dodelijke ongevallen 2014

Minder mensen overleden door ongeval op het werk

In 2014 zijn zeker 77 mensen om het leven gekomen tijdens het uitvoeren van hun werk. Minstens 500 mensen liepen blijvend letsel op bij een bedrijfsongeval.
Dit is een daling vergeleken met vorig jaar, toen 92 personen omkwamen bij een bedrijfsongeval. Ook het aantal mensen dat blijvend letsel opliep is lager dan vorig jaar (531).

mensen overleden

Lees verder op Nu.nl

DISCussie

In Nederland zijn wij dol op “lijstjes en statistieken”. Aan het eind van ieder kalenderjaar worden we er, “ter lering en vermaak”, mee overladen. Vooral het onderdeel “vermaak” is voor veel commerciële televisiezenders de reden om dit te programmeren.
Maar wat valt ervan te leren? Waarop zijn cijfers gebaseerd? Wat kan je ermee?

Cijfers

Het eerste wat opvalt, in de hiernaast getoonde grafiek, is dat het aantal dodelijke ongevallen met 15 stuks (-16%) is gedaald. Maar ook zie je dat er nog steeds 7 doden (+10%) meer te betreuren zijn dan het (constante) aantal van 70, gedurende 2010 – 2012.
Kortom een publicatie zonder de getoonde grafiek zou een verkeerd beeld kunnen geven en mogelijk een “minder actieve” houding kunnen rechtvaardigen m.b.t. ongeval preventie.

Om lering te kunnen trekken uit lijstjes en hier vervolgens beleid op te kunnen maken, zijn dan ook onderliggende “lijstjes” nodig.
Hiermee willen wij u graag bedienen:

 • Bouwnijverheid: 25% van de dodelijke ongevallen.
 • Transport, vervoer & opslag: 24% van de dodelijke ongevallen.
 • Industriële branche: 21% van de dodelijke ongevallen.
 • Alle overige branches: 30% van de dodelijke ongevallen.
 • 23% van arbeidsongevallen zijn ten gevolge van: Vallen.
 • 22% van arbeidsongevallen zijn ten gevolge van: Snijden, prikken & klemmen.
 • 20% van arbeidsongevallen zijn ten gevolge van: Geraakt worden door bewegend objecten (incl. voertuigen).
 • 35% van arbeidsongevallen zijn ten gevolge van: Overige situaties.

Disc heeft de expertise om alle risico’s binnen uw branche en/of bedrijf te inventariseren, te beheersen en zo uw ongevalscijfers terug te dringen. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een kennismakingsgesprek.

116 gedachten over “dodelijke ongevallen 2014”

 1. woensdag 24december 2014
  Een liftmonteur is woensdagochtend rond 10.00 uur om het leven gekomen door een bedrijfsongeval in een appartementencomplex aan de Schiedamsedijk in Rotterdam.
  Dat meldt de politie.

  Het 40-jarige slachtoffer kwam bekneld te zitten. Inzet van onder meer de brandweer mocht niet baten, het slachtoffer is ter plekke overleden aan zijn verwondingen.

  Wat er precies is gebeurd, weet de politie nog niet. In het complex aan de Schiedamsedijk werd aan meerdere liften gewerkt, vertelde een woordvoerder van de politie.

  Wat voor werk het slachtoffer deed kon hij nog niet zeggen. De politie onderzoekt de toedracht, maar gaat vooralsnog uit van een ongeluk.

 2. di 23 dec 2014, 16:58 Vuilniswagen rijdt twee wandelaars dood HILVERSUM – 

  HILVERSUM – Bij een ongeval met een vuilniswagen van Van Loenen Milieu zijn dinsdagmiddag twee doden gevallen. Het gaat volgens de politie om twee oudere personen. Over de identiteit van de slachtoffers doet de politie nog geen mededelingen, omdat de familie nog niet op de hoogte is gesteld.

  Ook over de toedracht heeft de politie nog geen informatie vrijgegeven. Het ongeluk gebeurde dinsdagmiddag rond half vier op de weg door Landgoed Zonnestraal ter hoogte van de bloedbank.

  Kort na het ongeluk is de ontzetting groot op het terrein van Zonnestraal. Met linten is de plek waar de twee slachtoffers onder een laken liggen afgezet. Eén persoon ligt rechtsvoor onder de wagen. Het tweede slachtoffer ligt een paar meter voor de wagen. Medewerksters van de bloedbank staan twijfelend te wachten. ,,We kunnen niet naar binnen. Bloeddonoren worden naar huis gestuurd.’’

  De chauffeur en de bijrijder zijn in shock na het dodelijk ongeval, vertelt directeur Jan van Loenen. ,,Toen ik het hoorde ben ik er meteen heen gereden. Omstanders vertelden dat de chauffeur en de bijrijder gillend van narigheid rondliepen. Maar ik mag niet bij de jongens. Ze worden verhoord. Ik heb slachtofferhulp voor ze geregeld.’’ Het is de tweede keer in korte tijd dat het Hilversumse afvalbedrijf betrokken is bij een dodelijk ongeval met één van hun vrachtwagens. In augustus 2011 overleed de 16-jarige Marlo van Heuven aan de Frans Halslaan in Loosdrecht toen ze werd geschept door een wagen van Van Loenen.

  1. Chauffeur dodelijk ongeval Loosdrecht moet voorkomen Redactie: 2-2-2013 vergroot HILVERSUM – De Hilversumse vrachtwagenchauffeur, die in augustus 2011 betrokken was bij een ongeval waarbij de zestienjarige Marlo van Heuven uit Bussum omkwam, moet dinsdag voor de rechterbank in Amsterdam verschijnen. Hem wordt roekeloos rijgedrag ten laste gelegd. Dat meldt GooienEemlander.nl Volgens justitie kwam de chauffeur, van het Hilversums afvalbedrijf Van Loenen, met een te hoge snelheid op de kruising Frans Halslaan/Molenmeent in Loosdrecht af. De lege containerwagen zou 23 kilometer per uur hebben gereden. De chauffeur stopte niet voor de stopstreep en de haaientanden bij het fietspad. Marlo reed met haar scooter op het fietspad en had voorrang. De chauffeur heeft, volgens het OM, het meisje niet of te laat gezien. Het slachtoffer remde, sloeg over de kop en kwam onder de vrachtwagen terecht. De Hilversumse chauffeur kon niet voorkomen dat hij over het meisje heen reed. Zij is overleden aan haar verwondingen.

   Gooi en Eemlander

  2. Werkstraf eis na dodelijk ongeluk vuilniswagen
   Geplaatst op 7 januari 2016

   Een 53-jarige man uit Loosdrecht moet, als het aan de officier van justitie ligt, een werkstraf van 240 uur krijgen. Hij reed ruim een jaar geleden, vlak voor kerst, als bestuurder van een vuilniswagen twee ouderen aan op landgoed Zonnestraal. Beide personen overleefden het ongeluk niet.

   Justitie is van oordeel dat dood door schuld is bewezen en eist daarom de maximale straf. Naast de werkstraf wordt ook een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar geeist. Uit het onderzoek is gebleken dat de chauffeur de twee personen in zijn spiegels en achteruitrijcamera wel had kunnen zien, maar dat hij had verzuimd om goed in zijn rechterbuitenspiegel te kijken.

  3. wo 20 jan 2016, 14:25
   |
   lees voor

   Straf voor dodelijk ongeval met vuilniswagen

   LELYSTAD –
   Een 53-jarige chauffeur van een vuilniswagen heeft een werkstraf van 150 uur gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. In december 2014 reed hij op een smal weggetje in het Loosdrechtse Bos een bejaard echtpaar dood.

   Volgens de rechtbank heeft de man ,,aanmerkelijk onoplettend gehandeld”. De vuilniswagen reed achteruit en de bestuurder, die er vaker had gereden, had kort daarvoor het stel het veld naast het weggetje zien inlopen.

   De rechtbank zegt te beseffen dat voor de nabestaanden het verlies groot is, maar stelt ook dat het om een relatief lichte vorm van schuld ging. De chauffeur is bovendien voor zoiets niet eerder met justitie in aanraking geweest en heeft contact gezocht met de nabestaanden om zijn medeleven te betuigen.

   In een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, zoals door justitie geëist, zag de rechtbank geen heil. De man is voldoende doordrongen van de noodzaak om vanaf nu voorzichtig te zijn in het verkeer.

 3. zo 21 dec 2014, 20:36
  Drenkeling Schoonhoven gevonden

  SCHOONHOVEN –
  De drenkeling naar wie zondag de hele dag werd gezocht in het water bij Schoonhoven (Zuid-Holland) is gevonden. Het stoffelijk overschot werd aangetroffen door een dregboot, liet de politie weten. Het scheepvaartverkeer rond Schoonhoven was een tijdje gestremd. Aan het eind van de middag werd het weer vrijgegeven.
  De matroos viel rond het middaguur van een binnenvaartschip. Hulpdiensten rukten massaal uit om de man te zoeken, maar konden lang niks vinden behalve een paar laarzen die misschien van het slachtoffer was. De inzet van de hulpdiensten werd halverwege de middag afgeschaald. Met dreggen en sonarapparatuur werd wel verder gezocht.
  De KNRM uit Dordrecht en de brandweer zetten schepen en duikers in. Ook de oevers en rietkragen heeft de brandweer doorzocht. Een trauma- en een politiehelikopter zijn ingezet.

 4. 18 december, 2014

  Schipper valt dood in ruim In de IJsselhaven in Rotterdam.

  Bij een bedrijfsongeval op een bedrijventerrein aan de Lekstraat is iemand om het leven gekomen. Een persoon viel van hoogte naar beneden en overleed daar vrijwel direct aan zijn verwondingen. Hij viel door nog onbekende oorzaak in het ruim van een schip. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de 36-jarige schipper te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. RTV Rijnmond, 18 december 2014

  1. Schipper ms Torenvalk overleden na val in ruim Schipper Jan Geluk van het motorvrachtschip Torenvalk is donderdagmiddag 18 december in de IJsselhaven in Rotterdam om het leven gekomen. Hij kwam ongelukkig ten val vanaf een container in het ruim van zijn schip en was vrijwel direct overleden.Hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de 36-jarige schipper te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De Inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval in de IJsselhaven. De schipper en zijn vrouw waren met de Torenvalk al jarenlang betrokken bij de schipperscoöperatie NPRC. ‘Er heerst grote verslagenheid onder de leden', zei NPRC-directeur Stefan Meeusen. Schepen aangesloten bij de NPRC en ook anderen varen met de vlag halfstok. Op Facebook werd met ontsteltenis en met blijken van medeleven gereageerd. (DvdM)

 5. do 18 dec 2014, 13:55| lees voor
  Bejaarde overleden na aanrijding vrachtwagen

  ROTTERDAM –
  Een bejaarde man is donderdagochtend in Rotterdam overleden nadat hij was geschept door een vrachtwagen. De man liep op de Watertorenweg met een rollator. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval plaats heeft kunnen vinden, aldus de politie. Ook is nog niet vastgesteld of de oudere man de weg overstak. De bestuurder van de vrachtwagen is door de politie aangehouden en meegenomen voor verhoor.

 6. ma 15 dec 2014, 21:16

  Trucker dood bij ongeval A27 Gorinchem – Bij een ongeval op de A27 bij Gorinchem is maandagavond een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen.

  De vrachtwagen, waarin meel werd vervoerd, kantelde door onbekende oorzaak. De toegesnelde hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de chauffeur uit zijn benarde positie te halen, maar dit mocht niet meer baten. De man overleed ter plaarse.

  De snelweg is nog tot zeker middernacht afgesloten. Op de weg is het een grote ravage

 7. di 09 dec 2014, 21:39
  Man overleden na beknelling in Haarens riool

  HAAREN –
  Een medewerker van een reinigingsbedrijf heeft dinsdagavond een beknelling in het riool in het Brabantse Haaren niet overleefd. De man werd na een val in het water het riool ingezogen. Na een korte zoektocht werd hij gevonden en met touwen eruit gehaald. Medewerkers van de hulpdiensten probeerden hem tevergeefs te reanimeren, aldus een woordvoerder van de brandweer.

  Verschillende medewerkers van het reinigingsbedrijf Helma uit Goirle waren aan het werk aan de Ooisterwijksedreef toen er één persoon in het water viel. Onduidelijk is nog hoe dat is gebeurd. De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, moet daar later duidelijkheid over geven.
  Door het ongeval moest het treinverkeer tussen Boxtel en Tilburg langzamer gaan rijden. Ook een traumaheli kwam ter plaatse.

  Boete voor dodelijk ongeval bij rioolwerk in Oisterwijk

  7 februari 2020
  Het Openbaar Ministerie(OM) heeft vandaag in de rechtbankin Breda een boete van 60.000 euro geëist tegen een reinigingsdienst uit Goirle.

  Zij heeft volgens het OM als werkgever niet voldoende maatregelen genomen om te voorkomen dat een werknemer om het leven kwam tijdens reinigingswerkzaamheden in een rioolbuis in Oisterwijk. “Eigenlijk kan gesteld worden dat de werkgever niemand in het bijzonder schade wilde toebrengen, maar dat ze door de manier waarop ze werknemers liet werken, had kunnen weten dat iemand schade kon oplopen. Door dit risico te laten bestaan hebben ze de eventuele gevolgen op de koop toegenomen.”
  De werknemer kwam in de avond van 9 december 2014 om het leven bij werkzaamheden aan het riool. Uit onderzoek van de Inspectie SZW bleek dat in de middag een stuk riool van ongeveer 400 meter lengte was gereinigd. Om de reiniging mogelijk te maken, waren afsluiters geplaatst om het rioolwater tijdelijk tegen te houden. Achter die afsluiters had zich in de loop van de dag afvalwater verzameld met vermoedelijk ook rioolgas (waterstofsulfide). Rioolgas is een gasmengsel dat ontstaat door de vergisting van organisch afval in het water. Rioolgas kan dodelijk zijn. De werknemer was een ervaren kracht. Zijn collega die de wacht hield bij de rioolput, had deze werkzaamheden echter niet eerder uitgevoerd en was nog in opleiding. Ze hadden geen veiligheidsvoorzieningen bij zich zoals een gasmeter of een valbeveiliging. Er waren vooraf geen metingen verricht naar de aanwezigheid van rioolgas.

  ‘Rioolgas kan dodelijk zijn’
  Het slachtoffer daalde af via een ladder. Hij demonteerde de afsluiters, waardoor er afvalwater en vermoedelijk ook rioolgas in de ruimte kon komen waarin hij zich bevond. Normaal wordt eerst de afsluiter naar boven getakeld voordat de werknemer naar boven gaat. In dit geval gaf het slachtoffer aan bij zijn collega boven aan de put, dat hij eerder naar boven wilde klimmen. Tijdens het beklimmen van de ladder is hij vermoedelijk naar achteren gevallen. Hij verdween in het water. Zijn collega probeerde hem nog te helpen, maar het slachtoffer was niet aangelijnd, waardoor hij hem niet uit het water kon halen. Toen de brandweer arriveerde is het slachtoffer uit de rioolput gehaald. Hoewel nog getracht is hem te reanimeren heeft dit niet mogen baten. Het OM stelt zich op het standpunt dat het slachtoffer naar alle waarschijnlijkheid is overleden aan blootstelling en inademing van een te hoge concentratie rioolgas.

  ‘Niet voldoende maatregelen genomen’
  Als werkgever heb je de verplichting om zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Dat heeft de werkgever in dit geval vermoedelijk onvoldoende gedaan stelt het OM. Voor gevaarlijke werkzaamheden zoals het reinigen van rioolputten gelden richtlijnen en regelgeving om dit werk veilig uit te voeren. In strijd met de richtlijnen is het slachtoffer zonder beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsharnas, een reddingslijn en adembescherming, afgedaald in de rioolput. Voorafgaand aan het betreden van de rioolput zijn geen metingen verricht naar de aanwezigheid van rioolgas. Het slachtoffer had ook geen meter bij zich die hem had kunnen waarschuwen tegen de aanwezigheid van rioolgas. Doordat het slachtoffer zonder gebruikmaking van de juiste beschermingsmiddelen in de rioolput was afgedaald, kon zijn collega hem na de val niet helpen. Sterker nog, ook de collega is zonder gebruik van de voorgeschreven beschermingsmiddelen in de rioolput afgedaald in een poging zijn collega te redden. Hij had daar zelf bij om het leven kunnen komen. Beide mannen waren onvoldoende bekend met de richtlijnen en procedures. Wanneer de procedures zoals voorgeschreven in het boekje op 9 december 2014 waren gevolgd, was de kans op een ongeval niet alleen kleiner geweest, maar dan waren ook de mogelijkheden om doeltreffend op te treden na het onder water verdwijnen van het slachtoffer, aanzienlijk groter geweest. Wat het OM betreft is dit de werkgever aan te rekenen. Die moet zorgen dat de veiligheidscultuur voldoende is en werknemers werken volgens de geldende richtlijnen en procedures.

  Ernst van de feiten
  “Kijkend naar de gebeurtenissen had een dergelijk ongeval zich ook al eerder kunnen voordoen. Immers, er werd niet altijd gewerkt overeenkomstig de op papier uitgeschreven procedures en werkvoorschriften,” zei de officier van justitieop zitting. De werkgever heeft naar de mening van het OM onvoldoende beseft wat de risico’s waren van het betreden van de rioolput. En dat had wel gemoeten, aldus het OM: “De werknemer bevindt zich in een afhankelijk positie en heeft behalve het nemen van ontslag, niet zo heel veel opties om uit te kiezen. Als werknemer ben je betrekkelijk weerloos en overgeleverd aan je bazen. Een incident als dit welke zich in de onderhavige zaak heeft voorgedaan kan en mag niet worden beschouwd als een ongeval, als iets wat je overkomt en waar niemand iets aan kan doen. Incidenten als deze dienen te worden gekwalificeerd als veiligheidsmisdrijven.” Mede daarom vindt het OM een boete van 60.000 euro voor de werkgever van het slachtoffer passend.

  De rechtbankdoet over twee weken uitspraak.
  Bron: Openbaar Ministerie

  1. Medewerker Helma kreeg ‘acute hartstilstand’
   Facebook Twitter Google+ Geplaatst op:11 december 2014Laatste update:11 december, 08:51Foto’s1Reacties1 reactie BeschrijvingMedewerkers van reinigingsdienst Helma gingen een dag later op onderzoek uit. Fotograaf©Renso van NulandOISTERWIJK/HAAREN – De directie van Helma Reinigingsdienst laat in een persverklaring weten dat ‘alles erop wijst dat de 27-jarige Tilburger die dinsdagavond overleed bij een bedrijfsongeval aan het spoor tussen Oisterwijk en Boxtel een ‘acute hartstilstand heeft gekregen’.
   Bekijk ook…
   Tilburger (27) overleden na val in rioolput tijdens werk in Oisterwijk Ze doet dat op basis van bevindingen van de schouwarts maar wijst erop dat het onderzoek van de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) definitief uitsluitsel moet geven. Dinsdagavond viel de medewerker van Helma in een put die aan het spoor lag op een zandpad bij de Nicolaas van Eschstraat in Oisterwijk. Hij overleefde de val niet, ondanks verwoede pogingen van de hulpdiensten om de man te redden. “Onze gedachten gaan uit naar zijn familie”, laat de directie in een schriftelijke persverklaring weten. “We wensen ze heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.”

 8. 04 december 2014, 18:13

  Een chauffeur van een vrachtwagen is woensdag op de A2 bij Maastricht om het leven gekomen, nadat hij met zijn vrachtwagen bovenop de achterkant van een andere vrachtwagen botste.

  Het ongeval vond rond 16:40 uur in noordelijke rijrichting plaats tussen Gronsveld en het Europaplein ter hoogte van de woonwijk De Heeg. Door de botsing schoof de tweede vrachtwagen naar voren waardoor nog twee vrachtwagens bij het ongeval werden betrokken. De achterste drie vrachtwagen moeten worden geborgen, slechts het voorste voertuig kan op eigen kracht worden verplaatst.

  Cabine

  Als gevolg van de klap raakte de bestuurder van de achterste vrachtwagen ernstig bekneld in de cabine van zijn vrachtwagen. Hij bleek te zijn overleden. Het verkeer in noordelijke rijrichting wordt omgeleid via de Rijksweg in Maastricht. De A2 was geruime tijd gesloten in verband met de bergingswerkzaamheden.

 9. Medewerker gemeente Oldambt overleden bij val uit hoogwerker

  WINSCHOTEN – De man (52) uit Wildervank die woensdag 26 november uit een hoogwerker viel bij snoeiwerkzaamheden op het Marktplein in Winschoten, is zaterdag overleden.

  Bij de val liep de man, die als buitendienstmedewerker werkzaam was bij de gemeente Oldambt, een aantal gebroken ribben en rugletsel op. Hij was, op circa drie meter hoogte, bezig bomen te snoeien. De man belandde op een hek.

  Zaterdag is hij aan een longembolie overleden in het ziekenhuis.

  Vandaag houdt de gemeente Oldambt een herdenkingsbijeenkomst voor het slachtoffer. Ook wordt er een condoleanceruimte ingericht.

  De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeval.

 10. Een politieman(42) raakt ernstig gewond tijdens teambuilding activiteit en overlijd aan de gevolgen daarvan.

  Vrijdag 20 november 2014, Hank
  HANK / LEERDAM – Robert-Jan Hartman, de 42-jarige politieman uit Leerdam, die afgelopen week ernstig gewond raakte bij een ongeval met een tokkelbaan in Hank, is woensdag 26 november 2014 overleden.

  De agent kwam tijdens een outdooractiviteit op vrijdag 20 november 2014 met collega’s in het water terecht, nadat de kabel van de tokkelbaan brak. Hij werd door de kabel mee onderwater getrokken. Collega’s wisten hem te reanimeren. Maar zes dagen later overleed hij alsnog.

 11. do 20 nov 2014, 17:27| lees voor
  Trein rijdt op vrachtwagen in Diepenveen

  DIEPENVEEN –
  Op een spoorwegovergang in Diepenveen bij Deventer is een trein tegen een vrachtwagen gereden. De chauffeur van de vrachtwagen is daarbij omgekomen, meldde de Veiligheidsregio. Drie mensen zijn licht gewond geraakt, een persoon moest met nekklachten naar het ziekenhuis.

  Foto: GinoPress
  Door de aanrijding is het treinverkeer tussen Deventer en Olst gestremd. Er rijden daar bussen. Reizigers vanuit Den Bosch, Nijmegen, Arnhem en Deventer richting Zwolle moeten omreizen. Dat levert volgens de NS een vertraging van ongeveer een uur op. Het spoor blijft tot zeker 02.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag afgesloten.

 12. Man overleden na val in scheepsruim
  12 november 2014 MAASVLAKTE ROTTERDAM –
  Bij een bedrijfsongeluk op de Beerweg op de Maasvlakte is woensdagmiddag een man om het leven gekomen. Het slachtoffer viel 10 meter naar beneden in het ruim van een schip dat net wilde afmeren.

  Er werd op dat moment niet geladen op gelost. Inzet van de hulpdiensten, waaronder personeel uit de traumahelikopter, mocht niet meer baten.De Inspectie Leefomgeving en Transport is geinformeerd en zal het ongeval onderzoeken.

 13. 18-jarige overleden na val in persmachine stroverwerker
  Een 18-jarige jongeman die donderdag 16 oktober ernstig gewond raakte door een bedrijfsongeval in het Limburgse dorp Haelen, is dinsdagavond aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft een woordvoerder van de inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) woensdag gezegd.

  22 oktober 2014, 11:46 Bron: ANP
  De man was door nog onbekende oorzaak in een persmachine van een stroverwerkingsbedrijf terechtgekomen. De inspectie is nog bezig met het onderzoek naar precieze oorzaak van het ongeluk.

 14. do 23 okt 2014,
  Wegwerker gedood bij verkeersongeluk A12

  WOERDEN –
  Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is donderdag een wegwerker om het leven gekomen. Een andere wegwerker is zwaargewond geraakt. Een vrachtwagen is op ze ingereden. De truckchauffeur liep eveneens zware verwondingen op. Dat meldt de politie.
  De A12 blijft naar verwachting tot na de ochtendspits afgesloten in de richting van Rotterdam en Den Haag, meldt Rijkswaterstaat. De dienst voorziet een enorme drukte op de weg rond Utrecht en adviseert mensen die via Utrecht naar Den Haag en Rotterdam moeten zelfs thuis te blijven. Ook de VerkeersInformatiedienst waarschuwt voor een ‘hele zware spits’.
  Volgens de politie wordt de vrachtwagenchauffeur gezien als verdachte in het onderzoek. Hij ligt in het ziekenhuis.
  Het verkeer wordt omgeleid, onder andere via de A1, A9 en A4 (naar Den Haag), en via de A27 en de A15 (naar Rotterdam). Dat levert een vertraging op van tussen de 30 minuten en een uur.

  1. vr 24 okt 2014,
   ’Weg afsluiten enige remedie’

   door Gijsbert Termaat
   Er wordt gesold met de veiligheid van wegwerkers. Tijdelijke maatregelen die hen moeten beschermen werken onvoldoende, waardoor deze werknemers dagelijks risico lopen doodgereden te worden door voorbijscheurend verkeer.
   Vakbonden zijn het beu na het zoveelste dramatische ongeval gisternacht op de A12, waarbij een wegwerker om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte.
   „Het houdt een keer op en we moeten nu drastische maatregelen nemen om een einde te maken aan de reeks van incidenten waarbij onbeschrijfelijk menselijk leed wordt aangericht. Gewoon de weg afsluiten als er gewerkt wordt. Dat lijkt de enige remedie te zijn”, briest voorzitter René van der Steen van vakvereniging Het Zwarte Corps, waar de meeste wegwerkers bij zijn aangesloten.
   „Wegafzettingen, pijlwagens of botsabsorbers werken gewoon niet. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs passen hun snelheid vaak niet aan en razen met een snelheid van soms wel 100 kilometer per uur langs een wegwerker. Als die één verkeerde stap zet wordt hij overreden. Echt het is levensgevaarlijk. Ieder uur gebeuren er tientallen bijna ongelukken en soms gaat het echt vreselijk mis, zoals nu in Woerden”, constateert Van der Steen.

 15. Meisje (3) sterft door ongeluk op boerenerf

  Gepubliceerd: Zaterdag 20:18Update: Zaterdag 21:05

  Een meisje van 3 is op een boerenerf in IJsselmuiden om het leven gekomen.

  Het meisje was aan het spelen met haar broertjes en wilde de bal pakken, die in de laadruimte van een kleine vrachtwagen terecht was gekomen. Ze is toen tussen de laadklep en de achterzijde van de laadruimte terecht gekomen en gevallen, meldt de politie.
   

  Reanimatie mocht niet meer baten. Haar familie en omstanders zijn in het huis op het erf opgevangen door hulpverleners.

  Het is onduidelijk hoe het afschuwelijke ongeval heeft kunnen gebeuren. De politie en de Verkeersongevallenanalyse (VOA) doet onderzoek.

 16. Man overleden bij val verpakkingsbedrijf in Oude Pekela

  Op donderdag 16 oktober heeft er een bedrijfsongeval plaatsgevonden bij een bedrijf aan de W.H. Bosgrasstraat in Oude Pekela. Een persoon zou tijdens werkzaamheden gevallen zijn. De val werd niet overleefd. Snelle hulp mocht niet meer baten. Volgens onbevestigde berichten zou het slachtoffer een man zijn. Zoals gebruikelijk zal de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een onderzoek instellen naar de toedracht.

  1. Oude Pekela: man overlijdt na val
   Bij een bedrijfsongeval bij verpakkingsbedrijf Smurfit Kappa Solid Board aan de W.H. Bosgrastraat in Oude Pekela is donderdagochtend een man om het leven gekomen. Volgens de politie is hij gevallen.

   Volgens een woordvoerder van Smurfit Kappa gaat het om een medewerker van een extern bedrijf, die op het terrein van het verpakkingsbedrijf aan het werk is. Het is niet bekend hoe oud de man was en waar hij vandaan komt. De man is gevonden door medewerkers van Smurfit Kappa Solid Board. Volgens het bedrijf is de verslagenheid onder het personeel groot.

   De melding over het bedrijfsongeval kwam rond kwart over elf bij de politie binnen. Reanimatie mocht niet meer baten.

   Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Volgens Smurfit Kappa doet de politie daar op dit moment onderzoek naar. Ook de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de voormalige arbeidsinspectie, stelt een onderzoek in.

   RTV Noord, 16 oktober 2014

 17. za 11 okt 2014, 00:09| lees voor
  Tractor te water, 1 dode

  BELLINGWOLDE –
  Een tractor is vrijdagavond te water geraakt in de buurt van het Oost-Groningse dorp Bellingwolde. Daarbij zijn een dode en een gewonde gevallen. Over de identiteit van de twee en de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Het is ook niet duidelijk hoe de gewonde er aan toe is.
  Volgens de politie waren er geen andere voertuigen betrokken bij het ongeluk. Dat gebeurde bij de dijk langs het B.L. Tijdenskanaal, niet ver van de grens met Duitsland

  1. za 11 okt 2014, 00:09
   Tractor te water, 1 dode

   BELLINGWOLDE –
   Een 16-jarige jongen uit het Oost-Groningse dorp Bellingwolde is vrijdagavond overleden bij een tractorongeluk. Hij zat met een even oude vriend en plaatsgenoot op de tractor, toen deze in het water terecht kwam. De jongen raakte bekneld en overleed ter plekke, maakte de politie bekend.
   De vriend, die de tractor bestuurde, kon op eigen kracht eruit klimmen. Hij raakte wel gewond en moest naar het ziekenhuis. Door nog niet bekende oorzaak, raakte hij de macht over het stuur kwijt.

 18. woensdag 15 oktober 2014 Leiden: dode na instorten steiger (update) De hulpdiensten werden afgelopen vrijdag 10 oktober gealarmeerd voor een ongeval op een bouwplaats aan de Wassenaarseweg in Leiden. Ter plaatse bleek binnen in een pand een steiger te zijn ingestort waarbij twee mensen gewond raakten. De hulpdiensten hebben de slachtoffers gestabiliseerd en vervoerd naar het ziekenhuis. Eén van hen, een 45-jarige medewerker van De Boom Bouw, is later aan zijn verwondingen overleden. Een traumahelikopter kwam eveneens ter plaatse. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren wordt onderzocht. 10 oktober 2014

 19. Bouwvakker uit Geffen in ziekenhuis overleden De hulpdiensten moesten er aan te pas komen om de gewonde bouwvakker uit de woning te halen. De bouwvakker die donderdagavond 9 oktober  ernstig gewond raakte nadat hij werd bedolven onder een instortende muur op een bouwproject in Stevensbeek , is overleden. Bouwvakker Stevensbeek ernstig gewond na omvallen muur De brandweer moest er aan te pas komen om het slachtoffer van de 1e verdieping van het pand in aanbouw naar beneden te brengen. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Daar overleed hij in de loop van de avond. Onderzoek De arbeidsinspectie stelt vrijwel zeker een onderzoek in naar het ongeval.

 20. Man (80) verongelukt tijdens oogsten maïs

  02-10-2014 09:25 uur
  Een 80-jarige man is om het leven gekomen bij een ongeluk met een tractor tijdens het oogsten van maïs in een veld in Lonneker bij Enschede. Dit meldt de politie.

  De man raakte in eerste instantie gewond, maar overleed later aan zijn verwondingen. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. De inspectie SZW en VOA doen onderzoek.

 21. Dode bij bedrijfsongeval Achterberg 02 oktober 2014 Achterberg Bedrijfsongeval Landbouwmachine Fataal Donderdagmiddag is in Achterberg bij een ongeluk met een landbouwmachine een man op het leven gekomen. Dat alles gebeurde op de Cuneraweg. Het ongeluk is een bedrijfsongeval geweest. De man zou aan het werken zijn geweest op het land. Inspectie SZW is betrokken bij de zaak, maar gaat geen onderzoek doen. Dit is omdat het niet gaat om een werknemer.

  1. Man uit Achterberg overlijdt door ongeval
   03-10-2014 09:19 | RD
   In het dorp Achterberg bij Rhenen is donderdagmiddag een 44-jarige man om het leven gekomen doordat hij in een mais­hakselaar terechtkwam, aldus de politie. De man was op zijn akker aan het werk met de hakselaar. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

   De man was eigenaar van een loonbedrijf in de Utrechtse plaats. De Inspectie SZW is ingeschakeld, maar doet geen onderzoek omdat het niet gaat om een werknemer.

 22. Wielrenner komt om na aanrijding tractor Anp: 27-09-2014 16:32 uur ZWAMMERDAM (ANP) – Een wielrenner is zaterdagmiddag in Zwammerdam (Zuid-Holland) om het leven gekomen na een aanrijding met een tractor. Dat meldt de politie. Het slachtoffer kwam onder de aanhangwagen van de tractor terecht en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

 23. di 23 sep 2014, 18:22| lees voor
  Fietsster omgekomen door aanrijding met bus

  MAASTRICHT –
  Een 17-jarige meisje uit Maastricht is dinsdagmiddag om het leven gekomen doordat zij op de fiets in aanrijding kwam met een bus. Dat maakte de politie bekend. Het ongeluk gebeurde op het Forum, niet ver van het academisch ziekenhuis in Maastricht. Over de toedracht is nog niets bekend.

 24. ma 22 sep 2014, 07:20
  Trucker ramt gevel en overlijdt
  HEERENVEEN –
  Een 58-jarige vrachtwagenchauffeur is maandagochtend vroeg overleden bij een ongeluk in Heerenveen. Hij werd onwel toen hij over een bedrijventerrein reed. De vrachtwagen reed door een hek en kwam tegen een gevel tot stilstand.

 25. ma 22 sep 2014, 08:49| lees voor
  Jongen overleden na aanrijding met vrachtwagen

  ROTTERDAM –
  Een nog onbekende jongen is maandagochtend overleden na een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam. Dat meldt de politie.

  Het fatale ongeluk gebeurde op de Laan op Zuid. De weg daar is afgesloten.

 26. donderdag, 11. september 2014
  Twee werknemers in Waalwijk komen om door omvallende betonwand

  Bij een tragisch ongeval bij een bedrijf aan de Industrieweg zijn donderdagmiddag een 22-jarige inwoner van Andel en een 54-jarige inwoner van Waalwijk om het leven gekomen.

  Het gaat om een medewerker van het bedrijf en een man van een extern bedrijf.

  Bij werkzaamheden op het bedrijf stortte rond 16:00 uur een muur van betonnen blokken in. De twee mannen werden bedolven onder een aantal blokken. Politie, brandweer en ambulance gingen met spoed ter plaatse. Ambulancebroeders kregen hulp van medisch personeel van een traumahelikopter. Het tweetal is ter plaatse aan hun verwondingen overleden. Medische hulp mocht helaas niet meer baten.

  Rechercheurs van forensische opsporing zijn bezig met een sporenonderzoek. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De Arbeidsinspectie is gewaarschuwd en gaat een onderzoek instellen naar de toedracht van het bedrijfsongeval.

  1. Bredase student (22) overleden bij bedrijfsongeval in Waalwijk
   REGIO | 12 september 2014
   BREDA – De 22-jarige man uit Andel die donderdag om het leven kwam bij een bedrijfsongeval in Waalwijk is een Bredase student. Het gaat om Geert den Dekker, hij studeerde aan het Radius College.

   “Er heerst grote verslagenheid bij het team Mobiele Werktuigen en Motorvoertuigen van het Radius College”, schrijft de school op haar website. Geert was in juli geslaagd voor de opleiding Monteur Mobiele Werktuigen op niveau 2 en vervolgde zijn studie nu op niveau 3.

   Bij het ongeluk bij meststoffenbedrijf Van de Reijt in Waalwijk kwam nog een andere man om het leven. Volgens de politie zijn de mannen terechtgekomen onder een wand van betonblokken die omviel. Waardoor de muur instortte, is nog niet opgehelderd. Zowel de politie als de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) doen daar onderzoek naar

  2. Dodelijke wand illegaal gebouwd

   Thomas van Belzen

   Waalwijk – Voor de neergestorte keerwand die in 2014 in een Waalwijkse loods aan twee mensen het leven kostte, is nooit een vergunning aangevraagd. Uit onderzoek van Cobouw blijkt dat vergelijkbare wanden in de bedrijfshal ook gebreken vertoonden.

   11 september 2014. Het is een zwarte dag in Waalwijk. Rond de klok van vier uur stort één van de acht keerwanden in een loods van Van de Reijt Meststoffen neer. Twee mannen raken bedolven onder betonblokken van 1,6 ton per stuk. Zij overleven het niet.

   Cobouw deed onderzoek naar het ongeval. Hieruit blijkt dat voor de vier meter hoge keerwand, opgebouwd uit stapelblokken, nooit een bouwvergunning is aangevraagd terwijl dat wel had gemoeten.

   Hoewel de wanden op tekening stonden, is ook tijdens milieuinspecties van de gemeente in 2011 en 2012 niet specifiek naar de keerwanden gekeken. “Daar was geen aanleiding voor”, verklaart de gemeente Waalwijk. “Er waren bijvoorbeeld geen scheuren of een verschoven, verzakte wand zichtbaar. Dus geen signalen voor een nadere bouwinspectie.”

   Die conclusie lijkt haaks te staan op vertrouwelijke foto’s (zie hieronder) die Cobouw in handen heeft. Op de foto’s, onderdeel van een onderzoek van de Inspectie van Sociale Zaken, staan keerwanden zoals die ten tijde van het ongeval binnen het bedrijf werden toegepast.

   Verschillende deskundigen die op verzoek van Cobouw de beelden bekijken, nemen tal van bouwfouten waar. Zo ontbreekt het aan steunberen en ook het gebroken blok wekt verbazing. De recht op elkaar gestapelde blokken, (moet in halfsteensverband) vormen volgens hen de grootste fout. “Doe dat alstublieft nooit”, waarschuwt Henk Dam, directeur van Dam Beton. De exacte toedracht van het ongeval is ruim een halfjaar na dato nog altijd onduidelijk. Wel staat in een vertrouwelijke mail van de inspectie dat deskundigen op basis van de foto’s zouden moeten kunnen concluderen “wat er op 11 september aan de hand kan zijn geweest”.

   Verantwoordelijkheid

   De gemeente Waalwijk benadrukt dat initiatiefnemers of bouwers in bouwtechnische zin altijd verantwoordelijk zijn voor het voldoen aan het Bouwbesluit. Leendert van der Reijt, directeur van het bedrijf waar het ongeval plaatsvond, vindt dat ook leveranciers een verantwoordelijkheid hebben. Wie de leverancier is van de ‘rampblokken’ is niet bekend. Volgens de inspectie zou de handelaar failliet zijn. Van de Reijt, die terugblikt op een “vreselijk drama”, nam de keerwanden in 2009 over van Jos van Oijen, eigenaar van de Brabantse Meststoffen Centrale. Van Oijen zegt niet meer te weten wie de blokken leverde en de muur bouwde.

   In Nederland staan tal van wanden die zijn opgetrokken uit megablokken. Recyclebedrijven, gemeentelijke afvalbedrijven en agrariërs zweren erbij, omdat ze er eenvoudig en relatief goedkoop wanden mee kunnen opbouwen en afbreken, “het is net lego”. Per jaar zouden er alleen al in Nederland honderdduizend blokken worden geproduceerd.

   De vraag naar de stapelblokken neemt met de dag toe. Zij winnen vooral onder boeren aan populariteit sinds het mestquotum dit jaar is afgeschaft.

   Eerdere ongelukken liepen goed af, weten marktpartijen. Nieuwe worden zeker niet uitgesloten: “De gevaren van de blokken worden onderschat”, verklaren diverse leveranciers. Adviezen om bij bepaalde hoogten constructeurs in te schakelen, worden volgens hen vaker in de wind geslagen. Tegelijkertijd geven handelaren in overeenkomsten of algemene voorwaarden expliciet aan dat zij niet instaan voor de manier waarop hun klanten de blokken gebruiken. Ook gemeenten lijken geen oog te hebben voor de risico’s. “Toezicht op dit soort demontabele constructies is er nauwelijks”, zegt Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland.

   “Het verbaast me niet dat hier een ongeluk is gebeurd. Deze wand is niet gebouwd voor zijwaartse druk” (Wico Ankersmit, directeur Bouw- en Woningtoezicht Nederland).

   “Ontluisterend, beangstigend, resultaat van gebreken in de wetgeving omtrent productie, gebruik en plaatsing van stapelblokken” (Frans Matthijssen, Masterblock Gubbels Betonagglomeraten).

   “Je zet in Nederland iets neer en niemand controleert de constructie of de hoogte. Ik zeg altijd: maximaal zeven blokken” (Siepie van Kalsbeek, eigenaar Van Kalsbeek Beton).

 27. Man overleden bij bedrijfsongeval Rotterdam
  Zondag 7 september 2014
  Een 53-jarige man uit Bergschenhoek is op 6 september bij een bedrijfsongeval om het leven gekomen.

  Het slachtoffer raakte bij werkzaamheden onder een vrachtwagen bekneld en overleed ter plekke. Medische hulp van ambulancepersoneel en een trauma-arts mocht niet meer baten. Het ongeval vond plaats bij een bedrijf aan de Hoofdweg in Rotterdam. De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, heeft het bedrijfsongeval in onderzoek.

  Bron: Nieuwsbank

 28. vr 05 sep 2014
  Doden Diemen zijn werklui
  DIEMEN –
  De twee mensen die zijn overleden door de gasexplosie in Diemen gisteren, werkten allebei aan het vervangen van de liftschachten. De een werkte voor woontstichting De Key, het andere slachtoffer was ingehuurd door de stichting.

  Met twee bewoners van de verwoeste flat is nog geen contact geweest, meldt burgemeester Amy Koopmanschap aan NOS.
  Eén woning moet nog worden doorzocht. Voordat de hulpdiensten naar binnen kunnen, moet het gebouw eerst worden gestut.
  Het gaslek waardoor de fatale explosie ontstond, was al eerder bekend bij netbeheerder Liander. Een aannemer die de leiding raakte waarschuwde iets voor 15.30 uur de netbeheerder. ,,Om 15.24 uur belde de aannemer dat er een gasleiding was beschadigd”, aldus een zegsman van Liander. ,,Onze monteurs kwamen even na 16.00 uur langs. Toen was de explosie al geweest.”
  De aannemer heeft de hulpdiensten echter niet ingeschakeld na de melding over het gaslek, verklaarde de woordvoerder. ,,De gangbare praktijk is dat degene die de melding maakt, inschat hoe urgent iets is.”

  1. Diemen/Wilnis – Bij een gasexplosie in een flatgebouw aan de Beukenhorst in Diemen, zijn donderdagmiddag 4 september 2014 twee mensen om het leven gekomen.

   Het gaat om een 57-jarige Amsterdamse, werkzaam bij een wooncorporatie, en een 46-jarige man uit Wilnis, medewerker van een sloopbedrijf. De twee doden zijn de twee personen die donderdagavond vermist werden.

   De explosie ontstond omstreeks 15:45 uur, vermoedelijk als gevolg van een geraakte gasleiding bij (sloop)werkzaamheden die in een liftschacht plaatsvonden. Door de explosie raakten meerdere woningen op de begane grond zwaar beschadigd. Zowel aan de voor- als achterkant van het gebouw sloeg de gevel aan de onderkant weg.

   Bij het incident raakten behalve de twee doden, vijftien mensen gewond. Zes van hen werden met diverse verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, zij verkeren niet in levensgevaar.

   De gemeente Diemen heeft opvang geregeld voor de bewoners die als gevolg van de explosie de nacht elders moesten doorbrengen. In overleg met verhuurder de Key, wordt gekeken naar verdere oplossingen.

   Behalve de politie, doen ook de Arbeidsinspectie en het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

 29. Man (54) overleden na val van steiger bij bedrijf
  3 september 2014
  Man valt van steiger bij bedrijf op industrieterrein Moerdijk.
  ZEVENBERGEN – Een man die dinsdagavond gevallen is van een rolsteiger bij een bedrijf op industrieterrein Moerdijk, is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden in het ziekenhuis. Dat heeft een politiewoordvoerder laten weten.

  Man valt van steiger bij distributiebedrijf op industrieterrein Moerdijk Het gaat om een 54-jarige man uit Papendrecht. Hij was een systeemplafond aan het ophangen bij een distributiebedrijf aan de Mark S. Clarkelaan. Door nog onbekende oorzaak viel hij 4 meter naar beneden en kwam hij terecht op de betonnen vloer.

  In ziekenhuis overleden
  Het ongeval gebeurde rond 20.00 uur. Het slachtoffer werd volgens de politiewoordvoerder overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam waar hij overleed aan zijn verwondingen. De Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) doet onderzoek.

 30. Man omgekomen na ongeval met vrachtwagen Durbanweg
  01 september 2014
  AMSTERDAM – Op het terrein van een bedrijf aan de Durbanweg in Amsterdam heeft maandagochtend een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een man werd hier aangereden door een vrachtwagen. Hij overleed aan de gevolgen van dit ongeval.

  De politie liet direct na het ongeluk al weten dat het er slecht uitzag voor het slachtoffer. De man moest ter plaatse worden gereanimeerd en werd met spoed naar een ziekenhuis overgebracht. Later werd bekend dat de man het niet heeft gehaald. Volgens de politie komt de man niet uit Nederland.

  Bij de hulpverlening is een traumahelikopter ingezet. De politie en de Inspectie SZW zullen onderzoek doen naar het ongeval.

 31. Dode door arbeidsongeval Waddinxveen
  27 augustus, 18:04 WADDINXVEEN (ANP) – In Waddinxveen is woensdag een man omgekomen, vermoedelijk toen hij bomen aan het omzagen was. Volgens een woordvoerder van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, was de man alleen aan het werk en werd hij dood aangetroffen onder een boom.

  De man werkte voor Heijmans. Dat bedrijf is bezig met de aanleg van de zogenoemde Moordrechtboog en daarvoor moesten de bomen wijken. De inspectie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

 32. vr 22 aug 2014, 19:36

  Fietsster overlijdt na botsing met truck Amsterdam – Een fietsster is vrijdagmiddag in Amsterdam overleden door een aanrijding met een betonwagen.

  Het ongeval gebeurde in de Bilderdijkstraat. De vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval

 33. Dode en gewonde door bedrijfsongeval Helmond
  14-8-14 – 20:15 bron: ANP

  Door een bedrijfsongeval in Helmond zijn een dode en een gewonde gevallen. De twee mannen waren woensdag in een silo aan het werk toen zij bedwelmd raakten door een onbekende vrijgekomen stof.

  Dit liet een woordvoerder van de Inspectie SZW weten. Beide medewerkers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar een van hen overleed.

  Volgens het bedrijf Xycarb Ceramics, dat onderdelen maakt voor de elektronische industrie, is de toestand van de andere medewerker nog kritiek. De mannen waren bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een reinigingsinstallatie.

  1. Ook tweede medewerker Xycarb Ceramics in Helmond overleden
   HELMOND – Ook de tweede man die afgelopen woensdag betrokken was bij een bedrijfsongeval bij het Helmondse Xycarb Ceramics is overleden. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf zaterdagmiddag meegedeeld. Het gaat om een man van 55 jaar. Hij overleed vrijdagnacht.

   De twee medewerkers waren woensdagmiddag 13 augustus bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een reactor. Rond 13.00 uur kwam er een verstikkende stof vrij en raakten beide mannen buiten bewustzijn. Een van hen, een man van 57 jaar, overleed donderdag 14 augustus..

  2. OM: Helmonds bedrijf schuldig aan fataal ongeval
   26-8-15 – 10:13
   Het Helmondse bedrijf Xycarb Ceramics heeft schuld aan het overlijden van twee werknemers, vorig jaar augustus. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na justitieel onderzoek. Xycarb wordt dood door schuld ten laste gelegd.

   Xycarb heeft Toon van der Loo (57) uit Veldhoven en Tonny Vissers (55) uit Nijmegen werkzaamheden laten uitvoeren terwijl het bedrijf had kunnen weten dat het gevaar van verstikking bestond, stelt justitie. De reinigingsreactor waar de twee ervaren krachten aan het werk waren, bevatte het gevaarlijke argongas.

   Geen metingen verricht
   Van der Loo en Vissers zouden de reactor hebben betreden zonder dat vooraf metingen waren verricht om het gevaar vast te stellen, of zonder dat andere ‘doeltreffende veiligheidsmaatregelen’ waren genomen. De twee zijn hierdoor blootgesteld geweest aan een zeer zuurstofarme atmosfeer en/of aan het argongas, meent justitie. Van der Loo en Vissers raakten buiten bewustzijn en overleden.

   Volgens het OM heeft de werkgever ‘al dan niet opzettelijk’ in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet gehandeld, staat in de tenlastelegging. Ook zou nagelaten zijn vooraf goed te inventariseren en schriftelijk vast te leggen welke risico’s er verbonden waren aan het werken in de reinigingsreactor.

   Op 9 november vindt de rechtszitting plaats bij de rechtbank in Den Bosch.

   Grote brand
   Op 4 juni dit jaar legde een grote brand het bedrijfspand voor een groot deel in de as. Xycarb, dat onderdelen produceert voor de chip- en ledindustrie, werkt nu tijdelijk op een andere locatie op het Helmondse industrieterrein Hoogeind.

   1. ma 23 nov 2015, 14:13

    Helmonds bedrijf schuldig aan dood werknemers

    DEN BOSCH –
    Het bedrijf Xycarb uit Helmond is verantwoordelijk voor de dood van twee medewerkers. Ook handelde het bedrijf in strijd met de wettelijke regels. De rechtbank in Den Bosch heeft de fabrikant van onderdelen voor ledlampen en computerchips daarom een boete opgelegd van in totaal 150.000 euro, waarvan 75.000 euro voorwaardelijk.

    Een politieman houdt de wacht bij het pand van het Helmondse bedrijf Xycarb na het fatale bedrijfsongeval in augustus vorig jaar.
    Een politieman houdt de wacht bij het pand van het Helmondse bedrijf Xycarb na het fatale bedrijfsongeval in augustus vorig jaar.

    Foto: PERSBUREAU GINOPRESS

    De twee slachtoffers, mannen van 55 en 57, kwamen in augustus vorig jaar om het leven doordat in de ruimte waarin ze aan het werk waren argon was vrijgekomen. Het gevaarlijke gas, gebrek aan zuurstof of een combinatie van die factoren heeft volgens het onderzoek tot hun dood geleid.

    Het overlijden van de twee is Xycarb aan te rekenen, oordeelde de rechtbank maandag. “Het bedrijf had op de hoogte moeten zijn van de gevaren die zich in het reactorvat zouden kunnen voordoen en had ter voorkoming hiervan afdoende maatregelen moeten nemen. Xycarb is hierin in ernstige mate tekort geschoten”, aldus de rechtbank. Door zo om te gaan met de veiligheid van de werknemers heeft het bedrijf naar het oordeel van de rechtbank zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig gehandeld.

    1. € 150.000 boete na dodelijk bedrijfsongeval

     10 december 2015

     Als een werkgever zijn werknemers aan arbeidsrisico’s blootstelt, bestaat de kans dat hij op de blaren moet zitten. Zo kreeg een werkgever onlangs een boete van € 150.000 – waarvan € 75.000 voorwaardelijk – opgelegd na een bedrijfsongeval waarbij twee werknemers het leven lieten.

     In een zaak bij de rechtbank Oost-Brabant stond ter discussie of en op welke manier een werkgever moest boeten voor de dood van twee werknemers, die waren omgekomen tijdens risicovolle werkzaamheden. Na onder meer het horen van getuigen stelde de rechter uiteindelijk dat de werkgever schuldig was aan de twee overlijdensgevallen en bovendien zijn verplichtingen uit de Arbowet niet was nagekomen (door wetsartikel 32 te overtreden).

     Bedrijfsongeval door onvoldoende arbomaatregelen

     De rechter oordeelde dat de werkgever zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig had gehandeld bij de manier waarop hij de twee werknemers arbeid liet verrichten. De werknemers waren omgekomen na werk in een reactorvat waar grote hoeveelheden argongas aanwezig waren. De werkgever had meer maatregelen moeten treffen om een bedrijfsongeval te voorkomen en de veiligheid van werknemers te garanderen. De rechter rekende de werkgever de ernstige tekortkomingen in het arbobeleid en het (nabestaanden)leed dat hierdoor was ontstaan, zwaar aan.

     Uiteindelijke boete lager dan strafeis

     De overtreding van de Arbowet kostte de werkgever € 25.000 en als straf voor dood door schuld moest hij een boete van € 125.000 betalen. Van die boete gold € 75.000 als voorwaardelijk. De eis van de officier van justitie lag hoger dan de totale boete van € 150.000, maar de rechter woog mee dat de werkgever niet eerder was veroordeeld, volledige medewerking verleende aan het onderzoek van Inspectie SZW (tool) en zich goed opstelde tegenover de nabestaanden.
     Rechtbank Oost-Brabant, 23 november 2015, ECLI (verkort): 6619

     1. In hoger beroep bevestiging vonnis gevraagd in zaak fataal bedrijfsongeval in Helmond
      De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft in hoger beroep bevestiging van het vonnis van de rechtbank gevraagd in de zaak tegen het bedrijf Xycarb Ceramics in Helmond. De rechtbank veroordeelde het bedrijf wegens dood door schuld van twee van zijn werknemers en overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet tot een geldboete van in totaal € 150.000 waarvan € 75.000 voorwaardelijk. De rechtbank vond bewezen dat het bedrijf ‘zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig’ met de veiligheid van haar medewerkers was omgegaan.
      Het bedrijfsongeval gebeurde op 13 augustus 2014 tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden aan een reactor. De twee slachtoffers voerden het onderhoud uit. De reactor was echter gevuld met het geur- en reukloze argongas. Argongas verdrijft de zuurstof waardoor er nauwelijks gewone lucht in de reactor aanwezig was. De twee kwamen vervolgens door verstikking om het leven.
      Zowel het bedrijf als het OM ging in hoger beroep tegen het vonnis. De officier had namelijk een geldboete van € 180.000 geëist en een voorwaardelijke stillegging van de onderneming voor twee maanden met een proeftijd van twee jaar wegens eveneens dood door schuld en het opzettelijk overtreden van de veiligheidsvoorschriften omdat het bedrijf al eerder een waarschuwing had gehad.
      Xycarb trok recent zijn hoger beroep in. Grondige bestudering van de stukken en naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep – waarbij o.a. de inspanningen die door het bedrijf zijn gepleegd richting de nabestaanden aan bod kwamen – hebben er bij de advocaat-generaal toe geleid dat hij bevestiging van het vonnis van de rechtbank vroeg.
      Het gerechtshof heeft direct uitspraak gedaan en heeft het OM niet ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep. Dit brengt met zich mee dat het vonnis van de rechtbank in stand blijft.

 34. woensdag 6 augustus 2014
  Roermond: man dood door beknelling hoogwerker
  Woensdagochtend rond half elf is bij een noodlottig bedrijfsongeval in Roermond een man om het leven gekomen. Het slachtoffer is doodgedrukt toen hij bekneld kwam te zitten tussen een hoogwerker en een viaduct.
  De man stond op de hoogwerker om de onderkant van een viaduct (N280) te verven ter hoogte van Broekhin Zuid – Wilhelminalaan. Wat er precies is misgegaan, wordt nog onderzocht.

  Diverse hulpdiensten kregen de melding van het ongeval en gingen ter plaatse. Daar bleek dat het slachtoffer al was overleden. De inspectie SZW is in kennis gesteld en start een onderzoek. De identiteit van het slachtoffer wordt later op de dag gepubliceerd omdat eerst familie in kennis gesteld zal worden.

 35. wo 06 aug 2014
  Motoragent dood bij ongeluk

  DEN HAAG –
  Bij een ongeluk in Den Haag is woensdagochtend een motoragent omgekomen. De diender kwam rond 6.30 uur ten val op de Bezuidenhoutseweg en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

  De weg is afgezet voor onderzoek naar de oorzaak van de dodelijke crash. Aanvankelijk meldde de politie dat de 25-jarige motoragent deelnam aan de achtervolging van de bestuurder van een vermoedelijk gestolen scooter, maar volgens een woordvoerder staat dat nog niet vast. Meerdere eenheden waren wel bezig aan een achtervolging, maar het is nog niet zeker of de motoragent daar ook aan mee deed.
  De verdachte die mogelijk op een gestolen scooter reed, is aangehouden.
  Binnen het korps is met verslagenheid gereageerd op het fatale ongeluk.

 36. ma 04 aug 2014,
  Duiker omgekomen bij hulpactie Koedijk

  KOEDIJK –
  Een duiker van de brandweer is maandagmiddag om het leven gekomen toen hij een automobilist wilde redden die het Noord-Hollands Kanaal bij Koedijk was ingereden. Dat heeft een woordvoerster van de Veiligheidsregio Nord-Holland-Noord laten weten.

  Over de identiteit van de duiker heeft de woordvoerster geen mededelingen gedaan. In de auto die in het Noord-Hollands Kanaal reed, zat een man van middelbare leeftijd. Hij is gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht. De man reed tijdens een uitwijkmanoeuvre het kanaal in.

  1. Menselijke en organisatorische fouten tijdens duikincident
   19-9-2014

   Tijdens het duikongeval in het Noord-Hollandse Koedijk op 4 augustus, waarbij een Heerhugowaardse brandweerduiker om het leven kwam, zijn zowel menselijke als organisatorische fouten gemaakt. Dat concludeert de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) in een handhavingsbrief. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord beraadt zich op basis van de brief op maatregelen om de duikteams in Noord-Holland Noord veiliger te laten werken. Voor de veiligheidsregio staat vast dat de duikers met de beste bedoeling hun werk hebben gedaan.
   Bij de eerste reddingsduik werd het slachtoffer succesvol bevrijd. Bij de duiken die daarna plaatsvonden heeft de inspectie kritiekpunten geconstateerd. Eén van de kritiekpunten is dat duikinzetten niet structureel worden geëvalueerd en geregistreerd. Verder leek het duikteam zich onvoldoende bewust van de risico’s. De inspectie meent dat de betrokken werknemers onvoldoende voorlichting of instructie van de werkgever hebben gekregen.
   Ook in de uitvoering van de duik zelf constateert de Inspectie SZW fouten. Een duikteam hoort paraat te staan om te hulp te kunnen schieten en bij het te water gaan dienen duikflessen volledig gevuld te zijn. De leiding vervulde haar taken niet zoals had gemoeten, constateert de Inspectie. Ze legt daarvoor de Veiligheidsregio een boete op.
   Daarnaast schrijft de Inspectie voor dat de Veiligheidsregio binnen drie maanden het huidige beleid voor duikarbeid aanscherpt. Het beleid moet zo worden geformuleerd dat voor alle betrokkenen duidelijk is welke duiktaken mogen worden uitgevoerd en op welke wijze dit moet gebeuren. De deze week gepresenteerde brief is een handhavingsbrief. Naast de Inspectie SZW doet ook de Inspectie Veiligheid&Justitie onderzoek naar het ongeval. Naar verwachting is het definitieve rapport van SZW en V&J eind dit jaar klaar.
   De veiligheidsregio neemt ter harte wat de Inspectie schrijft en neemt de in de brief genoemde maatregelen over. Tot die tijd blijven de duikteams in de regio (Heerhugowaard en Hoorn) buiten dienst. Alle maatregelen worden in nauw overleg met de Koninklijke Marine en Brandweer Nederland genomen. De brief van de Inspectie SZW is te bekijken op onze website: http://www.veiligheidsregio-nhn.nl

 37. wo 30 jul 2014,
  Militair op Curaçao overleden aan schotwond

  WILLEMSTAD –
  Een‎ 21-jarige militair op Curaçao, die op 9 juli in zijn nek was geschoten door een 20-jarige collega, is woensdag alsnog aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie op Curaçao woensdag bevestigd. De vermeende dader zit nog vast.
  Uit voorlopig onderzoek is naar voren gekomen dat de schietpartij voortvloeide uit een hoog opgelopen discussie die de twee voerden over de voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië. De schietpartij vond enkele uren na de WK-wedstrijd plaats toen de twee miliciens samen op wacht stonden op de marinekazerne Suffisant op Curaçao

 38. ma 28 jul 2014
  Stier doodt bejaarde boer

  ZUIDSCHERMER –
  Een 80-jarige man is maandagmiddag gedood door zijn stier. Dat gebeurde op een weiland in het Noord-Hollandse Zuidschermer, meldde de politie.

  De man was de wei aan de Westdijk ingelopen toen de de stier hem aanviel. De 80-jarige eigenaar overleefde de aanval niet. Eerste hulp door onder meer medewerkers van een traumahelikopter mocht niet meer baten

 39. Bollenkweker ‘t Zand overleden na bedrijfsongeval
  ‘T ZAND 23 juli 2014 – . Aan de Korte Bosweg in ‘t Zand is dinsdagavond bollenkweker Leon van der Poel om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval.

  De 50-jarige Van der Poel was ‘s avonds rond een uur of negen nog aan het werk in zijn schuur. Daarbij viel door nog onbekende oorzaak een machine om. De kweker raakte bekneld met zijn hoofd tussen de machine en de muur.

  Medewerkers van ambulancedienst en de politie konden niets meer voor hem doen: Van der Poel overleed ter plekke. Hij runde samen met zijn vrouw en zijn zwager een bollenbedrijf’. Daar kweekte hij bollen en broeide hij in de winter de narcis tête à tête, die op pot werden verkocht onder de noemer Voorjaarspret.

  Daarnaast was hij zeer actief in de dorpsgemeenschap van ‘t Zand. Zo was Van der Poel scheidsrechter bij de handbalvereniging Geel-Zwart, waarvan hij met zijn bedrijf ook sponsor was.

  Van der Poel laat een vrouw en drie kinderen achter.

  .

 40. wo 16 jul 2014, 09:09
  Dode chauffeur naast wagen

  HONSELERSDIJK –
  De politie heeft woensdagochtend in Honselersdijk een dode vrachtwagenchauffeur gevonden. De man lag naast zijn wagen op het parkeerdek van Flora Holland. De deur van de cabine stond nog open.

  Onderzocht wordt wat zich precies heeft afgespeeld. De omgeving is afgezet. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekendgemaakt, maar de vrachtwagen heeft een Duits kenteken.

 41. Man (52) uit Rhenen overlijdt bij bedrijfsongeval Kesteren
  KESTEREN – Bij een bedrijfsongeval aan de Meezendreef in Kesteren is zaterdagmorgen vroeg een 52-jarige man uit Rhenen overleden.

  Hij werd die morgen tegen 4.30 uur gevonden door collega’s in het bedrijfspand in Kesteren. Hij was buiten bewustzijn waarop de hulpdiensten werden gealarmeerd.

  Hun komst mocht niet meer baten, want de man was al overleden, meldt de politie.

  De Rhenenaar was in het bedrijf aan het schilderen in een hoogwerker. Hij is daarbij klem te komen zitten tussen die hoogwerker en het plafond, blijkt uit 1e onderzoek. Aan de verwondingen die hij daarbij opliep is hij overleden.

  Samen met de arbeidsinspectie onderzoekt de politie de verdere toedracht van het ongeluk.

 42. vr 11 juli 2014
  Bejaarde (70) overreden door landbouwvoertuig in Nieuw-Vossemeer
  NIEUW-VOSSEMEER – Een 70-jarige man uit Nieuw-Vossemeer is vrijdag overleden nadat hij in zijn woonplaats door een bouwvoertuig was overreden. Dat meldt de politie zaterdag.

  Het ongeluk gebeurde bij een grondverzetbedrijf op de Stoofweg.

  Slachtoffer over hoofd gezien
  De 67-jarige bestuurder van het voertuig, een zogeheten verreiker, reed op het terrein achteruit en zag daarbij het slachtoffer over het hoofd. De man overleed ter plaatse.

  De arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeval kon gebeuren.

 43. vr 11 jul 2014, 12:35
  Dode door aanrijding vuilwagen

  Op de Herenstraat in Voorhout is vrijdagochtend een dode gevallen na een aanrijding met een vuilwagen voor oud papier.
  Dit heeft de politie bekend gemaakt. De aanrijding vond plaats ter hoogte van de PLUS-supermarkt.
  De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter probeerde het slachtoffer nog te helpen, maar dat mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plekke aan de opgelopen verwondingen. Over de identiteit van de overledene kan de politiewoordvoerder niets zeggen. Volgens getuigen zou het gaan om een man met een rollator.
  De politie heeft de hele Herenstraat afgezet en doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

 44. wo 09 jul 2014, 10:10
  |lees voor
  Dode bij bedrijfsongeval Vreeland Bij industrieel verpakkingsbedrijf Greif in het Utrechtse Vreeland is woensdagochtend een chauffeur van transportbedrijf Van der Wal om het leven gekomen.

  De chauffeur kwam klem te zitten tussen twee laadbakken. De inzet van de brandweer en de komst van een traumahelikopter mochten niet meer baten.

  De Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, onderzoekt de precieze toedracht van het ongeval.

 45. maandag 7 juli 2014

  Kapelle: man overlijdt na beknelling
  Het 50-jarige slachtoffer van een bedrijfsongeval aan de Middenweg in Kapelle is overleden. De man uit Hansweert was bij het bedrijfsongeval vrijdagavond zwaargewond geraakt. Volgens de politie is het slachtoffer vermoedelijk tijdens het verhelpen van een storing aan een machine bekneld geraakt.

  Naast twee ambulances werd ook de brandweer ingezet. De man is gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij zondagochtend aan zijn verwondingen. Een medewerker van de afdeling forensische opsporing is voor onderzoek ter plaatse geweest. De inspectie SZW onderzoekt de toedracht van het ongeval.

  Omroep Zeeland, 7 juli 2014

  1. Man uit Hansweert (50) overleden na bedrijfsongeval bij Coroos
   Facebook Twitter Google+ Geplaatst op:07 juli 2014Laatste update:07 juli, 15:12Foto’s1 Fotograaf©WikipediaKAPELLE – Een 50-jarige man uit Hansweert is zondagmorgen in het ziekenhuis overleden.

   Hij was vrijdagavond ernstig gewond geraakt nadat hij bekneld raakte in een machine bij conservenfabriek Coroos in Kapelle. De man, werkzaam als monteur bij Coroos, was vrijdagvond bezig een storing aan een machine te verhelpen. Rond 19.00 uur merkten collega’s op dat er wat aan de hand was en werden de hulpdiensten gealarmeerd.

   Naast twee ambulances is ook de brandweer ingezet. De man is gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zondagmorgen vroeg is overleden.

   Twee medewerkers van de afdeling forensische opsporing zijn voor onderzoek ter plaatse geweest. Hoe het ongeval precies is gebeurd, wordt nog nader onderzocht. Op het moment dat de man bekneld raakte, waren er geen andere collega’s in de buurt. De arbeidsinspectie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

 46. vr 04 jul 2014, 16:36| lees voor
  74-jarige man dood na val van dak

  ABBEGA –
  Een 74-jarige man uit het Friese Abbega is vrijdagmiddag overleden nadat hij van een dak was gevallen. Dat meldde de politie.
  Het slachtoffer was bezig met het monteren van zonnepanelen toen hij door het dak van golfplaat zakte en 10 meter naar beneden viel. Hulpverlening mocht niet meer baten.

 47. donderdag 3 juli 2014

  Heerhugowaard: dodelijk ongeval steigerbouwer
  Bij een bedrijfsongeval op een bouwterrein aan de Broekerweg is donderdagochtend een man dodelijk gewond geraakt. De man is van een steiger gevallen. De oorzaak van de val is nog onbekend.
  Volgens de woordvoerder van de Inspectie SZW is de man een medewerker van het steigerbouwbedrijf.

  Hulpdiensten kwamen ter plaatse maar konden de man niet meer redden.
  De Inspectie SZW is ingeschakeld om het bedrijfsongeval te onderzoeken.

  Dichtbij, 3 juli 2014

 48. Hengelo: man komt onder gekantelde heftruck en overlijdt
  In Hengelo (Overijssel) is bij een ernstig bedrijfsongeval in het pand van Eaton Holec een 50-jarige man uit Hengelo om het leven gekomen. Het ongeval vond vanochtend plaats rond 6:30 uur.

  De man zat op een heftruck die kantelde. Hij kwam onder het voertuig terecht en is ter plaatse overleden. De oorzaak van het kantelen is nog onbekend.

  De politie en verkeersveiligheidsdienst stelt een onderzoek in naar het ongeval.

  RTV Oost, 3 juli 2014

 49. Dodelijk bouwongeval in Den Haag
  :26-06-2014 13:59
  Den Haag – Bij een ongeval aan de Neherkade in Den Haag is donderdagochtend een bouwvakker om het leven gekomen. De precieze toedracht van het ongeluk is nog onbekend.
  Volgens de politie lijkt het er op dat de man onder een vrachtwagen is terechtgekomen. Hoe precies wordt onderzocht door de Arbeidsinspectie. Aannemers Dura Vermeer en Besix werken ter plaatse aan de verbreding van de Neherkade. Onder het kruispunt van het Leeghwaterplein bouwen zij bovendien een 160 meter lange onderdoorgang voor het autoverkeer.

  Volgens Dura Vermeer is werk direct na het ongeval stilgelegd. Het slachtoffer betreft een zelfstandige lasser die was ingeschakeld door een onderaannemer op het project.

  Publicatie datum: 26-06-2014 13:59 Arbo, Economie, Binnenland

 50. ma 23 jun 2014, Meisje (12) onder tractor gekomen HENGELO – Op de Deurningerstraat in Hengelo is maandagmiddag een ernstig ongeluk gebeurd. Een 12-jarig meisje is onder een tractor met aanhanger gekomen. Ze is per plekke overleden. Waarschijnlijk raakte ze de combinatie en kwam ze daardoor onder de wielen terecht. De politie heeft de weg afgesloten.

 51. Man komt om bij bedrijfsongeluk in Heerhugowaard [foto-update]
  112 | 18 juni 2014
  HEERHUGOWAARD – Bij een bedrijfsongeluk in Heerhugowaard is woensdagavond een man om het leven gekomen. Het slachtoffer kwam onder een grote bak terecht.

  Dat schrijft het NHD. Het ongeluk gebeurde bij straalbedrijf SHW Holland-West op de Zeppelinstraat in Heerhugowaard. Inzet van de hulpdiensten mocht niet meer baten. De arbeidsinspectie gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd.

  1. donderdag 19 juni 2014

   Heerhugowaard: dode door vallende container
   Bij een bedrijfsongeval aan de Zeppelinstraat in Heerhugowaard is woensdagavond een persoon om het leven gekomen, zo meldt de politie. Naar verluid is een container losgeschoten uit een hijsinstallatie. Die kwam bovenop een werknemer terecht die vrijwel direct als gevolg hiervan is overleden.

   De politie en de arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Ooggetuigen kunnen pas gehoord worden als ze enigszins zijn gekalmeerd; het ongeval heeft een grote impact op collega’s van de overledene. Gekeken zal worden naar de technische staat van de hijsinstallatie en de bevestigingspunten van de container. Dit onderzoek zal enige weken duren.

   RTV Noord-Holland, 18 juni 2014

 52. za 14 jun 2014
  Dode bij tractorongeval

  NIJ BEETS –
  Een 32-jarige boer is zaterdag in Nij Beets in Friesland overleden door een ongeval met een tractor. Hij was bezig een koe uit een sloot te redden, meldde de politie.

  Foto: Peter Schoonen
  Zijn bedoeling was de koe met het landbouwvoertuig uit de sloot te trekken. Daarbij ging de boer zelf in de sloot staan terwijl zijn vrouw de tractor bestuurde. De tractor kantelde echter en viel bovenop het slachtoffer.
  Hulpdiensten hebben de man uit de sloot gehaald, maar toen was hij al overleden.

 53. zo 01 jun 2014, 16:32
  |
  Klussende man dood door cirkelzaag in borst
  CLINGE –
  Een 73-jarige man heeft zondag in het Zeeuwse dorp Clinge tijdens het zagen een cirkelzaag in zijn borst gekregen. Hij is aan zijn verwondingen overleden, maakte de politie bekend.
  De man was houten fruitkistjes op een zaagtafel in stukken aan het zagen. Vermoedelijk is een metalen deel van een fruitkistje, dat erin zit voor de versteviging, vastgeraakt in de cirkelzaag. Die sloeg sloeg er vervolgens uit, in de borst van het slachtoffer. De man is nog naar een ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

 54. di 27 mei 2014
  Man dood na ongeval in brouwerij

  LIMMEN –
  Door een bedrijfsongeval in een bierbrouwerij in het Noord-Hollandse Limmen is dinsdagavond een man omgekomen. Wat de man precies is overkomen, wordt volgens een politiewoordvoerster nog onderzocht.

  De identiteit van de man is nog niet bekendgemaakt. Bij het bedrijfsongeval, dat rond half 9 plaatsvond, raakten geen anderen gewond.

  1. Slachtoffer bedrijfsongeval Limmen geraakt door ventilator
   LIMMEN – De man die dinsdag om het leven kwam bij een bedrijfsongeval in Limmen werd vermoedelijk geraakt door onderdelen van een ventilator. De ventilator klapte door een nog onbekende reden uit elkaar en raakte het slachtoffer dusdanig dat hij overleed.

   Het slachtoffer was bezig met de reparatie van de ventilator in bierbrouwerij Dampegheest toen het mis ging, zo laat een woordvoerder van de arbeidsinspectie woensdag weten.

   De man was in het bijzijn van een collega. Hij moet nog worden gehoord door de inspectie. Het onderzoek is nog bezig.

 55. Man (44) komt om het leven bij bedrijfsongeval Scherpenisse
  Facebook Twitter Google+ Geplaatst op:24 mei 2014Laatste update:24 mei, 22:32Foto’s1 SCHERPENISSE – Een 44-jarige eigenaar van een aardappelbedrijf aan de Lage Broekweg in Scherpenisse is zaterdag aan het begin van de avond om het leven gekomen.

  De man was volgens de politie bezig met technische werkzaamheden aan een luchtafvoersysteem. Op het moment dat zijn vrouw hem rond 18.15 opzocht, zag ze dat haar man bekneld was geraakt en alarmeerde ze de hulpdiensten. Die hebben het slachtoffer bevrijd, maar konden niets meer voor hem doen.

  De politie gaat uit van een noodlottig ongeval. De forensische opsporing verricht onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeluk.

 56. Leeuwarden 8 mei 2014  Schilder ernstig gewond na val schilderleeuwarden.

  Aan de Bredeplaats in Leeuwarden is donderdagmiddag een schilder van een steiger gevallen en daarbij ernstig gewond geraakt. De man was bezig om een markies op te hangen bij het bovenste raam toen het mis ging, waarschijnlijk verloor de man zijn evenwicht en viel enkele meters naar beneden. Diverse hulpdiensten rukten uit voor eerste hulp en ook kwam de traumaheli ter plaatse en landde in de Prinsentuin. Het slachtoffer is na stabilisatie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Op 24 mei 2014 is getroffene ten gevolge van de verwondingen overleden.

 57. do 22 mei 2014, 19:49| lees voor
  Dode bij bedrijfsongeval in Westdorpe

  RIJSWIJK –
  Bij wat vermoedelijk een bedrijfsongeval was, is donderdag in Westdorpe (Zeeland) iemand om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde bij een betonverwerker.
  De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Ook is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De hulpdiensten zijn met veel materieel ter plekke.

 58. wo 21 mei 2014,
  Trucker dood door brand in Heinenoordtunnel

  BARENDRECHT –
  Door een brand in de Heinenoordtunnel is een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen. De man werd enige tijd vermist, maar werd later levenloos aangetroffen in zijn cabine.

  De brandweer heeft in de Heinenoordtunnel inmiddels het sein brand meester gegeven. Door een geschaarde vrachtwagen was brand ontstaan. Er zijn twee gevonden overgebracht naar het ziekenhuis.
  De tunnel is in beide richtingen afgesloten. Verkeer tussen Bergen op Zoom en Rotterdam kan in beide richtingen het beste omrijden via de A16. De hulpdiensten zijn met veel materieel aanwezig, maar hebben de chauffeur van de vrachtwagen die in de tunnel in brand vloog, nog niet aangetroffen.
  Het is niet duidelijk hoeveel auto’s er vaststaan in de tunnel. Heinenoordtunnel is een verkeerstunnel in de buurt van Rotterdam onder de Oude Maas.

 59. ma 12 mei 2014, 10:02| lees voor
  Man dood onder heftruck

  UDENHOUT –
  Een 63-jarige man uit Kaatsheuvel is maandagochtend omgekomen toen de heftruck die hij bestuurde omviel. Het ongeluk gebeurde bij een boomkwekerij in Udenhout.

  De politie legde uit dat de bestuurder een betonnen rand raakte en dat de heftruck daardoor was gaan kantelen. De man kwam onder de heftruck terecht. Hulp mocht niet meer baten.

 60. za 03 mei 2014, 17:28
  Man gedood door eigen stier

  MILLINGEN AAN DE RIJN –
  Een 54-jarige man uit het Gelderse Millingen aan de Rijn is zaterdag om het leven gekomen toen hij door zijn eigen stier op de horens werd genomen. Dat gebeurde in het weiland bij de boerderij van zijn moeder, waar hij elke dag voor de dieren zorgde. Dat heeft de politie gemeld.

  Foto: Peter Schoonen
  Een andere werknemer van het boerenbedrijf vond de man levenloos in het weiland. Hij had ernstige verwondingen in de buikstreek. Er werd nog een traumahelikopter opgeroepen maar die kon niets meer uitrichten.
  De familie moet beslissen of de stier wordt afgemaakt of niet.

 61. di 29 apr 2014, 16:00| lees voor
  Wegwerker doodgereden

  MONNICKENDAM –
  Op de Waterlandse Zeedijk in Monnickendam is dinsdagmiddag een wegwerker omgekomen nadat hij werd aangereden door een personenauto.
  De automobilist verloor in een bocht de controle over het stuur en raakte de wegwerker en een graafmachine. Collega’s van de wegwerker zagen het ongeluk gebeuren.

  1. Persoon overleden bij auto-ongeluk op de Waterlandse Zeedijk bij Monnickendam
   Door Redacteur Dagblad Waterland – 29-4-2014, 15:46
   MONNICKENDAM – Op de Waterlandse Zeedijk, even buiten Monnickendam, is dinsdagmiddag een ernstig auto-ongeluk gebeurd. Een kabellegger die daar aan het werk was, is overleden.

   Een automobilist die uit de richting van Monnickendam kwam, reed door nog onbekende oorzaak tegen een verkeerslicht aan dat daar staat vanwege de werkzaamheden. Het verkeerslicht viel door deze botsing bovenop de kabellegger, die ter plaatste aan zijn verwondingen overleed.

   De automobilist sloeg met de auto over de kop en raakte een graafmachine waarmee werkzaamheden werden verricht. De machinist werd uit de graafmachine geslingerd en raakte licht gewond. De automobilist raakte ook gewond, en is naar het ziekenhuis gebracht.

 62. ma 28 apr 2014, 18:18
  |lees voor
  Man verdrinkt tijdens grasmaaien DALFSEN – Een 52-jarige man uit Dalfsen is maandagmiddag om het leven gekomen nadat hij met zijn grasmaaimachine in een vijver was terechtgekomen. Hoe dat is gebeurd, is voor de politie een raadsel, meldde een woordvoerder maandag.

  Het ongeval met de maaimachine waarop hij zat, gebeurde op zijn eigen erf. De man zou al enige tijd in het water hebben gelegen toen hij eruit werd gehaald.

 63. Dode bij arbeidsongeval in Beverwijk
  Door Nicolaas Kerkmeijer – 26-4-2014, 13:30
  BEVERWIJK – Bij een metaal recyclingbedrijf aan de Zuiderkade in Beverwijk heeft zaterdagochtend een arbeidsongeval plaatsgevonden. Daarbij is een man om het leven gekomen, meldt een woordvoerder van de politie.

  Omstreeks half elf werden meerdere hulpdiensten waaronder de traumahelikopter uit Rotterdam opgeroepen om assistentie te verlenen na het incident. Kort na aankomst van de politie en ambulancehulpverlening bleek dat de hulp niet meer mocht baten. Het slachtoffer was reeds aan zijn verwondingen overleden.

  Het is nog niet bekend wat er precies gebeurd is. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) stelt een onderzoek in naar de toedracht van het arbeidsongeval.

  .

 64. zondag 27 april 2014

  Moergestel: man overleden na ongeval met hooischudder (update)
  De 65-jarige Moergestelnaar die donderdagmiddag ernstig gewond raakte bij een bedrijfsongeval is in het ziekenhuis overleden. Dat heeft de politie zondag bevestigd.

  Het noodlottige ongeval vond plaats bij een agrarisch bedrijf aan de Donkhorst in Moergestel. Door nog onbekende oorzaak raakte de man rond 16.30 uur ‘s middags bekneld in een hooischudder. Een ambulance en traumahelikopter kwamen ter plaatse om de man te helpen. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd maar is daar later aan zijn verwondingen bezweken

  Brabants Dagblad, 24 april 2014

 65. Bouwvakker dood na val van dak in Roosendaal
  donderdag, april 24, 2014 – 16:37

  Roosendaal – Bij bouwwerkzaamheden aan de President Kennedylaan in Roosendaal is donderdag een bouwvakker om het leven gekomen.

  Volgens de politie werd de man onwel en viel naar beneden. Ondanks de inzet van de hulpdiensten, overleed de man op de plaats van het ongeval.

  De arbeidsinspectie zal een onderzoekinstellen naar het dodelijke bedrijfsongeval

 66. Man overleden nadat hij is bedolven onder grote strobalen in Klein-Zundert

  ZUNDERT – Een 39-jarige man is vrijdagmiddag overleden nadat hij was bedolven onder een aantal grote strobalen op de Sprundelsebaan in Klein-Zundert.
  Het ongeluk gebeurde rond halftwee bij een agrarisch bedrijf. De man was samen met een collega bezig om de grote strobalen te lossen toen er vier losraakten van de lading. Hij kwam daaronder terecht. Hulpdiensten waren snel ter plekke, maar konden niets meer voor hem doen. Hij overleed ter plekke.

  Voor de nabestaanden is slachtofferhulp aanwezig. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.
  Printen
  Corrigeren
  Eerste publicatie: vrijdag 18 april 2014 – 14:42

 67. Een 16 jarige jongeman uit Hemelum is zaterdagavond om het leven gekomen na een ongeval met een grasmaaier. Het ongeval is gebeurd op het erf van de boerderij waar hij woonde. De jongeman is bij het maaien onder de maaier in de sloot terechtgekomen. Hoe dat mogelijk was is niet bekend. Het ongeval is rond 20:00 uur gebeurd. Mensen van de brandwer hebben nog geprobeerd getroffene te reanimere maar dit mocht niet meer baten.

 68. 04-04-2014
  WAGENINGEN – VRACHTWAGENCHAUFFEUR OVERLEDEN BIJ ZEKEREN LADING

  Op de Vadaring in Wageningen is donderdagmiddag een 50-jarige vrachtwagenchauffeur uit Letland bij een ongeval overleden.

  De vrachtwagenchauffeur was rond 14.30 uur bezig met het laden
  van zijn vrachtwagen. Tijdens het zekeren van een zware kast is deze door nog
  onbekende oorzaak bovenop de man terecht gekomen. De man raakte hierdoor zwaar
  gewond. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen ter plaatsen
  maar hun hulp mocht niet meer baten. De man overleed ter plekke aan zijn
  verwondingen.

  Arbeidsinspectie
  De nabestaanden zijn in kennis gesteld en er is slachtofferhulp
  geboden aan de getuigen van het dodelijke ongeval. De Arbeidsinspectie doet in
  samenwerking met de politie onderzoek naar de exacte toedracht.

  Bron: Politie.nl

 69. Dode bij bedrijfsongeval op industrieterrein Moerdijk
  dinsdag 1 april 2014
  Dode bij bedrijfsongeval Moerdijk. Foto: ANP MOERDIJK – Bij een bedrijfsongeval op industrieterrein Moerdijk is dinsdag een werknemer om het leven gekomen. Dat meldt wijkagent Ad de Jong op Twitter.

  Het ongeval gebeurde rond het middaguur bij een staalverwerker.

  De Arbeidsinspectie doet onderzoek. Een politiewoordvoerder kan verder niets melden, omdat het om een bedrijfsongeval gaat.

  1. woensdag 2 april 2014

   Moerdijk: dode man gevonden tussen stalen platen
   De werknemer die dinsdag om het leven kwam door een bedrijfsongeval op industrieterrein Moerdijk is een 24-jarige Pool. Het ongeval gebeurde dinsdagochtend rond elf uur bij een staalverwerker aan de Oostelijke Randweg. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, troffen ze de man zwaargewond aan. De Pool was toen niet meer bij kennis. Pogingen om de man te reanimeren mochten niet meer baten.

   Volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie is de man, een lasser, tussen stalen platen gevonden. “In de loods staat ook een kraan waarmee de platen worden verplaatst. We vermoeden dat er een relatie bestaat tussen de kraan en het ongeval”, aldus de woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

   BN De Stem, 2 april 2014

 70. za 29 mrt 2014, 16:52
  Man overleden door beknelling onder trailer GROOT-AMMERS – Een 20-jarige man uit Alblasserdam is zaterdagmiddag in Groot-Ammers (Zuid-Holland) om het leven gekomen toen hij bekneld raakte onder een trailer van een vrachtwagen. De man was bezig met een reparatie. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldde de politie.

  1. Monteur omgekomen bij arbeidsongeval
   Laatst gewijzigd:31-03-2014
   Groot-Ammers – Zaterdagmiddag is tijdens het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan de verlichting van een oplegger een monteur van de Van der Vlist Transportgroep bekneld geraakt. Hij overleed onmiddellijk als gevolg van zijn verwondingen.
   Het onderzoek naar de oorzaak wordt momenteel uitgevoerd. Vooralsnog wordt de oorzaak gezocht in een plotselinge lekkage van het veersysteem.

   Vanmorgen is al het personeel van de vestiging Groot-Ammers persoonlijk door de directie geïnformeerd over het ongeval. Tijdens deze bijeenkomst was er plaats om de verslagenheid en het verdriet met elkaar te delen. Voor de begeleiding van het personeel is de hulp van slachtofferhulp ingezet.

   Publicatie datum: 31-03-2014 19:47 Arbo, Binnenland

 71. di 25 mrt 2014, 18:57 Man (41jr) overleden bij bedrijfsongeval Den Oever [update]

  HOLLANDS KROON Bij een bedrijfsongeval aan de Havenweg in Den Oever is dinsdagmiddag een man om het leven gekomen.

  Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

  Hulpdiensten die ter plekke kwamen, konden niets meer voor de man betekenen. De man is ter plaatse overleden. Hoe hij is overleden, is onbekend. De politiewoordvoerster meldt dat zowel de politie als de arbeidsinspectie de toedracht van het ongeval onderzoeken.

  Update 19.25 uur

  De politie laat weten dat de man werd geraakt door een stalen constructie die bovenop hem viel.

   

 72. Verdronken schipper naar Nederland De Delfzijlster schipper Koos van der Molen (60) van motorvrachtschip Licentia, die zondag 16 maart verdronk bij een poging zijn kat van de verdrinkingsdood te redden bij de sluis Haltern-Flaesheim op het Wesel-Datteln-kanaal, wordt maandag 24 maart in Terneuzen gecremeerd. Na het schutten had Van der Molen de Licentia zondagmiddag tussen de sluis en de Schrammbergbrücke vastgemaakt. Daar viel om 15:50 uur de kat overboord. De schipper sprong er achteraan, wist de kat te redden, maar slaagde er zelf niet in weer aan boord te klimmen en verdween onder water. Zijn vrouw alarmeerde de hulpdiensten, die met duikers, brandweer en een helikopter een zoekactie inzette. Duikers van de DLRG Dorsten en Haltern brachten om 16:55 uur het levenloze lichaam boven water. Reanimatie mocht niet meer baten. In het ziekenhuis werd om 18:45 uur de dood vastgesteld, meldt de Wasserschutzpolizei Duisburg. Tijdens de zoek- en bergingsactie werd het schutten onderbroken. Het heeft enkele dagen geduurd voor het lichaam door de Dutise autoriteiten werd vrijgegeven en naar Nederland kon worden overgebracht.

 73. Dode op vliegveld Valkenburg bij werkzaamheden kerntop.

  maandag 10 maart 2014 VALKENBURG

  Bij voorbereidingen op de kerntop die maandag 24 en dinsdag 25 maart in Den Haag wordt gehouden is op het vliegveld in Valkenburg een slachtoffer gevallen. Op maandag 10 maart kwam daar een medewerker van het Haagse bedrijf Van Ginderen om het leven door electrocutie. Een medewerker  was een week geleden bezig met het repareren van de verlichting van de landingsbaan toen hij geelectrocuteerd werd.

 74. Twee doden door beknelling in haven Stein
  In de haven van Stein zijn donderdagmiddag twee mannen om het leven gekomen, toen zij bekneld raakten tussen marmeren platen.

  Rond half drie is het ongeval bij een bedrijf aan de Buitenhavenweg bij de hulpdiensten gemeld. Deze locatie is een laad- en losplek voor schepen en treinen.
  Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid waren drie mannen platen marmer uit een container aan het halen. Een van de drie stond op de kade toen het in de container mis ging.
  Enkele marmeren platen van twee bij drie meter en zo’n twee centimeter dik vielen om. De twee slachtoffers kwamen eronder terecht.
  De collega die op de kade stond, is enorm aangeslagen door het incident. Slachtofferhulp is ingeschakeld.
  De inspectie doet nader onderzoek naar de precieze oorzaak van het bedrijfsongeval.

 75. Hovenier (71) overleden tijdens snoeien boom
  februari 25, 2014 – 15:49
  Hurwenen – Dinsdagmiddag 25 februari is in Hurwenen een 71-jarige man uit die plaats door een ongeval tijdens snoeiwerkzaamheden overleden. Dit meldt de politie dinsdag.

  ‘De man was werkzaam voor een hoveniersbedrijf’, aldus de politie.

  De man was rond 13.45 uur aan het werk op de Waaldijk in Hurwenen toen hij tijdens de snoeiwerkzaamheden werd geraakt door een vallende tak. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

  De politie en de arbeidsinspectie doen onderzoek naar de exacte toedracht van het dodelijk ongeval.

 76. di 18 feb 2014, 11:49

  Vrouw dood na val van schip dodewaard
  Een vrouw is vanochtend in Dodewaard om het leven gekomen toen zij overboord sloeg van een schip.

  Foto: Tom Hessels
  Het slachtoffer wilde haar echtgenoot helpen bij het aanmeren van hun schip aan de Waalbandijk. Door nog onbekende oorzaak raakte ze daarbij te water. Ze kwam tussen twee schepen terecht en liep daarbij zulke verwondingen op, dat ze ter plekke is overleden.

  Hulpdiensten hebben haar uit het water gehaald en aan wal nog proberen te reanimeren. Dat mocht niet meer baten.

 77. Slachtoffer bedrijfsongeval overleden

  SPANKEREN –
  Een 29-jarige man uit Doesburg die maandag op zijn werk een stalen balk tegen zijn hoofd kreeg, is aan zijn verwondingen overleden.

  Dat meldt Rotocoat, het bedrijf waar de man werkte, aan Omroep Gelderland.
  De man werd na het ongeluk in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.
  Hoe de zware balk de werknemer kon treffen, wordt uitgezocht door de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie). Voor collega’s van de Doesburger, die het ongeluk zagen gebeuren, is slachtofferhulp geregel

  1. ma 17 feb 2014, 16:16

   Man krijgt stalen balk tegen hoofd SPANKEREN – Een 29-jarige man uit Doesburg heeft maandag op zijn werk een stalen balk tegen zijn hoofd gekregen. De man is volgens de politie in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

   Het ongeluk gebeurde op de werf van een verzinkerij in het Gelderse Spankeren. Hoe de zware balk de werknemer kon treffen, wordt uitgezocht door de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie). Voor collega’s van de Doesburger, die het ongeluk zagen gebeuren, is slachtofferhulp geregeld

 78. Dode bij ongeval haven Rotterdam
  zondag 16 feb 2014, 15:54
  Het ongeval was bij een containeroverslagbedrijf in de haven van Rotterdam ANP .Bij een bedrijfsongeval in de haven van Rotterdam is een 56-jarige kapitein van een binnenvaartschip om het leven gekomen. Zijn vrouw en een medewerker raakten gewond.

  Bij het laden of lossen van een zeeschip liet de kraanmachinist vanaf de kade een stuk staal vallen op de stuurhut van het naastgelegen binnenvaartschip.

  Het ongeluk gebeurde vanmiddag op de Maasvlakteweg. Hulpverleners waren er snel bij, maar de kapitein uit Leeuwarden was al overleden. Zijn vrouw en de medewerker uit Ridderkerk zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ze verkeren niet in levensgevaar.

  De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt wat er mis is gegaan.

 79. Dodelijk bedrijfsongeval in Maurik
  Geplaatst op:29 januari 2014
  Bij werkzaamheden van het Waterschap Rivierenland langs de Maurikse wetering in de gemeente Buren is woensdagochtend een 53-jarige man uit Nederhemert om het leven gekomen. Een woordvoerder van het Waterschap Rivierenland bevestigt het noodlottige bedrijfsongeval.

  Het dodelijk ongeluk vond plaats op het gemeentelijk sportpark aan de Driesweg in Maurik, waarlangs de wetering stroomt. Het waterschap is in dit gebied langs de Maurikse- en Lee wetering kort geleden gestart met de aanleg van een milieuvriendelijke oever.

  Heiblok
  Volgens een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) is de man vermoedelijk om het leven gekomen door een vallend heiblok, dat door nog onbekende oorzaak losschoot van de heimachine en terechtkwam op het slachtoffer.

  De man was werkzaam voor een aannemersbedrijf dat in opdracht van het Waterschap de werkzaamheden daar uitvoerde. “De man was langs de oever van de wetering bezig houten palen te slaan voor een beschoeiing (een constructie die de waterkant moet beschermen tegen afkalven, red.).”

  Stilgelegd
  Inspectie SZW stelt ter plekke een onderzoek in naar het bedrijfsongeval. In afwachting van de uitkomsten van het onderzoek heeft het Waterschap de werkzaamheden aan de Maurikse en Lee Wetering stilgelegd.

  1. Eis: 20.000 euro boete voor dodelijk bedrijfsongeval Maurik

   ECK EN WIEL – Tegen een aannemer is vrijdag een boete van 20.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk, geëist voor een dodelijk bedrijfsongeval in Maurik. De zaak is aangehouden en wordt later behandeld.

   Een 53-jarige man uit Nederhemert was 29 januari 2014 met collega’s aan het werk op het gemeentelijke sportpark bij de Driesweg. Ze moesten een houten damwand langs de oever plaatsen.

   De man is om het leven gekomen door een vallend heiblok dat losschoot van de heimachine. Dat blok stond niet goed vast.

   De vraag die centraal stond bij de rechtszaak was: is de aannemer nalatig geweest en heeft hij werknemers in levensgevaar gebracht? De officier van justitie vindt van wel. Hij wil dat de aannemer 5000 euro stort in het fonds van de stichting arbeidsongevallen.

   1. Aanklager eist geldboete van aannemer na dodelijk ongeval
    ARNHEM – De officier van justitie eist een geldboete van 20.000 euro van aannemingsbedrijf Huub Verlouw uit Ammerzoden wegen het niet naleven van de arbeidsomstandigheden. Een 53-jarige onderaannemer van het bedrijf overleed op 29 januari 2014 tijdens de aanleg van een milieuvriendelijke over langs de Maurikse Wetering in Maurik. Bij het intrillen van en houten damwand schoot een trilblok uit de graafmachine en belandde op de man.
    De kwestie kwam donderdag weer voor de rechter in Arnhem.
    Twijfel
    In afwachting van een aantal onderzoeken en verklaringen van getuigen had de rechtbank de zaak eerder dit jaar aangehouden. De officier van justitie gaf destijds al aan dat er voldoende aanleiding is om de handelswijze van Verlouw in twijfel te trekken.
    Regels
    Het bedrijf zou zich niet houden aan de veiligheidseisen die gelden voor de graafmachine: zo werd de machine ingezet voor werk waarvoor deze eigenlijk niet bedoeld was. Ook zou het trilblok niet goed aan de graafmachine zijn vergrendeld.
    Graafmachine
    Vooral de kwestie of Verlouw de graafmachine voor ander werk – het intrillen van de damwand met trilblok – mocht gebruiken, kwam woensdag aan de orde. “Volgens de fabrikant was de machine daarvoor niet bestemd, terwijl de verkoper heeft verklaard dat het prima kon en een alledaagse praktijk was”, constateerde de rechter.
    Verschil
    Getuige Piet Bakker – bouwkundig deskundige van Aboma, een organisatie die veiligheid in de bouw controleert – stelde dat een dergelijke inventarisatie geen verschil had gemaakt: “Want ook dan was naar alle waarschijnlijkheid geconcludeerd dat de graafmachine geschikt was voor het intrillen met een trilblok.”
    De rechtbank doet op 28 april uitspraak.

    1. Bedrijf Ammerzoden kan geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt

     bron: Rechtennieuws.nl

     Volgens de rechtbank kon niet wettig en overtuigend bewezen worden dat een aannemingsbedrijf uit Ammerzoden een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt bij een bedrijfsongeval, waardoor op 29 januari 2014 een werknemer overleed. De rechtbank sprak het bedrijf daarom vrij.

     Trilblok
     Eind januari 2014 is een werknemer van een aannemingsbedrijf tijdens het aanbrengen/plaatsen van een houten damwand dodelijk getroffen door een losgeraakt trilblok. Het trilblok zat bevestigd aan een graafmachine. Het bedrijf werd er daarom van verdacht als werkgever – al dan niet opzettelijk – handelingen te hebben verricht of te hebben nagelaten in strijd met de Arbowet en/of het Arbobesluit. Dit houdt in dat het bedrijf wist of moest weten dat levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van 1 of meer werknemers van het bedrijf ontstond of te verwachten was.

     Geen strafrechtelijk verwijt
     In tegenstelling tot de Officier van Justitie vond de rechtbank dit niet bewezen en sprak het bedrijf vrij. Tijdens 2 terechtzittingen zijn meerdere getuigen gehoord, waaronder de opsteller van de Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) van het bedrijf. Op grond van die verklaringen en de door de verdediging overgelegde Auditrapporten – waarin staat dat bij het bedrijf op allerlei aspecten controles plaatsvonden, waaronder ook de veiligheid betreft – oordeelde de rechtbank dat het bedrijf geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt.

     1. Dodelijk ongeval bij het aanbrengen/plaatsen van een damwand. Vrijspraak van het als werkgever (opzettelijk) handelen of nalaten in strijd met de Arbowet en/of het Arbobesluit.

      29 Apr 2016   | Arbeidsomstandigheden · Jurisprudentie · Rechtbank

      Rechtbank Gelderland 28 april 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:2366

      De officier van justitie heeft gesteld dat wettig en overtuigend bewezen kan worden geacht dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het tenlastegelegde. Volgens de officier van justitie heeft verdachte opzettelijk handelingen verricht en/of nagelaten in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit, terwijl daardoor, naar zij redelijkerwijs moest weten, levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van werknemers te verwachten was.

      Werknemers hebben werkzaamheden binnen de actieradius van de machine en het trilblok verricht, terwijl in de bedieningshandeling van Hyundai (de fabrikant van de graafmachine) en in de instructie- en veiligheidsvoorschriften van Verachtert (de fabrikant van de connectomaat/het hydraulisch snelwisselsysteem) en SAES (de fabrikant van het trilblok) staat aangegeven dat dit niet mag. Omdat dit een evident gevaarlijke manier van werken is, had in de Risico-inventarisatie en Evaluatie van verdachte moeten worden onderzocht of dit kon worden ondervangen door een andere manier van werken, bijvoorbeeld vanaf een ponton in het water en/of door het gebruik van een handgreep zodat op afstand gewerkt kan worden, hetgeen niet is gebeurd.

      In de destijds geldende RI&E van 2009 is evenmin een beschrijving gegeven van de werkzaamheden, zoals die in de onderhavige zaak zijn uitgevoerd, en de daarbij ingezette arbeidsmiddelen met de daarbij behorende specifieke gevaren en risico’s voor werknemers.

      De graafmachine is ook niet gekeurd en geschikt gemaakt voor het funderingswerk waar het voor gebruikt werd (het plaatsen van damwanden).

      Na het ongeval is geconstateerd dat de spie klem liep tegen de constructie van het trilblok, waardoor deze niet volledig in de spievanger getrokken werd. Het uitrustingsstuk was dus onvoldoende vergrendeld. Dit is veroorzaakt doordat de arbeidsmiddelen die zijn gecombineerd (de graafmachine, het snelwisselsysteem en het trilblok) om daarmee damwanden te kunnen plaatsen, van verschillende fabrikanten zijn. Door de fabrikant van het snelwisselsysteem is ook aangegeven dat daaraan alleen een adapterplaat bevestigd mag worden van hetzelfde merk. Verdachte had daarom bij de fabrikant na moeten gaan of ook met de gebruikte adapterplaat gewerkt kon worden. Dat zij dit niet heeft gedaan, valt haar te verwijten.

      Het standpunt van de verdediging

      De raadsman heeft verzocht verdachte van het feit vrij te spreken, nu primair, verdachte alles gedaan heeft ter voorkoming van gevaar voor anderen, en subsidiair, het dossier onvoldoende bewijs bevat dat het verwezenlijkte gevaar voorzienbaar was, en meer subsidiair, enige vorm van opzet niet wettig en overtuigend bewezen kan worden.

      Beoordeling door de rechtbank

      Uit de verklaringen van de vertegenwoordiger van verdachte, de verkoper van de graafmachine en het snelwisselsysteem, aannemer naam 1, naam 2 die het Aboma-rapport heeft opgesteld en naam 3, die als preventieadviseur, hoger veiligheidskundige en adviseur arbeidsomstandigheden de RI&E van verdachte heeft opgesteld, volgt naar het oordeel van de rechtbank dat het aanbrengen van een damwand, zoals dat in de onderhavige zaak heeft plaatsgevonden, onvermijdelijk met zich brengt dat zich daarbij op momenten een medewerker binnen de actieradius van de graafmachine en het trilblok bevindt. Om de planken precies te kunnen plaatsen is geleiding van de planken door een persoon nodig. Dit kan onvoldoende ondervangen worden door het gebruik van een handgreep, terwijl het gebruik van een ponton extra risico’s met zich brengt.

      Eveneens volgt uit deze verklaringen naar het oordeel van de rechtbank dat de maatvoering van adapterplaten van trilblokken, die bevestigd worden aan de snelwisselsystemen, gestandaardiseerd is. Dat de oorzaak van het losraken van het trilblok in de onderhavige zaak gelegen was in een andere maatvoering van de adapterplaat, zoals door veiligheidskundige naam 4 en arbeidsinspecteur naam 5 ter zitting naar voren is gebracht, is strijdig met het voorgaande. naam 2 heeft ter terechtzitting ook toegelicht dat, zoals hij in zijn rapport reeds naar voren heeft gebracht, er verschillende factoren ten grondslag kunnen hebben gelegen aan het losraken van het trilblok en dat niet vastgesteld kan worden wat de meest waarschijnlijke oorzaak is. Hij heeft naar zijn zeggen ter plaatse in ieder geval niet geconstateerd dat de maatvoering van de adapterplaat niet paste bij het snelwisselsysteem.

      Uit de verklaringen van naam 2 en naam 3 volgt dat het combineren van een graafmachine, snelwisselsysteem en trilblok om daarmee damwanden te plaatsen, die machine niet ongeschikt maakt voor die werkzaamheden.

      In de RI&E van 2009 van verdachte staat niet aangegeven wat de specifieke risico’s zijn van het plaatsen van damwanden met een combinatie van een graafmachine, snelwisselsysteem en trilblok. Na het ongeval is dit wel vastgesteld, namelijk in de RI&E van 2014. Naar het oordeel van de rechtbank zou te verwachten zijn geweest, gelet op de aard van de werkzaamheden, waarbij een zwaar trilblok gekoppeld wordt aan het snelwisselsysteem van de graafmachine en het nodig is dat een werknemer zich binnen de actieradius daarvan bevindt, dat dit reeds eerder in de RI&E opgenomen zou zijn. naam 3 heeft ter zitting toegelicht dat dit niet eerder is gedaan omdat het losraken van het trilblok niet gezien werd als een risico, vanwege de omstandigheid dat dit nog nooit eerder is voorgekomen, de omstandigheid dat dit risico ondervangen wordt doordat de machinist twee verschillende handelingen tegelijkertijd moet uitoefenen, zowel met handen als voeten, om het trilblok los te koppelen en de omstandigheid dat bij verdachte ieder jaar een keuring plaatsvindt van de machines en andere arbeidsmiddelen. Bij die keuring wordt beoordeeld of machines en andere arbeidsmiddelen voldoen en op de juiste manier gebruikt worden en ook of er een duidelijke werkinstructie is en hoe er voorlichting gegeven wordt. Dit laatste wordt ondersteund door de door de verdediging overgelegde Auditrapporten over de jaren 2011 tot en met 2015 waarin staat opgenomen dat op allerlei aspecten controles hebben plaats gevonden, waaronder ‘risico’s en wetgeving’, ‘veiligheid’, ‘middelen’ en ‘vakbekwaamheid’; ook zijn er projecten bezocht in het kader van het ‘productieproces’. Daarin staat onder meer ook opgenomen dat tijdens werkoverleggen de risico’s van grondverzetmachines behandeld zijn.

      Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt van het feit dat in de RI&E van 2009 niet is aangegeven wat de specifieke risico’s zijn van het plaatsen van damwanden met een combinatie van een graafmachine, snelwisselsysteem en trilblok.

      Het voorgaande in onderling verband en samenhang bezien, acht de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte handelingen heeft verricht en/of heeft nagelaten in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet en/of het Arbeidsomstandighedenbesluit, terwijl daardoor, naar zij wist of redelijkerwijs moest weten, levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van werknemers te verwachten was.

      De rechtbank zal verdachte dan ook vrijspreken van het tenlastegelegde.

      Lees hier de volledige uitspraak.

 80. woensdag 22 januari 2014 | 17:25

  Laatst bijgewerkt: 22-1-2014 | 22:08

  Een 43-jarige medewerker van vezelcementbedrijf Eternit in Goor is vanmiddag overleden na een bedrijfsongeluk. De medewerker is volgens de politie vast komen te zitten in een machine.
  Hoe hij in de machine terecht is gekomen, is niet bekend. Vorig jaar april overleed ook een medewerker van Eternit, hij raakte ook bekneld in een machine. De man die vanmiddag is overleden, zou in dezelfde machine terecht zijn gekomen. Omdat het gaat om een bedrijfsongeluk, doet de inspectie SZW onderzoek.

  1. donderdag 23 januari 2014 | 15:44

   Laatst bijgewerkt: 23-1-2014 | 16:46

   Eternit in Goor gaat voorlopig haar productieproces niet aanpassen. Pas wanneer uit het rapport van de Arbeidsinspectie blijkt dat er binnen dat proces ernstige fouten zijn gemaakt, worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen en procedures aangescherpt. Dat rapport wordt maandag verwacht.
   Dat zegt directeur Doevelaar van Eternit. Het productieproces van deze fabrikant in daken, gevels en wanden ligt nog altijd stil en zal pas in de loop van volgende week weer worden opgestart.

   Twee dodelijke bedrijfsongevallen
   In de fabriek in Goor raakte gistermiddag een werknemer vast in een machine en overleed te plekke aan zijn verwondingen. In april 2013 gebeurde ook een ernstig ongeval, waarbij een personeelslid in een machine vast kwam te zitten en overleed. Het gaat om dezelfde machine.

   Volgens Doevelaar heeft het slachtoffer niet alle veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn om met de machine te werken.

   1. Share on facebookShare on twitterShare on emailMore Sharing Servicesvrijdag 24 januari 2014 | 14:56

    Laatst bijgewerkt: 24-1-2014 | 18:08

    De machine van het bedrijf Eternit in Goor, waarin woensdag een 43-jarige medewerker bekneld raakte en overleed, is veilig. Dat heeft de Inspectie SZW verklaard.
    Deskundigen hebben technisch onderzoek verricht en er zijn geen gebreken geconstateerd. “De machine is veilig”, zegt woordvoerder Paul van der Burg van SZW. Het gaat om de machine van de enige productielijn in de hal van Eternit, waar dak- en gevelbekleding wordt geproduceerd.

    Dodelijk bedrijfsongeval in april
    In april 2013 overleed een 56-jarige voorman door beklemming in dezelfde machine bij Eternit. Dat ongeval was op een andere plek in de lijn. Het onderzoek, waarbij met allerlei mensen binnen het bedrijf wordt gesproken, is nog in volle gang.

    De verwachting is dat het rapport over een maand klaar is. De leiding van Eternit geeft geen commentaar op het bedrijfsongeval.

 81. Geplaatst op: 20 januari 2014 11:17, door: Barend Luiting

  De 59-jarige garagist uit het Limburgse Munstergeleen is overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een bedrijfsongeval zaterdagochtend. Bij het plaatsen van een extra krik zou de auto van de brug geschoven zijn.
  In het kader van de veiligheid in de werkplaats is er een jaarlijkse keuringsplicht voor hefbruggen en de Arbeidsinspectie controleert steekproefgewijs de algehele veiligheid in de werkplaats. Los van de staat van onderhoud van de gebruikte hefapparatuur, zoals die jaarlijks gekeurd worden, blijft echter de manier van werken bij deze controles buiten beeld. Dit ongeval benadrukt niet alleen het belang van keuring maar ook dat veiligheid in de werkplaats staat of valt met veilige werkmethodes.

 82. 08 januari 2014 09:26
  Dodelijk ongeluk op Schiphol
  Een 49-jarige werknemer van Schiphol is om het leven gekomen bij een verkeersongeval op het terrein van Schiphol.
  De man uit Amstelveen reed op zijn motor op de Havenmeesterweg en kwam door nog onbekende oorzaak ten val. De marechaussee onderzoekt de toedracht van het ongeluk en zoekt getuigen.

  “Het slachtoffer werd aangetroffen naast zijn motor. We tasten nog in het duister over wat er precies is gebeurd”, zegt een woordvoerder. “Het lijkt vooralsnog op een eenzijdig ongeval.”

  Het slachtoffer, werkzaam bij een van de vele bedrijven die zijn gevestigd op bedrijventerrein Schiphol-Rijk, overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

 83. MAN DOOD NA ONGELUK MET HEFTRUCK

  16 januari 2014 | Inspectie SZW
  Een werknemer van een bedrijf aan de Kanaaldijk in Utrecht is donderdagmorgen om het leven gekomen, nadat hij bekneld was geraakt onder een heftruck.
  De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, aldus de hulpdiensten
  Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk. De Inspectie SZW is begonnen met een onderzoek.

 84. Loonwerker uit Bunnik verongelukt
  De eigenaar van een loonbedrijf in Bunnik is in de ochtend van 6 januari om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval met een tractor. De man wilde de haakarm van een oplegger aan zijn voertuig bevestigen, maar raakte daarbij bekneld. Omdat hij op het moment van het ongeval alleen werkte, werd hij pas later door collega’s gevonden. De recherche en de forensische opsporingsdienst zijn een onderzoek gestart naar het incident, maar gaan uit van een ongeluk. De Inspectie SZW stelt geen onderzoek in naar het ongeval omdat de man geen werknemer maar eigenaar van het loonbedrijf was.

  bron: De Telegraaf, 07/01/14

 85. FATALE VAL VAN SCHUURDAK

  02 januari 2014 | Beschermingsmiddelen & signalering
  Een 67-jarige man uit Hoek is zaterdagavond overleden, nadat hij door het dak van een boerenschuur was gevallen.
  Dat meldde de politie. De man, die aan het werk was op het gebouw, maakte een val van zo’n 5 meter. Het slachtoffer was de eigenaar van de boerenschuur aan de Van Wuijckhuiseweg.
  Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden