle.

  Vrijdag 16 oktober 2020, Heerle
  Bij een staalbedrijf aan de Bergsebaan in Heerle is vrijdagmiddag een dode gevallen. Volgens een politiewoordvoerder is een man om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval.

  Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Volgens de politiewoordvoerder zou een kraan betrokken zijn bij het ongeval.

  De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) zal het onderzoek naar het ongeval uitvoeren.

  De hulpdiensten kregen om 15.40 uur een melding. Meerdere hulpdiensten rukten uit naar de Bergsebaan. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen.

 12. Vrachtschip vaart over sloep: een persoon gereanimeerd

  Dinsdag 13 oktober 2020

  VALKENBURG (ZH) – Bij een aanvaring op de Rijn bij Valkenburg in Zuid-Holland zijn meerdere mensen te water geraakt.

  Dat meldt de brandweer van Hollands-Midden op Twitter. Een vrachtschip is over een sloep heen gevaren bij Het Buitenwater, een kade langs de Rijn.

  Hoe de overvaring precies is gebeurd, is onduidelijk. Volgens Ton Koot van Brandweer Hollands-Midden zijn een binnenvaartschip een een roeisloep ’op een of andere manier met elkaar in aanvaring gekomen’. „Daardoor is de roeisloep gezonken en die ligt nu op de bodem.”

  Zeven personen, de opvarenden van de roeisloep, raakten te water. „Inmiddels zijn alle personen aan de kant. Vier aan de kant van Oegstgeest en drie aan de kant van Valkenburg.” Eén opvarende kon niet op eigen kracht uit het water komen en is ’onwel geworden’. „Die persoon is gereanimeerd en met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd”, vertelt Koot. „Het is niet bekend hoe diegene er nu aan toe is.”
  Volgens de brandweerwoordvoering wordt er nog onderzoek gedaan door de Landelijke Eenheid van de politie. „Die gaat kijken of er strafrechtelijke zaken zijn. Maar voor nu is het nog zeer onduidelijk wat er precies is gebeurd.”

  Roeier overleden na botsing tussen sloep en vrachtschip

  VALKENBURG – Een 63-jarig lid van de roeivereniging Ferox uit Katwijk is overleden na de aanvaring tussen een sloep en een vrachtschip dinsdagavond aan het Buitenwater in Valkenburg (Zuid-Holland).

  Hij zat met zes anderen voor een training in de sloep. De zes anderen wisten zelf uit het water te komen. De man moest door omstanders op de kant worden getrokken. Hij werd gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

  De roeivereniging meldt donderdagavond op Facebook dat de man is overleden. „Wie had kunnen bedenken dat een fijne dinsdagavondtraining in zo’n drama zou eindigen. Helaas heeft hij het vreselijke ongeluk, de aanvaring tussen de Bacchus en het vrachtschip, niet overleefd. Hij is slechts 63 jaar geworden. Wat zullen we hem missen!”, aldus de vereniging.
  Drie anderen moesten voor controle naar het ziekenhuis. Na de controle mochten ze naar huis.

 13. man (29) komt om het leven bij explosie in bedrijfspand

  zaterdag 5 september 2020, Utrecht
  Op de Californiëdreef in Utrecht Overvecht heeft vannacht omstreeks twee uur een explosie plaatsgevonden. Hierbij is een 29-jarige man om het leven gekomen, bevestigt de politie.

  Vele hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse, maar de hulp kwam te laat. Ook een traumahelikopter was geland. De brandweer ging rond kwart over twee ter plaatse vanwege een gaslucht, maar het is onduidelijk of dit om hetzelfde pand ging.

  Het incident is gebeurd in een pand in een bedrijfsverzamelgebouw achter een taxibedrijf. Het is niet duidelijk wat het slachtoffer ‘s nachts deed in het gebouw en of hij bijvoorbeeld een medewerker was.

 14. Man uit Oosterwolde overleden na ongeval in Marum

  Zaterdag 5 september 2020, Marum
  Aan de Haarsterweg in het Groningse Marum is zaterdag aan het einde van de middag een 40-jarige man uit het Friese Oosterwolde om het leven gekomen, zo bevestigt de woordvoerder Ernest Zinsmeyer van de politie Noord-Nederland zondagmiddag. De man was aan het werk en raakte door nog onduidelijke reden bedolven onder een stellage waarop kozijnen kunnen worden gestald. De brandweerkorpsen van Marum en Drachten rukten samen met twee ambulances en een traumahelikopter uit naar het incident om hulp te verlenen. De hulp kwam voor het slachtoffer helaas te laat, de man overleed ter plekke. De inspectie SZW heeft samen met de politie onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat het niet om een arbeidsongeval gaat.

  Verongelukte man was eigenaar van Kozijnenhuis Groningen in Marum

  De man (40) die vorige week is verongelukt in Marum was eigenaar van Kozijnenhuis Groningen in Marum.
  Hij is onder een partij kozijnen terecht gekomen. ,,Ze waren kozijnen aan het verplaatsen met een heftruck’’, vertelt een kennis. ,,De lading ging schuiven. Hij wilde ze tegenhouden en kwam eronder terecht.’’
  Het ongeluk vond plaats in een loods van de ondernemer aan de Haarsterweg in Marum.

  Geen bedrijfsongeval

  De Arbeidsinspectie liet eerder weten dat er geen sprake is van een bedrijfsongeval. Dat bericht was aanleiding voor wilde speculaties: er zou opzet in het spel zijn geweest.
  Volgens de politie gaat het echter om een ‘noodlottig ongeval’. Het heet geen bedrijfsongeval, omdat er technisch gesproken geen arbeidsrelatie was.

 15. Vrachtwagen kantelt op A22 bij Beverwijk, chauffeur overleden

  vrijdag 31 juli 2020, Beverwijk
  Een vrachtwagencombinatie is vrijdagochtend op de A22 gekanteld, over de vangrail geklapt en vrijwel ondersteboven op het talud tot stilstand gekomen. Dat gebeurde op de rijbaan richting Heemskerk ter hoogte van de meubelboulevard in Beverwijk.

  Hulpdiensten rukten massaal uit. De brandweer heeft de chauffeur bevrijd en uit zijn cabine gehaald. Het slachtoffer is daarna door ambulancepersoneel en een traumateam geruime tijd gereanimeerd. Ondanks de inzet van alle hulpverleners is het slachtoffer helaas overleden.

  De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de exacte toedracht van het ongeval. Vanwege de berging van de truck was de A22 in noordelijke richting na de Velsertunnel nog lange tijd dicht.

 16. Boer overleden na beknelling in melkmachine

  donderdag 23 juli 2020, Hezingen
  Een 59-jarige boer die donderdagmorgen zwaargewond raakte bij een bedrijfsongeval op zijn boerderij aan de Laagseweg in Hezingen is in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

  De man raakte bekneld in de automatische melkinstallatie. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet bekend.

  De hulpdiensten rukten massaal uit om de man te helpen. Aanvankelijk werd ook een traumahelikopter ingezet, maar die werd niet gebruikt. De man werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een paar dagen later overleed.

 17. Dodelijke aanrijding motorrijder en tractor

  Woensdag 22 JULI 2020, BILTHOVEN –
  Een 53-jarige motorrijder is woensdag om het leven gekomen door een aanrijding met een tractor op de Westerhaarweg in Wijster (Drenthe). De tractorbestuurder reed vanaf zijn land de weg op en kwam in botsing met de motorrijder uit de gemeente Midden-Drenthe. De motorrijder overleefde de botsing niet. Het ongeluk staat los van de boerenprotesten woensdag.

  De tractorbestuurder is aangehouden, maakte de politie pas later op de middag bekend. Hij is meegenomen naar het politiebureau om een verklaring af te leggen. Volgens een politiewoordvoerder gaat het niet om een demonstrant of een confrontatie met de politie.

  Het dodelijke ongeval in Wijster vond rond 13.30 uur plaats op een afgelegen plek. Een 53-jarige man uit de gemeente Midden-Drenthe botste met een oudere motor op een trekker. De politie deed urenlang onderzoek met agenten van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA). Daarbij werd bij de weilanden onder meer met de betrokken trekker gereden over de weg. Agenten ter plekke kunnen niet inhoudelijk ingaan op hun onderzoek, maar spreken na eerste metingen en tests van een ’triest’ ongeluk.

  “En triest is het”, zegt een 82-jarige fietser die juist passeert. „Ik kom hier elke dag langs. Het is hier allemaal groen. Het is soms moeilijk te zien.”

 18. Dode bij bedrijfsongeval in distributiecentrum van Hanos

  Maandag 20 juli 2020, Amsterdam
  In Amsterdam is in de ochtend van maandag 20 juli een werknemer van groothandel voor de foodservice Hanos om het leven gekomen nadat hij door een vrachtwagen was overreden. Hij stierf ter plekke. Een collega van de man kwam ook onder de truck terecht, hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Over zijn toestand kan de politie nog niets meedelen.

  Het ongeluk gebeurde toen de vrachtwagen op het terrein van Hanos achteruitreed. Daarbij kwamen de twee slachtoffers, die achter het voertuig stonden, onder de vrachtwagen terecht. De politie en Inspectie SZW stellen een onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeluk.

 19. NH90-helikopter Defensie neergestort bij Aruba: twee doden

  Zondag 19 juli 2020, Aruba
  AMSTERDAM – Zondag omstreeks 14.30 uur (lokale tijd in het Caribisch gebied) is er een NH90-helikopter van Defensie neergestort in de Caribische Zee vlakbij Aruba. Dit gebeurde aan het einde van een kustwachtpatrouille. Twee van de vier bemanningsleden zijn erbij om het leven gekomen. Dat meldt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens een ingelaste persconferentie van Defensie.

  Het gaat om vlieger, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie en de 33-jarige tactische coördinator, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie. „De nabestaanden hebben dit verschrikkelijke bericht nog niet zo lang geleden gekregen, het is daarom dat we u dit nu pas kunnen melden”, aldus Bauer.

  „Nadat de bemanningsleden uit de helikopter zijn gehaald, is meteen eerste hulp toegediend en is nog geprobeerd te reanimeren, helaas zonder resultaat. De andere twee leden van de crew hebben geen ernstig fysiek letsel”, aldus Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie.

  Zwarte doos
  De toedracht van het voorval is nog onbekend. „Op dit moment ondersteunen een helikopter van de kustwacht en een Defensie duikteam de Zr. Ms. Groningen bij hun activiteiten om de NH90 veilig te stellen, waarbij met name de flight recorder, de zwarte doos, prioriteit heeft. Deze activiteiten zijn cruciaal om te kunnen onderzoeken wat daar heeft plaatsgevonden. Harde wind, de hoge golven, een sterke stroming en de duisternis maken dit echter niet makkelijk. Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen. Dat zijn we aan onze militairen en hun dierbaren verplicht”, zegt Bauer.
  „In elk geval hebben we besloten de Nederlandse NH90-vloot vooralsnog aan de grond te houden. Het ligt in de rede dat de Inspectie Veiligheid Defensie, de IVD onderzoek gaat doen.”

  De persconferentie van Bauer begon maandagochtend om 05.00 uur, nadat de nabestaanden waren ingelicht. Voor de Zr.Ms. Groningen werd na het ongeval een ’black hole’ ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. „Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega’s in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws”, aldus Bauer.

 20. Omgekomen jongetje (5) belandde bij het spelen onder bouwmateriaal

  Woensdag 8 juli 2020, Ederveen
  Het fatale ongeluk op een bouwterrein aan de Hoofdweg in Ederveen, waarbij woensdagavond een 5-jarige jongen om het leven kwam, wordt onderzocht door de Inspectie SZW – voorheen de Arbeidsinspectie.

  De jongen kwam tijdens het spelen onder bouwmateriaal en overleed direct ter plaatse, zegt de politie. Volgens dorpsgenoten was hij samen met een vriendinnetje op een stapel stenen geklommen, waarna die instortte.De inspectie onderzoekt het incident niet als arbeidsongeval, omdat daar geen sprake van was, maar als klacht.

  Onderzoek gestart
  ,,De politie heeft bij ons een melding gedaan. Het gaat over het mogelijk niet voldoen aan de plicht om ongelukken te voorkomen. Dat is op basis van de ARBO-wet. Daarom zijn we een onderzoek gestart’’, zegt een woordvoerder van de Inspectie SZW.

  De politie bevestigt dat de inspectie is ingeseind en naar Ederveen gaat voor onderzoek. ,,Er is een ongeluk geweest op een bouwplaats op een particulier terrein. Het kind was daar aan het spelen, is gevallen en is onder bouwmaterialen terechtgekomen. Het kind is daar direct aan overleden’’, zegt een woordvoerder van de politie.

  Bouwbedrijf moet 20.000 euro betalen na dodelijke val kleuter

  Dinsdag 5 april 2022
  ARNHEM – Voor een dodelijk ongeluk op een bouwplaats in het Gelderse Ederveen, waarbij in juli 2020 een 5-jarige jongen om het leven kwam, heeft het Openbaar Ministerie een boete van 20.000 euro opgelegd aan de hoofdaannemer. De kleuter was met drie andere kinderen aan het spelen op het bouwterrein aan de Hoofdweg en viel van een stapel kalkzandsteenblokken.

  Het bedrijf heeft zich volgens het OM niet aan de voorschriften gehouden. De hoofdaannemer had het terrein moeten afzetten met hekken, zoals het Arbeidsomstandighedenbesluit voorschrijft. De kalkzandsteenblokken stonden bovendien los opgestapeld. Het omvallen van de blokken had volgens de officier van justitie voorkomen kunnen worden met bijvoorbeeld spanbanden.

  „Bouwbedrijven zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid op bouwplaatsen; ze moeten zich aan de regels houden. Veiligheidsvoorschriften zijn er niet voor niets”, aldus de officier. „Ongelukken zoals in Ederveen zouden we te allen tijde moeten zien te voorkomen. Daarom willen we iedereen waarschuwen: wees alert, let op.”

 21. Poolse werknemer (35) omgekomen door vallende lading bij bedrijfsongeval Putten

  Maandag 6 juli 2020, Putten
  Een 35-jarige Poolse werknemer is aan het einde van de ochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Putten bij dierenvoederproducent Flevo. De man werd tijdens opruimwerkzaamheden geraakt door een vallende lading en overleed in de ambulance aan zijn verwondingen.

  Volgens de woordvoerder van Flevo was deze ochtend een aantal personeelsleden van de dierenvoederproducent bezig met het opruimen van de vriescel. Tijdens dat werk kwam rond 11.45 uur één van de werknemers onder een vallende lading grondstoffen terecht. ,,Hij was in eerste instantie nog bij bewustzijn. De bedrijfsleiding werd direct gewaarschuwd waarna de hulpdiensten meteen werden ingeschakeld”, vertelt de woordvoerder.

  Intussen werd het slachtoffer onder een dekens gestopt om te voorkomen dat hij nog meer kou vatte. ,,De ambulance was er snel. De toestand van het slachtoffer verslechterde echter rap in de ambulance. Er is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat bleek helaas tevergeefs.”

  De schok is volgens de woordvoerder van het bedrijf ‘enorm’. ,,Er zijn zo’n 25 tot 30 personeelsleden in dienst hier. Die mensen kennen elkaar allemaal persoonlijk. Het slachtoffer was al langere tijd bij ons werkzaam. Dit is vreselijk.”

  De Inspectie SZW voert momenteel onderzoek uit op de plaats van het ongeval.

 22. Aanrijding met heftruck in IJsselsteins bedrijf

  maandag 15 juni 2020, IJsselstein
  Bij een bedrijfsongeval bij Roba Metals in IJsselstein is een werknemer (54) gewond geraakt. Vermoedelijk is deze persoon aangereden met een heftruck, meldt een woordvoerder van Inspectie SZW.

  Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en ook over de toestand van het slachtoffer is nog niets bekend. Vanwege het ongeluk landde een traumahelikopter op het terrein van het metaalbedrijf aan de Zomerdijk.

  Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht alwaar hij aan de gevolgen van het noodlottig bedrijfsongeval is overleden.

 23. Meisje van 16 overleden nadat ze met haar brommer op een vrachtwagen met aanhanger botste

  dinsdag om 12:59, Sint-Oedenrode
  Bij een aanrijding in Sint-Oedenrode is dinsdagmiddag een meisje van 16 om het leven gekomen. Dat gebeurde rond één uur bij een ongeluk op de kruising van de Lieshoutsedijk met de Eversestraat.

  Het meisje uit Sint-Oedenrode botste in haar woonplaats met haar brommer op een vrachtwagen met aanhanger die strobalen vervoerde. De vrachtwagen stak de kruising over toen het ongeluk gebeurde.

  De traumahelikopter werd tevergeefs opgeroepen.

 24. Dode bij ongeval bestelbus en vrachtwagen op A1

  Woensdag 17 juni 2020 BATHMEN/HOLTEN

  Vanmorgen heeft er op de A1 bij Bathmen een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een bestelbus reed achterop een vrachtwagen in de staart van de file. De politie heeft bevestigd dat hierbij één persoon om het leven is gekomen.

  De A1 tussen Apeldoorn en Hengelo is als gevolg hiervan volledig afgesloten in beide richtingen. Naar verwachting blijft de weg nog uren dicht.

 25. Man ernstig gewond bij bedrijfsongeval op bouwplaats

  Vrijdag 29 mei 2020, Rozenburg NH

  Een man is vrijdagochtend ernstig gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Rozenburg. Getroffene was op bouwterrein langs de Pudongweg aan het werk toen hij rond elf uur ten val kwam.

  Meerdere hulpdiensten, waaronder een traumateam, kwamen ter plaatse om hulp te bieden. Getroffene is door ambulancepersoneel gestabiliseerd waarna hij met spoed naar het ziekenhuis is vervoerd voor verdere behandeling.

  De ingevlogen trauma-arts is met de ambulance mee naar het ziekenhuis gereden waar getroffene later is overleden aan de gevolgen van het ongeval.

 26. Machinist overleden bij treinbotsing Hooghalen, meerdere gewonden

  Vrijdag 22 mei 2020, Hooghalen
  Bij Hooghalen (Drenthe) is vrijdagmiddag iets na 16.00 uur een personentrein tegen een tractor gebotst. De 58-jarige machinist uit Hardenberg kwam daarbij bekneld te zitten en is direct overleden, zo maakt de politie bekend. „Het was een enorme klap”, aldus getuigen.

  De conducteur kwam met de schrik vrij. Van de ruim vijftig passagiers zijn er twee naar het ziekenhuis gebracht voor nadere controle. Zij hadden op het eerste gezicht lichte verwondingen. De bestuurder van de tractor uit Smilde bleef wonderwel ongedeerd, maar raakte in shock.

  Het trein- en wegverkeer tussen Beilen en Assen is gestremd. Brandweerlieden en ProRail zijn druk bezig het dodelijke slachtoffer uit het wrak te halen.

  De spoorbeheerder wil alle onbewaakte spoorwegovergangen op termijn opheffen, maar een woordvoerder kon nog niet zeggen of deze ook op de lijst staat. In het landelijke dorp met amper 1500 inwoners is eerder aangedrongen op het beveiligen van de overgang, die toegang geeft tot een agrarisch gebied.

  De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De politie maakt met behulp van een drone overzichtsbeelden van het ongeval om zo te toedracht beter in beeld te kunnen brengen.

 27. Dode door ongeluk met drie trucks op A67

  Dinsdag 19 mei 2020, BLADEL

  Door een ongeluk op de A67 bij de grens met België met drie vrachtwagens is een chauffeur om het leven gekomen. Eén van de vrachtwagens stond in brand. Het gaat om een tankwagen. Er raakte verder niemand gewond.

  De brandweer van België en Nederland zijn betrokken bij de bestrijding van de brand. Daarbij wordt ook een brandweervoertuig van Vliegbasis Eindhoven ingezet.
  Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldde rond 17.45 uur dat de brand inmiddels redelijk onder controle is. Volgens hem is het wegdek door het ongeval fors beschadigd.

  Ook Vlaamse media melden dat de brand onder controle is. De ravage is groot. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht nog minstens twee uur bezig te zijn met de afhandeling.

 28. Bestuurder bestelbus overleden na aanrijding met vrachtwagen op A10

  Woensdag 6 mei 2020, Amsterdamd

  Woensdagochtend 6 mei 2020, rond 07:35 uur, is een 49-jarige automobilist uit Vlijmen, bij een zware aanrijding overleden. De aanrijding vond plaats op de buitenring van de Ringweg A10 Noord ter hoogte van de Kadoelen. De man reed in een bestelbusje en kwam bij de aanrijding achterop een vrachtwagen terecht en raakte beklemd. Hij is ter plaatse overleden. De bijrijder in het busje is gewond naar een ziekenhuis overgebracht.

  De A10 Noord buitenring is compleet afgesloten en het verkeer wordt doorRijkswaterstaat omgeleid. De afsluiting zal vermoedelijk tot het middaguur duren.

  De bestuurder van de vrachtwagen, eventuele getuigen en de bijrijder zullen worden gehoord. De VOA (Verkeers- en Ongevallen Analyse) doet het technische onderzoek enTOEV (Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen) heeft de zaak in behandeling

 29. Kindje (4) omgekomen bij ongeluk met landbouwvoertuig

  donderdag 30 april 2020, Arnemuiden

  Op de Derringmoerweg bij Arnemuiden is vanmorgen een 4-jarig kindje om het leven gekomen, meldt de politie.

  Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Bij het ongeluk was in ieder geval een landbouwvoertuig betrokken. De politie is bezig met een onderzoek, maar gaat er vanuit dat het gaat om een noodlottig ongeval.

 30. Monteur valt door dak .

  Donderdag 23 april 2020, Parragea
  Bij werkzaamheden aan een installatie van zonnepanelen zakt een monteur door het dak en valt van een hoogte van 5 meter op de stalvloer. Getroffene is met ernstig letsel door de Traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Amsterdam.

  Arbeidsinspectie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of er iemand daar verantwoordelijk voor is geweest.

 31. Machinist komt onder zijn graafmachine terecht.

  Maandag 20 april 2020, Nieuwveen
  De brandweer heeft het voertuig omhoog getrokken zodat het slachtoffer er onder vandaan gehaald kon worden. Deze is enige tijd gereanimeerd door het ambulancepersoneel en het ingevlogen MMT. Hierna is hij met spoed naar een ziekenhuis in Amsterdam is vervoerd.

  De brandweer bleef het voertuig zekeren, zodat deze niet in de naastgelegen sloot kon vallen. De VOA heeft een onderzoek verricht; de weg was dan ook lange tijd dicht voor al het verkeer.

  Over de oorzaak van het ongeval is nog niks bekend, de politie doet daar samen met de arbeidsinspectie onderzoek naar. De politie heeft de graafmachine meegenomen voor verder onderzoek.

 32. Dode bij aanrijding auto en vrachtwagen op N322

  Vrijdag 9 april 2020, Beneden-Leeuwen
  Vrijdagochtend 9 april rond 04:40 uur heeft er een ernstig ongeval plaatsgevonden op de Maas en Waalweg, N322, in Beneden-Leeuwen. Het ongeval vond plaats tussen een personenauto en een vrachtwagen. De bestuurder van de auto, een 47-jarige man uit Putten, is hierbij om het leven gekomen.

  De auto is, volgens de politie, op de verkeerde weghelft terechtgekomen en zo in aanrijding gekomen met de vrachtwagen. Door het ongeval vlogen zowel de auto als de vrachtwagen in brand.

  De N322 is door het ongeval en onderzoek naar de toedracht afgesloten tussen de aansluiting met de N323 en Beneden-Leeuwen.

 33. Automobilist om het leven gekomen na aanrijding met vrachtwagen

  Dinsdag 7 april 2020, Venlo
  VENLO – De politie stelt een onderzoek in naar een dodelijk verkeersongeval dat dinsdag rond 12.30 uur plaatsvond op de kruising Eindhovenseweg/Van Heemskerckweg. De weg is in beide richtingen ter hoogte van A67 en oprit A73 afgesloten.

  Het ongeval gebeurde tussen een vrachtwagen en een personenauto. In eerste instantie werd een traumahelikopter opgeroepen maar de bestuurder van de personenauto is ter plekke overleden. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van dit ongeval.

 34. Vrachtwagenchauffeur overleden bij ernstig ongeval in Schipluiden

  Maandag 6 april 2020, Schipluiden
  Bij een ernstig verkeersongeluk op de Woudseweg in Schipluiden is maandagmiddag 6 april een 63-jarige vrachtwagenchauffeur uit Lelystad om het leven gekomen.
  Rond 14.00 uur raakte de vrachtwagen door nog onbekende oorzaak van de weg en belandde via de greppel in het naastgelegen weiland. Bij het ongeluk was ook een blauwe Volvo-personenauto betrokken. De inzittende van deze auto raakte niet gewond.

  Hulpdiensten waren snel op de Woudseweg aanwezig, maar konden het leven van de vrachtwagenchauffeur helaas niet meer redden. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

  De politie komt graag in contact met mensen die getuigen waren van het ongeluk en is met name op zoek naar getuigen die achter de blauwe Volvo-personenauto reden op de Woudseweg. U kunt contact opnemen via 0900-8844 of M 0800-7000.

 35. Nederlander dood door ongeval bij Belgische grenscontrole

  31 maart 2020, ANTWERPEN
  Een Nederlandse trucker is in België om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de autosnelweg van Antwerpen richting Breda. De vrachtwagenchauffeur reed in op een andere vrachtwagen die stilstond in een file die was ontstaan door controles aan de grens.

  De Nederlander overleed ter plaatse, meldt de Gazet van Antwerpen. Een andere bestuurder liep zware verwondingen op.

  Bij het ongeval op de E19 in Meer (Hoogstraten) waren in totaal vier vrachtwagens en een bestelwagen betrokken.

  De Belgen voeren controles uit aan de grenzen omdat er in België een reisverbod geldt dat de verspreiding van het coronavirus moet tegengaan.

 36. Medewerker overleden bij bedrijfsongeval in Deventer

  maandag 30 maart 2020, Deventer
  Bij het bedrijf Deventer Overslag Kombinatie in Deventer is vanmiddag een medewerker overleden. De man was bekneld geraakt in een silo.

  Hoe het ongeluk aan de Westfalenstraat kon gebeuren, is niet duidelijk. De brandweer werd opgeroepen om de man te bevrijden, maar die hulp kwam tevergeefs.

  De politie en de Inspectie SWZ doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

 37. Persoon overleden na val van hoogte bij werkzaamheden aan ventilatietorens Velsertunnel in Velsen-Noord

  Dinsdag 24 maart 2020, Velsen-Noord
  Bij een arbeidsongeval in Velsen-Noord is dinsdagochtend iemand van grote hoogte van een steiger gevallen. Het slachtoffer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

  De Inspectie SZW bevestigt het overlijden van het slachtoffer. Over de leeftijd en woonplaats van het slachtoffer worden geen mededelingen gedaan.
  Bij werkzaamheden aan de ’hyacinten’ van de Velsertunnel aan de Wijkermeerweg is het mis gegaan. Meerdere hulpdiensten zijn ter plaatse gekomen, waaronder een traumateam met een helikopter. Hulp aan het slachtoffer mocht echter niet meer baten. De Inspectie SZW is een onderzoek gestart naar het ongeval.

  De hyacinten zijn de zestien ventilatietorens van de Velsertunnel, ze zijn niet meer in gebruik. De rijksmonumenten staan momenteel in de steigers voor onderhoud.

 38. Jongetje (1) omgekomen bij ongeluk met vrachtwagen in Mill

  Zaterdag, 21 maart 2020, Mill
  Op Cuijksedijk bij Mill is zaterdagochtend een 1-jarige jongen overleden bij een ongeval met een vrachtwagen, dat bevestigt de politie.

  De peuter kwam rond 11.30 uur onder een vrachtwagen terecht op het erf van een veehouder. Het jongetje was op slag dood. De politie spreekt van een ‘tragisch bedrijfsongeval’.

  De arbeidsinspectie en de verkeersongevallenanalisten van de politie onderzoeken hoe het ongeval kan gebeuren. De vrachtwagenchauffeur wordt verhoord op het politiebureau. Dat is standaardprocedure bij dodelijke ongevallen.

 39. Meisje (5) overleden na ongeluk bij kindcentrum in Steenwijk

  Maandag 16 maart 2020, Steenwijk
  Het 5-jarige meisje dat vanochtend zwaargewond raakte bij een ongeluk in Kindcentrum Bernhard in Steenwijk, is aan haar verwondingen overleden. Dat bevestigt het Kindcentrum.

  Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, wordt onderzocht. ,,Een draadstalen deur stond tegen de muur en is omgevallen, waardoor het slachtoffer gewond is geraakt. We doen onderzoek”, is het enige wat een woordvoerder van de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) daar eerder vandaag over wilde zeggen.

  Het ongeluk gebeurde vanmorgen iets na 9.00 uur. Er kwam veel hulpverlening ter plaatse naar het gebouw met kinderopvang, buitenschoolse opvang en school voor kinderen tot twaalf jaar. Het meisje werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen gebracht, maar is aan haar verwondingen overleden.

  bron: DeStentor.nl

 40. Bouwvakker overleden na beknelling tussen betonnen muren in Vinkeveen

  Vrijdag 13 maart 2020, Vinkeveen
  In Vinkeveen is vrijdagmiddag een bouwvakker overleden nadat hij bekneld kwam te zitten tussen twee betonnen muren. De muren stonden op een trailer van een vrachtwagen.

  De hulpdiensten rukte massaal uit, waaronder een traumahelikopter.

  Hoe het ongeval op de bouwplaats aan de Futenlaan precies heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. De brandweer heeft de man kunnen bevrijden door middel van speciaal gereedschap en startte direct een reanimatie. Helaas overleed de man aan zijn verwondingen.

 41. Dode bij bedrijfsongeval in Vlaardingen

  donderdag 12 maart 2020, VlaardingenFoto:)
  Op het terrein van logistiek dienstverlener DFDS in Vlaardingen is een chauffeur om het leven gekomen. Het slachtoffer is vermoedelijk aangereden door een vrachtwagen, zegt de politie.

  Het ongeluk gebeurde rond 16:00 uur. Hulpverleners hebben vergeefs geprobeerd om de man te reanimeren. Zijn identiteit is nog niet bekend.

 42. Vervoersbedrijf uit Bitgummole betrokken bij dodelijk ongeval

  Woensdag 4 maart 2020, N36 bij Mariënberg

  Vervoersbedrijf Firma Wassenaar uit Bitgummole is woensdagmiddag betrokken geraakt bij een dodelijk ongeval op de N36 bij Mariënberg in Overijssel. De bestuurder, een 22-jarige man uit de gemeente Waadhoeke, is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

  Een bestuurder van een ander voertuig is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht en daar aan zijn verwondingen overleden. Er was tevens nog een derde voertuig bij het ongeval betrokken.

 43. Man uit Wijchen komt om door val uit hoogwerker

  Donderdag 27 februari 2020, WIJCHEN
  Een 49-jarige man uit het Gelderse Wijchen is donderdag om het leven gekomen door een bedrijfsongeluk in zijn woonplaats.

  Het ongeluk gebeurde op het bedrijventerrein Bijsterhuizen, waar hij aan het werk was met een hoogwerker en ten val kwam. De Inspectie SZW doet volgens de politie onderzoek.

 44. Jongen (15) komt om bij ongeval in bedrijfshal in Dodewaard

  Woensdag 26 februari 2020, Dodewaard
  Een jongen van 15 uit Dodewaard is woensdag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in zijn woonplaats. Dat meldt de politie.

  De tiener overleed ‘s middags in een bedrijfshal op een terrein aan de Edisonring. Collega’s zouden hem even voor 16.00 uur hebben gevonden. Wat er precies is gebeurd, is volgens de politie nog niet bekend.

  De politie en de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, hebben een onderzoek ingesteld.

  ’Vakantiewerker Geert (15) viel van heftruck en overleed’

  Bron: De Telegraaf
  DODEWAARD – In een magazijn in Dodewaard (Gelderland) is woensdagmiddag een 15-jarige jongen, een vakantiewerker, dood gevonden. De Inspectie SZW (de arbeidsinspectie) en de politie doen onderzoek, zo laat de politie weten op Twitter.

  De bedrijfsleider van het betrokken tuinmeubelbedrijf zegt tegen de Gelderlander dat de jongen, Geert, van een heftruck viel. Er is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

  Het gaat om een havo-leerling van het Van Lodenstein College in Kesteren. De school herdenkt de leerling pas komende week vanwege de vakantie. Klasgenoten hebben in besloten kring al stilgestaan bij het plotse overlijden van de tiener. „De eerste lesdag zal er in ieder geval heel anders uitzien dan gebruikelijk”, zegt een woordvoerder van de school tegen de krant.

 45. Dode bij ongeval op bouwplaats bij bedrijfspand Westpoort

  Maandag 24 februari 2020, Amsterdam
  Op een bouwplaats bij een bedrijfspand in Westpoort is vanmiddag iemand overleden nadat een betonnen muur van 6 bij 4 meter naar beneden is gekomen. De werknemer kwam onder het puin terecht.

  Het ongeval gebeurde in de buurt van een logistiek distributiecentrum aan de Conakryweg waar bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Iets voor twee uur kwam er een melding binnen van een instorting bij het bouwterrein.

  De Arbeidsinspectie laat aan AT5 weten dat er een betonnen plaat naar beneden is gekomen en op een werknemer terecht is gekomen. Het slachtoffer kwam onder het puin terecht en heeft de klap niet overleefd.

  Arbeidsinspectie
  Meerdere hulpdiensten, waaronder de brandweer, de politie en de ambulancedienst, kwamen ter plaatse. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of er iemand daar verantwoordelijk voor is geweest.

 46. Medewerker Stal Groenendaal overleden na ongeval met paard.

  zaterdag 22 februari 2020, Bunschoten.

  Op zaterdag 22 februari is een medewerker van Stal Groenendaal in Bunschoten door een paard omver gelopen en kwam daarbij ernstig ten val. Getroffene werd met spoed per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen.

  Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

 47. Bouwvakker Keizersgracht overleden na val

  Dinsdag 18 februari 2020, Amsterdam
  Bij een ongeval op de Keizersgracht is dinsdagmiddag een bouwvakker overleden na een ongeluk op de vierde etage. Dat bevestigen de politie en de arbeidsinspectie.

  Vermoedelijk was de bouwvakker bezig met sloopwerkzaamheden, toen hij naar beneden viel.

  Na het ongeluk rukten de ambulance en traumahelikopter uit, maar tevergeefs. De man was nog in leven na de val, maar niet aanspreekbaar.

  De inspectie heeft een onderzoek ingesteld. De politie laat weten dat het vermoedelijk om een ongeval gaat.

 48. Man overleden na val van meters hoogte

  20 februari 2020, Dinteloord

  Man raakt ernstig gewond toen hij tijdens zijn werk in een loods van een transportbedrijf ruim vier meter naar beneden was gevallen. Een dag later overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen.

  OM eist geldboete na dodelijk arbeidsongeval in loods transportbedrijf

  20 september 2022

  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in 
  ‘s-Hertogenbosch een geldboete van 20.000 euro geëist tegen een vrachtwagentransportbedrijf wegens overtreding van de Arbowet en het Arbobesluit. In 2020 raakte een man tijdens zijn werk in een loods in de gemeente Steenbergen ernstig gewond na een val van grote hoogte. Een dag later overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen.

  Een defecte overheaddeur
  Op 20 februari 2020 werkte het slachtoffer in een loods van een vrachtwagentransportbedrijf. Een overheaddeur die handmatig bediend hoorde te worden, was defect. De overheaddeur ging niet meer dicht nadat er tegenaan was gereden en een geleidewieltje los kwam te zitten. Het slachtoffer wilde de deur die bewuste dag openen vanwege werkzaamheden die gedaan moesten worden aan een vrachtwagen. Hij wilde de deur openen door van binnenuit met een ladder bovenop de deuropening te klimmen. Het slachtoffer viel vervolgens van een hoogte van 4,5 meter naar beneden en overleed de volgende dag.    

  Arbowet en -besluit
  Het vrachtwagentransportbedrijf heeft op een aantal punten niet voldaan aan de zorgplicht die volgt uit de Arbowet en het Arbobesluit. Arbeidsplaatsen moeten veilig en toegankelijk zijn en veilig kunnen worden verlaten. Ook wordt het bedrijf verweten dat er geen volledige Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) en Plan van Aanpak aanwezig was. Inmiddels zijn er nieuwe overheaddeuren geplaatst in de loods. En heeft het bedrijf daarnaast veiligheidsmaatregelen genomen.

  Gekwalificeerd als veiligheidsmisdrijf
  “Er kan worden gesteld dat hoewel het vrachtwagentransportbedrijf en haar medewerkers niemand in het bijzonder schade wilden toebrengen, ze door de manier waarop er gewerkt werd wisten of hadden kunnen weten dat iemand schade kon oplopen. Dat risico hebben ze welbewust gecreëerd en aanvaard en derhalve daarmee de eventuele gevolgen ook op de koop toegenomen. Immers, het bedrijf had wetenschap van de staat van de niet werkende overheaddeur en kon bedenken welke consequenties dit kon hebben voor de dagelijkse werkzaamheden en met die kennis is niets of in ieder geval onvoldoende gedaan. Daarmee neem je als werkgever je verantwoordelijk niet of onvoldoende, waardoor een onveilige situatie ontstaat met alle gevolgen van dien als het dan ook daadwerkelijk mis gaat. Een incident als dit die zich in de onderhavige zaak heeft voorgedaan kan en mag dan ook niet worden beschouwd als een ongeval, als iets wat je overkomt en waar niemand iets aan kan doen. Incidenten als deze dienen te worden gekwalificeerd als veiligheidsmisdrijven en verdienen een bijbehorende aanpak en bestraffing.”

  Het OM vindt daarom een geldboete van 20.000 euro voor het transportbedrijf op zijn plaats.

 49. Bouwvakker overlijdt na ongeval bouwplaats Eindhoven

  Maandag 3 februari 2020, Eindhobven
  Een man is maandag overleden tijdens werkzaamheden op een bouwplaats in Eindhoven. De Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie) stelt een onderzoek in, zegt een woordvoerder van de politie.

  Volgens Omroep Brabant kwam de man onder een betonnen plaat terecht die van vijf meter hoog naar beneden viel. Andere bouwvakkers konden net op tijd wegspringen. Collega’s hebben nog geprobeerd het slachtoffer te bevrijden en te reanimeren, aldus de omroep.

  Bouwvakker overleden na ongeluk op bouwplaats in Eindhoven: ‘Er werd geschreeuwd: er ligt iemand onder’

  Bron BD.nl
  EINDHOVEN – Een bouwvakker is maandagmorgen om het leven gekomen na een ongeluk op de bouwplaats van het nieuwbouwwijkje Vredeoord in Eindhoven. De man was op de grond aan het werk toen een gevelplaat en steiger op hem vielen.

  De bouwvakker was aan het werk aan nieuwbouwwoningen in het wijkje bij de Pieter Zeemanstraat/Vredeoord. De nieuwe straat waar hij werkte heet de Grenenhout.

  Volgens getuigen viel de betonnen gevelplaat van een meter of zes naar beneden. Andere bouwvakkers konden op tijd wegspringen, maar één man redde dat niet. Zijn collega’s hebben de betonnen plaat met een heftruck opgetild, waarna de hulpdiensten het slachtoffer konden reanimeren.
  Er landde een traumahelikopter in de buurt. Hulpdiensten hebben hun best gedaan, maar het mocht niet baten. Het bouwterrein is afgezet en de Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk.

  Er werd geschreeuwd
  Het werk op bouwplaats Vredeoord – waar aannemer Hazenberg uit Vught sociale huurwoningen, koopwoningen en apartementen bouwt – is grotendeels stilgelegd. ,,Uit respect”, zegt een dakdekker. Hij stond op het dak waar het ongeluk gebeurde. ,,Er ging net iemand koffie halen. Die jongen, afkomstig uit Oekraïne, kon niet meer wegkomen. Er werd geschreeuwd: er ligt iemand onder. Daarna hebben we het beton opgetild. Het was verschrikkelijk om te zien”, aldus de bouwvakker.

  Strafbeschikking van 60.000 euro voor dodelijk arbeidsongeval: ‘Sprake van dood door schuld vanwege onvoldoende veiligheidsmaatregelen’

  Bron:letselschade.nu d.d. 3 augustus 2023
  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafbeschikking van 60.000 euro opgelegd aan een bouwbedrijf in Vught. Op 3 februari 2020 overleed een man van 35 jaar oud nadat een kopgevel tijdens het bouwproces op hem viel. Het bedrijf wordt dood door schuld en te hebben gehandeld in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet verweten, omdat zij onvoldoende veiligheidsmaatregelen had getroffen om het dodelijke ongeval te voorkomen.

  Omgevallen kopgevel
  Een aantal factoren heeft die dag voor het noodlottig ongeval gezorgd. Kopgevels en tussenwanden van te bouwen woningen worden gebruikelijk vastgezet met schoren (schuine steunpalen) voor stabiliteit. Door miscommunicatie zijn deze schoren door een ingeleende werknemer van het bouwbedrijf (hoofdaannemer) vroegtijdig van de kopgevel verwijderd. Na het losmaken van de schoren is de kopgevel gekanteld en naar beneden gevallen. Daar was een werknemer van een onderaannemer bezig met het aanbrengen van isolatieplaten aan de muur. Hij heeft zodanig letsel opgelopen, dat hij aan de gevolgen daarvan is overleden.

  Veiligheidsmisdrijf
  Het bedrijf heeft in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet gehandeld door een werknemer werkzaamheden te laten verrichten waar hij onvoldoende vaardigheden voor had, en waarvoor hij onvoldoende geïnstrueerd was. Daarnaast werden werkzaamheden uitgevoerd zonder voortdurend of voldoende toezicht. Het bedrijf heeft de risico’s dus onvoldoende geïnventariseerd en beoordeeld, terwijl het bedrijf moest weten dat daardoor levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemers te verwachten was.

  Dood door schuld
  Ten aanzien van het overleden slachtoffer – die formeel geen werknemer was van het bouwbedrijf – is naar het oordeel van het OM sprake van dood door schuld, vanwege de voornoemde veiligheidsgebreken.

  Nabestaanden
  Het ongeval heeft een enorme impact gehad op de nabestaanden, die woonachtig zijn in het buitenland. De overlijdensschade is in overleg en in samenspraak met de nabestaanden vastgesteld en afgewikkeld. Daarnaast heeft het bedrijf financiële ondersteuning geboden aan de nabestaanden. De nabestaanden hebben er via hun letselschadeadvocaat mee ingestemd dat deze strafzaak buiten de rechter om zal worden afgedaan met een OM-strafbeschikking.

  Medewerking en verbetering
  Het bedrijf is niet eerder met justitie in aanraking geweest. Na het ongeval heeft het bedrijf volledige medewerking verleend aan het strafrechtelijk onderzoek en zelf ook een onderzoek laten verrichten. Daarnaast heeft het bedrijf diverse veiligheidsverbeteringen doorgevoerd en de te leren lessen uit het ongeval breed binnen de bouwbranche onder de aandacht gebracht.

  Strafbeschikking
  Er heeft een OM-hoorgesprek plaatsgevonden met de vertegenwoordigers van het bouwbedrijf en hun raadsman, waarna een OM strafbeschikking van 60.000 euro is opgelegd. Het bedrijf heeft verklaard hiermee in te stemmen en af te zien van het recht op het instellen van verzet. De strafzaak is hiermee tot een einde gekomen.

 50. Man (20) overleden na ernstig ongeval tussen auto en betonwagen

  Donderdag 30 januari 2020, LEEK
  Bij een ernstig ongeval tussen een auto en een betonwagen is een persoon om het leven gekomen.
  Het ongeval gebeurde op de snelweg A7 ter hoogte van Leek, net over de grens bij Groningen.

  De man raakte donderdagochtend ernstig gewond bij het ongeval waarbij een betonwagen door nog onbekende oorzaak door de vangrail heen kwam, en een auto aan de andere kant van de vangrail frontaal raakte.

  De 20-jarige man komt uit Ureterp. De plaatselijke kerk laat in een bericht weten dat de man zaterdag 1 februari 2020 is overleden aan de verwondingen die hij bij het ongeval op liep.

 51. Man(53) komt om bij beknelling

  Dinsdag 28 januari 2020, Roden
  Een 53-jarige man uit de gemeente Westerkwartier is dinsdagavond om het leven gekomen bij een bedrijfsongeluk in Roden.

  Dat gebeurde in een pand aan de Ceintuurbaan. Het slachtoffer raakte bekneld in een machine, aldus een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De toegesnelde hulpdiensten konden hem niet meer redden.

  De Inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

 52. Twee mannen overleden na val in gierput Oostrum

  vrijdag 24 januari 2020, Oostrum
  In het Limburgse Oostrum zijn vrijdag twee mannen uit Venray omgekomen nadat ze in een gierput waren terechtgekomen, meldt de politie. De twee waren 75 en 49 jaar oud.

  De brandweer meldde rond 14.30 uur dat ze in een gierput op zoek waren naar twee vermiste personen. De personen werden even later levenloos aangetroffen. “Helaas kwam alle hulp te laat”, aldus de brandweer.

  Het ongeval gebeurde op een boerenbedrijf aan De Zomp, een weg in het buitengebied in de gemeente Venray. Het is niet bekend hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. De Arbeidsinspectie zal dit volgens de regionale krant gaan onderzoeken.

  Eerder deze week kwam in het Gelderse Borculo ook al een persoon om het leven na een val in een gierput. Ook van dat ongeval is de precieze toedracht nog onbekend.

 53. Man overleden na val in gierput

  dinsdag 21 januari 2020, BORCULO
  Een man is dinsdag begin van de middag overleden na een val in de gierput van een boerderij aan de Beijerhorstdijk in Borculo. Hulpdiensten werden omstreeks 13.00 uur gealarmeerd. Echter konden ze niets meer betekenen voor de man, hij was ter plekke overleden.

  De arbeidsinspectie gaat onderzoek doen naar de toedracht het ongeluk.

 54. Jongen (17) overleden bij tractorongeval in Reutum

  Vrijdag 10 januari 2019, Reutum
  In de Overijsselse plaats Reutum is vrijdagavond een 17-jarige jongen uit het nabijgelegen Harbrinkhoek om het leven gekomen, toen de tractor waarop hij zat door onbekende oorzaak kantelde.

  Vermoedelijk kwam het slachtoffer onder het landbouwvoertuig terecht. Het ongeval vond plaats bij een rotonde.

  De bestuurder van het voertuig was een eveneens 17-jarige jongen uit Tubbergen. Hij raakt volgens politiewoordvoerder Henk Kremer niet gewond en kon al door agenten gehoord worden over de nog onbekende toedracht van het dodelijk ongeval.

 55. NS-bus richt ravage aan in Bussum, vrouw overleden

  Woensdag 8 januari 2020 Bussum
  In Bussum is woensdag bij een busongeluk een vrouw op een bakfiets aangereden en om het leven gekomen. De NS-bus raakte ook vijf geparkeerde auto’s.
  Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het slachtoffer komt uit Naarden. Verder raakte niemand gewond.

  De bus richtte aan het eind van de middag een ravage aan op de Comeniuslaan op de grens van Naarden en Bussum. Daar botste het voertuig tegen vijf geparkeerde auto’s en reed ook een bakfiets aan, liet een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De vrouw die op de fiets zat raakte bekneld onder de bus.

  In de bakfiets zat ook een kind. Dat raakte niet gewond en werd na de aanrijding ondergebracht in een nabijgelegen woning.

  Vermoed wordt dat de chauffeur van de bus onwel is geworden, en vervolgens auto’s heeft geramd en meegesleurd door de straat. Er wordt nog onderzoek gedaan.

  Tussen Weesp en Naarden-Bussum was woensdagmiddag een sein- en wisselstoring op het spoor, waardoor er tot 19.00 uur geen treinen reden. Een zegsman van de NS bevestigt dat de bus werd ingezet vanwege de storing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden