dodelijke ongevallen 2013

106 gedachten over “dodelijke ongevallen 2013”

 1. Man zakt door dak in saunacomplex

  18 december 2013, Amsterdam
  In een saunacentrum in het Amsterdamse Bos is vanmorgen een dode gevallen. Een man zakte door het dak van het wellnesscentrum en viel vijftien meter naar beneden. Hij overleed aan zijn verwondingen. Dat meldt AT5.

  De man was een aannemer die op het dak bezig was met onderhoud. Het dak van plexiglas bleek echter niet sterk genoeg: hij kwam neer naast de tennisbaan in de spa.

  De politie heeft het gebouw ontruimd, evenals het hotel dat bij de sauna hoort. De Arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

 2. vr 13 dec 2013, 14:18
  Vrouw doodgereden door vrachtwagen
  KLAZIENAVEEN –
  In het centrum van Klazienaveen (Drenthe) is vrijdagmiddag een voetgangster om het leven gekomen toen zij werd overreden door een vrachtwagen.

  Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op een straat met de naam Van Echtenskanaal.
  Over de identiteit van het slachtoffer en de oorzaak van het ongeval is nog niks bekend

 3. Bouwvakker dood na val van flat

  vrijdag 06 dec 2013, Arnhem
  Een 45 jarige bouwvakker is vrijdagmorgen om het leven gekomen doordat hij van grote hoogte van een flat in aanbouw viel. Dat gebeurde aan de Laan van Presikhaaf in Arnhem, meldde de politie. De man overleed vrijwel meteen aan zijn verwondingen. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Politie en de Inspectie SZW zijn begonnen met een onderzoek.

 4. vr 06 dec 2013, 11:34
  Meisje overleden bij aanrijding met vuilnisauto
  AMSTERDAM –
  Bij een ongeval met een vuiliswagen op het Cornelis Troostplein in Amsterdam is een jong meisje om het leven gekomen. Het meisje overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

  Het slachtoffertje fietste naast haar vader die op de stoep liep toen ze werd aangereden. Er was veel paniek. Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar aan haar verwondingen. De exacte leeftijd van het kind is nog niet bekend, maar volgens de politie was ze jonger dan 10 jaar.
  De politie doet onderzoek naar het ongeluk. Het fietsje ligt nog onder de vuilniswagen.

  1. vr 31 jul 2015

   Taakstraf geëist tegen chauffeur vuilniswagen

   AMSTERDAM –
   Tegen een 33-jarige chauffeur van een vuilniswagen is vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam een taakstraf geëist van 200 uur voor het doodrijden van een kind op 6 december 2013. Ook eiste de officier van justitie de voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de periode van een jaar.

   Justitie meent na onderzoek dat de bestuurder op de bewuste dag „aanmerkelijk onvoorzichtig” reed op het Cornelis Troostplein in de Amsterdamse wijk De Pijp. Een meisje van zeven jaar op een fiets werd aangereden op het moment dat zij de vuilnisauto aan de linkerkant passeerde. Ze overleed dezelfde dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

   Uit camerabeelden bleek dat het meisje enige tijd zichtbaar moet zijn geweest in de spiegels. Op het moment dat de chauffeur begon te rijden, was ze dat niet meer. Toen reed het meisje naast de auto. Volgens de officier had de bestuurder „tijd moeten inruimen om fietsers die op dat moment naast de vuilniswagen rijden, al dan niet in de dode hoek, als het ware in het zicht te laten komen”.

   De officier heeft geen onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist omdat de man zijn rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Het verwijt van „aanmerkelijk onvoorzichtig verkeersgedrag” is de lichtste vorm van schuld bij ernstige verkeersongevallen.

  2. Vrijspraak voor chauffeur vuilniswagen die meisje doodreed
   vrijdag 14 augustus 2015

   AMSTERDAM De chauffeur van een vuilniswagen die eind 2013 op het Cornelis Troostplein in de Amsterdamse wijk De Pijp een zevenjarig meisje doodreed, is vrijdag door de rechtbank vrijgesproken van dood door schuld en gevaarlijk gedrag.
   De rechter vindt dat niet is bewezen dat de chauffeur het meisje, dat langs zijn wagen fietste op het moment dat hij optrok, had kunnen zien. Ook is niet vast komen te staan dat hij een spiegel verkeerd had afgesteld.

   Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van tweehonderd uur geëist. Volgens de officier van justitie kan de inmiddels 33-jarige bestuurder ‘aanmerkelijk onvoorzichtig verkeersgedrag’ worden verweten.De rechtbank in Amsterdam is het daar echter niet mee eens en sprak de verdachte op alle punten vrij. Het OM bestudeert het vonnis en neemt later een besluit over een eventueel hoger beroep.

   Op 6 december 2013 stond de chauffeur met zijn wagen half op het fietspad aan de Ferdinand Bolstraat, zodat zijn collega vuilcontainers kon legen. Na een seintje van de collega trok de bestuurder op, maar hij zag het meisje over het hoofd dat net op dat moment naast zijn vuilniswagen fietste. Hij reed haar aan en het slachtoffertje overleed later die dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen

 5. Matroos (43) overlijdt bij ongeluk in haven Lauwersoog
  Nadat hij overboord sloeg, is woensdagavond in de haven van Lauwersoog een 43-jarige matroos overleden.

  De man, afkomstig uit de Filipijnen, voer op een vissersschip uit Urk. Hij wilde helpen bij het afmeren, maar gleed uit. Daardoor belandde hij in het water.

  De matroos raakte zwaargewond en overleed onderweg naar het ziekenhuis in een ambulance. De arbeidsinspectie en de scheepvaartinspectie hebben een onderzoek ingesteld.

 6. wo 04 dec 2013, 18:07| lees voor
  Matroos valt van wal en verdrinkt

  BERGEN OP ZOOM –
  In de haven van Bergen op Zoom is de opvarende van een schip in het water gevallen en verdronken. Dat meldde de politie. De matroos was dinsdag op de wal geweest en viel bij terugkomst bij het schip in het water. Zijn lichaam werd woensdagmiddag gevonden.
  Bemanningsleden hadden de man, van wie de identiteit nog niet bekend is, al opgegeven als vermist. Er is geen sprake van een misdrijf, aldus de politie.

 7. Man overleden na val uit boom

  zondag 01 december 2013, Oudega

  Een 69-jarige man uit Oudega is zondagmiddag overleden ten gevolge van een val uit een boom aan de Westersanning in Oudega. De man was op een ladder bezig de boom te snoeien en is door nog onbekende oorzaak ten val gekomen. Hij viel zo’n acht meter naar beneden.

  De inzet van twee ambulances, twee politie eenheden en de traumahelikopter mocht niet meer baten. De man is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de exacte oorzaak van het ongeval.

 8. Axel: man gedood door vallende lading
  Door een bedrijfsongeval in Axel (Zeeland) is maandag 25 november een 39-jarige man uit Etten-Leur om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde tegen 11.00 uur bij bouwwerkzaamheden aan de Ingelandenlaan. Tijdens het takelen op een steiger viel vermoedelijk een deel van de lading op de Brabander.

  De man bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen, meldde de politie. Inzet van hulpdiensten met onder meer een traumaheli mocht niet meer baten.

  De Telegraaf, 25 november 2013

 9. Man overlijdt na bedrijfsongeval op scheepswerkplaats Noord
  24-11-13 11:44 uur

  AMSTERDAM – Bij een arbeidsongeval op een scheepswerf op de NDSM-werf is zaterdagavond een werknemer om het leven gekomen.

  Het ongeval vond plaats op het terrein van Shipdock Nederland BV. Hier ligt op dit moment het schip Damgracht ter reparatie.

  Update 14.08 uur: de politie bevestigt dat de man om het leven is gekomen nadat hij vanaf grote hoogte van een werktuig viel

  De man werd op het droogdok aan de Tt. Vasumweg gevonden door enkele collega’s. Zij alarmeerden de hulpdiensten. Deze probeerden de man nog te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. Hij overleed ter plekke.

  De politie en de arbeidsinspectie doen op dit moment uitgebreid onderzoek naar de zaak.

  .

  De man werd op het droogdok aan de Tt. Vasumweg gevonden door enkele collega’s. Zij alarmeerden de hulpdiensten. Deze probeerden de man nog te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. Hij overleed ter plekke.

  Er is nog niets bekend over de oorzaak van het ongeluk. De politie en de arbeidsinspectie doen op dit moment uitgebreid onderzoek naar de zaak.

  .

 10. 19-11-2013 | 12:56
  Bij een ongeluk met een kraan in Gouderak is dinsdag een kraanmachinist overleden. De kraan brak en plette de cabine waarin de man aan het werk was.
  Het ongeval gebeurde rond het middaguur in een weiland bij de Kattendijk. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. De familie is op de hoogte gebracht van het nieuws.

  Volgens de brandweer is het bovenste gedeelte van de kraan afgebroken. Dit stuk kwam terecht op de cabine van de machinist.

  Onderzoek

  De politie en de arbeidsinspectie doen later dinsdag onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

  Al enkele maanden wordt gewerkt aan een gasleiding die door de Krimpenerwaard gelegd wordt.

 11. Dodelijk arbeidsongeval in Werkendam
  donderdag, november 7, 2013 – 16:01

  Werkendam – Bij een arbeidsongeval bij een bedrijf aan de Ferrandstraat in Werkendam is donderdag 7 november rond 12.10 uur een 65-jarige man uit Gorinchem om het leven gekomen.

  Bij het bedrijf werd met een heftruck een stalen frame op de open laadbak van een auto geladen. Daarbij raakte de constructie kennelijk uit balans en kwam deels op het slachtoffer terecht. De Arbeidsinspectie en de technische recherche stellen een onderzoek in naar de precieze toedracht.

 12. do 07 nov 2013
  Bromfietser dood door aanrijding met tractor
  MIDDENMEER –
  Een aanrijding tussen een brommer en een tractor op de N242 bij Middenmeer (Noord-Holland) heeft donderdagavond de bromfietser het leven gekost. Een vrouw die achterop zat, is zwaargewond naar het ziekenhuis in Alkmaar gebracht. Dat meldde de politie.

  De tractor met aanhanger reed tijdens een inhaalmanoeuvre frontaal op de slachtoffers in. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Zijn identiteit is nog niet bekendgemaakt. De N242 was ter hoogte van Middenmeer enkele uren afgesloten. De bestuurder van de tractor bleef ongedeerd.

 13. Ridderkerker verongelukt op bouwplaats
  04-11-2013
  Bij dakdekkerswerkzaamheden in Rotterdam is een 43-jarige man uit Ridderkerk om het leven gekomen. Hij viel van het dak van een gebouw in aanbouw op industrieterrein Nesselande.

  De Ridderkerker viel maandag dertien meter naar beneden. Hij raakte zwaargewond. Reanimatie mocht niet baten. De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, stelt een onderzoek in.

  Voetbalvereniging SV Slikkeveer heeft verslagen gereageerd op het overlijden van de Ridderkerker. De man was erg actief bij de vereniging als vrijwilliger.

  .

 14. Man komt om bij ongeval hoveniersbedrijf
  31 oktober 2013
  Een 57-jarige man uit Zwijndrecht is donderdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval bij een hoveniersbedrijf in zijn woonplaats. De man raakte beklemd onder een hefinstallatie waarmee vrachtwagens kunnen worden geladen en gelost, meldt de politie.
  De hulpdiensten werden rond 14.30 uur gewaarschuwd over het ongeval bij het bedrijf op een bedrijventerrein aan de Daltonstraat. Eerste hulp mocht niet meer baten. De politie en de Inspectie SZW onderzoeken het ongeluk. Onderzoek doen is wel lastig, aangezien er geen getuigen waren.
  Door: Novum

 15. HARLINGEN – Bij een bedrijfsongeval bij een boerderij aan de Ludingaweg in Harlingen is donderdagmiddag een 27-jarige inwoner uit Beetgum om het leven gekomen.

  Het slachtoffer was in dienst van een bedrijf uit Arum en voor dit bedrijf bezig met reparatiewerkzaamheden aan het dak van een boerenschuur. Daarbij viel hij door het dak en kwam terecht op een betonnen vloer. Door de val raakte hij zwaar gewond.

  De te hulp geroepen hulpverleningsdiensten konden het slachtoffer helaas niet meer redden. Hij overleed ter plaatse.

  De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder het ongeval plaats vond.

 16. di 29 okt 2013, 20:43 

  Vermiste monteur windmolen nog steeds zoek OOLTGENSPLAAT – De brandweer is dinsdagavond al uren op zoek naar een monteur die vermist is na een brand in een windturbine op de Mariadijk in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. In de turbine waren vier monteurs toen de brand in de middag uitbrak. Eén persoon is overleden, twee andere monteurs zijn terecht. Een hoogtereddingsteam van de brandweer voert vanaf de buitenkant een inspectie uit op de windturbine. De brand ontstond in de nok van de 67 meter hoge windmolen. Het gaat om een turbine van coöperatie Deltawind in het windpark Piet de Wit bij Ooltgensplaat.

   

  Twee doden bij brand windmolen

  OOLTGENSPLAAT – 

  De monteur die sinds dinsdagmiddag zoek is na een brand in een windturbine op de Mariadijk in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat, is dood gevonden. Dat meldt de politie dinsdagavond. Eén persoon werd direct al dood aangetroffen, en twee andere monteurs overleefden het incident. In de turbine waren vier monteurs toen de brand in de middag uitbrak.

    

    

   De vierde monteur was lange tijd zoek. Een hoogtereddingsteam van de brandweer voerde vanaf de buitenkant een inspectie uit op de windturbine en zocht de hele avond. Hij is uiteindelijk gevonden boven in de toren.

   De brand ontstond in de nok van de 67 meter hoge windmolen. Het gaat om een turbine van coöperatie Deltawind in het windpark Piet de Wit bij Ooltgensplaat.

    

   31-10-2013

   Het windmolenongeluk in Ooltgensplaat, waar dinsdag twee jonge mannen om het leven kwamen, dreunt hard na. Ondanks strengere veiligheidseisen zaten de twee monteurs als ratten in de val. De twee slachtoffers zijn de 19-jarige Daan Kous en de 21-jarige Arjan Kortus, afkomstig uit streng gelovige dorpjes nabij Amersfoort. Hun dood heeft de hechte gemeenschap aldaar in diepe rouw gedompeld.

   Tijdens onderhoudswerkzaamheden in de turbine brak brand uit. De twee zaten als ratten in de val. Eentje sprong van zeventig meter naar beneden, de ander werd later door de brandweer in de uitgebrande cabine aangetroffen. Op dit moment doet de arbeidsinspectie onderzoek en is het windpark afgesloten.

   Het bedrijf Bettink uit Barneveld laat weten dat het verlies 'van twee van de 34 collega's onbeschrijfelijk en hartverscheurend is'. Over de oorzaak kan een woordvoerder nog niets met zekerheid zeggen. 'Mogelijk is er kortsluiting geweest.'

   Het aantal dodelijke slachtoffers in windmolens staat nu op vijf. De eerste was in Maasdam in de Hoeksche Waard in 1990. Een tuinder beklom zijn op hol geslagen molen en kwam bekneld tussen draaiende onderdelen. In de tussenliggende jaren waren er nog twee doden te betreuren tijdens werkzaamheden, zo viel er een van tien meter naar beneden. Hoogleraar Windenergie Gerard van Bussel van de TU Delft wijst er op dat de veiligheidsvoorschriften de afgelopen jaren een stuk strenger zijn geworden. 'Het is een branche in ontwikkeling, dat zie je terug in de veiligheidseisen. Acht jaar geleden lukte het mij nog wel eens om met studenten een windmolen te beklimmen. Dat is nu niet meer mogelijk. Ook monteurs mogen alleen omhoog als ze kunnen abseilen.'

   Geen vluchtmogelijkheden
   De vraag is waarom de twee slachtoffers geen gebruik konden maken van vluchtmogelijkheden. De gondels van de turbines zijn voorzien van abseilmaterieel. In september hebben monteurs van Bettink nog abseiltraining gedaan, zegt een woordvoerder. 'De monteurs zijn weliswaar jong, maar hebben ook al veel van zulke klussen gedaan, en zijn echt goed getraind. Het is dus ook voor ons een raadsel wat er mis kan zijn gegaan.' Wellicht greep het vuur te snel om zich heen, is een theorie.

   Veiligheidspecialisten van het Rotterdamse bedrijf Falck signaleren evenwel dat voor windmolens 'de veiligheidseisen nog in ontwikkeling zijn'. 'Wat dat betreft is veel te leren van de off shore. Daar zijn maatregelen door de sector zelf opgelegd. Dat is in de windenergiesector nog geen gemeengoed,' zegt veiligheidsinspecteur Chris Almeida.

   Zo is het nog niet verplicht om zelf een 'reddingskoord' mee te nemen. 'Jammer genoeg zijn vaak ongelukken nodig om te komen tot een betere veiligheid.' 

  • vr 25 okt 2013, 22:58 Dode bij botsing met politieauto Apeldoorn APELDOORN – Een 47-jarige vrouw uit Apeldoorn is vrijdagavond om het leven gekomen door een botsing met een politieauto. Het ongeluk gebeurde op de Europaweg. De politieauto was daar met sirene en zwaailicht onderweg naar een niet nader bekendgemaakte melding. De personenauto waar de vrouw in zat is op een bepaald moment ook die weg op gekomen en daar gebotst met de politiewagen. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, kon de politie vrijdagavond nog niet vertellen. Dat moet nog uit onderzoek blijken. Een van de twee agenten die in de auto zaten raakte lichtgewond. De ander kwam met de schrik vrij.

   Politie bij dodelijk ongeluk zonder sirene

   APELDOORN – 

   De politiewagen die vrijdagavond op de Europaweg in Apeldoorn betrokken was bij een dodelijk ongeval, reed zonder zwaailicht en sirene. De politie heeft zaterdag laten weten dat de alarmsignalen kort voor de aanrijding waren uitgezet, om de verdachte naar wie ze onderweg waren niet voortijdig te alarmeren dat ze eraan kwamen. Bij het ongeluk kwam een 47-jarige automobiliste om het leven.Aanvankelijk stonden de sirene en de zwaailichten wel aan, aldus de politie. De agenten waren op weg naar een spoedmelding. De rest van de uitkomsten worden bekend gemaakt als het hele onderzoek klaar is.

   Een van de twee agenten die in de auto zaten raakte lichtgewond. De ander kwam met de schrik vrij.

   1. vr 31 okt 2014, 14:32| lees voor
    Agent krijgt werkstraf voor dodelijk ongeval

    ZUTPHEN –
    De agent die in Apeldoorn vorig jaar oktober een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte, heeft een werkstraf van 120 uur gekregen. Ook kreeg hij een rijontzegging opgelegd van een half jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.
    Dat vonniste de rechtbank in Zutphen vrijdag. De agent was op 25 oktober vorig jaar in een politiebus zonder sirene en zwaailicht op weg naar een melding. Waar 50 kilometer per uur is toegestaan, klapte hij met 129 kilometer per uur op een auto. De bestuurster was op slag dood. Tegen de 59-jarige E. van V. was een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van 6 maanden geëist.
    Politiewagens mogen op weg naar een spoedmelding de maximumsnelheid met maximaal 40 kilometer per uur overschrijden. Maar dan moet het voertuig wel sirene en zwaailicht voeren. Die had de 59-jarige E. van V. kort voor de botsing uitgezet om de verdachte niet vooraf te waarschuwen. In plaats van de snelheid te verlagen, drukte de agent vervolgens het gaspedaal juist dieper in.

  • Rotterdam: man overleden na val Bij een bedrijfsongeval aan de Walenburgerweg in Rotterdam is woensdagmiddag een 43-jarige man uit Geldermalsen om het leven gekomen. De man was werkzaam als zzp-er. Door nog onbekende oorzaak kwam de man ten val tijdens werkzaamheden op een binnenplaats aan de Walenburgerweg. Zijn collega's waarschuwden de hulpdiensten. De collega's werden na het incident opgevangen. De man overleed op de plaats van het ongeval. Blik op nieuws, 23 oktober 2013

   Dakdekker dood door blok beton

   Aan de Walenburgerweg in de Rotterdamse Provernierswijk is gistermiddag een man om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. De dakdekker kreeg een blok beton bovenop zich. Politie en arbeidsinspectie doen onderzoek naar de toedracht van de dood van de man. Collega’s en getuigen zijn naar het politiebureau gebracht om hun verhaal te doen en waar nodig hulp te krijgen. ROTTERDAM

  • Man overlijdt bij lossen zeeschip Moerdijk
   Een 19-jarige man uit Nieuwerkerk is dinsdagochtend 22 oktober overleden tijdens werkzaamheden op een zeeschip in de haven van Moerdijk.
   Het slachtoffer stond in het laadruim van het schip. Tijdens het lossen van stalen pijpen met een hijskraan raakte de man bekneld en overleed. Ambulancepersoneel en de politie konden niets meer voor het slachtoffer doen.

   Hoe het ongeluk kon gebeuren is niet bekend. De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie) en de politie zijn een onderzoek begonnen.

  • DODELIJK BEDRIJFSONGEVAL MOERDIJK

   21 oktober 2013 | Arbozorg
   Door een ongeluk bij een bedrijf in de haven van Moerdijk is maandagochtend een 51-jarige Tsjechische vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen. De man was bezig met het lossen van rollen staal. In zijn trailer raakte hij bekneld onder zes rollen staal met een totaal gewicht van bijna 12 ton.
   De man was op slag dood, maar het duurde nog lang voordat zijn lichaam kon worden bevrijd. De technische recherche en de inspectie doen onderzoek naar de precieze toedracht.
   Bron: ANP

  • Man overlijdt na bedrijfsongeval Nuenen
   Geplaatst op 17 oktober 2013

   NUENEN – Na een bedrijfsongeval bij Van Lieshout Interieur BV, aan het Cockeveld in Nuenen, is woensdagavond een man overleden.
   De man is volgens een woordvoerder van de politie gevallen van een paar meter hoogte. De politie heeft na het ongeluk technisch onderzoek uitgevoerd. In overleg met de Arbeidsinspectie bleek meer onderzoek niet noodzakelijk. “Het gaat hier om een noodlottig ongeval op een familiebedrijf”, aldus de politiewoordvoerder.
   De eigenaar van het bedrijf wil niet ingaan op het gebeurde, maar bevestigde wel dat het op zijn bedrijf is voorgevallen. Het slachtoffer is de vader van de eigenaar.
   Het slachtoffer is woensdagavond met een traumahelikopter naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen gebracht. Later op de avond overleed de man daar.

  • Dode bij bedrijfsongeluk Veenoord
   maandag 14 okt 2013, 09:44 (Update: 14-10-13, 13:40)
   Hulpdiensten bij het metaalbedrijf in Veenoord ANP .Bij een bedrijfsongeluk in Veenoord is een dode gevallen. Twee mensen raakten gewond. Een van hen is er ernstig aan toe, de ander raakte lichtgewond.

   In de fabriek wordt staal onder hoge temperatuur voorzien van een beschermende laag zink. Bij dat proces ging vanochtend iets mis, waardoor er rond 08.15 uur een explosie was. De drie slachtoffers stonden daar vlak naast. Door de ontploffing brak brand uit in de fabriekshal.

   Metingen

   Er kwam veel rook vrij bij de brand, die zich verspreidde over de omgeving. Omdat de rook richting de nabijgelegen A37 trok, was die enige tijd afgezet tussen Holsloot en Dikke Wijk.

   Veel collega’s van de slachtoffers hebben meegekregen wat er is gebeurd. Zij zijn volgens de politie erg aangedaan. De collega’s zijn opgevangen in de kantine van een ander bedrijf. Zij hebben slachtofferhulp gekregen.

   De brandweer heeft metingen verricht en er zaten geen bijzondere stoffen in de rook.

   1. Dode bij explosie in Drentse verzinkerij
    Arbo | Laatst gewijzigd:15-10-2013 07:31 | Martjan Kuit | 1/1 Klik om de foto te vergroten
    Veenoord – Door de explosie bij thermische verzinkerij Zincoat in het Drentse Veenoord is maandag een 55-jarige man overleden. Dat meldt de politie. Twee andere mannen raakten gewond.
    De verzinkerij staat op een bedrijventerrein in een dunbevolkt gebied. In het bedrijf worden onder hoge temperaturen zinkcoatings aangebracht op metalen voorwerpen. Het ongeluk gebeurde tijdens het verzinkingsproces. De slachtoffers waren bij de oven aan het werk toen de ontploffing plaatsvond. Door de kracht van de explosie raakte een gevel van het bedrijf ontzet. Ook ontstond er een korte brand.

    Onder meer het forensisch instituut en de Arbeidsinspectie zullen onderzoek doen naar de brand en de explosie.

  • Dodelijk ongeluk bij asfalteren

   Ritthem – Een 37-jarige chauffeur van een freesmachine is dinsdagochtend om het leven gekomen bij werkzaamheden aan een fietspad in Ritthem, onderdeel van de gemeente Vlissingen.
   Het fietspad wordt daar deze week geasfalteerd. Toen de man uit zijn voertuig stapte, raakte hij bekneld tussen de freesmachine en een aanrijdende vrachtwagen. Hij overleed ter plekke. De arbeidsinspectie doet verder onderzoek.

   Publicatie datum: 08-10-2013 17:49

  • Vrachtwagenchauffeur overlijdt door ongeval Capelle
   02-10-2013  |  10:29

   Een vrachtwagenchauffeur is woensdagochtend om het leven gekomen door een bedrijfsongeval in Capelle aan den IJssel. De 52-jarige man uit Ochten zou op de Vlierbaan bekneld zijn geraakt bij werkzaamheden.
   De chauffeur overleed ter plekke, meldde de politie. De traumahelikopter was uitgevlogen om hulp te verlenen, maar kon niets meer doen.
   De arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval.

  • dinsdag 24 september 2013
   Lelystad: Man overleden na ongeluk met bowlingmachine

   Het vervangen van een lamp op een bowlingbaan in Lelystad is een medewerker van het bedrijf fataal geworden. Dit meldt Omroep Flevoland.

   Tijdens het vervangen van de lamp trad de machine die de kegels rechtop zet in werking. Het slachtoffer kwam hierdoor bekneld te zitten in de machine en is gewond naar een ziekenhuis gebracht.

   De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat de man onlangs aan zijn verwondingen is overleden. De inspectie heeft geconstateerd dat het voorval, dat begin juli plaatsvond, een overtreding was en heeft het bedrijf een boete opgelegd.

   Blik op Nieuws, 24 september 2013 

   1. Inspectiedienst: medewerkers bowlingbanen in gevaar
    Flevoland 16 oktober 2013

    Medewerkers van bowlingbanen lopen het gevaar verpletterd of bekneld te worden door de machine die de kegels rechtop zet. Dat schrijft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij ongeveer 80 procent van de geïnspecteerde bedrijven werken ze met deze onveilige machines.

    Afgelopen zomer raakte een medewerker van partycentrum De Heeren van Stael in Lelystad zwaargewond. Hij wilde een lamp vervangen, maar kwam klem te zitten in de machine, die op dat moment uit had moeten staan. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

    De controles zijn al eind 2011 en begin 2012 uitgevoerd. Dat gebeurde nadat er in Engeland en Denemarken medewerkers waren omgekomen. De bedrijven moesten destijds een plan van aanpak maken. De Inspectiedienst gaat nog dit jaar kijken of die plannen zijn uitgevoerd. Zo niet, dan wordt er handhavend opgetreden. Bedrijven die nalatig handelen krijgen eerst een boete en daarna volgt mogelijk sluiting van het bedrijf. De resultaten van de controle worden in de tweede helft van 2014 verwacht. Over de specifieke situatie bij de Heeren van Stael doet de inspectie geen uitspraken.

    1. ‘Monteur kwam om in kegelmachine door laksheid’
     bron: Algemeen Dagblad
     Nabestaanden: eigenaren bowlingcentrum Lelystad vervolgen

     Lelystad Het bowlingcentrum in Lelystad, waar monteur Yassin Yamouh (18) verongelukte, had de kegelmachines vorig jaar al beter moeten beveiligen. Dat blijkt uit het inspectierapport. De nabestaanden willen de eigenaren vervolgen, schrijft het AD.

     Dit is een probleem van heel Nederland en niet alleen van Lelystad
     Mede-eigenaar Richard LensZondag 2 juni 2013. Op baan 2 in partycentrum De Heeren van Stael in Lelystad geeft het bord een verkeerde score aan. De assistent-bedrijfsleider geeft de 18-jarige Yassin Yamouh opdracht om de storing te verhelpen. De monteur moet in de geautomatiseerde installatie die de kegels oppakt (pinsetter) een tl-lamp vervangen. Als de verlichting niet goed is, registreert de camera niet hoeveel kegels zijn omgevallen. Yassin gaat alleen de technische ruimte in. Hij ligt op zijn rug om de lamp te vervangen.

     Om onverklaarbare reden gaat de machine opeens aan. Yassin wordt door de kegelveger (sweeper) gegrepen en de pinsetter in gesleurd. Hij zit met zijn hals en bovenlijf klem. Niemand ziet het ongeval gebeuren. Pas na 45 minuten wordt hij bewusteloos aangetroffen door een ander personeelslid. Door langdurig zuurstofgebrek, verstikking en een hartstilstand raakt Yassin in coma. Ruim 3 maanden later overlijdt hij.

     Boete
     De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, concludeert dat Yassin nooit de machine in had mogen gaan zolang die nog aanstond. Bowling Lelystad, eigenaar van het centrum, krijgt daarvoor een boete. ‘Ook waren er géén doeltreffende maatregelen genomen om die werkzaamheden veilig uit te voeren,’ staat in het rapport. Bovendien zijn er geen schriftelijke procedures voor onderhoudswerk in de machines. Mbo-student Yassin (ict), die er nog geen 4 maanden een bijbaan had, kreeg alleen een mondelinge instructie. Hij liep 2 halve dagen mee met het hoofd van de technische dienst.

     De inspectie kan niet achterhalen waarom de machine aanging. Het is uitgesloten dat Yassin die per ongeluk zelf heeft geactiveerd.

     Eigen schuld
     Toch blijkt uit getuigenverklaringen dat medewerkers de schuld vooral bij het slachtoffer leggen. ‘Misschien heeft hij het risico onderschat en is hij in zijn enthousiasme in de machine gekropen,’ verklaart het hoofd van de technische dienst.

     Uit het inspectie-onderzoek blijkt dat Bowling Lelystad al 2 jaar verzuimt om de machines beter te beveiligen. De knelpunten kwamen in een risicoanalyse in april 2011 al aan het licht. Een jaar later kwam het bedrijf met een plan van aanpak. Rond de pinsetters zouden een hekwerk en beschermingskappen komen om het gevaar van beknelling en verplettering te voorkomen. ‘Bovengenoemde maatregelen hadden vóór 1 januari 2013 uitgevoerd moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat de maatregelen op 2 juni 2013 nog niet zijn uitgevoerd,’ aldus de inspectie. Het blijkt voor Bowling Lelystad vooral te duur om op korte termijn de 12 jaar oude machines te vervangen. Een investering van 160.000 euro is bedrijfseconomisch niet verantwoord.

     Woest
     De familie van Yassin is woest. Ze vinden dat diens dood voorkomen had kunnen worden. Hoewel de aansprakelijkheid snel is erkend en het schadebedrag is uitgekeerd, willen ze dat justitie de eigenaren alsnog strafrechtelijk vervolgt. ‘Nabestaanden overwegen aangifte te doen van dood door schuld,’ zegt letselschadeadvocaat Nicole Bastiaans (SAP Advocaten) namens hen. ‘Ze vragen zich af waarom alleen een boete is opgelegd en of er niet een strafbaar feit is gepleegd.’

     Richard Lens, mede-eigenaar van Bowling Lelystad, wil niet inhoudelijk reageren. ‘Het verhaal wordt uit zijn verband getrokken. Dit is een probleem van heel Nederland en niet alleen van Lelystad.’ Want afgelopen week bleek uit onderzoek van de inspectie dat bij 83 procent van de bowlingbanen de installaties onveilig zijn.

    2. Inspectie liet plettende bowlingmachine jaren toe
     Gepubliceerd: 15 jan 2014 13:03 Laatste update: 15 jan 2014 13:38 Algemeen
     Het risico dat iemand door een bowlingmachine kan worden geplet was al jaren bij de Inspectie SZW bekend toen vorig jaar een 18-jarige man in Lelystad omkwam in zo’n machine. De inspectie sommeerde het bedrijf al sinds 2011 maatregelen te nemen.Werknemers kunnen bekneld raken tussen bewegende delen van de machine. Dat blijkt uit brieven van de inspectie die letselschadeadvocaat Martin de Witte via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg. Sinds maart 2011 schreef de inspectie in meerdere brieven aan het partycentrum waarin op dezelfde risico’s werd gewezen.

     Lees ook:

     •Jaar cel voor gooien met bowlingbal
     •Anouk verrekt spier tijdens bowlen

     Volgens advocaat De Witte is het een ‘Hollandse ziekte’ dat de inspectie keer op keer uitstel verleende. “Het is te veel polderen en te weinig aanpakken. De moeder van deze jongen is er helemaal kapot van. Als de inspectie zijn werk had gedaan had deze jongen nog geleefd.” De familie overweegt nog een zaak tegen de inspectie aan te spannen.

     Eerste slachtoffer
     Daarna volgden geen bezoeken, tot de 18-jarige in juni vorig jaar verongelukte. Hierop volgde een nieuwe controle. In brieven die de inspectie daarna naar het bedrijf stuurde wordt het ongeluk niet genoemd en worden vooral de geconstateerde overtredingen uit 2011 herhaald.

     De familie van het slachtoffer heeft een rechtszaak tegen het bowlingbedrijf aangespannen. Omdat die zaak nog loopt, zegt een woordvoerder van de inspectie niet op deze specifieke zaak in te kunnen gaan. “Maar in het algemeen spreken we met overtreders een tijd af waarbinnen voor verbetering moet worden gezorgd. De inspectie gaat er dan van uit dat het bedrijf deze afspraken nakomt.”

     Erg duur
     Over opvallende tijdsbestek van twee jaar kon de woordvoerder alleen zeggen dat het in sommige gevallen langer duurt om de situatie te verbeteren. “Soms zijn er investeringen nodig, dat wordt per geval bekeken.”

     In de machine
     Onderhoud of het verhelpen van een storing was alleen mogelijk door de machine binnen te gaan, met het risico bekneld te raken. Het bedrijf kwam in april 2012 met een plan van aanpak waarin het bedrijf uitstel tot de zomer van 2013 vraagt. De Inspectie SZW ging niet akkoord en gaf aan dat eerder maatregelen moeten worden genomen.

     Nederland telde volgende de woordvoerder van de inspectie meer bowlingmachines met dezelfde risico’s. “Sommige bedrijven hebben hun machines aangepast en andere zijn gestopt.” Hij kon niet zeggen of er bij de inspectie meer bedrijven bekend zijn met dezelfde gevaarlijke machine.

  • Achtmaal: Belg (49) krijgt stalen plaat op zich en overlijdt
   Een 49-jarige man uit België is maandagochtend overleden bij een bedrijfsongeval in Achtmaal. Volgens een politiewoordvoerster kreeg hij een stalen plaat op zich. Het ongeval gebeurde rond kwart over negen bij een boerderij aan de Eendenkooistraat. De traumahelikopter werd opgeroepen en landde een stuk verderop bij Rosada in Roosendaal, vermoedelijk vanwege de mist. De arts werd vervolgens met een politieauto naar de plaats van het ongeval gebracht.

   BN De Stem, 23 september 2013 

  • do 29 aug 2013, 16:29
   Boer dood onder tractor


   obdam – 
   Bij een ongeluk met een landbouwvoertuig in het Noord-Hollandse Obdam is donderdagmiddag een boer omgekomen. Het slachtoffer was aan de Duinweid aan het werk toen hij door nog onbekende oorzaak met zijn tractor een sloot inreed.

   De man kreeg het voertuig bovenop zich. Hulpverleners hebben hem uit het water gehaald en aan de kant proberen te reanimeren. Het mocht niet meer baten; de man bezweek ter plekke aan zijn verwondingen.

  • vr 30 aug 2013, 10:54

   Man overleden na arbeidsongeval schip

   RIJSWIJK – 

   Een 48-jarige man uit Vreeswijk is donderdag bezweken aan de verwondingen die hij maandag opliep bij een bedrijfsongeval. De man is daarbij geraakt door een slang.

  • Fataal ongeluk bij graafwerk

   28 augustus, 15:38
   DRONTEN – Een man is vanmiddag om het leven gekomen bij werkzaamheden langs de Rivierendreef in Dronten. Het ongeval gebeurde volgens de politie rond 12.45 uur. De man was met zijn collega aan het werk met een graafmachine.

   "Wat er precies is gebeurd weten we nog niet. Zoals het er nu naar uitziet zat er in de bak van de graafmachine een lepel. Die is losgeraakt en op de werknemer terecht gekomen", aldus politiewoordvoerder Leo Dortland.
   De chauffeur van de graafmachine is meegenomen naar het politiebureau. Zowel de arbeidsinspectie als de politie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

  • ma 26 aug 2013, 21:12
   |

   Man dood door bedrijfsongeval

   NIEUWDORP – 
   Een 41-jarige man uit Middelburg is maandagavond omgekomen door een bedrijfsongeval in het Zeeuwse Nieuwdorp. Hij raakte ernstig gewond aan zijn hoofd tijdens het lossen van grote aluminium blokken uit een schip. Volgens de politie is hij vrijwel onmiddellijk aan de verwondingen overleden.

    

    

   Een grijper kwam volgens de politie op eigen houtje, zonder aangestuurd te worden, tegen het hoofd van de man aan. Die kwam daardoor klem te zitten tussen de grijper en een groot blok aluminium in het ruim van het schip. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, wordt nog uitgezocht.

   1. Man komt om bij bedrijfsongeval op Scaldia Terminals
    Een 41-jarige Middelburger is maandag 26 augustus aan het begin van de avond dodelijk verongelukt bij het lossen van grote aluminiumblokken uit een schip bij Scaldia Terminals aan de Luxemburgweg in Nieuwdorp (Vlissingen-Oost).

    De Middelburger is zo ernstig aan zijn hoofd gewond geraakt dat hij vrijwel onmiddellijk is overleden. Het slachtoffer stond volgens de politie in het ruim op het moment dat een grijper naar beneden kwam, zonder dat die aangestuurd werd. De grijper raakte het hoofd van de man, waardoor hij bekneld raakte tussen de grijper en een groot blok aluminium.

    Normaal gesproken beweegt de grijper alleen als die bediend wordt. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat de grijper uit zichzelf in beweging is gekomen, wordt momenteel onderzocht.
    De gealarmeerde hulpverleningsdiensten waren snel ter plaatse, maar konden niets meer voor het slachtoffer betekenen. Ook de opgeroepen traumahelikopter is niet meer ingezet. De technische recherche doet momenteel onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De arbeidsinspectie is ook op de hoogte gebracht.  

  • wo 21 aug 2013, 12:45
   |

   Vrouw maakt dodelijke val uit raam
    
   De vrouw overleed vrijwel direct na vermoedelijk een noodlottig ongeval. Hoewel de oorzaak nog onduidelijk is, denkt de politie dat de vrouw aan het schoonmaken was, omdat er schoonmaakspullen om haar heen lagen. Over de identiteit van de vrouw is nog niets bekend.

   1. Een werkster (50) uit Rotterdam is gisteren van drie hoog uit een raam gevallen. Ze was aan het schoonmaken, toen ze naar beneden stortte en op straat overleed. De mensen bij wie ze werkte zijn met vakantie. De buurt is ontsteld.

    Dit schrijft het AD/Rotterdams Dagblad vandaag. De vrouw, een kleine zelfstandige, werkte al jaren voor de bewoners van het pand aan de Rotterdamse Beukelsweg. Het meest waarschijnlijk is dat ze – in al haar ijver – het evenwicht verloor. 'Triest. Afschuwelijk. Wat is dit vreselijk erg,' reageren buurtbewoners met ontzetting.

    Emmertje water
    Ze staren vol medeleven en afgrijzen naar de stoep. Daar ligt het ontzielde, door folie afgedekte lichaam van de schoonmaakster.
    Op de vensterbank op de zolderverdieping staat, als stille getuige, nog een emmertje water. Daarnaast de fles Glassex paraat om de ramen op de derde verdieping te kunnen lappen.

    Naast het afgedekte lichaam ligt dramatisch genoeg nog de trekker voor het schoonmaken van het glas. De politie gaat uit van een ongeval. 'Aangezien zij verschillende schoonmaakmiddelen bij zich had', verklaart een woordvoerder van de politie.

    Doffe klap
    Onderbuurman Roel Schoffelen die gisteren te hulp schoot en alarm sloeg via 112, vertelt aangeslagen hoe hij thuis, in zijn benedenwoning, aan het werk was en een doffe klap hoorde vanaf de stoep. 'Toen ik uit het raam keek zag ik haar liggen. De vrouw had haar rubberen werkhandschoenen nog aan toen ik haar vond.'

    De werkster werd door het echtpaar voor wie ze werkte, door-en-door vertrouwd. Ze had de sleutel van het pand en had mogelijk de opdracht het huis tijdens hun afwezigheid te onderhouden. Op hun vakantieadres kregen de bewoners gisteren het afschuwelijke nieuws te horen. 'Ze zijn enorm geschokt,' aldus de buren.

    Geen onderzoek
    Reanimatie werd gestaakt en de traumahelikopter teruggestuurd, toen bleek dat de vrouw op straat was overleden. 'De hulpdiensten hebben voor haar leven gevochten, maar het mocht niet meer baten', zeggen aangeslagen getuigen.

    Bij de Arbeidsinspectie is het ongeval gisteren gemeld. Er komt geen onderzoek, zegt Paul van der Burg van het ministerie van Sociale Zaken. 'Deze mevrouw staat geregistreerd als ZZP'er. Als een zelfstandige verongelukt, is er geen gezagsverhouding met een werkgever. Dan valt er door de inspectie niets te onderzoeken.' 

  • wo 21 aug 2013, 12:02
   |

   Man maakt fatale val van steiger

   VEENDAM – 
   In Veendam is woensdagochtend een man omgekomen nadat hij van een steiger was gevallen. Dat liet de politie weten.

    

   De man was bezig met werkzaamheden aan een woning aan het Beneden Oosterdiep.
   Over de oorzaak van het ongeval en de identiteit van het slachtoffer kon de politie nog geen mededelingen doen.

   1. VEENDAM – De man die woensdagochtend overleed nadat hij van een steiger aan het Beneden Oosterdiep viel, is een 53-jarige inwoner van Hoogezand.

    De politie bevestigt dat het om een bedrijfsongeval gaat. De man was op een hoogte van zo’n acht meter bezig met het monteren van zonnepanelen op het dak van een woning. Het is nog onbekend waardoor de Hoogezandster kwam te vallen.
    Hij overleed op de plek van het ongeluk. De Arbeidsinspectie doet verder onderzoek.

  • Havelte: Duiker komt om bij ongeval

    

   Een 58-jarige man uit Blesdijke is vrijdagavond om het leven gekomen bij een ongeval op de Johannes Postkazerne in Havelte.

   De man, hoofd duikinstructeur van de kazerneduikvereniging de Postvis, raakte zwaargewond toen bij het vullen van een duikcilinder een afsluiter losschoot en hem in het gezicht raakte. Een kazernemedewerker vond het slachtoffer vrijdagavond rond tien uur en alarmeerde de hulpdiensten. Die konden niets meer doen voor de inmiddels overleden Blesdijkenaar. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt het ongeval.

   Duidelijk is wel dat de het slachtoffer 's middags rond vijf uur het kazerneterrein is opgekomen en dat de ontploffing twee uur later plaatsgevonden moet hebben.

   RTV Drenthe, 19 augustus 2013

  • Man overlijdt na val van steiger in Amsterdam-West
   13-8-2013 – 15:21  

   Een 44-jarige man uit Helmond is overleden na een val van een steiger in West. Dat meldt de politie Amsterdam-Amstelland.

   Het ongeluk gebeurde naast een middelbare school aan de Stavangerweg. De man viel tijdens werkzaamheden naar beneden. Politie, ambulance en een traumahelikopter waren snel ter plaatse. Zij probeerden de man nog te reanimeren.

   De politie meldde aan een van de omstanders dat deze beter weg konden gaan vanwege de ernstige staat waarin het slachtoffer vekeerde.

   Hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden wordt momenteel onderzocht. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voormalige Arbeidsinspectie) doet onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval. 

  • Dodelijk ongeval bij Hyster – Nacco met een verreiker.

   Geplaatst op 8 augustus, 2013 – 10:12 |
   Nijmegen – Bij Hyster – Nacco fabriek is  op woensdag 07-08-2013 in de ochtend een man om het leven gekomen. Rond 11:00 uur is er een verreiker voorover gekanteld. Alle hulpdiensten zijn gealarmeerd maar konden helaas niets voor het slachtoffer betekenen. Over de toedracht van het ongeval is nog niks naar buiten gebracht. De inspectie SZW en technische Research hebben het ongeval in onderzoek

  • do 08 aug 2013, 07:52
    
   Fataal ongeluk fietser


   AMSTERDAM – 
   Bij een ongeluk op de Stadhouderskade in Amsterdam is vanmorgen vroeg een fietser om het leven gekomen. Het slachtoffer kwam onder een vrachtwagen terecht en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

   De fatale aanrijding gebeurde rond 5.45 uur op de kruising met het Oosteinde en de Hemonylaan. De hulpdiensten rukten massaal uit met onder meer een traumateam, maar zij konden niks meer voor de fietser betekenen. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval nog. Over de identiteit van de dode is niets bekendgemaakt.

  • woensdag 7 augustus 2013

   Maarssen: buschauffeur gedood bij : "geintje"

    

   Bij de chauffeurs en werknemers van busbedrijf GVU heerst verbijstering na het ongeluk op station Maarssen waarbij afgelopen zondag een buschauffeur omkwam. Dat zegt GVU-directeur Harry Wijers. De 60-jarige chauffeur van het bedrijf overleed zondagavond nadat hij per ongeluk werd aangereden door een bus die werd bestuurd door een collega.

   

Het slachtoffer wilde een geintje uithalen met een collega. Hij liep over het plein voor het station naar een 44-jarige collega toe, die met zijn bus bij een halte stond. Hij gooide water naar hem. Zijn collega deed het raam dicht zodat hij niet nat zou worden. Daarna liep de 60-jarige man voor de bus door naar de rechterkant van het voertuig, zo meldt RTV Utrecht.

   De 44-jarige chauffeur zag intussen dat het tijd was om te vertrekken. Hij trok op en stuurde naar rechts en op hetzelfde moment kwam zijn collega onder de bus. De man overleed ter plaatse.
   De chauffeur was 28 jaar bij GVU in dienst en lid van de ondernemingraad geweest. “Hij heeft een grote rol gehad binnen het GVU. Daarnaast is hij bekend als een chauffeur die anderen juist waarschuwde voor gevaar op de weg of als een situatie net iets anders was”, aldus de directeur.

   Het openbaar ministerie doet nader onderzoek naar het voorval. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

   OVpro.nl, 6 augustus 2013  

  • 29-07-2013, Iris Wiersma & Roderick Spijk & Martin Nuver,Video volgt

   Man(57) overleden bij ongeval grasmaaier 
   Oldenzijl – Bij een ongeluk op de Oldenzijlsterweg in Oldenzijl is maandag om 17:05 uur de bestuurder(57) van een grasmaaier om het leven gekomen.

   Harrie de W. uit Uithuizen kwam met de grasmaaimachine in een sloot naast de weg tijdens het maaien van een scheef stuk grond naast een sloot. Hij reed langs een paal.
   De machine(rond de 700 Kg en zonder cabine) kantelde en viel op het slachtoffer en hij verdronk.  Een voorbijganger zag de gekantelde maaimachine in de sloot liggen. De man was een ervaren maaier van Ability.  

  • 30 jul 2013, 15:51
   l
   Dode bij bedrijfsongeval Barneveld

    – 
   Bij een ongeval aan de Hermesweg op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld is dinsdagmiddag rond half drie een persoon om het leven gekomen. Dat meldt de politie.
   Volgens de politie was het slachtoffer bezig met elektriciteit. "De brandweer rukte uit na een melding van een explosief", aldus persvoorlichter Rinse Westerduin van Hulpverlening Gelderland-Midden. "Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend.''

   De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeluk.

   1. Oorzaak fataal bedrijfsongeluk Barneveld bekend

    BARNEVELD – Een losgeslagen stalen buis is de oorzaak van het dodelijke bedrijfsongeval dinsdag in Barneveld. Dat meldt een woordvoerder van de inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie.

    Het slachtoffer zou in het lege bedrijfspand aan de Hermesweg bezig zijn geweest met het demonteren van stalen persluchtleidingen. Daarbij zou een leiding zijn losgeslagen en gaan rondtollen.

    Het hoofd van het slachtoffer werd door de buis geraakt met bijna direct de dood tot gevolg.

  • Chauffeur overleden bij ongeval met strobaal

   29 juli 2013, Beerse
   De 45-jarige Vlaamse vrachtwagenchauffeur Peter Goorden van het Nederlandse bedrijf Dams Handel & Transport is bij een arbeidsongeval om het leven gekomen.
   De chauffeur overleed toen hij in Beerse (nabij Turnhout) bij het lossen van een vracht strobalen een strobaal van twee kilo op zijn hoofd kreeg en zijn nek brak. De hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar hij overleed ter plekke.

  • di 23 jul 2013, 12:11
    
   Man dood na val van negen hoog


   rotterdam – 
   Bij een arbeidsongeval in Rotterdam is dinsdagmorgen een man om het leven gekomen. Het slachtoffer was aan het werk op de negende verdieping van een flatgebouw in de Berninistraat. Door nog onbekende oorzaak kwam hij ten val.

   Er werd nog een traumahelikopter opgeroepen, maar de hulpdiensten konden niets meer voor de man betekenen

  • vr 19 jul 2013, 20:21
   |Man overlijdt na val van ladder


   Tilburg – 
   Een man is vrijdagavond om het leven gekomen na een val van een ladder aan de Hultenseweg in Tilburg. Hulpdiensten probeerden de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

   De man hielp zijn zoon met het verbouwen van zijn huis. 

  • ma 15 jul 2013, 14:26

   Dode door aanrijding met tankwagen

   MIDWOLDA – 
   Door een aanrijding tussen een tankauto en een personenauto in Midwolda (Groningen) is maandagmiddag een dode gevallen. Het gaat om de bestuurder van de personenenauto. Dat meldde de politie.

   Het ongeluk gebeurde op de provinciale weg N362 door onbekende oorzaak. De chauffeur van de tankauto raakte lichtgewond.
   De tankwagen, die is geladen met PVC-poeder, is gekanteld. Volgens een woordvoerster van de politie lijkt de lading geen gevaar op te leveren voor de omgeving.

  • Man overlijdt tijdens werkzaamheden kas
   vrijdag 21 juni 2013, 13.14 uur

   Een 52-jarige man uit 's-Gravenzande is gisterochtend overleden als gevolg van een arbeidsongeval in een kas in 's-Gravenzande.

   De man was bezig met werkzaamheden aan de stroomvoorziening in een kassencomplex aan 't Louwtje. Hierbij stond hij korte tijd onder stroom en viel vervolgens op de grond.

   Reanimatie
   Ondanks dat hulpdiensten snel ter plaatse waren en langdurig reanimatie toepasten, overleed de man.

   De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

  • Onderhoudsmonteur overlijdt door beknelling onder kraan in Goes

   Geplaatst op 20 juni 2013

   GOES – Bij een ongeval met een kraan aan de Dirk Dronkersweg in Goes is donderdagochtend 20 juni 2013 even voor tien uur een 45-jarige onderhoudsmedewerker uit Asperen om het leven gekomen.

   Volgens de politie is de kraan, een heimachine, omgevallen toen de man bezig was met onderhoudswerkzaamheden. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is volstrekt onduidelijk. De man raakte bekneld en is ter plaatse overleden.
   De Arbeidsinspectie onderzoekt de toedracht van het ongeluk. Daarnaast wordt op de plek van het ongeluk forensisch onderzoek gedaan. Bureau Slachtofferhulp is ingeschakeld om getuigen en personeel te ondersteunen

  • wo 19 jun 2013, 18:14
   |
   lees voor
    

    
   Twee vrouwen dood door tractor

   MARGRATEN – 
   Bij een ongeluk in het Limburgse Margraten zijn woensdag twee vrouwen omgekomen. De slachtoffers werden bij het oversteken aangereden door een tractor.

   Het fatale ongeluk gebeurde op de Rijksweg. De tractor was volgens de regionale zender L1 bezig met maaiwerkzaamheden in de berm.
   Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Een van hen liep met een rollator. De politie heeft de weg afgezet en doet onderzoek.

   1. LTO pakt aanbevelingen mestgassen op
    woensdag 26 februari 2014, 11.39 uur

    1 | LTO Nederland gaat op korte termijn aan de slag met een reeks aanbevelingen, die de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag heeft gedaan over mestgassen.

    Samen met andere organisaties wil LTO een platform vormen om kennis te verzamelen en de veiligheid op bedrijven te bevorderen.

    Aanleiding voor het rapport van de raad was het noodlottig ongeval in de mestsilo, vorig jaar in Makkinga, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

    LTO benadrukt dat adviesdienst Stigas de afgelopen jaren veel heeft gedaan op het terrein van preventie met onder meer risico-inventarisaties en voorlichtingscampagnes.

    Veiligheidslessen
    LTO Nederland ondersteunt de aanbeveling van de onderzoeksraad om een platform te vormen met andere belangenorganisaties in de agrarische sector. Doel is om kennis te verzamelen en het trekken van veiligheidslessen uit mestgasongevallen.

    Veilig werken met mest vereist op een proactieve benadering, waarbij risico’s en maatregelen door partnerorganisaties van het platform onder de aandacht worden gebracht van boeren en studenten in het agrarisch onderwijs.

    Stigas
    LTO zet zich verder in om de lopende voorlichtingsbijeenkomsten van Stigas en LTO een impuls te geven, zodat meer boeren vaker worden bereikt.

    De onderzoeksraad doet de aanbeveling om voor het werken in besloten ruimtes, zoals mestopslagen, concrete voorschriften op te nemen in arbocatalogi.

    Bewustwording
    LTO wil zich vooral richten op een goede bewustwording onder haar leden. Bij gezinsbedrijven in de landbouw, veelal zonder extern personeel, zijn bijvoorbeeld de voorschriften in de arbocatalogi nog vaak onbekend.

    Daarnaast kan meer worden gedaan voor een betere afweging van veiligheidsrisico’s als er nieuwe regelgeving op het gebied van mest en emissies wordt ingevoerd, geeft de organisatie in een verklaring aan.

  • Drie doden bij ongeval mestsilo Makkinga

   Vierde slachtoffer in kritieke toestand naar ziekenhuis
   De silo's aan de Buterheideveld in Makkinga © Google Streetview.
   Drie van de vier mensen die vast zaten in de mestsilo in Makkinga zijn overleden. Dat meldt de politie. De andere persoon is in kritieke toestand met spoed naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. Een woordvoerder kon niet zeggen of de vier in de silo aan het werk waren.

   De Leeuwarder Courant meldt dat er twee traumahelikopters, die van Groningen en Amsterdam, ter plaatse zijn. Ook zijn zes brandweervoertuigen en een duikploeg uitgerukt. Hoe de personen in de silo aan de Buterheideveld terecht zijn gekomen is niet bekend.
    

   1. Drie doden bij ongeluk in mestsilo Makkinga
    Gepubliceerd op 19 juni 2013, 11:37Laatst bijgewerkt op 19 juni 2013, 16:07
    MAKKINGA – Drie mannen (26, 29 en 42) zijn woensdagochtend om het leven gekomen bij een ongeluk in een mestsilo op het Buterheideveld in Makkinga.
    Het gaat om de 26-jarige zoon van de boer uit Makkinga en twee mensen die bij het bedrijf werkten. Dat zijn een 29-jarige man uit Joure en 42-jarige man uit Nijland.
    Een vierde man, afkomstig uit Veenhuizen, verkeert in kritieke toestand. De verslagenheid in het dorp en de wijde omgeving is groot.
    Een van de mannen was in de silo gegaan voor schoonmaakwerkzaamheden. Hij droeg een gasmasker, maar raakte onwel. De drie anderen wilden hem te hulp schieten, maar raakten ook buiten bewustzijn. In de silo zou slechts een klein laagje drijfmest aanwezig zijn geweest.
    De hulpdiensten rukten massaal uit. Twee traumahelikopters, die van Groningen en Amsterdam, stegen kort na elkaar op om hulp te bieden in het Stellingwerver dorp. De brandweer rukte uit met twee duikploegen.
    De politie onderzoekt hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.
    Vanavond om acht uur is er een bijeenkomst voor bewoners in het dorpshuis van Makkinga. De gemeente Ooststellingwerf heeft daartoe besloten om mensen de kans te geven steun bij elkaar te zoeken na het tragische ongeluk. ,,Dit is in dramatyske gebeurtenis'', zei burgemeester Harry Oosterman.
    Bewerkt door: Redactie
    19-6-13 – 13:25  bron: ANP 
    ’Veiligheidsnetten ontbraken’
    De silo's aan de Buterheideveld in Makkinga © Google Streetview.
    Drie van de vier mensen die vastzaten in de mestsilo in het Friese dorp Makkinga zijn overleden. Dat meldt de politie. De andere persoon is in kritieke toestand met spoed naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. De drie dodelijke slachtoffers zijn mannen die op het bedrijf werkzaam waren.
    Over de identiteit van de slachtoffers wilde de politie nog niets zeggen. Wel maakte ze bekend dat de vier op de boerderij werkten. De hulpdiensten rukten massaal uit na de melding. Er werden onder meer traumahelikopters ingezet.

    De veiligheidsmaatregelen in de mestsilo waren in november niet in orde. Dit zegt een medewerker van het bedrijf dat deze mestsilo keurde tegen BNR. Volgens de man ontbraken de veiligheidsnetten waardoor het mogelijk werd dat de medewerkers in de silo konden vallen. 

    1. Een jaar na het dodelijke ongeval met mestgassen in Makkinga
     Op 19 juni is het een jaar geleden dat er een dodelijk ongeval plaatsvond bij het reinigen van een mestsilo in Makkinga. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Dit ongeval stond niet op zichzelf. Er vielen al eerder diverse gewonden en doden bij ongevallen met mestgassen. Naar aanleiding van de ongevallen heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2013 onderzoek gedaan naar de gevaren van mestgassen en diverse aanbevelingen gedaan. Een jaar later zijn diverse aanbevelingen opgepakt onder andere door de loonwerkersorganisatie Cumela Nederland.

     De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde om een platform te vormen met agrarische belangenorganisaties waaronder Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Het eerste platformoverleg vindt op 18 juni plaats. De deelnemers gaan hun kennis delen om veiligheidslessen trekken uit mestgasongevallen. Veilig werken met mest vereist beslist een proactieve benadering, waarbij risico’s en maatregelen door partnerorganisaties van het platform onder de aandacht worden gebracht van agrarische ondernemers en studenten in het agrarisch onderwijs.

     Cumela Nederland, de vakbonden en het preventiecentrum van de agrarische sector op het gebied van arbeidsomstandigheden Stigas hebben de arbocatalogus mestgassen aangepast. Wanneer de voorschriften uit de arbocatalogus strikt opgevolgd worden, is de kans op een dodelijk ongeval door mestgassen minimaal. Verder heeft Stigas op verzoek van Cumela op tientallen bedrijven en voor studieclubs presentaties verzorgd over de gevaren van mestgassen. Diverse bijeenkomsten zijn praktisch omlijst met een demonstratie van de lokale brandweer. Cumela Nederland is ook initiatiefnemer van de ontwikkeling van een e-learning module Mest- en kuilgassen voor leerlingen en werkenden in de sector. Het blijkt nog te vaak dat men niet in de gaten heeft hoe gevaarlijk gassen eigenlijk zijn en dat moet snel anders worden.

     Verder drong de Onderzoeksraad aan om ‘veilig werken met mest’ structureel op te nemen in de agrarische opleidingen en om de voorschriften voor het werken met mestgassen in besloten ruimten duidelijker te vermelden in de arbocatalogus. Jetty Middelkoop, adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer, heeft docenten van agrarische opleidingscentra en hogescholen voorlichting gegeven over de gevaren van mestgassen. Deze docenten verzorgen de voorlichting aan studenten waarbij het filmverslag van de Onderzoeksraad wordt gebruikt om de gevaren onder de aandacht te brengen. Bijna alle ongevallen worden inmiddels verzameld en geregistreerd door Jetty Middelkoop om meer inzicht te krijgen in het aantal ongevallen en bijna-ongevallen om er lering uit te trekken voor de toekomst.

     bron: Cumela Nederland, 18/06/14

   2. Strafrechtelijk onderzoek naar silo-ongeval in Makkinga

     

    dinsdag, juli 2, 2013 – 18:20
    Makkinga – Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland (OM) gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen naar het arbeidsongeval met een mestsilo in Makkinga waarbij drie personen om het leven kwamen.
    Op een bedrijfsterrein aan de Buterheideveld was een viertal een silo aan het schoonmaken. Door nog onbekende oorzaak kwamen de vier mannen in de silo terecht. Drie van de mannen kwamen om het leven. Een vierde medewerker werd naar een ziekenhuis gebracht. Eén van de doden was de 26-jarige zoon van de eigenaar. De andere twee zijn een 29-jarige man uit Joure en een 42-jarige man uit Nijland.
    Over de reden van een strafrechtelijk onderzoek wil het OM geen uitspraken doen. 

    1. wo 23 sep 2015, 17:54
     Toch Friese tolk bij zaak mestsilo Makkinga

     ZWOLLE –
     De strafzaak over het ongeluk in een mestsilo in Makkinga, waarbij in 2013 drie mensen om het leven kwamen, wordt in Zwolle behandeld en de verdachte kan het woord voeren in het Fries. Hij krijgt een tolk toegewezen. Dat heeft de rechtbank in Overijssel woensdag gemeld.

     Advocaat Tjalling van der Goot
     Advocaat Tjalling van der Goot

     Foto: ANP

     Eind vorige maand trok advocaat Tjalling van der Goot van de directeur van het betreffende bedrijf, van leer tegen de beslissing om de zaak niet in Friesland te behandelen. Zijn cliënt zou zich het beste in het Fries kunnen uiten en alleen in de rechtbank Noord-Nederland en in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is dit een wettelijk verankerd recht.

     Twee medewerkers van een schoonmaakbedrijf en de zoon van de eigenaar kwamen door het ongeluk om het leven. Ook viel een zwaargewonde. Ze waren bezig met schoonmaakwerk en raakten bedwelmd door mestgassen.

   3. Publicatie
    Persberichten
    26 feb. 2014 Gevaren mestgassen onderschatDe gevaren van mestgassen worden onderschat. Veehouders, loonwerkers en anderen die met mest werken, realiseren zich onvoldoende dat bij bewerking van drijfmest veel mestgassen kunnen vrijkomen die dodelijk zijn. Dat leidt tot veel ernstige ongevallen, waarbij bovendien extra slachtoffers vallen doordat omstanders onbeschermd te hulp schieten. Veiligheid heeft de afgelopen decennia te weinig aandacht gekregen bij de ontwikkelingen rond opslag en verwerking van mest. Dit zijn conclusies in het rapport “Dodelijk ongeval mestsilo te Makkinga” dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag publiceert.

    Op 19 juni 2013 kwamen in Makkinga drie mensen om het leven bij het reinigen van een mestsilo. Het schoonmaken werd gedaan door twee medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf. Terwijl een van hen in de silo aan het werk was, stond zijn collega op wacht bij het mangat dat zich in het dak van de silo bevond. Hoewel de persoon in de silo was uitgerust met een luchtkap (voor de toevoer van ademlucht) en een gasmeter (om te waarschuwen voor gevaarlijke concentraties), raakte hij bedwelmd door de vrijkomende mestgassen. In reactie daarop is zijn collega ook de silo ingegaan. Vervolgens zijn ook drie andere mannen – zonder adembescherming – te hulp geschoten; twee van hen zijn eveneens in de silo afgedaald. Bij hun poging het eerste slachtoffer te redden, raakten zij zelf ook bedwelmd. Van de vier slachtoffers zijn er drie overleden, de vierde is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Dit ongeval staat niet op zichzelf: tussen 1980 en 2013 hebben zich ten minste 35 ernstige ongevallen met mestgassen voorgedaan. Daarbij vielen 57 slachtoffers, waarvan 28 doden. Dit vormde voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid reden onderzoek te doen naar de gevaren van mestgassen.

    Kennis en risicobesef
    Mestongevallen vinden vooral plaats in besloten ruimten zoals een silo of tank (voor transport en uitrijden) en in stallen tijdens het mixen van de mest in de ondergelegen kelder. Het merendeel van de ongevallen ontstaat doordat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het gebruik van geschikte adembeschermingsapparatuur, het regelmatig mixen van de mest en het zorgen voor voldoende ventilatie. Het achterwege laten van veiligheidsmaatregelen bij het werken met mest komt naar het oordeel van de Raad vooral door het ontbreken van kennis en daardoor onderschatting van de gevaren. Een belangrijke oorzaak van het tekort aan kennis en risicobesef is dat de gevaren van mestgassen niet worden behandeld in agrarische opleidingen.

    Risicoverhogende ontwikkelingen
    De ontwikkelingen in de agrarische sector van de afgelopen decennia hebben de kans op ongevallen vergroot. Schaalvergroting, strengere milieuwetgeving en aanscherping van het mestbeleid hebben er toe geleid dat meer mest wordt geproduceerd, de mest gedurende langere tijd wordt opgeslagen en de mestopslagen afgesloten zijn. Verder worden in toenemende mate stoffen als spuiwater (een soort vloeibare kunstmest afkomstig uit luchtwasinstallaties) toegevoegd aan de mest, wat de vorming van mestgassen kan versterken. Hiermee zijn ook de risico’s groter geworden, wat te weinig aandacht heeft gekregen in de sector zelf en bij de overheid.

    Impulsieve hulpacties
    Bij een groot deel van de mestongevallen vallen extra slachtoffers doordat mensen die min of meer toevallig in de buurt zijn, een reddingspoging doen en daarbij zelf gewond raken of om het leven komen. De algemeen menselijke neiging om in noodgevallen impulsief te hulp te schieten, wordt bij mestongevallen vaak versterkt doordat meteen duidelijk is dat het om een acute noodsituatie gaat. Ook het feit dat het aantal potentiële hulpverleners klein is en men bovendien vaak een familie- of collegiale band met het slachtoffer heeft, zorgt voor impulsieve hulpacties. Dit vergroot de noodzaak tot het treffen van goede veiligheidsmaatregelen; gericht op zowel het voorkomen van mestongevallen als op het tegengaan van hulpgedrag waarbij men zichzelf in gevaar brengt. Hierbij is het vooral van belang dat op de locatie voorzieningen zijn om iemand op een veilige wijze uit de ruimte met mestgassen te kunnen halen.

    Aanbevelingen
    Omdat de agrarische sector uit duizenden relatief kleine bedrijven bestaat, is er met name een rol weggelegd voor de brancheorganisaties en belangenverenigingen om de kennis en het risicobesef te vergroten. De raad adviseert aan LTO en andere agrarische brancheorganisaties (als NMV, NVV en Cumela) om er voor te zorgen dat er een platform komt dat informatie over de mestgasproblematiek verzamelt en verspreidt. Daarnaast adviseert de Raad dat ‘veilig werken met mest’ structureel wordt opgenomen in de agrarische opleidingen en dat de voorschriften voor het werken in besloten ruimten met mestgassen aangescherpt worden.

    Meer informatie
    Het volledige rapport, de animatie en infographic over het ongeval zijn te vinden op http://www.onderzoeksraad.nl

   4. ‘Onderzoek silodrama niet onafhankelijk’
    ‘Deze trieste zaak verdient geen vraagtekens’
    LEEUWARDEN Advocaat Tjalling van der Goot wil dat er in de zaak van het mestsilodrama in Makkinga nader onderzoek wordt gedaan naar de werking van spuiwater.
    [IMAGE_STRING]
    Het onderzoek dat er tot nu toe naar gedaan is, is niet onafhankelijk, betoogde de raadsman gisteren tijdens de regiezitting bij het gerechtshof in Leeuwarden. Van der Goot staat Heeres Mix & Pomptechniek uit Abbega en de directeur van het bedrijf bij. De man van 54 jaar werd in maart veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf, het bedrijf kreeg een boete van een ton.
    Op 19 juni 2013 kwamen bij het drama in Makkinga twee werknemers van het bedrijf om het leven, die bezig waren met schoonmaakwerkzaamheden in de silo. De derde dode was de zoon van de veehouder, die de mannen probeerde te redden.
    Volgens het bedrijf heeft het illegaal toevoegen van spuiwater door de eigenaar van de silo voor een verhoogde concentratie giftige gassen gezorgd, die mogelijk een cruciale rol hebben gehad bij de dood van de mannen. Het onderzoek hiernaar door deskundigen van de Wageningen Universiteit was volgens advocaat Van der Goot niet onafhankelijk, omdat de eigenaar van de silo werkzaam zou zijn bij een bedrijf dat zich bezighoudt met vervoer en opslag van spuiwater en de advisering hierin. Dit bedrijf heeft volgens Van der Goot zakelijke banden met de Wageningen Universiteit.
    Van der Goot laat weten ,,ernstig te twijfelen” aan de onafhankelijkheid van het deskundigenonderzoek, omdat ‘zakenpartners’ zich mogelijk niet vrij voelen belastende conclusies over elkaar te trekken. ,,Dit onderzoek zit vol met vraagtekens. Deze trieste zaak verdient geen vraagtekens, maar een onderzoek waarbij letterlijk en figuurlijk de kwestie in onafhankelijkheid tot de bodem moet worden uitgezocht”, aldus Van der Goot.
    Het Openbaar Ministerie ziet niets in nader onderzoek. Op 19 december beslist het gerechtshof over het verzoek. Daarna wordt een datum bepaald voor de inhoudelijke behandeling.

  • Man uit Wageningen komt om bij sleutelen aan auto
   WAGENINGEN – In Wageningen is zaterdag  15 juni 2013 rond 13.30 uur een 52-jarige man uit dezelfde plaats om het leven gekomen. Hij was aan een auto aan het sleutelen.De man was 's middags in de wijk Tarthorst onder de auto aan het werk, toen de wagen plotseling naar beneden kwam. De hulpdiensten hebben de man gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Onder meer een traumahelikopter werd ingezet.De politie had enige tijd nodig om te onderzoeken wie de man was. Hij woonde niet in Tarthorst en het was ook niet zijn auto, aldus een woordvoerder.

  • Twee doden bij ongeluk op boorplatform
   14 juni 2013 | Arbozorg
   Een ongeluk op een gasboorplatform in de Noordzee heeft aan twee mensen het leven gekost. Een derde slachtoffer is zwaargewond per helikopter overgebracht naar de vliegbasis Leeuwarden.

   Van daaruit is het slachtoffer met een ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden vervoerd. Dat heeft de Kustwacht vrijdag bevestigd.
   Volgens eerste berichten zijn de twee doden gevallen toen er tijdens een test een slang losschoot. Meer kan de Kustwacht daar nog niet over zeggen. Ook over de nationaliteit en identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.
   Het boorplatform is van de Franse energiemaatschappij GdF Suez. Het ligt op 100 kilometer ten noordwesten van Den Helder, buiten de territoriale wateren maar in de economische zone (EEZ) van Nederland.
   De politie en Staatstoezicht op de Mijnen onderzoeken het incident.

   Bron: ANP 

  • zo 02 jun 2013, 14:07
   |
   lees voor
    

    
   Vrouw (77) dood na omvallen hek Albert Heijn

   TILBURG – 
   Een 77-jarige vrouw uit Tilburg is zondag overleden doordat een hek bij een Albert Heijn-filiaal omviel en op haar terechtkwam. Het ongeval vond zondagochtend rond tien uur plaats. Het bejaarde slachtoffer werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht waar ze aan het begin van de middag is overleden. Dat meldde de politie.

    
   In een reactie laat Albert Heijn weten dat de gedachten uitgaan naar de nabestaanden van het slachtoffer. „We vinden het vreselijk tragisch wat er is voorgevallen”, aldus een woordvoerster.
   Het hekwerk bij de vestiging aan de Jan Heijnstraat wordt gebruikt om vrachtwagens in- en uit te laten. Hoe de metalen poort kon omvallen, is nog onbekend. Politie, arbeidsinspectie en de supermarktketen doen daar onderzoek naar. Albert Heijn zoekt bovendien uit of het hekwerk ook bij andere filialen staat. „We nemen alle aspecten mee in het onderzoek.”
   Personeel van het Tilburgse filiaal was op de hoogte dat er problemen waren met het hek. „Het staat er nog niet zo lang en de instructie aan de medewerkers was dat het hek behoedzaam moet worden gehanteerd”, zei de woordvoerster. „Maar dat de situatie zo gevaarlijk was, wist natuurlijk niemand.”

  • Gepubliceerd: 
   31 mei 2013, 06:59 uur

   Laatste wijziging: 
   31 mei 2013, 15:10 uur

   EMMEN – Een medewerker van een glasrecyclingbedrijf aan de Columbusstraat in Emmen is afgelopen nacht om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval.

   De 52-jarige man uit Klazienaveen kwam klem te zitten in een machine. Zijn collega's waarschuwden de hulpdiensten. De brandweer en traumahelikopter rukten uit, maar konden niets meer doen voor het slachtoffer. Hij overleed ter plaatse. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval
   .

  • Stadspoort plet vrachtwagen, chauffeur overlijdt

    

   28-5-13 – 16:29  bron: ANP
   Een man is dinsdagmiddag in Vianen om het leven gekomen nadat hij met een kleine vrachtwagen had geprobeerd onder een lage historische stadspoort door te rijden. Dat heeft de politie gemeld. De hele bovenkant van de Hofpoort is op de cabine terechtgekomen, aldus een woordvoerder van de brandweer.

   De bestuurder, van wie de identiteit nog onbekend is, moet uit de cabine worden geknipt. De zwaar beschadigde poort is voorlopig afgesloten, omdat er ook nog een 'grote brok steen' op de weg ligt, aldus de brandweer. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk.

  •  
   vr 17 mei 2013, 10:14
    
   Trucker gedood door vrachtwagen

   BLERICK – 
   Een 44-jarige man uit Meerlo is donderdagavond om het leven gekomen toen hij op een bedrijfsterrein in Blerick bij Venlo beklemd raakte door een vrachtwagen. De man was zelf vrachtwagenchauffeur en liep op dat moment over het terrein.

   Dat maakte de politie vrijdag bekend. Wat er precies is gebeurd, kon de politie nog niet zeggen. Het ongeval gebeurde rond 23 uur op een bedrijfsterrein aan de Venrayseweg. De inzet van een traumahelikopter mocht niet meer baten. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.
    

    

  •  
   Man komt om op bedrijfsterrein
   Elst – Woensdagochtend 8 mei 2013, even over 07.00 uur, is een 52-jarige man uit Elst onder een vrachtwagen terecht gekomen en daarbij om het leven gekomen. Het ongeval vond plaats op een bedrijfsterrein aan de Stationsstraat in Elst.
   Ambulancemedewerkers en de inzet van de traumaheli konden niet voorkomen dat de man aan zijn verwondingen bezweek. De chauffeur van de vrachtwagen, een 51-jarige man uit Zevenaar, wordt als verdachte door de politie gehoord. De inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval in samenwerking met de afdeling Verkeersongevallenanalyse. Slachtofferhulp is ingeschakeld.

  • do 04 apr 2013, 12:17
   Brand bij bedrijf Emmeloord


   EMMELOORD – 
   Op een bedrijventerrein in Emmeloord heeft donderdag 4 april na een explosie een grote brand gewoed. Hierdoor raakte een persoon gewond, meldde de brandweer. Het slachtoffer is met ernstige brandwonden overgebracht naar een ziekenhuis en op 28 april 2013 aan de gevolgen  hiervan overleden.

   Bij de brand aan de Bedrijfsweg kwam veel rook vrij, maar die trok van de stad af en ging niet over woonwijken. Omliggende panden werden uit voorzorg ontruimd. Het brandende gebouw is verloren. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar een achtergelegen pand.
   In het bedrijf in hydraulische apparatuur waren nog 8 mensen aanwezig. Zij zijn opgevangen in het gemeentehuis. De explosie had plaats in een ruimte waar zich onder meer diesel- en hydrauliekolie bevond. De brand brak rond 11.40 uur uit en de brandweer gaf tegen 13.30 uur het sein brand meester.

  •  
   Dodelijk ongeval met shovel bij sloop

    

   In Tiel is bij een bedrijfsongeval is woensdagochtend een 42-jarige man om het leven gekomen. Volgens de Inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie) was het slachtoffer bij het Van der Valk hotel bezig met het verwijderen van sloophout. Door nog onbekende reden kwam een shovel in beweging, waardoor de man bekneld kwam te zitten en overleed. Wat er precies gebeurd is, wordt nog onderzocht. 

   Omroep Gelderland, 17 april 2013

  •  
   maandag 15 april 2013


   Dode bij bedrijfsongeval Sas van Gent (update)

    

   Bij een bedrijfsongeval in Sas van Gent is maandagochtend een medewerker van een onderaannemer om het leven gekomen.

   Het ongeval is omstreeks 7.25 uur gebeurd op het terrein van kunstmestfabriek Rosier aan de Westkade. Een onderaannemer, Leenhouts uit Oostburg, was net begonnen met de sanering van asbest in een loods van Rosier. Het slachtoffer, een 40-jarige man uit Oostburg, kwam kort na het opstarten van de werkzaamheden vermoedelijk klem te zitten tussen een hoogwerker en een balk. Hij is ter plekke overleden. De politie en de inspectie SZW stellen een onderzoek in.

  •  
   donderdag 11 april 2013

   Man overlijdt na ongeval tijdens snoeien in Dieren  

   Een 63-jarige man uit Dieren is woensdag bij een ongeval tijdens snoeiwerkzaamheden bij de plaatselijke tennisvereniging om het leven gekomen. Hij viel uit een boom.

   Het ongeval werd omstreeks 13.20 uur gemeld. Het slachtoffer was met een andere vrijwilliger bij de tennisvereniging aan de Admiraal Helfrichlaan bomen aan het snoeien. Hij stond op een ladder en is hierbij komen te vallen. Hij raakte zwaar gewond en eerste hulp mocht niet meer baten.

   De politie heeft de familie geïnformeerd en voor de andere medewerker wordt slachtofferhulp geregeld.

   Focuz TV, 10 april 2013

  •  
   di 09 apr 2013, 16:44
    
   Man overleden na ongeval met bladblazer
   ZUIDHORN – 
   De man die maandag in Zuidhorn (Groningen) ernstig gewond raakte bij een ongeval met een bladblazer is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldde de politie dinsdag.

    

   Het slachtoffer uit Oldehove had maandag ernstige brandwonden over zijn hele lichaam opgelopen. Hij was met de bladblazer aan het werk toen daar brandstof uitlekte die op hem terechtkwam. De brandstof vloog in brand waarna ook de kleding van de man vlam vatte. Omstanders hebben hem nog in de sloot gelegd om het vuur te doven en de wonden te koelen.
   Hij was overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen waar hij dinsdag overleed.

  •  
   Man omgekomen bij bedrijfsongeval Goor

    08/04/13, 02:18  − bron: ANP
   In Goor is in de nacht van zondag op maandag een man van midden 50 overleden door een bedrijfsongeval bij bouwmaterialenfabrikant Eternit. Dat meldde de politie.
   De man uit Goor raakte rond middernacht bekneld in een machine en overleed vervolgens. De politie kon niet zeggen wat voor machine het precies was en hoe het ongeval kon gebeuren. Recherche en de inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) onderzoeken de zaak.

   Bij Eternit worden dakbedekking en andere bouwmaterialen vervaardigd.

   1. OM: Enternit zelf schuldig aan dodelijke ongevallen
    6 maart 2015 18:19
    De Eternit heeft vandaag een harde dreun in het gezicht gekregen van het Openbaar Ministerie. Het bedrijf zou onvoldoende maatregelen hebben genomen om twee dodelijke ongelukken te voorkomen. Eternit moeten volgens het OM worden veroordeeld tot een boete van 100.000 euro. Dat is een derde van de winst van het bedrijf. Volgens het Openbaar Ministerie heeft onderzoek uitgewezen dat het bedrijf al in 2009 op de hoogte was van de risico’s bij de productielijn, maar onvoldoende maatregelen nam. Nadien kwamen twee medewerkers te overlijden door een bedrijfsongeval.

    Op 18 april 2013 kwam een voorman van het bedrijf om het leven toen hij bekneld raakte in een platenzuigmachine, een machine die geproduceerde golfplaten oppakt en verplaatst. Begin vorig jaar kwam er bij een soortgelijke machine opnieuw een medewerker om het leven toen hij geraakt werd door een bewegend deel van de machine.

    Ricico’s
    “Eternit wist dat door het niet aanpassen van die situatie het gevaar voor werknemers groot was”, zei de officier van justitie vandaag. Er zou in 2009 wel een plan gemaakt zijn om de situatie te verbeteren, maar dat werd niet uitgevoerd omdat het te duur was. “Het bedrijf was na het eerste ongeval al gewaarschuwd”, laat de officier weten aan RTV Oost.

    Schuld
    Het OM neemt het Eternit ook kwalijk dat het lijkt te zeggen dat de ongelukken de schuld van de slachtoffers zijn. “Feitelijk wordt het ongeval afgeschoven op het slachtoffer, maar het is plicht van werkgever om werknemers te vrijwaarden van risico’s”, zei de officier van justitie. Een bedrijf hoort rekening te houden met menselijke fouten en moet er alles aan doen om te voorkomen dat er ongelukken kunnen gebeuren. Die maatregelen, dat een machine meteen stilstaat wanneer iemand de gevarenzone betreedt, om wat voor reden dan ook, waren wel opgenomen in de plannen, maar niet uitgevoerd.

    Eternit vindt zichzelf onschuldig
    De advocaat van het bedrijf zegt dat de ongevallen niet waren gebeurd als de omgekomen werknemers zich hadden gehouden aan de veiligheidsregels die er waren. Daarnaast kunnen deze voorvallen niet nog een keer voorkomen: de machines zijn inmiddels voorzien van hoge hekken en zijn er schakelaars die de machines meteen stilzetten zodra er iemand in de veiligheidszone komt. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

  •  

   Dode bij ongeval in pluimveeslachterij

    

   Een medewerker van een pluimveeslachterij in Epe is woensdagavond om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Het bedrijf staat aan de Kweekweg. Het ongeval gebeurde om ongeveer 20.40 uur. Het slachtoffer was volgens de politie tijdens werkzaamheden met zijn bovenlichaam tussen machines geraakt.

   De politie en de Arbeidsinspectie onderzoeken de toedracht van het ongeval. Over de identiteit van de man doet de politie nog geen mededelingen.

   De Stentor, 3 april 2013

   1. Arnhem, 22 december 2016

    De rechtbank veroordeelde een Tiels schoonmaakbedrijf voor het als werkgever nalaten van het treffen van doeltreffende maatregelen voor werknemers die (fatale) bedrijfsongelukken moeten voorkomen. Het bedrijf kreeg een geldboete van 10.000 euro waarvan 5.000 voorwaardelijk opgelegd.

    Het schoonmaakbedrijf huurde via een uitzendbureau werknemers in. Zij liet deze werknemers schoonmaakwerkzaamheden verrichten in een kippenslachterij in Epe. Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, ook wel bekend als ‘de Arbowet’, gold het schoonmaakbedrijf als werkgever en was het verplicht ervoor te zorgen dat de werkzaamheden zo veilig mogelijk konden worden uitgevoerd. In april 2013 is een 19-jarige Poolse schoonmaker van tijdens het schoonmaken van een machine daarin bekneld geraakt en overleden.

    Geen noodknop

    Volgens de rechtbank schortte het in het bedrijf aan de wijze waarop de veiligheidsinstructies aan de werknemers bekend werden gemaakt. Hetzelfde gold voor de wijze hoe daarop toezicht werd gehouden. Ook was er tijdens het ongeval geen functionerende noodknop in de buurt van de desbetreffende machine aanwezig.

    Veiligheidsmaatregelen

    De rechtbank vindt – kijkend naar de aan de firma te maken verwijten en de financiële positie – als straf een geldboete van 10.000 euro als uitgangspunt passend. Dit bedrag was ook door de officier van justitie was geëist. Maar de rechtbank weegt ook mee dat het bedrijf niet eerder is veroordeeld voor een dergelijk strafbaar feit. Daarnaast heeft het ongeval zich inmiddels 3 jaar en 8 maanden geleden voorgedaan en het bedrijf heeft aan alle onkosten in verband met de uitvaart van het Poolse slachtoffer voldaan. Ook zijn inmiddels extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Daarom heeft de rechtbank de helft van de geldboete voorwaardelijk opgelegd.

  • Bedrijfsongeval met dodelijke afloop bij Enrichment Technology Company
   ALMELO – Vrijdagochtend vond er een zwaar bedrijfsongeval plaats bij ETC aan de Planthofsweg in Almelo. Wat de exacte toedracht van het ongeval is, is op dit moment nog niet bekend. De dode is een 54-jarige man uit Enschede. Een 44-jarige Albergenaar ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie en Arbeidsinspectie onderzoeken de oorzaak van het ongeluk. ETC is zelf ook een onderzoek gestart en heeft slachtofferhulp voor de medewerkers ingeschakeld.
   Gepubliceerd: Vrijdag 29 maart 2013, 16.43 uur

   1.  
    Tweede slachtoffer bedrijfsongeval overleden
    ALMELO –  Het tweede slachtoffer van het bedrijfsongeval op vrijdag 29 maart bij Enrichment Technology Nederland B.V. aan de Planthofsweg in Almelo, is in de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 april aan zijn verwondingen overleden. Het betreft een 44-jarige man uit Albergen. Vrijdagmiddag overleed een 54-jarige man uit Enschede al aan de verwondingen die hij bij het ongeval opliep. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De inspectie SZW onderzoekt de toedracht.
    Gepubliceerd: Dinsdag 2 april 2013, 14.19 uur

   2.  
    ETC legt wereldwijd fabrieken plat na ongeluk
    Woensdag 03 april 2013, 20:59

     
    Enrichment Technology Company heeft alle fabrieken en kantoren in vijf landen gesloten, nadat er vrijdag in de vestiging in Almelo tijdens het werk een ongeluk gebeurde waaraan twee medewerkers zijn bezweken. Dat heeft ETC woensdagmiddag bekend gemaakt. ETC heeft naast de fabriek en hoofdkantoor in Almelo vestigingen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

    Enrichment Technology maakt centrifuges voor uraniumverrijker Urenco in Almelo. Wereldwijd werken er bij Enrichment ongeveer 2000 mensen. De fabrieken en kantoren blijven gesloten totdat alle veiligheidsprocedures in het hele bedrijf zijn gecontroleerd en goedgekeurd, aldus de zegsvrouw.
    De twee slachtoffers uit Enschede en Albergen waren aan het werk in een stilgelegde oven. Door zuurstofgebrek raakten zij buiten westen. Ze zijn naar ziekenhuizen vervoerd, waar ze later overleden. De Inspectie SZW en de politie onderzoeken nog wat er precies is gebeurd, maar onafhankelijk van die onderzoeken heeft de directie van Enrichment het hele bedrijf stil laten leggen.

    "Veiligheid is in onze branche topprioriteit en een kernwaarde", zegt de woordvoerster. "Mensen die bij ons werken, moeten zeker weten dat ze dat veilig kunnen doen en dat ze veilig zijn. De sluiting kan per vestiging variëren van enkele dagen tot weken, afhankelijk van de processen die moeten worden gecontroleerd."

   3. Lagere straf voor werkgever overleden Enschedeër

    Gepubliceerd op: 07/03/2016

    Lagere straf voor werkgever overleden Enschedeër Enrichment Technology is veroordeeld tot 50.000 euro boete in plaats van de geëiste 120.000 euro boete voor het niet naleven van de Arbowet. Bij een bedrijfsongeluk in de machinefabriek van het Almelose Enrichment Technology op 29 maart 2013, kwamen de werknemers Henk Lucas (44) uit Almelo en Robert ter Steege (54) uit Enschede om het leven. Zij daalden bij een storing met een ladder af in een oven, die was gevuld met het reukloze edelgas argon. Het tweetal werd bedwelmd. Later bleek dat ze niet de voorgeschreven zuurstofmeters hadden gebruikt. Het enige apparaat dat op de afdeling voorhanden was, had onvoldoende spanning. Rechtbankpresident Herman Stam en z'n collega's vinden dat het Almelose bedrijf z'n zorgplicht onvoldoende heeft ingevuld, zeker ook omdat eerder een dodelijk bedrijfsongeluk te betreuren viel. De aanklager en de rechtbankgebouw prezen het bedrijf echter wel voor de financiële afhandeling van het drama naar de nabestaanden van Lucas en Ter Steege. De rechtbank kwalificeert het niet naleven van de Arbowet als een overtreding, omdat het Openbaar Ministerie in de dagvaarding niet de term 'opzettelijk' opnam. Daardoor kunnen de rechters een misdrijf niet bewezen verklaren en niet de geëiste boete van 120.000 euro opleggen. Voor een overtreding kan maximaal 78 mille boete worden uitgedeeld.

     

    Klik hier voor de uitspraak rechtbank.

    Bron: TV Enschede FM

  • za 16 mrt 2013, 15:55 |
   Vrachtwagenchauffeur verongelukt bij Best

   BEST – 
   Op de snelweg A2 bij Best is zaterdagochtend vroeg een Poolse vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen door een ongeval. De 48-jarige man botste achterop een auto die met pech stilstond op de rijbaan.

   Daardoor kantelde de vrachtwagen, die geladen was met slachtafval. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. Op de plaats van het ongeval wordt aan de weg gewerkt. De automobilist, die niet meer in de auto zat, bleef ongedeerd.
   De snelweg was in de richting Eindhoven in verband met de aanrijding tot 3 uur in de middag helemaal afgesloten, omdat de ravage moest worden opgeruimd. Om 5 uur zal de snelweg weer helemaal open zijn.

  • vr 15 mrt 2013, 13:37
    
   Dode bij ongeval met politiewagen

   EINDHOVEN – 
   Een 18-jarig meisje op een bromfiets is vrijdagmiddag overleden door een aanrijding met een auto van de politie in Eindhoven. Volgens een politiewoordvoerder zat in de auto een arrestatieteam dat met spoed op weg was naar een verwarde man in Bergeijk.

   De auto reed over de busbaan en was niet herkenbaar als politieauto maar reed wel met zwaailicht en sirene. Vermoedelijk is de jonge vrouw geraakt toen ze de busbaan kruiste.
   Familie van het slachtoffer die naar de plek van het ongeluk kwam, reageerde emotioneel. De politie heeft geprobeerd ze te kalmeren.
   De leden van het arrestatieteam zijn opgevangen op het hoofdbureau. Politie van een andere eenheid en de Rijksrecherche doen onderzoek naar het ongeluk.

  • In het Zeeuwse Oost-Souburg is een 26-jarige man om het leven gekomen nadat hij werd geraakt door een kozijn dat van een hijskraan viel.

   Dat schrijft de PZC. De hijskraan was ingeschakeld zware kozijnen naar woningen te takelen die gerenoveerd moesten worden. Blijkbaar zat het kozijn niet goed vast aan de strop van de kraan, want het raakte los en trof het 26-jarige slachtoffer.
   Hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar dat hielp niet meer. De politie en arbeidsinspectie onderzoeken de oorzaak van het fatale ongeval.

   1. 'Kraan speelde geen rol bij dodelijk ongeval'

    Geplaatst op 12 maart 2013

     

    Bij een bedrijfsongeluk in de De Deckerestraat in Oost-Souburg is een man om het leven gekomen.
    OOST-SOUBURG – De oorzaak van het dodelijk bedrijfsongeval, afgelopen woensdag bij een renovatieproject in Oost-Souburg, is nog niet officieel vastgesteld.

    Het bedrijf Verwijs Verhuur uit Oosterland, dat de hijskraan leverde die bij het project werd gebruikt, heeft daar last van, en met name ook de kraanmachinist. Ze worden in de publiciteit met het ongeluk in verband gebracht, hoewel ze er volgens directeur Marco Verwijs niet bij betrokken waren.

    Bij het ongeluk overleed de chauffeur van de vrachtauto waarmee zware kozijnen waren aangevoerd, toen hij onder de kozijnen terecht kwam. Omstanders meenden te weten dat de kozijnen losraakten uit de hijsband van de kraan. Maar volgens Verwijs klopt dat niet. Volgens hem vielen de kozijnen naar beneden bij het losmaken van een spanband waarmee ze op de vrachtauto waren vastgemaakt. De kraanmachinist zou daarna hulp hebben geboden door de kozijnen omhoog te hijsen. De Arbeidsinspectie verwacht dat het onderzoek nog geruime tijd vergt, mede omdat getuigeverklaringen 'niet geheel eensluidend' zijn.

  • Man gewond na val van dak

   ·         06-03-2013 | 14:09

   Buitenpost – Een 68-jarige man uit Grijpskerk is woensdagmiddag tijdens een bedrijfsongeval in een boerderij aan de Provincialeweg N355 in Buitenpost gewond geraakt en ten gevolge hiervan overleden.

   De Grijpskerker was bezig met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de boerderij. Door onbekende reden zakte de man door het dak. Hij kwam vijf meter lager op de grond van de koestal terecht. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.. Ook het personeel van de traumahelikopter werd ingezet bij het bedrijfsongeval. De arbeidsinspectie is ingeschakeld voor het doen van onderzoek.

  • Man gewond na val van dak
   woensdag 6 maart 2013, Buitenpost
   Buitenpost – Een 68-jarige man uit Grijpskerk is woensdagmiddag tijdens een bedrijfsongeval in een boerderij aan de Provincialeweg N355 in Buitenpost gewond geraakt en ten gevolge hiervan overleden.
   De Grijpskerker was bezig met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de boerderij. Door onbekende reden zakte de man door het dak. Hij kwam vijf meter lager op de grond van de koestal terecht. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.. Ook het personeel van de traumahelikopter werd ingezet bij het bedrijfsongeval. De arbeidsinspectie is ingeschakeld voor het doen van onderzoek.

  • Dode man aangetroffen bij station Utrecht
   Laatste update: 4 maart 2013 17:10
   UTRECHT – Maandag 4 maart werd het stoffelijk overschot van een man aangetroffen bij het Centraal station in Utrecht. De man bleek enkele meters naar beneden te zijn gevallen uit een kraan. Vermoedelijk is er sprake van zelfdoding.
   Rond 12.15 uur kwam de melding dat op een bouwplaats aan het Stationsplein het lichaam lag van een man. Hulpdiensten kwamen ter plaatse, de man bleek echter al overleden. Op de plaats werd onderzoek verricht, het vermoeden is daar dat er sprake is van zelfdoding.
   De politie heeft de identiteit van de man nog niet vast kunnen stellen.

  • Tragisch ongeluk vrachtwagenchauffeur

   Het ongeluk gebeurde gisternacht in de zuidelijke gemeente Stord, meldt de Noorse nationale omroep NRK. Het meisje was op slag dood. Haar vader overleed terwijl reddingswerkers hem uit het wrak probeerden te bevrijden. Hun familie is inmiddels ingelicht over de dramatische gebeurtenis. Waar de twee slachtoffers vandaan komen en of zij in Noorwegen woonden, is niet bekend.
   De plaatselijke politie onderzoekt de oorzaak van de crash. Volgens NRK was het op het moment van het ongeluk erg glad en geldt de weg als gevaarlijk.

    

  • Dodelijke val overboord tijdens ladingswerkzaamheden

   27 februari 2013, Bilbao Spanje

   In februari 2013 is de eerste stuurman van het Nederlandse motorschip Azoresborg in Bilbao (Spanje) omgekomen als gevolg van een val overboord. De bemanning van het schip was, onder leiding van de eerste stuurman, bezig met het verplaatsen van een tussendek om vervolgens de consoles waarop het tussendek steunt in de ruimwanden te plaatsen. Geen van de bemanningsleden heeft gezien hoe de stuurman, die op een vaste ladder bij het luikhoofd stond, overboord is gevallen.

   Onveilige positie
   Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat de stuurman op een onveilige positie stond. En door het ontbreken van een effectieve voorziening tegen overboord vallen, kon het gebeuren dat hij over de reling in het water is gevallen.

   Werkwijze niet in overeenstemming met veiligheidheidsmanagementsysteem
   Verder blijkt uit het onderzoek dat werkzaamheden niet van te voren waren doorgesproken met de bemanning in een zogenaamde safety briefing. Daarnaast was de werkwijze aan boord niet in overeenstemming met de procedures zoals beschreven in het veiligheidsmanagementsysteem van de rederij. De bemanning vond de beschikbare instructies voor het plaatsen van steunen in de ruimwanden niet werkbaar en paste een alternatieve werkwijze toe. Dit gebeurde tevens op de zusterschepen van de Azoresborg. De rederij was hiervan op de hoogte, maar heeft er niet op toegezien dat de risico’s van deze alternatieve werkwijze werden geïdentificeerd. Hierdoor ontbraken effectieve beheersmaatregelen. De rederij heeft inmiddels een aantal maatregelen getroffen.

   Aanbeveling
   Naar aanleiding van dit ongeval beveelt de Raad de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders en Nautilus International aan om de bestaande arbocatalogus uit te breiden met een arboblad over valgevaar met in achtneming van alle risicoverhogende omstandigheden.

   1. Dodelijke val overboord tijdens ladingswerkzaamheden
    door Eindredactie TotaalTrans / op 22 mei 2014 om 12:17 /
    De eerste stuurman van het Nederlandse zeeschip Azoresborg die in februari 2013 in het Spaanse Bilbao omkwam als gevolg van een val overboord, stond op een onveilige positie. En door het ontbreken van een effectieve voorziening tegen overboord vallen, kon het volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid gebeuren dat hij over de reling in het water viel.

    De bemanning van het schip van Koninklijke Wagenborg was, onder leiding van de eerste stuurman, bezig met het verplaatsen van een tussendek om vervolgens de consoles waarop het tussendek steunt in de ruimwanden te plaatsen. Geen van de bemanningsleden heeft gezien hoe de stuurman, die op een vaste ladder bij het luikhoofd stond, overboord is gevallen.

    Niet doorgesproken
    Verder blijkt uit het onderzoek dat werkzaamheden niet van te voren waren doorgesproken met de bemanning in een zogenaamde safety briefing. Daarnaast was de werkwijze aan boord niet in overeenstemming met de procedures zoals beschreven in het veiligheidsmanagementsysteem van de rederij.

    De bemanning vond de beschikbare instructies voor het plaatsen van steunen in de ruimwanden niet werkbaar en paste een alternatieve werkwijze toe. Dit gebeurde tevens op de zusterschepen van de Azoresborg. De rederij was hiervan op de hoogte, maar heeft er niet op toegezien dat de risico’s van deze alternatieve werkwijze werden geïdentificeerd. Hierdoor ontbraken effectieve beheersmaatregelen. De rederij heeft inmiddels een aantal maatregelen getroffen.

    Aanbeveling
    Naar aanleiding van dit ongeval beveelt de Raad de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders (KVNR) en Nautilus International aan om de bestaande arbocatalogus uit te breiden met een arboblad over valgevaar met in achtneming van alle risicoverhogende omstandigheden. (Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid)

  • Stuurman overboord

   Op woensdag 27 februari 2013 is de eerste stuurman, aan boord van het Nederlandse zeeschip Azoresborg overleden. Tijdens ladingwerkzaamheden in Bilbao – Spanje, is de eerste stuurman overboord gevallen. Hij raakte hierdoor zodanig gewond dat hij aan zijn verwondingen is overleden.

    

    

    

   Nieuws
   22 mei 2014 Dodelijke val overboord tijdens ladingswerkzaamheden

   In februari 2013 is de eerste stuurman van het Nederlandse motorschip Azoresborg in Bilbao (Spanje) omgekomen als gevolg van een val overboord. De bemanning van het schip was, onder leiding van de eerste stuurman, bezig met het verplaatsen van een tussendek om vervolgens de consoles waarop het tussendek steunt in de ruimwanden te plaatsen. Geen van de bemanningsleden heeft gezien hoe de stuurman, die op een vaste ladder bij het luikhoofd stond, overboord is gevallen.

   Onveilige positie
   Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat de stuurman op een onveilige positie stond. En door het ontbreken van een effectieve voorziening tegen overboord vallen, kon het gebeuren dat hij over de reling in het water is gevallen.

   Werkwijze niet in overeenstemming met veiligheidheidsmanagementsysteem
   Verder blijkt uit het onderzoek dat werkzaamheden niet van te voren waren doorgesproken met de bemanning in een zogenaamde safety briefing. Daarnaast was de werkwijze aan boord niet in overeenstemming met de procedures zoals beschreven in het veiligheidsmanagementsysteem van de rederij. De bemanning vond de beschikbare instructies voor het plaatsen van steunen in de ruimwanden niet werkbaar en paste een alternatieve werkwijze toe. Dit gebeurde tevens op de zusterschepen van de Azoresborg. De rederij was hiervan op de hoogte, maar heeft er niet op toegezien dat de risico’s van deze alternatieve werkwijze werden geïdentificeerd. Hierdoor ontbraken effectieve beheersmaatregelen. De rederij heeft inmiddels een aantal maatregelen getroffen.

   Aanbeveling
   Naar aanleiding van dit ongeval beveelt de Raad de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders en Nautilus International aan om de bestaande arbocatalogus uit te breiden met een arboblad over valgevaar met in achtneming van alle risicoverhogende omstandigheden.

   ________________________________________________________________________

   Dodelijke val overboord tijdens ladingswerkzaamheden
   door Eindredactie TotaalTrans  op 22 mei 2014

   De eerste stuurman van het Nederlandse zeeschip Azoresborg die in februari 2013 in het Spaanse Bilbao omkwam als gevolg van een val overboord, stond op een onveilige positie. En door het ontbreken van een effectieve voorziening tegen overboord vallen, kon het volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid gebeuren dat hij over de reling in het water viel.

   De bemanning van het schip van Koninklijke Wagenborg was, onder leiding van de eerste stuurman, bezig met het verplaatsen van een tussendek om vervolgens de consoles waarop het tussendek steunt in de ruimwanden te plaatsen. Geen van de bemanningsleden heeft gezien hoe de stuurman, die op een vaste ladder bij het luikhoofd stond, overboord is gevallen.

   Niet doorgesproken
   Verder blijkt uit het onderzoek dat werkzaamheden niet van te voren waren doorgesproken met de bemanning in een zogenaamde safety briefing. Daarnaast was de werkwijze aan boord niet in overeenstemming met de procedures zoals beschreven in het veiligheidsmanagementsysteem van de rederij.

   De bemanning vond de beschikbare instructies voor het plaatsen van steunen in de ruimwanden niet werkbaar en paste een alternatieve werkwijze toe. Dit gebeurde tevens op de zusterschepen van de Azoresborg. De rederij was hiervan op de hoogte, maar heeft er niet op toegezien dat de risico’s van deze alternatieve werkwijze werden geïdentificeerd. Hierdoor ontbraken effectieve beheersmaatregelen. De rederij heeft inmiddels een aantal maatregelen getroffen.

   Aanbeveling
   Naar aanleiding van dit ongeval beveelt de Raad de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders (KVNR) en Nautilus International aan om de bestaande arbocatalogus uit te breiden met een arboblad over valgevaar met in achtneming van alle risicoverhogende omstandigheden. (Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid)

  • Dode bij bedrijfsongeval in Klokgebouw Eindhoven

   EINDHOVEN – Bij een bedrijfsongeval zondag 24 februari 2013 in het Klokgebouw op Strijp S in Eindhoven is een 54-jarige Veldhovenaar om het leven gekomen.

   Dat meldt de Eindhovense politie. De man werd maandagochtend door collega's van het reclamebureau Bovil aangetroffen. Hij lag onderaan een ladder. Een arts stelde daarop zijn dood vast.
   Volgens een medewerker van verhuurder Trudo was het slachtoffer gisteravond aan het werk voor een klus aan de bedrijfsruimte van Bovil.
   Oorzaak wordt onderzocht
   Hoe de man precies om het leven is gekomen, wordt momenteel door de arbeidsinspectie onderzocht.
   Het onderzoek vindt op twee fronten plaats. Justitie onderzoekt het lichaam. De arbeidsinspectie maakte vanochtend een reconstructie van de situatie ter plekke. Op basis van beide onderzoeken wordt uiteindelijk een conclusie getrokken. Onduidelijk is nog hoe lang dat gaat duren.

    

  • ongeval delfzijl
   Dood na val van dak bij plaatsen zonnepanelen
   In Delfzijl is afgelopen donderdag een 23-jarige man uit het Duitse Freren overleden na een val van het dak van een woning aan de Piet Heinstraat. De man was bezig met het plaatsen van zonnepanelen.
   De man viel 's middags door nog onbekende oorzaak ongeveer 8 meter naar beneden en kwam daarbij op zijn hoofd terecht. Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij 's avonds aan zijn verwondingen overleed.
   De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) gaat het ongeval onderzoeken.

   De Telegraaf, 22 februari 2013

   1.  
    Wat niemand wil is nu toch gebeurd. Op 21 februari dit jaar viel in Delfzijl een 23-jarige Duitse man van het dak bij het aanbrengen van zonnepanelen. Hij overleed ’s avonds in het ziekenhuis. Het nieuws stond o.a. in De Telegraaf. Omdat het onderwerp veilig aanbrengen van zonnepanelen in Roofs oktober 2012 onder de aandacht is gebracht, hierbij een analyse.
     
    Zie voor eerdere artikelen over veilig aanbrengen van zonnepanelen http://www.dakweb.nl Bij een ongeval wordt bekeken wie deze Duitse man, in welke hoedanigheid, opdracht heeft gegeven voor dit werk. Is hij een werknemer, is hij de aannemer of is hij de onderaannemer?
    Dat onderzoek wordt gedaan door de Inspectie SZW. Op bijgaande foto is een vrijstaand woonhuis te zien zonder
    veiligheidsvoorzieningen als steiger, vallijnen of iets dergelijks.
    Veel is nog onderwerp van onderzoek, wat we naar aanleiding van de foto en met verwijzing naar eerdere artikelen in
    Roofs kunnen zeggen is het volgende.
    We zien dat het een steil dak betreft met een hellingshoek van 60° of meer. Uit de berichten kunnen we opmaken dat de man alleen werkte. Er is een ladder zichtbaar langs het oprijpad. Aan de opgestoken pannen te zien lijkt het erop dat alle transport van draagrails en panelen met de hand is gebeurd. De panelen zijn in lijn ‘portrait-gewijs’ onder de ca. 9 meter hoge nok aangebracht, waarbij niet duidelijk is hoe de man de rails en panelen horizontaal heeft verplaatst.
    Op de foto is te zien dat onder het scheefhangende paneel één dakpan is opgestoken. Rechts van die opgestoken pan zijn geen pannen opgestoken. Bekend is dat monteurs van zonnepanelen met de panelen op de schouder
    over de rail lopen die daar niet voor is bedoeld, de pannen onder de haken worden bij die actie onzichtbaar kapot
    getrapt. In het A-blad hellende daken staat duidelijk dat horizontaal transport van middelen uitsluitend mechanisch
    mag gebeuren. Geadviseerd wordt om met zogenaamde verreikers te transporteren.
    De betreffende man is in de middag van het dak gevallen. Wanneer hij ’s morgens is begonnen dan betreft de duur
    van het werk dus één mandag. Volgens het A-blad moet er dan een collectieve beveiliging worden aangebracht, een steiger worden geplaatst. Ook de hellingshoek van het dak is zodanig dat een steigervloer nodig is om stabiel te kunnen staan. Aan het nieuwsbericht en de foto is af te leiden dat de man alleen werkte op het dak, zonder andere transportmiddelen dan een ladder, zonder veiligheidsvoorzieningen op een te grote hoogte, op een te steil dak, op een verkeerde manier. Het betreft het aanbrengen van acht zonnepanelen.
    Het is ontzettend triest nieuws. Nog geen twee weken later, op 6 maart, verongelukte in Grijpskerk een 68-jarige man
    tijdens het aanbrengen van zonnepanelen. Hij is zwaargewond geraakt. Het is te hopen dat dit geen trend wordt, want
    het begint erop te lijken dat er niet gewerkt wordt aan een duurzame toekomst, maar dat we juist teruggaan in de tijd
    waar het de arbeidsomstandigheden betreft. 

  • FIETSER OVERLEDEN NA AANRIJDING VRACHTWAGEN ENSCHEDE dinsdag 26 februari 2013 | 6:40 Bij een ongeluk afgelopen nacht in Enschede is een fietser om het leven gekomen. De fietser werd aangereden door een vrachtwagen, die werd bestuurd door een 52-jarige man uit Borne. Het ongeluk gebeurde op de kruising Getfertsingel/Haaksbergerstraat. Op het kruispunt sloeg de vrachtauto rechtsaf de Getfertsingel op. De bestuurder van de vrachtauto zag daarbij een fietser, die op dezelfde weg rechtdoor fietste, over het hoofd. Hoewel in eerste instantie de brandweer nog werd opgeroepen voor het ongeluk, bleek alle hulp te laat. De fietser is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

  • vr 22 feb 2013, 16:56
   Taxichauffeur overleden na ongeval

   Breda – 
   Een 58-jarige chauffeur van een taxi is vrijdagmorgen rond 08.00 uur betrokken geraakt bij een ernstig verkeersongeval op de Konijnenberg in Breda. Hij is in het ziekenhuis overleden.

   De Bavelse chauffeur reed in zijn taxibus met één vrouw achterin vanuit de Haagse Beemden naar de Hoge Vught. De man werd onwel en verloor op de kruising Konijnenberg en Moerlaken de macht over het stuur. Hij raakte een paal en reed over de middenberm naar de andere weghelft. Daar botste hij op twee tegemoetkomende auto's.

   Reanimeren
   De taxichauffeur is ter plaatse door omstanders en hulpverleners gereanimeerd. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis aan de Molengracht gebracht. Daar is hij later in de morgen overleden. De bestuurders van de andere betrokken wagens raakten niet gewond, evenals de inzittende van de taxi.

  • woensdag 20 februari 2013

   Dode bij bedrijfsongeval in Nooitgedacht

   Bij een ongeluk op een landbouwbedrijf in het Drentse Nooitgedacht is woensdag een 19-jarige man om het leven gekomen. Het slachtoffer kwam in een loods klem te zitten tussen twee kisten, bevestigt een woordvoerder van de politie.

   Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie, heeft een onderzoek ingesteld.

   Fok.nl, 20 februari 2013

  • za 02 feb 2013, 22:10
   |

   Man overlijdt na val uit hoogwerker

   ENSCHEDE – 
   Een man is zaterdag om het leven gekomen na een val uit een hoogwerker op zijn eigen erf in Enschede.

   Het slachtoffer viel vermoedelijk op het dak van zijn schuur aan de Schukkingweg en vervolgens op de grond, meldt TC Tubantia.
   De man werd buiten bewustzijn onder een boom gevonden. Hij overleed later in het ziekenhuis.

  • Denekamper (43)omgekomen bij bedrijfsongeval

   DENEKAMP – Bij een bedrijfsongeval in Denekamp is donderdagmorgen 24 januari  een man overleden.

   DENEKAMP – Bij een bedrijfsongeval in zijn woonplaats is donderdagochend een 43-jarige Denekamper omgekomen. Omstreeks tien voor negen viel hij tijdens werkzaamheden in een leegstaand bedrijfspand aan de Kloppendijk door een vloer. Daarbij viel hij zes a zeven meter naar beneden. De Denekamper werd ter plekke gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. De arbeidsinspectie onderzoekt hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

  • Man uit Reuver (56) dood na val in Buggenum

   Een kantoormedewerker van een afvalverwerkingsbedrijf in Buggenum is woensdag 23 januari 2013 na een val van de trap om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde woensdagochtend om negen uur bij het kantoor op bedrijventerrein Zevenellen.

   Buggenum

   Een 56-jarige man uit Reuver viel in het trappenhuis van de derde etage naar beneden tot op de begane grond. Collega’s probeerden de man vervolgens te reanimeren. Ook heeft de politie heeft een traumahelikopter ingezet. Reanimatie mocht niet baten en de man is ter plekke overleden.

   Een woordvoerster van de politie laat weten dat het onbekend is hoe de val van de man precies heeft kunnen gebeuren. Wel sluit de politie een misdrijf uit. “Er zijn geen duidelijke sporen gevonden die naar de exacte toedracht leiden. Er resten nu drie mogelijke oorzaken. De man kan bovenaan de trap zijn uitgegleden, hij kan vlak voor de val onwel geworden zijn of er was sprake van zelfmoord. De nabestaanden kunnen dit verder laten onderzoeken, maar voor de politie is het onderzoek nu afgesloten.” Wel loopt er nog een onderzoek van de arbeidsinspectie.

   Het kantoor van het afvalverwerkingsbedrijf is gelegen op het terrein van de voormalige Maascentrale in Buggenum.

  •  
   VRIJDAG 25 JANUARI 2013

   Kantoormedewerker dood na val in trappenhuis

    

   Woensdagochtend is, in Buggenum aan de Roermondseweg, een 56-jarige man uit Reuver overleden nadat hij van de derde verdieping naar beneden gevallen. Een medewerker van kantoor viel rond negen uur in het trappenhuis van het kantoor drie verdiepingen naar beneden.Het ongeval vond plaats op het voormalige terrein van de energiecentrale waar nu een afvalbedrijf gevestigd is.
   Collega’s probeerden de man nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Ook de hulp van een traumahelikopter kwam te laat.
   De politie heeft vastgesteld dat er geen sprake is van een misdrijf, en laat de zaak daarmee verder rusten. De Inspectie-SZW onderzoekt het ongeval verder.

   Ruiver.nl, 25 januari 2013

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden