dodelijke ongevallen 2016

Bekijk de analyse arbeidsongevallen in Nederland

bron: Arbo-online.nl : 08-02-2018

Arbeidsongevallen blijven de gemoederen – terecht – bezighouden. De infographic Analyse arbeidsongevallen in Nederland brengt de cijfers over arbeidsongevallen in 2016 letterlijk in beeld.

Hoeveel mensen kregen een dodelijk ongeval, hoeveel moesten er met zwaar letsel naar het ziekenhuis? Wat zijn de belangrijkste gevaren op de werkvloer die leiden tot ongevallen? Hoe zit het met het aantal slachtoffers van die ongevallen als we kijken naar sector en leeftijdscategorie?

Waarom blijft het aantal arbeidsongevallen toch stijgen?

Want het aantal ongevallen blijft de laatste jaren stijgen. Vaak gaat de boel mis omdat bedrijven toch niet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen. Soms doordat werkgevers onvoldoende op de hoogte zijn van de wettelijke voorschriften. Soms omdat de productie toch gewoon voor gaat. Soms door medewerkers die simpelweg te weinig weten over veilig en gezond werken. In economisch slechte tijden maken bedrijven vaak te weinig geld vrij voor veilig en gezond werken. Gaat het die bedrijven weer voor de wind en is geld niet zo’n probleem meer, dan hebben ze er geen tijd meer voor.

Infographic laat belangrijkste gevaren en oorzaken zien

De infographic Analyse arbeidsongevallen in Nederland brengt de cijfers over arbeidsongevallen in 2016 helder in beeld. De infographic geeft extra informatie over de bouwsector, die traditioneel kampt met een hoog aantal (dodelijke) arbeidsongevallen. 

Bron: VGMbox en www.vca-cursus.com

> TIP: Minder ongevallen? Kom naar het congres Veilig werken

117 gedachten over “dodelijke ongevallen 2016”

 1. Slachtoffer brand Chemelot overleden

  GELEEN 09-01-2017
  Een van de twee personen die zwaargewond raakte bij een brand op het bedrijventerrein Chemelot in Geleen is overleden. Dat heeft Sabic, het bedrijf waar de brand uitbrak in een naftakraker, maandag bekendgemaakt, meldt 1Limburg.
  De twee werknemers raakten op 28 december zwaargewond toen er plots vlammen uit de naftakraker sloegen. Ze liepen ernstige brandwonden op. De twee werden vervolgens per helikopter naar Aken gebracht. Het andere slachtoffer ligt daar nog steeds in ernstige toestand.
  Waardoor de brand is ontstaan, is nog altijd niet bekend.

  1. Twee zwaargewonden na brand bij Chemelot

   Wo 28 december, 12:30

   Regio

   ANP

   Bij een brand op het Chemelot-terrein in Geleen zijn twee mensen zwaargewond geraakt, meldt 1Limburg.

   Meteen na de brand werden ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. De twee gewonde medewerkers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

   Chemelot is de laatste jaren vaak in het nieuws in verband met milieu-incidenten. Door die milieu-incidenten werd er in april een strafrechtelijk onderzoek door het OM gestart naar een aantal bedrijven. Ze worden ervan verdacht niet alles te hebben gedaan om de schade voor mens en milieu beperkt te houden.

   Er worden in ieder geval twee incidenten bij petrochemisch bedrijf Sabic onderzocht. Daar ontstond eind februari in een van de fabrieken een lek in het koelsysteem. Dat werd pas na vier dagen ontdekt waardoor er ruim 33 ton licht ontvlambaar isobutaan in de lucht terecht kwam. Dat was niet het enige incident in die periode: er ontsnapte ook ruim achtenhalve ton etheen doordat iets misging met het opstarten van een compressor.

   Op het bedrijventerrein van Chemelot brak vanochtend om kwart voor tien brand uit in het fornuis van een installatie waarin aardolie wordt verwerkt van het bedrijf Sabic.

   Hoewel de brand naar buiten sloeg, had de brandweer het vuur snel onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De Inspectie SZW gaat daar nog onderzoek naar doen.

 2. Fietser overleden na aanrijding met lijnbus
  10 DEC 2016
  NIJMEGEN – Een 66-jarige vrouw uit Nijmegen is zaterdagmiddag in die plaats om het leven gekomen nadat ze was aangereden door een lijnbus. De fietsster wilde de rijbaan van de Wijchenseweg oversteken toen een passerende lijnbus haar niet meer kon ontwijken.
  De vrouw was vermoedelijk op slag dood. De politie doet onderzoek naar het ongeval.

 3. 63-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zutphen gewond bij dodelijk ongeval A9

  10 december 2016 HOLENDRECHT/ ZUTPHEN

  Bij het bizarre ongeluk zaterdag op de A9 waarbij een portaal waar matrixborden aan hangen op de snelweg belandde is een 63-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zutphen gewond geraakt. Een persoon is aangehouden. Zaterdagmiddag kwam daar een portaal naar beneden. Een 40-jarige vrouw uit Weesp kwam om het leven. De auto van de vrouw werd bedolven door het metalen gevaarte, dat waarschijnlijk omver werd gereden door een werkvoertuig. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Dat heeft de politie gemeld. Mogelijke oorzaak Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Voorlopig is duidelijk dat er twee werkvoertuigen op de snelweg bezig waren met werkzaamheden. Het portaal kwam op een van deze werkvoertuigen terecht en op een passerende personenauto.

  Politie en arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Zutphen Bij het ongeluk viel ook een gewonde, een 63-jarige man uit Zutphen. Hij was de bestuurder van één van de twee werkvoertuigen. Zijn vrachtwagen werd ook geraakt door het portaal. De man is naar het ziekenhuis gebracht. Aanhouding Een bestuurder van een van de twee werkvoertuigen is aangehouden. Onbekend is nog of het om de man uit Zutphen gaat.

  De aanhouding betekent niet per se dat de man al concreet ergens van wordt verdacht, maar het is bij ongevallen niet ongebruikelijk.

  1. Ongeval A9 smet op veiligheidsprogramma GO
   Bron:Cobouw.nl
   Bij asfalteringswerkzaamheden ten behoeve van het project Gaaspertunnel van IXAS is afgelopen weekend een automobilist omgekomen. Door een omvallend verkeersportaal verongelukte zaterdag een 40-jarige inwoner van Weesp. Het ongeval is een smet op het veiligheidsprogramma GO.
   De A1 en A9 richting Amersfoort waren afgelopen weekend afgesloten voor verkeer wegens asfalteringswerkzaamheden. De andere richting was open. Zoals het er nu naar uitziet, reed een werktruck met openstaande klep zaterdagmiddag tegen een tijdelijk verkeersportaal. Het portaal viel daardoor om en kwam terecht bovenop de passerende auto van Susan Smit (40). Zij overleefde het ongeval niet.
   Ook raakte een 63-jarige bestuurder van een asfalteringsmachine gewond.
   Toedracht wordt verder onderzocht
   De 48-jarige chauffeur van de werktruck komt uit Sint-Oedenrode. Hij is afgelopen weekend gehoord door de politie over de omstandigheden, die nog de toedracht verder uitzoekt. Ook de Inspectie SZW is een onderzoek gestart.
   De A9 werd zondag na het middaguur weer geopend voor het verkeer. Rijkswaterstaat controleerde eerst nog de andere portalen boven de weg. Kort daarna zijn ook de werkzaamheden aan de snelweg hervat, bevestigt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.
   Veiligheid topprioriteit bij Gaaspertunnel
   Ter hoogte van Weesp wordt de A9 verbreed en een landtunnel aangelegd. Extra zuur is dat veilig werken topprioriteit heeft bij de uitvoering van de Gaaspertunnel door IXAS (Ballast Nedam, Heijmans, Fluor). Het streven is Geen Ongevallen – kortweg GO. Het is voor het eerst dat het programma dat Heijmans in 2013 ontwikkelde zo breed is toegepast bij een dbfm-project van deze omvang (700 miljoen euro). Tot nog toe kwamen enkele honderden meldingen binnen van onveilige situaties en werden ook enkele medewerkers de laan uit gestuurd.
   Het is het tweede dodelijke slachtoffer dat is te betreuren bij de wegverbredingen tussen Schiphol Amsterdam Almere, het grootste infra-project van Nederland. Bij de bouw van het aquaduct bij Muiden kwam twee jaar geleden een bouwvakker om.

 4. Bouwvakker komt om het leven na omvallen muur in Mierlo
  01 december 2016
  MIERLO – Een bouwvakker is om het leven
  gekomen nadat een muur op de man viel. Het slachtoffer was aan het werk aan de Boerenzwaluw in Mierlo bij een nieuwbouwproject.

  Het dodelijke bedrijfsongeval gebeurde donderdagmiddag rond 14.30 uur. Volgens ooggetuigen is de muur bij werkzaamheden omgevallen. De muur van de woning in aanbouw in de wijk Luchen was al gemetseld.

  De man – medewerker van Houtabouw uit Geldrop – verrichtte er nog wat werk aan toen het rond half drie verkeerd ging, aldus een woordvoerder van Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

  Wat het omvallen van de ruim twee meter hoge muur heeft veroorzaakt, is nog onbekend. Inspectie SZW was snel ter plaatse en onderzoekt het ongeluk. Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen ter plaatse.

 5. Fietsster (83) overleden na ongeluk met bouwkraan

  30 NOV 2016 BOVENKARSPEL –

  Een 83-jarige fiesster is woensdagmiddag om het leven gekomen toen ze in Bovenkarspel werd aangereden door een bouwkraan. De kraan reed achteruit toen ze er onder terechtkwam. Het ongeluk gebeurde rond 15.00 uur op de Graaf Willemstraat. De vrouw werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed ze aan haar verwondingen.

  1. Dodelijk slachtoffer Bovenkarspel viel tegen rupsband graafmachine

   De 83-jarige vrouw die woensdagmiddag om het leven kwam bij een ongeval met een graafmachine in Bovenkarspel/Grootebroek, is vermoedelijk tegen de rupsband van de machine gereden en ten val gekomen. De graafmachine reed net op dat moment achteruit. Dat meldt de politie donderdag in een nieuw bericht over het voorval. Rond 14.30 uur fietsten een 83-jarige vrouw en haar partner over de Graaf Willemstraat. Ter hoogte van het plantsoen moesten ze uitwijken voor een graafmachine die deels in het plantsoen en deels op de rijbaan stond. De vrouw is vermoedelijk tegen de linkerrups van de graafmachine aangereden en ten val geraakt achter de graafmachine, die net op dat moment achteruit reed. Het 83-jarige slachtoffer is met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis, maar aan haar verwondingen overleden. De 40-jarige bestuurder van de machine is op het politiebureau verhoord maar daarna naar huis gestuurd. De Verkeersongevallen Analyse van de politie doet nader onderzoek naar de toedracht van het incident.

 6. Fietser omgekomen bij ongeval met vrachtwagen in Boskoop

  29-11-2016 BOSKOOP –

  Een fietser en een vrachtwagen zijn dinsdagochtend met elkaar in botsing gekomen op de Reijerskoop ter hoogte van de hefbrug in Boskoop. De fietser is daarbij om het leven gekomen. Het slachtoffer dat dinsdagochtend om het leven is gekomen bij een dodelijk ongeluk is een twintigjarige vrouw uit Boskoop. Zij zat op haar fiets toen ze bij de hefbrug op de Reijerskoop werd aangereden door een vrachtwagen. Het ongeluk vond even voor 07:00 uur plaats. Het slachtoffer werd direct door omstanders gereanimeerd en een ambulance kwam ter plaatse om assistentie te verlenen. De Boskoopse overleed echter ter plaatse aan haar verwondingen. De N207 is ter hoogte van de hefbrug enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Ook de scheepvaart lag tijdens het onderzoek stil. De afdeling Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie doet onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding. De 45-jarige chauffeur is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor

 7. Nederlandse vrachtwagenchauffeur omgekomen bij ongeval op Duitse A6
  25 november 2016
  ERKELENZ(D) – Vrijdagavond is op de A61 bij een ernstig ongeval een 58-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Nederlandse Kerkrade om het leven gekomen. Volgens de politie was de Nederlandse chauffeur over de A61 op weg naar Venlo. Door onbekende oorzaak is hij ter hoogte van Erkenlenz van de weg geraakt en vervolgens is de vrachtwagencombinatie gekanteld. Volgens de politie heeeft de man vermoedelijk hartklachten gekregen tijdens het rijden.
  De vrachtwagenchauffeur kwam bekneld te zitten in zijn cabine. Hij stierf ter plekke aan zijn verwindingen.
  De A61 is de hele vrijdagavond afgesloten geweest. De bergingswerkzaamheden duurden tot in de kleine uurtjes.

 8. Leeuwarder omgekomen bij werkzaamheden op Texel
  16 nov 2016 – 14:24
  Bij werkzaamheden op een bouwplaats op Texel is een Leeuwarder om het leven gekomen. Het gaat om een man van 23 jaar. Hij was aan het werk op de Vuurtorenweg in De Cocksdorp. De Leeuwarder kreeg een instortende muur op zich.

  De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in, zo meldt de politie in Noord-Holland.

 9. Vrouw uit Overloon geëlektrocuteerd in weiland bij werk aan afrastering
  Een vrouw uit het Brabantse Overloon die op 5 november overleed na ‘een noodlottig ongeval’ op haar erf, is om het leven gekomen door een elektrische schok. Dat melden diverse bronnen uit haar omgeving. De vrouw is geëlektrocuteerd terwijl ze bezig was met een afrastering voor haar paarden in een weiland bij haar eigen huis. Een traumahelikopter, brandweer, ambulances en politie rukten uit. De reanimatiepogingen waren tevergeefs.

  De politie Oost-Brabant wil het verhaal over elektrocutie bevestigen noch ontkennen. Er wordt wel een rechercheonderzoek naar de toedracht verricht. Dat is standaardprocedure bij een niet-natuurlijk overlijden, stelt een politiewoordvoerder. “Daar hoeft geen strafbaar feit aan ten grondslag te liggen. Daar lijkt in dit geval ook geen sprake van.”

  bron: De Gelderlander, 07/11/16

 10. Vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen op A15
  HARDINXVELD-GIESSENDAM –
  1 november 2016
  Bij een ongeval op de A15 ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam zijn in de nacht van maandag op dinsdag een dode en een gewonde gevallen. De politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeval.

  De politie kreeg rond kwart voor twee de melding dat op de A15 een vrachtwagen achter op een botsabsorber was gereden. Een botsabsorber wordt vaak voor een wegafzetting geplaatst voor de veiligheid van de weggebruikers en de wegwerker. De botsing vond plaats ter hoogte van tankstation Steenenhoek bij Hardinxveld-Giessendam. De vrachtwagen vloog na de aanrijding direct in brand.

  Toen agenten ter plaatse kwamen, brandde de vrachtwagen al hevig. De twee mannen die aan de lichtmasten aan het werk waren geweest en de chauffeur van de botsabsorber hadden geprobeerd de vrachtwagenchauffeur uit zijn cabine te bevrijden. Ze sloegen de ramen in en forceerden de deuren, maar alles bleek tevergeefs. De 44-jarige chauffeur uit Meteren kwam om het leven.

  De chauffeur van de bostabsorber, een 55-jarige man uit Culemborg, raakte door de aanrijding gewond aan zijn hoofd en werd behandeld door ambulancepersoneel. Alle vier de betrokkenen zijn collega’s van elkaar. De vrachtwagenchauffeur was op de terugweg van een andere klus. Hij hoefde geen werkzaamheden te verrichten op de A15. Voor de drie getuigen is Slachtofferhulp geregeld.

  De brandweer had de brand na enige tijd geblust, maar de bergingswerkzaamheden en het onderzoek namen langer in beslag. Zo ontstond dinsdagochtend op de A15 in beide richtingen behoorlijk wat vertraging.

 11. Man overleden na val van dak in Maarssen
  maandag 17 oktober 2016
  MAARSSEN – In Maarssen is maandagmiddag een man overleden nadat hij van het dak van een woning viel. Een traumahelikopter werd nog opgeroepen om medische hulp te verlenen, maar tevergeefs.

  De woning waar het ongeluk gebeurde staat op de Straatweg, vlakbij de Zuilensebrug. Bij dat huis staan een paar steigers.

  Rechercheurs hebben na het ongeluk onderzoek gedaan naar de omstandigheden en zetten daarom een deel van de straat af zodat publiek en pers geen zicht konden krijgen.

  Het gaat volgens de politie om een bedrijfsongeval. Of de overleden man woonde op het adres waar hij is overleden, is onbekend.

 12. Spoorwerker komt om bij aanrijding met trein bij Meteren

  13 oktober 2016

  METEREN – Een spoorwerker is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur om het leven gekomen bij een aanrijding met een trein bij Meteren. Dat bevestigt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

  De man was op het spoor aan het werk toen hij door nog onbekende oorzaak werd geraakt door een passerende trein. Na het ongeval kwamen diverse hulpdiensten ter plaatse, maar de hulpverlening mocht niet baten.

  Onderzoek
  Spoorbeheerder ProRail is een eigen onderzoek gestart en gaat daarom niet in op vragen. „Ik begrijp dat men snel antwoorden wil, maar daarvoor is het te vroeg. Dit komt zelden voor. De laatste keer dat in Nederland een spoorwerker is omgekomen bij werkzaamheden is jaren geleden. Daarom vraagt dit tragische ongeval om gedegen onderzoek. Dat wachten wij af”, aldus de woordvoerder. 

  „ProRail betreurt het ongeval en leeft mee met de nabestaanden en collega's van het slachtoffer.”

  Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Inspectie SZW zijn een onderzoek gestart en verwachten over 3 maanden een eerste onderzoeksresultaat.

  Veiligheid op het spoor
  Daarnaast zijn medewerkers van Onderzoeksraad voor de Veiligheid ter plaatse geweest. Een woordvoerder: „Zij nemen hun bevindingen mee naar Den Haag. We kijken uiteraard naar de directe onderzoek van het ongeval, maar kijken ook naar de veiligheid op het spoor in het algemeen.” Doorgaans laat de conclusie van het ongeval zo'n 9 tot 12 maanden op zich wachten, aldus de woordvoerder.

  Treinverkeer
  Het treinverkeer tussen Geldermalsen en Den Bosch was door het ongeval enige tijd ernstig ontregeld. Rond 06.00 uur kon het treinverkeer worden hervat.

  Werkzaamheden
  Omdat tussen Meteren en Boxtel meer treinen gaan rijden, wordt er gewerkt aan het spoor. Zo moet er een viaduct komen om ruimte te maken voor een extra spoorlijn. Bovendien worden verschillende maatregelen getroffen om overlast door geluid en trilling te voorkomen.

  1. FNV: omgekomen spoorwerker medewerker Arnhems bedrijf S-Rail

   13 oktober 2016

   METEREN – De spoorwerker die in de nacht van woensdag op donderdag is omgekomen bij een aanrijding met een trein in Meteren, is een medewerker van het Arnhemse bedrijf S-Rail, dat is gespecialiseerd in werkplekbeveiliging. Dat meldde vakbond FNV Spoor vanochtend op haar website.

   Bekijk ook…

   Dat bericht is inmiddels verwijderd. S-Rail wil niet reageren.

   Geraakt
   De man was op het spoor aan het werk toen hij door nog onbekende oorzaak werd geraakt door een passerende trein. Na het ongeval kwamen diverse hulpdiensten ter plaatse, maar de hulpverlening mocht niet baten.

   Diep geschokt
   FNV Spoor laat in een reactie weten 'diep geschokt' te zijn door het incident. 'Hiermee is een einde gekomen aan een periode van 10 jaar zonder dodelijke ongelukken tijdens spoorwerkzaamheden.'

   Onderzoeken
   Spoorbeheerder ProRail is een onderzoek gestart en wil niet reageren. Ook Onderzoeksraad, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Inspectie SZW zijn een onderzoek gestart en verwachten op zijn vroegst over 3 maanden een eerste onderzoeksresultaat.

  2. Oktober

   In de nacht van 12 op 13 oktober komt een 57-jarige baanwerker om het leven tijdens spoorwerkzaamheden in Meteren. Hij werd aangereden door een Intercity-trein. Er vonden die nacht werkzaamheden plaats aan de Betuweroute en het spoor tussen Utrecht en Den Bosch. Uit onderzoek blijkt later dat de man ten tijde van het ongeval per ongeluk op het verkeerde spoor stond.

 13. Man overleden bij bedrijfsongeval op schip in Nieuwdorp

  NIEUWDORP 12 oktoberr 2016

  Havenwerker overlijdt na beknelling

  Bij een bedrijfsongeval in de haven van Vlissingen-Oost is woensdag 12 oktober een man uit Vlissingen om het leven gekomen. Het gaat om een 53-jarige werknemer van de Scaldia Terminals.

  De man raakte bij het laden van een zeeschip bekneld tussen de lading en de wand van het schip. Dat zou zijn gebeurd toen de lading die in de kraan hing ergens achter bleef haken. De man overleed ter plekke. De opgeroepen ambulances en de traumahelikopter konden niets meer hem betekenen.

  Medewerkers van de Arbeidsinspectie zijn ter plaatse geweest voor onderzoek. Woordvoerder Paul van der Burg wilde donderdag nog niets zeggen over een mogelijke oorzaak: ‘Daar doen wij geen mededelingen over tot het onderzoek is afgerond. In de regel duurt dat ongeveer drie maanden.' (BO)

 14. Dode bij bedrijfsongeval in Heeten
  05 oktober, 09:51

  HEETEN – Bij een bedrijfsongeval op een erf aan de Vlessendijk in Heeten is een persoon om het leven gekomen.
  Op het erf werd een nieuwe stal gebouwd. Vanmorgen vonden er werkzaamheden plaats voor het leggen van een betonvloer. Hierbij is een stempel weggezakt en raakte de betonslang los. Deze raakte een medewerker van het aanwezige bouwbedrijf. De getroffen medewerker was door de harde klap van de betonslag op slag overleden.

  Een traumahelikopter werd nog opgeroepen voor het bedrijfsongeval in Heeten, maar deze is tijdens haar vlucht weer afgemeld.

 15. Dode bij opbouw IJspaleis Winter Efteling

  4 oktober 2016

  KAATSHEUVEL

  Bij de opbouw van een winterse attractie in de Efteling, het zogeheten IJspaleis, is dinsdag een man omgekomen. Het gaat om een 37-jarige man uit Kessel. De man is vermoedelijk onder de vorken van de heftruck terechtgekomen, aldus de politie. Volgens een woordvoerster van de Efteling gaat het om een medewerker van een externe partij die werkte aan de opbouw van het IJspaleis. De man overleed ter plaatse. Het ongeval deed zich voor op een afgesloten bouwterrein. Volgens de politie hebben bezoekers van de Efteling hebben het ongeval daardoor niet zien gebeuren. Wel zijn hulpdiensten ter plekke geweest, dat was wel zichtbaar voor de bezoekers. Collega's van het slachtoffers worden bijgestaan door Slachtofferhulp. Een man raakte bij het ongeval gewond aan een been.

 16. Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans omgekomen in Libië
  02 oktober 2016
  De Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans is zondag gedood in Libië. Dat heeft journalist Joanie de Rijke bevestigd tegenover het Belgische tijdschrift Knack. De Rijke was met Oerlemans op reportage.
  Oerlemans is doodgeschoten door een scherpschutter van terreurbeweging Islamitische Staat in de Libische stad Sirte.
  “Hij had zijn vest aan maar de kogel raakte hem langs de zijkant in het hart”, liet Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom weten op Twitter.
  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van Oerlemans bevestigd. De familie is op de hoogte gebracht.
  “Oerlemans is een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld. Dat hij hiervoor nu de allerhoogste prijs betaalt is dieptriest”, liet minister Bert Koenders weten in een verklaringVest
  Oerlemans had zondag een kogelwerend vest aan en een helm op, zei De Rijke tegen Nieuwsuur. “Hij was helemaal in orde. Hij deed gewoon zijn werk”, aldus De Rijke.
  Volgens de journaliste was Oerlemans met een groep mannen meegegaan richting salafisten. Kort daarna werd ze geroepen, omdat de Nederlander was neergeschoten toen hij een weg probeerde over te steken.
  Ze vermoedt dat Oerlemans per ongeluk is neergeschoten door scherpschutters van IS.

  Oerlemans en De Rijke waren op reportage om een verhaal te maken over ontmijning in Libië en het gevecht in de Libische stad Sirte.
  Volgens De Rijke was het erg druk in het gebied waar Oerlemans geraakt werd. “Hij heeft pech gehad. Het had ook iemand anders kunnen zijn.”

  Oerlemans werd in 2012 ontvoerd in het noorden van Syrië. Hij zat samen met de Britse journalist John Cantlie tien dagen vast. Ze werden uiteindelijk bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger.
  Drie Britse mannen werden aangeklaagd voor de ontvoering. Omdat Oerlemans en Cantlie om onduidelijke redenen niet optraden als getuigen, gingen de drie verdachten vrijuit. Er was te weinig bewijs.

  Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het “diep- en dieptriest dat Oerlemans het leven heeft moeten laten, terwijl hij zo belangrijk werk deed”.
  Hij noemt het een slag voor de Nederlandse journalistiek. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL wenst nabestaanden “heel veel sterkte”. “Rust zacht, Jeroen.”
  Door: NU.nl/ANP

 17. Dodelijk ongeval bij chemiebedrijf Dow Terneuzen
  29 september 2016
  TERNEUZEN – Een 55-jarige man uit Wissenkerke is woensdagnacht omgekomen bij een bedrijfsongeval bij chemiebedrijf Dow in Terneuzen. Het bedrijf zegt nog geen mededelingen te kunnen doen over de doodsoorzaak.
  Dow houdt 1 minuut stilte voor om het leven gekomen medewerker
  De betrokken instanties, waaronder de Inspectie SZW (arbeidsinspectie), doen onderzoek naar de dood van de medewerker.

 18. Man komt om door aanrijding met shovel bij mestbedrijf
  Wouterswoude
  28 sep 2016
  Bij een ongeluk op het terrein van het mestverwerkingsbedrijf Agricompost BV aan de Broeklaan in Wâlterswâld is woensdagavond een 39-jarige man uit het Noord-Brabantse Woudrichem om het leven gekomen. Het slachtoffer werd door een shovel aangereden en overleed ter plaatse. De politie doet onderzoek naar de oorzaak en ondervraagt donderdag de bestuurder van de shovel. In verband met het ongeluk is de arbeidsinspectie op de hoogte gesteld en voor meerdere mensen is slachtofferhulp geregeld

 19. Dode door bedrijfsongeval op Maasvlakte

  28 september 2016

  Bij bouwwerkzaamheden op een bouwterrein aan het Nauw van Calais op de Maasvlakte is woensdagmorgen een man om het leven gekomen

  Een 51-jarige man uit Alkmaar is woensdag op de Maasvlakte omgekomen door een bedrijfsongeval. Het ongeluk gebeurde eind van de ochtend bij een pand in aanbouw aan het Nauw van Calais. Het slachtoffer raakte bekneld tussen hoogwerker en een nog onbekend object. Hij overleed ter plekke. Collega’s en anderen op het terrein werd slachtofferhulp aangeboden.

   

  .

   

 20. Man omgekomen na omslaan ponton met trekker

  Uitwellingergea 27 sep. 2016

  Bij een ongeval met een trekker in Uitwellingerga is dinsdag een persoon om het leven gekomen. De man was met zijn trekker een ponton opgereden om de andere kant van het water te bereiken. Toen de constructie eenmaal op het water dreef, ging het mis. De ponton raakte uit balans en maakte slagzij. Doordat de trekker met kettingen was verankerd aan het vaartuig kapseisde deze mee en kwam onder de ponton

 21. Marechaussee overleden tijdens oefening
  16 SEP 2016
  APELDOORN – Een 20-jarige marechaussee is vrijdagochtend overleden tijdens een oefening. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee heeft dat gezegd.

  De jonge man werd tijdens de oefening in Apeldoorn onwel. Details over de omstandigheden en precieze oorzaak kon de woordvoerder niet geven.

  1. Meer incidenten door hitte bij Defensie
   06 apr. 2019 in BINNENLAND
   Kopieer naar clipboard
    
   HILVERSUM – Bij het ministerie van Defensie zijn tussen 2014 en 2018 53 incidenten van hitteletsel onder militairen gemeld. In 25 gevallen is er sprake geweest van een ziekenhuisopname, melden Zembla en De Stentor op basis van gegevens van het ministerie. De voorvallen hebben plaatsgevonden bij binnenlandse oefeningen, vooral tijdens de opleiding voor aspirant-militairen.
   In 2016 overleed de 20-jarige marechaussee-leerling Kelvin Bosman aan de gevolgen van hitteletsel. Het ministerie heeft in februari aansprakelijkheid erkend voor zijn overlijden. Volgens Defensie is Bosman de enige militair die tussen 2014 en 2018 als gevolg van hitteletsel overleed. Vier andere militairen hebben blijvend lichamelijk letsel opgelopen nadat ze door de hitte bevangen zijn geraakt. In twintig gevallen was een korte ziekenhuisopname noodzakelijk.
   Jean Debie van de militaire vakbond VBM noemt de 53 incidenten heel zorgelijk. „Dit wil je als krijgsmacht niet.” Hij pleit er net als voorzitter Anne-Marie Snels van vakbond AFMP voor om trainingen en oefeningen aan te passen aan de omstandigheden. „Defensie heeft een grote verantwoordelijkheid om blijvend letsel te voorkomen”, zegt Snels.
   Een woordvoerder van Defensie meldt dat een nieuw expertisecentrum de kennis over hitteletsel moet gaan bundelen.

 22. Man stuit tijdens werk aan riool op wespennest en wordt doodgestoken.

  Schildwolde, maandag 5 september 2016.

  In het Groningse Schildwolde heeft een medewerker van een wegenbouwbedrijf maandag een aanval van wespen die hem staken niet overleefd. De 54-jarige man was bezig met werkzaamheden aan het riool en stuitte daar op een wespennest. De wespen reageerden meteen en meerdere staken de man. Het is nog onduidelijk hoe vaak de man is gestoken. Ook is nog niet bekend of de man allergisch was voor wespensteken. Reanimatiepogingen Aanvankelijk dacht de man dat het wel zou meevallen maar hij zakte opeens in elkaar. De man werd door zowel collega's als door de toegesnelde hulpdiensten gereanimeerd maar dit bleek tevergeefs. De Arbeidsinspectie verricht een onderzoek naar het incident zoals dat gewoonlijk gebeurd bij een arbeidsongeval waarbij iemand komt te overlijden.

  klik hier voor meer info over wespensteek

  1. Het is alom bekend dat steken van insecten, met name bijen en wespen, soms ongemeen felle reacties kunnen oproepen bij hun menselijke slachtoffers. Uit de Verenigde Staten is bekend dat zich jaarlijks een 40 – 50 dodelijke ongevallen voordoen ten gevolge van steken van insecten, behorende tot de familie der vliesvleugeligen en wel voornamelijk bijen en wespen. Hommels zijn in het algemeen goedaardiger en steken bijna nooit.
   Uit officiële cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt, dat in Nederland in de jaren 1969 tot en met 1978 maximaal 10 personen zijn overleden ten gevolge van een bijen- of wespensteek. Persoonlijk lijkt ons dit getal niet overeen te komen met de werkelijkheid. Alleen al wat de provincie Noord-Brabant betreft is ons bekend, dat er jaarlijks enkele dodelijke ongevallen ten gevolge van insectensteken voordoen. Bovendien worden artsen en ehbo-afdelingen de laatste jaren herhaaldelijk geconfronteerd met zeer ernstige reacties op bijen- of wespensteken.

 23. Dode door ongeval met kraan en busje
  1 sept. 2016
  WIJNJEWOUDE – Bij een ernstig ongeval met een graafmachine is in het Friese Wijnjewoude de bestuurder van een busje om het leven gekomen. De grijper van de kraan boorde zich door de voorruit en het dak van het busje. De man achter het stuur overleefde het niet.

  Een kraanmachinist was langs de weg aan het werk. Zijn grijper kwam door onbekende oorzaak op het voorbijrijdende busje terecht. Het slachtoffer was de enige inzittende van het busje van de gemeente Opsterland, waar het dorp Wijnjewoude onderdeel van is. De man op de kraan is aangehouden.

 24. Drie Duitse toeristen overleden na afbreken scheepsmast in Harlingen

  Zondag 21 augustus 2016, Harlingen

  Bij de Friese stad Harlingen zijn drie doden gevallen nadat een mast was afgebroken en op de opvarenden van een schip viel. Er zijn geen andere slachtoffers.

  De schipper en overige opvarenden zijn op het politiebureau opgevangen. De burgemeester van Harlingen, Roel Sluiter, zegt dat de drie doden Duitse toeristen zijn.

  Er waren in totaal veertien mensen aan boord, zegt de politie: twaalf Duitsers, familie van elkaar, en een schipper en zijn vrouw.

  Het ongeluk gebeurde net buiten de haven van Harlingen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij: “Toen onze jongens ter plaatse kwamen, moesten zij vaststellen dat zij niets meer konden doen.”

  Onderzoeksraad

  Het is onduidelijk waardoor de mast is afgebroken. Details over het ongeluk zijn niet bekendgemaakt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het ongeluk.

  Het schip, een tweemaster, was gehuurd. Volgens de site van de verhuurder gaat het om een historisch schip uit 1889 dat op de Waddenzee of IJsselmeer vaart.

   

  Schipper aangehouden na bootongeluk Harlingen

  Zondag 21 augustus 2016, Harlingen

  Drie Duitse opvarenden van een historisch schip zijn zondagmiddag om het leven gekomen doordat de voorste mast afbrak. Het gebeurde op zee, vlak voordat het schip de haven van Harlingen binnenvoer. De 51-jarige schipper en eigenaar is aangehouden.

  De slachtoffers zijn mannen van 19, 43 en 48 jaar uit Amberg. Ze werden rond tien voor twee middags geraakt door de vallende mast. De mast van naar schatting 21 meter lang zou volgens de burgemeester in één klap zijn afgebroken en op het dek zijn gestort. Hulpverleners probeerden de mannen nog te reanimeren op het schip, maar slaagden daar niet in. Rond half vijf ‘s middags werden de overleden mannen door een hoogwerker van de boot gehaald. Verder vielen geen gewonden.

  ‘Het is niet standaard dat we elke schipper aanhouden na een ongeluk’, zegt een woordvoerder van de politie. ‘Maar omdat hij ook de eigenaar is, is hij verantwoordelijk.’ Nader onderzoek moet uitwijzen of de schipper ook daadwerkelijk wordt vervolgd.

  Het zeilschip Amicitia, een historische tweemaster uit 1898, was gehuurd. Het kwam net terug van een tocht op de Waddenzee. Aan boord waren twaalf Duitsers uit een familie, plus de schipper en zijn vrouw. Het was de laatste dag van hun vakantie. Voor iedereen werd slachtofferhulp geregeld.

  De politie onderzoekt nu of er bijvoorbeeld sprake was van achterstallig onderhoud. Ook wordt bekeken of de schipper mogelijk roekeloos heeft gehandeld. ‘Een ding is duidelijk’, aldus de politie.’Dit is voor iedereen een drama.’

  ‘Strenge keuring’

  De masten van historische schepen moeten elke zes jaar worden gekeurd door de scheepvaartinspectie, zegt schipper Menno Hoekstra van de Muider Companie. ‘Dat is een strenge keuring. Als je meer dan twaalf passagiers hebt, dan ben je verplicht om dat te doen. De masten gaan er dan helemaal af en dan wordt gekeken naar de kwaliteit.

  ‘Zo’n mast is natuurlijk wel aan slijtage onderhevig, vooral op de plekken waar stalen ringen om de mast zitten’, zegt hij ‘Daar zitten de zwakke punten. Maar met zo’n keuring zou je formeel de fouten eruit moeten halen.’ Volgens hem zijn er eens in de drie jaar ook controles van de zeilen en de katrollen, waarbij eveneens naar de masten wordt gekeken.

  Een van de oorzaken voor het afbreken van de mast, zou een harde windvlaag kunnen zijn, zegt Hoekstra. ‘Misschien in combinatie met een grote golf. Het is een merkwaardig ongeval. Eigenlijk kun je als schipper niet heel veel gekke dingen doen die zoiets kunnen veroorzaken.’

  Het schip Amicitia werd vroeger gebruikt als vrachtschip voor biertransporten. Inmiddels is het omgebouwd tot een zeiljacht met zeven tweepersoonskamers.

  Technische specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie proberen de oorzaak van het ongeluk te achterhalen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet een verkennend onderzoek.

   

  ‘Geen schuld aan dodelijke mastbreuk klipper Harlingen’

  Volgens raadsman Tjalling van der Goot heeft de 54-jarige schipper van het zeilschip Amicitia geen schuld aan het ongeval op 21 augustus 2016. Op die dag brak in de haven van Harlingen de voorste mast van de klipper. De mast kwam terecht op een drietal opvarenden. Alle drie personen kwamen daarbij om het leven. De slachtoffers maakten deel uit van een gezelschap uit Duitsland dat die week een vaartocht had gemaakt op het Wad. Het OM verwijt cliënt dood door schuld. Ter zitting van de rechtbank in Leeuwarden op 16 november jl. eiste het een werkstraf van 200 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

   

  Uit onderzoek is gebleken dat de mastbreuk is ontstaan door een zwakke plek achter de metalen gaffelplaat. Als gevolg van inwatering via een windscheur in de mast gedurende enkele jaren was een vochtige plek ontstaan die niet kon drogen. Vanuit de kern van de mast breidde de houtrot zich naar buiten uit. Op die plek is de mast gebroken. De houtrot was aan de buitenkant niet zichtbaar.

   

  Volgens de verdediging kan cliënt geen aanmerkelijke schuld worden verweten. De bewuste mast was in 2012 door een keuringsinstantie gekeurd. Op het certificaat van goedkeuring was vermeld dat de geldigheid geldig was tot en met 2018. Geheel onverplicht liet cliënt de mast in 2014 nogmaals keuren. Ook bij die keuring werden geen onregelmatigheden door de keurmeester geconstateerd. Tijdens de keuring is door de deskundige de metalen gaffelplaat niet verwijderd. Cliënt mocht – gelet op de deskundigenkeuringen – van de deugdelijkheid van de mast uitgaan.

   

  Tijdens werkzaamheden in 2015 is door twee onderhoudsmedewerkers in opdracht van cliënt onderhoud verricht aan de mast. Daarbij is de metalen gaffelplaat verwijderd. Cliënt was hiervan niet op de hoogte. Hem is ook nadien niet meegedeeld dat de plaats is verwijderd. Door een van de onderhoudsmedewerkers is niet bijzonders in het hout achter de plaat aangetroffen. De andere stelde ter terechtzitting als getuige destijds wel vocht en schimmel te hebben gezien. Hij heeft toen het hout rondom het vocht weggefreesd en het hout weer hersteld. Hij heeft zijn bevindingen niet aan cliënt meegedeeld. Het is overigens niet vastgesteld dat deze door de onderhoudsmedewerker gesignaleerde plek een directe relatie met het ongeval heeft.

   

  De verdediging uitte kritiek op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Onderzoeksraad is uitgegaan van onjuiste feiten. Zo is onder meer ‘vastgesteld’ dat aan cliënt is gemeld dat achter de gaffelplaat een zwakke plek zat. Uit onderzoek is echter gebleken dat cliënt niet van deze zwakke plek op die locatie op de hoogte is gesteld. Ook stelt de Raad vast dat de laatste mastkeuring in 2012 plaatsvond, terwijl uit onderzoek is gebleken dat cliënt ook in 2014 de mast heeft laten keuren.

   

  Cliënt was dus onwetend van eventuele aandachtspunten die een risico voor de veiligheid konden vormen. Wat hij niet wist, kon hij ook niet vermijden. De verdediging bepleitte vrijspraak.

   

  De rechtbank doet uitspraak op vrijdag 30 november a.s. om 13.00 uur.

   

  Schipper mastbreuk-klipper Amicitia vrijgesproken van dood door schuld

  30 november 2018, 13:18 

  De eigenaar en schipper van mastbreuk-klipper Amicitia is vrijdag door de rechtbank van Leeuwarden vrijgesproken van dood door schuld.

  De 54-jarige man uit Stiens hoorde twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 200 uur tegen hem worden geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat de eigenaar van tweemastklipper Amicitia (1889), dat commercieel werd geëxploiteerd, schuldig was aan het dodelijk ongeval.

  De rechter gaat daar niet in mee. Volgens de rechtbank waren er geen signalen die bij de verdachte hadden moeten leiden tot bijzondere alertheid. Hoewel de schipper zich beter had kunnen laten informeren over de staat van onderhoud en hij reparaties niet meldde bij keuringsinstanties, is dat niet voldoende om hem te veroordelen voor dood door schuld, aldus de rechtbank.

  Ook als hij beide wel had gedaan, had dit volgens de rechtbank niet gemaakt dat de aantasting van het hout achter de gaffelplaat tijdig was onderkend.

  Drie Duitse toeristen dodelijk geraakt

  Op een augustusdag in 2016 brak de voorste mast van tweemastklipper Amicitia vlak voor de haven van Harlingen af. De mast kletterde op het dek en raakte die Duistse toeristen dodelijk. Uit onderzoek van Duitse en Nederlandse onderzoeksautoriteiten bleek dat houtrot de oorzaak van de breuk was. Door windscheuren was er vocht in de mast gekomen, op de plaats waar de gaffelplaat zit.

  Het OM verweet de schipper ernstige nalatigheid. Volgens de eigenaar waren er in de branche geen richtlijnen voor onderhoudsplannen, zo zei hij in de rechtbank in Leeuwarden. Onderhoud liet hij desondanks wel regelmatig verrichten. Zo lag het schip van 24 meter in 2015 drie maanden op een scheepswerf. Een onderhoudsman had toen de masten nog geschuurd en gelakt.

 25. Nederlandse agent doodgeschoten op Bonaire
  17 augustus
  KRALENDIJK – Een Nederlandse agent is woensdagavond omgekomen tijdens een schietpartij met verdachte straatrovers in Kralendijk, op Bonaire. Dat melden verschillende media op het eiland donderdag.
  De agent werd geraakt door een kogel en raakte zwaargewond, maar overleed ondanks een reddingspoging van de hulpdiensten later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

  Er waren meer agenten betrokken bij de schietpartij. Hoe zij eraan toe zijn, is niet duidelijk.

 26. Man dood tussen twee vrachtwagens
  14 AUG 2016
  MÖNCHENGLADBACH – Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur is zaterdag overleden door een ongeluk in Duitsland. Na aankomst op zijn bestemming had hij zijn truck waarschijnlijk niet op de rem gezet. Toen hij bij het laadruim bezig was, rolde de truck weg.
  Door zijn werkzaamheden raakte hij bekneld tussen zijn eigen wagen en een andere truck, meldde de politie van Mönchengladbach zondag.

  Het slachtoffer is een 54-jarige man uit het Brabantse Veldhoven. Hij werd nog gereanimeerd na het ongeval, maar bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het ongeluk gebeurde in Güdderath, een plaatsje onder Mönchengladbach, over de grens bij Roermond.

 27. Man dood door gekantelde zitmaaier
  zaterdag 13 augustus 2016
  BLOKZIJL – Een nog onbekende man is zaterdagmiddag bij Blokzijl (Overijssel) overleden, nadat zijn zitmaaier was gekanteld.

  De man was in het buurtschap Muggenbeet vlak bij zijn huis bezig de berm langs de weg te maaien. Doordat de berm schuin afliep, kantelde de machine waarop hij zat. De man overleed ter plekke, aldus de politie.

 28. dinsdag 2 augustus 2016
  Vlaardingen: Glazenwasser (69) overlijdt na val

  Een 69-jarige glazenwasser is dinsdag overleden aan zijn verwondingen die hij opliep bij een val van een ladder. De man, die maandag aan het werk was in de Diepenbrockstraat in Vlaardingen, kwam volgens de politie ’erg slecht terecht’.

  De glazenwasser moest worden gereanimeerd en werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed hij vandaag.

  De Telegraaf, 2 augustus 2016

 29. ZONDAG 24 JULI 2016
  WARNSVELD – Een man is zaterdagmiddag overleden nadat hij in Warnsveld van het dak van een woning was gevallen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.
  Het ongeluk gebeurde op de Sint Anthoniehof, waar de man een dakkapel aan het schoonmaken was. Door onbekende oorzaak ging dit mis, waarna hij een val maakte van zes meter. Het slachtoffer overleefde dit niet.
  De hulpdiensten rukten na de melding massaal uit. Onder meer de politie en meerdere ambulances kwamen ter plaatse. Er was ook een traumahelikopter opgeroepen, maar die werd later afgebeld.

 30. Belg komt om bij ongeluk A67

  18 JUL 2016 VENLO –

  Een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit België is maandagmiddag om het leven gekomen bij een aanrijding met drie vrachtauto's op de A67 van Eindhoven in de richting Venlo. De weg was urenlang dicht tussen afrit Helden en knooppunt Zaarderheiken. De afsluiting leidde tot veel oponthoud. Bij het ongeluk waren volgens de politie drie vrachtwagens betrokken. Een van de chauffeurs moest voor onderzoek naar het ziekenhuis, de derde betrokkene kwam met de schrik vrij. De politie onderzoekt de toedracht. Door opruimings- en herstelwerkzaamheden zal de snelweg tot circa 22.00 uur gedeeltelijk afgesloten zijn. De ANWB meldt dat inmiddels bij Zaarderheiken een rijstrook weer open is

 31. Dode bij bedrijfsongeval Oerlemans Foods in Waalwijk Bij Oerlemans Foods aan de Zijlweg in Waalwijk is donderdagochtend 14 juli een persoon overleden. De persoon kwam te overlijden na een bedrijfsongeval in een vriezer binnen in het bedrijf. Veel hulpdiensten kwamen ter plaatse,, maar hulp mocht niet meer baten. Over de toedracht van het ongeluk en de identiteit van het slachtoffer heeft de politie nog geen mededelingen gedaan. De inspectie SZW stelt een onderzoek in.

  1. 14 juli 2016

   Beknelde man (53) overlijdt in vriescel in Waalwijk

   Een 53-jarige man uit Loon op Zand is vanochtend vroeg om het leven gekomen nadat hij bekneld was geraakt in een vriescel van het Waalwijkse bedrijf Oerlemans Foods. Collega's van de man zouden hem rond 05:00 uur hebben aangetroffen. Hulpdiensten kwamen snel ter plaatse, maar konden de man niet meer redden. Het slachtoffer was bezig met werkzaamheden met een heftruck. De precieze toedracht van het ongeluk is nog niet duidelijk. De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, stelt een onderzoek in bij het bedrijf aan de Zijlweg. Oerlemans Foods is gespecialiseerd in diepvriesgroente. Het hoofdkantoor zit in Venlo, het pand in Waalwijk is een productielocatie.

 32. Lichaam 50-jarige schipper gevonden in Houthaven
  11 juli 2016
  De politie heeft vanochtend bij de Houthaven in het Westelijk Havengebied een lichaam aangetroffen. Het lichaam werd gevonden nabij de Haparandadam.
  Hulpdiensten hebben geprobeerd de persoon te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak.
  UPDATE: Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat een vijftigjarige man die werkzaam was op een schip in de Nieuwe Houthaven. Over de doodsoorzaak is vooralsnog nog niets duidelijk, een misdrijf wordt uitgesloten. Het slachtoffer had niet de Nederlandse nationaliteit.

 33. Kind overlijdt door aanrijding tractor vader
  11 juli 2016
  POSTERHOLT – Een negenjarig meisje uit Posterholt is zaterdag in haar woonplaats onder de wielen van de tractor van haar vader terechtgekomen en overleden. Dat heeft een woordvoerder van de Inspectie SZW maandag laten weten naar aanleiding van berichtgeving op 1Limburg.

  Volgens de woordvoerder van de inspectie is het kind vermoedelijk op de hooiberg gekropen terwijl haar vader bezig was met het ophalen van hooi. Tijdens die werkzaamheden is het meisje mogelijk gevallen en onder de wielen van de tractor terecht gekomen.

  De inzet van een traumahelikopter bleek vergeefs. Het meisje overleed ter plaatse.

 34. Twee Nederlandse VN-militairen omgekomen in Mali

  06 juli 2016 19:51

  In Mali zijn woensdag twee Nederlandse VN-militairen door een ongeval om het leven gekomen. De militairen zijn omgekomen bij een mortierschietoefening.
  De dood van de militairen is het gevolg van een ongeval dat zich tijdens de oefening heeft voorgedaan, meldt het ministerie. Het gaat om de 29-jarige sergeant der eerste klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld.

  Bij de oefening is ook een militair van de luchtmobiele brigade gewond geraakt. Hij is inmiddels geopereerd en verblijft in een militair hospitaal. Defensie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeval.

  In maart 2015 kwamen ook twee Nederlandse militairen in Mali om. Zij overleden toen hun Apache-helikopter tijdens een schietoefening neerstortte.

  Rutte geschokt
  Premier Mark Rutte is geschokt door de dood van de twee militairen in Mali. “Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten”, zei de premier.

  Rutte zei verder dat de gedachten bij de families en vrienden van de overledenen en de zwaargewonde militair zijn. “Heel Nederland leeft intens mee”, aldus de premier.

  Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert zei over de militairen dat de militairen streden voor een betere en veiligere wereld. “Zij betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect”. Ook spreekt zij haar medeleven uit naar de naasten en collega’s “van deze twee dappere militairen” en gaan haar gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt.

  VN-missie
  Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan Minusma in Mali met zo’n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. De Verenigde Naties zijn al sinds juli 2013 actief in het Afrikaanse land, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toeareg te bestrijden.

  Het kabinet stelt dat de missie is belangrijk voor de stabiliteit in de regio, maar ook van belang voor het aanpakken van migratiestromen via Libië naar Europa. De militairen zitten in elk geval tot eind 2016 in Mali.

  Verlenging
  Het kabinet was voornemens om nog voor de zomer een besluit te nemen over eventuele verlenging. Vorig jaar werd al bekend dat in de loop van dit jaar het aantal Nederlandse militairen in Mali met 150 wordt teruggebracht. Dat kan omdat andere landen meer troepen gaan leveren.

  Fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer hebben woensdagavond hun medeleven betuigd met de nabestaanden van de twee omgekomen militairen.

  Mortieren
  De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) wil dat de Nederlandse militairen in Mali niet meer oefenen met mortieren. Eerst moet volgens de bond duidelijk zijn wat zich heeft afgepeeld rond het ongeluk met de mortier.

  “Zijn er fouten gemaakt in de procedures of zitten daar lacunes in? Of kwam het door de mortier zelf of door de afschietbuis? We weten niet wat er is gebeurd en dat is precies het probleem”, zegt voorzitter Jean Debie van de VBM na een bericht hierover van de NOS.

  Hij spreekt van een afschuwelijk incident. “Dit is vreselijk voor de nabestaanden. Naar hen gaan in eerste instantie onze gedachten uit.”

  1. DEN HAAG – Een overzicht van Nederlandse doden bij militaire missies in de afgelopen 65 jaar.

   Korea: 1950-1955; VN-operatie, vredesafdwinging; 123 Nederlandse doden.

   Libanon: 1979-1985; Unifil, vredeshandhaving; negen doden.

   Sinaï: 1982-1995; MFO, waarneming, vredeshandhaving; een dode.

   Cambodja: Unamic/Untac, 1992-1993, mijnenruiming, vredeshandhaving; twee doden.

   Voormalig Joegoslavië: Unprofor, IFOR, SFOR, EUPM, EUFOR, 1992 – heden, vredesbewaring, veertien doden.

   Kosovo: KFOR, 1999-2000, vredesafdwinging, vredeshandhaving; een dode.

   Ethiopië, Eritrea en Djibouti: Unmee, 2000-2001, vredeshandhaving; een dode.

   Irak: 2003-2004: Internationale stabilisatiemacht SFIR voor de wederopbouw van Irak; twee doden.

   Afghanistan (Uruzgan): 2002-2010; ISAF, internationale veiligheidsmacht voor stabilisatie en wederopbouw van het land, 25 doden, waaronder een zelfmoord en een natuurlijke dood.

   Mali: mei 2014 – heden; VN-missie Minusma voor veiligheid en stabiliteit in Mali: twee doden door helikoptercrash in maart 2015, twee doden in juli 2016 door een explosie bij een oefening.

 35. Dode en gewonden na twee trekkerincidenten

  Biddinghuizen/Lelystad  07 juli 2016

  Een bestuurder is in Biddinghuizen van zijn trekker gevallen, waarna het voertuig over hem heen reed. De man raakte zwaargewond. In Lelystad overleed iemand na een incident met eveneens een trekker, meldt Omroep Flevoland.Het ongeval in Biddinghuizen gebeurde op een akker aan de Professor Zuurlaan. Er is een traumahelikopter ingezet. Ook waren twee ambulances ter plaatse. De arbeidsinspectie onderzoekt het ongeluk.

  1. Dode en zwaargewonde bij ongeluk bij Torenvalkweg
   Lelystad 7 juli 2016
   Bij het ongeluk was een landbouwvoertuig betrokken Bij het ongeluk was een landbouwvoertuig betrokken
   Bij een ongeluk vlak bij de kruising van de Torenvalkweg, Knardijk en de Praamweg in Lelystad is een 73-jarige fietser uit Almere om het leven gekomen. Zijn vrouw is zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie. De gewonde is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

   De twee slachtoffers werden aangereden door een landbouwvoertuig. De bestuurder van het landbouwvoertuig is aangehouden door de politie.

   Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

 36. Zwaargewonde man overleden na ongeval met vuilcontainer

  Amsterdam 05 jul 2016

  De medewerker van de Amsterdamse gemeentereiniging die dinsdag bekneld is geraad nadat hij onder een ondergrondse vuilcontainer terecht was gekomen is overleden. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen, liet een woordvoerder van Stadsdeel Zuid weten. Over de toedracht van het ongeval op de Andreas Schelfhoutstraat in Amsterdam-Zuid kon de woordvoerder nog niets zeggen. De Inspectie SZW doet daar onderzoek naar. Normaal gesproken rijdt een grote vrachtwagen met een grijparm voor bij de ondergrondse containers. Met speciale poten wordt de vrachtwagen gestabiliseerd, waarna de bestuurder met een afstandsbediening op veilige afstand de arm kan bedienen en de container uit de grond kan tillen. Bron: ANP

 37. 64-jarige man overlijdt bij bedrijfsongeval in Sliedrecht

  14 juni 2016 · Sliedrecht

  SLIEDRECHT – Bij een bedrijfsongeval op het terrein van Van Vliet aan de Industrieweg in Sliedrecht, is dinsdag 14 juni 2016 een 64-jarige man uit Hoogblokland om het leven gekomen. Volgens medewerkers van het bedrijf dat handelt in zand, grind, grond en wegenbouw-materialen, werd de man (geen medewerker van Van Vliet) op het terrein overreden door een trekker. Hij was op slag dood. De politie en de arbeidsinspectie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De bestuurder van de trekker is volgens procedure aangehouden.

 38. Man levend begraven in Tilburg

  14 juni 2016
  TILBURG – Op een industrieterrein in Tilburg is dinsdagochtend een man overleden toen hij bedolven raakte onder een zandmassa. Het ongeluk gebeurde tijdens werkzaamheden onder een rioleringspijp op het terrein van een transportbedrijf.

  De politie meldt aan Omroep Brabant dat er iets mis ging tijdens het graven van een sleuf voor de pijp. Deze zakte in waardoor het slachtoffer, die op dat moment in een kuil van bijna twee meter diep stond, onder het zand terecht kwam.

  Ambulancebroeders hebben de man nog gereanimeerd, maar hulp mocht niet meer baten.

 39. Dodelijk ongeval bij COA in Ter Apel

  08 juni 2016

  Op de openbare weg voor het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel is woensdagochtend 54-jarige vrouw uit Meppel om het leven gekomen bij een ongeval met een heftruck. Dat meldt de politie woensdag.

  Het slachtoffer is aangereden door de heftruck, die werd bestuurd door een 28-jarige man uit Ter Apel.

  Aanvankelijk meldde de politie dat het ongeval op het terrein van het COA had plaatsgevonden, maar dit bleek niet te kloppen. Het ongeluk gebeurde op de openbare weg voor een gebouw van het asielzoekerscentrum.

  Volgens de politie is slachtofferhulp ingeschakeld.

 40. Man (48) overlijdt na val van dak in ‘s-Heerenberg

  05 juni 2016 ‘s-HEERENBERG
  – Een 48-jarige man uit ‘s-Heerenberg is zaterdagavond in het ziekenhuis overleden nadat hij eerder die dag van het dak van zijn woning gevallen is. De man viel even na negen uur ‘s morgens van het dak van zijn woning aan De Kamp in ‘s-Heerenberg waar hij bezig wilde gaan met schoonmaakwerkzaamheden.

  Omstanders hebben eerste hulp verleend en de hulpverlenende instanties gewaarschuwd. Onder meer de traumahelikopter werd ingezet.

  De man is naar een ziekenhuis in Nijmegen getransporteerd en daar in de loop van de avond overleden. De overleden man is docent Engels op het Ludgercollege in Doetinchem.

 41. Drama tijdens ’heifeestje’
  vrijdag 3 juni 2016
  AMSTERDAM –
  Na een ongeval met een heistelling op een bouwterrein in Amsterdam Zeeburg is vrijdag een 54-jarige vrouw in het ziekenhuis overleden. Het slachtoffer was samen met zo’n honderd anderen bij een feestje op de bouwplaats, dat was georganiseerd ter ere van het slaan van de eerste paal.
  De vrouw raakte gewond toen de heistelling omviel aan de Mary van der Sluisstraat op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost. Door het omvallen van de kleine, ceremoniële heistelling raakte ook een man gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe ernstig zijn verwondingen zijn.
  Het ongeluk gebeurde rond 16.45 uur. Bij de ceremonie waren ongeveer honderd mensen aanwezig. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld. De politie heeft de omstanders tijdelijk ondergebracht in een opvanglocatie. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk is in handen van de arbeidsinspectie.

  1. Voormalig zorgbestuurder overlijdt bij bouwongeval Skipr 5 juni 2016 Amsterdam/Almere van woningbouwcorporatie de Alliantie Erna van der Pers is vrijdag in het ziekenhuis overleden. Zij was eerder op de middag op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost gewond geraakt door het omvallen van een heistelling. Van der Pers was aanwezig bij het feestelijk slaan van de eerste paal op een bouwplaats aan de Mary van der Sluisstraat. Op deze locatie wordt Het Gebaar gebouwd, een woonvoorziening voor mensen met een gehoorbeperking. Het ongeluk gebeurde rond 16.45 uur. Bij de ceremonie waren ongeveer honderd mensen aanwezig. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld. De politie heeft de omstanders tijdelijk ondergebracht in een opvanglocatie. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk is in handen van de arbeidsinspectie. Marente Van der Pers was van 2005 tot 2010 lid van de raad van bestuur van Zorgbalans. In 2010 werd zij voorzitter raad van bestuur van zorgorganisatie Marente, een functie die zij tot oktober 2013 vervulde. Nadat zij vertrok bij Marente werd zij in oktober 2014 regiodirecteur bij de Alliantie. Op de website van De Alliantie wordt het bericht bevestigd. “Vanmiddag is er een vreselijk ongeval gebeurd bij een evenement dat een feestelijk karakter had moeten hebben. Daarbij is onze zeer geliefde collega Erna van der Pers zwaargewond geraakt en aan haar verwondingen overleden.” Door het omvallen van de kleine, ceremoniële heistelling raakte ook een man gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. (Skipr/ANP) – See more at: https://www.skipr.nl/actueel/id26734-voormalig-zorgbestuurder-overlijdt-bij-bouwongeval.html#sthash.FrADHkz0.dpuf

   1. Dodelijk ongeval op bouwterrein HSB
    04 juni, 15:18

    Het dodelijke ongeval in Amsterdam waarbij vrijdagmiddag regiodirecteur Erna van der Pers van woningcorporatie De Alliantie omkwam, vond plaats op een bouwterrein van HSB.

    Van der Pers (54) raakte zwaargewond bij een feestelijke bijeenkomst rond het slaan van de eerste paal voor Het Gebaar, een zorgcomplex voor mensen met een auditieve beperking op het Zeeburgereiland. In het ziekenhuis is ze even later overleden.

    De ceremonie, waarbij zo’n honderd mensen aanwezig waren, is georganiseerd door De Alliantie op een tijdstip dat de bouw al stillag. Toen aan een touw getrokken moest worden om de paal te laten zakken, viel de heistelling om.

    Drama

    “Een drama. We zijn geschokt”, reageert HSB-directeur André Vos, die niet bij de bijeenkomst was, maar direct na het ongeval naar de bouwplaats reisde. De bouwplaats ligt aan de Mary van der Sluisstraat in Amsterdam.

    “Het was een feestpaal met een handbediende antieke houten heistelling, een driepoot”, weet Vos. “Hoe het kan dat de mensen de stelling hebben kunnen omtrekken, wordt nog onderzocht.” Er waren zo’n vijf mensen van HSB, een uitvoerder en werkvoorbereiders, aanwezig tijdens het ongeluk. Gebruikelijk bij start bouw is dat opdrachtgevers een bedrijf inhuren om symbolisch een feestpaal te slaan. De paal gaat niet echt de grond in.

    Halfstok

    Op het kantoor van De Alliantie in Amsterdam kwamen zaterdagmiddag medewerkers van de corporatie bij elkaar. “We zijn verbijsterd, intens verdrietig en kunnen niet bevatten dat zij er niet meer is”, schrijft directeur-bestuurder Rob Haans namens alle medewerkers op de website van corporatie. Van der Pers werkte sinds oktober 2014 bij De Alliantie. Ze laat een man en meerdere kinderen na.

    HSB uit Volendam doet maandag alle vlaggen halfstok. Op Facebook schrijft het Volendamse bouwbedrijf: “Wij zijn geschokt, verdrietig en vol ongeloof. Wat een mooi start bouw-feestje moest worden, is uitgelopen op een drama. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met dit enorme verlies, en de omstanders op de bouw die het ongeluk zagen gebeuren veel sterkte met de verwerking.”

    Onderzoek

    Bij het ongeval raakte een tweede persoon gewond. Volgens De Alliantie gaat het om toekomstige bewoner van het nieuwe zorgcomplex. Met deze persoon zou het inmiddels weer goed gaan.

    De recherche en de arbeidsinspectie doen nader onderzoek naar het ongeluk.

  2. Hoe kon het bouwfeestje op Zeeburgereiland zo misgaan?
   De arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval van vrijdag op Zeeburgereiland waarbij de 54-jarige regiodirecteur van De Alliantie om het leven is gekomen.
   Door: Laura Obdeijn 6 juni 2016, 12:17
   Wat een mooie start bouwfeestje moest worden is uitgelopen op een drama,’ is te lezen op de website van HSB Volendam, het bedrijf dat het bouwproject op Zeeburgereiland onder zijn hoede heeft. Vrijdagmiddag, na werktijd, viel een antieke heistelling om bij het ceremonieel slaan van de eerste paal van bouwproject Het Gebaar. Daarbij raakte één persoon lichtgewond en raakte regiodirecteur Erna van der Pers zwaargewond. Zij overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

   ‘Wij zijn verbijsterd, intens verdrietig en kunnen niet bevatten dat zij er niet meer is,’ aldus de verklaring van de corporatie.

   Antiek apparaat
   Het ongeval gebeurde rond kwart voor vijf op een bouwterrein aan de Mary van der Sluisstraat in Amsterdam-Oost. André Vos, directeur van HSB Volendam, was zelf niet aanwezig toen de heistelling omviel, maar vertrok naar het Zeeburgereiland zodra hij hoorde wat er was gebeurd. Iedereen was op dat moment al weg, alleen de arbeidsinspectie was aan het werk. De stelling lag op haar kant. Hoe zoiets kon gebeuren, snapt Vos niet. “Die dingen worden al dertig jaar dagelijks ingezet bij dit soort feestjes en er is nog nooit wat mee gebeurd.”
   Ze worden al 30 jaar bij feestjes ingezet, er is nog nooit wat mee gebeurd
   André Vos, directeur HSB Volendam
   De heistelling, die voor de gelegenheid door De Alliantie was gehuurd, was een antiek apparaat dat met de hand moest worden bediend: een exemplaar dat al lang niet meer voor het echte werk wordt gebruikt wordt, zegt Vos. Het zijn drie houten palen in de vorm van een wigwam, met een touw eraan vast waar tien à twintig man aan trekken, zodat een ijzeren blok omhoog komt. Dat valt vervolgens op de paal die de grond in moet. “Op dit soort feestjes is dat maar zestig centimeter, meer niet. Daarna gaat iedereen een drankje drinken en wordt de paal weer weggehaald.”

   De heistelling moet uit balans zijn geraakt tijdens het trekken aan het touw. Meerdere medewerkers van het bouwbedrijf zagen het gebeuren. Vos: “Zij zijn verschrikkelijk geschrokken.”

   Ook deze medewerkers kunnen niet zeggen wat er mis is gegaan. “Er was niets gebroken en ze hebben niet gezien dat de stelling niet goed stond.”
   Regiodirecteur
   De 54-jarige Erna van der Pers was sinds oktober 2014 lid van het directieteam van woningcorporatie De Alliantie. Ze was regiodirecteur Amsterdam en Almere en ging over de diensten voor Verenigingen van Eigenaren. Hiervoor was zij vicevoorzitter van de raad van toezicht bij de Zaanse corporatie ZVH en werkzaam als bestuursvoorzitter in de zorg bij Marente. Ze laat een man en kinderen na.
   Zorginstelling
   Ongeveer honderd mensen waren aanwezig, waaronder ook genodigden van Zaamzorg. In Het Gebaar komt ook een vestiging van deze zorginstelling voor mensen die doof of slechthorend zijn.

   Na het ongeval bracht de politie de omstanders tijdelijk onder in een opvanglocatie en stelde ze een onderzoek in. Wat er is misgegaan, is De Alliantie nog niet duidelijk. “We richten ons op de familie, collega’s en anderen die er bij betrokken zijn geweest. Ze stonden erbij en hebben het gezien,” zegt een woordvoerster.

   Zaterdag kwamen medewerkers van De Alliantie bij elkaar ‘om te praten en elkaar te troosten’.

   Ook de arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, maar vanmorgen kon ze daar nog niets over zeggen. De inspectie zal kijken of de veiligheidsmaatregelen in acht zijn genomen, hoe men op de bouwplaats te werk is gegaan, en ook de antieke heistelling wordt onderzocht. Over ongeveer drie maanden moet het onderzoek af zijn.

 42. Dodelijk bedrijfsongeval in Nunspeet

  30 mei 2016
  NUNSPEET –
  Aan de Voltweg in Nunspeet is rond 16.20 uur een man om het leven gekomen door een val. Hij is van een hoogte gevallen en overleden, zei een woordvoerder van de politie. De politie gaat uit van een bedrijfsongeval.

  De inspectie van de SZW is onderzoek aan het doen naar de toedracht van het ongeval.

 43. Rij-instructeur omgekomen op TT-circuit

  maandag 30 mei
  ASSEN –
  Een noodlottig ongeval op het TT-circuit in Assen. Een rij-instructeur is om het leven gekomen tijdens het geven van motorrijles. Een woordvoerder van het circuit spreekt van een ’menselijke fout’.

  De rij-instructeur, die ruim 15 jaar ervaring had, ging onderuit in een bocht tijdens een rijvaardigheidstraining. Toen hij een bocht instuurde, gleed zijn voorwiel weg, waarna hij op zijn hoofd en nek terechtkwam. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed onderweg. Volgens Peter Schorer, woordvoerder van het TT-circuit,had de rij-instructeur niet te hard gereden. Dat zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden.

  De politie doet onderzoek, maar er wordt uitgegaan van een menselijke fout. De rijvaardigheidstraining duurt drie dagen en wordt in overleg met de deelnemers niet afgelast.

 44. Slachtoffer door ongeluk met steiger
  26.05.2016

  Slachtoffer door ongeluk met steiger
  Een ongeluk tijdens de renovatie van het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in Den Haag heeft het leven gekost aan een passerende voetganger. De passant werd geraakt door meerdere steigerdelen.

  Bouwvakkers waren rond 7.30 uur bezig met het hijsen van steigeronderdelen. Delen raakten volgens de NOS los, vielen naar beneden en raakten een andere steiger. Die steiger viel uit elkaar en delen ervan kwamen terecht op het slachtoffer.

  Er zijn veel vragen. Hoe heeft het ongeluk kunnen gebeuren? Wie is verantwoordelijk voor het ongeluk? De arbeidsinspectie doet momenteel onderzoek. “Het is in principe aan bouwbedrijven om ongelukken met derden te voorkomen”, zegt een woordvoerder tegen de NOS. “We gaan nu kijken welke partijen en personen er op het terrein aan het werk waren en of er iemand schuld heeft aan dit ongeluk.”

  350 ongevallen
  Het monteren van steigers mag alleen gebeuren door werknemers die hiervoor zijn opgeleid. Zij moeten vooraf de sterkte en stabiliteit berekenen en een steigertekening of montageschema opstellen.

  Jaarlijks gebeuren er volgens VCANederland, opleider ten behoeve van veiligheid op de bouwplaats, tijdens werkzaamheden op en aan steigers gemiddeld 350 ongevallen, waarvan drie met dodelijke afloop. Ongeveer zeven slachtoffers houden een blijvend letsel over aan het ongeluk. Het merendeel van de ongevallen met steigers ontstaat volgens VCANederland door een val van de steiger. Daarnaast gebeuren er ook veel ongevallen tijdens de op- en afbouw van steigers.

  Driekwart steigers onveilig
  Vanwege de grote risico’s controleerde de Arbeidsinspectie in 2009 op 450 locaties de opbouw en het gebruik van steigers. Het was voor het eerst dat de inspecteurs de veiligheid van steigers onder de loep namen en de resultaten waren schokkend: de inspectie SZW concludeerde volgens Arbeidsveiligheid.net dat driekwart van de in 2009 geïnspecteerde steigers niet voldeed.

  Richtlijn Steigers
  De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en Bouwend Nederland presenteerden eerder dit jaar een boek, Richtlijn Steigers, waarin de stand van de techniek is weergegeven over het bouwen van en het werken op veelal stalen, staande steigers in de bouw, industrie en andere branches.

  Redactie RenovatieProfs

  1. bouwplaats Den Haag

   27 MEI 2016 Jorn Jonker

   Den Haag – Het is eerder misgegaan op de Haagse bouwplek waar donderdag een dodelijk ongeluk plaatsvond. Vorig jaar is er al een klacht gekomen over een steigeronderdeel dat naast een voetganger belandde. Het Rijksvastgoedbedrijf bevestigt het verhaal dat een werknemer van een van de naastgelegen ministeries tegen deze krant vertelt. Half maart 2016 is een melding binnengekomen. Het ging toen om een stuk hout dat bij het demonteren van een steiger naar beneden kwam. Destijds werd een passant bijna getroffen door het stuk hout. Vorig jaar zomer is het ook al eens bijna mis gegaan. Donderdagochtend werd op vrijwel dezelfde plek een vrouw dodelijk geraakt door een steigeronderdeel. Het zou gaan om een hefsteiger die kapot ging nadat er iets opviel. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is er door aannemer BAM destijds contact opgenomen met de melder. Het bouwbedrijf zou daarna maatregelen, zoals veiligheidsnetten, hebben genomen. BAM reageerde vooralsnog niet op vragen om commentaar.

  2. Dode bij steigerongeluk in Rijnstraat Den Haag is voorbijganger
   donderdag 26 mei 2016, 08:02
   DEN HAAG – In de Rijnstraat bij Den Haag Centraal Station is donderdagochtend een dodelijk ongeluk gebeurd. Een voorbijganger kreeg delen van een uit elkaar gevallen steiger op zich. Dat vertelt de politie. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht.

   Bouwvakkers waren donderdagochtend bezig met hijswerkzaamheden bij het voormalig ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Een object dat naar boven werd gehesen raakte los en viel op een steiger. Vervolgens viel deze steiger in delen uit elkaar, met fatale afloop.

   Veel mensen waren getuigen van het ongeluk. Onder anderen ook reizigers die in de tram zaten. Er is daarom slachtofferhulp ingeschakeld. Een voorbijganger die het zag gebeuren staat nog steeds te trillen op zijn benen, vertelt hij aan Omroep West-verslaggever Jasper van der Burg.

   ‘Ik zie ook delen van een steiger op de grond liggen’, vertelt Van der Burg. ‘Ook valt het op dat er weinig actie meer is vanuit de hulpdiensten, die massaal aanwezig zijn.’ Boven het ongeluk vliegt een politiehelikopter,’ waarschijnlijk om foto’s te nemen van de plek van het ongeluk.’

  3. Onderzoek naar fataal steigerongeval

   Geplaatst op:
   31 mei 2016

   Er komt een onderzoek naar het steigerongeval in Den Haag waarbij donderdag een voorbijgangster om het leven kwam. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil weten hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

   De Raad doet zowel onderzoek naar de directe oorzaak van het voorval, als naar achterliggende factoren. Door het voorval te onderzoeken wil de Raad lessen trekken om herhaling in de toekomst te voorkomen.

   Bij het ongeval werd een 47-jarige vrouw gedood doordat er bij hijswerkzaamheden iets losraakte. Delen van een steiger kwamen op de vrouw terecht. Het ongeval gebeurde in de Rijnstraat bij bouwwerkzaamheden bij het gebouw van het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) vlakbij het Centraal Station.

   Inspectie
   Mensen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn donderdag al op de plek des onheils geweest. Daar is informatie verzameld en gesproken met diverse mensen.

   Ook de inspectie SZW liep op de dag van het ongeluk de gang van zaken op de bouwplaats minutieus na. ,,Formeel is het geen arbeidsongeval, maar we doen onderzoek omdat een bouwplaats zo moet zijn ingericht dat er geen gevaar is voor derden,” meldt een woordvoerder. Gemiddeld duurt het drie maanden voordat de Inspectie SZW, een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met de onderzoeksresultaten naar buiten komt.

 45. Dode bij ongeluk op voetbalveld
  Beverwijk, dinsdag 24 mei 2016

  Bij een ongeluk met een tractor op een voetbalveld in Beverwijk is dinsdag een dode gevallen. Dat meldt RTV Noord-Holland.

  De persoon kwam volgens de arbeidsinspectie door nog onbekende oorzaak onder het voertuig terecht. Het ongeluk vond plaats bij voetbalvereniging SV Beverwijk.

  1. BEVERWIJK – Een man is dinsdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval met een tractor op een veld van Sportpark Adrichem aan de Adrichemlaan in Beverwijk.
   (Update 24-5-2016, 18:28)

   Het ging rond half twee mis op het sportpark toen de tractor, die van de man zelf was, met daarachter een machine waar het gras mee werd omgeploegd vermoedelijk over hem heen reed. De tractor is rechtdoor gereden en in een doel tot stilstand gekomen.

   Inzet van hulpdiensten, waaronder een traumateam, mocht niet baten. De man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De Inspectie SZW zal verder onderzoek doen naar de toedracht.

 46. Neergestoken krantenbezorgster overleden

  20 MEI 2016

  ROTTERDAM –
  De op vorige week vrijdag 13 mei in Rotterdam neergestoken krantenbezorgster is op vrijdag 20 mei aan haar verwondingen overleden, meldt de politie. Zij overleed in het ziekenhuis.
  De 51-jarige Anita van Dijk uit Schiedam werd vorige week vrijdagochtend vroeg op straat neergestoken op de Pasteursingel aan de rand van de Rotterdamse wijk Oud-Mathenesse en zwaargewond achtergelaten.

  De politie is nog op zoek naar de dader. Inmiddels zijn wel diverse tips over de mogelijke dader binnengekomen, onder meer na een uitzending van Opsporing Verzocht. Vermoedelijk is de dader een getinte man van tussen de twintig en dertig jaar oud.

 47. Dodelijk ongeval Zevenbergen, matroos komt onder container
  18 mei 2016
  ZEVENBERGEN
  Een matroos is woensdagavond in Zevenbergen onder een container terecht gekomen. Hij heeft het ongeval niet overleefd.
  Het ongeluk gebeurde rond 21.00 uur bij een containeroverslag aan de Zeehavenweg. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen, maar keerde uiteindelijk om.

  Hoe het bedrijfsongeval precies is gebeurd, is nog niet bekend. De arbeidsinspectie doet onderzoek

 48. Matroos verongelukt aan boord tanker
  14 mei 2016
  VLISSINGEN –
  Een matroos is zaterdagmiddag bij een ongeluk aan boord van een tanker varend op de Westerschelde om het leven gekomen.
  De man werd met een helikopter van boord gehaald, maar medische hulp mocht volgens de politie niet meer baten.

  De politie en de arbeidsinspectie willen onderzoek doen naar de toedracht, maar zijn er door de weersomstandigheden nog niet in geslaagd aan boord van het schip te komen. Over de identiteit van het slachtoffer en de herkomst van de tanker is nog niets bekend.

  1. Matroos overlijdt na hartfalen op Westerschelde

   Een Turkse matroos van de chemicaliëntanker Scot Bremen (Wappen von Bremen) is zaterdagmiddag 14 mei door hartfalen aan boord op de Westerschelde ter hoogte van Vlissingen om het leven gekomen. De politie ging aanvankelijk uit van een arbeidsongeval.
   Hulpdiensten werden rond 11:30 uur gealarmeerd dat de man voor de stuurhut van het schip gevonden was. De tanker was vanuit Zelzate via het Kanaal Gent-Terneuzen en de Westerschelde op weg naar zee. Door de harde wind was het voor de hulpdiensten lastig om aan boord te komen, waardoor het onderzoek door de technische recherche van de politie enige tijd op zich liet wachten.

   Het slachtoffer was inmiddels wel met een helikopter van de Belgische luchtmacht in samenwerking met KNRM Breskens van het schip afgehaald. Aan het einde van de avond kwam er volgens de politie duidelijkheid over de doodsoorzaak van de man: ‘Hij is door hartfalen om het leven gekomen, van een arbeidsongeval is geen sprake.’ De Scot Bremen, varend onder Liberiaanse vlag, lag enige tijd bij Breskens voor anker, maar heeft in de nacht van zaterdag op zondag de reis naar Brazilië vervolgd

 49. Trucker bizar ongeluk merkte niets

  13 MEI 2016 DEN BOSCH –

  De Gelderse trucker die donderdag in Den Bosch twee wielen verloor waardoor een 73-jarige bestuurster om het leven kwam, had niets door. Zijn echtgenote zegt dat hij pas later in de gaten kreeg dat hij twee van zijn twaalf wielen verloren had. Het slachtoffer reed rond 10.45 uur over de Poeldonkweg onder een viaduct in de richting van Den Bosch. Op dat moment verloor een vrachtwagen die over dat viaduct reed een band met velg. De band kwam op de auto van de vrouw terecht, waarna ze de controle over het stuur verloor. Ze kwam tegen een betonnen pilaar tot stilstand. De zeventiger overleed ter plaatse aan haar verwondingen. “Het is een noodlottige samenloop van omstandigheden. Hem wordt geen schuld verweten", zegt de echtgenote van de vrachtwagenchauffeur vrijdag tegen Omroep Brabant. De trucker is inmiddels weer vrijgelaten, maar zit in shock thuis. „Hij kan er met zijn verstand niet bij wat er is gebeurd. Een ongeluk met zo’n bizarre en vreselijke afloop. Hij is er helemaal kapot van”, zegt zijn vrouw. „We moeten even bijkomen, het is niet niks allemaal.” Volgens de echtgenote is het niet vreemd dat de chauffeur niets door had. „Onze vrachtwagens rijden op twaalf wielen en zijn daardoor goed gestabiliseerd”, zegt de echtgenote, die voor hetzelfde bedrijf werkt. Volgens het bedrijf is de vrachtauto anderhalve maand geleden goed door de keuring gekomen. De politie onderzoekt de truck.

 50. Dode na botsing vrachtauto met hoogwerker

  ZEVENAAR – Een van de twee personen die donderdag uit een hoogwerker in Zevenaar zijn gevallen, is overleden. De ander ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Ze vielen uit de hoogwerker doordat aan het eind van de ochtend een vrachtwagen ertegenaan reed. Dat gebeurde op de Doesburgseweg.

  De politie en de Inspectie SZW doen samen onderzoek, laat de politie op Twitter weten.

  1. Slachtoffer hoogwerkerongeluk Zevenaar is 22-jarige man uit Oldebroek

   ZEVENAAR – De man die donderdagochtend om het leven kwam bij een ongeluk met een hoogwerker in Zevenaar, is een 22-jarige Oldebroeker.

   De man stond op de Doesburgsewerg op een hoogwerker die werd geraakt door een vrachtwagen. De 22-jarige man uit Oldebroek en een 51-jarige man uit Goor vielen daardoor uit het bakje.

   De 51-jarige man overleefde het ongeluk, maar is zwaargewond overgebracht naar ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. De 42-jarige Tsjechische vrachtwagenchauffeur is meegenomen naar het politiebureau. Hij is verdachte en wordt verhoord.

   Stoplichten repareren
   De twee mannen waren op hoogte de stoplichten aan het repareren. Aan een kant was de weg niet afgezet.

   De vrachtwagen raakte met de bovenkant de bak van de hoogwerker, waarna de mannen eruit vielen. De hoogwerker is van het bedrijf Olbotec uit Oldebroek.

   19 februari 2024
   OM legt zich neer bij vrijspraken dodelijk arbeidsongeval van Janco: ‘Helaas heeft de rechter anders beslist’
   Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich neer bij de vrijspraak voor twee bedrijven, die verantwoordelijk werden gehouden voor een dodelijk arbeidsongeval in Zevenaar. ,,Helaas heeft de rechter anders beslist.”
   bron:Gelderlander.nl, door: Henk van Gelder
   De 22-jarige Janco Blaauw uit Oldebroek verloor in 2016 zijn leven tijdens werkzaamheden aan de verkeerslichten op een grote kruising in Zevenaar. Hij viel samen met zijn collega uit het bakje van de hoogwerker, toen die door een passerende vrachtwagen werd aangereden. Janco overleed op straat, zijn collega raakte zwaargewond.
   Volgens het Openbaar Ministerie viel de vrachtwagenchauffeur niets te verwijten maar hadden aannemersbedrijf Ziut en verkeersregelaar Save Traffic Rijssen (STN) onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen. De rechtbank veroordeelde hen tot boetes, maar recent sprak het gerechtshof tijdens het hoger beroep de bedrijven vrij.

   Als opdrachtgever mocht aannemer Ziut volgens het hof ‘vertrouwen op de deskundigheid’ van de verkeersregelaar. Omdat Ziut niks te verwijten viel, werd automatisch ook STN vrijgesproken. Dat komt doordat het OM in de aanklacht de bedrijven een gezamenlijke verantwoordelijkheid verwijt. En daarvan is dus geen sprake, zo stelde het hof.

   Teleurstelling
   De vrijspraak leidt tot bittere teleurstelling bij de nabestaanden. Bij hen kwam dat ‘bikkelhard’ binnen.

   Het OM zegt te begrijpen dat de uitspraken voor de nabestaanden en het slachtoffer teleurstellend zijn. ,,Zij hebben een lange weg moeten gaan voordat er eindelijk een definitief oordeel is gegeven door de rechter. In de visie van het OM hadden veroordelingen zeker in de rede gelegen en zo is het ook besproken met in het bijzonder de nabestaanden van de heer Blaauw. Helaas heeft de rechter anders beslist.”

   Na intern overleg heeft het OM besloten niet naar de Hoge Raad te stappen. ,,De Hoge Raad bekijkt als hoogste rechter niet alle aspecten van de zaak, maar kan alleen nagaan of het gerechtshof het recht op de juiste manier heeft toegepast en of de regels voor deze procedure goed zijn gevolgd. Het OM heeft na bestudering van de arresten geconcludeerd dat daarin onvoldoende aanknopingspunten zijn om op succesvolle wijze in cassatieberoep te gaan.”

   Arbowet
   Bij de keuze te vervolgen via de Arbowet moet worden vastgesteld of de verdachte werkgever was, legt emeritus-hoogleraar Henny Sackers uit. Ziut was dat wel, maar STN niet, aldus het hof. Bij vrijspraak van Ziut volgt daarom automatisch vrijspraak voor STN, want die is geen werkgever.
   Sackers: ,,In mijn woorden komt het hof tot de conclusie dat er eenvoudigweg sprake is geweest van een niet voorzienbaar, dom ongeluk. Ik denk niet dat dit bij een andere soort tenlastelegging anders zou zijn beoordeeld.”

   Rechtspraak uitspraak hoger beroep 30 januari 2024
   Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 30 januari 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:695 (zaak-A) en ECLI:NL:GHARL:2024:696 (zaak-B)
   Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 30 januari 2024 uitspraak gedaan op het hoger beroep tegen twee vonnissen van de Rechtbank Overijssel d.d. 1 maart 2021 ( ECLI:NL:RBOVE:2021:880 / ECLI:NL:RBOVE:2021:883 ). Bij die vonnissen werden twee verdachte rechtspersonen wegens het medeplegen van overtreding van artikel 32 Arbeidsomstandighedenwet ieder veroordeeld tot een geldboete van € 40.000,-. In hoger beroep zijn beide bedrijven vrijgesproken.

   De strafzaak hield verband met een dodelijk arbeidsongeval dat plaatsvond op 12 mei 2016, toen tijdens de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden aan een verkeersregelinstallatie op de openbare weg twee werknemers van bedrijf-A uit een hoogwerker vielen toen die werd geraakt door een passerende vrachtwagen. Een van beiden overleed ter plaatse, de ander liep ernstig letsel op.

   Het gerechtshof overweegt in zaak-A dat het bedrijf als werkgever van haar twee werknemers weliswaar een zorgplicht had met betrekking tot hun veiligheid, maar dat zij die – anders dan het Openbaar Ministerie bij requisitoir heeft aangevoerd – in voldoende mate is nagekomen. Het gerechtshof acht voor dat oordeel van belang dat het bedrijf, bij het aanvaarden van de opdracht voor de werkzaamheden, de risico’s daarvan terdege heeft onderkend en daarop een gerenommeerd bedrijf heeft ingeschakeld voor het treffen van de benodigde veiligheidsmaatregelen. Met betrekking tot de invulling en planning van die veiligheidsmaatregelen is geen sprake geweest van samenwerking tussen de twee bedrijven, aldus het gerechtshof. Naar het oordeel van het gerechtshof had bedrijf-A bovendien geen reden om te moeten of hoeven twijfelen aan de veiligheid van de door het in haar opdracht ingeschakelde verkeersveiligheidsbedrijf voorgestelde veiligheidsmaatregelen. Bedrijf-A mocht zich beperken tot een marginale toetsing daarvan en mocht erop vertrouwen dat de maatregelen passend waren. Tot meer was zij niet gehouden, aldus het gerechtshof, dat gelet hierop in zaak-A concludeert dat het verdachte bedrijf niet kan worden verweten nalatig te hebben gehandeld, terwijl zij wist of redelijkerwijs moest weten dat daardoor gevaar ontstond of te verwachten was voor haar werknemers. Het vonnis waarvan beroep is door het gerechtshof vernietigd en het bedrijf is in hoger beroep integraal vrijgesproken.

   In zaak-B is ook het verkeersveiligheidsbedrijf in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof overweegt daartoe dat dit bedrijf niet kwalificeert als werkgever in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet. Het bedrijf valt daarom niet onder de reikwijdte van het kwaliteitsdelict van artikel 32 Arbeidsomstandighedenwet, aldus het gerechtshof. Aangezien de werkgever in zaak-A is vrijgesproken en aldus geen strafbaar feit heeft gepleegd kan bedrijf-B ook niet als medepleger (primair tenlastegelegd) of als medeplichtige (subsidiair tenlastegelegd) onder de reikwijdte van deze bepaling vallen. Ook in zaak-B is het vonnis waarvan beroep daarom door het gerechtshof vernietigd en ook het verkeersveiligheidsbedrijf is in hoger beroep integraal vrijgesproken.

 51. Man (67) komt om bij gras maaien
  06 MEI 2016
  OOSTERWOLDE –
  Bij een ongeval met een grasmaaier is een 67-jarige man uit het Friese Oosterwolde om het leven gekomen. De politie gaat uit van een noodlottig ongeluk. Wat er precies is gebeurd, onderzoekt de politie nog.

  Het ongeval gebeurde aan de Klokhuisdijk in het gehucht Langedijke, iets buiten Oosterwolde.

 52. dinsdag, 3. mei 2016

  Twee doden bij bedrijfsongeval in Zaltbommel

  Bij een bedrijfsongeval in Zaltbommel zijn dinsdagmiddag twee personen om het leven gekomen. Een derde slachtoffer raakte zwaargewond. Dit maakte de politie bekend. Het drietal was op de Hogeweg met werkzaamheden bezig in een hoogwerker aan het pand waar later dit jaar een Van der Valk vestiging geopend zal worden. Door nog onbekende oorzaak kwam het bakje waar de drie slachtoffers in stonden los van de hoogwerker en viel op de grond. Twee overleden op de plaats van het ongeval. Het derde slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie en de arbeidsinspectie zullen een onderzoek instellen naar de toedracht van het ongeval. Alle slachtoffers komen uit Someren; de mannen die om het leven kwamen, waren 51 en 53 jaar. Het gewonde slachtoffer is 24 jaar.

  1. Gewonde hoogwerkerdrama brak botten

   De man die dinsdag zwaargewond was geraakt bij de val van een hoogwerker in Zaltbommel heeft meerdere botten gebroken. Hij wordt dinsdagavond geopereerd, liet zijn werkgever Wijnen Bouw weten tegen Omroep Brabant. De 24-jarige Remco zou buiten levensgevaar zijn.

   Remco zat met twee anderen in de bak van een verreiker bij het Van der Valk Hotel in Zaltbommel. Ze hingen een spandoek op toen het ongeluk gebeurde. De twee anderen (53 en 51) kwamen om het leven. Remco heeft vanuit de ambulance met zijn vriendin gebeld.

   Het is niet duidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. De drie zaten aangelijnd ,,maar dat heeft weinig zin als het hele gevaarte naar beneden valt”, aldus Wijnen Bouw.

 53. Man komt om onder heftruck
  30 april 2016
  ROERMOND –
  Een 23-jarige man is zaterdagmiddag bij een bedrijf in Roermond overleden nadat hij bekneld was geraakt onder een heftruck. De hulpdiensten hebben nog geprobeerd de man uit St. Odilienberg te reanimeren, maar dat heeft niet meer geholpen.

 54. Man zwaargewond na val door het dak in Erp
  Erp, dinsdag 19 april

  Dinsdagavond 19 april is het MMT van de traumaheli 3 opgeroepen voor een inzet op het Ham te Erp. Tevens alle andere hulpdiensten waren al onderweg naar Erp.
  Ter plaatse bleek er een man door het dak gevallen te zijn. Het slachtoffer is zwaargewond geraakt door de val. Het MMT heeft met ondersteuning van zowel politie als ambulancemedewerkers de zwaargewonde persoon naar de heli gedragen waarna deze met spoed vertrokken is naar het UMC Nijmegen.
  Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. Vermoed wordt dat het ongeluk tijdens werkzaamheden aan het dak is veroorzaakt.

  Getroffene, die samen met BrabantWater aan de Ham in Erp werkte aan de aanleg van een 10,8 hectare groot landgoed, is 4 dagen later overleden nadat hij eerder van een dak was gevallen.

 55. Hulpdiensten zoeken drenkeling in Gaarkeuken
  Gaarkeuken, 25 april 2016

  Bij de sluis in Gaarkeuken is maandagochtend een man van een boot gevallen. De hulpdiensten zijn op hard op zoek naar de drenkeling, onder andere met duikers en een helikopter.
  Volgens de politie was de man van boord gevallen toen hij het schip los wilde maken. Het ongeval zou rond half zes zijn gebeurd.

  Het scheepvaartverkeer rondom de Gaarkeukensluis op het Van Starkenborghkanaal is vanwege de zoekactie stilgelegd.

  1. Lichaam in water Gaarkeuken
   05 MEI 2016
   GAARKEUKEN – Bij de sluis in het Groningse dorp Gaarkeuken is donderdag een dode man aangetroffen. Dat meldt de politie. Mogelijk gaat het om de 58 jarige matroos uit Kaapverdië die anderhalve week geleden overboord is geslagen. De politie kon dat nog niet bevestigen.

 56. Fietsster komt onder shovel en overlijdt
  22 april 2016

  PETTEN – Een vrouw van 71 uit Heiloo is donderdag overleden nadat ze eerder op de dag in Petten zwaargewond was geraakt door een verkeersongeval. Ze was met haar man aan het fietsten en kwam ten val, juist op het moment dat ze werden ingehaald door een shovel. De vrouw werd door omstanders gereanimeerd maar overleed later in een ziekenhuis.

  Het ongeluk gebeurde op de Spreeuwendijk in de Noord-Hollandse plaats. De bestuurder van de shovel, een 48-jarige man uit Schagen, is op het politiebureau verhoord en mocht daarna naar huis, meldde de politie vrijdag

 57. Stalen deur valt op vrouw (96) in verpleeghuis

  20 april 2016

  Stalen deur valt op vrouw (96) in verpleeghuis Foto: Archief ANP Een bewoonster van een verpleeghuis in Haaksbergen is ernstig gewond geraakt tijdens bouwwerkzaamheden. De dementerende vrouw kwam terecht onder een stalen brandwerende deur en is er zo slecht aan toe dat ze naar verwachting niet lang meer in leven zal zijn, zo schrijft Tubantia. De 96-jarige vrouw is overgebracht naar een hospice.

  In verpleeghuis Het Wiedenbroek waren de werklui niet aanwezig op het moment van het ongeluk; de vrouw werd gevonden door het verplegend personeel. De deur was uit de sponning gehaald en op een andere plek neergezet, maar hoe hij bovenop de bejaarde vrouw heeft kunnen vallen, is nog onduidelijk.Het slachtoffer liep onder meer een gebroken heup, maar ook een schedelbasisfractuur op. Opereren is gezien haar hoge leeftijd geen optie meer; de pijn wordt zoveel mogelijk onderdrukt met morfine.

  De familie heeft zorginstelling Livio, waar Het Wiedenbroek onder valt, aansprakelijk gesteld voor het ontstane leed. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het ongeval, maar wil er verder niets over loslaten. „We doen nader onderzoek hoe dit kon gebeuren”, zegt Jeff van den Biggelaar. „Veel is onduidelijk, maar we betreuren dit zeer. Onze zorg gaat nu uit naar onze cliënt en haar familie. Uit respect voor hen willen we daarom nu liever geen verdere toelichting geven. Bovendien willen we eerst de uitkomsten van het onderzoek afwachten.”

  1. Vrouw (96) die onder deur kwam overleden
   22 april 2016

   HAAKSBERGEN – De 96-jarige dementerende bewoonster van een verpleeghuis in Haaksbergen die vorige week tijdens bouwwerkzaamheden onder een zware stalen branddeur terechtkwam, is overleden.

   Dat meldt Tubantia. Ze liep diverse verwondingen op, waaronder een schedelbasisfractuur.

   Niehe bespot om Prince-commentaar

   Dijkhoff: doofpot is misverstand

   Disney-drama: alles op de schop!

   Wegens haar hoge leeftijd was opereren geen optie. De hoogbejaarde is daarom naar een hospice overgebracht, waar ze morfine kreeg. Het OM heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek te beginnen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt wel een nader onderzoek in.

   1. Opnieuw sterfgeval bij Livio onderzocht
    26 april 2016

    ENSCHEDE – Zorginstelling Livio is een onderzoek begonnen naar de dood van een bewoonster van verpleeghuis De Cromhoff in Enschede. Er is twijfel over de doodsoorzaak. Justitie heeft onderzoek gedaan, maar geen strafbare feiten geconstateerd. Livio doet nu zelf onderzoek.
    Bekijk ook…
    Stalen deur valt op vrouw (96) bij verbouwing verpleeghuis in Haaksbergen
    Woordvoerder Jeff van den Biggelaar van Livio bevestigt het onderzoek naar de dood van de vrouw. Artsen hebben het overlijden van de vrouw vorige week aangemerkt als ‘een niet natuurlijke dood’. „Er is bij de verzorging – en mogelijk in het verlengde van de verzorging – sprake van een overlijdensgeval.

    Onderzoek
    Dat vraagt om nader onderzoek om erachter te komen. Met als doel te onderzoeken of er sprake is van verwijtbare, of vermijdbare fouten. Bij twijfel over de doodsoorzaak dient onderzoek plaats te vinden. Daarmee staat nog niets vast. Alles moet onderzocht worden om de feiten vast te stellen”, aldus de woordvoerder. „De uitkomst kan ook zijn dat er niets is gebeurd.” De woordvoerder wil verder niet zeggen wat er mogelijk is gebeurd waardoor er twijfel is over de doodsoorzaak„Dit met name uit piëteit met de familie.” Met de familie is een goed contact, meldt de zorginstelling
    Niks strafbaars
    De politie bevestigt dat ze op 20 april onderzoek heeft gedaan na een ‘ongevalsmelding’ in het verpleeghuis. Al snel werd door het Openbaar Ministerie (OM) – in overleg met de GGD-arts – besloten geen strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Er was niet strafbaars ontdekt. Het OM kon daarop gisteren geen toelichting geven. Livio laat een eigen calamiteitencommissie de dood van de cliënt onderzoeken. Er is daarvoor een voorzitter aangesteld van buiten de eigen organisatie. „Het onderzoek moet gedegen en zorgvuldig zijn, maar ook onafhankelijk. We hebben daarom een onafhankelijke voorzitter van een andere zorginstelling gevraagd dit onderzoek te leiden.”

    Haaksbergen
    Het incident is ook diezelfde dag bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld. De IGZ begeleid het onderzoek. Wanneer het onderzoek klaar is valt niet te zeggen. Eerder werd bekend dat in een ander Livio-verpleeghuis – het Haaksbergse Het Wiedenbroek – een 91-jarige vrouw zwaar gewond raakte, nadat zij een zware deur op zich had gekregen bij een verbouwing. Deze vrouw is inmiddels overleden. De twee zaken hebben geen enkel verband met elkaar.

 58. Kraandrijver Sassenheim (32) overleden in IJmuiden, elektrocutie mogelijk oorzaak
  maandag 11 april 2016

  SASSENHEIM – Een 32-jarige kraandrijver uit Sassenheim is maandag in IJmuiden om het leven gekomen. Het slachtoffer was aan het werk bij het schip Besiktas Kazakhstan. Wat er precies is gebeurd, is onbekend.

  Volgens de IJmuider Courant is de man geëlektrocuteerd. Verschillende hulpdiensten werden opgeroepen, maar de man kon niet meer gered worden. De Arbeidsinspectie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

  De hulpverlening zou volgens de IJmuider Courant ‘niet helemaal vlekkeloos’ zijn verlopen. De toesnellende hulpdiensten zouden in eerste instantie de verkeerde kant op gestuurd zijn.

 59. Man verdronken in haven van Lauwersoog
  Lauwersoog 09 april 2016

  Hulpverleners hebben zaterdagavond in de haven van Lauwersoog (Groningen) een man uit het water gehaald. Hij is inmiddels overleden.
  Het slachtoffer was door nog onbekende oorzaak in het water beland, waarna een grote zoekactie op gang kwam. Kort na 23.00 uur werd de man gevonden en aan boord gebracht van een nabijgelegen schip.

  Volgens de politie gaat het om een vermiste opvarende. De veiligheidsregio stelt dat het slachtoffer een matroos is van een vissersboot.

  De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak en probeert de identiteit van de man te achterhalen.

  Door: ANP

  1. Onheil treft Urker viskotter op L’oog opnieuw

   Publicatie:

   ma 11 april 2016 20.05 uur

   LAUWERSOOG – Niets aan ellende lijkt de viskotter UK 268 ‘Jacoba Alyda’ van de Urker visserijfamilie Romkes bespaard te blijven. Zaterdagavond verdronk een 60-jarige Poolse matroos van de kotter in de haven van Lauwersoog. Naar de oorzaak van dat ongeval is door de politie een onderzoek ingesteld. De politie sluit een misdrijf uit. “Het betreft een ongeval” zo laat woordvoerder Kalina Pruntel van de politie maandag deze site weten. Het onderzoek is echter nog niet helemaal afgerond.

   De kotter UK 268 ‘Jacoba Alyda’ is sinds het jaar 2000 in bezit van de familie en voer tot in 2007 onder Deense vlag als de HG 470 ‘Tannisbugt’. De Tannisbugt van de Romkes werd in 2007 omgevlagd naar Nederland en vernummerd tot de nieuwe UK 268 ‘Jacoba Alyda’ nadat de oorspronkelijke UK 268 van de Romkes in december 2005 op de Noordzee door een Griekse olietanker werd aangevaren en vervolgens zonk. De bemanning van de kon zich met een reddingsvlot in veiligheid brengen.

   Faillissement na niet uitbetalen verzekering
   Met het zinken van de Kotter was de ellende nog niet voorbij. De verzekeraar van de UK 268 keerde de geleden miljoenenschade niet. Uit onderzoek bleek dat een Pools bemanningslid, van wie de papieren niet erkend waren, tijdens de aanvaring de wacht hield in de stuurhut. Na vele rechtszaken resulteerde dat in april 2013 in een faillissement. De curator probeerde in februari 2016 de assurantietussenpersoon voor de schade aansprakelijk te stellen, maar dat werd door de rechtbank afgewezen.

   Onder de Deense vlag raakte de kotter van de Romkes, die als thuishaven Lauwersoog had, in januari 2006 betrokken bij een dodelijk ongeval. Een 27-jarige Poolse matroos sloeg tijdens slecht weer op de Noordzee overboord toen de netten werden uitgezet. Hij verdronk en werd uren later door een gealarmeerd Urker vissersschip uit het water gevist.

   In 2013 raakte de kotter, inmiddels weer varend onder Nederlandse vlag, opnieuw bij een dodelijk ongeval betrokken. Een 43-jarige Filipijnse matroos van de UK 268 belandde in de haven van Lauwersoog bij het afmeren van de kotter tussen wal en schip. Hij raakte dusdanig ernstig gewond dat hij onderweg naar het ziekenhuis overleed.

   Drijvende schoen deed alarmbellen afgaan
   Over het noodlottige ongeval van afgelopen zaterdag wil de politie verder niet veel zeggen. “De man had geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en het betreft een inwoner van Polen”, aldus woordvoerder Kalina Pruntel van Politie Noord-Nederland. De collega’s van het slachtoffer hebben rond zes uur voor het eerst de hulpdiensten ingeschakeld. De man was vermist en nadat ze een schoen in het water zagen drijven, gingen alle alarmbellen rinkelen. Na een zoektocht met boten van de brandweer en de KNRM werd het levenloze lichaam rond 23.00 uur in het water aangetroffen.

 60. Bouwvakker overleden na val van steiger

  6 april 2016 Hoorn –
  Een 74-jarige bouwvakker is woensdagmiddag van een steiger in Hoorn afgevallen en overleden. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

  De man was voor een bouwbedrijf uit Zaandam bezig aan een raampartij op de tweede verdieping van het huis. De ambulancedienst kwam met meerdere wagens en ook werd een traumahelikopter opgeroepen. Tevergeefs. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
  De Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) onderzoekt het ongeval.

 61. Man (63) komt om op het land

  vrijdag 1 april 2016 WESEPE –

  In het Overijsselse Wesepe (gemeente Olst-Wijhe) is een 63-jarige man omgekomen door een noodlottig ongeval tijdens werkzaamheden op het land. De man is door een ongeluk met een voertuig tijdens werkzaamheden op het land om het leven gekomen.Er wordt nader onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeluk.

  1. vrijdag 1 april 2016 | 20:51

   Laatst bijgewerkt: 1-4-2016 | 21:52

   Bij een ongeluk op een boerderij aan de Velsdijk in Wesepe is vanavond een 63-jarige man om het leven gekomen.

   De toedracht van het ongeluk is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster van de politie overleed de man door een ongeluk met een voertuig tijdens werkzaamheden op het land.

   Omdat het ongeluk gebeurde op een hobbymatige boerderij en niet op een bedrijfsmatige boerderij wordt er geen onderzoek gedaan door de inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie.

 62. Jongetje (3) overleden na tractorongeluk

  vrijdag 1 april 2016

  Een driejarig jongetje is vrijdagmorgen overleden nadat hij op een boeren erf in het Zeeuwse Scharendijke bekneld raakte onder een tractor.

  Rond 11.00 uur vond het ongeluk plaats op de boerderij waar het jochie woonde. De politie denkt dat hij aan het spelen was, toen hij werd overreden door een trekker met een aanhangwagen. Het is niet bekend wie op dat moment het voertuig bestuurde.
  Een traumahelikopter en twee ambulances kwamen met spoed ter plaatse, maar konden niets voor het slachtoffertje doen. Hij overleed ter plaatse.

 63. Boer overleden door inademen mestgassen
  vrijdag 25 maart 2016

  Uit de uitwerpselen van varkens kan blauwzuurgas vrijkomen ANP

  Een varkensboer uit Moergestel is vrijdag overleden omdat hij giftige gassen heeft ingeademd, die zijn vrijgekomen uit de mestput. Dat is vandaag bekend geworden, schrijft Omroep Brabant.

  Volgens de Inspectie SZW was een leiding gesprongen in de brijkeuken (dat is een voerkeuken), waar mest uit lekte. Daarbij is giftig blauwzuurgas vrijgekomen. De boer van 55 jaar heeft dat gas ingeademd en dat werd hem fataal.

  Blauwzuurgas, ook wel waterstofcyanide genoemd, is een van de van gevaarlijkste gassen die vrij kan komen uit mest. Een vergiftiging moet binnen tien minuten worden behandeld. Hoelang de boer is blootgesteld aan het gif, is niet duidelijk.

 64. Militair omgekomen bij schietoefening

  22 maart 17:31

  OSSENDRECHT – Tijdens een militaire oefening op een trainingslocatie in Ossendrecht is een 35-jarige militair door een schietincident om het leven gekomen. Dat gebeurde dinsdagochtend.

  De Koninklijke Marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek naar de oorzaak van het incident. De marechaussee zegt verder nog geen informatie te kunnen geven.

  1. Vervolging dreigt voor commando’s
   23 SEP 2016 Olof van Joolen

   Roosendaal – Twee onderofficieren van het Korps Commandotroepen hangt strafvervolging boven het hoofd. Justitie verdenkt hen van dood door schuld.

   Tijdens een oefening op het politietrainingscomplex in Ossendrecht overleed 22 maart van dit jaar een 35-jarige sergeant nadat hij door zijn collega’s was neergeschoten. De twee militairen, een instructeur en een baancommandant, zijn ze als verdachten aangemerkt omdat het Openbaar Ministerie er rekening mee houdt dat ze zich niet hebben gehouden aan de dienstvoorschriften die tijdens oefeningen gelden.

   Justitie spreekt van ‘een zeer complexe zaak’. Het onderzoek loopt nog. Het is niet duidelijk wanneer het klaar zal zijn en het OM een beslissing over wel of niet vervolgen neemt.

   Raadsman Michael Ruperti vindt het onverteerbaar dat de verantwoordelijkheid in zijn geheel bij de militairen wordt gelegd. Hij wijst erop dat het trainingscomplex waar het incident plaats had van de politie is. Het is niet speciaal bedoeld of geschikt voor trainen met scherpe munitie en explosieven zoals de commando’s doen. ,,Het kan niet zo zijn dat de gevolgen van de keuze van Den Haag om het KCT geen eigen trainingslocatie te geven wordt afgewenteld op de commando’s”, zegt de raadsman.

   Zijn collega Geert-Jan Knoops staat de tweede verdachte bij. De baancommandant ontkent volgens Knoops de aanklacht met klem. ,,Er is geen enkele basis voor. Ondanks de dramatische afloop.”

  2. Dodelijk schietincident bij militaire oefening Ossendrecht leidt niet tot vervolging

   Geen strafrechtelijke vervolging na overlijden militair bij oefening Ossendrecht

   Arnhem – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gaat niemand vervolgen voor het dodelijke schietincident bij een militaire oefening in Ossendrecht.
   .
   Er waren drie militairen aangemerkt als verdachte. Na onderzoek blijkt dat ze ten onrechte als verdachte zijn aangemerkt. De officier van justitie heeft de zaken tegen hen geseponeerd.

   Op 22 maart 2016 is een militair, een instructeur in opleiding, getroffen door meerdere kogels tijdens een oefening van het Korps Commando Troepen in het shootinghouse van de Politieacademie in Ossendrecht. Hij is als gevolg daarvan overleden. Na het incident is er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld onder leiding van het OM, samen met de Koninklijke Marechaussee en de inspectie SZW. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt het incident separaat.

   Gedurende het onderzoek zijn drie militairen als verdachte aangemerkt: de schutter, de hoofdinstructeur van de oefening en de toezichthouder op de oefening. De zaak tegen de schutter is kort na het incident geseponeerd. Al snel bleek dat hij ten onrechte als verdachte was aangemerkt. Hij voerde de aan hem opgedragen oefening uit conform de instructies. Op geen enkele manier was er sprake van opzet of enige verwijtbare schuld aan het overlijden van het slachtoffer.

   Uit het onderzoek is ook gebleken dat het shootinghouse niet gebruikt had mogen worden voor deze oefening. Het shootinghouse was niet door de daartoe bevoegde militaire instantie gekeurd. Het shootinghouse wordt nu niet meer gebruikt voor dergelijke oefeningen.

   De hoofdinstructeur en de toezichthouder werden verdacht van dood door schuld en/of het niet voldoen aan een dienstvoorschrift met de dood ten gevolge hebbende. Uit onderzoek blijkt, dat hen dit niet strafrechtelijk verweten kan worden. Beiden mochten erop vertrouwen dat de baan gekeurd en dus veilig was. Zij mochten er vanuit gaan dat zij bevoegd waren de baan te gebruiken.

   Alle betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de beslissing

  3. 21 jun. 2017

   Meer aandacht nodig voor veilig oefenen bij Defensie

   Ondanks de bestaande veiligheidsvoorschriften is de leiding van Defensie bij een schietoefening van het Korps Commandotroepen niet op professionele wijze omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport ‘Veilig oefenen, lessen uit schietongeval Ossendrecht’. Diverse veiligheidsbarrières hebben niet gefunctioneerd, waardoor een schietoefening een fatale afloop kreeg. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat voor de schietoefening een ongeschikt, niet gekeurd schiethuis werd gebruikt. En werd een instructeur in opleiding gevraagd om een gevechtsschietoefening te begeleiden zonder persoonlijke begeleiding tijdens de uitvoering, zonder gekwalificeerde instructeurs, zonder toezicht, zonder lesmateriaal en zonder adequate veiligheidsanalyse.

   De Raad maakt zich zorgen in hoeverre het ongeval in Ossendrecht kenmerkend is voor de veiligheidscultuur binnen de gehele defensieorganisatie. Militairen moeten veilig kunnen oefenen en daarbij fouten kunnen maken. Tijdens missies worden zij blootgesteld aan grote risico’s, waarbij het letterlijk kan gaan om leven en dood. Voor een goede voorbereiding op hun opdracht is het noodzakelijk dat militairen zo realistisch mogelijk trainen. De Defensieorganisatie is ervoor verantwoordelijk dat dit veilig gebeurt. De fatale oefening in Ossendrecht is niet de eerste training waarbij militairen ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden. Daarom heeft de Onderzoeksraad een onderzoek ingesteld.

   Het schiethuis
   Op 22 maart 2016 oefende het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht in een schiethuis van de Politieacademie in Ossendrecht. Tijdens de oefening schoten de cursisten met scherp en werd een instructeur in opleiding dodelijk getroffen.

   In het schiethuis zijn verschillende vertrekken gesimuleerd waarbinnen doelen zijn geplaatst. De constructie bestaat uit houten frames met dunne wanden van vinyldoek. Defensie huurde de schietbaan bij de Politieacademie, omdat het niet de beschikking heeft over een eigen schiethuis. Een aanvraag voor een geschikt schiethuis is al in 2007 is ingediend en goedgekeurd, toch is het schiethuis nog niet gerealiseerd.

   Het schietongeval
   Bij de gevechtsschietoefening, die onderdeel uitmaakt van de contraterreuropleiding,
   werd een instructeur in opleiding meerdere malen geraakt toen een deelnemer op een doel vuurde. De instructeur bevond zich op het fatale moment in de gang, achter een dunne, niet kogelstoppende wand. Hij had vanaf die plek geen zicht op de deelnemers aan de oefening die zich door de vertrekken van het schiethuis verplaatsten. Een andere aanwezige instructeur die de oefening vanaf een balustrade bekeek, had vanuit zijn positie geen zicht op de instructeur in opleiding. De instructeur in opleiding begeleidde dit type oefening als onderdeel van zijn eigen opleiding tot contraterreurinstructeur. Hij deed dit voor de eerste keer, maar kreeg op de dag van het ongeluk geen persoonlijke begeleiding. De betrokken instructeurs beschikten geen van allen over de benodigde aanvullende kwalificaties om een gevechtsschietoefening te leiden.

   Opeenstapeling tekortkomingen
   Al in 2014 is binnen Defensie al geconstateerd dat voorschriften voor het gebruik en de constructie van schiethuizen ontbreken. Wel is er een verplichting om schietbanen voor gebruik te laten keuren door de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen. Deze keuring heeft echter niet plaatsgevonden. Indien dit wel was gebeurd, was het schiethuis afgekeurd voor trainingen met scherpe munitie.

   Voor de contraterreuropleiding is nergens omschreven hoe oefeningen moeten worden ingericht en met welke risico’s rekening gehouden moet worden. Hoewel de instructeurs naar beste kunnen een afweging maakten van de risico’s, heeft ook de voorgeschreven veiligheidsanalyse door een veiligheidskundige niet plaatsgevonden. Geen van de leidinggevenden binnen Defensie greep in en ondanks al deze tekortkomingen gingen de contraterreuropleidingen onveranderd en onverminderd door.

   Aanbevelingen
   De Onderzoeksraad stelt vast, ondanks het bestaan van veiligheidsvoorschriften, dat de defensieleiding op meerdere niveaus niet op professionele wijze is omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel.

   De Raad beveelt Defensie aan om op korte termijn de bouw van een eigen schiethuis te realiseren en maatregelen te treffen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen. Tot slot beveelt de Raad aan om te onderzoeken in hoeverre het wegvallen van meerdere veiligheidskritische barrières in dit schietincident indicatief is voor de veiligheidscultuur binnen Defensie en vraagt hierbij specifiek aandacht voor het veiligheidsbewustzijn op alle niveaus binnen de organisatie.

  4. Opleiding commando’s stilgelegd

   donderdag 13 juli 2017

   DEN HAAG – UPDATE 19.32 uur – Bij het Korps Commandotroepen (KCT) zijn de schietoefeningen met scherpe munitie voorlopig stilgelegd. Dat geldt ook voor alle interne opleidingen, bevestigt het ministerie van Defensie donderdag berichtgeving door RTL Nieuws.

   De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zette vorige maand vraagtekens bij de veiligheidscultuur bij Defensie. Dat gebeurde na een onderzoek naar een dodelijk schietincident bij een oefening van het KCT in Ossendrecht. Naar aanleiding van deze kritiek wordt nu alle documentatie (zoals lesplannen en veiligheidsdocumenten) tegen de loep gehouden, aldus Defensie.

   Voor een aantal van de ongeveer zestig opleidingen bleek de documentatie niet op orde en deze blijven nog maanden opgeschort totdat het op orde is. De overige opleidingen zijn hervat.

   RTL Nieuws meldde donderdag op basis van een mail van de KCT-commandant dat de schietoefeningen en opleidingen waren stilgelegd. In de brief schrijft de commandant dat hij „nog steeds niet in staat is gebleken” om alle onderliggende documentatie voor de opleidingen voor elkaar te krijgen.

   „Dit feit, gekoppeld aan de zeer slechte materiaal-situatie én het gebrek aan de juiste faciliteiten voor sommige opleidingen hebben me doen besluiten om alle opleidingen stil te leggen als daar geen correcte en volledige onderbouwing voor op papier staat”, aldus de commandant in een e-mail van 23 juni.

   Volgens een woordvoerster van Defensie wordt met het stilleggen het „zekere voor het onzekere genomen.” De maatregelen hebben geen invloed op de operationele inzetbaarheid van de commando’s, aldus het ministerie.

   De schietoefeningen kunnen pas weer worden hervat als blijkt dat „alle regelgeving, het lesmateriaal en de veiligheidsanalyses volledig op orde zijn.” De verwachting is dat aan het eind van het jaar de interne opleidingen weer kunnen worden hervat.

   Een gevolg van het stopzetten van de Voortgezette Commando Opleiding is dat negentien commando’s niet kunnen instromen in een van de vier operationele compagnieën van het KCT.

 65. Man (29) omgekomen door bedrijfsongeval Kampen

  17-03-2016 17:38

  Een 29-jarige man uit Kampen is donderdagmiddag omgekomen bij een bedrijfsongeval. Het ongeval gebeurde bij een fabrikant van opleggers aan de Industrieweg. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een onderzoek naar de toedracht van het ongeval ingesteld, aldus de politie.

 66. Man doodgestoken in fietsenwinkel

  Nieuw-West

  In fietsenwinkel Kobya in de Jan Tooropstraat in Nieuw-West is dinsdagmiddag 15 maart 2016 iemand doodgestoken. Dat meldt de politie. De politie heeft de 49-jarige man, die meerdere steekwonden had, nog geprobeerd te reanimeren. Dat was tevergeefs; hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Volgens buurtbewoners is het slachtoffer de eigenaar van de fietsenwinkel. De aanleiding voor de steekpartij is onduidelijk. Volgens een bovenbuurvrouw kwamen hulpdiensten rond 12 uur 's middags naar de fietsenwinkel. "Ik had geen idee wat er aan de hand was. Maar de zoon van de eigenaar kwam eraan en was helemaal in de war. Hij huilde en lag op de grond. Hij is uiteindelijk de politieauto ingegaan." De fietsenzaak bestaat drie jaar. "Het was een hele aardige man. Hij zei altijd gedag. Een eerlijke zaak hoor. En redelijk druk. Hij verkocht alleen fietsen, geen scooters. Er stonden ook altijd tweedehands fietsen voor de zaak." De eigenaar van de zaak, een Turkse man en vader van verschillende kinderen, woonde in de Overtoomse Veld. Een buurvrouw vertelt dat hij een 'hele aardige man' is. "Mijn man kwam wel bij hem in de zaak en heeft een fiets bij hem gekocht. Een prima fiets. Toen er iets een keer niet goed werkte, knapte hij hem meteen op." De politie heeft nog niemand aangehouden. De omgeving is afgezet voor onderzoek. De politie is op zoek naar getuigen van de steekpartij. AMSTERDAM – De Amsterdamse politie heeft een 39-jarige man opgepakt in verband met het onderzoek naar de in maart doodgestoken fietsenmaker Temel Kobya. Temel Kobya. Temel Kobya. Foto: Opsporing Verzocht De 49-jarige Kobya werd op 15 maart doodgestoken in zijn winkel aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam Nieuw-West. In het onderzoek naar zijn dood gaf de politie eerder beelden vrij van de steekpartij. Die werden ook in de buurt van de fietsenwinkel getoond in de hoop dat getuigen zich zouden melden. Ook werd er een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Buurtbewoners hebben volgens de politie waardevolle informatie aan het rechercheteam geleverd.

  1. Verdachte opgepakt voor dood fietsenmaker

   13 MEI 2016
   AMSTERDAM – De Amsterdamse politie heeft een 39-jarige man opgepakt in verband met het onderzoek naar de in maart doodgestoken fietsenmaker.

   De 49-jarige Kobya werd op 15 maart doodgestoken in zijn winkel aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam Nieuw-West. In het onderzoek naar zijn dood gaf de politie eerder beelden vrij van de steekpartij. Die werden ook in de buurt van de fietsenwinkel getoond in de hoop dat getuigen zich zouden melden. Ook werd er een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

   Buurtbewoners hebben volgens de politie waardevolle informatie aan het rechercheteam geleverd.
   Bij de arrestatie donderdagochtend raakte een familielid van de verdachte gewond. Bij het forceren van de voordeur van de woning sprong een stuk glas weg. Het familielid raakte daardoor verwond aan zijn pols en is naar een ziekenhuis gebracht en geopereerd.

 67. Chauffeur overleden na ongeluk bij Nuenen

  14 maart 2016
  NUENEN – Een chauffeur van een vrachtwagen is maandagavond op de A270 bij Nuenen (Noord-Brabant) overleden, nadat hij van de weg was geraakt en in een naastgelegen sloot was beland. De identiteit van de man is nog niet bekend, zei een woordvoerster van de politie.

  De man raakte door onbekende oorzaak van de weg en raakte zwaargewond. In het ziekenhuis overleed hij later aan zijn verwondingen.

 68. Fietsster (76) overleden na botsing lijnbus

  13 maartt 2016 BERGEN OP ZOOM –

  Een 76-jarige vrouw die donderdag 10 maart met haar fiets in botsing kwam met een lijnbus in Bergen op Zoom is in de nacht van zaterdag op zondag aan haar verwondingen overleden. De fietsster liep zwaar hoofdletsel op bij de aanrijding met de bus. Dat gebeurde donderdagmiddag op de Burgemeester Stulemeijerlaan in die plaats. Ze werd overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar haar gezondheidstoestand zodanig verslechterde dat zij zaterdagnacht aan haar verwondingen overleed.

 69. ma 29 feb 2016,
  Dode bij snoeiwerkzaamheden

  VLAARDINGEN –
  Een man die maandag langs de Van Boendaleweg in Vlaardingen bezig was met snoeiwerkzaamheden, is om het leven gekomen. De man kreeg volgens de politie een tak op zich.

  De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, hadden zich naar de plaats van het ongeluk gespoed, maar ze konden niets meer voor het slachtoffer betekenen. De man overleed ter plaatse, aldus RTV Rijnmond.

 70. zondag 28 februari 2016

  Man komt om het leven na bedrijfsongeval Kerkstraat Zuidland

  Zuidland – Bij een ernstig bedrijfsongeval op het bedrijventerrein aan de Kerkstraat is zondagmiddag een man om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde omstreeks kwart voor één toen deze man bezig was met een trailer en een voertuig. De man kwam bekneld te zitten. De inzet van hulpverleners mocht helaas niet meer baten. Hij overleed aan zijn verwondingen. De politie heeft de leeftijd en de woonplaats nog niet bekend gemaakt. Zij wil eerst de familie van het slachtoffer instellen. De politie doet onderzoek naar de exacte toedracht van het noodlottige ongeval. 

 71. za 27 feb 2016, 17:39 Meisje (9) overleden na val van paard OUDKARSPEL – Een meisje van negen jaar is zaterdagmiddag 27 februari in een manege in Oudkarspel van haar paard gevallen en overleden. Het ongeval gebeurde in de buitenbak van manege Beukers aan de Wagenweg in het Noord-Hollandse dorp. Door de val raakte het meisje ernstig gewond. Toegesnelde hulpdiensten probeerden haar leven te redden, maar de hulp mocht niet meer baten. De arbeidsinspectie zal onderzoek doen naar het noodlottige ongeval, meldde de politie. De manege laat op Facebook weten dat de wedstrijden zijn afgelast en de manege is gesloten.

 72. Man (30) overleeft elektrocutie in hoogspanningsstation niet

  Arnhem 26 februari

  Vrijdagochtend is een 30-jarige man uit Almere om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval op de Maraweg in Arnhem. Dit meldt de politie vrijdagmiddag. De man was bezig met werkzaamheden aan een hoogspanningsstation toen hij vermoedelijk onder stroom kwam te staan. De man is nog gereanimeerd, maar dat mocht helaas niet baten. Hij is ter plekke overleden. Onderzoek De Inspectie SZW is ingeschakeld voor het onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.

 73. wo 24 feb 2016,
  Chauffeur gekantelde vrachtauto overleden

  HEERLEN –
  De chauffeur van een woensdag op de A76 gekantelde vrachtwagen is overleden.

  Verkeer op de A76 moet nog steeds rekening houden met een langere reistijd na een ernstig ongeval met een vrachtauto. De weg bij Simpelveld blijft voorlopig in beide richtingen afgesloten. De eindtijd is nog onbekend, liet Rijkswaterstaat woensdagavond weten.

  ‘s Middags kantelde door nog onbekende oorzaak een vrachtwagen op de A76 . Het voertuig lag dwars over de rijweg in de richting Geleen. De chauffeur raakte bekneld in zijn cabine en kwam om het leven. Door het ongeval werd de snelweg in beide richtingen afgesloten. De tankwagen was geladen met methylmethacrylaat, een brandbare vloeistof. Door de klap ontstond een kleine lekkage.

  Voor de veiligheid ontruimde de politie ook twee nabijgelegen tankstations.

  Rijkswaterstaat heeft voor de komende uren omleidingsroutes ingesteld. Verkeer vanuit Eindhoven richting Keulen wordt omgeleid via Venlo. Verkeer vanuit Eindhoven richting Aken moet via Luik.

 74. 23 februari 2016 Man overreden door bulldozer bij recyclingbedrijf in Schijndel, slachtoffer overleden

  SCHIJNDEL – Bij een bedrijfsongeval in Schijndel is dinsdagmorgen rond kwart voor twaalf een man om het leven gekomen. Het slachtoffer werd overreden door een bulldozer, die op dat moment door iemand anders werd bestuurd. De man overleed ter plekke.

  Het ongeluk gebeurde bij Van Doorn Recycling op de Landingsweg.

  De Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie, doet onderzoek.

 75. di 23 feb 2016 Dode en gewonden bij treinramp Dalfsen

  DALFSEN –

  Een passagierstrein van Arriva is dinsdagmorgen in het Overijsselse Dalfsen ontspoord nadat het voertuig op een hoogwerker was geknald. De machinist is bij het ongeluk om het leven gekomen, meldt Arriva. Daarnaast raakten 10 personen gewond. De ravage op het spoor is gigantisch. Er zijn tien tot twaalf ambulances op de plaats van het ongeluk aanwezig. Daarnaast is een traumahelikopter uit Groningen opgeroepen. Alle passagiers zouden inmiddels uit de trein zijn gehaald. Enkele slachtoffers zijn opgevangen in een woning in de buurt van het spoor. Het ongeluk gebeurde rond 09:00 uur bij een bewaakte spoorwegovergang aan het Lage Veld. Een hoogwerker op zogeheten rupsbanden stak de overgang over op het moment dat de trein passeerde. Na de botsing kwamen vier treindelen naast het spoor terecht. De voorkant van de trein is weggevaagd en de hoogwerker is in delen naast het spoor terecht gekomen. De ravage op het spoor is gigantisch.

  ’Enorm gedonder’

  Buurtbewoner Hans de Graaf vertelt aan De Telegraaf: „Ik hoorde een enorm gedonder. Alsof er een bak met stenen naar beneden kwam. Toen wist ik meteen: dit is mis.” De Graaf belde direct de hulpdiensten. Volgens hem is de lijn van Zwolle naar Emmen altijd relatief rustig. „Een geluk bij een ongeluk.” De hoogwerker zou op het moment van het ongeluk bezig zijn geweest met de kap van bomen langs het enkelvoudige spoor. Eddy van den Ham van camping Het Tolhuis hoorde het ongeluk gebeuren en probeerde direct hulp te verlenen. „Ik heb 5 mensen uit de trein getrokken.” Volgens hem zaten er 14 personen in de trein. „De meesten zijn lichtgewond geraakt en hebben snijwonden opgelopen. Een enkeling heeft gekneusde ribben.” Eddy’s vrouw vertelde eerder dat hulpverleners niet direct bij de trein konden komen, omdat er nog stroom op stond.

  De trein reed op de spoorlijn tussen Zwolle en Emmen. Deze is naar verwachting tot 20:00 uur vanavond gestremd. Om 12:00 uur houdt de gemeente een persconferentie over het ongeluk

  1. Dode bij botsing tussen trein en hoogwerker bij Dalfsen

   Laatste update: 23 februari 2016 10:53

   Bij Dalfsen is dinsdag een passagierstrein van Arriva op een hoogwerker gebotst. De trein is in zijn geheel ontspoord en ligt op zijn kant in een weiland. De burgemeester van Dalfsen, Han Noten, zegt dat een persoon is omgekomen.

   Volgens Noten zaten er niet veel mensen in de trein ten tijde van de botsing. Of het slachtoffer de machinist van de trein is, kan Noten niet bevestigen. Hoe het met de bestuurder van de hoogwerker is, is ook niet bekend. Enkele mensen zijn gewond geraakt; zij verkeren buiten levensgevaar. Sommigen zijn opgevangen in een huis in de buurt van het spoor.

   Een woordvoerder van Prorail stelt dat de trein om iets voor 9.00 uur op de hoogwerker botste bij een beveiligde spoorwegovergang. Traumahelikopters rukten kort na het ongeluk uit en ambulances waren snel ter plekke.

   Arriva laat weten dat de ontspoorde trein een stoptrein van de Vechtdallijn is; een trein tussen Emmen en Zwolle. Tot nader bericht is het treinverkeer op het traject in beide richtingen stilgelegd. Arriva zet bussen in.

   De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt dat onderzoekers naar de plek zijn gestuurd.

   Video: Trein ontspoort in Dalfsen

   1. Veroorzaker treinongeluk Dalfsen voor rechter
    05 SEP 2017
    ZWOLLE – De 23-jarige man die op 23 februari 2016 met een hoogwerker een treinongeluk veroorzaakte bij Dalfsen, wordt strafrechtelijk vervolgd. Bij het ongeluk kwam de machinist van de trein om het leven en raakten zes mensen gewond. De trein botste in volle vaart op de hoogwerker die op de spoorwegovergang stond. Zelf kon de man op het nippertje uit zijn voertuig springen.
    Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem dat hij onoplettend dan wel onachtzaam heeft gereden en dat hij zich onvoldoende op de hoogte heeft gesteld van de dienstregeling op het spoor bij Dalfsen. Ook zou hij vooraf niet goed hebben nagedacht of hij met dit langzaam rijdende voertuig wel veilig kon oversteken op deze overweg.
    Het OM beschuldigt hem van het veroorzaken van een verkeersongeval met dood en letsel ten gevolge.
    De man moet zich op 12 september voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden.

  2. wo 24 feb 2016, 12:21
   |
   lees voor

   Kraanmachinist verdacht van dood door schuld

   Dalfsen –
   De kraanmachinist die dinsdag het treinongeluk bij Dalfsen veroorzaakte, wordt verdacht van dood door schuld. Daarnaast wordt hij verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeluk met dodelijke afloop en van het veroorzaken van gevaar op een spoorweg.

   Dat bevestigt de politie aan De Telegraaf. Een woordvoerder benadrukt dat het onderzoek nog steeds gaande is en dat de kraanmachinist na verhoor op vrije voeten is gesteld. De 21-jarige man stak met de hoogwerker de overweg over toen de trein van Zwolle naar Emmen aan kwam rijden. De trein botste en ontspoorde, waardoor de 49-jarige machinist om het leven kwam. Zes mensen raakten gewond.

   Als het onderzoek klaar is, besluit justitie of de Zwolse kraanmachinist wordt vervolgd. Dat wordt deze week waarschijnlijk nog niet duidelijk.

 76. ma 22 feb 2016
  Dode bij rooien bomen
  REUSEL –
  Een man is maandagavond in Reusel (Noord-Brabant) om het leven gekomen bij een ongeluk met een boomsteekmachine.
  Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet bekend. Het slachtoffer is vermoedelijk in de machine die achter een tractor hing terechtgekomen. Hij overleed ter plaatse.
  De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het ongeval.

 77. ma 22 feb 2016,
  Trucker overlijdt door ongeluk
  STEENSEL –
  Door een ongeluk op de Eindhovenseweg in Steensel (Noord-Brabant) is maandagmiddag een vrachtwagenchauffeur overleden.

  Volgens de politie reed de chauffeur met zijn truck tegen een boom. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

  Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, werden ingezet omdat de man bekneld raakte.

 78. di 16 feb 2016

  Vrouw doodgereden in Wilhelminaoord

  WILHELMINAOORD –
  Een nog niet geïdentificeerde vrouw is dinsdagmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het Drentse Wilhelminaoord. Ze werd aangereden door een vrachtwagen en overleed ter plekke. De chauffeur van de vrachtauto is aangehouden. Volgens de politie lijkt het erop dat hij achteruit reed en de voetgangster daarbij onder de oplegger is terechtgekomen.

 79. Dode door vallende kraan bij bedrijf in Rozenburg
  15-2-16 – 11:00
  Een man is maandagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval aan de Noordzeeweg in Rozenburg.
  Volgens de eerste berichten van de politie zou op een schip een kraan zijn omgevallen waarbij het slachtoffer dodelijk gewond raakte. De politie doet nog nader onderzoek.

 80. 27 januari 2016

  Man overleden bij bedrijfsongeval in Zeeland na val in mestband

  ZEELAND – Bij een konijnenfokkerij aan de Bovenste Trent in Zeeland is dinsdagavond een ernstig ongeval gebeurd. Daarbij is een man om het leven gekomen. De man is tijdens werkzaamheden in een mestband, waar mest voor konijnen wordt getransporteerd, terechtgekomen. Hoe hij in de band is beland, is nog onduidelijk. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De brandweer is opgeroepen en ter plaatse. Ook een ambulance is aanwezig.

 81. Man uit Spijkenisse omgekomen bij ongeval in Zoetermeer

  SPIJKENISSE – De persoon die dinsdag 26 januari op de Zegwaartseweg in Zoetermeer is overleden na een verkeersongeval met zijn vrachtauto, is een 40-jarige man uit Spijkenisse. Dat meldt de politie woensdag. Het ongeval gebeurde even voor 14.30 uur. De man raakte tijdens werkzaamheden bekneld tussen de vrachtauto en een muur. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De Verkeersdienst en de Arbeidsinspectie doen verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

 82. woensdag 20 januari 2016
  Rotterdam: vrouw doodgereden door vorkheftruck

  Dinsdagmorgen is een 54-jarige vrouw om het leven gekomen bij een containeroverslag bedrijf in de Waalhaven in Rotterdam. Om ongeveer 08.30 uur is het slachtoffer op het bedrijfsterrein overreden door een grote vorkheftruck, bestemd voor het tillen van zgn. 40-voets containers. De chauffeur van de vorkheftruck is aangehouden.

  De afdeling Forensische Opsporing en verkeers-specialisten van de politie stelden een technisch onderzoek in. Het nader onderzoek naar het ongeval zal worden uitgevoerd door de Inspectie SZW.

  Nieuwsanker.nl, 19 januari 2016

 83. Dodelijk bedrijfsongeval aan de Zilverstraat

  Lelystad 11 januari 2016

  Fataal bedrijfsongeval in Lelystad Een 54 jarige man is maandagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in de Zilverstraat in Lelystad. Volgens een ooggetuige is er iets misgegaan bij het laden en lossen van pallets met een vorkheftruck in een vrachtwagen. Hulpdiensten kwamen maandagochtend ter plaatse en hebben het slachtoffer gereanimeerd maar dat mocht niet meer baten. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

  De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het bedrijfsongeval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden