dodelijke ongevallen 2019

trend grafiek tot en met december 2019

overzicht sectoren voor 2019 bron jaarverslag 2019 Inspectie SZW

2019 telde ruim 90.000 arbeidsongevallen met vier of meer dagen verzuim

bron: sittardgeleen 

Datum: 26 december 2020 13:25 

In 2019 vonden 93 duizend arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken.

Dit aantal is in de laatste paar jaar vrijwel niet veranderd. De meeste ongevallen hebben een fysieke oorzaak, maar in een kwart van de ongevallen speelt psychische overbelasting een rol. Dit meldt het CBS op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

In 2019 liep 3,3 procent van de werknemers van 15 tot 75 jaar lichamelijk letsel of geestelijke schade op bij een arbeidsongeval. Meer dan de helft was de volgende dag weer aan het werk, maar 1,1 procent van alle werknemers verzuimde minstens vier dagen als gevolg van het arbeidsongeval. Werknemers hadden vrijwel even veel arbeidsongevallen met minstens vier dagen verzuim (93 duizend) als in 2017 en 2018. In 2015 was dit aantal met 73 duizend een stuk lager. In dat jaar waren er niet alleen minder werknemers aan het werk, maar was ook het percentage werknemers dat een arbeidsongeval kreeg iets lager.

Psychische overbelasting oorzaak van kwart ongevallen op werk

Bij 23 duizend arbeidsongevallen (25 procent) met minstens vier dagen verzuim was de hoofdoorzaak van het letsel psychische overbelasting, bijvoorbeeld intimidatie of stress. Bij de meeste ongevallen op de werkplek was de oorzaak echter van fysieke aard. Zo werden uitglijden, struikelen of een andere val, en fysieke overbelasting (zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging), relatief vaak als belangrijkste oorzaak genoemd.

Bijna de helft van arbeidsongevallen in zorg, handel en industrie

Bijna de helft van de arbeidsongevallen met minimaal vier dagen verzuim deed zich voor in de zorg, handel en industrie. Dat komt deels doordat er veel werknemers in deze branches werkzaam zijn: samen boden ze in 2019 werk aan ruim 40 procent van de werknemers.

In de industrie hebben bovendien ook relatief veel werknemers een arbeidsongeval: 1,3 procent van de werknemers had er in 2019 een arbeidsongeval met vier of meer dagen verzuim, tegen gemiddeld 1,1 procent van alle werknemers. In de handel is dit met 1,0 procent juist iets lager dan gemiddeld, en in de zorg is dit percentage gelijk aan het gemiddelde van alle bedrijfstakken.

Bij waterbedrijven en afvalbeheer, vervoer en opslag, en in de bouwnijverheid kregen in 2019 verhoudingsgewijs de meeste werknemers te maken met een arbeidsongeval. Bij bedrijven in de bedrijfstakken informatie en communicatie, financiële dienstverlening en energievoorziening kwamen relatief weinig arbeidsongevallen voor.

79 gedachten over “dodelijke ongevallen 2019”

 1. Man komt om het leven door vallende strobalen

  Dinsdag 31 december 2019, USKIRCHEN (Duitsland)

  Een 48-jarige Nederlander is om het leven gekomen door een ongeluk op een weiland in Duitsland. De man hielp bij het verplaatsen van strobalen op een weiland ten zuiden van Keulen. Een paar balen kwamen bovenop hem terecht. Hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

  Een plaatselijke boer was bezig om met zijn shovel de bovenste strobalen van een stapel af te halen. De Nederlander stond ernaast om de vochtigheid van het stro te meten, toen het misging. Volgens de boer woog elke baal ongeveer 400 tot 500 kilo.

 2. Man overleden bij bedrijfsongeval in Scherpenisse

  dinsdag 31 december, Scherpenisse

  De hulpdiensten zijn dinsdagochtend massaal uitgerukt voor een incident aan de Hartogsweg in Scherpenisse. Daar is bij een bedrijfsongeval een man om het leven gekomen. Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is.

  Rond 09.35 uur zijn er twee ambulances en drie politievoertuigen met spoed uitgerukt voor een incident aan de Hartogsweg in Scherpenisse. Ook een traumateam uit Rotterdam kwam met de auto ter plaatse voor assistentie. De locatie is door de politie met een scherm afgezet.

  Het slachtoffer, de bewoner van de boerderij, is ondanks alle hulp ter plekke overleden aan zijn verwondingen. Volgens de politie vond er een ongeluk plaats tussen twee landbouwvoertuigen. Zij hebben een onderzoek ingesteld.

 3. Man (66) door eigen trekker overreden

  Maandag 30 december 2019, Ootmarsum
  Een 66-jarige inwoner van Ootmarsum is maandagochtend overleden nadat hij door zijn eigen trekker was overreden. Het ongeluk gebeurde vlakbij zijn woning.

  De man, een veehandelaar, had zijn trekker uit de schuur gehaald. Op het moment dat hij er mee wegreed, raakte hij een lantaarnpaal. De man sprong vervolgens van de trekker af. Het voertuig, dat op dat moment nog in de versnelling stond, kwam in beweging en reed met het achterwiel over de man heen.

  Voorbijgangers zagen de man op de grond liggen en schakelden de hulpdiensten in. De man is met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen is overleden.
  De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

 4. Dode door bedrijfsongeval in Rotterdamse haven

  Vrijdag 20 december 2019, Rotterdam

  In het Rotterdamse havengebied is vrijdagavond iemand om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Op het terrein van de Rotterdam Container Terminal (RCT) is het slachtoffer aangereden door een heftruck.
  Een traumateam werd ingeroepen, maar hulp mocht niet meer baten. De arbeidsinspectie zal onderzoek doen naar de toedracht.

 5. Dodelijk ongeval met bestelbussen in Tilburg

  maandag 9 december 2019, Tilburg

  Op de kruising van de Apollostraat en het Heieinde in Tilburg is maandagmorgen een dodelijk ongeluk gebeurd. Hierbij waren volgens de politie twee busjes van koeriersdiensten betrokken. De bestuurder van een wagen van DHL kwam hierbij om het leven.

 6. Man bij bedrijfsongeval om het leven gekomen in Moerkapelle

  4 december 2019 19:39

  Bij een ongeval in bedrijf aan de Julianastraat in Moerkapelle is woensdagmiddag 4 december omstreeks 16.30 uur een 28-jarige man uit Waddinxveen om het leven gekomen.

  Hulpdiensten waren snel aanwezig, maar het slachtoffer overleed helaas ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie en arbeidsinspectie zijn een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

 7. Man(25) overleden na val van containers op Maasvlakte

  Maandag 2 december 2019, Rotterdam
  Een nog onbekende man is maandag overleden door een ongeval op een bedrijfsterrein aan de Europaweg op de Maasvlakte in Rotterdam. Volgens de politie betreft het een bedrijfsongeval. De man viel van een stapel containers, zei een woordvoerster.

  Man overleden na val in scheepsruim bij Maasvlakte

  Maandag 2 december 2019, Rotterdam
  Bij een arbeidsongeluk bij de ECT Delta Terminal aan de Europaweg in Rotterdam is een man overleden. Dat bevestigt de politie.

  Het slachtoffer viel vijftien meter naar beneden door een mangat en kwam daarbij op zijn hoofd terecht. Met een speciaal reddingsteam is de man bevrijd en daarna gereanimeerd, maar dat mocht niet baten.

  Hoe het ongeluk bij het bedrijf op de Maasvlakte kon gebeuren, is nog niet bekend.

  Personeel Matrans treurt om dood medewerker na ongeluk

  Personeel van havenbedrijf Matrans op de Maasvlakte is geschokt over het ongeluk waarbij gisteren een 25-jarige collega om het leven kwam. De sjorder viel 15 meter toen hij containers op een schip uit Panama aan het vastmaken was.

  ,,Het is echt een vreselijk ongeluk’’ zegt Said Kasimi van de Ondernemingsraad van Matrans. ,,Hij maakte een verkeerde beweging en hij viel. Veel collega’s hebben het gezien, zij krijgen hulp aangeboden’’ Volgens Kasimi was het slachtoffer pas vijf maanden in dienst. ,,Hij was een ex-marinier en heel sportief. Hij had plezier in zijn werk. Wat een drama.’’

  Na de val is tevergeefs geprobeerd om de man te reanimeren. De arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren.

 8. Man overleden na bedrijfsongeval

  maandag 2 december 2019, Schijndel
  Het slachtoffer van een bedrijfsongeval op het terrein van Houtindustrie Schijndel op maandag 2 december is diezelfde dag nog overleden, zo werd dinsdag bekend. De man werkte niet voor Houtindustrie Schijndel, maar voor een extern bedrijf.

  Dit laatste wordt bevestigd door een woordvoerster van Houtindustrie Schijndel. Zij wil verder geen enkele informatie verstrekken over het voorval op 2 december rond 14.00 uur. Ook niet over de woonplaats of leeftijd van het slachtoffer.
  Een woordvoerster van de inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voorheen arbeidsinspectie) wil alleen zeggen dat onderzoek wordt gedaan naar het arbeidsongeval. ,,Dit kan enkele weken tot maanden in beslag nemen. We kunnen niet vooruit lopen op de uitkomsten van dit onderzoek”, aldus de woordvoerster van inspectie.

  Na het arbeidsongeval op het terrein aan Nieuwe Molenheide in Schijndel kwamen meerdere hulpdiensten naar Schijndel, waaronder een traumahelikopter, meerdere ambulances en de politie. De man overleed aan zijn verwondingen.

 9. Dode door explosie op industrieterrein bij Lochem

  2 december 2019, Lochem
  Bij een explosie op een industrieterrein in het Gelderse Lochem is een dode gevallen. Dat meldt de politie.

  De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. De ontploffing volgde op een brand die vanochtend uitbrak op het terrein. De politie onderzoekt of de explosie werd veroorzaakt door de brand.

  Vermoedelijk gaat het om een arbeidsongeval, daarom is ook de arbeidsinspectie betrokken bij het onderzoek. Volgens Omroep Gelderland lijkt het erop dat de ontploffing heeft plaatsgevonden in een zeecontainer van de Twentsche Kabelfabriek (TKF). Die zou bol zijn komen te staan.

 10. Medewerker (52) komt om het leven bij bedrijfsongeval

  zaterdag 30 november 2019, Nederweert
  Bij een noodlottig bedrijfsongeval in Nederweert is zaterdagmiddag een 52-jarige medewerker om het leven gekomen.

  Het bedrijfsongeval gebeurde rond drie uur in een pand aan de Titaniumstraat. Voor de hulpverlening kwam nog een traumahelikopter met spoedarts ter plekke, maar hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

  De arbeidsinspectie verricht nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Meer informatie over het slachtoffer wordt door de politie uit privacy-overwegingen niet bekendgemaakt.

 11. Lichamen Urker vissers gevonden

  donderdag 28 november, NOORDZEE
  DEN HELDER – Twee vissers van de vergane Urker kotter ‘Lummetje’ zijn zondagochtend 1 december door marineduikers gevonden in de stuurhut van hun gezonken boot. Dat bevestigt een woordvoerder van de Kustwacht.
  ,,Ze moeten formeel nog wel geïdentificeerd worden. Dat zal vandaag gebeuren. De lichamen zijn door de marine op zee overgedragen aan ons patrouillevaartuig Zeearend, dat inmiddels aan de wal in Den Helder ligt. De stoffelijke overschotten zijn nu in handen van de politie. De nabestaanden zijn ingelicht.”

  Donderdagochtend vroeg rond 05.45 uur kreeg de Kustwacht volgens de zegsman een automatisch alarm van een baken op de viskotter, dat afgaat als het schip zinkende is. ,,Het moet heel snel zijn gegaan. We hebben geen radiocontract meer kunnen krijgen met de opvarenden. Zij hebben zelf ook geen acuut noodsignaal meer uitgezonden.”
  Gelijk werd er een reddingsboot en een helikopter op pad gestuurd. Op de ramplocatie, ongeveer zeven kilometer ten westen van Texel in de Noordzee, werd volgens hem alleen nog een leeg reddingsvlot en wat spulletjes en wrakstukken gevonden. ,,De UK165 was toen al onder water verdwenen.”

  Onderzoek naar oorzaak
  Het was volgens de Kustwacht slecht weer, maar niet extreem, met windkracht 5-6 en tot twee meter hoge golven. Waarom de twee mannen van 41 en 27 jaar uit Urk in de stuurhut zijn gebleven, weet de woordvoerder niet. ,,Dat zou speculeren zijn. Politie en Onderzoeksraad voor Veiligheid gaan deze tragische gebeurtenis uitvoerig onderzoeken.”

  De marine kon de lichamen pas vinden na verschillende verkenningsduiken op een diepte van 12-15 meter. Ook het weer zat afgelopen dagen niet mee. De viskotter zal later geborgen en geïnspecteerd worden. Aan de onzekerheid van de families zal pas een einde komen als de identificatie 100% uitsluitsel geeft. Alle hoop is echter vervlogen.

  Bij de operatie was een marineschip, twee schepen van de Kustwacht en een vliegtuig betrokken. Het andere scheepvaartverkeer werd omgeleid

 12. Dode bij sloopwerkzaamheden aan Nijmeegse energiecentrale

  Donderdag 28 november 2019 NIJMEGEN

  Bij de sloopwerkzaamheden aan de voormalige elektriciteitscentrale op het ENGIE-terrein in Nijmegen is donderdagavond een dodelijk ongeval gebeurd. Een 52-jarige medewerker uit Rotterdam van het slopersbedrijf Schotte viel van een hoogte van ongeveer 5 meter naar beneden en overleed ter plekke.
  Er is nog wel eerste hulp verleend en ook brandweer, politie, ambulance en traumahelikopter rukten uit. Het slachtoffer kon echter niet meer gered worden. De sloopwerkzaamheden zijn onmiddellijk stopgezet en de plek van het ongeval is afgezet voor onderzoek.

  Deze vrijdag zijn inspecteurs van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meteen gestart met een onderzoek naar de exacte toedracht en de omstandigheden rond het ongeval. Ook het energiebedrijf ENGIE zelf, dat de sloper heeft gecontracteerd, gaat een intern onderzoek doen. ,,Dat is standaardprocedure in dit soort gevallen”, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

  Slachtofferhulp voor collega’s
  Het bedrijfsongeval gebeurde rond 19.00 uur, op het moment dat de werkzaamheden van die dag vrijwel waren afgerond. Het 52-jarige slachtoffer werkte al langere tijd in de kolencentrale, die al sinds lange tijd beetje voor beetje wordt gesloopt. Zijn collega’s van Schotte en ook ENGIE-personeel kenden hem goed en voor hen is dan ook slachtofferhulp geregeld.

  De centrale werd in 2015 gesloten en sinds enkele jaren wordt al gewerkt aan de ontmanteling van het gebouw. Het is niet bekend wanneer de sloopwerkzaamheden worden hervat. In het weekeinde ligt het sowieso stil.

 13. Dode door arbeidsongeval viaduct A50 Heelsum

  Dinsdag 12 november 2019, Heelsum

  Bij renovatiewerkzaamheden aan een viaduct van de A50 in Heelsum is dinsdag een bouwvakker (35) om het leven gekomen.

  Het ongeluk met de rups aangedreven hoogwerker gebeurde rond 12.10 uur. Hulpdiensten rukten groots uit. Het slachtoffer kwam bekneld te zitten en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

  Het slachtoffer is een 35-jarige man. Hij kwam dinsdag om het leven in Heelsum, bij renovatiewerkzaamheden aan de brug over de Nederrijn op de A50. De man werkte bij het bedrijf Mourik. Hij verongelukte toen hij aan het werk was in of bij een hoogwerker en is daarbij ter plaatse overleden.

  Hulpdiensten rukten massaal uit, maar konden niets meer voor de bouwvakker doen.

  De inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld.

 14. Man (50) overleden na ongeluk met schuifpoort in Eindhoven

  Zaterdag 9 november 2019, Eindhoven
  De 50-jarige man uit Den Bosch is gistermiddag ernstig gewond raakte nadat hij bekneld kwam te zitten onder een schuifpoort in Eindhoven. Hij is in het ziekenhuis overleden. Dat meldt de politie.

  Het ongeluk gebeurde bij een autobedrijf aan de Vaalserbergweg in Eindhoven. De man moest gereanimeerd worden en is vervolgens naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden.

  De meterslange poort van het parkeerterrein van het bedrijf viel door onbekende redenen op het hoofd van de man. Voor medewerkers van het bedrijf is slachtofferhulp ingeschakeld, meerdere mensen hebben het ongeval zien gebeuren. De Inspectie SWZ is geïnformeerd en gaat een onderzoek instellen

 15. Graafmachinist komt om het leven bij ongeval

  Woensdag 6 november 2019, Heerenveen

  In Heerenveen is een graafmachinist om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Het slachtoffer raakte tijdens werkzaamheden op het terrein van Van Bentum Recycling bedolven onder een laag bodemas.

  De Inspectie SZW bevestigt het ongeval. Een woordvoerster laat weten dat het onderzoek naar de toedracht enkele maanden in beslag kan nemen. Hoewel de familie van het slachtoffer inmiddels is ingelicht, kan de inspectiedienst nog geen gegevens verstrekken over de leeftijd en woonplaats van het slachtoffer.

  Uit foto’s valt op te maken dat de machinist bedolven is geraakt onder een enorme hoeveelheid bodemas. De hulp van brandweer en politie mocht niet meer baten.

 16. Werknemer (52) overleden bij bedrijfsongeval in Vierpolders

  dinsdag 5 november 2019, Vierpolders

  Bij een bedrijfsongeluk in Vierpolders bij Brielle is dinsdag een werknemer om het leven gekomen. Volgens de brandweer gaat het om een 52-jarige man uit Spijkenisse. Hij was op het terrein aan de Seggelant-Oost klem komen te zitten tussen een voertuig en wat anders.

  Hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de medewerker te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De arbeidsinspectie zoekt uit wat er is misgegaan bij het bedrijf in Vierpolders.

 17. Drentse school sluit twee dagen na vondst overleden medewerkster (27)

  Maandag 04 november 2019, Stuifzand

  Het lichaam van een 27-jarige medewerkster van de kinderopvang is maandagochtend in het gebouw van OBS De Zandloper in Stuifzand door collega’s aangetroffen. Volgens de politie stierf ze een natuurlijke dood. De Drentse school blijft twee dagen dicht.

  Dat meldt RTV Drenthe. De vrouw zou op de kinderopvang werken en was vroeg aanwezig in het pand. Een teamlid trof haar aan en schakelde meteen hulp in. Ten tijde van het incident was ook een 2-jarig kind in het schoolpand aanwezig. Of die iets heeft meegekregen, is niet bekend.

  Zweers Wijnholds van de overkoepelende scholenorganisatie Bijeen laat weten dat de school wegens de tragische gebeurtenis vandaag en morgen de deuren gesloten houdt. Ouders zijn ingelicht en voor de teamleden is Slachtofferhulp ingeschakeld.

 18. Bij bouwwerkzaamheden in Loosdrecht is woensdagochtend een werknemer om het leven gekomen door een ongeval.

  Woensdag 30 oktober 2019, Loosdrecht

  De man verongelukte bij een bouwproject op de Oud-Loosdrechtsedijk. De toedracht is nog onduidelijk. Op de plek des onheils zijn witte tenten opgezet. Er recht naast staat een heimachine. De Oud-Loosdrechtsedijk is een straat die door de jachthaven van Loosdrecht loopt.

  „Hulp van de ambulance, een mobiel medisch team en de politie mocht niet meer baten”, aldus de politie Gooi en Vechtstreek. De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat agenten bij in het onderzoek.

  Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

  Door Alphens.nl • Alphens.nl • dinsdag 10 december 2019 om 14:23

  De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.

  Een paar weken geleden kwam de verdachte Alphenaar om bij een arbeidsongeval op de Oud-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht. Het onderzoek naar het ongeval loopt nog, zodat er kan worden achterhaald wat er precies is gebeurd.

  Opgelicht?!
  In het televisieprogramma Opgelicht?! is 2 keer aandacht besteed aan de Alphenaar. De eerste keer werd de Alphenaar herkenbaar in beeld gebracht doordat hij een kinderboerderij tot de rand van de afgrond had gebracht en een bedrijf dat fitnessapparatuur verkoopt financieel zou hebben gedupeerd. De tweede keer kwamen vrouwen aan het woord. De verdachte zou hen hebben opgelicht, waaronder ook zijn eigen moeder.

  Strafzaak
  In Opgelicht?! ging de Alphenaar er vandoor zonder op de aantijgingen te reageren. In april besloot de politie om alle aantijgingen bij elkaar te voegen en een strafzaak tegen de Alphenaar te beginnen. Hierop werd de Alphenaar aangehouden, maar later kwam hij wel weer vrij om het proces in vrijheid af te wachten.

  Omdat de verdachte om het leven is gekomen tijdens een bedrijfsongeval, wordt de rechtszaak geseponeerd. Eén van de vrouwen die aangifte deed is opgelucht dat de rechtszaak niet doorgaat, zodat ze zich daar niet meer mee hoeft bezig te houden.

 19. Jongeman uit Lieshout omgekomen bij bedrijfsongeval Veghel

  vrijdag 25 oktober 2019, Veghel

  Bij het distributiecentrum van Goossens Wonen & Slapen op bedrijventerrein Doornhoek in Veghel is vrijdagavond rond 18.00 uur een 22-jarige man uit Lieshout om het leven gekomen. Dat meldt de politie.
  Het slachtoffer raakte bekneld tussen een vrachtwagen en een muur op het bedrijfsterrein van Goossens Wonen & Slapen. Ter plaatse werd de man nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse.
  De Inspectie SZW stelt een onderzoek in naar de toedracht. Er is slachtofferhulp voor de getuigen ingeroepen. Bron: Politie Oost-Brabant.

 20. Vrachtwagenchauffeur omgekomen bij zwaar ongeval op A50

  Donderdag 24 oktober 2019, Berghem

  Bij een ongeluk met twee vrachtwagens en een personenauto op de A50 bij Paalgraven, nabij Oss, is een van de vrachtwagenchauffeurs om het leven gekomen. De andere vrachtwagenchauffeur en de bestuurder van de personenauto zijn ongedeerd gebleven.

  Een vrachtwagen reed op de andere, waarbij allebei de voertuigen in brand vlogen. De chauffeur van de achterste wagen kwam om het leven.

  Het opruimen van de ravage en het herstel van het wegdek gaat nog lang duren. Volgens Rijkswaterstaat is de A50 bij Oss in de richting Eindhoven tot zeker 23.00 uur afgesloten. In de richting Arnhem is de weg tot aan de ochtendspits van vrijdag dicht. Automobilisten kunnen omrijden via het knooppunt Valburg.

 21. Man bij drugslab tuincentrum Den Dungen overleden door explosie, ook gewonde aangetroffen

  Donderdag 24 oktober, Den Dungen
  De dode man die vrijdagochtend werd gevonden in een drugslab bij Outlet Tuincentrum aan de Spekstraat in Den Dungen, is omgekomen door een explosie. Een fout tijdens de productie van synthetische drugs zou de man fataal zijn geworden.

 22. Fataal ongeluk aan boord Nederlands schip

  Donderdag 17 oktober, Engeland

  Aan boord van een Nederlands schip heeft donderdag een fataal ongeval plaatsgevonden. Het schip ligt op dit moment in de haven van Teesport in het noorden van Engeland.

  De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is onderweg naar de Britse haven voor een verkennend onderzoek, meldt een woordvoerder van het veiligheidsorgaan.
  Wat er precies is gebeurd en wie om het leven is gekomen, kan de woordvoerder niet vertellen.

 23. Verkeersregelaar (51) uit Enschede overlijdt na aanrijding met shovel

  Donderdag 10 oktober 2019, ENSCHEDE/TUBBERGEN

  Een 51-jarige man uit Enschede is donderdagmiddag om het leven gekomen op de N344 bij Lettele. Het slachtoffer kwam in botsing met een shovel, bestuurd door een 66-jarige man uit Tubbergen. De Enschedeër was verkeersregelaar, die op zijn motor een ambulance begeleidde en daarbij met zijn motor tegen de shovel reed.

  Op het weggedeelte werden wegwerkzaamheden uitgevoerd. Eén van de aanwonenden raakt onwel en werd tussen twaalf en half één door een ambulance thuis opgehaald. De N344 was op het moment van het ongeluk afgesloten in verband met wegwerkzaamheden en was alleen toegankelijk voor aanwonenden, hulpdiensten en werkverkeer

  Slachtofferhulp

  Om de ambulance goed langs de werkzaamheden te leiden, reed een verkeersregelaar op een driewielige motor voor de ziekenwagen uit. Maar daarbij ging het vreselijk mis.

  De motorrijder kwam door onbekende oorzaak in botsing met een shovel. De bestuurder, een 51-jarige man uit Enschede, overleefde die klap niet.

  ‘Ontzettend ervaren’

  Karin Rog is directeur bij de TWW wegenbouw, het bedrijf dat betrokken is bij de reconstructie van de N344. Ze noemt het incident van vandaag ‘ontzettend treurig’. ,,Deze verkeersregelaar was ontzettend ervaren. Zowel op de motor als op de shovel. Of hij de shovel over het hoofd zag of de shovel hem, dat weten wij nog niet. Dat wordt nu onderzocht.’’

  Slachtofferhulp

  Het werk langs de weg is nog steeds aan de gang, maar de sfeer is bedrukt. De mannen doen stil hun werk. Volgens Rog waren een paar van de collega’s getuige van het drama. Voor hen is vanwege de impact van het ongeval in het politiebureau in Deventer een ruimte ingericht. Hier worden ze opgevangen door agenten en kunnen ze hulp krijgen van Slachtofferhulp Nederland.

  Shovelbestuurder

  De aanrijding wordt onderzocht door de Verkeersongevallen Analyse (VOA). Gekeken wordt of een van de betrokkenen iets te verwijten valt of dat er sprake is van een noodlottig ongeval. Om die reden is de bestuurder van de shovel, een 66-jarige man uit de gemeente Tubbergen, aangehouden. Hij werkt voor onderaannemer Reef-Strukton uit Oldenzaal.

  Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, doet de Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie) ook onderzoek. Woordvoerder Paul van der Burg kan nog weinig kwijt over de zaak: ,,In het belang van het onderzoek doen we op dit moment nog geen uitspraken’’.

 24. Man (21) uit Goes overleden bij bedrijfsongeluk: bedolven onder lading eigen vrachtwagen

  Donderdag 10 oktober, Belgie

  MERKSPLAS (B) – Een 21-jarige vrachtwagenchauffeur uit Goes is donderdag overleden bij een bedrijfsongeluk in het Vlaamse Merksplas (bij Antwerpen).

  De Goesenaar was in de nacht van woensdag op donderdag zijn vrachtwagen met veevoer aan het lossen. Wat er precies misging wordt nog onderzocht, maar de chauffeur werd aangetroffen onder een hoeveelheid veevoer. Hij kreeg volgens de Vlaamse arbeidsinspectie vermoedelijk een klap van de laadklep van zijn vrachtwagen.

  Het arbeidsauditoraat Antwerpen heeft een deskundige aangesteld die het ongeval onderzoekt. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend. Zijn werkgever Stam Transport uit Waalwijk wil niet reageren op het ongeluk en wacht het onderzoek af.

 25. Dodelijk ongeval bij Dow Terneuzen

  Maandag 7 oktober 2019, TERNEUZEN

  Bij een bedrijfsongeval op het terrein van Dow in Terneuzen is vanmiddag een 63-jarige vrouw uit Rotterdam om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekend gemaakt.
  Rond 15.45 uur vond er bij het bedrijf aan de Herbert H. Dowweg een ongeval plaats tussen een grote kraan en een persoon. Volgens de politie overleed het slachtoffer ter plaatse.

  De politie en Inspectie SZW zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de aanrijding. Hierbij is onder andere een sporenonderzoek ingesteld en zijn diverse getuigen verhoord. De bestuurder van de kraan, een man uit Mijdrecht heeft op het politiebureau een verklaring afgelegd.

  Tot eind oktober is Dow bezig met een onderhoudsstop aan de zogenoemde Kraker 1. Daarbij worden kranen ingezet om op grote hoogte te werken. Of het ongeval op dat deel van het fabrieksterrein is gebeurd is niet bekend gemaakt.

 26. Drama in Heerde: vader (58) overlijdt bij ongeluk met heftruck

  Zaterdag 05 oktober 2019, Heerde

  Een 58-jarige man is aan de gevolgen van een incident bij het bedrijf HB hekwerk Oost aan de Sprengenweg in Heerde overleden. Het ongeval vond zaterdag 5 oktober 2019 plaats.

  De man, een vriend van eigenaar Martin Berghorst, kwam zijn zoon ophalen en wilde met een heftruck vuil lossen. Bij het uitstappen raakte de man bekneld. Afgelopen nacht overleed hij in het ziekenhuis. ,,Niemand was in de buurt, dus het onderzoek van de arbeidsinspectie moet uitwijzen wat er nou precies is gebeurd’’, zegt Berghorst.

  Het ongeval gebeurde op het terrein van het bedrijf HB hekwerk Oost. De 58-jarige man maakte geen onderdeel uit van het viertal werknemers van het bedrijf, maar is wel vader van een werknemer.

  Onderzoek arbeidsinspectie
  De arbeidsinspectie hoopt het onderzoek binnen enkele maanden af te ronden, laat woordvoerder Elizabeth Palandeng weten. Over de werkwijze kan ze niet veel zeggen. ,,Dat kan op allerlei manieren, maar zolang het nog loopt zeggen we daar niets over.’’

 27. Zwaargewonde bij bedrijfsongeval

  Maandag 7 oktober, MARKNESSE

  Bij een bedrijfsongeval op een werf aan de Expansie in Marknesse is maandagmorgen een man ernstig gewond geraakt. Hij viel door nog onbekende oorzaak van een zeecontainer, meldt de Inspectie SZW.

  Een traumahelikopter landde op de werf. Het slachtoffer werd uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht.

  De Inspectie SZW stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

  Slachtoffer bedrijfsongeval werf alsnog overleden

  Vrijdag 18 oktober

  De man die vorige week maandag zwaargewond raakte bij een bedrijfsongeval in Marknesse is aan zijn verwondingen overleden. Dat bevestigt de Inspectie SZW, die onderzoek doet naar het voorval.

  Het slachtoffer zou tijdens werkzaamheden op een werf van een zeecontainer zijn gevallen. Een medisch traumateam landde met een helikopter in Marknesse om te assisteren bij de hulpverlening. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht en is later overleden.

  Volgens de Inspectie SZW maakt de dodelijke afloop voor het onderzoek overigens geen verschil. De inspectie bekijkt vooral wat er precies is fout gegaan en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. “

 28. Dode gevonden bij machinefabriek Olst, misdrijf of ongeval uitgesloten

  Donderdag 3 oktober 2019, Olst

  Bij machinefabriek Veerman aan de Dominee K. Terpstrastraat in Olst is vanmiddag een dode gevonden. Zowel de politie als de arbeidsinspectie kwamen naar de plek waar de persoon overleed, maar de schouwarts constateerde uiteindelijk een natuurlijke dood.

  De politie heeft een misdrijf uitgesloten. Omdat de dode bij de fabriek werd gevonden, kwam ook de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) om te kijken of er sprake was van een bedrijfsongeval. Ook dat zou niet aan de orde zijn
  Of de overleden persoon bij de fabriek werkte, wil een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen. Volgens omwonenden staat er naast de fabriek een woning die verhuurd zou worden. Omdat het om een natuurlijke dood gaat, doet de politie ook gene mededeling over de leeftijd of identiteit van de overledene.

 29. Een matroos op een Nederlands containerschip is woensdag overleden in de haven van de Britse stad Ipswich.

  Woensdag 2 oktober 2019, Ipswich (GB)

  Volgens lokale media was de man slachtoffer van een ongeluk tijdens het aanleggen van het schip, de Damsterdijk uit Groningen. Hij raakte zwaargewond aan zijn benen en overleed in het ziekenhuis.
  De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat in Ipswich een verkennend onderzoek doen naar het ongeval.

 30. Oudere man (78) komt om het leven bij ongeluk met vrachtwagen bij beruchte kruising Aalten

  Vrijdag 27 sep 2019, Aalten

  In Aalten is vrijdagmiddag een 78-jarige persoon om het leven gekomen door een verkeersongeval op de ringweg N318. Het ongeval gebeurde rond 17.20 uur op de kruising met de Berkenhovestraat.
  Het is nog onduidelijk hoe het ongeval kon gebeuren. Het slachtoffer kwam vermoedelijk onder een vrachtwagen terecht.

  De kruising bij de N318 is berucht bij omwonenden. Aaltenaar Win Tijs probeerde vorige week nog genoeg handtekeningen in te zamelen in de hoop dat er een fietsbrug te realiseren. Wim en zijn vrouw wandelen vaak de weg. ”Ik heb het altijd een gevaarlijk punt gevonden. Ik zag al dat mensen met scootmobiel, of die slecht ter been zijn moeite hadden met de weg. Vaak ging het gaat steeds maar net goed. Maar nu dus niet”, vertelt Wim.

  Afgelopen week werd het initiatief door de gemeente afgekeurd. Zowel de gemeente als Wim gaan het nu via de provincie te spelen. ”Misschien kan de provincie iets betekenen. Volgend jaar komt er groot onderhoud aan de weg. Er wordt vaak pas iets aan een situatie gedaan als het fout gaat. Nu dat moment is geweest komen er misschien maatregelen, maar of er echt iets gaat gebeuren?” Wim heeft zijn bedenkingen.

 31. Man gedood door baal karton

  maandag 23 september 2019, Ravenstein

  Een man is overleden toen hij bij kartonbedrijf Zwaans Kartonnage in Ravenstein onder een baal karton terecht kwam. Hij raakte bekneld en overleed ter plekke.

  Rond kwart over drie zijn verschillende hulpdiensten opgeroepen, waaronder een traumahelikopter. Hulp mocht niet meer baten. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onbekend. De Inspectie SZW gaat hier verder onderzoek naar doen.

 32. Man(80) overlijdt na aanrijding door landbouwvoertuig

  maandag 23 september 2019, Kruisland

  Een tachtigjarige man is overleden nadat hij op een landbouwperceel in Kruisland was aangereden door een landbouwvoertuig. De man overleed ter plekke.

  Het ongeval vond maandagmiddag rond 17.20 uur plaats aan de Holderbergsestraat in Kruisland. De man was aanwezig op het stuk landbouwgrond waar werkzaamheden werden verricht met een tractor met aanhanger. Door nog onbekende oorzaak is de man overreden door het voertuig.

  Aanwezige agenten hebben ter plaatse getuigen gehoord. De verkeersongevallenanalisten van de politie zijn naar het terrein gekomen om onderzoek te doen.

 33. Man overleden na bedrijfsongeval in Berkel en Rodenrijs

  Vrijdag 20 september 2019, Berkel en Rodenrijs

  Vrijdagochtend 20 september vond een bedrijfsongeval plaats
  bij een autobedrijf aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs.

  Veel hulpdiensten waaronder het Mobiel Medisch Team, de brandweer, ambulance en de
  politie werden vrijdagochtend gealarmeerd nadat er omstreeks 08:20 uur een melding
  binnen kwam van een reanimatie bij Auto-Griffioen aan de Noordeindseweg in Berkel en
  Rodenrijs.

  “Het slachtoffer is vermoedelijk door het dak gevallen waarna hij op een metalen hefbrug
  terecht is gekomen.” laat een woordvoerder van de politie weten. De hulpdiensten
  kwamen met spoed ter plaatse en hebben het slachtoffer behandeld waarna hij met
  spoedtransport is vervoerd naar het ziekenhuis.

  Helaas kwam alsnog het bericht binnen op de redactie dat de man aan zijn verwondingen
  is overleden.

 34. Moord op advocaat Derk Wiersum

  18 september 2019, Amsterdam

  Derk Wiersum werd geliquideerd in Amsterdam.

  Advocaat Derk Wiersum werd woensdag vlakbij zijn huis doodgeschoten. Vermoedelijk omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in de strafzaak tegen Ridouan Taghi.
  “We zoeken nog steeds naar woorden…”, schrijven familie en vrienden in een advertentie. “We zullen er zijn voor jouw drie grootste schatten.” Wiersum laat een vrouw en twee jonge kinderen achter.

  ‘Arme, arme Derk’
  Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, schrijft met zijn advocatenkantoor: “Arme, arme Derk. Jouw inktzwarte einde ontwricht ons en laat ons allen vol verdriet achter. Onze gedachten gaan uit naar jouw vrouw, kinderen, familie en vrienden.”
  Ook vele andere strafrechtadvocaten betuigen hun steun via een rouwadvertentie. Het bestuur van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken schrijft: “Dat iemand vanwege zijn fundamentele bijdrage aan de rechtstaat om het leven wordt gebracht, is voor ons niet te bevatten.”
  Ook laten advocaten weten altijd door te gaan met hun werk als strafpleiter. “Wij, strafrechtadvocaten, gaan door voor rechtvaardigheid!”, schrijft onder meer Anne-Marie van Ginneken.

  ‘Ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat’
  De gerechten en de Raad voor de rechtspraak schrijven: “Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat. Advocaten, officieren van justitie en rechters moeten hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen.”

 35. Man overleden bij bedrijfsongeval in Ternaard

  Woensdag 18 september. Ternaard

  Bij een bedrijfsongeval aan de Hantumerweg in Ternaard is woensdag een 42-jarige man uit de gemeente Noardeast-Fryslân om het leven gekomen. De man raakte bekneld in een machine.

  Het mobiel medisch team en de brandweer van Dokkum en Ternaard rukten even voor elf uur ‘s ochtends uit om hulp te verlenen.

  De politie kreeg de melding binnen dat het zou gaan om een ongeval met een aardappelrooimachine. Een woordvoerder kan niet met zekerheid zeggen of dat de machine is waarin de man bekneld is geraakt.

  De Inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

 36. Man overleden bij ongeluk trailerhelling

  Zaterdag 14 september 2019, Serooskerke

  Een 55-jarige man uit de gemeente Schouwen-Duiveland is vanmorgen om het leven gekomen bij een ongeval in de Schelphoek bij Serooskerke (S).

  Een 55-jarige man is vermoedelijk overleden nadat hij door zijn eigen bestelbus is overreden. Het ongeval gebeurde bij de trailerhelling in de haven.

  Er waren geen andere personen bij het ongeluk betrokken.

  Man die omkwam bij trailerhelling was prijswinnende zeewierkweker

  De man die afgelopen zaterdag omkwam bij een ongeluk op de trailerhelling bij Serooskerke op Schouwen was de directeur van Seaweed Harvest Holland, John van Leeuwen uit Kerkwerve. Hij was bekend in Zeeland en daarbuiten omdat hij zich inspande om de zeewierkweek onder de aandacht te brengen.

  Na jarenlang onderzoek naar de kweekmethoden startte hij in 2017 het bedrijf Seaweed Harvest Holland. Binnen één jaar tijd groeide het uit tot de grootste zeewierkwekerij van Europa. Voor zijn vernieuwende aanpak kreeg hij in 2018 de Zeeuwse PioniersPrijs.

  Ongeluk

  Zaterdag kwam Van Leeuwen om het leven toen hij op de trailerhelling in de Schelphoek bij Serooskerke op Schouwen door zijn eigen auto werd overreden. Bij dit tragische ongeluk was verder niemand betrokken. Van Leeuwen is 55 jaar geworden.

 37. 88-jarige man komt om het leven bij bedrijfsongeval in silo

   
  Woensdag 11 september 2019,APPINGEDAM 
  Bij een bedrijfsongeval in Appingedam is woensdagochtend een 88-jarige man uit Appingedam om het leven gekomen.
  Het ongeval vond plaats in een silo bij een bedrijf aan de Kloosterweg in Appingedam. De man raakte ernstig gewond maar overleed later aan zijn verwondingen.
  De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

 38. Dordtenaar (38) komt om het leven na ongeluk met heftruck in Gorinchem

  maandag 2 september 2019 , Gorinchem

  Een 38-jarige Dordtenaar is maandagmiddag in Gorinchem om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval aan de Schelluinsestraat. De man bestuurde een heftruck welke rond 14.50 uur door een nog onbekende oorzaak kantelde. Het slachtoffer kwam onder de heftruck bekneld te zitten.

  Toegesnelde brandweerlieden hadden het slachtoffer snel vrij, maar het mocht al niet meer baten. Het slachtoffer was reeds overleden aan zijn verwondingen. Het het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt de toedracht.

 39. Man springt uit kantelende graafmachine en overlijdt op bouwplaats in Eindhoven
  Woensdag 28 augustus 2019, Eindhoven

  Een man is woensdagmorgen overleden na een ongeval met een kleine graafmachine in Eindhoven. De man was aan het werk op een bouwplaats aan de Vioolstraat toen de graafmachine kantelde en op de man terechtkwam, waardoor hij bekneld raakte.

  De man vervoerde betonnen draagbalken toen de graafmachine begon te kantelen. Het slachtoffer probeerde uit de graafmachine te springen, maar hij sprong dezelfde kant op als het kantelende voertuig. Hierdoor kwam hij onder de graafmachine terecht en raakte bekneld.
  Het ongeval gebeurde rond 08.35 uur. Verschillende hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter en de brandweer, kwamen ter plaatse. De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, onderzoekt het ongeval. Dat neemt in de regel een aantal maanden in beslag.

 40. Verkeersregelaar (68) overleden na valpartij in Hellevoetsluis

  Zondag 11 augustus 2019, HELLEVOETSLUIS Kopieer naar clipboard

  Een verkeersregelaar is zondagochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij zaterdagmiddag gewond raakte bij een val. Of de man viel bij het aanspreken van een tractorbestuurder, of dat hij door de tractor is geraakt, wordt nog onderzocht.

  Het slachtoffer is een 68-jarige man uit Hellevoetsluis. Hij werkte zaterdag in zijn woonplaats als verkeersregelaar bij een evenement.

 41. Man (55) overleden bij bedrijfsongeval in Duivenhoek

  Zaterdag 10 augustus 2019, Hulst

  Bij een bedrijfsongeval in buurtschap Duivenhoek bij Kloosterzande is zaterdag iemand om het leven gekomen. Dat heeft de politie

  Het noodlottige ongeluk gebeurde omstreeks 14.20 uur op een terrein aan de Duivenhoekseweg. De brandweer en de ambulancedienst werden opgeroepen maar zij konden niets meer voor het slachtoffer, een 55-jarige man uit Kloosterzande doen.

  Volgens woordvoerster Mireille Aalders van de politie is het slachtoffer bekneld komen te zitten tussen een kraan en is hij ter plaatse overleden. De afdeling Forensische Opsporing van de politie doet samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW, Arbeidsinspectie) onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

 42. Beveiligingsmedewerker ligt dood onder auto

  vrijdag 9 augustus 2019, Gorinchem

  Op een bedrijventerrein in Gorinchem is in de nacht van vrijdag op zaterdag het lichaam gevonden van een 36-jarige medewerker van een beveiligingsbedrijf. De man is mogelijk om het leven gekomen doordat zijn auto van de krik gleed.

  Personeel van het beveiligingsbedrijf sloeg alarm toen zij niets meer van de medewerker hadden gehoord. Daarna werd de man op het terrein van het bedrijf gevonden, waar het laatste signaal vandaan was gekomen. Het lichaam lag onder de auto en daar lag ook een krik. 

  De voormalige Arbeidsinspectie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft een onderzoek ingesteld

 43. Dode door ongeval op veerboot Rotterdam
  Vrijdag 09 aug. 2019 Rotterdam
   
  Aan de Elbeweg in Rotterdam Europoort is iemand om het leven gekomen tijdens werkzaamheden op een veerboot van Stena Line. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. Het zou gaan om een man.
  Het ongeluk gebeurde rond 15.45 uur tijdens werkzaamheden op een veerboot. Door nog onbekende oorzaak heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een terreinwagen en een persoon die daar aan het werk was. Het slachtoffer is direct aan zijn verwondingen bezweken.
  De verkeersongevallendienst, de arbeidsinspectie en de zeehavenpolitie doen ter plaatse onderzoek. Er zal onder meer met getuigen worden gesproken. De bestuurder van de terreinwagen is meegenomen naar het bureau en wordt gehoord

 44. Jongeman verongelukt op grasmaaier landgoed Anna Paulowna

  dinsdag 6 augustus 2019, ANNA PAULOWNA –

  De persoon die dinsdagmiddag op Landgoed Hoenderdaell in Noord-Holland om het leven kwam, blijkt onder een grasmaaier terecht te zijn gekomen. Het gaat om een jongeman die voor de groenvoorziening werkte.

  De jongen, zijn exacte leeftijd is niet bekendgemaakt, zou op een zitmaaier hebben gezeten toen het gruwelijk misging. De machine klapte om en de bewuste medewerker wist bij die val niet onder het gevaarte vandaan te komen. Het personeel is aangeslagen over de plotse dood van hun collega. „Medewerkers zijn erg aangedaan en kunnen daardoor terneergeslagen overkomen”, meldt het landgoed op een bordje. Het terrein is wel gewoon open vandaag.

  Volgens het Noordhollands Dagblad gebeurde het ongeval bij de villa op het landgoed, maar de politie kan dat niet bevestigen. Het landgoed ligt tussen Anna Paulowna en Van Ewijcksluis in Noord-Holland. Er is een dierenpark en ook de Stichting Leeuw is er gevestigd.

 45. Bemanningslid spoorloos, mogelijk overboord geslagen in de Waal

  02 augustus 2019 , rivier de Waal

  Kopieer naar clipboard

  Hulpdiensten hebben vrijdagochtend tevergeefs massaal gezocht naar een mogelijke drenkeling in de Waal tussen IJzendoorn en de sluis bij Sint Andries.

  Om 10.00 uur meldde een schipper van een schip in de beroepsvaart dat hij een bemanningslid miste. Mogelijk is de matroos overboord geslagen.

  Dode man die uit Waal werd gehaald is vermiste matroos

  10 augustus 2019

  De politie heeft zaterdagmiddag het lichaam van de vermiste matroos uit de Waal gehaald bij Zaltbommel en Hurwenen. Op 2 augustus sloeg hij overboord van een schip op de rivier. De schipper – een inwoner van Urk – gaf zijn bemanningslid vrijdag op als vermist. 

  De matroos werd niet meer gezien door zijn collega’s nadat het schip waarmee hij voer de sluis van St. Andries passeerde. Hulpdiensten zochten die middag met man en macht vanaf het water, de wal en vanuit de lucht, maar konden hem niet vinden. Ook daarna was er nog geen spoor van de man ontdekt. Maandag deelde de politie een foto van de man en ook een foto van zijn tatoeage op zijn linkerbovenarm. Het lichaam werd zaterdagmiddag rond 14.30 uur uit de Waal gehaald door de politie. Na onderzoek in Elst bleek dat het de vermiste matroos bleek te zijn. ,,Wij wensen de nabestaande veel sterkte met dit verlies, laat de politie weten.

 46. Vrachtwagenchauffeur omgekomen bij ongeluk op A67 bij Asten, weg weer vrijgegeven

  Maandag 29 juli 2019, Geldrop A67

  Bij een ongeluk op de A67 tussen Geldrop en Asten is maandagmiddag een vrachtwagenchauffeur overleden. Twee anderen raakten gewond. In totaal waren er drie vrachtwagens bij het ongeluk betrokken. De weg richting Eindhoven was volledig dicht, omdat een vrachtwagen gevaarlijke stoffen vervoerde. Eén rijstrook werd rond 16.25 uur vrijgegeven, de rest volgde iets na 21.00 uur. 

  Langs de plek van het ongeval werden na het ongeval anti-kijkschermen geplaatst. De identiteit van de overledene is nog niet bekend. Bij het ongeluk waren in totaal drie vrachtwagens betrokken, waarvan er twee flink beschadigd zijn. De overleden chauffeur zat bekneld in zijn vrachtwagen. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar konden de man niet meer redden. Wel boden zij hulp aan de andere twee gewonden die bij het ongeluk vielen. 

  Gevaarlijke stoffen

  Een van de betrokken vrachtwagens lekte een gevaarlijke stof. Voor de zekerheid bleef de brandweer daarom met twee blusvoertuigen en een hulpverleningsvoertuig in de buurt. De container met gevaarlijke stoffen werd rond 19.00 uur overgeladen. Daarna volgden herstelwerkzaamheden. 

  In beide rijrichtingen ontstond file. 

  Marco (49) uit Geldrop zag dodelijk vrachtwagenongeluk A67 gebeuren: ‘Als ik vijf seconden eerder was geweest, had ik er tussen gezeten’

  ASTEN/GELDROP – De 49-jarige Marco de Waal uit Geldrop zag maandagmiddag bij het invoegen op de A67 bij Asten een vrachtwagen achterop twee andere vrachtwagens rijden. Hierbij kwam de 34-jarige Belgische bestuurder van die vrachtwagen om het leven. De Waal wist direct dat het helemaal mis was: ,,Ik dacht meteen, die leeft niet meer.”

  De Waal was met zijn gezin onderweg van de camping naar huis. ,,Bij het invoegen zag ik dat er voor mij een file stond. Daarom gaf ik geen gas, ik wilde rustig aansluiten. Ineens kwam links van mij een rode vrachtwagen voorbij. Hij reed in volle vaart achterop een stilstaande vrachtwagen in de file. Er zat denk ik nog geen tien meter tussen onze auto en het ongeluk”, vertelt De Waal. ,,Als ik gewoon was ingevoegd zoals ik dat normaal zou doen, hadden wij met onze auto ertussen gezeten. Het scheelde vijf seconden. Ja, dan zit je wel met je hart in je keel achter het stuur.”

  Glas opvegen

  Veel tijd om van de schrik te bekomen heeft het gezin niet:,,Mijn vrouw belde direct 112. Ondertussen stapten er andere vrachtwagenchauffeurs uit. Ze keken in de cabine van de rode wagen en begonnen toen het glas en het puin dat door de klap was vrijgekomen bij elkaar te vegen. Dat was voor mij de bevestiging dat die chauffeur waarschijnlijk niet meer in leven was.”

  Zodra de hulpdiensten arriveren, besluit De Waal door te rijden. ,,Ik stond daar voor mijn gevoel niet veilig. Ook had ik mijn twee kinderen achter in de auto zitten. Als dit echt zo erg was als het leek, wilde ik hen geen traumatische ervaring geven. Ik kon er langs rijden, dus dat deed ik. Mijn vrouw was het daar niet mee eens, maar er was op dat moment niks meer wat we konden doen. Of ik er goed aan gedaan heb weg te rijden, zal ik nooit weten.”

  Bron: http://www.ED.nl, door: Sanne Sleutjes

 47. Parachutist omgekomen bij vliegveld Teuge

  23 jul. 2019, Teuge

  TEUGE – Een 22-jarige militair en leerling-parachutist is dinsdagmiddag omgekomen door een ongeluk bij het vliegveld Teuge in Gelderland. Dat bevestigen de manager van het Nationaal Paracentrum Teuge en de marechaussee. Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur.

  Omstanders zagen het slachtoffer tollend aan zijn parachute naar beneden komen. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de oorzaak van het ongeval. Kort nadat de persoon was neergestort waren politie, marechaussee en twee ambulances ter plekke. Ook verscheen volgens omstanders een traumahelikoper op het vliegveld, die volgens ooggetuigen snel weer vertrok, zonder hulp geboden te kunnen hebben.

   

  OM: Omgekomen parachutist Teuge raakte verstrikt

  03 sep. 2019 in BINNENLAND

  TEUGE – De 22-jarige militair die in juli op vliegveld Teuge verongelukte, raakte verstrikt in zijn parachute nadat hij uit het vliegtuig was gesprongen. Hij wilde vervolgens de noodparachute openen, maar dat mislukte omdat zijn arm nogmaals verstrikt raakte, toen hij de hoofdparachute afwierp.

  De fatale parachutesprong was dan ook een noodlottig ongeval, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag na onderzoek.

  Het fatale ongeluk met de militair en leerling-parachutist vond plaats op 23 juli. De sprong was volgens het OM onderdeel van een trainingsonderdeel voor de militaire vorming.

 48. Persoon overleden na val in betonmixer

  Woensdag 17 juli 2019, Sappemeer

  Woensdagmiddag is rond kwart voor vijf bij een ongeval op het terrein van Olthof Beton een man (52) om het leven gekomen.
  Bij Olthof Beton aan de Molenraai in Sappemeer heeft vanmiddag een bedrijfsongeval plaatsgevonden. Een persoon zat bekneld in een betonmixer en is daarbij om het leven gekomen. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar ze konden niets meer voor het slachtoffer doen.
  De politie en arbeidsinspectie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

 49. Man raakt bekneld in machine bij Kremer Zand & Grind in Emmen: ernstig gewond naar ziekenhuis

  Vrijdag 12 juli 2019, Emmen

  In een loods van Kremer Zand & Grind aan de Pieter de Keyserstraat in Emmen is vrijdagmiddag een medewerker zwaargewond geraakt, toen hij tijdens werkzaamheden bekneld raakte in een machine.

  Politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema meldt dat hij met een ambulance is overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen.

  De politie doet onderzoek en heeft contact met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor eventueel vervolgonderzoek.

  UITSPRAAK RECHTBANK

  Boete voor zand- en grindbedrijf in Emmen na dodelijk bedrijfsongeluk

  Bron:RTVDrenthe.nl
  Maandag 8 augustus 2022,
  Een zand- en grindbedrijf in Emmen heeft een boete van 60.000 euro opgelegd gekregen na het bedrijfsongeval in juli 2019 waarbij een 41-jarige werknemer overleed. Omdat een deel van een inpakmachine niet was beveiligd, overtrad het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zo stelt de rechtbank. Van de boete is 20.000 euro voorwaardelijk.

  De man kwam met zijn hoofd knel te zitten tussen de folieheffer en overleed later aan zijn verwondingen. Uit het onderzoek naar dit incident bleek dat de man een probleem wilde verhelpen, maar bewegende delen niet waren beveiligd.
  Twee collega’s probeerden met de hand de heffer naar boven te trekken. Toen dat niet lukte, trokken zij met een vorkheftruck de onderdelen, waar de man tussen zat, van elkaar. Het slachtoffer werd op de grond gelegd en gereanimeerd. Hij overleed 18 dagen later aan zijn verwondingen.

  Een gevaarlijke opening
  De werkgever verklaarde later dat de machine na de aankoop geüpdatet had moeten worden. Dit was niet gebeurd. Ook ontbrak een plan van aanpak hoe met bekende risico’s om moest worden gegaan, en inspecteurs ontdekten dat een opening in de machine niet met een hekwerk of een lichtscherm was afgedekt. Hierdoor was volgens de inspectie zichtbaar knelgevaar aanwezig.

  De opening van de machine werd enkele dagen na het fatale ongeval alsnog met een hekwerk afgeschermd. Dat had de werkgever veel eerder moeten doen, oordeelde de rechter. Dan was het ongeval ook niet gebeurd. De werkgever was nalatig door niet te voldoen aan de zorgplicht, zoals in de Arbowet is opgenomen.

  Onherstelbaar leed
  Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een boete van 100.000 euro, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk. De rechtbank realiseert zich dat aan de nabestaanden onherstelbaar leed is toegebracht, doordat de werkgever niet de verantwoordelijkheid nam, waartoe die wel verplicht was. Daarnaast vond in november 2017 ook al eens een arbeidsongeval plaats in dat bedrijf, waarbij een werknemer licht gewond raakte. Toen werd er een boete van 2700 euro opgelegd. De rechter vond het kwalijk dat het lichtere ongeval in 2017 de werkgever er niet toe heeft gezet om van de veiligheid van de werknemers een prioriteit te maken.

  Toch is de geldboete die het OM eiste, gematigd. De rechter vond dit aan een wat te hoge kant.

 50. Man overleden na afbreken van kermisattractie

  Maandag 24 Juni 2019, Zieuwent

  In Gelderland is een man om het leven gekomen na het afbreken van een kermisattractie. Dat gebeurde in het dorpje Zieuwent, onderdeel van de gemeente Oost Gelre. Het slachtoffer was maandagavond rond 21.30 uur bezig met het demonteren van de botsauto’s. Toen één van de plafondplaten van de attractie naar buiten klapte, kwam de man ten val. Hij raakte ernstig gewond. Er moesten twee ambulances en een traumahelikopter ter plaatse komen om eerste hulp te verlenen. Uiteindelijk is de medewerker per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Later werd bekend dat de man aan zijn verwondingen is overleden.

 51. Bouwvakker zwaargewond bij ongeval op bouwplaats aan Hofvlietweg

  Woensdag 05 juni 2019, Leiden
  Een bouwvakker is woensdagavond zwaargewond geraakt bij werkzaamheden op een bouwplaats aan de Hofvlietweg in Leiden, schrijft de werkgever Comol5 donderdag.
  De man raakte gewond bij werkzaamheden in de startschacht, een schacht van waaruit een tunnel wordt geboord. Een zware, metalen verankeringsplaat schoot door onbekende oorzaak los uit de betonnen wand, en raakte de medewerker.
  Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse om het zwaargewonde slachtoffer bij te staan. Ook landde een traumahelikopter op het bouwterrein, dat gelegen is langs de A4.
  Het slachtoffer is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het is onbekend hoe het nu met hem is.
  De aannemingscombinatie Comol5 schrijft dat het ongeval “grote impact” heeft op haar medewerkers en de organisatie. “De exacte toedracht wordt door de arbeidsinspectie nader onderzocht. Onze eerste zorg gaat op dit moment uit naar de medewerker en zijn familie. Zowel de familie als de collega’s krijgen persoonlijke professionele ondersteuning.”
  Man die zwaargewond raakte bij bedrijfsongeval Hofvlietweg is overleden
  07 juni 2019 15:14 Laatste update: 07 juni 2019 17:02
  Een man die eerder deze week zwaargewond was geraakt door een ongeval tijdens werkzaamheden aan de RijnlandRoute aan de Leidse Hofvlietweg, is in het ziekenhuis overleden. Dat meldt het bedrijf waarvoor hij werkte, Comol5.
  Het ongeval gebeurde in een zogenoemde startschacht, vanwaaruit een tunnel wordt geboord. De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. Een zware, metalen verankeringsplaat schoot door onbekende oorzaak los uit de betonnen wand, en raakte de medewerker.
  Hij werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.
  De exacte toedracht van het ongeval wordt door de Inspectie SZW onderzocht, aldus Comol5.

 52. Dodelijk ongeval bij bouw parkeergarage dierenpark Amersfoort

  Dinsdag 28 mei 2019, Amersfoort

  Bij een ongeval op een bouwplaats bij Dierenpark Amersfoort is dinsdagochtend een bouwvakker(54jr)om het leven gekomen.

  Het ongeval vond plaats bij de bouw van een nieuwe parkeergarage. De politie onderzoekt wat er precies mis is gegaan. Volgens lokale media werd op het moment van het ongeluk een stalen wenteltrap gehesen.
  De Inspectie SZW onderzoekt momenteel het incident. Bouwer Ballast Nedam is verantwoordelijk voor de bouw van de parkeergarage en verwijst ook naar de inspectie. Een woordvoerder van het Ballast Nedam wil niet zeggen of de omgekomen persoon bij hen werkt.
  Dit jaar deden zich al zeker zes dodelijke ongevallen voor in de bouwsector.

 53. ‘Loonwerker (19) omgekomen bij ongeluk met hakselaar’
  Vrijdag 24 mei 2019, Maren-Kessel
  Een 19-jarige man is gisteravond om het leven gekomen bij een arbeidsongeval met een landbouwwerktuig in het Brabantse Maren-Kessel. Hij zou bekneld zijn geraakt in een hakselaar, toen hij probeerde een storing te verhelpen.

 54. Kraanmachinist (24jr) overleden op bouwterrein, ‘kraanlift stortte naar beneden’

  Woensdag 22 mei 2019, Den Haag

  Een kraanmachinist is vanmiddag om het leven gekomen op een bouwterrein aan de 1e Lulofsdwarsstraat in Den Haag. Het gaat vermoedelijk om een bedrijfsongeval. Dit meldt de politie.

  Hoe de machinist om het leven is gekomen is nog onduidelijk. Volgens getuigen is er een lift van de bouwkraan naar beneden gestort.  De brandweer was groots uitgerukt en heeft een machinist uit een andere bouwkraan naar beneden geholpen. De medewerker zou het hele ongeval hebben gezien van bovenaf.  De politie heeft de omgeving met schermen afgezet. Een politiehelikopter hing enige tijd boven het incident. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de zaak. De straat werd tijdelijk afgesloten.

   

  Botsing bouwkranen in Den Haag oorzaak dodelijk ongeval

  Gegevens

  Den Haag – Een botsing tussen twee bouwkranen is vermoedelijk de oorzaak van het dodelijke arbeidsongeval.

  Woensdagmiddag kwam een kraanmachinist om het leven toen hij in zijn machinistenlift van de bouwkraan naar beneden viel. De machinistenlift kwam met een enorme klap op de grond terecht.

  Bij een reconstructie, die vandaag werd gehouden, is te zien dat de giek van de bouwkraan vrijwel tegen de machinistenlift komt. Bij het ongeval gisteren droeg de bouwkraan ook nog een betonnen element. 

  De arbeidsinspectie en de politie zijn donderdag begonnen met een groot onderzoek. Bij het onderzoek is onder andere een speciale drone ingezet. Een ‘piloot’ van de politie heeft uren met de drone bij de bouwkranen gevlogen. 

  Medewerkers van het Landelijk Forensisch Service Centrum (LFSC) geven ondersteuning bij het onderzoek. Zij zijn gespecialiseerd op onderwerpen waarvoor dure apparatuur of een specialistische opleiding nodig is. 

  Regio15 sprak diverse kraanmachinisten en zij lieten weten dat het onaanvaardbaar is dat de giek van bouwkranen zo dicht bij een andere bouwkraan kan komen. 

  Na een oproep van Kzkm, een platform voor kraanmachinisten, hielden kraanmachinisten in het hele land om 12:00 uur een minuut stilte

   

  Bron: Regio15.nl

  Klik hier voor video/fotoreportage

   

  Bouwvakkers huilen om verongelukte kraanmachinist (24)

  De bouwvakkers, die op het bouwterrein aan de 1e Lulofsdwarsstraat in Den Haag werken waar gisteren een kraanmachinist om het leven kwam, zijn zwaar aangeslagen. Het gaat om een jonge kraanmachinist van 24 jaar oud, die met een liftkooitje naar beneden stortte. Vandaag is een minuut stilte gehouden. 

  Bron: http://www.ad.nl, Ingrid de Groot en Graziella Gioia

  Op het bouwterrein is om 12.00 uur stil gestaan om het verlies van de jonge kraanmachinist. Al het werk werd neergelegd en personeel kwam samen. Een intense stilte daalde neer tijdens de minuut stilte. Op de plek waar de man overleed, zijn bloemen neergelegd.

  Volgens een woordvoerder van het bouwbedrijf gaat het om een jongeman, van 24 jaar, die pas net was begonnen in het vak. De bouwvakkers werken intens met elkaar samen en het verlies van de jonge collega maakt dan ook veel indruk. ,,Bij iedereen is het nieuws als een mokerslag binnengekomen. Vanochtend stonden grote bouwvakkers te huilen als kleine kinderen”, zegt een woordvoerder ter plaatse. ,,Voor veel mensen zal dit project nooit meer zijn wat het geweest is.”

  Volgens de woordvoerder is de jongen verongelukt doordat hij in een liftkooitje van grote hoogte naar beneden viel. Een giek van een andere kraan zou tegen hem aan zijn gekomen. De 24-jarige machinist die nèt in die kooi stond, had geen schijn van kans en stortte met lift en al tientallen meters naar beneden. Vanmiddag lag de kooi waar de verongelukte jongeman inzat nog op het bouwterrein, onder een blauw zeil.

  Degene die in de andere kraan zat, zit volgens de zegsman aan de grond. De inspectie doet verder onderzoek naar de zaak. 

  Fijne gozer

  ,,Je gaat met lood in je schoenen naar je werk”, vertelt Cas Werné, een van de werklieden over de sfeer, een dag na het genadeloze ongeval. ,,En dan kom je hier op de bouwplaats en dan is er veel verdriet. Het is heel spijtig wat er gebeurd is. En het is vervelend dat je heel de dag hamert op veiligheid en dan zoiets op je pad komt. Er is een hoop verdriet. Tranen.’’

  De omgekomen collega noemt hij ‘een fijne gozer’. ,,We zijn hier al een jaar aan het bouwen met elkaar. ‘s Ochtends doe je in de keet eerst een bakkie met elkaar. We hebben een leuk en goed team.’’

  De uitvoerder vertelt dat hij de bloemen van omwonenden enorm waardeert en onder de indruk is van de politie. Agenten zijn druk bezig met het onderzoek naar het bedrijfsongeval, maar sloten zich vanmiddag aan bij de groep bouwers die de omgekomen 24-jarige een minuut lang in stilte herdachten. ,,De politie ging er ook bij staan, deed haar helm af. Dat vind ik echt geweldig. Respect”, aldus de uitvoerder.

  Oproep

  Kraanmachinisten in heel Nederland werden opgeroepen de betrokkenen bij te staan door om klokslag 12.00 uur de kranen in de richting van Den Haag te draaien. In de branche is het gebruikelijk dat bij een ongeluk collega’s hun kranen richting de plek van het ongeval draaien.

  Project

  Op het bouwterrein moeten in 2020 woningen verrijzen. Het project Caland Dock bestaat uit 550 woningen, drie parkeergarages en binnentuinen. Het gaat om vijf gebouwen van negen en twaalf verdiepingen.

  Met een verplichte gecertificeerde opstellingstoets, was het ongeval in Den Haag voorkomen

  25 mei 2022; Aboma.nl
  Met een verplichte gecertificeerde opstellingstoets, had het dodelijke kraanongeval in Den Haag in 2019, waarbij een machinist van 60 meter hoogte uit een liftkooi werd geslingerd, voorkomen kunnen worden. Dat concludeert het instituut Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT). “De opstellingskeuring die botsingen tussen kranen moet voorkomen, is nu te vrijblijvend. “Theoretisch gezien kunnen tien technisch perfect gekeurde kranen elkaar allemaal omstoten.”

  Het risico was bekend. De torenkranen konden elkaar raken. En dus was het elke keer oppassen geblazen als kraanmachinist Kevin Vrolijk de liftkooi pakte. Er bestonden mondelinge afspraken. Er was onderlinge communicatie tussen de kraanmachinisten en zelfs een soort giek-draai-verbod als Vrolijk na zijn werkzaamheden naar beneden af zou dalen.
  Het mocht allemaal niet baten. Hoewel het een paar maanden goed ging, bleek deze provisorische veiligheidsaanpak met portofoons, menselijk handelen en goed opletten, uiteindelijk te kwetsbaar. Ondanks alle afspraken stond Vrolijk wél in de lift toen die andere kraanmachinist met zijn giek draaide, in zijn vaarwater kwam en uiteindelijk zijn torenkraan raakte.
  ‘Dood door schuld’, stelt het Openbaar Ministerie (OM) bijna drie jaar later. ‘Een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet.’ Het bouwbedrijf had het door iedereen onderschreven botsrisico in de kiem moeten smoren. ‘Waarom bijvoorbeeld was de lift niet verplaatst naar de andere kant van de kraan?’

  Nooit gedacht aan verplaatsen lift
  Het verweer van bouwdirecteur Robert Steenbrugge vorige maand in de rechtszaal vat het dramatische kraanongeval in vijf woorden samen. “Daar is nooit aan gedacht.” Steenbrugge ontkende dat keuringsinstantie TÜV het bedrijf nog zo had gewaarschuwd dat de giek van de ene kraan de liftkooi van de andere kon raken. Waarom anders had TÜV de kraan immers goedgekeurd of in elk geval niet afgekeurd?
  Het OM denkt daar toch echt anders over en eist een geldboete van 60.000 euro, plus nog eens 40.000 euro voor een speciale stichting die de familie van het slachtoffer oprichtte om veilig werken met hijskranen te bevorderen. Komende woensdag volgt de uitspraak, maar het tragische ongeval roept de vraag op hoe dit voorval heeft kunnen plaatsvinden.

  Keuring is niet meer dan APK
  De meningen van deskundigen lopen uiteen, blijkt uit onderzoek van Cobouw. De één vindt dat de regels te vaag zijn, terwijl de ander meent dat bouwers onvoldoende op de hoogte zijn van de Arbeidsomstandighedenwet. Gebrek aan toezicht wordt ook vaak genoemd.
  De deskundigen zijn het er wel over eens dat keuringsinstantie TÜV weinig te verwijten valt. Wettelijk gezien zijn keurmeesters van kranen alleen verantwoordelijk voor de technische toets van een kraan en niet voor het gebruik ervan: “Zitten alle boutjes vast, werken de remmetjes, doen alle knopjes het. Zo’n keuring is niet meer dan een APK voor auto’s”, licht een ondervraagde toe.

  Vage opstellingsregels
  Dat neemt niet weg dat een opstellingskeuring ook bij wet verplicht is. In tegenstelling tot de technische toets – die door een gecertificeerde partij moet worden uitgevoerd – staat in de wet echter niet waaraan die keuring moet voldoen.
  “Als je deskundig bent, mag je die toets uitvoeren”, zegt Paul Uilenbroek, secretaris bij TCVT (Toezicht Certificatie Verticaal Transport). “Maar wat deskundig is en hoe je die toets moet uitvoeren, staat nergens omschreven. Volgens ons is dat te vrijblijvend.”

  Botsing is goed te voorkomen
  Vooral in stedelijk gebied komt het volgens Uilenbroek geregeld voor dat meerdere kranen in elkaars draaibereik staan. Met het risico op botsgevaar. “Gelukkig komt het niet vaak voor, maar theoretisch gezien kan het zo zijn dat tien technisch perfecte kranen elkaar omstoten omdat de risico’s onvoldoende in kaart zijn gebracht of worden aangepakt. Wij vinden dat raar.”
  Met een verplichte gecertificeerde opstellingstoets, was het ongeval in Den Haag voorkomen, stelt Uilenbroek. “Een van de twee kranen had je prima technisch kunnen beveiligen.”

  Ministerie in gesprek met TCVT
  De TCVT dringt bij het ministerie van Sociale Zaken al langer aan op strengere regels die botsingen moeten voorkomen, stelt hij. “Wij vinden dat ook opstellingskeuringen moeten worden uitgevoerd door instanties zoals TÜV, SGS, HHC en Aboma. Het ministerie wil daar echter niet aan. De inzet in Den Haag is minder regels en niet meer.”
  Wessel de Heus, woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken, reageert dat de twee inhoudelijke experts van het ministerie op het moment van schrijven van dit artikel, onbereikbaar zijn voor commentaar. Wel is het ministerie in gesprek met de TCVT over de keuringen van hijskranen, stelt de zegsman.
  “Als de TCVT wil dat de opstellingskeuring van kranen verplicht door een CBI (conformiteitsbeoordelingsinstelling) moet worden uitgevoerd, dan kunnen zij dat verzoek officieel bij ons indienen.”

  Mismatch theorie en praktijk
  De Heus benadrukt dat het dodelijke ongeval “een verschrikkelijke gebeurtenis is.” De verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving ligt volgens hem bij de werkgever. Michel Schenk beaamt dat. Schenk werkte jarenlang bij de Inspectie van Sociale Zaken. Sinds kort werkt hij als adviseur bij Aboma. In tegenstelling tot de TCVT denkt Schenk niet dat er regels bij moeten. “Ik denk dat er voldoende wetsartikelen zijn.”
  De expert stelt dat bouwbedrijven onwetend zijn en ondeskundig. Hij ziet ook een mismatch tussen theorie en praktijk. “Opdrachtgevers wijzen een coördinator aan voor het ontwerp, uitvoerders voor de uitvoering. Zij hoeven daar echter geen kwalificaties voor te hebben, daar kun je over twisten of dat niet strenger moet.”

  Bouwbedrijf moet probleem bij kiem smoren
  Schenk benadrukt dat bouwbedrijven de op bouwplaatsen aanwezige risico’s moeten minimaliseren. “Dat begint bij het aanpakken van de bron. Door bijvoorbeeld de kranen te verplaatsen of met een technische maatregel. Kan dat echt niet, dan mag je afschalen naar een tussenoplossing en pas als dat niet kan, mag je kiezen voor een systeem van communicatie, voorlichting én permanent toezicht.”
  De adviseur erkent dat de Arbeidsomstandighedenwet ruimte laat voor interpretatie. Volgens hem kan dat ook niet anders. “Het zijn doelvoorschriften”, licht Schenk toe. “Daar moet je aan voldoen. Eerst moet je gevaren benoemen. Daarna kies je een arbeidshygiënische strategie. Kan dat niet anders? In mijn ogen niet. Je kunt niet voor iedere situatie in de bouw een aparte maatregel beschrijven. Dan krijg je een ontzettend dik boekwerk.”

  Bouwen zonder gevaar is roze-wolk-wereld
  Hij heeft wel een advies voor bouwers. “Doorbreek gewoonten. Denk vooraf na over de mogelijke risico’s en tref daarvoor de nodige maatregelen. Dan nog kun je ongevallen nooit helemaal uitsluiten, want alleen in een ‘roze-wolk-wereld’ bestaan geen ongevallen. Waar het om gaat is dat je er als bouwers alles aan doet om een risico te beperken.”
  Deed Stebru dat? Vrijwel alle deskundigen die Cobouw spreekt, betwijfelen dat. Sterker nog ze noemen de zaak van het OM “ijzersterk”. Daarin klinkt onmiddellijk een waarschuwing aan het adres van andere bouwers. Experts zeggen dat zij vaak niet eens weten dat zij hoofdverantwoordelijk zijn voor de veiligheid op een bouwplaats.

  Voorbijganger versus bouwvakker
  Ook de verplichte ‘veiligheidsregisseur’, die er kwam op aandringen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid na een dodelijk ongeval met een voorbijganger in 2016 in Den Haag, ontslaat ze niet van die plicht. “Die kijkt alleen naar de veiligheid buiten de bouwhekken. Cynisch gezegd vinden we het erger dat een voorbijganger verongelukt dan een bouwvakker.”
  Een door Cobouw geraadpleegde hijsdeskundige vindt de straf die Stebru boven het hoofd hangt veel te laag. “Eigenlijk rechtvaardigt geen enkele boete een overtreding waarbij een machinist komt te overlijden. Ik kan hier lang en kort over zijn: als kranen in elkaars draaibereik staan, dan moeten er maatregelen worden getroffen. Had de aannemer dat gedaan dan was er niets gebeurd.”

  Broodje aap
  Hoe vaak ze niet tegen hem zeggen dat de kraanmachinist verantwoordelijk is voor hijswerkzaamheden: “Een broodje aap. Dat was niet zo, dat is niet zo en dat is over twintig jaar nog niet zo. Iemand op de bouwplaats moet de person in charge zijn. Als die er niet is, mag er gewoon niet worden gehesen. En de regels, die zijn uitstekend.”
  (Bron: Cobouw)

 55. Man overleden na val van dak

  zondag 19 mei Eindhoven –

  Een man is zondag overleden nadat hij van het dak was gevallen van een huis. Hij was bezig met onderhoudswerk en kwam ten val. De politie meldt dat de man door een ambulance is meegenomen, maar even later bleek te zijn overleden.

  Volgens het Eindhovens Dagblad was de man een dakkapel aan het schoonmaken aan de achterkant van zijn woning. Daarvoor had hij een balk op het dak gelegd. De balk schoof weg, waarna de man vanaf een hoogte van zes meter naar beneden viel. Hij kwam op zijn hoofd terecht.

 56. Vijfde dodelijk ongeluk bij bedrijf Steinweg in twee jaar tijd

  zondag 19 mei 2019, Waalhaven

  Een bedrijfsongeval bij één van de bedrijven van Steinweg Handelsveem in de Rotterdamse haven heeft weer het leven van een werknemer(56jr) gekost. De man, geboren in 1963, overleed als gevolg van de verwondingen die hij opliep bij een ongeluk op 19 mei bij Marcor in de Waalhaven. Het is het vijfde dodelijk ongeluk bij één van de bedrijven in de laatste vijf jaar.

  De man raakte volgens de ambulancedienst van de VRR en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid die zondagmorgen rond 05:00 uur gewond.

  Bij de overslag van goederen zou lading zijn verschoven, waarna de grijper omviel en de man raakte. Beide benen moesten worden geamputeerd om de man in leven te houden. Desondanks is hij alsnog aan zijn verwondingen overleden.

  De man werkte twintig jaar bij het bedrijf.

  Steinweg-Handelsveem onder vuur na vijfde dode in twee jaar

   
  Bron: Nieuwsbladtransport.nl, door:Tom van Gurp
   
  bedrijfsongeval
  Overslagbedrijf Steinweg-Handelsveem krijgt de wind van voren van vakbond FNV. Een werknemer overleed eind vorige maand na een incident met een grijper. Het was al het vijfde dodelijke slachtoffer van een bedrijfsongeval bij Steinweg in ruim twee jaar.
  Op zondag 19 mei raakte het meest recente slachtoffer ernstig gewond, waarschijnlijk nadat hij in aanraking kwam met een grijper die in beweging kwam door verschoven lading. Na een aantal dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen, is de medewerker uiteindelijk overleden. Het ongeval vond plaats bij een vestiging van Steinweg in de Waalhaven. Dat meldt RTV Rijnmond.
  In november vorig jaar kwam ook al een leerling van het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) om het leven bij de Hartel Terminal in de Rotterdamse haven. Het 17-jarige slachtoffer uit Stellendam kwam terecht onder een omvallende vorkheftruck. In 2017 kwamen binnen enkele weken ook al drie medewerkers om op diverse locaties, waaronder Moerdijk en Rotterdam.
  Actie
  Daarmee komt de teller van het aantal slachtoffers van ongevallen bij het overslagbedrijf op vijf te staan. Reden voor Niek Stam (FNV Havens) om felle kritiek te uiten. Volgens hem wordt het tijd dat er actie komt vanuit de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
  ‘Ga achter Steinweg aan. Of moeten er eerst meer doden vallen’, foetert hij tegen de regionale omroep. Volgens hem kan het geen toeval zijn dat er zoveel incidenten plaatsvinden in een relatief korte tijd. Er is iets mis met de cultuur binnen het bedrijf, denkt Stam.
  Politiek
  Naast de inspectie SZW zou ook de lokale politiek maatregelen moeten nemen om de veiligheid bij het overslagbedrijf te verbeteren. Acties vanuit de vakbond zelf komen er vermoedelijk niet. De werknemersorganisatie heeft bij Steinweg minder in de melk te brokkelen dan bij andere overslagbedrijven in de Rotterdamse haven.
  Naar aanleiding van de diverse ongevallen is in het verleden onderzoek gedaan door de inspectie. Voor één van de ongevallen uit 2017 is een boete opgelegd van 45.000 euro. Bij het incident met de vorkheftruck vorig jaar is geen straf opgelegd.
  Bij Steinweg-Handelsveem was vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.

 57. Fataal ongeval Eemshaven
  Donderdag 9 mei 2019, Eemshaven
  Een arbeidsongeval aan boord van een schip in de Eemshaven in Groningen heeft donderdag een vrouw het leven gekost.
  Bij het ongeval aan boord van het Deense vrachtschip Karin Hoej in de Eemshaven is donderdagmiddag een vrouw om het leven gekomen. Dat heeft de Deense eigenaar van het schip bevestigd. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw bekneld, ondanks de massale inzet van de hulpverleners ter plaatse overleed de vrouw aan haar verwondingen.
  Naast het onderzoek dat door de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt uitgevoerd heeft Denemarken ook twee inspecteurs naar Nederland gestuurd.

 58. Man overlijdt na boerderij-ongeval in Nieuwe Pekela
  Woensdag 1 mei 2019, Nieuwe Pekela
   
  Bij een bedrijfsongeval op een boerenerf aan de Tilstraat in Nieuwe Pekela is een man aan zijn verwondingen overleden.
  De man raakte woensdagmiddag vermoedelijk bekneld onder een omgevallen silo, waarna de hulpdiensten werden ingeschakeld. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend.
  De man werd ter plekke aan zijn verwondingen behandeld. Dat nam enkele uren in beslag. ‘Uiteindelijk mocht hulpverlening niet meer baten’, laat de politie weten.

 59. vrachtwagenchauffeur overleden na val

  Vrijdag 12 april 2019, Naarden

  Een vrachtwagenchauffeur(60jr) is vrijdagochtend overleden na een val in zijn laadbak. Het ongeval gebeurde vrijdagochtend bij een tuincentrum in Naarden.

  De chauffeur was onderweg om spullen af te leveren bij het tuincentrum aan de Huizerstraatweg. Daarbij zou hij gevallen zijn. Bij deze val heeft hij een hoofdwond opgelopen. Bovendien was zijn bril gesneuveld, waardoor hij niet verder kon rijden. Dit heeft hij gemeld aan zijn bedrijf, dat direct een tweede chauffeur op pad stuurde om de gewond geraakte man af te lossen. Het lukte het transportbedrijf echter niet om daarna opnieuw in contact te komen met de gevallen chauffeur.

  De onderneming heeft daarop contact opgenomen met het tuincentrum. Een medewerker die ging kijken trof de chauffeur vervolgens aan. De gewaarschuwde hulpdiensten hebben nog geprobeerd de chauffeur te reanimeren. Dit mocht echter niet baten.

  De politie heeft onderzoek gedaan, maar heeft geen sporen van een misdrijf aangetroffen. Omdat het een ongeval betreft worden er verder geen mededelingen gedaan over het ongeluk en de overleden chauffeur.

  Gooi- en Eemlander, 12 april 2019

 60. Man bekneld geraakt tijdens kraanwerkzaamheden
  donderdag 11 april 2019, Nieuwolda
  Aan de Provincialeweg in Nieuwolda is donderdagmorgen om 08:40 uur op een boerderij een zeer ernstig ongeval geweest.
  Een medewerker (39jr) is bekneld geraakt tijdens kraanwerkzaamheden. De man zat bekneld tussen een kraan en een silo. 
  De man is ter plaatse overleden aan zijn verwondingen, dat melden bronnen ter plaatse. De arbeidsinpectie doet ter plaatse onderzoek. Ook kwam de VOA ter plaatse.

 61. Drontenaar (66) omgekomen door bedrijfsongeval bij Van Werven in België

   

  Dinsdag 2 april 2019, Lanaken (België),

  Diverse media in Belgisch en Nederlands Limburg maken melding van een bedrijfsongeval bij Van Werven Plastiscs in Lanaken (België), vlakbij Maastricht. Daarbij is volgens De Limburger een 66-jarige inwoner van Dronten om het leven gekomen.

  Belgische kranten melden dat de man dinsdagmiddag vier meter naar beneden is gevallen, gewond raakte aan zijn hoofd en in het ziekenhuis bezweek aan zijn verwondingen. De precieze omstandigheden van de val in het recyclebedrijf zijn onduidelijk.

  „Uit medeleven werd zowel bij het moederbedrijf in het Nederlandse Biddinghuizen als in het bedrijf in Lanaken het werk stilgelegd”, aldus Het Nieuwsblad.

 62. Fietser overleden na botsing met laadklep vrachtwagen

  Donderdag 4 april 2019, Den Haag
  Een 48-jarige fietser uit Den Haag is overleden, nadat hij tegen de neergelaten laadklep van een vrachtwagen was gebotst. Het ongeluk gebeurde vorige week donderdag.

  Op de kruising van de Terletstraat en de Nunspeetlaan in Den Haag was een vrachtwagenchauffeur bezig met het lossen van zijn voertuig. De fietser is tijdens deze werkzaamheden tegen de laadklep van de vrachtwagen gereden en raakte hierbij ernstig gewond.

  Woensdag is het slachtoffer in het ziekenhuis overleden.

 63. Man overleden na ongeluk met tractor in Assen

  Zaterdag 30 maart 2019, Assen
   
  Bij de evenementenhal Expo in Assen is zaterdagavond laat een man overleden. Het slachtoffer kwam onder een tractor terecht toen die op het naastgelegen parkeerterrein op een trailer werd geladen.
  Hulp mocht niet meer baten, de man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Over zijn identiteit en hoe het ongeluk kon gebeuren kan de politie nog niets zeggen.
  In Expo Assen, voorheen de TT-Hall, was zaterdag het evenement Truck & Tractorpulling. Daarbij moeten trucks en trekkers een verzwaarde sleepwagen zo ver mogelijk vooruit zien te trekken. Het is niet bekend of de trekker in kwestie aan het evenement had meegedaan.

 64. Vrachtwagenchauffeur overleden aangetroffen in cabine

  Dinsdag 27 maart 2019, Harderwijk

  In een vrachtwagen aan de Zeppelinstraat in Harderwijk is dinsdag 27 maart het lichaam van een vrachtwagenchauffeur gevonden. De politie laat weten dat de man vermoedelijk onwel is geworden.

  De politie laat weten dat de man vermoedelijk onwel is geworden

 65. Vrachtwagenchauffeur overleden na ongeval op A4

  donderdag 21 maart 2019, Lepelstraat 

  Een vrachtwagenchauffeur is donderdag eind van de middag onwel geworden toen hij op de A4 van Steenbergen in de richting van de Belgische grens reed. 

  Doordat de chauffeur niet goed werd, reed hij dwars door het hek langs de A4 heen, over de parallelweg, om in het gras tot stilstand te komen. De man overleed ter plaatse. Het ongeval gebeurde even voor half zes op de A4 tussen Halsteren en Steenbergen. De vrachtwagen kwam uiteindelijk tot stilstand aan het Laageinde in Lepelstraat.

  De chauffeur is door omstanders uit de vrachtwagen gehaald. Twee ambulances en de politie kwamen met spoed ter plaatse om hulp te verlenen.

  De hulpdiensten konden echter niks meer betekenen voor het slachtoffer. Bij het ongeval zijn geen andere voertuigen betrokken geweest. Een bergingsbedrijf heeft de vrachtwagen weggesleept.

 66. Man gedood tijdens werk op scheepswerf

  woensdag 20 maart 2019, Zaandam
  Een man is woensdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval op een scheepswerf aan het Kruisbaken in Zaandam. Hij kreeg een mast op zijn hoofd bij het bedrijfsongeval.
  Hulpdiensten kwamen massaal in actie. Medewerkers van de brandweer waren als eerste ter plaatse, later zijn ook politie, ambulancedienst en een traumateam naar de plek van het ongeval gekomen.
  Hulp aan het slachtoffer heeft niet mogen baten. Deze is ter plekke overleden.
  Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De Inspectie SZW is ingeschakeld om hier onderzoek naar te doen.

 67. Wegwerkers onder veegwagen op A1, een dode
  19 MAART 2019 HOLTEN
  Twee wegwerkers zijn dinsdagavond op de A1 bij Holten (Overijssel) onder een veegwagen terechtgekomen. Eén wegwerker is overleden.
  De tweede persoon is gewond naar het ziekenhuis gebracht.
  Het ongeluk gebeurde ter hoogte van wegwerkzaamheden bij afrit 27.

 68. Dode door bedrijfsongeluk Herkenbosch
  18 mrt. 2019 HERKENBOSCH –
  Door een ongeval bij een bedrijf aan de Veldweg in het Limburgse Herkenbosch is maandag iemand om het leven gekomen. Het slachtoffer, van wie de identiteit nog niet is bekendgemaakt, werd rond 06.30 uur overreden door een vrachtwagen.
  De 48-jarige chauffeur is aangehouden. De politie en de arbeidsinspectie onderzoeken hoe het ongeluk kon gebeuren.

 69. ‘Bedolven onder betonblok’
  19-jarige komt om op bouwplaats in Amsterdam
  Amsterdam zaterdag 16 maart 2019
  Op een bouwplaats in Amsterdam Noord is zaterdagavond rond 23.00 uur het lichaam van een 19-jarige man gevonden. De man zou bedolven zijn geraakt onder een betonblok.
   
  De politie spreekt van een bedrijfsongeval. De toedracht is nog niet duidelijk. De inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, doet onderzoek.
  De man is hoogstwaarschijnlijk slachtoffer geworden van een noodlottig ongeluk dat plaatsvond toen hij gisteren eerder op de dag aan het werk was, zo meldt de politie.
   
  Volgens de regionale zender gingen alarmbellen af toen de man niet thuiskwam en niet reageerde op berichten van vrienden. Agenten troffen het levenloze lichaam van de man aan op de bouwplaats. Hoe lang het slachtoffer daar heeft gelegen, is onduidelijk.

 70. Zeeuwse zoekactie vermiste man op schip gestaakt

  Zondag 10 mrt. 2019, Vlissingen

  Kopieer naar clipboard 

  VLISSINGEN – De zoekactie naar de vermiste man op een gezonken binnenvaartschip bij Vlissingen is even na middernacht gestaakt. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Het is niet zeker of de man aan boord is van het schip. De zoektocht is overgedragen aan Rijkswaterstaat.

  De politie en de Kustwacht hebben gezocht tot het donker werd, met onder meer een helikopter en reddingsboten. Om 22.00 uur startte een duiker met een zoektocht in het schip. Toen was het tij gunstig voor deze zoekactie.

  Het binnenvaartschip vervoerde zand en voer van Hansweert naar Vlissingen. Het had in de middag water gemaakt in de monding van de Sloehaven en is daarna helemaal gezonken.

  Volgens de veiligheidsregio waren er twee mensen aan boord. Eentje, de 39-jarige eigenaar van het schip uit Rilland, is door een te hulp schietende boot uit het water gehaald. Deze man is naar het ziekenhuis in Goes gebracht maar mocht na behandeling weer naar huis. De nog vermiste man is een werknemer aan boord van het schip en komt vermoedelijk uit het buitenland.

  Het schip ligt niet in de vaargeul. In verband met de operatie zaterdagavond was het scheepvaartverkeer even stilgelegd.

  Waardoor het schip water maakte, is nog onbekend. Dat wordt onderzocht als het schip is geborgen.

  Lichaam gevonden in gezonken binnenvaartschip

  Maandag 1 april 2019, Vlissingen

  VLISSINGEN – De politie heeft maandag een stoffelijk overschot gevonden in het voorste deel van het binnenvaartschip Cardium, dat drie weken geleden op de Westerschelde was gezonken. Het lichaam moet nog worden geïdentificeerd. Waarschijnlijk gaat het om de 43-jarige stuurman die sindsdien wordt vermist.

  Het schip vervoerde op 9 maart zand, toen het water maakte en daarna helemaal zonk.

  Volgens de veiligheidsregio waren destijds twee mensen aan boord. De één, de 39-jarige eigenaar van het schip, is door een te hulp schietende boot uit het water gehaald. De kustwacht en politie hadden een zoekactie naar de stuurman ingesteld, maar dat leverde niets op.

 71. Schoonmaker(26) overlijdt na bedrijfsongeval in Coevorden

  Dinsdag 5 maart 2019, Zwolle

  Een medewerker (26 jr) van een schoonmaakbedrijf, raakte levensgevaarlijk gewond toen hij op donderdag 21 februari 2019 bij schoonmaakwerkzaamheden door een glazen koepel viel op het dak van verpakkingsfabriek Solidus Solutions in Coevorden. Ambulances en een traumaheli kwamen ter plaatse, waarna hij in kritieke toestand werd overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle. Op dinsdag 5 maart 2019 is hij in het ziekenhuis aan de verwondingen die hij opliep door het arbeidsongeval overleden.

 72. Man overlijdt door ongeval met stalen balk

  dinsdag 5 maart 2019, Haarlem

  Bij een bedrijf aan de Emrikweg in Haarlem is dinsdag een werknemer(62jr) overleden nadat hij een stalen balk van 500 kilo tegen zijn hoofd had gekregen.

  Een traumahelikopter en andere hulpdiensten kwamen ter plaatse maar hulp mocht niet meer baten.

  De inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, doet onderzoek naar het ongeval.

 73. Vrachtwagenchauffeur uit Zutphen overlijdt bij ongeval

  Apeldoorn, dinsdag 5 maart 2019

  Een 54-jarige man uit Zutphen is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Apeldoorn. Het gaat om een vrachtwagenchauffeur.

  Het ongeluk gebeurde bij een transport bedrijf aan de Oude Berghuizerweg in Apeldoorn. De chauffeur was bezig met lossen toen het mis ging. Hij viel van de laaddok af. Hulpdiensten rukte massaal uit, waaronder een traumahelikopter. Echter mocht alle hulp niet baten en overleed het slachtoffer ter plekke.

  De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, onderzoek gaat doen.

 74. Technieker sterft in koelcel

  ‘t Goy, donderdag 28 februari 2019

  Een medewerker (23jr) van een firma in koel-vriessystemen is gisteren om het leven gekomen bij een tragisch bedrijfsongeval in het Nederlandse dorp ’t Goy (provincie Utrecht). De man werd aangetroffen in een koelmachine  van een fruitbedrijf.

  “Ik ben er kapot van”, zegt bedrijfseigenaar van het fruitbedrijf. “Altijd heb ik gezegd dat zoiets bij ons nooit zou gebeuren en nu gebeurt het toch op ons bedrijf. Dit draag ik mijn leven lang mee.”

  De omgekomen monteur was afgekomen op een storing in een koelmachine op het terrein. Hij was aan het werk in de cel waar een probleem was, toen het misging. “Hij kan daar enkele minuten of een halfuur gelegen hebben toen we hem vonden, daarover wil ik niet speculeren”,  zegt de eigenaar. Zijn zoon vond de monteur gistermiddag in de koelcel van het bedrijf. 

  Met vier man is hij toen direct uit de cel gehaald en is men begonnen met te reanimeren. Nog geen tien minuten later arriveerden politie en ambulance op het terrein, die de reanimatie overnamen. “Als dan drie kwartier later de mededeling komt dat ze stoppen met reanimeren, dan gaat er wel wat door je heen hoor”, zegt de bedrijfseigenaar aangeslagen. “We hebben gedaan wat we konden.”

  Volgens de bedrijfseigenaar wordt In de getroffen cel fruit wordt bewaard en is nauwelijks zuurstof aanwezig. Het fruit wordt bewaard in een omgeving die grotendeels bestaat uit stikstof. Door het zuurstoftekort kan een mens zeer snel onwel worden. 

  Het bedrijf waar de koeltechnieker voor werkte, wil momenteel geen commentaar geven op het trieste ongeval. Het  Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) doet onderzoek naar de gebeurtenissen.  Een woordvoerder wil enkel kwijt dat het slachtoffer bewusteloos werd aangetroffen na een reparatie in de koelruimte. “We doen onderzoek naar de omstandigheden en doen verder geen mededelingen.”

 75. Jongetje (4) overleden door heftruckongeluk

  Maandag 18 februari 2019, Schermerhorn
  Bij een boerderij bij de Noord-Hollandse plaats Schermerhorn is maandag een 4-jarig jongetje overleden als gevolg van een bedrijfsongeval.

  De inzet van hulpdiensten en een traumahelikopter mocht niet meer baten.

  De Arbeidsinspectie vermoedt dat het jongetje is overreden door een heftruck. Meer informatie kan de dienst niet verstrekken.

  De inzet van hulpdiensten en een traumahelikopter mocht niet meer baten.

 76. Matroos baggerschip overleden door ongeluk

  28 januari 2019, Zeebrugge Belgie
  Het ongeval aan boord van baggerschip Simon Stevin gebeurde maandag in de haven van Zeebrugge. Het slachtoffer overleed in de nacht in een ziekenhuis in Brugge.
  De in 1994 geboren man was bezig met de afstandsbediening van de kraan en kwam terecht op een lager gelegen dek. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat hij op een plek stond waar dat niet was toegestaan. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of dat te wijten was aan verstrooidheid of een gebrek aan veiligheid aan boord.

 77. Oud putgat Het Stift wordt groenwerker fataal

  14 januari 2019, WEERSELO/ALMELO –

  Het dodelijk ongeval maandagmiddag op het terrein van het voormalige klooster Het Stift in Weerselo is vermoedelijk het gevolg van een trieste samenloop van omstandigheden. Bij het ongeval is een 54-jarige man uit Tubbergen om het leven gekomen, de man werkte bij het bedrijf Soweco uit Almelo. Het ongeval gebeurde maandagmiddag even voor vier uur.

  Het slachtoffer was vanuit een hoogwerker bezig met het onderhoud van bomen op Het Stift. Op een gegeven moment wilde de groenmedewerker zich met de hoogwerker verplaatsen. Tijdens het rijden is de hoogwerker met een voorwiel in een gat van een oude put terechtgekomen. Daardoor raakte de hoogwerker in onbalans en werd het slachtoffer uit de bak geslingerd.

  Twee collega’s getuige
  De hoogwerker was tijdens het rijden uitgeschoven, het slachtoffer bevond zich tijdens het ongeval op een hoogte van ongeveer vijf meter. De hoogwerker zelf is niet omgevallen tijdens het incident. Twee medewerkers van Soweco waren maandagmiddag getuige van het ongeval.
  „Dit is erg triest. Ik werk hier nu 41 jaar. Het is de eerste keer dat we iets dergelijks meemaken. Het is de zwartste dag uit de geschiedenis van Soweco”, zegt Henk Abels, manager bedrijfsvoering van Soweco. Het oude putgat waardoor de hoogwerker in onbalans raakte bevond zich onder een gazon en was volgens Abels niet te zien.

  ‘Domme, domme pech’
  „Het slachtoffer had alle certificaten, de machine was gecertificeerd. Het is gewoon domme, domme pech. Volgens mij is er niet iets waardoor dit ongeval had kunnen worden voorkomen. Ook niet als de bak lager had gestaan”, zegt Abels. Het slachtoffer droeg geen valbeveiliging, dat is volgens Abels bij dergelijk werk ook niet verplicht. Volgens Soweco is het wel of niet dragen van valbeveiliging in hoogwerkers momenteel wel onderwerp van discussie.

  Abels kan niet aangeven of het toegestaan is een hoogwerker met uitgeschoven bak te verplaatsen. „Daar doe ik geen uitspraken over. Dat is aan de Arbeidsinspectie. De hoogwerker was in ieder geval niet maximaal uitgeschoven.”

  Bron: tubantia.nl

 78. Maaltijdbezorger (15) overleden na zware aanrijding

  donderdag, 10 januari 2019, UTRECHT
  Een 15-jarige maaltijdbezorger is na een heftige aanrijding in Utrecht donderdagmorgen aan zijn verwondingen overleden. Hij werd op zijn fiets de avond ervoor vol geraakt door een Volvo-rijder.
  De school waar de jongen op zit, Academie Tien, heeft de leerlingen in een brief op de hoogte gesteld van het overlijden, meldt RTV Utrecht. Hij is in het ziekenhuis overleden. Er is een herdenkingsplek ingericht op de Utrechtse school. Scholieren kunnen daar hun medeleven en herinneringen delen in een boek dat aan de ouders wordt gegeven.
  De betrokken automobilist (21) uit Breukelen is aangehouden en uit voorzorg verhoord door de politie. Hij zou geen verdachte zijn.

  Door de aanrijding brak de fiets compleet in tweeën. Het ongeval gebeurde woensdagavond op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht Zuilen. Vermoedelijk wilde de fietser tussen twee geparkeerde auto’s de weg oversteken maar zag daarbij een aankomende Volvo over het hoofd. Die kwam in volle vaart aanrijden en wist de jongen niet meer te ontwijken. De fietser werd geschept.
  Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, waaronder een traumahelikopter. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

  ‘Veroorzaker dodelijk ongeval met maaltijdbezorger Ruiz (15) onder invloed’

  Een 21-jarige man uit Breukelen moet voor de rechter verschijnen na het dodelijke ongeval op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Hierbij kwam de 15-jarige maaltijdbezorger Ruiz Meijer uit Utrecht begin dit jaar om het leven. Het Openbaar Ministerie verdenkt de bestuurder van de auto van dood door schuld.

  Niet alleen zou de man te hard hebben gereden toen hij op 9 januari Ruiz Meijer op zijn fiets aanreed toen die overstak. Ook was de man vermoedelijk onder invloed van drank en drugs tijdens de winteravond waarop het rond 21.00 uur misging. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek na het ongeval, dat onlangs is afgerond.

  Het ongeval gebeurde ter hoogte van huisnummer 871 op de Amsterdamsestraatweg. Vermoedelijk is Ruiz tussen twee geparkeerde auto’s door de weg overgestoken. De klap was zo hard, dat de fiets van de jongen in tweeën brak. Voor de jonge Utrechter was het zijn eerste bijbaan. Zijn dienst zat erop en hij was bijna thuis, toen hij op de Amsterdamsestraatweg werd aangereden door een auto.

  Omdat wettelijk niet is toegestaan om kinderen van 15 jaar na 19.00 uur te laten werken loopt er ook een onderzoek naar de werkgever van de jongen. Franchiseketen Burger Me ligt onder een vergrootglas bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat onderzoek doet naar dit onderdeel van de zaak.

  Gescheiden zaken

  De twee zaken lopen gescheiden van elkaar. Het onderzoek naar de werkgever is nog niet afgerond. Het OM en de Inspectie SZW moeten onderzoek doen wanneer een minderjarige om het leven komt. Als de Arbeidstijdenwet niet in acht is genomen en bewezen kan worden dat het bedrijf opzettelijk heeft gehandeld, kan een geldboete of een celstraf tot zes jaar worden opgelegd.

  Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak rond overtreding van de wegenverkeerswet tijdens het ongeval is al wel een datum: half augustus verschijnt de man uit Breukelen voor de meervoudige kamer van de rechtbank Midden-Nederland.

  Bedrijf en bedrijfsleider bestraft om dood maaltijdbezorger Ruiz (15)

  10 januari 2020
  Het restaurant waar de 15-jarige maaltijdbezorger werkte die in januari overleed tijdens zijn bezorgdienst, krijgt een straf opgelegd. Dat laat het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws weten. Dat zowel het bedrijf als de bedrijfsleider worden bestraft, is uniek.
  Over het algemeen worden overtredingen beboet door de Inspectie SZW. Het bedrijf en de bedrijfsleider worden nu bestraft, omdat de jongen in januari in Utrecht ná 19.00 uur aan het werk was en daarbij om het leven kwam. Werken na 19.00 uur ‘s avonds is wettelijk niet toegestaan voor kinderen van 15 jaar.

  Oversteken
  De 15-jarige Ruiz Meijer verongelukte tegen 21.00 uur ‘s avonds op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, toen hij op zijn bezorgfiets overstak en werd geschept door een passerende auto. De tiener overleed later aan z’n verwondingen.

  Straf
  Het bedrijf, Burgerme, krijgt een strafbeschikking van 7500 euro. Het restaurant was al meerdere keren door de Inspectie SZW gewaarschuwd en beboet omdat ze zich niet hield aan de wet Kinderarbeid.
  Daarin staat dat 15-jarigen tijdens een schoolweek niet mogen werken, zonder een rusttijd van ten minste twaalf uur. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur mogen 15-jarigen helemaal niet werken.

  Ook straf voor bedrijfsleider
  Ook de bedrijfsleider krijgt een straf opgelegd. Hij krijgt een taakstraf aangeboden. Als hij deze niet accepteert, komt de zaak alsnog voor de rechter.
  Volgens het Functioneel Parket was de bedrijfsleider verantwoordelijk voor de roosters. “De bedrijfsleider was betrokken bij de interne besprekingen om de regels aan te scherpen binnen de organisatie van Burgerme, naar aanleiding van de eerdere bevindingen van de Inspectie SZW. Eén van zijn taken was dat hij belast was met het opstellen van de roosters, waarbij de (minderjarige) werknemers werden ingedeeld.”
  Volgens het OM stond de bedrijfsleider toe dat onder zijn leiding de regels werden overtreden en krijgt hij daarvoor dus een straf.

  Veroorzaker al bestraft
  De 22-jarige automobilist die het ongeluk veroorzaakte, is veroordeeld voor een celstraf van 9 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Hij reed te hard en was onder invloed van cannabis.

 79. Eemnesser verongelukt op bouwplaats

  Amsterdam, maandag 7 januari 2019
  Bij een ongeval op een bouwplaats in Amsterdam-Zuidoost is maandagochtend een 20-jarige inwoner van Eemnes om het leven gekomen.
  De man, die een klusbedrijf in Bunschoten heeft, was aan het werk op een bouwplaats aan de Bijlmerdreef toen hij met een bobcat van een verdieping op zeven meter hoogte viel. Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, verleenden eerste hulp. De Eemnesser is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.
  De inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden