dodelijke ongevallen 2024

Trend grafiek 2024 t/m mei 2024

29 gedachten over “dodelijke ongevallen 2024”

 1. Vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen na ernstig eenzijdig ongeval op A15

  donderdag 30 mei 2024, Andelst
  Op de A1 Nijmegen richting Rotterdam heeft donderdag aan het eind van de donderdagochtend een ernstig eenzijdig ongeval met een vrachtwagen plaatsgevonden. De vrachtwagenchauffeur is hierbij om het leven gekomen.

  De vrachtwagen kwam vlak voor de afslag Andelst in de berm terecht ook botste hij op de middengeleiderail.

  Voor hulpverlening werd groot opgeschaald.

  De chauffeur is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Ambulance personeel heeft assistentie van een mobiel medisch team gehad. De chauffeur is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen, laat de politie weten.

  Vanuit Nijmegen is de afslag Andelst afgesloten ook op de hoofdrijbaan is er ter hoogte van het ongeval ook een rijstrook dicht.

  De verkeersongevallen dienst van de politie doet onderzoek naar het ongeval.

 2. Dode in vliegtuigmotor Schiphol was medewerker luchthaven

  woensdag 29 mei 2024, Schiphol
  De persoon die woensdagmiddag om het leven kwam op Schiphol in een vliegtuigmotor is een medewerker van de luchthaven.

  De marechaussee laat weten dat het om zelfdoding gaat.

  “Uit onderzoek is gebleken dat hij bewust in de motor is geklommen”, aldus de marechaussee.

  De Cityhopper van KLM met bestemming het Deense Billund had net de pushbackprocedure voltooid. Dat betekent dat het toestel vanaf de gate achteruit was geduwd en op het punt stond om te taxiën naar de startbaan.

  Bij welk bedrijf op de luchthaven de man werkte, kan de woordvoerder van de marechaussee niet zeggen. “Uit piëteit voor het slachtoffer en de nabestaanden doen wij geen verdere mededelingen.”

  Ongeluk draaiende vliegtuigmotor KLM blijkt zelfdoding, man was werkzaam op luchthaven

  De man die woensdagmiddag op Schiphol in een draaiende vliegtuigmotor van een KLM Cityhopper terechtkwam en overleed, bleek daar bewust in te zijn geklommen. Het betreft een geval van zelfdoding. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee donderdag bekendgemaakt.
  ,,De overleden man is geïdentificeerd. Het slachtoffer was werkzaam bij een bedrijf op de luchthaven. Uit onderzoek is gebleken dat hij bewust in de motor is geklommen. Het betreft een geval van zelfdoding. Uit piëteit voor het slachtoffer en de nabestaanden doen wij geen verdere mededelingen”, aldus de Koninklijke Marechaussee.

  De man kwam terecht in een draaiende vliegtuigmotor van het KLM-toestel dat op het punt stond om te vertrekken naar Billund in Zuid-Denemarken. Het vliegtuig had net de pushbackprocedure voltooid en was klaar om te taxiën naar de startbaan waar het om 14.25 uur zou opstijgen, maar deze werd geannuleerd. De ruim tachtig passagiers van vlucht KL1341 werden daarop uit het vliegtuig gehaald en in eerste instantie opgevangen door de marechaussee. Die ondervroegen mensen die het ongeval hadden zien gebeuren, ook omdat zij ‘belangrijke getuigen’ konden zijn. ,,Ze kunnen ons mogelijk helpen bij het onderzoek’’, zei een woordvoerder tegen deze site.

  ‘Grote impact’
  Na de ondervraging door de marechaussee werden de passagiers opgevangen op een busstation op de luchthaven. Gespecialiseerd luchthavenpersoneel, waaronder het luchthavenpastoraat, verleende er volgens een woordvoerder van Schiphol slachtofferhulp. Passagiers en medewerkers die dat wilden, konden praten over het incident. Slachtofferhulp Nederland was niet opgeroepen om op Schiphol passagiers op te vangen, maar liet weten telefonisch bereikbaar te zijn voor wie daar behoefte aan heeft.

  KLM regelde voor de passagiers woensdagavond nog een vervangende vlucht, die rond 20.30 uur vertrok en om iets voor 21.30 uur landde op de luchthaven van de Deense stad. De vlucht werd uitgevoerd met een reservecrew omdat het incident volgens een woordvoerder ‘een grote impact’ heeft gehad op de bemanning die woensdagmiddag aan boord was.

  Voor de passagiers was na aankomst in Denemarken vanuit KLM mentale hulp beschikbaar. KLM-topvrouw Marjan Rintel sprak van een ‘verschrikkelijk incident’. Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, sprak van ‘verschrikkelijk nieuws’ en zei mee te leven met de nabestaanden en ooggetuigen.

  Onderzoek
  De Koninklijke Marechaussee kreeg bij haar onderzoek ondersteuning van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), die eigen bevoegdheden heeft, doet zelfstandig onderzoek naar het incident. Drie onderzoekers begaven zich woensdagmiddag naar Schiphol. Het ongeval had overigens geen gevolgen voor de vliegbewegingen van en naar de luchthaven.
  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op http://www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

 3. Politie schiet vanwege dreigende situatie, 24-jarige vrouw uit Groningen overlijdt

  Maandag 27 mei 2024, Groningen
  Een vrouw uit Groningen is afgelopen nacht om het leven gekomen nadat een politieagent een schot had gelost. Het schietincident gebeurde rond 00.30 uur. “Vlak daarna is een 24-jarige vrouw uit Groningen overleden”, meldt de politie.

  De politie kreeg een melding van een dreigende situatie in een woning aan de Helperzoom. “Ter plaatse ontstond een situatie, waarbij één agent zich genoodzaakt voelde te schieten. De vrouw raakte zwaargewond en overleed kort daarna”, meldt de politie.

  Bij het incident zijn geen agenten gewond geraakt. Omdat er is geschoten door de politie, is de Rijksrecherche op de hoogte gebracht. De Rijksrecherche doet onderzoek, zoals altijd gebeurt als door vuurwapengebruik van de politie iemand gewond raakt of overlijdt.

  Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, dat de woordvoering doet over het incident, kan geen verdere toelichting geven over de doodsoorzaak.
  Agent in shock

  Een verslaggever van RTV Noord meldt dat de betrokken agent is opgevangen op het politiebureau. “Hij is zelf in shock en dat geldt ook voor de buurtgenoten.”

 4. Persoon overlijdt bij ‘tragisch bedrijfsongeval’ met shovel bij biomassacentrale

  Dinsdag 21 mei 2024, Katwijk(Brabant)
  Bij het bedrijf BECC in het Brabantse Katwijk is rond het middaguur een persoon overleden nadat die bij werkzaamheden werd aangereden door een shovel. Volgens de Arbeidsinspectie gaat het om een tragisch ongeval waar meerdere medewerkers getuige van zijn geweest.
  Onduidelijk is of het een medewerker van BECC betreft, of iemand die van buiten het bedrijf actief was op het terrein. ,,Het kan ook zijn dat iemand van buiten was ingehuurd. Zeker is dat het iemand is die hier was vanwege werk”, aldus de woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

  De Arbeidsinspectie gaat volgens procedure onderzoek doen naar de toedracht. ,,We kijken of er misschien een fout is gemaakt. Ook is het standaard dat we beoordelen of de werkgever nalatig is geweest en of er wellicht opzet in het spel was.”

  Officieel is er sprake van een strafrechtelijk onderzoek dat plaatsvindt onder het gezag van het Openbaar Ministerie. ,,Ook dat is standaard”, aldus de woordvoerder.

  BECC, ofwel de Bio Energie Centrale Cuijk, is leverancier van groene stroom en duurzame warmte aan de industrie in de directe omgeving van het bedrijf. Dat wordt opgewekt met energiebronnen als snoeihout, sloophout en papierslib uit de omgeving. De biomassacentrale ligt op een bedrijventerrein aan de Lange Oijen in Katwijk.

 5. Automobilist om het leven gekomen na aanrijding met vrachtwagen op N247

  vrijdag 17 mei 2024 BROEK IN WATERLAND
  Vrijdagavond rond 20:30 uur is op de N247 in Broek in Waterland een auto frontaal op een vrachtwagen gereden.
  Vele hulpdiensten waaronder ook een traumaheli kwamen ter plaatsen. De 73-jarige automobilist uit de gemeente Waterland overleed ter plekke; hulpverlening mocht niet meer baten.

  De chauffeur van de vrachtwagen verkeerd in shock.

  Hoe het frontale ongeluk kon gebeuren is niet duidelijk. De verkeersongevallenanalyse doet daar onderzoek naar

 6. Taxibus botst tegen boom: dode en gewonde

  Donderdag 16 mei 2024, Hedel

  Bij een ernstig verkeersongeval in het buitengebied van Hedel (gemeente Maasdriel) is donderdagmiddag een 78-jarige vrouw uit Aalst om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

  Een taxibus botste door nog onbekende oorzaak tegen een boom. Dat gebeurde op de Achterdijk. De 78-jarige vrouw kwam bij de aanrijding om, laat de politie weten.

  De bestuurder raakte gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van het letsel is niets bekend. Behalve deze twee inzittenden zat er verder niemand in de bus.

  De melding van het eenzijdige ongeval kwam even voor 17.00 uur bij de politie binnen. Hoe het zo mis kon gaan, wordt onderzocht. De Achterdijk was enige tijd afgesloten.

 7. Jongen (16) komt om bij bedrijfsongeval in Tubbergen

  dinsdag 14 mei 2024, Tubbergen
  Bij een bedrijfsongeluk in Tubbergen is vanmiddag een tiener om het leven gekomen. Volgens regionale omroep Oost gaat het om een jongen van 16 jaar.

  De omroep schrijft dat het slachtoffer een middelbare scholier is die als stagiair aan het werk was bij een bedrijf.

  Volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie werd het slachtoffer geëlektrocuteerd tijdens werkzaamheden in de kruipruimte van een horecabedrijf.

  Verslagenheid na elektrocutie stagiair (16) in hotel Tubbergen

  overgenomen van NOS
  De dood van een 16-jarige stagiair gisteren in een hotel in Tubbergen, leidt tot grote verslagenheid op de school waar hij de opleiding Technicus Engineering volgde.
  “De leerlingen zijn van hun stage teruggeroepen en komen vanmiddag bijeen”, laat een woordvoerder van ROC van Twente weten bij Oost. “We hebben een stilteruimte ingericht. Met een foto van Bram en een kaarsje erbij. Daar kunnen leerlingen, maar ook docenten, troost bij elkaar zoeken en eventueel een boodschap in het condoleanceregister achterlaten.”

  Volgens de woordvoerder is een dodelijk ongeluk van een stagiair hoogst uitzonderlijk. “We worden als opleiding helaas weleens geconfronteerd met een arbeidsongeval waarbij stagiairs betrokken zijn, maar met dodelijke afloop heb ik zelf gedurende de lange tijd dat ik hier werk nog niet meegemaakt.”

  Lichtjes serre werkten niet
  Een dag later zijn er meer details bekend over wat er gisteren is gebeurd. Bram, de 16-jarige jongen, liep stage als elektromonteur bij een installatiebedrijf uit Tubbergen. Samen met een collega ging hij eergisteren voor het eerst op zoek naar de oorzaak van een stroomstoring bij het boetiekhotel in Tubbergen: de lichtjes in de serre werkten niet.

  Toen de twee de storing in de serre zelf niet konden oplossen, doorzochten ze de kruipruimte. “Het was dus niet zo dat ze de kruipruimte in gingen en het meteen misging. Ze waren daar al anderhalve dag bezig”, aldus een betrokkene bij Oost.

  Onduidelijk is nog of de 16-jarige jongen zich bij het ongeluk alleen in de kruipruimte bevond. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.
  Wel duidelijk is dat de ‘vaste’ elektricien van het installatiebedrijf alarm sloeg. Een groep brandweerlieden, die toevallig op het hotelterras zat, haalde de 16-jarige uit de kruipruimte en startte direct met de reanimatie. Even later arriveerde een medisch traumateam met de helikopter. Maar alle hulp was tevergeefs.

  Protocollen nageleefd
  Een woordvoerder van de Arbeidsinspectie wil in dit stadium niet ingaan op de vraag of een stagiair in een kruipruimte mag werken. “In z’n algemeenheid kan ik zeggen dat we vooral kijken of de protocollen correct zijn nageleefd”, zegt hij.

  Het installatiebedrijf waar de jongen stage liep, is een paar dagen dicht. Het hotel waar het ongeluk gebeurde is wel open. “We hebben nu eenmaal te maken met onze gasten”, zegt eigenaar Harold Droste. “Die moeten eten en overnachten. Maar het terras bijvoorbeeld is dezer dagen dicht. Meerdere van mijn medewerkers hebben dit allemaal zien gebeuren en zijn behoorlijk aangedaan.

 8. Fietsster om het leven gekomen na aanrijding met vrachtwagen in Tilburg

  woensdag 8 mei 2024, Tilburg
  Woensdagmiddag heeft er op de Stappegoorweg in Tilburg een ernstig ongeval plaatsgevonden. Hierbij waren een fietsster en een vrachtwagen betrokken.

  De 44-jarige vrouw moest gereanimeerd worden en is met zeer hoge spoed naar het ziekenhuis vervoerd waar zij later aan haar verwondingen is overleden.
  De weg was afgesloten vanwege het ongeval en ongevalsonderzoek.

 9. Man overleden na val in vuilniswagen

  dinsdag 7 MEI 2024, ARNHEM
  De man die vanochtend zwaargewond raakte nadat hij in Arnhem in een vuilniswagen terechtkwam, is overleden. De politie onderzoekt nog hoe dat kon gebeuren.

  De politie schrijft op X dat het slachtoffer mogelijk lag te slapen in een papiercontainer. Toen die container rond 08.00 uur werd geleegd, zou diegene in de vuilniswagen terecht zijn gekomen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en is daar overleden. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

  Container-slaper die werd platgedrukt was 22-jarige dakloze

  De man die dinsdag in Arnhem een horrordood stierf terwijl hij lag te slapen in een papiercontainer, was een 22-jarige dakloze. Hij is in de ’kraakpers’ platgedrukt en zodanig gewond geraakt dat behandeling in het ziekenhuis geen enkel soelaas meer kon bieden.

  Bij het ledigen van de container in een papier-ophaalwagen hoorde een vuilnisman van afvalverwerker PreZero dinsdagmorgen geschreeuw, waarna hij meteen op de noodknop drukte en de machine – waarmee de containers omhoog worden getild en leeggeschud – onmiddellijk worden stopgezet. Dat is ook ditmaal gebeurd bij het gruwelijke incident aan Het Maisveld in de Gelderse hoofdstad.

  De man zonder vaste woon- of verblijfplaats raakte volledig bekneld en liep daarbij ernstige verwondingen op. Een arts moest per traumahelikopter worden ingevlogen, waarna verdere behandeling in het RadboudUMC in Nijmegen ook noodzakelijk leek. Maar daar kon de gruweldood niet worden voorkomen.

  De recherche onderzoekt het dramatische incident nog. Dat geldt volgens woordvoerster Anthonita van Egmond ook voor afvalverwerker PreZero. „Bij ons staat veiligheid altijd voorop. Over eventuele aanscherping van de veiligheidseisen is op dit moment nog niets te zeggen.”

 10. Man overlijdt door bedrijfsongeval bij afvalverwerker AVR in Rotterdamse haven

  Zondag 5 mei 2024, Rotterdam
  Een man is zondagavond op het terrein van afvalverwerker AVR aan de Professor Gerbrandyweg in Rotterdam om het leven gekomen. Het slachtoffer raakte rond 19.50 uur ernstig gewond toen één van de trossen van een schip knapte.

  Hulpverleners rukten groots uit en hebben de man nog gereanimeerd. Dat mocht helaas niet meer baten en de man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Wat er precies is gebeurd wordt onderzocht door de arbeidsinspectie.

 11. Vrouw verongelukt bij ‘noodlottig ongeval’ op station.

  Dinsdag 30 april 2024, Zoetermeer
  Een vrouw is dinsdagavond om het leven gekomen bij een aanrijding op station Zoetermeer. ProRail spreekt over een ‘noodlottig ongeval’. De spoorwegbeheerder doet samen met de politie onderzoek naar de precieze toedracht. ,,Het is vreselijk dat dit is gebeurd.”

  De aanrijding met een intercity vond rond 20.00 uur plaats op het station, dat naast de A12 ligt. Na het ongeval rukten meerdere hulpdiensten uit. Naast de politie en ambulancedienst werd ook een traumahelikopter uit Rotterdam ingezet.

  De politie meldt donderdag dat het slachtoffer een vrouw is. Haar leeftijd en woonplaats zijn nog niet bekend. De vrouw is ter plekke aan haar verwondingen overleden. Aan het personeel van de treindiensten wordt nazorg verleend. ,,Het is vreselijk dat dit is gebeurd”, reageert regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail.

  De politie laat weten dat er geen verdachte wordt gezocht. ,,Uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van misdrijf”, zegt een woordvoerder. Het slachtoffer zou ‘per ongeluk’ op het spoor terecht zijn gekomen. Ook agenten die bij het incident betrokken waren, krijgen nazorg, meldt de woordvoerder.

 12. Vrouw (89) in scootmobiel overlijdt na aanrijding met stadsbus in Zwolle

  Zaterdag 20 april 2024, Zwolle
  Op de Katerdijk in Zwolle heeft zaterdagmiddag een zwaar ongeval plaatsgevonden, waarbij de bestuurder van een scootmobiel om het leven is gekomen. Deze persoon – een vrouw van 89 jaar – werd aangereden door een stadsbus.

  Het ongeluk gebeurde rond twee uur op de kruising tussen de Katerdijk en de Meeuwenlaan. Een drukke plek, zo richting het centrum. Het verkeer in de omliggende straten (Blaloweg, Pannenkoekendijk, afrit A28) liep dan ook snel vast.

  Medewerkers van de ambulance deden nog verwoede pogingen om het slachtoffer te redden, maar dat mocht niet meer baten. Het stoffelijke overschot werd ter plekke met doeken afgeschermd, terwijl de politie begon met het onderzoek naar de toedracht.

  De chauffeur van de stadsbus zal daarbij als getuige worden gehoord en er zijn ook beelden beschikbaar die de politie gaat bekijken. Voor zover bekend zijn er in de bus geen gewonden gevallen.

 13. Indonesische matroos komt om het leven bij val van Nederlands binnenvaartschip

  Donderdag 18 april 2024, GENT (B)
  Een 20-jarige Indonesische matroos van een Nederlands binnenvaartschip is in Gent om het leven gekomen bij een arbeidsongeval. Dat meldt Flows. De schipper ontdekte bij aankomst aan de Moervaartkaai dat zijn matroos niet meer aan boord was en sloeg alarm. Vermoed werd dat de man overboord was gevallen.

 14. Steekincident in Heerlen, slachtoffer ernstig gewond

  Maandag 15 april 2024, Heerlen
  Heerlen – Maandagmiddag vond er een steekincident plaats in Heerlen. Het incident vond plaats op het terrein van Mondriaan aan de John F. Kennedylaan. Bij dit steekincident is een medewerker van Mondriaan ernstig gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht.

  De verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, is later in de buurt van de Kloosterweg in Heerlen aangehouden. Daar ging een zoektocht aan vooraf, waar ook om hulp van burgers is gevraagd met o.a. een Burgernetbericht. Bij de zoektocht zijn meerdere politiecollega’s ingezet, waaronder een arrestatieteam.

  De recherche doet verder onderzoek naar dit geweldsincident.

  Neergestoken medewerkster (39) ggz-instelling Heerlen overleden

  Een 39-jarige medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen die vorige week werd neergestoken, is gisteren aan haar verwondingen overleden.

  De politie heeft een verdachte opgepakt. Het gaat om een 29-jarige vrouw uit Heerlen. Zij is mogelijk een cliënt, maar de instelling wil dat bevestigen noch ontkennen, meldt L1 Nieuws.

  De neergestoken vrouw was bijna 20 jaar werkzaam bij de Heerlense vestiging van de instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg Mondriaan. “Dit verlies raakt ons allemaal diep en laat een grote leegte achter binnen onze organisatie”, reageert de instelling intern. “Ze was een spontane, bevlogen en gedreven collega die werkte vanuit haar hart. Ook al was ze klein van stuk, ze was een pittige tante waar je niet omheen kon. We gaan haar ontzettend missen.”

  Voor medewerkers zijn vandaag en morgen bijeenkomsten gepland om de collega te kunnen herdenken en steun te vinden bij elkaar.

  Ernstige verwondingen
  Het steekincident vond vorige week maandag plaats op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerkster liep zware verwondingen op, onder meer aan haar long.

  De verdachte ging er aanvankelijk vandoor, maar kon door de politie snel worden opgepakt. Uit het onderzoek bleek dat de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden, meldde het Openbaar Ministerie. De verdachte zou in het verleden zijn behandeld door het slachtoffer. Waarom de verdachte de vrouw aanviel, is niet bekend. Bronnen meldden dat ze het slachtoffer willekeurig lijkt uitgekozen te hebben, maar daar kon het OM niets over zeggen.

 15. Man overlijdt tijdens maaiwerkzaamheden in speeltuin op camping

  Woensdag 10 april 2024, Boekel
  Een man is woensdagmiddag overleden na een ernstig ongeluk op een camping aan de Peelstraat in Boekel. Tijdens maaiwerkzaamheden in de speeltuin, probeerde de man een speeltoestel aan de kant te houden. Daarbij werd hij in de maaier die achter een tractor hing, getrokken.

  Het zou mis zijn gegaan toen de man iets voor één uur een wipkip aan de kant wilde trekken en vervolgens met zijn voet in de frees verstrikt raakte. Dat is een hele scherpe maaier waarmee de grond losgeploegd kan worden. De man raakte vervolgens bekneld tussen de frees en de tractor.

  De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen massaal naar de camping. De man is daar nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

  Omdat het om een arbeidsongeval gaat, onderzoekt deze dienst wat er is gebeurd. Meer informatie over het slachtoffer en wat zich op de camping heeft afgespeeld, kan de woordvoerster in verband met het strafrechtelijk onderzoek niet geven.

 16. Dode bij bedrijfsongeval

  dinsdag 9 april 2024, Kampen
  Een werknemer is om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Kampen. De directie van het bedrijf reageert geschokt. Het gaat om een dodelijk ongeval bij Graansloot op bedrijventerrein Haatland. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in, bevestigt woordvoerder Daniëlle Rebel.

  Wat er precies heeft plaatsgevonden bij het bedrijf aan de Haatlandhaven kan ze nog niet zeggen. ,,Daarin zijn we ook altijd terughoudend. Zorgvuldigheid staat voorop. Wel doen we onderzoek ter plekke.’’

  ,,Omdat er helaas een slachtoffer is overleden wordt het ook automatisch een strafrechtelijk onderzoek. Dat is gebruikelijk en vindt nu plaats. We kijken bijvoorbeeld naar de oorzaak en of het voorkomen had kunnen worden.’’

  Het ongeval vond plaats bij het bedrijf Graansloot, dat is gespecialiseerd in op- en overslagdiensten van verschillende grondstoffen. De directie van het bedrijf laat in een reactie weten ‘verslagen en diep geschokt te zijn.’ Het gaat volgens hen om het eerste bedrijfsongeval in de geschiedenis van de onderneming.

  Ook zij kunnen niet aangeven wat er is gebeurd. De directie heeft besloten het bedrijf een dag gesloten te houden voor het personeel. ,,Daar hebben we zelf voor gekozen, het is niet dat de Arbeidsinspectie ons dat heeft opgedragen.’’

 17. Twee bemanningsleden Holland America Line overleden door explosie aan boord

  Vrijdag 22 maart 2024, Bahama’s, vlagbeginsel
  Twee bemanningsleden van Holland America Line zijn in een machinekamer van cruiseschip Nieuw Amsterdam om het leven gekomen door een explosie. Het incident gebeurde vrijdag 22 maart toen het schip in de haven van Half Moon Cay lag, een eiland in de Bahama’s.

  De cruisemaatschappij maakte het nieuws zelf bekend op Instagram, maar maakte verder weinig details bekend. Volgens de goed ingevoerde website Cruise Laws News is er een hoop misgegaan aan boord. Door de explosie zou er stoom vrijgekomen zijn in de machinekamer. De brug gaf naar verluidt opdracht tot een alarmprocedure, sloot de waterdichte deuren en schakelde de ventilatie naar de ruimte uit voordat de vrij crewmembers werden geëvacueerd. Drie bemanningsleden kwamen nog op tijd weg voordat de deuren sloten.

  De twee bemanningsleden, die niet waren uitgerust met Emergency Escape Breathing Devices (EEBD), waren niet in staat de gesloten, zware hydraulische deuren handmatig te openen. Ze zaten vast in de ruimte. Ze stikten waarschijnlijk door het gebrek aan zuurstof en de hete stoom (180 graden Celsius) die hen overweldigden. Hun lichamen bevonden zich vlakbij de gesloten waterdichte deuren. Cruise Law News zou de informatie van bemanningsleden aan boord hebben ontvangen, die ook foto’s stuurden van de situatie.

  Nieuw Amsterdam vertrok op 16 maart uit Fort Lauderdale in Florida, de thuishaven van het schip, op een cruise van acht dagen.
  De politie doet onderzoek naar de precieze doodsoorzaak van de twee crewmembers

 18. Fietser omgekomen door aanrijding met vrachtwagen in Sittard

  maandag 18 maart 2024, Sittard
  Een fietser is maandagochtend om het leven gekomen door een verkeersongeval in Sittard.
  Het slachtoffer is een 61-jarige man uit Geleen. Het ongeval gebeurde rond 07.30 uur op de Nusterweg in de Limburgse plaats.

  De fietser kwam volgens de politie door nog onbekende oorzaak in aanrijding met een vrachtwagen. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

 19. Nederlandse militair (28) omgekomen tijdens oefening in Duitsland

  dinsdag 12 maart 2024, Duitsland

  Een 28-jarige Nederlandse officier van de landmacht is vanmiddag in Duitsland overleden. Dat gebeurde nadat hij ernstig gewond raakte tijdens een oefening met een CV90-infanteriegevechtsvoertuig op het militaire terrein Hohenfels in Beieren. Dat meldt Defensie.

  Een 24-jarige militair raakte lichtgewond. De twee militairen zijn afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. De zwaargewonde eerste luitenant is ter plekke nog gereanimeerd. Beide slachtoffers zijn vervolgens naar een ziekenhuis gebracht. Daar bezweek de officier aan zijn verwondingen.

  Onderzoek naar toedracht
  De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek. Dat gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

  De oefening in Hohenfels behoort tot het traject voor de gereedstelling van een Duitse Pantserinfanteriebrigade. Voor de Nederlandse deelnemers stond deze oefening vooral ook in het teken van de aanstaande uitzending naar Litouwen, voor deelname aan de enhanced Forward Presence.

 20. Twee doden en twee gewonden door instorten brug in aanbouw in Lochem

  WOENSDAG 21 FEBRUARI, LOCCHEM
  Door het instorten van een deel van een brug in aanbouw in Lochem (Gelderland) zijn twee mensen overleden en twee mensen gewond geraakt. Dat meldt de Veiligheidsregio. De Arbeidsinspectie geeft aan dat het brugdeel dat werd getakeld op zeker twee slachtoffers is gevallen.

  De twee lichamen van de dodelijke slachtoffers van het brugongeluk in Lochem zijn ondertussen geborgen.

  André Meilink, woordvoerder Veiligheidsregio vertelde woensdagmiddag aan De Telegraaf dat „een speciale mobiele eenheid van de brandweer uit Zwolle” ter plaatse moest komen om het tweede dodelijke slachtoffer te bergen, omdat „het lichaam hoog op een tijdelijke stellage lag waar een boog van de brug op bevestigd zou worden.” Een gevaarlijke klus voor dit team, waarvan er zes zijn in Nederland, omdat er steigerbuizen los liggen. Dit team komt vaak in actie bij instortingsgevaar.

  Enorme knal
  Een overbuurman dacht in eerste instantie aan een aardbeving. Toen hij naar buiten ging, zag hij de witte stalen boog van de brug op de grond liggen. Op de plaats van het ongeluk is het woensdag aan het begin van de middag muisstil.

  Fotograaf Arjan Gotink zag het ongeluk gebeuren. Hij was uitgenodigd om als persfotograaf het aanbrengen van het eerste deel van de brug bij te wonen. „We stonden op een container om alles goed in beeld te kunnen brengen en hadden vanochtend vroeg al sfeerfoto’s met een drone gemaakt. Plots brak de boog af, gevolgd door een enorme knal. Ik zag het gebeuren, het was heel heftig en naar.” Er vielen twee mensen naar beneden vanaf een toren, zag Gotink. „Ze stonden daar om het rechter gedeelte van de boog vast te maken.” Naar schatting kwam er een gewicht van 160 ton naar beneden.

  Veel mensen zagen het gebeuren
  Meilink, woordvoerder van de Veiligheidsregio, zegt dat de twee personen die gewond zijn geraakt zijn overgebracht naar het ziekenhuis. „Dat is in beide gevallen niet levensbedreigend.”
  Veel mensen hebben het ongeluk zien gebeuren, aldus de woordvoerder. „Er waren op dat moment zeker vijftien mensen aanwezig op de bouwplaats. Zij worden opgevangen in de kantine van de naastgelegen machinefabrikant Wila.”

  Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve was in die kantine van Wila om de medewerkers van de bouwplaats een hart onder de riem te steken. Daarna bracht hij een bezoek aan de bouwlocatie. „De mensen waren in shock, bij de nabestaanden ben ik nog niet geweest”, aldus Van ’t Erve. „We moeten elkaar nu bijstaan. Dat heeft prioriteit. We geven nu nazorg die nodig is aan slachtoffers en nabestaanden. Dit zou een feestdag moeten zijn, maar alles is anders. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren, maar wat er gebeurd is gaat de Arbeidsinspectie onderzoeken.”

  Meilink: „Het is te vroeg om nu aan te geven wat de precieze oorzaak is van dit tragische ongeval. Dat wordt uitgezocht.” Ook een team van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is aanwezig op de plek des onheils.

  Opvang
  Slachtofferhulp Nederland start samen met de gemeente Lochem, GGD en politie acute opvang op voor mensen die het dodelijke brugongeluk in Lochem hebben zien gebeuren. Volgens Slachtofferhulp Nederland gaat het om een groep van zo’n 35 tot 40 mensen. Medewerkers van de hulporganisatie zijn naar de plek van het ongeval onderweg.
  Tekst gaat door onder de video.

  ’Enorm geschrokken’
  De brug bestaat uit drie delen. Het eerste deel moest vanmorgen gelast worden. Op de website van aannemer BAM Infra Nederland is te lezen dat de brug in aanbouw bijna 140 meter lang, 25 meter hoog en 12,5 meter breed moet worden. Op 7 en 8 februari kwamen de eerste delen van de toekomstige Nettelhorsterbrug aan in Lochem. Volgens BAM zou twee weken later de rest aankomen, namelijk de bogen van de brug. De basis van de brug is van staal.
  Projectmanager Max Schurink heeft bij de Stentor gereageerd op het incident. „Ik ben enorm geschrokken van wat ik voor mijn eigen ogen heb zien gebeuren. Ik maak mij ernstig zorgen om de medewerkers van BAM die daar hun werkzaamheden deden. Er is nu nog weinig zicht op wat er precies gebeurd is, maar onze eerste zorg gaat uit naar de slachtoffers. Ik kan er niks over zeggen, maar het ziet er niet goed uit.”

  ’Grote droefheid’
  Bouwbedrijf BAM „heeft met grote droefheid kennisgenomen” van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. „Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld”, laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij „kan nog geen nadere informatie geven op dit moment” over onder meer de slachtoffers. „We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld.”

 21. Man (59) die te water raakte in Botlek waarschijnlijk overleden

  Woensdag 21 februari 2024, ROTTERDAM
  De persoon die na een aanvaring tussen een schip en een boorplatform in de Botlek in Rotterdam te water raakte, is hoogstwaarschijnlijk overleden, meldt de veiligheidsregio. „Je kunt het pas echt zeggen als je iemand hebt gevonden”, aldus een woordvoerder, „maar we gaan er wel van uit.” De politie meldt dat het gaat om een 59-jarige man uit Hoogvliet, wat tot Rotterdam behoort.

  Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur. Aanvankelijk werd een reddingsactie opgetuigd, maar dat is inmiddels „helaas” een bergingsactie geworden, laat de veiligheidsregio weten. Dat wil volgens de politie Rotterdam zeggen dat andere specialisten gaan zoeken dan in het geval van een redding. De duikteams van de brandweer zijn gestopt met zoeken.

  Vermiste (59) na aanvaring schip met boorplatform Botlek
  21 februari 2024
  Een 59-jarige man uit Rotterdam is te water geraakt na een aanvaring tussen een schip en een boorplatform in de Botlek in Rotterdam. Hoogstwaarschijnlijk is hij overleden, meldt de veiligheidsregio. “Je kunt het pas echt zeggen als je iemand hebt gevonden”, aldus een woordvoerder, “maar we gaan er wel van uit.”

  Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur. Aanvankelijk werd een reddingsactie opgetuigd, maar dat is inmiddels ‘helaas’ een bergingsactie geworden, laat de veiligheidsregio weten. Dat wil volgens de politie Rotterdam zeggen dat andere specialisten gaan zoeken dan in het geval van een redding.
  De duikteams van de brandweer zijn gestopt met zoeken. De kans dat iemand het langer dan een uur in het water uithoudt, is volgens de veiligheidsregio niet groot.

  De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat ter plaatse om een onderzoek naar het ongeval op te starten. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een verkenning, laat een woordvoerster weten. Of de raad ook naar de haven toegaat is nog niet besloten. Ook is nog onduidelijk of de OVV daadwerkelijk een onderzoek naar het voorval gaat doen.

 22. Man dood door omvallende heimachine van 40 meter hoog


  Donderdag 8 februari 2024, ROTTERDAM
  Een medewerker die op grote hoogte onderhoud deed aan een heimachine is donderdag aan de Albert Plesmanweg/Van Maasdijkweg in Rotterdam zo’n veertig meter naar beneden gevallen nadat de enorme machine omviel. Het slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar overleefde de val niet.

  Een omstander spreekt van een ‘heftig incident’. Artsen die werden ingevlogen per traumahelikopter hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te redden, maar dat bleek tevergeefs. Op het terrein wordt gewerkt aan een nieuwbouwproject.

  Het is onduidelijk hoe de heimachine kon omvallen. ,,Wij onderzoeken de toedracht”, zegt een politiewoordvoerder. ,,Verder kunnen we op dit moment niets meer melden, omdat eerst de familie moet worden ingelicht.”

 23. Man overleden na bedrijfsongeval in kas


  Vrijdag 2 februari 2024, Westland
  In een kas in De Lier is een man om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Dat bevestigt de politie. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het fatale ongeluk dat vrijdagmiddag plaatsvond.

  Hoe de man om het leven is gekomen, is niet duidelijk. Hij was bezig met het demonteren van de kas aan de Tuindersweg in het Westlandse dorp. Daarbij ging het mis.
  Meerdere hulpdiensten rukten uit en er kwam een traumahelikopter ter plaatse om hulp te verlenen. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden, bevestigt de politie na berichtgeving van lokale omroep WOS.

  Onderzoek naar ongeluk
  Omdat het ongeluk tijdens werkzaamheden heeft plaatsgevonden, gaat de Arbeidsinspectie onderzoek. Er wordt gekeken naar hoe het ongeluk kon gebeuren en wat er zich precies heeft afgespeeld. Wanneer daar meer duidelijkheid over is, is nog niet bekend.

  Wat de leeftijd van de man is, is niet bekendgemaakt. Aangezien het om een bedrijfsongeval gaat, geeft de politie daar geen informatie over.

 24. 62-jarige man overleden na ongeval met shovel

  Dinsdag 30 januari 2024, Maasvlakte Rotterdam
  Dinsdagmiddag 30 januari is er op het terrein van containeroverslagbedrijf ECT op de Maasvlakte een dodelijk arbeidsongeval gebeurd.

  Een 62-jarige werknemer uit Bergen op Zoom liep rond 15.00 uur over het terrein en werd door een chauffeur van een shovel over het hoofd gezien. Op het terrein reed de shovel achteruit, waarna de 62-jarige man aangereden werd.

  Hulpdiensten, waaronder de brandweer en een traumahelikopter, zijn met spoed uitgerukt voor het ongeval. Helaas kon reanimatie niet meer helpen en is de man ter plaatse overleden aan zijn verwondingen.

  Samen met de politie heeft de Arbeidsinspectie een onderzoek gestart naar het arbeidsongeval.

 25. Man (44) omgekomen na val uit hoogwerker tijdens snoeien

  dinsdag 23 januari 2024, HALLE BRONCKHORST
  Bij een ongeluk tijdens snoeiwerkzaamheden op de Priesterdinkdijk in Halle Bronkhorst (Gelderland) is dinsdagmiddag een dode gevallen. Het slachtoffer, een 44-jarige man uit Zelhem overleed ter plekke aan zijn verwoningen.

  Het ongeluk gebeurde rond 15.00 uur. Een medewerker stond in een bakje van een hoogwerker te snoeien toen door een nog onbekende oorzaak de medewerker uit het bakje viel en enkele meters naar beneden viel. Hulpdiensten rukten massaal uit. Naast meerdere ambulances en politiewagens werd er ook een traumahelikopter opgeroepen. Deze hoefde echter niet ter plaatse te komen. Het slachtoffer bleek al te zijn overleden.

  De brandweer is ter plaatse gekomen en heeft schermen geplaatst. Een politiewoordvoerder geeft aan dat zij samen met de arbeidsinspectie onderzoek doen naar de toedracht van het ongeluk.

 26. Dode door bedrijfsongeval in Landgraaf

  Dinsdag 23 januari 2024, LANDGRAAF
  Door een bedrijfsongeval bij afvalverwerker Attero in Landgraaf is dinsdagochtend iemand om het leven gekomen. Dat heeft de politie laten weten. Het ongeval met een shovel gebeurde rond 09.45 uur in het bedrijf aan de Europaweg-Noord in de Limburgse gemeente.

  Het ongeval met een shovel gebeurde rond 09.45 uur in het bedrijf aan de Europaweg-Noord in de Limburgse gemeente.

  Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, doet de arbeidsinspectie nader onderzoek. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend.

 27. Man op motor overleden door aanrijding vrachtwagen
  Zaterdag 06 jan. 2024, BLEISWIJK
  Een motorrijder is zaterdagochtend in Bleiswijk (Zuid-Holland) om het leven gekomen nadat hij op een vrachtwagen was gebotst.

  Het ongeluk gebeurde rond 11.10 uur op de N209. De man overleed ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur mankeert niks.

  De weg is ter hoogte van de Marijkelaan afgesloten. De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren.

 28. Motorrijder overleden na aanrijding met politie

  Vrijdag 5 januari 2024, Arnhem
  Bij een aanrijding tussen een motor en politieauto in Arnhem is vanochtend de bestuurder van de motor overleden. De politiemedewerker, die in een onopvallend dienstvoertuig reed, is aangehouden.

  Uit ademanalyse blijkt dat de politiemedewerker niet onder invloed reed. “De Forensische Opsporing Verkeer doet ter plaatse onderzoek naar de toedracht en de aanleiding van het ongeval”, legt een politiewoordvoerder aan Omroep Gelderland uit.

  De aangehouden man werkt niet bij de eenheid Oost-Nederland. Beide voertuigen zijn in beslag genomen voor onderzoek.

 29. Dode bij bedrijfsongeval in kaasfabriek Friesland Campina

  donderdag 4 januari 2024, GERKESKLOOSTER

  Bij een bedrijfsongeval bij Friesland Campina in Gerkesklooster is donderdagmiddag een man om het leven gekomen. Persvoorlichter Jeroen Toet van de Arbeidsinspectie bevestigt dat aan WâldNet.

  De hulpdiensten werden omstreeks 16.15 uur massaal opgeroepen voor het bedrijfsongeval aan de Verlaatsterweg in Gerkesklooster. Naast ambulances, kwam ook de brandweer en de politie ter plaatse.

  De traumahelikopter werd ook opgeroepen maar is uiteindelijk niet meer ter plaatse gekomen. Hoe het ongeval kon gebeuren, is vooralsnog onbekend. Aan de Leeuwarder Courant laat Friesland Campina weten dat het slachtoffer bekneld raakte tussen een wand en een autonoom voertuig.

  “Het slachtoffer raakte bekneld bij werkzaamheden.” Dat is alles wat Toet kan laten weten. De Arbeidsinspectie doet nu verder onderzoek. “Dat is standaard als er sprake is van een dodelijk ongeval. We kunnen ons voorstellen dat dit enorme impact heeft op betrokkenen en nabestaanden.”

  Dode door bedrijfsongeval met autonoom voertuig


  Bij een bedrijfsongeval bij Friesland Campina in Gerkesklooster is op 4 januari een man om het leven gekomen. De medewerker van de zuivelproducent raakte bekneld tussen een muur en een autonoom voertuig. Hoe dat is gebeurd, is nog niet duidelijk. Er is een uitgebreid onderzoek ingesteld om de oorzaak van het ongeluk te achterhalen, laat het bedrijf weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden