dodelijke ongevallen 2011

Overzicht dodelijke ongevallen in relatie met verrichte arbeid in

2011

Figuur 1

blauwe kolom zijn per leeftijdsgroep de absolute aantal * 10

rode kolom zijn de aantallen per 100.000 werknemers in de groep

 

Figuur 2

 

Figuur 3  Verdeling van de werkende over de verschillende sectoren

 

Figuur 4

 

Figuur 5  blauwe kolom zijn de absolute aantallen per sector

rode kolom zijn de aantallen per 250.000 werkende in een sector

 

Figuur 6

 

Figuur 7

 

Figuur 8

 

Figuur 9

 

Figuur 10

 

Figuur 11

 

Figuur 12

 

Figuur 13

 

download document:

96 gedachten over “dodelijke ongevallen 2011”

 1. Matroos krijgt doodsklap van knappende tros
  Een 60-jarige Tsjechische matroos is op het containerkoppelverband Gavialis, in de nacht van 22 op 23 december, zo hard geraakt door een knappende lijn dat hij anderhalve dag later, op Kerstavond, in het Dijkzichtziekenhuis te Rotterdam aan zijn verwondingen is bezweken. Het ongeluk gebeurde toen de Gavialis de Krammersluis uitvoer. De matroos laat vrouw en kinderen achter.
  De Gavialis, die op dat moment door een al wat oudere Duitse schipper werd gevaren, voer de sluis al uit terwijl de matroos, die voorop stond, het steekeind nog niet los had gegooid. Daarop knapte de dikke gele gevlochten tros en raakte de matroos hard ter hoogte van de borst. Die verloor daarbij het bewustzijn. De schipper merkte niets van het gebeuren en voer door, terwijl een deel van de tros nog aan een bolder van de sluis hing. De schipper had kennelijk geen zicht op het voordek. Halverwege de Krammersluis en de Volkeraksluis strompelde de zwaar gewonde matroos het bemanningsverblijf in, waar hij werd opgevangen door twee jonge Nederlandse matrozen, alvorens hij opnieuw het bewustzijn verloor. De twee 20-jarige matrozen hebben hem enige tijd gereanimeerd.
  In de Volkeraksluis is de zwaargewonde matroos van boord gehaald en door een ambulance met spoed naar het Dijkzichtziekenhuis gebracht. Daar bleek onder andere zijn mild gescheurd te zijn. Hij werd kunstmatig in coma gehouden en zijn situatie leek in eerste instantie stabiel. Op Kerstavond overleed hij echter. Het lichaam van de matroos is overgebracht naar Tsjechië, waar hij door zijn vrouw en kinderen is begraven.
  De twee Nederlandse matrozen, Michel en Gerard, zijn na het ongeval onmiddellijk van boord gestapt. Zij zeiden geen vertrouwen meer in de Duitse kapitein te hebben. De matrozen zijn zo geschokt door het ongeval, dat zij niet meer in de binnenvaart willen werken.
  Onderzoek
  De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar het ongeval en heeft al een aantal bemanningsleden gehoord. De Arbeidsinspectie zal onder andere onderzoeken hoe de communicatie tussen de schipper en de op het voordek staande matroos verliep. Niet duidelijk is of de schipper en de matroos via de portofoon contact met elkaar onderhielden tijdens het manoeuvreren in de sluis en of de Duitse schipper gebruik heeft gemaakt van de aanwezige camera's om de matroos op het voordek in de gaten te houden en te controleren of het steekeind vóór wel los was gegooid. Met het blote oog is dat op een met containers geladen koppelverband niet te zien.
  De Gavialis beschikt over twaalf camera's. Wanneer de camera's op de juiste wijze worden gebruikt kan een matroos op het voordek in het oog worden gehouden, evenals het steekeind.

 2. Almelo 9 december 2011
  Cassière Ashana Wahl (18) in supermarkt neergeschoten Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Almelo is vrijdagavond de 18-jarige Indische Ashana Wahl om het leven gekomen. Het slachtoffer werd tijdens haar werk als caissière in de supermarkt C1000 in haar borst getroffen door drie kogels. Volgens getuigen gaat het om de18-jarige Indische Ashana Wahl, die werkt in de supermarkt C1000. De ooggetuigen geven ook aan dat het meisje is overleden. De politie heeft kort na de schietpartij de jacht geopend op de dader. Deze was lange tijd voortvluchtig, maar zou inmiddels zichzelf van het leven hebben beroofd. Ook dat kan de politie nog niet bevestigen. 9-12-2011

 3. Uitwellingerga, 7 december 2011-
  Bij een eenzijdig ongeval op de A7 nabij het aquaduct is woensdagmiddag een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hommerts om het leven gekomen. Door nog onbekende oorzaak verloor de chauffeur van de trekker en oplegger de macht over het stuur waarna de combinatie over de kop sloeg. De chauffeur raakte ernstig gewond en hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Het verkeer raakte door het ongeval op de A7 gestremd. De rijbaan Joure –Sneek werd voor alle verkeer afgesloten. Het verkeer op de andere rijbaan kon ter hoogte van het ongeval, omdat de vangrail zwaar beschadigd was, over één rijstrook in de richting van het verkeerplein Joure rijden. http://www.halloleeuwarden.nl, 8-12-2011

 4. za 26 nov 2011, 23:45
   
  Man komt om na beknelling in machine
  VAASSEN – Een 50-jarige man uit Vaassen is zaterdagavond omgekomen nadat hij op zijn werk bekneld was geraakt in een machine met verpakkingsmateriaal. De politie liet dat zaterdagavond weten. Ondanks de inzet van de bedrijfshulpverlening en ambulancepersoneel is de man ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

  Het bedrijf staat aan de Dorpsstraat in Vaassen (Gelderland).

 5. Boer rijdt per ongeluk echtgenote dood met tractor

  vrijdag 25 november 2011 15:23

   
   

  Sittard-Geleen – Bij een tragisch ongeval in Sittard is vrijdagochtend een 76-jarige vrouw om het leven gekomen.
  De vrouw werd op het erf van haar boerderij aan de Windraak overreden door een tractor die werd bestuurd door haar 78-jarige echtgenoot. Ze was vrijwel op slag dood. Vermoedelijk is de vrouw gevallen en heeft haar man dit niet gezien

   

 6. Man overlijdt door ongeluk bakoven Aviko

  Een 44-jarige man is afgelopen nacht overleden bij een bedrijfsongeval in een fabriek van Aviko in Steenderen. De werknemer was een bakoven aan het schoonmaken, toen een kap van de oven naar beneden kwam. De man raakte bekneld.

  Er werd een traumahelikopter ingeschakeld. Het ambulancepersoneel kon het leven van de Zwollenaar echter niet meer redden. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, meldt Omroep Gelderland.

  De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. De collega’s van de overleden man krijgen slachtofferhulp.
  (Redactie)
  18/11/11 11u48

 7. Bij het lossen van een vrachtwagen op de Waddenpromonade is een 39-jarige man uit Harlingen overleden. Rond 9.00 uur was de man bezig met het lossen van een vrachtwagen toen hij een rolcontainer bovenop zich kreeg. Ter plaatse werd de man gereanimeerd. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht, maar overleed onderweg. De politie en arbeidsinspectie doen onderzoek naar het ongeval.

 8. Man overleden na bedrijfsongeval donderdag 3 november 2011 | 10:00|

  Leeuwarden – Bij een zeer ernstig bedrijfsongeval bij Friesland Campina in Leeuwarden is donderdagochtend een 34 jarige man ernstig gewond geraakt.

  Bij bouwwerkzaamheden is de man onder een ijzeren plaat terecht gekomen en daardoor zwaar gewond geraakt.

  De brandweer en het personeel een traumahelikopter kwamen ter plaatse om de man te bevrijden. Bouwvakkers zijn bezig om een droogtoren te bouwen bij het bedrijf. Hij is in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

 9. Man komt om door bedrijfsongeval maandag 31 oktober 2011 | 22:44 |
  ENSCHEDE – Een 62-jarige werknemer van een transportbedrijf aan het Lenfert in Enschede is maandag omgekomen door een bedrijfsongeval. Dat liet de politie weten. Het slachtoffer werd geraakt door een 45-jarige collega die met zijn vrachtwagen achteruit reed. Hij overleed ter plaatse. De politie en arbeidsinspectie onderzoeken het ongeval.

 10. Geschreven door Transport Online op 06.10.2011, 10:38

  NIEUWE PEKELA – Bij een bedrijfsongeval in een loods aan de Holland Marsh in Nieuwe Pekela is donderdagochtend een 67-jarige man uit Nieuwe Pekela om het leven gekomen. De Pekelder was onder een brug bezig met een vrachtauto. Door onbekende reden rolde de vrachtauto van zijn zijpoten af.

  Het slachtoffer kwam onder het gevaarte terecht. De man overleed ter plekke.

 11. Zoektocht bemanningslid na zinken kolenschip
  Door een ongeluk met een schip bij een kolenoverslag in het Amsterdamse havengebied is woensdagochtend een bemanningslid vermist geraakt. Hij kwam in het water, toen het schip tijdens het laden van kolen brak en zonk. Dat meldde de politie.

  De politie gaat ervan uit dat het bemanningslid niet meer te redden is. De zoektocht naar hem is nog in volle gang. Over de identiteit van de persoon kan de politie nog geen details geven. Een ander bemanningslid kon zichzelf in veiligheid brengen en is ongedeerd op de kant beland.

  Het gezonken schip is ongeveer 100 meter lang en ligt nu op 14 meter diepte in het water. Wat er precies misging tijdens het laden van een vracht kolen, is nog niet duidelijk. Volgens de politie kwam het voorschip omhoog, brak de boot en zonk hij.

  Het scheepvaartverkeer ondervindt geen hinder van de zoekactie. De politie kon nog niets zeggen over de berging van het schip. Dat moet het Havenbedrijf Amsterdam regelen, zei de woordvoerster van de politie.

  Nu.nl, 5 oktober 2011

 12. Koe doodt man in Meerkerk

  05/10/11, 13:17
  Een 81-jarige man uit Meerkerk (Zuid-Holland) is gisteren overleden, nadat hij was aangevallen door een koe. Het slachtoffer werd door een voorbijganger gevonden.
  RTV Rijnmond meldt dat de man zijn koeien aan het melken was, toen één daarvan hem aanviel.

  De man kwam met onder meer botbreuken in een ziekenhuis in Utrecht terecht. Daar bezweek hij later op de dag aan zijn verwondingen

 13. Man rijdt per ongeluk collega dood
  Een 56-jarige man uit Vlaardingen is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Vlaardingen. Een chauffeur reed achteruit met een vrachtwagen en raakte daarbij per ongeluk zijn collega. Het slachtoffer was op slag dood. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval. De bestuurder van de vrachtwagen, een 51-jarige Vlaardinger, is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Voor de getuigen van het ongeluk is slachtofferhulp ingeroepen.

 14. Drummer Finse metalband doodgereden in Baarlo
  BAARLO –  De 30-jarige drummer van de Finse metalband Sole Remedy is in de nacht van zondag op maandag in Baarlo (Limburg) overleden door een verkeersongeval. Hij werd overreden toen de bestuurder van de truck met geluidsapparatuur van de band achteruit reed. Dat maakten politie en jongerencentrum Sjiwa maandag bekend. De band had vlak daarvoor opgetreden in het centrum. Het ongeval vond rond half twee plaats toen de drummer volgens een woordvoerder van Sjiwa tegen een hek lag te slapen en de truck vanaf de oprit de weg op reed. De 50-jarige chauffeur uit Baarlo zag de Fin daarbij over het hoofd. De man stierf ter plaatse. De vrijwilligers van Sjiwa, waar afgelopen weekeinde het jaarlijkse festival ProgPower Europe plaatsvond, zitten er helemaal doorheen, meldt een woordvoerder.  telegraaf.nl, 3 oktober 2011

 15. 01-10-2011

  Kind(6) overreden en komt om het leven

  Winneweer/ Loppersum
  Op een boerenerf aan de Delleweg in Loppersum is zaterdagmiddag een 6-jarig jongetje om het leven gekomen nadat hij was overreden door een tractor met aanhangwagen.

  Het kind was aan het spelen op het erf toen hij per ongeluk onder de aanhanger terecht kwam. De tractor werd bestuurd door een familielid. De traumaheli en het Mobiel Medisch Team kwamen ter plaatse. Levensreddende handelingen mochten niet baten en het kind overleed ter plekke.

 16. Man in Kwadijk bedolven onder betonblok

  Gepubliceerd op 28 september 11, 10:23 Laatst bijgewerkt op 28 september 11, 15:46 KWADIJK – 

  Een 48-jarige bouwvakker uit Wormerveer heeft woensdagmorgen bij handels- en bouwonderneming bedrijf Havik aan de Fortweg in Kwadijk tijdens werkzaamheden een betonblok op zich gekregen. Op het bedrijventerrein van Havik bij de Purmerringvaart wordt een nieuwe loods gebouwd. De man was samen met collega’s bezig met bouwwerkzaamheden toen een betonnen plaat uit een ketting los schoot. De bouwvakker kon de plaat niet meer ontwijken. Reanimatie mocht niet meer baten. De Arbeidsinspectie onderzoekt de zaak.

 17. Bouwvakker omgekomen na omvallen bouwkraan
  dinsdag 20 september 2011 10:00 Heerde –
  In het Gelderse Heerde is dinsdagmorgen een medewerker van een bouwbedrijf om het leven gekomen nadat een bouwkraan was omgevallen. Dit meldt Omroep Gelderland.  Volgens de politie was het slachtoffer op het dak bezig toen een poot van de hijskraan afbrak en het gevaarte omviel op het dak. Het huis zal eerste gestut moeten worden om het lichaam van de man uit de woning te halen. De arbeidsinspectie zal een onderzoek doen naar de toedracht van het ongeval.

  1. Geen nalatigheden ongeval bouwkraan

   dinsdag, 06 december 2011 14:53

    
   HEERDE- Het ongeval met een bouwkraan in Heerde, waarbij eind september een 45-jarige man uit Meppel dodelijk gewond raakte, valt het bedrijf dat met het apparaat werkte niet te verwijten. Dat maakte de Arbeidsinspectie gisteren bekend.
    
   De kraan zakte op 20 september door een van zijn stempelpoten. De arm van de machine viel daardoor op het dak van het huis waar het slachtoffer aan het werk was. De Arbeidsinspectie nam de kraan direct in beslag voor een onderzoek naar het technische mankement. Eerst onderzocht de dienst het apparaat zelf, later deed keuringsbedrijf Aboma Keboma dat nog eens over voor een second opinion. Elf weken nadat de kraan in beslag was genomen liet de Arbeidsinspectie gisteren weten dat de eigenaar van de bouwkraan, dakdekkers- en timmerbedrijf Manina, niets te verwijten valt. Manina had de kraan zeven weken voor het ongeluk laten keuren – in Duitsland, waar de keuringseisen strenger zijn dan in Nederland. Het logboek dat de kraanmachinist bijhoudt was in orde en ook heeft hij zich op 20 september aan de voorschriften gehouden. Het onderzoek naar het defect aan de stempelpoot verlegt zich nu naar de Duitse fabrikant van de bouwkraan.

    

 18. wo 21 sep 2011, 23:26
    Motoragent overlijdt na ongeval
  OUDEWATER – Een jonge motoragent is woensdagavond overleden na een ongeval met zijn motor in het Utrechtse Oudewater. Hij raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en kwam in een sloot terecht. De man was op weg naar een melding. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

  Mogelijk is de man tegen een boom gereden en daarna te water geraakt. De agent werd ernstig gewond naar een ziekenhuis gebracht waar hij is bezweken aan zijn verwondingen. Meer details kon de politie niet geven.

 19. za 10 sep 2011, 16:33
   Motoragent overlijdt na botsing
   BEEK – In het Gelderse Beek is zaterdagmiddag een motoragent (29) om het leven gekomen.

  De man was met zijn tweewieler – met zwaailicht en sirene – onderweg naar een ongeval in ’s-Heerenberg om te assisteren. Op de Arnhemseweg haalde de motoragent een voorgesorteerde personenauto in. De bestuurster daarvan zag de dienstdoender over het hoofd en sloeg af naar links, waardoor zij met elkaar in botsing kwamen.
  Collega’s hebben nog eerste hulp verleend, maar dat mocht niet meer baten. Na langdurig reanimeren is hij overleden. Het team Montferland is buitengewoon aangeslagen door de gebeurtenis. Daarom is het team van deze zaak gehaald en hebben collega’s van de politie Gelderland-Midden het overgenomen”, aldus de officier van dienst.

  De bestuurster van de personenauto, een 49-jarige vrouw uit Rozendaal en een vrouwelijke passagier, raakten door de botsing met de motoragent gewond. Beiden zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd.

 20. Dodelijk ongeval op SCH 333 Oceaan VII
  Ongelukken Visserij| 09 September 2011 | 08:51:19

  Dodelijk ongeval op SCH 333 Oceaan VII
  Een opvarende van de Hektrawler SCH 333 ‘Oceaan VII’ is woensdagmorgen bij een ongeval met het vistuig om het leven gekomen. Dit meldt de Franse website Ouest-France
  De Nederlandse hektrawler van Van der Zwanbevond zich op dat moment ongeveer 50 kilometer noord van Plougasnou in Bretagne. Rond 8 uur kreeg het Franse Regionaal Operationeel Centrum voor surveillance en Rescue, Corsen Cross, een telefoontje van de Nederlandse collega’s van het MRCC in Den Helder over een ongeval aan boord van de SCH 333.
  Een Franse helikopter is met een dokter naar de SCH 333 gevlogen. Daar aangekomen kon deze alleen nog maar de dood van de visserman vaststellen.
  De SCH 333 is donderdagavond de haven van IJmuiden binnengelopen.

   

 21. Boer overleden na ongeval
  Veldsproeier valt op agrariër

  Gepubliceerd: 06-09-2010

  Een boer is zondagavond in Warmenhuizen overleden nadat hij was geraakt door een gekantelde veldsproeier.

  De man was op de boerderij bezig met de sproei-installatie toen deze omviel. De man raakte zwaargewond en overleed later.

  Het is nog niet duidelijk hoe lang het slachtoffer onder de sproeier heeft gelegen voordat hij werd ontdekt. Er is een onderzoek ingesteld.
  Bron: Schagen FM

 22. Leeuwarder komt om in Winsum
  Geplaatst op 03 september 2011 door Stefan Sterk, om 13:58 uur.

  Categorieen: 112 Incidenten
  Tags: ernstig gewond, motorrijder, ongeval, overleden, tractor, winsum

  Winsum- Bij een ernstig verkeersongeval op de Froonackerdyk onder Winsum is een 57-jarige inwoner van Leeuwarden om het leven gekomen.
  Zaterdag rond 14.00 uur stak een 56-jarige inwoner van Spannum met een tractor de Froonackerdyk over om naar een weiland te rijden. Toen hij de weg overstak zag hij de 57-jarige motorrijder niet die aan kwam rijden uit de richting van Dearsum. Het slachtoffer botste tegen de voorzijde van de tractor. Door twee passeerden artsen en een verpleegkundige is het slachtoffer gereanimeerd maar helaas is de 57-jarige overleden. Door de politie wordt nog nader onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding.

 23. 03-09-2011, Anton Kappers & Robertjan Boonstra

  Motorrijder overleden na ongeval

  Winsum – Een motorrijder is zaterdagmiddag op de Froonackerdyk om het leven gekomen nadat hij in botsing was gekomen met een tractor.

  Het ongeval gebeurde op het stuk weg tussen Easterlittens en Winsum.
  De tractor stak de weg over en heeft mogelijk de motor niet zien aankomen. Het slachtoffer kwam net zoals de motor in de berm terecht. Ondanks de hulp van het personeel van twee ambulances, heeft de motorrijder het ongeval niet overleefd. De verkeersongevallen analyse van de politie heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het tragische ongeval. Het verkeer kon over één rijbaan passeren.

 24. wo 24 aug 2011, 20:53
  Man overleden na val graafmachine in water
  Nieuwerkerk aan den IJssel – De man die woensdag rond het middaguur met een graafmachine in een sloot in Nieuwerkerk aan den IJssel belandde, is ‘s avonds overleden. Dat meldde de politie.
  De machinist van middelbare leeftijd raakte bekneld en werd door de brandweer bevrijd. Hij was was bezig met het uitdiepen van een sloot bij de Iersestraat. De graafmachine gleed door onbekende oorzaak van de rijplaten, waarna hij op zijn kant in het water terechtkwam.

 25. 23 aug 2011, 19:54 |
  Medewerker defensie verongelukt in Den Helder DEN HELDER –
   Een burgermedewerker van defensie is dinsdagmiddag om het leven gekomen door een noodlottig ongeval bij het Marinebedrijf in Den Helder. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De Marinehaven in Den Helder  Het slachtoffer kwam onder een zware metalen plaat terecht en stierf ter plekke. De toegesnelde hulpdiensten konden hem niet meer redden. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de oorzaak van het ongeval. Over de identiteit van de medewerker kon de zegsman niets zeggen.

 26. Man overleden na val aardappelrooimachine
  De Heen Een 34-jarige man uit Scherpenisse is maandag overleden, nadat hij in De Heen, bij Steenbergen, onder een aardappelrooimachine terecht was gekomen. Het slachtoffer wilde op de achteruitrijdende rooimachine klimmen, maar is vermoedelijk van het trapje gevallen. Hij kwam deels onder een wiel terecht. Een ambulance en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. De man werd overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam met waarschijnlijk een schedelbasisfractuur. Daar is het slachtoffer uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweken. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. PZC, 22 augustus 2011

 27. hier: Home / Lokaal / Zuid-Holland / Tractorbestuurder overleden

  Tractorbestuurder overleden
  augustus 21, 2011

  Strijen • Een 68-jarige man uit Strijen, die een tractor bestuurde, is overleden. De man reed op zondagmiddag 21 augustus 2011 net voor 15.00 uur over de Hoekseweg in Strijen. Door onbekende reden ging de tractor met aanhanger van de weg af naar links en kwam terecht in de naastgelegen sloot. Bij deze manoeuvre raakte het slachtoffer buiten de cabine en kwam terecht onder de tractor.
  Met de hulp van een kraanwagen kon het slachtoffer, die helaas overleden was, worden bevrijd. De oorzaak van het ongeval is onduidelijk. Een voorbijganger verleende direct hulp. Na de melding gingen direct brandweervoertuigen waaronder een speciale duikeenheid, twee ambulances, de traumahelikopter en verschillende politievoertuigen naar de Hoekseweg.
  Lees verder op Nieuwsberichten Politie Zuid-Holland-Zuid

 28. 19 augustus 2011 Schoonmakende man valt van dak en sterft

  Een 65-jarige man uit Zevenaar is gisteravond overleden aan de verwondingen die hij opliep toen hij eerder op de dag van een dak viel. Hij was het dak toen aan het schoonmaken. Dat meldt de politie vandaag.
  De man was bij een kennis bezig met de schoonmaakwerkzaamheden. Door nog onbekende oorzaak viel hij naar beneden en bleef gewond op de grond liggen. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Volgens de politie was er geen sprake van een misdrijf. (ANP/Redactie)
  19/08/11 10u41

 29. VRIJDAG 05|08
  Wekerommer (15) overleden na aanrijding met tractor

  LUNTEREN – Een vijftienjarige jongen uit Wekerom is vanmiddag, vrijdag 5 augustus, in het UMC in Utrecht aan zijn verwondingen overleden. Het slachtoffer was eerder op de middag betrokken bij een ernstig verkeersongeval op de Weg naar ’t Hek. 

  Het slachtoffer reed omstreeks kwart voor drie door een flauwe bocht in de weg, waar aan weerszijden hoog opgegroeide maïsvelden staan, en kwam daarbij frontaal in botsing met een tegemoetkomende tractor, bestuurd door een 50-jarige man uit Ede. De oorzaak van het ongeval is op dit moment nog onbekend. De dienst verkeersongevallenanalyse van de politie doet nog nader onderzoek. De politie heeft de 50-jarige tractorbestuurder meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Het lijkt er vooralsnog op dat de bromfietser, die overigens nog niet de vereiste leeftijd had bereikt om te mogen rijden, niet uiterst rechts heeft gereden.

 30. Vrouw uit Helvoirt overleden na val van paard
  Publicatie: maandag 15 augustus 2011 – 12:54 | Auteur: Jan de Vries

  HELVOIRT – De 35-jarige eigenaresse van manege de Helvoirtse Stallen in Helvoirt, Danielle Katsman, is maandagmorgen om het leven gekomen toen zij van een paard viel.
  Katsman laat een man en drie zoons na.

  Ongeluk in Helvoirtse Stallen
  Dat gebeurde in één van de rijbakken van het bedrijf aan de Udenhoutseweg. Een woordvoerder van de politie heeft dat bevestigd. Hoe het ongeluk gebeurde, is niet bekend. Wel is zeker dat het slachtoffer onder het paard terecht is gekomen. Bij het bedrijf worden paarden en ruiters getraind.

  Academy Bartels
  Katsman heeft 15 jaar gewerkt bij de Academy Bartels van de Brabantse topamazone Imke Schellekens. Bovendien was ze als wedstrijdsecretaris nauw betrokken bij Outdoor Helvoirt. De organisatie is zo geschokt door haar dood, dat het evenement dit weeken

 31. Duitser komt om bij bedrijfsongeval
  Bij een transportbedrijf DB Schenker aan de Galvanistraat in Ede is dinsdagavond een 60-jarige man uit Duitsland om het leven gekomen. De man was aan het werk bij het laaddok. De vrachtwagen stond op een helling en rolde naar achteren, waarna de man bekneld raakte tussen de vrachtwagen en het laaddok. De man overleed ter plaatse.

  Omroep Gelderland, 10 augustus 2011

 32. Man overleden bij ongeval met tractor en stalmuur
  Gepost door: Onze Verslaggever ()
  Datum: 02 augustus 2011 13:27

  Wat een tragisch ongeluk:

  AARLANDERVEEN – Een 20-jarige man uit Aarlanderveen is om het leven gekomen na een ongeval dat even voor 10.00 uur plaatsvond aan de Achtermiddenweg . Een 19-jarige vrouw reed op een tractor op eigen terrein tussen twee stallen door.
  Op een gegeven moment reed de tractor tegen een muur van één van de stallen, waarna de muur omviel. De 20-jarige man stond achter de muur en werd bedolven onder de stenen. De hulpdiensten werden direct nadat het ongeval gewaarschuwd en gingen ter plaatse. Voor de 20-jarige man kon helaas niks meer gedaan worden. De verkeersongevallen dienst doet onderzoek naar het ongeval.

  Volgens Alphen CC worden de zomerfeesten in Aarlanderveen afgelast vanwege het dodelijke ongeluk.

 33. Een 49-jarige Jan Kleuskens uit Meterik die afgelopen maandagmorgen bekneld raakte tussen een tractor en een sproei-installatie achter de tractor is donderdag in het ziekenhuis in Nijmegen overleden. Hij liep bij het ongeval aan de Crommentuijnstraat in Meterik ernstig hoofdletsel op, waardoor hij sinds maandag in coma werd gehouden.

  InHorst.nl, 29 juli 2011

 34. Man overleden na bedrijfsongeval Warder
  Een 37-jarige medewerker van Firma Laan Wielservice aan de Molenweg in Warder is overleden na een bedrijfsongeval.

  De Purmerender raakte dinsdagmorgen gewond bij het repareren van een heftruck. Bij het oppompen van één van de banden kwam een velg los, deze kwam tegen het hoofd van de man aan. De man is met per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. De man is in de loop van de dag overleden.

  Dichtbij.nl, 26 juli 2011

 35. 19 juli 2011, 15:50 Havelte –
  Een nog onbekende man die langs de A32 de bermen maaide, is op 19 juli 2011 omstreeks 13:30 uur bij een ongeval ter hoogte van Havelte om het leven gekomen. Een beveiligingswagen die automobilisten met waarschuwingsborden en zwaailicht attendeerde op de werkzaamheden, is volgens de politie op de maaimachine gebotst. De man is daarbij onder de vrachtwagen gekomen en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

 36. maandag 18 juli 2011
  Zwaargewonde bouwvakker Eemshaven alsnog overleden

  De man, die in februari in de Eemshaven zwaar gewond raakte bij een bedrijfsongeval, is alsnog overleden.

  Het slachtoffer, een 28-jarige bouwvakker uit Bierum, bezweek afgelopen vrijdag in het UMCG aan zijn verwondingen. Het ongeluk gebeurde op 16 februari op de bouwplaats van de RWE-centrale. De man kreeg toen een grote ijzeren plaat op zich.

  RTV Noord, 18 juli 2011

 37.  
  Bouwvakker overleden na val van grote hoogte in Amsterdam

  Bron tekstbijdrage: Martin Damen |  Laatst bijgewerkt op 15 jul 2011 om 16:07


  Foto: Martin Damen

   
  Vrijdagmiddag 15 juli is om 16:19 uur de vermiste bouwvakker dood aangetroffen bij het gerechtsgebouw in aanbouw aan de Westerdoksdijk in Amsterdam Centrum.
  Een bouwvakker die aan het werk was bij het nieuwe gerechtsgebouw werd al vanaf 11:00 uur door collega's vermist. Een zoektocht van collega's op het bouwterrein leverde niets op tot bijna aan het einde van de middag toen werd de man aangetroffen in een goot aan de waterkant achter het pand en sloeg men groot alarm waarna de hulpdiensten als politie, twee ambulances, de traumahelikopter en de brandweer ter plaatse kwamen.
  Alle hulp kwam te laat, er viel niets meer te redden het slachtoffer bleek al uren overleden te zijn. Vermoedelijk is de man in de ochtend uren al van grote hoogte naar beneden gevallen en heeft niemand daar iets van gemerkt. Het bouwterrein is direkt afgezet door de politie vanwege onderzoek door de recherche. De arbeidsinspectie is in kennis gesteld en zal verder onderzoek doen naar dit tragische arbeidsongeval.
   

 38. do 07 jul 2011, 12:00 Dak stadion FC Twente ingestort ENSCHEDE – Een deel van het nieuwbouwstadion van FC Twente in Enschede, de Grolsch Veste, is donderdag rond het middaguur ingestort. Er zijn 15 gewonden gevallen. Een 31-jarige man uit Nijverdal is omgekomen bij het ongeluk.
  De gewonden zijn bouwvakkers die aan de zuidkant van het stadion aan het werk waren. Eén persoon is omgekomen toen het dak naar beneden kwam. Twaalf gewonden liggen in het ziekenhuis. Eén van hen is nog in zeer kritieke toestand. Drie mensen werden ter plekke behandeld.

  Tweede dode door instorting bij FC Twente stadion
  vrijdag 8 juli 2011 17:05
  Enschede – Een 24-jarige man uit Oldenzaal – die donderdagmiddag zwaargewond raakte nadat een deel van het dak van het FC Twente station was ingestort – is vrijdagmiddag aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden. Op dit moment liggen nog zes personen in het ziekenhuis die bij het ongeval gewond zijn geraakt. Over de oorzaak van de instorting is nog niets bekend. Diverse onderzoeken zijn ingesteld door o.a. de gemeente, politie en arbeidsinspectie. Na een inspectie in het stadion is besloten dat alle kantoren in het stadion weer kunnen worden opengesteld voor de gebruikers. De bouwplaats zelf blijft afgesloten.

  1.  

   'Niet inzien van risico’s leidde tot instorten dak Grolsch Veste'

   dinsdag 3 juli 2012 12:23

    
    

   Het dak van het Grolsch Veste-stadion is tijdens de bouw ingestort doordat essentiële onderdelen ontbraken.
    

   Foto: Christian van der Meij

   Deze gevaarlijke situatie is door niemand herkend. Het veiligheidsbesef in de bouwsector zal sterk moeten verbeteren om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. Dat blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat vandaag is gepubliceerd. Bij het ongeval vielen twee doden en negen gewonden, waarvan enkelen ernstig gewond raakten.

   Bij het voetbalstadion De Grolsch Veste werd in de zomer van 2011 een uitbreiding van de tribune gebouwd. Het ontwerp van deze uitbreiding was gebaseerd op de eerdere, gelijke uitbreiding en werd door dezelfde bedrijven uitgevoerd. Deze bedrijven vertrouwden op hun ervaring met het eerdere bouwproject in plaats van de nieuwe bouwconstructie tijdens de bouw te blijven controleren. De hoofdaannemer had een coördinatie- en controleverplichting, maar nam geen maatregelen om de stabiliteit van de bouwconstructie te waarborgen terwijl er zichtbaar onderdelen ontbraken. Bovendien besloot de hoofdaannemer onder druk van de opleverdatum de oorspronkelijke planning los te laten en de afbouw van de tribune parallel te laten uitvoeren met de opbouw van constructie. 

   Instabiel
   Op de dag van het ongeval ontbraken alle koppelstaven aan de achterzijde in het rechte deel van de primaire constructie. Deze koppelstaven waren weggelaten vanwege het uitgelopen werk aan de trappenhuizen. Om de afbouw met dakplaten te vergemakkelijken, was op het dak ook een aantal stabiliteitsverbanden weggelaten. Om dit te ondervangen, waren weliswaar enkele tijdelijke voorzieningen aangebracht in de vorm van staalkabels, maar in de ochtend van 7 juli werd één van deze kabels weer verwijderd om het werk van de nettenbouwers te vergemakkelijken. Hierdoor werd spant 8 van de constructie niet langer gestabiliseerd. Instabiliteit is de hoofdoorzaak van het ongeval geweest. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de verschillende onderdelen van de constructie niet goed op elkaar pasten. Desondanks is de bouw voortgezet, waardoor de stalen onderdelen met kracht gemonteerd moesten worden en vervormd raakten. Hierdoor is de belastbaarheid van de gehele constructie afgenomen.

   Hoewel essentiële onderdelen ontbraken, werd de staalconstructie van het dak in aanbouw al wel belast. Aan de constructie hingen twee hangbruggen (samen circa 3.000 kilo). Op het dak lagen dakplaten (35.000 kilo). De videowall die werd opgehangen, weegt ruim 8.000 kilo. Daarnaast werd het dak belast met het gewicht van de tien werknemers die aan de afbouw werkten. Rond het middaguur stortte op 7 juli het dak in. Op dat moment waren twaalf mensen aan het werk op of onder het dak. Twee medewerkers zijn omgekomen en negen raakten gewond, waarvan enkele ernstig. Eén persoon liep geen lichamelijk letsel op. 

   Aanbevelingen
   De Onderzoeksraad vindt dat opdrachtgever FC Twente en gedelegeerd opdrachtgever The Stadium Consultancy bij toekomstige werkzaamheden vooraf in kaart moeten brengen onder welke omstandigheden alle partijen de geplande werkzaamheden realistisch kunnen uitvoeren. Zij moeten erop toezien dat de afspraken met betrekking tot veiligheid daadwerkelijk zijn belegd en worden gehandhaafd.

   De Bouwcombinatie (Te Pas Bouw, Dura Vermeer en Trebbe) en Voortman Staalbouw moeten aan de Onderzoeksraad laten weten wat de zwakke plekken zijn bij samenwerking waardoor de veiligheid in het geding komt. Zij moeten de verantwoordelijkheid nemen om die zwakke plekken op te lossen.

    

  2. Geen vervolging meer voor dakdrama stadion FC Twente
   Gepubliceerd: 10 januari 2017

   De directeur van een bouwbedrijf en de toenmalige uitvoerder worden niet langer vervolgd voor hun betrokkenheid bij het instorten van het dak van het stadion van FC Twente in 2011.
   Het gerechtshof in Arnhem heeft besloten dat de zaak tegen de twee geëindigd is.
   De twee mannen stapten in 2015 naar de rechter, omdat ze de druk van een dreigend proces niet langer konden verdragen. De rechtbank gaf hen gelijk, maar het OM wilde de vervolging doorzetten en ging in beroep.
   Volgens het hof heeft het OM niet duidelijk gemaakt waarom de twee mannen zouden moeten wachten op de uitkomst van onderhandelingen met bedrijven die destijds bij het drama waren betrokken. Mogelijk gaat het OM een schikking treffen met deze bedrijven.
   Bouwfouten
   Het is ook mogelijk dat er alsnog een rechtszaak komt, zei het OM dinsdag. Onderzoek van onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid toonde eerder aan dat er bouwfouten zijn gemaakt, waardoor het dak kon instorten. Zo deugde de ondersteuning van het dak niet.
   Onverwacht snel
   De uitspraak van het hof is onverwacht snel, want maandag was het hof nog van plan om pas over een maand een beslissing te nemen. Het hof was al sinds vorig najaar met de zaak bezig.
   Het dak van de Grolsch Veste stortte in 2011 in. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Negen anderen raakten gewond. In 2014 besloot het OM om personen en bedrijven voor het drama te gaan vervolgen.
   Door: ANP/NU.nl

  3. Geen strafzaak voor dakdrama in Grolsch Veste: bedrijven schikken met een boete

   ENSCHEDE – Er wordt voor het dodelijke dakdrama in het FC Twentestadion in 2011 niemand vervolgd. De Bouwcombinatie Grolsch Veste en Voortman Staalbouw treffen een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) en ontkomen daarmee aan een strafzaak.

   De deal wordt vandaag (donderdag) door het OM bekend gemaakt. Eind december is de minister van justitie al akkoord gegaan met deze manier van afhandelen. Woensdag tekenden de bedrijven de transactie.

   Boete
   Voortman en de bouwcombinatie (bestaande uit Dura Vermeer, Trebbe en Te Pasbouw betalen elk een boete van 50.000 euro en nog eens 75.000 aan het Fonds Slachtofferhulp. Het treffen van de schikking is geen schuldbekentenis. De verdenkingen tegen zeven werknemers van de bouwbedrijven zijn geseponeerd. De slachtoffers en nabestaanden zijn geïnformeerd over het akkoord. Zij ‘kunnen leven met deze afhandeling’, zegt persofficier Mariële Hartman. Zij zouden dit liever hebben dan een strafzaak, waarin alles opnieuw wordt beleefd.”

   2011
   Tijdens de uitbreiding van het stadion van FC Twente in juli 2011 stortte een deel van het dak in. Op dat moment werd er aan de constructie gewerkt. Er vielen twee doden en negen zwaar gewonden. Vast staat dat het dak al werd afgebouwd, terwijl er nog essentiële onderdelen aan de dragende constructie ontbraken.

   Hartman: “Er is lang en zorgvuldig onderzoek geweest, maar het heeft geen volledige duidelijkheid gegeven over de toedracht van het ongeluk. En ook niet aan wie gemaakte fouten precies dan strafrechtelijk zijn toe te schrijven. Niet vast staat dat de bedrijven of personen wisten dat de constructie niet stabiel was en dus gevaarlijk, maar ze hadden het moeten weten.”. Dat leverde een overtreding van de Arbowet op. Daarvoor is deze transactie gesloten.

   Eerdere ongelukken
   Volgens de persofficier is met dit bedrag aansluiting gezocht bij de justitiële afwikkeling van eerdere ernstige bouwongelukken, zoals een instorting in de zogenaamde B-Tower in Rotterdam (2010) en de Amercentrale in Geertruidenberg (2003, vijf doden). Het Openbaar Ministerie koos met name voor deze schikking, omdat ook in een strafzaak een bedrijf alleen een geldboete opgelegd kan worden. De verwachting van het OM is dat er dan een vergelijkbaar bedrag was uitgekomen.

 39. ma 04 jul 2011, 21:17  
  Boer omgekomen in voederkuil NULAND –
  Een 59-jarige boer uit het Noord-Brabantse dorp Nuland is zondagavond om het leven gekomen doordat hij in zijn voederkuil was gevallen. De man belandde door onbekende oorzaak in de kuil en kon er niet meer uit komen, zo concludeerde de politie maandag. Volgens een zegsvrouw heeft onderzoek uitgewezen dat het om „een noodlottig bedrijfsongeval” ging. De Arbeidsinspectie stelt geen onderzoek in, omdat het hier gaat om een zelfstandig ondernemer. De inspectie richt zich voornamelijk op kwesties met werknemers.

 40. maandag 27 juni 2011
  Man komt om na ongeval bij Bavaria

  Een bedrijfsongeval bij Bavaria, vrijdagochtend, heeft het leven gekost aan een 39-jarige man uit Beek en Donk. Hij overleed zondagochtend aan zijn verwondingen. Dat liet een woordvoerder van Bavaria zondag weten. Het slachtoffer zou vrijdag tijdens het schoonspuiten van de waterzuivering zijn geraakt door een losgeschoten ijzeren ring. Bavaria kan verder geen uitspraken doen over de toedracht van het ongeval.
  De man werd vrijdag na het ongeluk met een traumahelikopter naar een niet nader genoemd ziekenhuis vervoerd.

  Eindhovens Dagblad/ Omroep Brabant, 26 juni 2011

 41. Fries dood door bedrijfsongeval

  – door Jordy Kruse op 26-06-2011 @ 14:17

  Een Fries is zaterdag bezweken aan de verwondingen die hij woensdagnacht had opgelopen bij een bedrijfsongeval in Wolvega. De 49-jarige man uit Oosterstreek was bekneld geraakt in een van de machines van een fabriek aan de Frisaxstraat, meldt de politie.

  Na het ongeluk werd de man in kritieke toestand opgenomen in het Universiteit Medisch Centrum Groningen. Daar overleed hij zaterdag alsnog aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval.

 42. Dood na geknapte ketting
  Een Amerikaans bemanningslid van het Nederlandse kraanschip Atlantique is zondag overleden als gevolg van een bedrijfsongeval. Dat maakte het Kustwachtcentrum Den Helder bekend. Het schip bevindt zich voor de kust van Camperduin.

  Aan boord van het schip knapte een ketting, die de man tegen zich aan kreeg. Verdere details van het voorval kon een woordvoerder nog niet geven. Het Kustwachtcentrum kreeg de vraag om een gewond bemanningslid van het schip naar een ziekenhuis aan de wal te brengen en ging met een helikopter naar het ponton. Een marinearts die meevloog, constateerde op het schip dat de man inmiddels was overleden.

  De Atlantique helpt mee met het verwijderen van het wrak van de Vinca Gorthon. Dit Zweedse vrachtschip, dat in 1988 verging, ligt ongeveer 25 kilometer uit de kust van Camperduin op 25 meter diepte. Het wrak wordt verwijderd, omdat steeds meer schepen op deze plek varen.

  De Telegraaf, 19 juni 2011

 43. zaterdag 18 juni 2011
  Man overleden na val van dak

  Een man is zaterdagochtend om het leven gekomen na een val van het dak van zijn boerderij in het Drente Wezuperbrug. Het ongeval vond rond 09.00 uur plaats bij de boerderij aan het Oranjekanaal, meldt een woordvoerder van de politie. Of de man is gevallen of dat hij onwel is geworden, is onduidelijk.

  Nieuws.nl, 18 juni 2011

 44. Militair stierf geen natuurlijke dood De 20-jarige militair van de Luchtmobiele Brigade die dinsdag in een ziekenhuis overleed, is een niet-natuurlijke dood gestorven. Bij de sectie zijn sporen gevonden van inwendige verwondingen, zo heeft de Koninklijke Marechaussee vrijdag laten weten. De man doorliep een militair parcours voor zelfverdediging op de kaderopleiding. De militair werd vorige week woensdag 1,5 uur na zijn oefening onwel. Hij is toen direct naar het ziekenhuis in Weert overgebracht, waar hij bewusteloos raakte. Om die reden werd hij vervolgens naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht gebracht, waar hij tevergeefs is geopereerd. Een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee gaat in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem verder onderzoek doen naar de doodsoorzaak. Een van de zaken die worden onderzocht, is of deze verwondingen in relatie staan tot de oefening waaraan de militair heeft deelgenomen voordat hij onwel werd. De militair zou zoveel klappen op het parcours hebben opgelopen, dat die hem fataal zouden zijn geworden. Daarbij zou mogelijk niet tijdig zijn ingegrepen. Dinsdag erkende het ministerie van Defensie al dat de 20-jarige militair waarschijnlijk was overleden aan fatale bloedingen die hij mogelijk op het parcours opliep. Meer op Nu.nl, 18 juni 2011

  1. Excuses Hennis aan nabestaanden sergeant

   DEN HAAG – 

   Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van een sergeant die ruim drie jaar geleden overleed na een training bij de Luchtmobiele Brigade. Ook sprak Hennis de hoop uit dat ze het tragische verlies van Boy van Geffen (20) een plaats in hun leven kunnen geven, meldde Defensie donderdag.

    De minister sprak deze week voor de tweede keer met de nabestaanden. Volgende maand zal ze de toenmalige partner van Van Geffen ontmoeten.

    De sergeant deed in juni 2011 mee aan een zelfverdedigingsoefening. Ongeveer anderhalf uur erna werd hij onwel en naar het ziekenhuis gebracht. Bijna een week na de oefening bezweek de militair aan ernstig hersenletsel. Defensie heeft erkend verantwoordelijk en aansprakelijk te zijn voor zijn overlijden.

  2.  Op 15 juni 2011 vond een ongeval plaats tijdens bouwwerkzaamheden op een bouwplaats op en in het gebouw A aan het adres 2 te Amsterdam. Het slachtoffer, slachtoffer, zakte door een op een dak gelegen lichtkoepel en viel meters naar beneden op een ondergelegen betonnen vloer. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op, waaraan hij enkele dagen later in het ziekenhuis overleed. 

   1. .Veroordeling bouwbedrijf wegens overtreding van artikel 32 Arbeidsomstandighedenwet
    31 Mar 2014 | Jurisprudentie · Rechtbank
    .Rechtbank Amsterdam 19 februari 2014, ECLI:NL:RBAMS:2014:1464

    Feiten

    Op 15 juni 2011 vond een ongeval plaats tijdens bouwwerkzaamheden op een bouwplaats op en in het gebouw A aan het adres 2 te Amsterdam. Het slachtoffer, slachtoffer, zakte door een op een dak gelegen lichtkoepel en viel meters naar beneden op een ondergelegen betonnen vloer. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op, waaraan hij enkele dagen later in het ziekenhuis overleed.

    Verdenking

    Aan verdachte is ten laste gelegd dat zij op of omstreeks 15 juni 2011 te Amsterdam, althans in Nederland, als werkgever (als bedoeld in artikel 1 van de Arbeidsomstandighedenwet), al dan niet opzettelijk handelingen heeft nagelaten in strijd met voornoemde wet en/of de daarop berustende bepalingen, terwijl zij wist of redelijkerwijs moest weten dat daardoor levensgevaar en/of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemer(s) ontstond en/of te verwachten was, immers heeft zij toen en aldaar door slachtoffer en/of een of meer andere werknemer(s) arbeid (het verplaatsen van stalen vloerplaten) op het dak (van een pand gelegen aan het adres 2), waarbij valgevaar bestond (het dak bevond zich circa 6,5 meter, in elk geval meer dan 2,5 meter boven een onderliggende vloer en/of bevatte een of meer koepelsparing(en)), laten verrichten, terwijl zij, al dan niet opzettelijk, in strijd met

    artikel 3.16 lid 1 van de Arbeidsomstandighedenwet op dat dak geen veilige steiger en/of stelling en/of bordes en/of werkvloer had aangebracht en/of het valgevaar was tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken en/of leuningen en/of andere dergelijke voorzieningen op dat dak en/of bij die koepelsparing(en), en/of
    artikel 3.16 lid 5 van de Arbeidsomstandighedenwet (onder die koepelsparing(en)) geen voldoende sterke en/of voldoende grote vangnetten op doelmatige plaatsen en/of wijze aangebracht en/of werden door die werknemer(s) geen doelmatige veiligheidsgordels met vanglijnen van voldoende sterkte gebruikt en/of andere technische middelen toegepast die ten minste een zelfde mate van beveiliging geven;
    Artikel 32 Arbeidsomstandighedenwet

    Artikel 3.16 lid 1 en 5 Arbeidsomstandighedenbesluit

    Artikel 1, 2 en 6 Wet op de Economische Delicten

    Situatie ter plaatse

    Het bouwwerk werd uitgevoerd door verdacht Bouwbedrijf, dat ter plaatse werkzaamheden liet verrichten door eigen en ingeleend personeel, onder wie slachtoffer. Verdacht Bouwbedrijf gold daarmee als werkgever van dat personeel als bedoeld in artikel 1 van de Arbeidsomstandighedenwet.

    In het door gevels ingesloten dak waarop het ongeval plaatsvond, bevonden zich zestien lichtkoepels van plexiglas. De geschatte hoogte tussen het dak met daarin de koepels en de onderliggende betonnen vloer was ongeveer 6 à 7 meter. Het plexiglas van de koepels was, kennelijk als gevolg van weersinvloeden, broos geworden.

    Op de lichtkoepels waren door de fabrikant stickers met pictogrammen aangebracht die aanduidden dat de koepels niet mandragend waren. Deze waarschuwing was duidelijk leesbaar, ook al waren door blootstelling aan de weersinvloeden de stickers verweerd en ten dele nog slechts gedeeltelijk aanwezig.

    De eerdergenoemde lichtkoepels waren, op één koepel na, op geen enkele wijze tegen valgevaar beveiligd, ook de hierna te noemen koepel niet.

    De val van slachtoffer vond plaats toen hij bij het verplaatsen van stalen vloerplaten, terwijl hij achterwaarts liep, op het plexiglas van een lichtkoepel stapte en daar doorheen zakte.

    Risico-inventarisatie

    In het dossier is als bijlage twee bij het door de Arbeidsinspectie opgestelde proces-verbaal naar aanleiding van het ongeval een “Veiligheid en Gezondheidsplan uitvoeringsfase” voor het onderhavige bouwproject gevoegd. Dit plan is afkomstig van verdacht Bouwbedrijf. In hoofdstuk 6, getiteld “Project Risico Inventarisatie en Evaluatie”, staan verschillende risico’s vermeld voor de gezondheid of veiligheid van het personeel bij de uitvoering van de werkzaamheden met daarbij de daartegen te nemen maatregelen, maar niet is aangekruist welke van die risico’s voorzienbaar werden geacht en welke van de genoemde maatregelen zouden moeten worden genomen om verwezenlijking van die risico’s te voorkomen.

    In paragraaf 6.7.2 van dit plan, die ziet op het werken op platte daken, is onder meer het risico van het vallen in daksparingen die niet zijn beveiligd opgenomen. Als eventuele beveiligingsmaatregelen worden daarbij genoemd:

    tijdelijke afdekking;
    vangnetten onder de sparing;
    tijdelijke leuningen rondom.
    Het standpunt van het Openbaar Ministerie

    De officier van justitie heeft gevorderd dat het ten laste gelegde feit bewezen wordt verklaard. Ter voorkoming van het op de bouwplaats bestaande levensgevaarlijke valgevaar, waar de werkgever van op de hoogte was, heeft de werkgever geen voorzieningen getroffen, waartoe hij wel verplicht was.

    Het standpunt van de verdediging

    De verdediging heeft zich op het standpunt gesteld dat het gevaar dat een werknemer door een lichtkoepel zou vallen niet reëel was en daarmee niet voorzienbaar, omdat niet voorzienbaar was dat een medewerker met het volle gewicht op een lichtkoepel zou gaan staan, nu die lichtkoepel dat gewicht niet kon dragen. De kans dat een medewerker zou struikelen was vanzelfsprekend wel aanwezig, maar het risico dat een werknemer daarbij door een koepel heen zou vallen was niet reëel. Het valgevaar ter plaatse was daarmee niet reëel, om welke reden de Arbo-coördinator van verdacht Bouwbedrijf deze lichtkoepels niet heeft opgenomen in de risico-inventarisatie. Het is onjuist om de lichtkoepels aan te merken als “daksparingen”, zoals genoemd in paragraaf 6.7.2 van het Veiligheids- en Gezondheidsplan uitvoeringsfase.

    Voorwaardelijk opzet impliceert voorzienbaarheid. Bij gebrek aan een voorzienbaar valgevaar was geen sprake van voorwaardelijk opzet, zodat verdachte van het ten laste gelegde moet worden vrijgesproken.

    Het oordeel van de rechtbank

    Valgevaar

    Op het dak waren verschillende lichtkoepels aanwezig die niet-mandragend waren. Op het dak, waar de lichtkoepels zich bevonden, moesten werknemers werkzaamheden verrichten. Daardoor bestond het risico dat een werknemer door een van de lichtkoepels zou vallen. Doordat de hoogte tussen het dak en de onderliggende vloer tussen de 6 en 7 meter was, leverde dat valgevaar tevens levensgevaar op.

    De verdediging heeft het voorgaande niet betwist, maar zij heeft betoogd dat dit valgevaar niet reëel en voorzienbaar was, omdat tevens voor de werknemers – vanwege dit gevaar – evident moest zijn dat zij niet op de lichtkoepels moesten gaan staan. Verdachte heeft ter zitting verder verklaard dat het risico dat iemand door een lichtkoepel zou vallen niet is onderkend.

    De rechtbank verwerpt dit verweer.

    De veiligheid op een arbeidsplaats moet zijn gewaarborgd, ongeacht het handelen en de eigen verantwoordelijkheid van werknemers. Werknemers moeten zich daar immers veilig kunnen bewegen om hun werkzaamheden te kunnen verrichten zonder daarbij hun aandacht op de werkomgeving in plaats van op hun werkzaamheden te moeten vestigen. Het is de plicht van de werkgever om hen van op de bouwplaats aanwezige risico’s, zoals in dit geval het valgevaar, te vrijwaren. Die zorgplicht houdt mede in dat de werkgever zijn werknemers moet beschermen tegen eigen fouten of onvoorzichtigheden.

    Op het dak was het valgevaar temeer reëel omdat de ruimte tussen de verschillende koepels en daarmee de bewegingsruimte voor de werknemers beperkt was, zoals blijkt uit de foto’s op de eerste pagina van bijlage een van het genoemde proces-verbaal. Daar komt nog bij dat één van de werkzaamheden die ter plaatse moesten worden verricht, het dragen van lange zware stalen vloerplaten over het dak was. Zulk werk is fysiek veeleisend, hetgeen de werknemers belemmert in hun bewegingen en beperkt in hun aandacht voor de omgeving waardoor de kans op ongelukken wordt vergroot.

    Wetenschap bij verdachte

    Verdachte moet naar het oordeel van de rechtbank de aanwezigheid van dit gevaar redelijkerwijs hebben onderkend omdat dit gevaar in dit geval evident aanwezig was. Zoals uit het voorgaande blijkt, was de bewegingsruimte op het dak beperkt en was tenminste één van de koepels voorzien van een sticker met de waarschuwing dat daarop niet mocht worden gelopen. Een enkele blik voorafgaande aan de uitvoering van de werkzaamheden, moet dan ook voldoende zijn geweest om het gevaar te signaleren. Daarbij komt nog dat in het meergenoemde Veiligheid en Gezondheidsplan het gevaar op vallen in de door de koepels afgesloten daksparingen was vermeld en de tegen dat gevaar te nemen maatregelen stonden genoemd. In het plan hadden dan ook het gevaar en de daartegen te nemen maatregelen kunnen en moeten zijn aangekruist. De rechtbank acht aannemelijk dat met de term daksparing zoals gebezigd in het plan tevens werd gedoeld op een daksparing die wordt afgedekt door een niet mandragende lichtkoepel omdat uit veiligheidsoogpunt de aanwezigheid van een dergelijke afdekking geen verschil maakt.

    Ook als dat anders zou zijn, baat dat de werkgever niet omdat blijkens de verklaringen van persoon 1 en 2 die met slachtoffer de stalen vloerplaten hebben verplaatst, de uitvoerder van verdacht Bouwbedrijf zo niet voorafgaande aan dan in elk geval tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden het gevaar van vallen door de koepels daadwerkelijk heeft onderkend.

    Conclusie rechtbank

    Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de verdachte bewust en daarmee opzettelijk heeft nagelaten om – kort gezegd – voor de lichtkoepels op het dak de ingevolge artikel 3.16 van het Arbo-besluit voorgeschreven voorzorgsmaatregelen te nemen, terwijl zij redelijkerwijs moest weten dat daardoor levensgevaar ontstond en ernstige schade aan de gezondheid van haar werknemers te verwachten was. Daarmee acht de rechtbank het ten laste gelegde in de opzettelijke variant bewezen.

    Strafoplegging

    De rechtbank veroordeelt verdachte tot een geldboete ter hoogte van € 30.000.

    Verdachte droeg als werkgever de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en het welzijn van haar werknemers op het werk. Uit dien hoofde was zij verplicht om maatregelen tegen op de arbeidslocatie aanwezige gevaren te nemen. Dat heeft verdachte nagelaten. Daardoor kon het noodlottige ongeval gebeuren. Het voorgaande rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan, temeer omdat de rechtbank de indruk heeft gekregen dat verdachte nog steeds niet inziet dat zij een bijzondere zorgplicht heeft tegenover haar personeel om hen voor ongevallen te behoeden ook al zouden die ongevallen mede het gevolg kunnen zijn van een mindere mate van oplettendheid van haar personeel. Die indruk is gewekt doordat de vertegenwoordiger van verdachte ter terechtzitting heeft verklaard dat hijzelf niet op de lichtkoepel zou zijn gaan staan en dat zijn bedrijf met de kennis van nu maatregelen had behoren te nemen.

    Ten nadele van verdachte weegt de rechtbank voorts mee dat verdachte blijkens het haar betreffende uittreksel uit de justitiële documentatie in een periode van 5 jaar voor het ongeval reeds eerder voor een soortgelijk strafbaar feit is veroordeeld en een transactie is aangegaan. Daaruit heeft verdachte kennelijk voordat zij aan het werk aan het gebouw A begon, onvoldoende lering getrokken.

    De rechtbank ziet daarin nu wel enige verandering. Uit de door de raadsvrouw overgelegde stukken lijkt binnen het bedrijf van verdachte een sterker bewustzijn te zijn ontstaan om bedrijfsongevallen te voorkomen. Ook weegt de rechtbank mee dat verdachte haar financiële verantwoordelijkheid tegenover de nabestaanden heeft genomen, zij het – vooralsnog – niet zonder voorbehoud zoals de raadsvrouw heeft betoogd.

  3. Vader rijdt eigen kind (2) dood met vorkheftruck

   Bij een ongeval met een vorkheftruck op een feestterrein in Cothen is vanmorgen een peuter om het leven gekomen. Volgens de arbeidsinspectie werd het voertuig bestuurd door de vader van het kind.

   Dat meldt RTV Utrecht.

   Het kind is volgens de woordvoerder twee jaar oud. De traumahelikopter was snel ter plekke, maar dat heeft niet meer mogen baten.

  4. Matroos (32) uit Surhuisterveen verdronken

   Een 32-jarige matroos uit Surhuisterveen is zaterdagnacht verdronken in het Duitse Rhein-Herne-kanaal. De man viel tijdens het afmeren overboord van een Nederlandse tanker.

   De schipper verloor de man uit Surhuisterveen rond 4.45 uur uit het oog en hij sloeg meteen alarm. Er werd drie uur lang gezocht naar de vermiste man en het lichaam werd in de vroege zondagochtend rond 7.40 uur gevonden. Er is door de waterpolitie van Duisberg een onderzoek ingesteld naar de exacte toedracht van het ongeval.

   Bron: Wâldnet.nl 13-6-2011

  5. zondag 12 juni 2011

   Dodelijk bedrijfsongeval in scheepswerf Foxhol
   Een 39-jarige man uit Froombosch (Slochteren) is vrijdagmorgen om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval op een scheepswerf in Foxhol. De man werkte aan een schip, toen een zwaar metalen voorwerp, door nog onbekende oorzaak, losraakte en de man tegen de borst sloeg. Het slachtoffer was meteen buiten bewustzijn en werd lange tijd gereanimeerd. De traumaheli kwam ter plaatse, maar dat mocht niet meer baten. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.
   RTV Noord, 12 juni 2011

  6. Man overleden bij repareren heftruck
   Een 26-jarige man uit Hoogwoud is vrijdagmiddag overleden bij een bedrijfsongeval in Egmond-Binnen.Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur op de Herenweg. Het ongeval gebeurde tijdens het repareren van een heftruck. Door nog onbekende oorzaak raakte de hefmast los waarna deze naar beneden viel. De man raakte daarbij bekneld tussen de hefmast en het motorblok van het voertuig.
   Hij kon niet meer worden gered en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
   Noordhollands Dagblad, 10 juni 2011

  7. Schilder overleden na val van 9e etage
   Maandag is aan de Jan Steenstraat in Maassluis een 38 jarige-schilder overleden nadat hij van de 9e verdieping van een flat viel. De man was op het balkon van de flat aan het werk. Bij zijn werkzaamheden stond hij op een trappetje. Door nog onbekende oorzaak verloor de man zijn evenwicht en is daarna over de reling gevallen. De traumahelikopter werd met spoed naar de flat gestuurd, maar de hulp mocht niet meer baten. De man is direct overleden aan zijn verwondingen. Er zal o.a. door de Arbeidsinspectie een onderzoek worden ingesteld naar de toedracht van het ongeval.
   Blikopnieuws, 6 juni 2011

  8. Dodelijk bedrijfsongeval in Echteld
   Bij MDE Machinebouw aan de Wijenburgsestraat in het Betuwse Echteld is woensdag een 28 jarige-man om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. De man is met zijn hoofd bekneld geraakt in de scharen van het hefmechanisme toen hij een zogenoemde schaarhoogwerker aan het repareren was. Hij is ter plekke overleden. Het bedrijf maakt landbouwmachines.

   Omroep Gelderland, 1 juni 2011

  9. Man (25) door elektrocutie gedood
   Een 25-jarige Nieuwleusenaar is donderdagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Hasselt. De man was aan het werk bij een bedrijf aan de Hanzeweg. Hij kwam om het leven door elektrocutie, vermoedelijk door zijn gereedschap, meldt de politie.

   De Stentor, 27 mei 2011

  10. Man sterft na aanrijding door dieplader

   (Novum) – Een 25 jarige-medewerker van een bedrijf in Dongen is donderdagmiddag 26 mei om het leven gekomen door een ongeval. Vermoedelijk is de man overreden door een dieplader. De bestuurder zag het slachtoffer over het hoofd. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. Dat meldt de politie.

   Rond 15.30 uur is het ongeluk gebeurd bij een bedrijf aan de Eindestraat in de Brabantse plaats. Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar reanimatiepogingen mochten niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De politie is een onderzoek gestart naar het ongeluk. Ook de arbeidsinspectie is ingelicht. Andere werknemers zijn opgevangen door slachtofferhulp.

  11. Dood na beknelling
   Op het terrein van Verbrugge Terminals in Ritthem is dinsdagmiddag een 47 jarige-Duitse man omgekomen door een bedrijfsongeval. De man raakte rond 16.05 uur op het terrein aan de Engelandweg bekneld tussen staal. Twee ambulances, een motorambulance en de traumahelikopter uit Rotterdam werden opgeroepen. De helikopter is uiteindelijk niet meer ter plekke geweest.
   De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend gemaakt

   PZC, 25 mei 2011

  12. zaterdag 21 mei 2011
   Dood na beknelling

   Een 29-jarige man uit Oegstgeest is vrijdagmiddag overleden nadat hij bij een zuivelproducent in Hoornaar bekneld raakte tussen de cabine en de container van zijn geparkeerde vrachtwagen. De container was plotseling verschoven. De inzet van de opgeroepen hulpdiensten mocht niet meer baten, de man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

   Hart van Nederland, 20 mei 2011

  13. vrijdag 20 mei 2011
   Stigas controleert windschermen na dodelijk ongeval Stigas controleert windschermen na dodelijk ongeval Veiligheidsadviseurs van de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) controleren de komende tijd extra op de veiligheid van windschermen die in de veehouderij worden gebruikt. Het noodlottig ongeval waarbij maandag een 5-jarig meisje uit Buurse verstrikt raakte in zo’n scherm en overleed, is de aanleiding tot verscherpte controle. Er wordt gekeken of er een beveiliging op het oprolsysteem zit. Of die werkt en of die wordt onderhouden. De Arbeidsinspectie rondt momenteel een onderzoek af naar de veiligheid van de systemen. De aanleiding is een dodelijk ongeval in mei vorig jaar. Toen overleed een 8-jarig jongetje in buurtschap Den Velde bij Hardenberg doordat hij bekneld raakte in een automatisch windscherm. De rolgordijnen worden gebruikt in loopstallen om het stalklimaat te regelen en koeien tegen slecht weer te beschermen. De schermen worden opgetrokken tussen de lage stalmuur en het staldak. Melkveehouder Hendrik Gersen uit Markelo heeft bewust gekozen voor een scherm dat hij met de hand kan oplieren. „Automatische systemen zijn veel te gevaarlijk. Die moesten verboden worden.” De ‘zelfdenkende gordijnen’ zijn in trek omdat deze passen in het concept van een duurzame melkveehouderij. Een bedrijf met die status kan belastingvoordeel behalen. „Dat weegt niet op tegen het gevaar”, vindt Gersen. Voor kinderen is de boerderij een riskante omgeving. Jaarlijks overlijden gemiddeld vijf jongeren. Vergeleken met stadskinderen belandt boerderijjeugd twee keer zo vaak in een ziekenhuis. Tubantia, 20 mei 2011

   1. 'Veehouders kiezen voor onveilige stalgordijnen'
    zaterdag 11 februari 2012, 13.51 uur

    Ondanks enkele tragische ongevallen vragen sommige veehouders nog steeds expliciet naar goedkopere, onveilige stalgordijnen. Dat zegt directeur Geert Vervaeke van het gelijknamige stalsystemenbedrijf, deze week in het vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst.

    'Ze bepalen hun keuze puur op basis van de laagste prijs. Daartoe vragen ze om offertes van systemen zonder de prijsverhogende veiligheidsmaatregelen. Ze willen bewust een risico aangaan', aldus Vervaeke.

    Een onveilig systeem mag een fabrikant niet aanbieden, leveren of monteren. Als iemand echter een systeem zonder klimaatcomputer laat monteren, dat ervoor zorgt dat de gordijnen op- en neergaan, zijn de veiligheidseisen aanzienlijk minder. 'Als zo iemand er achteraf alsnog een klimaatcomputer op aansluit, gebeurt dit buiten ons zichtveld.'

    Vrijwaren
    Om zich te vrijwaren voor de mogelijke gevolgen en de veehouder te wijzen op de risico’s van zijn handelen, laat Vervaeke steeds een overeenkomst tekenen waarin de veehouder verklaart dat hij het indienststellingsrapport, de gebruikershandleiding en de EU-verklaring van overeenstemming heeft ontvangen en gelezen.

    'Nadat we deze ondertekend hebben terugontvangen, verstrekken we pas garantie en krijgt de installatie het CE-certificaat en CE-label. Plaatst men later andere onderdelen op onze uitvoering, al dan niet conform CE, dan vervalt het CE-certificaat op ons deel van de installatie.'

    Controles
    De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) controleert sinds 1 februari bij leveranciers, fabrikanten en veehouders of de systemen deugdelijk zijn. Als de Inspectie een onveilig werkend scherm aantreft, kan de installatie verzegeld worden. Daarna wordt bekeken wie dit is aan te rekenen en of er verdere sancties volgen.

    De inspecteur kan vragen naar de informatie die door de fabrikant is verstrekt en tevens de gebruiksaanwijzing en verklaring van overeenstemming te tonen.

    • Lees meer hierover, deze zaterdag in vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst.

   2. Europese norm voor stalschermen in de maak

    Delft – In navolging van de Nederlandse veiligheidsnorm voor stalschermen wordt nu gewerkt aan een Europese norm om de kans op ongelukken te verkleinen
     
    Dat meldt Bart van Cleef, consultant bij het NEN,  het Nederlands Normalisatie-instituut.
    Na ongelukken met automatische stalschermen in 2010 waarbij zowel in als buiten Nederland een aantal kinderen om het leven is gekomen, vroeg de Arbeidsinspectie het NEN een veiligheidsnorm voor stalschermen te ontwikkelen. Ook werden duizenden stalschermsystemen op last van de Arbeidsinspectie aangepast.
    De opgestelde norm, de Nederlands Technische Afspraak 8344,  is samen met diverse producenten van stalgordijnen opgesteld en in juni 2012 gepubliceerd. Hoewel een NTA in principe vrijblijvend is kan hij wel dringend door de Arbeidsinspectie worden geadviseerd. De norm bevat onder meer een stappenplan voor risicobeoordeling. Ook is er een checklist om risico’s te verminderen en ongelukken te voorkomen.
    Het NEN heeft  voor de ontwikkeling van een Europese norm een voorstel ingediend bij CEN, de European Committee for Standardization, in Brussel.  Ook in andere landen, zoals Duitsland, België en Denemarken, hebben ongelukken met stalschermen plaatsgevonden. Het voorstel  is aangenomen  en inmiddels is er een werkgroep opgericht waarvan het NEN het secretariaat voert. De eerste vergadering staat eind februari 2013 gepland.
    In 2013 gaat de NEN van start met de Nederlandse normcommissie die de ontwikkelingen van de nieuwe Europese norm volgt en hier ook invloed op kan uitoefenen. Geïnteresseerden kunnen zich voor deelname aan de commissie melden bij het NEN in Delft.

    1. Inspectie SZW: fout stalgordijn aanpassen
     woensdag 16 oktober 2013, 13.01 uur

     1 | Inspectie SZW heeft bij zestien van de zeventien fabrikanten en importeurs van stalschermen gebreken geconstateerd bij de door hen geleverde producten. Deze schermen voldeden niet aan de veiligheids- en gezondheidseisen en moeten worden aangepast.

     De inspectiedienst heeft in 2011 en 2012 met betrekking tot een aantal verschillende arbeidsmiddelen controles uitgevoerd met als doel de veiligheid van arbeidsmiddelen te verhogen. De resultaten zijn deze week gepresenteerd.

     Het gevaar van een stalgordijn zit volgens Inspectie SZW in de rol van het gordijn. Mensen kunnen hierin bekneld raken. Ook zijn de aandrijvingen onvoldoende afgeschermd.

     Stilleggen
     De fabrikanten en distributeurs van de schermen moesten de handel stilleggen en gebruikers op de hoogte stellen van de gebreken. Ook moesten ze zorgen voor tijdelijke veiligheidsmaatregelen.

     De fabrikanten en distributeurs die in de afgelopen jaren naar schatting 3.500 van dergelijke gevaarlijke stalschermen hadden geleverd, brengen nu structurele verbeteringen aan.

  14. maandag 16 mei 2011
   Vrouw overlijdt na ongeval met tractor

   In de middag van 15 mei is een 47-jarige vrouw uit het Drentse Dwingeloo gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. Zij is vermoedelijk gevallen en daarna overreden door een tractor van het bedrijf. De traumahelikopter is aangevlogen en de vrouw is in zwaar gewonde toestand per ambulance overgebracht naar het Bethesda Ziekenhuis te Hoogeveen waar zij later die middag is overleden aan haar verwondingen.

   Politie Drenthe, 16 mei 2011

  15. do 12 mei 2011, 14:03
   Dode door ongeval met tractor

   EDE –  Een ongeval met een tractor in Ede heeft donderdagochtend het leven gekost aan de 17-jarige bestuurder. Dat meldde de politie.

    
   Foto: Peter van Veen

   De jongen reed met de tractor plus oplegger over de Doesburgerdijk toen de tractor door onbekende oorzaak van de weg raakte. Het landbouwvoertuig belandde in een sloot, waarbij de 17-jarige bekneld raakte. De hulpdiensten konden de jongen nog bevrijden, maar hij overleed desondanks ter plekke aan zijn verwondingen.
   Jongeren tussen de 16 en 18 jaar mogen een tractor besturen met een speciaal rijbewijs, aldus een politiewoordvoerster. De politie liet donderdagmiddag weten dat de jongen daarover ook beschikte.

  16. dinsdag 10 mei 2011
   Schilder overleden na val

   Bij een pand aan de Gravenallee in Almelo heeft dinsdag rond 10.20 uur een ongeval plaatsgevonden, waarbij een 63-jarige man uit Bergentheim is overleden.

   De man was als schilder aan het werk en viel door onbekende reden van een hoogte van circa 5 meter naar beneden. De man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

   Politie Regio Twente, 10 mei 2011

  17. Medemblik, maandag 9 mei 2011

   Een 59-jarige man uit De Rijp raakte maandagochtend rond 10.20 uur dodelijk gewond bij een ongeval op de Koggerandweg. De man reed hier op een hagelnieuwe trekker en botste door onbekende oorzaak tegen een viaduct. De man liep hierbij hoofd- en waarschijnlijk, inwendig letsel op. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis alwaar hij later in de middag overleed aan zijn verwondingen.

    

  18. Dodelijk bedrijfsongeval bij Tata Steel
   Bij staalfabriek Tata Steel in IJmuiden is dinsdagmorgen een 50 jarige-medewerker bij een bedrijfsongeval om het leven gekomen. Over leeftijd en woonplaats van het slachtoffer kon een woordvoerder dinsdag nog niets zeggen, omdat zijn familie nog niet is ingelicht.

   De medewerker raakte rond half elf beklemd in een installatie in Kooksfabriek 1 van Tata. De komst van hulpdiensten mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

   De Telegraaf, 26 april 2011

  19. wo 20 apr 2011, 18:40
   Man overlijdt door bedrijfsongeval in Breda
   BREDA – Een 57 jarige-medewerker van een papierbedrijf aan de Speelhuislaan in Breda is woensdagmiddag overleden nadat hij bekneld was geraakt tussen pakken papier. Dat heeft een woordvoerster van de politie laten weten.

   Collega's vonden de beknelde man. Toen de hulpdiensten bij het bedrijf aankwamen, was de man al gestorven. De oorzaak van het bedrijfsongeval is nog niet bekend. Over de identiteit van de man kon de politie nog niks zeggen.

   1. Hoge boete geëist na dodelijk ongeval bij Van Puijfelik Breda

    Geplaatst op 21 februari 2013

    Bekijk ook…

    Van Puijfelik Breda vervolgd om fataal ongeval

    Op het bedrijfsterrein van Van Puijfelik overleed op 20 april 2011 een 57-jarige heftruckchauffeur uit Teteringen. Volgens de officier heeft het bedrijf verzuimd maatregelen te nemen om ongevallen als dat van die twintigste april te voorkomen.
    "Een ongeval als dit hoeft niet te gebeuren als er duidelijke afscheidingen zijn op het terrein waar mensen veilig kunnen lopen", zo meent de officier. Volgens hem wijzen de zware verwondingen op het lichaam van het slachtoffer erop dat hij is overreden en door een vorkheftruck vooruit geduwd. Chauffeurs die zeer omvangrijke en honderden kilo's wegende papierbalen verplaatsen zouden veel vaker achteruit moeten rijden om zicht te houden op het terrein, vindt mr. Koolen. "Het bedrijf is daar eerder op gewezen, maar het heeft geen maatregelen getroffen. Gemakzucht speelt hier ook een rol. Nu is het slachtoffer aangereden en klemgereden en door een enorme stuwing in het hoofd overleden."
    Raadsman Rogier Hörchner bestrijdt dat. "Het is absoluut niet gegaan zoals de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie veronderstellen. Het kan heel goed zijn dat het slachtoffer naar iets van waarde aan het snuffelen was tussen de papierbalen. Dat deed hij wel meer. Hij kan daarbij klem geraakt zijn. Hij kan ook onwel geworden zijn. Maar blijkbaar moet er iemand boeten voor zijn dood en dat is dan maar Van Puijfelik, nadat Justitie aanvankelijk een andere heftruckchauffeur verdacht van het aanrijden van zijn collega." Uitspraak over twee weken.

   2. do 07 mrt 2013, 22:27
    Bedrijf krijgt boete voor dodelijk ongeluk

    AMSTERDAM – 
    Een papierverwerker uit Breda moet een boete van 15.000 euro betalen voor een dodelijk ongeluk van een werknemer. De 57-jarige medewerker was 2 jaar geleden aangereden door een heftruck en bekneld geraakt tussen pakken papier. De rechtbank in Breda heeft de boete donderdag opgelegd, aldus Omroep Brabant.

    Het was niet duidelijk waar het personeel van het bedrijf Van Puijfelik tijdens het werk veilig kon lopen. Dat betekent volgens de rechters dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om een aanrijding te voorkomen. Op het terrein was al eerder een dodelijk ongeluk.
    Het Openbaar Ministerie had een boete van 25.000 euro geëist, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk.

  20. dinsdag 19 april 2011
   Man verdrinkt bij bedrijfsongeval

   Een 55-jarige man uit Makkum is maandag verdronken in de Harlinger Industriehaven, nadat hij met een soort glazenwassersbak van de kade was gevallen.

   De man was met een collega voor een watersportbedrijf op hoogte aan het werk aan een dokdeur. Toen de werkbak op de kade was gezet, stapte een collega eruit. De bak raakte daarna uit balans.

   De man viel vervolgens met bak en al in het water. Het slachtoffer kon niet meer wegkomen. Duikers van de brandweer hebben de man uit het water gehaald, maar konden hem niet meer redden.

   Nu.nl, 18 april 2011

   1. Man verdronken bij werk in haven Harlingen

    Mail naar:

    Naam afzender
    Email afzender

    Opmerkingen
    Annuleren Verstuur

    ——————————————————————————–

    (Novum) – In de haven van Harlingen is maandagmiddag een man overleden. Nadat hij werkzaamheden had verricht aan een hoge kraan kantelde het bakje waarin hij zat. Het bakje, dat op dat moment op de kade stond, raakte te water. De man raakte verstrikt in de kettingen het was bevestigd en verdronk, laat een politiewoordvoerder weten.

    De kraan, die gebruikt wordt door een watersportbedrijf om jachten op de wal te takelen, moest worden aangepast. Hoe het bakje op de kade in onbalans kon raken is nog onduidelijk. Mogelijk waren de kettingen verkeerd losgemaakt of was het de bak verkeerd op de kade gezet. De Arbeidsinspectie onderzoekt de precieze toedracht.

    Duikers van de brandweer hebben de man nog geprobeerd te redden, maar dat was tevergeefs. De identiteit van het slachtoffer wordt bekendgemaakt zodra zijn familie is ingelicht.

    Uitgegeven op Maandag 18 april 2011 om 17:36:

  21. donderdag 14 april 2011Agent doodgeschoten in Baflo
   In de Groningse plaats Baflo zijn een agent en een vrouw door geweld om het leven gekomen. De agent (48) werd doodgeschoten, de doodsoorzaak van de vrouw is nog niet bekend. Er is een verdachte (25) opgepakt.

   Rond acht uur gisteravond kreeg de politie een melding van mishandeling in een huis aan de Heerestraat. Binnen lag de nog onbekende dode vrouw.

   De vermoedelijke dader was naar het station gevlucht. Daar ontstond een schietpartij, waarbij de agent omkwam en een andere agent, een omstander en de verdachte gewond raakten. Het is niet duidelijk wat er is gebeurd.

   NOS Teletekst, 14 april 2011

  22. maandag 11 april 2011Fataal bedrijfsongeval steenfabriek Tolkamer
   Een bedrijfsongeval op waalsteenfabriek De Bylandt in Tolkamer is een medewerker (36) fataal geworden. Hij overleed ter plekke. De man kwam onder de machine die bakstenen stapelt.

   Collega’s van het slachtoffer zijn ontdaan. Voor hen is Slachtofferhulp ingeschakeld. Twee van hen hebben de man onder de machine vandaan gehaald. Brandweerlieden en ambulancepersoneel hebben nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren.

   De brandweer rukte uit met met twee tankautospuiten van Rijnwaarden en een hulpverleningsvoertuig uit Zevenaar. De ambulance was met drie auto’s ter plaatse. Ook de traumaheli werd ingeschakeld.

   De Gelderlander, 11 april 2011

  23. maandag 4 april 2011

   Man overlijdt na val in vergistingssilo
   Bij een bedrijfsongeval aan de Oosterringweg bij Luttelgeest is vanmorgen een 35 jarige- man overleden. De monteur stond bovenop een vergistingssilo en is daar door nog onduidelijke oorzaak in gevallen en raakte bedolven. De politie geeft de identiteit van het slachtoffer vrij als zijn familie op de hoogte is gebracht.

   Bij de reddingsactie die werd ingezet, waren een traumahelikopter, brandweer, politie en ambulance personeel betrokken. Dit mocht niet baten. De 10 meter hoge silo wordt leeggepompt om het slachtoffer te kunnen bergen.

   Steenwijker Courant, 4 april 2011

  24. vr 01 apr 2011, Twee doden in kunstmestfabriek
   SLUISKIL – Bij een bedrijfsongeval bij Yara in Sluiskil zijn vanavond twee personen, een twintiger en een dertiger, met de Bosnische nationaliteit, om het leven gekomen. Het incident vond even voor tien over zeven plaats bij de meststoffenproducent aan de Industrieweg (N686), havennummer 2111. Er werden diverse (bedrijfs)brandweer- en ambulanceteams opgeroepen. Ook de traumahelikopter uit Rotterdam kwam ter plekke. Voor het ongeluk werd ook het begin dit jaar officieel gestartte gezamelijke hoogtereddingsteam (Rope Rescueteam) van de brandweer en de politie opgeroepen. Er was ook een hoogwerker van de brandweer Terneuzen ter plaatse. Twee werknemers zouden op het terrein in een tank zijn gevallen. Ze werden gereanimeerd. Volgens politiewoordvoerster Esther Boot zijn er twee personen overleden. De Arbeidsinspectie en de technische recherche doen onderzoek naar het ongeluk. Yara Sluiskil B.V. produceert en verkoopt stikstofhoudende meststoffen, en in mindere mate, technische chemicaliën.

   1. Boete geëist voor ongeval met twee doden

    18 APR 2016

    MIDDELBURG – De aannemers Uhde en Hertel zouden een boete moeten krijgen van 200.000 euro omdat ze te weinig hebben gedaan om een arbeidsongeval in 2011 in Sluiskil te voorkomen.

    Daarbij kwamen twee werknemers om het leven. Die eis sprak het Openbaar Ministerie maandag uit.

    Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil had de twee aannemers ingehuurd voor werkzaamheden aan een tank. Uhde en Hertel huurden op hun beurt werknemers van een Bosnisch bedrijf in voor de klus. De twee werknemers kwamen om toen zij laswerkzaamheden moesten uitvoeren aan een tank. Die tank was volgelopen met formeergas. Dat gas zorgt ervoor dat er onvoldoende zuurstof in de ruimte is.

    ,,Als werkgever heb je de verplichting om zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving en daarin zijn Uhde en Hertel niet geslaagd. Dat reken ik beide bedrijven aan”, aldus de officier maandag op de zitting.

    De ingehuurde Bosnische medewerkers hadden geen eigen veiligheidsdeskundige en waren dus afhankelijk van de veiligheidskundigen van Uhde en Hertel. Die gaven de veiligheidsinstructies in het Duits, een taal die de werknemers onvoldoende beheersten. Daarnaast hadden de veiligheidskundigen de risico’s in kaart moeten brengen. ,,Door zo te werken kan aan Uhde en Hertel de dood van deze twee medewerkers verweten worden”, zei de officier.

    De rechtbank doet op 6 juni 2016 uitspraak.

    1. Boete van EUR 200.000 geëist voor arbeidsongeval

     18 Apr 2016 | Arbeidsomstandigheden

     .

     Het Functioneel Parket heeft op maandag 18 april in de rechtbank in Middelburg een boete van in totaal 200.000 euro geëist tegen zowel Uhde Gmbh als Hertel Gmbh, omdat zij volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende hebben gedaan om een arbeidsongeval te voorkomen. Twee werknemers kwamen in april 2011 om het leven bij laswerkzaamheden met formeergas aan een tank op een bedrijventerrein in Sluiskil: “Als werkgever heb je de verplichting om zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving en daarin zijn Uhde en Hertel niet geslaagd. Dat reken ik beide bedrijven aan.” zei de officier op zitting.

     Uit het onderzoek door de Politie en Inspectie SZW blijkt dat de twee werknemers zijn omgekomen doordat de tank waaraan zij de laswerkzaamheden moesten uitvoeren, was volgelopen met formeergas. Dat gas zorgt ervoor dat er onvoldoende zuurstof in de ruimte is. Het bedrijf in Sluiskil had voor een in aanbouw zijnde installatie de aannemers Uhde en Hertel ingehuurd voor werkzaamheden aan een tank, die op hun beurt weer werknemers van Bosnisch bedrijf inhuurden. De ingehuurde werknemers van dat bedrijf hadden geen eigen veiligheidskundige en waren dus afhankelijk van de veiligheidskundigen van Uhde en Hertel. Die gaven de veiligheidsinstructies in het Duits, een taal die de werknemers onvoldoende beheersten.

     Daarnaast hadden de veiligheidskundigen de risico’s in kaart moeten brengen van het formeergas waar de twee werknemers mee werkten in een besloten ruimte. Dat zou niet op een goede manier in kaart zijn gebracht, waardoor men niet bedacht was op de gevaren en risico’s van het werken met het gas. “Door zo te werken kan aan Uhde en Hertel de dood van deze twee medewerkers verweten worden. Zij waren verantwoordelijk voor de veiligheid van de door hen ingehuurde werknemers” zei de officier van justitieop zitting.

     Veiligheidscultuur onvoldoende

     Het was niet de eerste keer dat de veiligheidsvoorschriften onvoldoende nageleefd werden, zo blijkt uit het onderzoek. Er zou sprake zijn geweest van een gebrekkige organisatiestructuur en onvoldoende controle op naleving van veiligheidsvoorschriften: “Veiligheidskundigen waren afhankelijk van de informatie die er bij de aanvraag van de werkvergunning werd ingevuld.

     De enige manier om na te gaan wat er feitelijk gebeurde, was door te gaan kijken en dat werd niet of nauwelijks gedaan” zei de officier op zitting. Ze somde nog meer voorbeelden op: “De werkvergunningen waren bedoeld voor een situatie van een in bedrijf zijnde installatie en niet voor een in aanbouw zijnde installatie. De werkvergunningen niet toegesneden op deze situatie hetgeen voor verwarring en onduidelijkheid zorgde. Daarnaast was er wel iemand die veiligheidsinstructies vertaalde voor werknemers, maar er werd niet gecontroleerd of de werknemers de instructies wel begrepen hadden.” Er werd ook niet gevraagd naar het gebruik van hulpgassen bij het lassen, wat wel had moeten gebeuren, aldus het OM.

     De gevaren van het gebruik van (hulp) gassen zoals formeergas bij het lassen zijn bij de bouw van de installatie onvoldoende onderkend. De risico’s zijn onderschat met de gevolgen van dien. De hulpdiensten die na het arbeidsongeval ter plaatse kwamen waren onvoldoende op de hoogte van waar de slachtoffers zich bevonden. Er was geen veiligheidskundige meer aanwezig.

     De hulpdiensten zijn ook niet gewaarschuwd voor de mogelijke aanwezigheid van het (explosieve) gas. “Het niet de vraag of het mis zou gaan, het was alleen de vraag wanneer het mis zou gaan” zei de officier: “Als je welbewust en weloverwogen een onveilige werkomgeving creëert doordat je de van toepassing zijnde regels met voeten treedt en bovendien structureel en over een langere periode, dan kan je verwachten dat het fout gaat. Ze hadden kunnen weten dat door zo te werken op enig moment iemand schade zou oplopen.

     Dat risico hebben ze welbewust gecreëerd en aanvaard en derhalve daarmee de eventuele gevolgen ook op de koop toe genomen.” De officier van justitie noemde het op zitting een ernstig misdrijf: “De werknemer bevindt zich in een afhankelijk positie en heeft behalve het nemen van ontslag niet zo heel veel opties om uit te kiezen.

     Als werknemer ben je betrekkelijk weerloos en overgeleverd aan je bazen.” Mede daarom vindt de officier van justitie een boete van in totaal 200.000 euro passend.

     De rechtbank doet op 6 juni uitspraak.

     Bron: OM

     1. Aannemers geen schuld aan dodelijk ongeval Yara
      MIDDELBURG – Twee Duitse aannemers zijn vrijgesproken van schuld aan arbeidsongeval in 2011 in kunstmestfabriek Yara in Sluiskil. Dat heeft de rechter in Middelburg vandaag bepaald. Bij het ongeval kwamen twee Bosnische lassers om het leven.
      Gebrek aan zuurstof
      De lassers moesten werken aan een tank voor de nieuwe fabriek Ureum 7 op het terrein van Yara. Die tank bleek te zijn volgelopen met formeergas. Dat gas veroorzaakte een gebrek aan zuurstof in de tank. Beide mannen werden levenloos in de tank aangetroffen.

      Duitse bedrijven
      De lassers werkten via het Bosnische bedrijf RMLH, de onderaannemer van Hertel. Hertel was weer een onderaannemer van Uhde, de hoofdaannemer. Tegen de bedrijven, Uhde uit Dortmund en Hertel uit Leipzig, was een boete van 200.000 euro elk geëist.

      Uitspraak
      Volgens de rechtbank konden de bedrijven niet weten dat hun lassers de tank in zouden gaan. Daar was geen reden voor.

  25. wo 23 mrt 2011, 14:42

   Man komt om in bagger
   ASSENDELFT –  Bij baggerwerkzaamheden in een zijkanaal bij Nauerna (NH) is woensdagmiddag een 48-jarige man uit Friesland om het leven gekomen.
    

   De man was aan het werk in een kleine shovel op een rijnaak. Hij legde steeds hoopjes bagger klaar die vervolgens door een grote shovel vanaf de kant in een vrachtwagen werden geladen. Nadat hij op een gegeven moment werd vermist, vonden andere werknemers hem tussen de bagger in de laadbak van de vrachtwagen.

   Medische hulp mocht niet meer baten. De man overleed ter plaatse. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de oorzaak van het incident.

  26. Dode door ongeval met heftruck KELPEN-OLER

   zondag 27 mrt 2011, 16:30

   KELPEN-OLER – In Kelpen-Oler (Limburg) is zondagmiddag een 16-jarige jongen uit Koningsbosch om het leven gekomen toen de heftruck waarop hij reed omkiepte en hij onder het voertuig terechtkwam. Dat maakte de politie bekend.

   Het ongeluk gebeurde even voor drie uur zondagmiddag bij een bedrijf aan de Ellerweg. Ten tijde van het ongeval werd volgens de politie geen werk bij het bedrijf verricht. De jongen was op de heftruck gaan zitten en ermee gaan rijden op het bedrijfsterrein, waarbij de heftruck op een gegeven moment omkiepte.

   De inzet van een traumahelikopter mocht niet meer baten.

  27. Dood Tygo (11) dramatisch ongeval
     donderdag 12 april 2012 | 20:45 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 12 april 2012 | 20:46
   Tekstgrootte


   Voor het omgekomen jongetje in Nijkerk werden bloemen neergelegd.Foto archief: Ron Maat

    

   De dood van de elfjarige Tygo Rademaker uit Nijkerk in 2011 is het gevolg van een dramatisch ongeval waarvoor niemand aansprakelijk kan worden gesteld.

   Zie ook:

   Jongetje (11) overleden
   Bloemen en vlaggen halfstok eerbetoon aan verongelukte Tygo
   Ouders jongetje willen onderzoek rol gemeente

   Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie in Arnhem. Op zijn verzoek is naar de oorzaak van het ongeval onderzoek ingesteld door onder meer de Arbeidsinspectie en het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Er is onder andere gekeken naar de rol van de gemeente Nijkerk.

   Tygo raakte 23 maart vorig jaar bedolven onder een berg zand. Omstanders wisten hem wel te bevrijden, maar het bleek dat het slachtoffer inmiddels al lange tijd geen zuurstof meer had gehad. In de loop van de zaterdag na het ongeval werd duidelijk dat de hersenfuncties van Tygo waren uitgevallen. De familie besloot daarop zondag de behandeling stop te zetten. Korte tijd daarna overleed de jongen.

   Tygo stond bekend als een talentvol fietscrosser. Onder meer werd hij Fries kampioen, tweede tijdens het Twents kampioenschap en derde tijdens het Drentse- en Veluws kampioenschap.

   De gemeente had de berg zand laten storten in verband met werkzaamheden. Er waren geen hekken omheen geplaatst. De berg was, zo blijkt uit het onderzoek, wel op een veilige manier gestort. Tygo en een vriendje waren bezig een tunnel in het talud te graven. Op het moment dat het vriendje over de berg liep stortte de tunnel in.

   Dat maakt dat er volgens het Openbaar Ministerie sprake is van een dramatisch ongeval, waarvoor echter niemand aansprakelijk kan worden gesteld.

  28. Dode bij bedrijfsongeval in Blije

   maandag 21 maart 2011 Blije

   Bij een bedrijfsongeval aan de Heskamperweg onder Blije is maandagochtend een 51 jarige-man om het leven gekomen. De man werd door een vorkheftruck aangereden die achteruit reed. De bestuurder was op dat moment bezig om kratten in een vrachtwagen te laden.

   Naast twee ambulances kwam ook de traumahelikopter ter plaatse om het slachtoffer te stabiliseren. Zwaargewond werd hij onder begeleiding van een politiemotor per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Hij is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

  29. Tragisch bedrijfsongeval Veendam
   Bron: Politie Groningen
   11 maart 2011, 14:02
   Veendam – Bij een bedrijfsongeval op een bedrijfsterrein aan de Zwaaikom in Veendam is vrijdagochtend een tragisch ongeval gebeurd. Bij werkzaamheden aan een transportband kwam een 60-jarige werknemer uit Veendam man om het leven. De man was bezig om een storing van een haperende sorteerband te verhelpen. Toen de werknemer op de sorteerband stond kwam deze op enig moment plotseling weer in beweging. Hierdoor raakte het slachtoffer bekneld. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft het incident overgedragen aan de arbeidsinspectie. Zij zullen onderzoek doen…

  30. Dodelijk ongeval bij koekfabriek in Rotsterhaule
   Bij het bedrijf Modderman Koek- en Banketfabrieken in het Friese Rotsterhaule is in de ochtend van 28 februari een 20 jarige-man omgekomen. Hij viel door nog onbekende oorzaak en kwam op een 10 meter hoge silo terecht. Het gaat om een medewerker van een silo-reinigingsbedrijf. De technische recherche en de Arbeidsinspectie doen onderzoek naar het voorval.

   Modderman is producent van een groot assortiment koek- en banketproducten. Op jaarbasis worden meer dan 3.000 ton koek en 360 miljoen kruidnootjes geproduceerd. Het bedrijf exporteert naar circa 20 landen. Er wordt nauw samengewerkt met branchegenoot Haust, die de verkoop verzorgt.

   bron: Leeuwarder Courant, AD, 28/02/11

   Copyright ©2011 AgriHolland B.V.

  31. Drie Zeeuwse vissers vermist (1 maart 2011)
   DEN HELDER – Zeker tien tot twaalf kotters uit Arnemuiden hebben zich gevoegd bij de reddingswerkers die op zoek zijn naar drie vermiste vissers.
   Christiaan (27) en Mark de Ridder (22) en neef Erik Tange (20), twee broers uit Arnemuiden en hun neef uit Oost-Souburg worden vermist nadat hun garnalenkotter Nieuwpoort 28 ‘Mooie Meid’ dinsdagavond was omgeslagen voor de Franse kust bij Duinkerken. De kustwacht vreest dat de overlevingskans minimaal is, mede vanwege de lage watertemperatuur.

   Hun boot, die onder de Belgische vlag vaart, is ongeveer 25 mijl uit de kust omgeslagen. Belgische duikers zijn tot in de stuurhut van het omgekieperde schip kunnen komen, maar de opvarenden waren daar niet te vinden. Het schip ligt ondersteboven. De watertemperatuur is nog geen 8 graden.

   Met schepen, helicopter en duikers wordt naar de vermiste bemanning gezocht. Het ongeval gebeurde volgens de kustwacht om 23.15 uur. De zoekactie wordt gecoördineerd door de Franse kustwacht. Rond het middaguur verwacht het Kustwachtcentrum in Den Helder meer informatie te krijgen van de Fransen over de voortgang van de zoekactie naar de vermiste Zeeuwen.

   „Alle registers in de hulpverlening zijn opengetrokken”, aldus een woordvoerder van het Kustwachtcentrum. Hij acht de kans op overlevenden minimaal. „We zijn inmiddels uren verder en het water is ijskoud.”

  32. zaterdag 26 februari 2011

   Man overleden door vallende betonnen plaat

    

   Best – Vrijdagmorgen is rond 9.30 uur een 51-jarige bouwvakker overleden ten gevolge van een bedrijfsongeval aan de Ambachtsweg in Best. Volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie werd hij geraakt door een vallende betonnen plaat. De woonplaats van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.
   Het slachtoffer stond met een collega op de betonnen plaat, een vloerdeel op het moment dat deze naar beneden viel. De bouwvakker is daarbij geraakt.
   De traumahelikopter was ingeschakeld, maar de man is met een trauma-arts in een ambulance vervoerd naar een ziekenhuis in Tilburg, alwaar hij uiteindelijk is overleden.

   Eindhovens Dagblad, 25 februari 2011

  33. Snoeien wordt man fataal
   Regio   |   23 februari 2011   |   bron: WW BS Katwijk
   KATWIJK – Een 62 jarige man uit Hillegom die dinsdag bezig was met het snoeien van een boom in de achtertuin is door nog onbekende oorzaak uit de boom gevallen. Daarbij raakte de man zwaar gewond.

   Agenten hebben in afwachting van het ambulance personeel en de arts van het trauma team eerste hulp verleend. De traumahelikopter landde op een nabij gelegen vlakte en de arts en verpleegkundige zijn met een politiebus naar de man toegebracht. Ondanks de inspanningen van alle hulpverleners heeft de man de val niet overleefd. De arbodienst doet een onderzoek naar de oorzaak van het noodlottig ongeval.

  34. Man bedolven onder berg zand

    zaterdag 19 feb 2011, 21:52
   In Stolwijk in Zuid-Holland is een man overleden toen hij werd bedolven onder een berg zand.
   De 64-jarige man was met een shovel bezig om een greppel te graven op zijn land. Tijdens het werk stapte hij in een geul en werd vastgezogen in de modder. Vervolgens kreeg hij een berg zand over zich heen.
   Hulpverleners kwamen te laat om de Stolwijker nog te kunnen reanimeren.

  35. Dodelijk bedrijfsongeval Rijssen
   Geplaatst door Redactie op 8 februari 2011 om 23:09

   Rijssen – Een 23 jarige man is 8 Februari rond 19:30 overleden na een bedrijfsongeval.Bij een bedrijf aan de Morsweg in Rijssen kwam het slachtoffer vast te zitten in één van de machines. Het slachtoffer is ter plaatse overleden aan zijn verwondingen. Aan de andere medewerkers van het bedrijf is slachtofferhulp aangeboden. Er is een onderzoek ingesteld door de arbeidsinspectie om de oorzaak van het ongeval te kunnen achterhalen.

  36. Werknemer Frisia komt om 07 februari 2011, 21:56
   HARLINGEN – – Bij een ernstig ongeluk in de zoutfabriek Frisia in Harlingen is maandagavond een 23-jarige man uit Oranjewoud omgekomen. De man raakte bekneld in de palletiseermachine die hij bediende. Deze machine stapelt zakken op pallets. Toen een andere medewerker hem zocht omdat hij hulp nodig had, trof hij het slachtoffer levenloos aan. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

  37. Dodelijk ongeval Nedtrain Haarlem
   donderdag 20 januari 2011, Haarlem
   HAARLEM – Een 47-jarige man uit Valkenburg is omgekomen bij een bedrijfsongeval bij de Haarlemse vestiging van Nedtrain.

   De Limburger werd donderdagochtend door werknemers van Nedtrain gevonden op een rangeerterrein bij de werkplaats van het onderhoudsbedrijf van NS. Dit maakte de NS donderdag bekend. Het slachtoffer was alleen op het moment van het ongeval.

   Ingehuurd
   De man was niet in dienst bij Nedtrain, maar bij het bedrijf Trento Engineering dat door Nedtrain wordt ingehuurd om te adviseren bij het ombouwen van treinen. Hij verbleef met collega’s in een hotel in Haarlem. Die sloegen vrijdagmorgen alarm toen hij niet kwam opdagen.

   De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk. De Arbeidsinspectie doet onderzoek. Nedtrain en Trento stellen ook eigen onderzoeken in.

  38. Man verpletterd door gewicht bouwkraan 19-01-2011
   HARDENBERG – Op een bouwterrein in Hardenberg is woensdag aan het begin van de middag een 60-jarige man uit Coevorden om het leven gekomen.

   De man was aan het werk bij een bedrijf aan de Noorwegenstraat, toen het contragewicht van een bouwkraan naar beneden viel. Het gewicht viel op de man. Hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden