dodelijke ongevallen 2024

Trend grafiek 2024 t/m jan. 2024

10 gedachten over “dodelijke ongevallen 2024”

 1. Twee doden en twee gewonden door instorten brug in aanbouw in Lochem

  WOENSDAG 21 FEBRUARI, LOCCHEM
  Door het instorten van een deel van een brug in aanbouw in Lochem (Gelderland) zijn twee mensen overleden en twee mensen gewond geraakt. Dat meldt de Veiligheidsregio. De Arbeidsinspectie geeft aan dat het brugdeel dat werd getakeld op zeker twee slachtoffers is gevallen.

  De twee lichamen van de dodelijke slachtoffers van het brugongeluk in Lochem zijn ondertussen geborgen.

  André Meilink, woordvoerder Veiligheidsregio vertelde woensdagmiddag aan De Telegraaf dat „een speciale mobiele eenheid van de brandweer uit Zwolle” ter plaatse moest komen om het tweede dodelijke slachtoffer te bergen, omdat „het lichaam hoog op een tijdelijke stellage lag waar een boog van de brug op bevestigd zou worden.” Een gevaarlijke klus voor dit team, waarvan er zes zijn in Nederland, omdat er steigerbuizen los liggen. Dit team komt vaak in actie bij instortingsgevaar.

  Enorme knal
  Een overbuurman dacht in eerste instantie aan een aardbeving. Toen hij naar buiten ging, zag hij de witte stalen boog van de brug op de grond liggen. Op de plaats van het ongeluk is het woensdag aan het begin van de middag muisstil.

  Fotograaf Arjan Gotink zag het ongeluk gebeuren. Hij was uitgenodigd om als persfotograaf het aanbrengen van het eerste deel van de brug bij te wonen. „We stonden op een container om alles goed in beeld te kunnen brengen en hadden vanochtend vroeg al sfeerfoto’s met een drone gemaakt. Plots brak de boog af, gevolgd door een enorme knal. Ik zag het gebeuren, het was heel heftig en naar.” Er vielen twee mensen naar beneden vanaf een toren, zag Gotink. „Ze stonden daar om het rechter gedeelte van de boog vast te maken.” Naar schatting kwam er een gewicht van 160 ton naar beneden.

  Veel mensen zagen het gebeuren
  Meilink, woordvoerder van de Veiligheidsregio, zegt dat de twee personen die gewond zijn geraakt zijn overgebracht naar het ziekenhuis. „Dat is in beide gevallen niet levensbedreigend.”
  Veel mensen hebben het ongeluk zien gebeuren, aldus de woordvoerder. „Er waren op dat moment zeker vijftien mensen aanwezig op de bouwplaats. Zij worden opgevangen in de kantine van de naastgelegen machinefabrikant Wila.”

  Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve was in die kantine van Wila om de medewerkers van de bouwplaats een hart onder de riem te steken. Daarna bracht hij een bezoek aan de bouwlocatie. „De mensen waren in shock, bij de nabestaanden ben ik nog niet geweest”, aldus Van ’t Erve. „We moeten elkaar nu bijstaan. Dat heeft prioriteit. We geven nu nazorg die nodig is aan slachtoffers en nabestaanden. Dit zou een feestdag moeten zijn, maar alles is anders. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren, maar wat er gebeurd is gaat de Arbeidsinspectie onderzoeken.”

  Meilink: „Het is te vroeg om nu aan te geven wat de precieze oorzaak is van dit tragische ongeval. Dat wordt uitgezocht.” Ook een team van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is aanwezig op de plek des onheils.

  Opvang
  Slachtofferhulp Nederland start samen met de gemeente Lochem, GGD en politie acute opvang op voor mensen die het dodelijke brugongeluk in Lochem hebben zien gebeuren. Volgens Slachtofferhulp Nederland gaat het om een groep van zo’n 35 tot 40 mensen. Medewerkers van de hulporganisatie zijn naar de plek van het ongeval onderweg.
  Tekst gaat door onder de video.

  ’Enorm geschrokken’
  De brug bestaat uit drie delen. Het eerste deel moest vanmorgen gelast worden. Op de website van aannemer BAM Infra Nederland is te lezen dat de brug in aanbouw bijna 140 meter lang, 25 meter hoog en 12,5 meter breed moet worden. Op 7 en 8 februari kwamen de eerste delen van de toekomstige Nettelhorsterbrug aan in Lochem. Volgens BAM zou twee weken later de rest aankomen, namelijk de bogen van de brug. De basis van de brug is van staal.
  Projectmanager Max Schurink heeft bij de Stentor gereageerd op het incident. „Ik ben enorm geschrokken van wat ik voor mijn eigen ogen heb zien gebeuren. Ik maak mij ernstig zorgen om de medewerkers van BAM die daar hun werkzaamheden deden. Er is nu nog weinig zicht op wat er precies gebeurd is, maar onze eerste zorg gaat uit naar de slachtoffers. Ik kan er niks over zeggen, maar het ziet er niet goed uit.”

  ’Grote droefheid’
  Bouwbedrijf BAM „heeft met grote droefheid kennisgenomen” van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. „Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld”, laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij „kan nog geen nadere informatie geven op dit moment” over onder meer de slachtoffers. „We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld.”

 2. Man (59) die te water raakte in Botlek waarschijnlijk overleden

  Woensdag 21 februari 2024, ROTTERDAM
  De persoon die na een aanvaring tussen een schip en een boorplatform in de Botlek in Rotterdam te water raakte, is hoogstwaarschijnlijk overleden, meldt de veiligheidsregio. „Je kunt het pas echt zeggen als je iemand hebt gevonden”, aldus een woordvoerder, „maar we gaan er wel van uit.” De politie meldt dat het gaat om een 59-jarige man uit Hoogvliet, wat tot Rotterdam behoort.

  Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur. Aanvankelijk werd een reddingsactie opgetuigd, maar dat is inmiddels „helaas” een bergingsactie geworden, laat de veiligheidsregio weten. Dat wil volgens de politie Rotterdam zeggen dat andere specialisten gaan zoeken dan in het geval van een redding. De duikteams van de brandweer zijn gestopt met zoeken.

  Vermiste (59) na aanvaring schip met boorplatform Botlek
  21 februari 2024
  Een 59-jarige man uit Rotterdam is te water geraakt na een aanvaring tussen een schip en een boorplatform in de Botlek in Rotterdam. Hoogstwaarschijnlijk is hij overleden, meldt de veiligheidsregio. “Je kunt het pas echt zeggen als je iemand hebt gevonden”, aldus een woordvoerder, “maar we gaan er wel van uit.”

  Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur. Aanvankelijk werd een reddingsactie opgetuigd, maar dat is inmiddels ‘helaas’ een bergingsactie geworden, laat de veiligheidsregio weten. Dat wil volgens de politie Rotterdam zeggen dat andere specialisten gaan zoeken dan in het geval van een redding.
  De duikteams van de brandweer zijn gestopt met zoeken. De kans dat iemand het langer dan een uur in het water uithoudt, is volgens de veiligheidsregio niet groot.

  De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat ter plaatse om een onderzoek naar het ongeval op te starten. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een verkenning, laat een woordvoerster weten. Of de raad ook naar de haven toegaat is nog niet besloten. Ook is nog onduidelijk of de OVV daadwerkelijk een onderzoek naar het voorval gaat doen.

 3. Man dood door omvallende heimachine van 40 meter hoog


  Donderdag 8 februari 2024, ROTTERDAM
  Een medewerker die op grote hoogte onderhoud deed aan een heimachine is donderdag aan de Albert Plesmanweg/Van Maasdijkweg in Rotterdam zo’n veertig meter naar beneden gevallen nadat de enorme machine omviel. Het slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar overleefde de val niet.

  Een omstander spreekt van een ‘heftig incident’. Artsen die werden ingevlogen per traumahelikopter hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te redden, maar dat bleek tevergeefs. Op het terrein wordt gewerkt aan een nieuwbouwproject.

  Het is onduidelijk hoe de heimachine kon omvallen. ,,Wij onderzoeken de toedracht”, zegt een politiewoordvoerder. ,,Verder kunnen we op dit moment niets meer melden, omdat eerst de familie moet worden ingelicht.”

 4. Man overleden na bedrijfsongeval in kas


  Vrijdag 2 februari 2024, Westland
  In een kas in De Lier is een man om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Dat bevestigt de politie. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het fatale ongeluk dat vrijdagmiddag plaatsvond.

  Hoe de man om het leven is gekomen, is niet duidelijk. Hij was bezig met het demonteren van de kas aan de Tuindersweg in het Westlandse dorp. Daarbij ging het mis.
  Meerdere hulpdiensten rukten uit en er kwam een traumahelikopter ter plaatse om hulp te verlenen. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden, bevestigt de politie na berichtgeving van lokale omroep WOS.

  Onderzoek naar ongeluk
  Omdat het ongeluk tijdens werkzaamheden heeft plaatsgevonden, gaat de Arbeidsinspectie onderzoek. Er wordt gekeken naar hoe het ongeluk kon gebeuren en wat er zich precies heeft afgespeeld. Wanneer daar meer duidelijkheid over is, is nog niet bekend.

  Wat de leeftijd van de man is, is niet bekendgemaakt. Aangezien het om een bedrijfsongeval gaat, geeft de politie daar geen informatie over.

 5. 62-jarige man overleden na ongeval met shovel

  Dinsdag 30 januari 2024, Maasvlakte Rotterdam
  Dinsdagmiddag 30 januari is er op het terrein van containeroverslagbedrijf ECT op de Maasvlakte een dodelijk arbeidsongeval gebeurd.

  Een 62-jarige werknemer uit Bergen op Zoom liep rond 15.00 uur over het terrein en werd door een chauffeur van een shovel over het hoofd gezien. Op het terrein reed de shovel achteruit, waarna de 62-jarige man aangereden werd.

  Hulpdiensten, waaronder de brandweer en een traumahelikopter, zijn met spoed uitgerukt voor het ongeval. Helaas kon reanimatie niet meer helpen en is de man ter plaatse overleden aan zijn verwondingen.

  Samen met de politie heeft de Arbeidsinspectie een onderzoek gestart naar het arbeidsongeval.

 6. Man (44) omgekomen na val uit hoogwerker tijdens snoeien

  dinsdag 23 januari 2024, HALLE BRONCKHORST
  Bij een ongeluk tijdens snoeiwerkzaamheden op de Priesterdinkdijk in Halle Bronkhorst (Gelderland) is dinsdagmiddag een dode gevallen. Het slachtoffer, een 44-jarige man uit Zelhem overleed ter plekke aan zijn verwoningen.

  Het ongeluk gebeurde rond 15.00 uur. Een medewerker stond in een bakje van een hoogwerker te snoeien toen door een nog onbekende oorzaak de medewerker uit het bakje viel en enkele meters naar beneden viel. Hulpdiensten rukten massaal uit. Naast meerdere ambulances en politiewagens werd er ook een traumahelikopter opgeroepen. Deze hoefde echter niet ter plaatse te komen. Het slachtoffer bleek al te zijn overleden.

  De brandweer is ter plaatse gekomen en heeft schermen geplaatst. Een politiewoordvoerder geeft aan dat zij samen met de arbeidsinspectie onderzoek doen naar de toedracht van het ongeluk.

 7. Dode door bedrijfsongeval in Landgraaf

  Dinsdag 23 januari 2024, LANDGRAAF
  Door een bedrijfsongeval bij afvalverwerker Attero in Landgraaf is dinsdagochtend iemand om het leven gekomen. Dat heeft de politie laten weten. Het ongeval met een shovel gebeurde rond 09.45 uur in het bedrijf aan de Europaweg-Noord in de Limburgse gemeente.

  Het ongeval met een shovel gebeurde rond 09.45 uur in het bedrijf aan de Europaweg-Noord in de Limburgse gemeente.

  Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, doet de arbeidsinspectie nader onderzoek. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend.

 8. Man op motor overleden door aanrijding vrachtwagen
  Zaterdag 06 jan. 2024, BLEISWIJK
  Een motorrijder is zaterdagochtend in Bleiswijk (Zuid-Holland) om het leven gekomen nadat hij op een vrachtwagen was gebotst.

  Het ongeluk gebeurde rond 11.10 uur op de N209. De man overleed ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur mankeert niks.

  De weg is ter hoogte van de Marijkelaan afgesloten. De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren.

 9. Motorrijder overleden na aanrijding met politie

  Vrijdag 5 januari 2024, Arnhem
  Bij een aanrijding tussen een motor en politieauto in Arnhem is vanochtend de bestuurder van de motor overleden. De politiemedewerker, die in een onopvallend dienstvoertuig reed, is aangehouden.

  Uit ademanalyse blijkt dat de politiemedewerker niet onder invloed reed. “De Forensische Opsporing Verkeer doet ter plaatse onderzoek naar de toedracht en de aanleiding van het ongeval”, legt een politiewoordvoerder aan Omroep Gelderland uit.

  De aangehouden man werkt niet bij de eenheid Oost-Nederland. Beide voertuigen zijn in beslag genomen voor onderzoek.

 10. Dode bij bedrijfsongeval in kaasfabriek Friesland Campina

  donderdag 4 januari 2024, GERKESKLOOSTER

  Bij een bedrijfsongeval bij Friesland Campina in Gerkesklooster is donderdagmiddag een man om het leven gekomen. Persvoorlichter Jeroen Toet van de Arbeidsinspectie bevestigt dat aan WâldNet.

  De hulpdiensten werden omstreeks 16.15 uur massaal opgeroepen voor het bedrijfsongeval aan de Verlaatsterweg in Gerkesklooster. Naast ambulances, kwam ook de brandweer en de politie ter plaatse.

  De traumahelikopter werd ook opgeroepen maar is uiteindelijk niet meer ter plaatse gekomen. Hoe het ongeval kon gebeuren, is vooralsnog onbekend. Aan de Leeuwarder Courant laat Friesland Campina weten dat het slachtoffer bekneld raakte tussen een wand en een autonoom voertuig.

  “Het slachtoffer raakte bekneld bij werkzaamheden.” Dat is alles wat Toet kan laten weten. De Arbeidsinspectie doet nu verder onderzoek. “Dat is standaard als er sprake is van een dodelijk ongeval. We kunnen ons voorstellen dat dit enorme impact heeft op betrokkenen en nabestaanden.”

  Dode door bedrijfsongeval met autonoom voertuig


  Bij een bedrijfsongeval bij Friesland Campina in Gerkesklooster is op 4 januari een man om het leven gekomen. De medewerker van de zuivelproducent raakte bekneld tussen een muur en een autonoom voertuig. Hoe dat is gebeurd, is nog niet duidelijk. Er is een uitgebreid onderzoek ingesteld om de oorzaak van het ongeluk te achterhalen, laat het bedrijf weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden