dodelijke ongevallen 2022

Trend grafiek 2022 t/m december

In 2022 overleden 51 mensen door arbeidsongevallen

Bron:transport-online.nl

DEN HAAG – In 2022 overleden 51 mensen door een arbeidsongeval. In het jaarverslag zegt de Arbeidsinspectie dat dit past in de trend van de laatste jaren waarbij het aantal doden tussen de vijftig en zeventig ligt.

In 2021 waren het er zestig, in 2019 vielen de meeste doden door arbeidsongevallen van de laatste zes jaar, namelijk 71.

Het aantal meldingen van ongevallen op de werkvloer is iets gestegen tot 3700. Dat waren er 3482 in 2021. Na de meldingen is er in 2418 gevallen onderzoek gedaan en 2295 keer werd het onderzoek ook afgerond.

De meeste slachtoffers vielen in de bouw, daar overleden tien mensen. In de industriesector kwamen acht mensen om bij een bedrijfsongeval, net als de branches vervoer en opslag.

57 gedachten over “dodelijke ongevallen 2022”

 1. Bestuurder veegwagen overleden na botsing met treinwagon

  Woensdag 28 december 2022, TIENRAY
  De bestuurder van een veegwagen is woensdag om het leven gekomen door een aanrijding met een trein bij het Limburgse dorpje Tienray. Pogingen om het slachtoffer te reanimeren en de inzet van een traumahelikopter bleken vergeefs. De machinist van de trein liep hoofdletsel op, drie passagiers raakten lichtgewond. Een van hen werd naar het ziekenhuis gebracht, twee anderen zijn ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel en hoefden niet naar het ziekenhuis.

  Aanvankelijk spraken de hulpdiensten van twee gewonde passagiers, maar dat blijken er volgens de politie drie te zijn.
  De trein ontspoorde gedeeltelijk aan de voorkant, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. In de trein zaten volgens de veiligheidsregio de machinist en 34 passagiers. De passagiers werden rond 16.15 uur uit de trein gehaald en naar het gemeentehuis van Horst aan de Maas gebracht. Daar worden ze opgevangen, en is er slachtofferhulp waar nodig, zei de woordvoerder.

  Flinke klap
  Hoe het ongeluk bij de spoorwegovergang aan de Spoorstraat precies is gebeurd kon hij niet zeggen. „Dat moet nog worden onderzocht”, zei hij. Het is niet duidelijk of de trein tegen de veegwagen aan is gereden, of andersom. „De veegwagen is zo’n 30 meter verderop in de berm beland”, aldus de woordvoerder. „De trein staat zo’n 100 meter verderop stil.” Dat duidt er volgens de woordvoerder op dat het een flinke klap is geweest.

  Het ongeval gebeurde rond 14.40 uur. De hulpdiensten sloegen groot alarm.
  Door het ongeval is volgens ProRail grote schade aan de infrastructuur ontstaan. De schade aan het spoor is groot. Dat maakt treinverkeer tussen Venlo en Venray onmogelijk. „De eerste schatting is dat de herstelwerkzaamheden tot morgen einde dag in beslag zullen nemen”, aldus ProRail. De NS meldt dat er zeker tot donderdag 18.00 uur geen treinen rijden. Tussen Venray, Blerick en Venlo rijden stopbussen.

  De spoorwegovergang aan de Spoorstraat is woensdagavond nog enkele uren afgesloten in verband met het onderzoek door onder meer de politie.

 2. Treinpassagiers op Maaslijn vinden overleden machinist in cabine

  Maandag 26 december 2022 TIENRAY
  Passagiers van de laatste nachtrit op de Maaslijn, tussen Nijmegen en Roermond, hebben de machinist dood gevonden in zijn cabine. Hij was vermoedelijk aan een hartstilstand overleden.

  De machinist (59) zette de trein rond 1:45 uur zondagnacht stil ter hoogte van Tienray, omdat hij meende iets te hebben geraakt.

  Dat bleek naderhand een overstekende ree te zijn geweest. Nadat de machinist weer was ingestapt, ging de trein toch niet rijden. De twee passagiers in de trein vonden het lang duren en gingen op onderzoek uit. In de cabine vonden ze de levenloze machinist.

  Hulpdiensten
  Een van de passagiers belde de hulpdiensten. Die probeerden de machinist nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

  Voor het verplaatsen van de trein werd een andere machinist opgeroepen. De twee passagiers werden met een taxi naar hun bestemming gebracht. De politie onderzoekt de gang van zaken nog verder.

  Een woordvoerster van Arriva bevestigt de trieste gebeurtenis. Het vervoersbedrijf zegt mee te leven met nabestaanden, vrienden en collega’s van de overleden machinist.

 3. Dode bij ernstig ongeval met ambulance, weg afgesloten.

  Zaterdag 17 december 2022, CULEMBORG
  Op de Provincialeweg (N320) in Culemborg heeft zaterdagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden met een ambulance. Eén persoon kwam hierbij om het leven.

  Rond 13:00 uur kwam de melding van het ongeval binnen, waarna de hulpdiensten uitrukten. Ter plekke heeft door onbekende oorzaak een frontale aanrijding plaatsgevonden tussen een ambulance en een auto. Ondanks de snelle inzet kwam de hulp te laat en overleed de automobilist ter plekke.

  De medewerkers van de ambulance raakten lichtgewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

 4. Dodelijk ongeval bij afvalverwerker in Westpoort

  vrijdag 16 december 2022, Westpoort
  Bij een bedrijfsongeval in Westpoort is woensdagmiddag iemand overleden. Een ander slachtoffer raakte gewond.

  Het ongeval vond plaats op het terrein van afvalverwerker Renewi aan de Siciliëweg, bevestigt de Arbeidsinspectie aan AT5. Beide slachtoffers kwamen in aanraking met een shovel, zo meldt een woordvoerder.

  Hoe het ongeval kon gebeuren wordt onderzocht. Op de locatie wordt bouw- en bedrijfsafval gesorteerd en verwerkt.

 5. Man komt om het leven bij ongeluk op metaalbedrijf

  dinsdag 13 december 2022 , CULEMBORG
  Op dinsdag om 13.10 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een ongeval op de Parallelweg in Culemborg. Volgens de melding was er een ernstig bedrijfsongeval plaatsgevonden op het terrein van een metaalbedrijf waar een nieuwe loods gebouwd wordt.

  Toen de hulpdiensten arriveerden op de plaats van het ongeval, werd al snel duidelijk dat het om een ernstige situatie ging. De traumahelikopter werd opgeroepen om medische assistentie te bieden aan het slachtoffer. Echter kwam de hulp te laat. De man is ter plekke overleden.

  Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd op het terrein van het metaalbedrijf en hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. De autoriteiten hebben een onderzoek naar het ongeval ingesteld om de exacte omstandigheden te achterhalen en om te kijken of er maatregelen genomen moeten worden om soortgelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen.

 6. Vrouw (56) die bekneld raakte in machine op Urk overleden.

  maandag 12 december 2022, Urk
  De 56-jarige vrouw die afgelopen maandag 12 december 2022 ernstig gewond raakte bij een ongeval bij visverwerker Seacon op Urk, is donderdag 15 december 2022 overleden.
  Dat bevestigen zowel de Arbeidsinspectie als de directie van het bedrijf.

  Het leven van de vrouw hing sinds maandag, toen zij in zeer zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis in Zwolle werd gebracht, aan een zijden draadje. Zij moest op de werkvloer al gereanimeerd worden, nadat ze tijdens schoonmaakwerkzaamheden in een roterend onderdeel van een sorteermachine vast was komen te zitten. Hulpdiensten rukten massaal uit om de vrouw bij te staan. Ook een arts van de traumahelikopter verleende bijstand. Uiteindelijk mocht het niet baten en is ze vanmiddag in het ziekenhuis overleden.

  Vrouw werkte er al tien jaar
  De medewerkster was van Poolse komaf en woonde in Emmeloord, laat directeur Maarten de Boer weten. Ze werkte al tien jaar bij het bedrijf. Meer wil hij er op dit moment niet over kwijt. Eerder deze week meldde hij dat de collega’s van de vrouw gepaste zorg krijgen om de gebeurtenissen te verwerken.

  Woordvoerder Jeroen Toet van de Arbeidsinspectie bevestigt het tragische nieuws van het overlijden van de vrouw. De vraag hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren kan hij niet beantwoorden. ,,Het onderzoek is in volle gang. Daar ga ik echt niet op vooruit lopen.’’

  Naar verwachting gaat dat onderzoek nog maanden duren.

 7. Dode bij bedrijfsongeval in Hiaure

  donderdag 08 december 2022 DE LYTSE JOUWER.

  Bij een bedrijfsongeval in Hiaure is woensdagavond een persoon om het leven gekomen. Omstreeks 18.00 uur vond het ongeval met een shovel bij een boerenbedrijf aan de Lytse Leasterdyk plaats.

  De hulpdiensten, waaronder de brandweer, politie en ambulance, werden opgeroepen voor het ongeval en zijn ter plaatse gekomen. Alle hulp mocht niet meer baten, het slachtoffer is ter plaatse overleden.

  De politie heeft in de avond nog een onderzoek ingesteld en een berger heeft ‘s avonds de shovel afgevoerd. De Arbeidsinspectie werd ook ingeschakeld maar deze heeft verder geen onderzoek ingesteld omdat het slachtoffer tevens eigenaar van het bedrijf was. “Er is daarom geen sprake van een werkgever/werknemer-relatie.” aldus de Arbeidsinspectie.

 8. Fietsster omgekomen door aanrijding met tractor in Lopik

  Dinsdag 29 november 2022, LOPIK
  Een vrouw is dinsdagmiddag in haar woonplaats Lopik (Utrecht) om het leven gekomen door een ongeluk met een tractor. De vrouw zat op de fiets toen de botsing gebeurde, zo meldt de politie.

  Het ongeval vond rond 13.45 uur plaats op de M.A. Reinaldaweg (N210) in de Utrechtse plaats. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht.

 9. Vrouw (33) overleden op bedrijventerrein Nieuwdorp

  Zaterdag 26 november 2022, Nieuwdorp

  Een vrouw (33) uit ‘s-Heer Hendrikskinderen is zaterdagavond om het leven gekomen. Dit gebeurde op een bedrijventerrein. Naar aanleiding hiervan doet de arbeidsinspectie verder onderzoek naar het ongeval. De politie heeft daar vannacht bij geassisteerd.

  De vrouw raakte bekneld tussen een trailer en een bedrijfsbusje. Het fatale ongeval gebeurde rond 23:10 uur op het terrein van een bedrijf aan de Oostenrijkweg. Voor het ongeval werden diverse hulpdiensten, waaronder de brandweer opgeroepen. De hulpdiensten konden ter plaatse niets meer voor het slachtoffer betekenen.

 10. Fietser komt om bij ongeval met tractor in Schoorl

  Vrijdag 11 november 2022, SCHOORL
  Een 68-jarige man uit Schoorl is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeluk op de Wolphert van Brederodeweg in Schoorl.

  Het slachtoffer met de fiets kwam rond 16.45 uur in botsing met een tractor, meldt de politie.

  De tractor werd bestuurd door een man van 78 jaar uit Schoorl. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

 11. Man overlijdt na val van hoogwerker tijdens ophangen kerstverlichting

  Donderdag 10 november 2022, UIthoorngle Streetview
  Een man is vannacht overleden terwijl hij kerstversiering aan het ophangen was bij Winkelcentrum Zijdelwaard in Uithoorn.

  De man viel rond 1.00 uur van een hoogwerker en kwam klem te zitten tussen de hoogwerker en een muur, zo laat de Nederlandse Arbeidsinspectie weten.

  Het ongeluk gebeurde bij de ingang van het parkeerdek. Meerdere ambulances schoten te hulp, maar de man overleed ter plekke. Volgens een omstander hebben de hulpverleners nog geprobeerd de man te reanimeren. Collega’s van de man zouden verslagen op het nieuws hebben gereageerd.

  ‘Slachtoffer 24-jarige man’
  Volgens de gemeente zou het om een 24-jarige man gaan. De voorzitter van de winkeliersvereniging wil dat niet bevestigen of ontkennen.

  Onderzoek arbeidsinspectie
  Bij ongelukken die gebeuren tijdens het werk doet de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoek, ook in dit geval. Er wordt onder meer gekeken of de werkgever van de man bijvoorbeeld de Arbowet heeft overtreden. In die wet staan regels over de veiligheid van werknemers.

 12. Twee doden en twee gewonden bij steekpartij psychiatrische kliniek

  Zaterdag 5 november 2022, Balkbrug
  bron: De Telegraaf
  Bij een steekpartij in de psychiatrische kliniek Veldzicht in Balkbrug is zaterdag een werkneemster doodgestoken en zijn twee collega’s van haar gewond geraakt. De dader heeft zichzelf ook van het leven beroofd.

  Dat melden meerdere interne en externe bronnen van De Telegraaf en wordt bevestigd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De steker die volgens de bronnen door het lint ging, heeft ook brand gesticht in de kliniek, die formeel het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht heet. De sprinklers hebben die brand weten te blussen.

  Volgens bronnen gaat het om een vrouwelijke werkneemster die kinderen heeft. Uit privacy-oogpunt wil een woordvoerster van de DJI daar niets over zeggen. De dader zou zichzelf uiteindelijk om het leven hebben gebracht door zijn keel door te snijden, melden meerdere bronnen eveneens.
  De zegsvrouw van de DJI wil ook dit vooralsnog niet bevestigen, omwille van privacy. „Het was heel ernstig”, zegt een interne bron, die anoniem wil blijven. „Het personeel bij Veldzicht is echt ontredderd.” Er wordt gesproken van een ’slagveld’. Het personeel en de patiënten van het CTP Veldzicht ontvangen nazorg, meldt de DJI.
  ’Geschokt en verslagen’

  Wouter Boogaard, divisiedirecteur Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen van de DJI, reageert op de steekpartij: „Wij zijn geschokt en verslagen door deze trieste gebeurtenis. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en familie van de betrokken collega’s en de patiënt, en bij het personeel en de patiënten van het CTP Veldzicht.”

  Wat de oorzaak van de steekpartij is, is nog onbekend. In de kliniek verblijven gedetineerden met een psychiatrische achtergrond. Het CTP Veldzicht in Balkbrug, net over de grens in Overijssel, is jaren geleden veranderd van een tbs-kliniek in een centrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van vreemdelingen met zware psychische problemen die om die reden niet meer in het detentiecentrum van Schiphol – waar onder meer uitgeprocedeerde vreemdelingen zitten – kunnen worden opgevangen.

  Steekincidenten
  De voorbije jaren zijn er al meerdere ernstige steekincidenten geweest in de kliniek. Zo had in augustus 2020 ook al een steekpartij plaats. Op 13 november 2019 stak een gedetineerde twee medewerkers neer met een zelf gefabriceerd scherp voorwerp. In 2017 raakte een medewerkster zwaargewond toen een patiënt een kan kokend water over haar heen gooide. Een vrouw die haar te hulp schoot, raakte eveneens gewond. Langer geleden, in 2009, gooide een vrouwelijke tbs’er op afdeling West 8 een pan met kokend bakvet over de armen van een werkneemster.

  Inspecties: minister moet direct ingrijpen in jeugdgevangenissen

  Updated 10 november 2022
  DEN HAAG – Vier inspecties roepen minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) op direct in te grijpen in de jeugdgevangenissen. Zij vinden het onverantwoord om nu nog ’nieuwe’ jongeren te plaatsen. Alleen als jongeren meteen een passende behandeling kunnen krijgen, mogen zij in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) worden geplaatst, vinden zij.

  Ook moet er voor jongeren een volwaardig dagprogramma zijn, minstens twee gekwalificeerde groepsleiders op een groep staan en geen interne wachtlijst meer zijn. Zolang dat niet is geregeld, moeten de deuren gesloten blijven. De kritische grens voor het goed uitvoeren van het jeugdstrafrecht is volgens de inspecties nu echt bereikt.

  Een instroombeperking is niet mogelijk, stelt Weerwind in een reactie aan de Tweede Kamer. Het is aan de rechter om een besluit tot plaatsing in een JJI te nemen. De minister kan zich daar niet mee bemoeien. Een besluit tot vrijheidsbeneming wordt niet lichtzinnig genomen. „Als een justitiële jeugdige wordt geplaatst, zijn er doorgaans geen alternatieven voorhanden”, schrijft Weerwind. Als jongeren niet in een JJI terecht kunnen, komen zij bij de jeugdbescherming terecht. Dat vindt de minister ’zeer onwenselijk’.

  Personeelstekort
  Al vijf jaar uiten de inspecties hun zorgen over de situatie in de jeugdgevangenissen. Hoewel de minister voor Rechtsbescherming een jaar geleden extra geld heeft vrijgemaakt om extra personeel aan te trekken, blijft er een tekort aan personeel en aan geschikte plaatsen, concluderen de Inspectie Justitie en Veiligheid, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Inspectie van het Onderwijs en Nederlandse Arbeidsinspectie.

  Jongeren kunnen door de interne wachtlijsten niet doorstromen naar een voor hen geschikte plek. De meeste JJI’s konden deze zomer jongeren onvoldoende dagprogramma’s bieden, terwijl dat wettelijk is vereist. De veiligheid voor jongeren en het personeel is bovendien niet op orde. Er zijn diverse geweldsincidenten geweest.

  In een JJI worden jongeren geplaatst (tot 23 jaar) die van een delict worden verdacht of daarvoor zijn veroordeeld. „Zij moeten in een veilige omgeving intensieve begeleiding krijgen via passende behandeling, scholing en opvoeding”, benadrukken de inspecties. „Doel is te voorkomen dat de jongeren weer in de fout gaan als ze later vrij zijn.”

  Druk
  Door het extra budget van vorig jaar is de druk op de capaciteit volgens Weerwind wat afgenomen, maar de druk op het personeel moet worden verlicht. Uiterlijk in januari neemt de minister maatregelen.

  3 maart 2023, 07:16 uur

  ‘Asielzoeker die therapeute doodstak, doodde eerder al twee mensen’

  De Nigeriaanse asielzoeker die vorig jaar in de kliniek Veldzicht een therapeute ombracht met een mes, vermoordde eerder twee mensen in Nigeria en Libië.
  Na een zwerftocht door vijf landen kwam hij in 2017 aan in Nederland. Na meerdere misdrijven belandde hij in de kliniek. Dat melden goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf rond het onderzoek naar het steekdrama.

  Slagveld
  De man stak op op 5 november 2022 in op personeelsleden van het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug. De therapeute overleed, twee vrouwelijke collega’s raakten flink gewond.

  Na het incident sloot de dader zich op in een aparte ruimte en probeerde daar brand te stichten. Het vuur werd door de sprinklers snel gedoofd. De dader heeft zich daarna in diezelfde ruimte van het leven beroofd met het mes waarmee hij de medewerkers had aangevallen. Over het motief is nog niets bekendgemaakt.

  Verleden
  Omdat er een inspectieonderzoek loopt naar het steekincident en de aanloop ernaartoe willen het ministerie van Justitie en de kliniek Veldzicht niets zeggen over het verleden van de man.

  In de kliniek verblijven onder meer gedetineerden met een psychiatrische aandoening. Veel van hen hebben een niet-Nederlandse culturele achtergrond.

  NOS Nieuws Donderdag, 19 oktober 2023

  Inspectie uit harde kritiek na dodelijk steekincident in ggz-kliniek Balkbrug

  De veiligheid in de psychiatrische kliniek CTP Veldzicht in Balkbrug moet per direct worden verbeterd. Dat oordeelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een hard rapport naar aanleiding van een dodelijk steekincident. Een jaar geleden stak een asielzoeker drie medewerkers neer. Een medewerker kwam om het leven, de andere twee raakten zwaargewond. De man pleegde daarna zelfmoord.

  Volgens de inspectie moeten er snel gespecialiseerde plekken komen voor buitenlanders met psychiatrische problemen waar ze de juiste zorg en begeleiding kunnen krijgen. Ook moeten de organisaties die zich bezighouden met migratie, zorg en strafrecht beter samenwerken en informatie delen.

  Negentien keer overgeplaatst

  Het rapport vermeldt dat de asielzoeker voor het steekincident ernstige psychiatrische problemen had en verward en overlastgevend gedrag vertoonde. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat gaat over de opvang van asielzoekers, heeft geen passende opvangmogelijkheden voor mensen met dergelijke problemen.

  In zijn driejarig verblijf in Nederland is de man negentien keer overgeplaatst tussen verschillende asielzoekerscentra en ggz-instellingen. Toch keerde hij steeds terug naar de reguliere asielzoekersopvang, omdat verplichte ggz-opname niet is ingezet.

  Hoofdinspecteur Hans Faber: “Je ziet dat het COA hier voor een onmogelijke opdracht wordt gesteld. Dit is een doelgroep waar het COA in de praktijk iets mee moet, maar niks mee kan. Het gebrek aan passende plekken voor deze doelgroep is niet alleen problematisch voor deze vreemdelingen, maar brengt ook grote risico’s met zich mee voor bewoners van een azc, voor medewerkers en de maatschappij.”

  Uiteindelijk kwam de man voor een tweede keer in de instelling CTP Veldzicht in Balkbrug terecht.

  Centrum voor Transculturele psychiatrie

  CTP Veldzicht is een centrum voor transculturele psychiatrie. In de kliniek worden mensen behandeld met complexe psychiatrische problemen. Het gaat vaak om mensen met een niet-westerse achtergrond zonder Nederlandse nationaliteit, zoals asielzoekers en illegalen. Patiënten kunnen er vrijwillig worden behandeld, maar ook door een rechter een (tbs-)behandeling opgelegd krijgen.

  Bij de overplaatsingen van de man is belangrijke informatie niet tijdig gedeeld, oordeelt de inspectie. “Dit soort voorbeelden zien we helaas vaker. Wanneer personen tussen ketens bewegen, gaat informatie niet automatisch met hen mee, terwijl dat wel nodig is. Informatieoverdracht tussen ketenpartners moet helderder en duidelijker. Daar moet regie op komen”, aldus hoofdinspecteur Hans Faber.

  In CTP Veldzicht is volgens de inspectie de ‘forensische scherpte’ niet op orde. “De nadruk ligt op zorg, boven veiligheid.”

  Reactie Weerwind

  Demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft in een Kamerbrief op het onderzoek gereageerd en verwijst ook naar een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Daarin staat dat het beleid van CTP Veldzicht tekortschiet als het gaat om agressie en geweld. Zo is het agressieprotocol onvolledig, zijn huisregels niet duidelijk en worden medewerkers onvoldoende getraind om met agressie om te gaan.

  Volgens Weerwind is dit een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet, en heeft de inspectie daarom een waarschuwing uitgedeeld. De kliniek moet de verbeteringen uiterlijk op 1 mei 2024 hebben doorgevoerd.

 13. 47-jarige man overlijdt in Europoort door bedrijfsongeval

  Dinsdag 1 november 2022, Rotterdam

  Een man van 47 is dinsdagochtend om het leven gekomen na een bedrijfsongeval in de Europoort. Volgens de regionale omroep Rijnmond was de man aan het werk bij European Bulk Services aan de Montrealweg.

  De man was aan het werk op een ponton toen door nog onbekende oorzaak een stalen kabel hard tegen zijn nek kwam.

  De man raakte hierdoor onwel en moest gereanimeerd worden. Helaas mocht de reanimatie door de hulpdiensten niet meer baten en is hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

  Het slachtoffer is nog gereanimeerd. De arbeidsinspectie doet er plekke onderzoek naar het incident.

 14. Slachtoffer bedrijfsongeval in Nieuwdorp is 43-jarige Pool

  Dinsdag 1 november 2022, Nieuwdorp
  Bij een bedrijf in Nieuwdorp is dinsdag een 43-jarige man uit Polen om het leven gekomen tijdens werkzaamheden aldaar.

  Het slachtoffer zou rond 13.45 uur bekneld zijn komen te zitten toen hij aan het werk was op een bedrijfsterrein aan de Spanjeweg in havengebied Vlissingen-Oost.

  Er werden nog twee ambulanceteams en een traumahelikopter opgeroepen maar het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

  De toedracht van het ongeval is onbekend. Volgens een woordvoerder van de politie werkte de man op een terrein waar boorplatforms worden ontmanteld. De Arbeidsinspectie gaat nader onderzoek doen.

 15. Man overlijdt op scheepswerf

  Dinsdag 26 oktober 2022, GORINCHEM
  Een 65-jarige man uit Vlijmen is dinsdag aan het eind van de morgen op het terrein van scheepswerf Damen Shipyards aan de Avelingen-West in Gorinchem overleden na een ongeluk. Dat zegt de politie. Het slachtoffer zou een stalen scheepsluik tegen zijn hoofd hebben gekregen.

  Collega’s van de man zouden het slachtoffer hebben gevonden. Het ongeval gebeurde rond 11.30 uur. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, ook een traumahelikopter, maar hulp voor de man mocht niet meer baten. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, weet de politie niet. De arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen.

 16. Duiker overleden bij werkzaamheden Afsluitdijk

  woensdag 26 oktober 2022, Afsluitdijk

  Een duiker is woensdag omgekomen tijdens werkzaamheden bij de Afsluitdijk. De man werkte onder water bij een van de nieuwe spuisluizen, zegt Rijkswaterstaat. Duikers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wisten hem boven water te halen, maar reanimatie mocht niet meer baten.

  De familie van het slachtoffer is geïnformeerd. Over de duiker zijn geen verdere details zoals een leeftijd gedeeld. „De verslagenheid bij alle betrokkenen is groot. We wensen de nabestaanden veel sterkte”, aldus Rijkswaterstaat.

  Inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht. In afwachting van de resultaten doet Rijkswaterstaat geen verdere mededelingen.

 17. Passagiers bij Terschelling verongelukte watertaxi zijn werknemers van bouwbedrijf Friso. ‘Het is vreselijk nieuws’

  Vrijdag 21 oktober 2022; Waddenzee
  De zeven passagiers aan boord van de vrijdagochtend bij Terschelling verongelukte watertaxi Stormloper waren allemaal verbonden met bouwbedrijf Friso uit Sneek. Dat bevestigt directeur Henk Dedden.

  Bij de aanvaring kwamen de opvarenden van de Stormloper in het water terecht. Vier van hen werden gered, twee anderen kwamen om het leven. Een volwassen man en een twaalfjarige jongen zijn nog altijd vermist.

  Het onderzoek is nog in volle gang. De kapitein en de stuurman van de Tiger en de schipper van de Stormloper zijn eerder aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het ongeval. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel steeds verdachten.

  De twee schepen voeren allebei te hard. De maximumsnelheid op dat stukje Waddenzee is 20 kilometer per uur tussen zonsondergang en zonsopkomst. Maar op Marinetraffic.com is te zien dat beide schepen veel sneller voeren.

  Drie van de mensen die in de watertaxi zaten die vrijdagochtend in botsing kwam met een snelboot bij Terschelling zijn medewerkers van Friso Bouwgroep uit Sneek, zegt directeur Henk Dedden. Hij bevestigt daarmee berichtgeving van het AD. Een van de medewerkers had zijn zoontje bij zich, aldus Dedden.

  Er zaten volgens hem ook drie medewerkers van een onderaannemer van het bedrijf in de watertaxi. Het gaat in totaal om zes mannen.
  ,,Het is vreselijk nieuws’’, zegt Dedden. ,,We proberen nu vooral zo goed mogelijk iedereen rondom onze mensen op te vangen.’’

  Op het eiland renoveert Friso huurhuizen. De bouwvakkers maken elke dag de oversteek met de watertaxi. De Stormloper en snelboot Tiger raakten elkaar vrijdagochtend vroeg. Bij de aanvaring zijn twee opvarenden van de watertaxi om het leven gekomen. Naar een 12-jarig kind en een andere persoon wordt nog gezocht.

  De Veiligheidsregio Fryslân maakte eerder bekend dat bij de aanvaring twee mensen omgekomen zijn. Dedden heeft nog “geen officiële informatie gekregen over de status” van de werknemers van zijn bedrijf of die van de onderaannemer.

  OM vervolgt schippers bootongeluk Terschelling

  Vrijdag 7 juli 2023

  Het Openbaar Ministerie gaat twee mannen vervolgen voor hun betrokkenheid bij het dodelijke bootongeluk op de Waddenzee afgelopen najaar. Het gaat om de schippers van de veerboot en de watertaxi die met elkaar in botsing kwamen.

  Bij het ongeluk kwamen drie mannen en een 12-jarige jongen om het leven. Het lichaam van de jongen is nog altijd niet gevonden. Vier mensen, onder wie de schipper van de watertaxi, raakten gewond.

  Kort voor de botsing in de vroege ochtend van 21 oktober hadden de twee schippers kort contact met elkaar over hoe ze elkaar gingen passeren. Volgens het OM was de communicatie onvoldoende en werden er onduidelijke afspraken gemaakt. De schipper van de watertaxi maakte daarnaast een onveilige stuurbeweging, waardoor de veerboot de watertaxi niet meer kon ontwijken. De watertaxi werd overvaren en brak doormidden.

  De schippers zullen worden vervolgd voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Daarnaast vervolgt het OM de mannen voor schuld aan het tot zinken brengen van een andere boot, met levensgevaar of de dood tot gevolg.

  Te hoge snelheid

  Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat beide boten met te hoge snelheid door de smalle vaargeul het Schuitengat voeren. De maximaal toegestane snelheid is daar 20 kilometer per uur, maar de veerboot voer met een snelheid van 55 en de watertaxi met 28 kilometer per uur.

  Het Schuitengat is niet een officiële vaarroute van de veerboot, maar wordt vaker gebruikt door de rederij, omdat het een kortere route is. Dat scheelt geld, omdat er minder brandstof nodig is.

  Eerder werd ook een ander bemanningslid als verdachte in de zaak gezien, maar besloten is om die zaak te seponeren. De man had geen invloed op het besturen van het schip, zegt het OM.

  Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak tegen de twee schippers behandeld wordt.

 18. Duikinstructeur overleden na ernstig incident in zwembad Amstelveen

  Zondag 16 oktober 2022 , Amstelveen
  Na een ongeluk tijdens een duikles in zwembad De Meerkamp in Amstelveen is zondag een duikinstructeur overleden. Het slachtoffer is een Amsterdamse man, meldt de gemeente Amstelveen.

  Het incident vond ‘s ochtends vroeg plaats in een instructiebad. De instructeur van duikvereniging Nemo werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij later aan zijn verwondingen overleden.

  Het is onduidelijk wat er precies heeft plaatsgevonden in het zwembad. Volgens NH Nieuws zou er mogelijk een duikfles zijn ontploft. Ook lokale media melden dat.
  Bij duikvereniging Nemo is de verslagenheid groot, meldt de gemeente. Burgemeester Tjapko Poppens sprak zondag in het zwembad met aanwezigen. “Dit is een noodlottig ongeval.
  Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar de nabestaanden van het slachtoffer”, verklaart hij.

  De arbeidsinspectie onderzoekt de oorzaak van het incident. Slachtofferhulp en de GGD bieden hulp aan voor mensen die daar behoefte aan hebben. Het zwembad bleef na het incident de hele zondag dicht voor bezoekers.

 19. Zoektocht naar vermiste matroos in Moerdijk

  Woensdag 7 september 2022, Moerdijk
  De hulpdiensten zijn in de haven van Moerdijk op zoek naar een matroos van een binnenvaartschip. De man wordt sinds woensdagavond 7 september vermist. Hij is vermoedelijk overboord gevallen.
  De kapitein meldde rond 18.40 uur dat de matroos in het water terecht was gekomen. Tot ongeveer 21.00 uur is naar de man gezocht met drone- en sonarapparatuur, maar hij werd niet gevonden. Donderdag wordt de zoekactie vervolgd.

  ,,De kapitein miste de matroos en is hem gaan zoeken. Toen hij hem niet op het schip kon vinden, waarschuwde hij de hulpdiensten”, aldus de woordvoerder. Er werd met een politiehelikopter en drone- en sonarapparatuur naar de matroos gezocht, maar dat leverde niks op.

  Naast de politie gingen ook de brandweer, Rijkswaterstaat en ambulancediensten ter plaatse, waaronder een traumahelikopter.

  Gevonden lichaam in haven Moerdijk is van matroos, arbeidsinspectie doet onderzoek

  Donderdag 8 september 2022, Moerdijk
  Een dregteam van politie en vrijwilligers heeft donderdag in de haven van Moerdijk het lichaam gevonden van de matroos die woensdagavond vanaf een Nederlands binnenvaartschip te water is geraakt. Het gaat om een Oost-Europese man.

  maandag 12 september
  MOERDIJK – De matroos die vorige week is verdronken na de val van een binnenvaartschip, is een 34-jarige man uit Roemenië die via een uitzendbureau werkte. De arbeidsinspectie onderzoekt het bedrijfsongeval. De matroos droeg geen reddingsvest, terwijl dat wel verplicht is.

 20. Minderjarig meisje overleden door afbreken giek bij Terschelling

  Woensdag 31 aug. Waddenzee
  HARLINGEN – Op de Waddenzee ter hoogte van Terschelling heeft woensdag aan het begin van de middag een ernstig ongeval plaatsgevonden op het zeilschip ’Risico’. Daarbij is een minderjarig meisje ter plaatse overleden aan haar verwondingen.

  De politie meldde dat de mast van het schip is afgebroken en op iemand terecht is gekomen. Op meerdere foto’s is echter te zien dat de mast nog overeind staat en dat er een breuk zit in het midden van de giek, de balk die haaks op de mast staat en over het dek van het schip hangt.

  Haagse scholengemeenschap
  Het ongeluk gebeurde rond het middaguur. De politie meldde toen nog dat een slachtoffer ernstig gewond was geraakt. Op het schip zaten zo’n vijftien jongeren van een scholengemeenschap in Den Haag. Zij zijn aan wal gebracht in de haven van Harlingen. Voor hen wordt slachtofferhulp geregeld. „Het gaat om een meisje dat op een kennismakingszeilweek was met Dalton Den Haag toen dit noodlottige ongeval gebeurde”, bevestigt Arno Peters, voorzitter van het College van Bestuur bij Stichting VO Haaglanden. Op dit moment worden niet meer mededelingen gedaan over de identiteit van het meisje omdat we dit ’zorgvuldig willen oppakken’. „Onze eerste zorg gaat nu uit naar de direct betrokkenen. Ook zijn we druk bezig met het informeren van ouders en leerlingen.” Morgen wordt mogelijk meer nieuws naar buiten gebracht.

  Het schip kwam rond kwart over drie terug in de haven van Harlingen.
  Voor het incident werden de boten van de KNRM, de helikopter van de Kustwacht, de politie, meerdere ambulances en de brandweer gealarmeerd.

  De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren.
  Burgemeester van Harlingen Ina Sjerps noemt het een „vreselijk en dramatisch ongeluk waar kinderen getuige van zijn. Ik heb er geen woorden voor. Alle aandacht gaat nu uit naar de opvang van hen en andere betrokkenen. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, familie, school en bemanning.”
  Ook de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, laat weten geschrokken te zijn van het ongeluk. „Tot mijn grote schrik heb ik vernomen dat één leerlinge van het Dalton Den Haag overleed op de Waddenzee. Aan de nabestaanden, familie, vriendjes, vriendinnetjes, klasgenoten, docenten en allen die haar lief hadden: sterkte met het dragen van dit grote verlies. Ik leef intens met jullie mee. Ook voor de kinderen en docenten die getuige waren van het incident is dit een grote schok. Den Haag zal helpen waar het kan.”

  Verrot
  In 2016 kwamen er drie Duitsers om het leven toen de mast van klipper Amicitia het begaf. Later onderzoek wees toen uit dat de mast voor driekwart verrot was geweest.

  BBZ: Onbegrijpelijk dat schippers bruine vloot zonder geldige papieren varen

  Bron: Schuttevaer.nl

  Het is ‘onbegrijpelijk’ dat schippers zonder geldige papieren rondvaren, zegt directeur Paul van Ommen van brancheorganisatie voor de chartervaart BBZ in reactie op het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De dienst onderzocht de zogeheten bruine vloot van historische zeilschepen naar aanleiding van een dodelijk ongeluk waardoor 31 augustus een 12-jarig meisje om het leven kwam.

  HARLINGEN – Een deel van de Bruine Vloot moet aan de kade blijven liggen omdat ze de certificaten niet op orde hebben. Dit blijkt uit een inspectie van afgelopen week. Aanleiding is het ongeluk waar de 12-jarige Tara bij om het leven kwam nadat er een giek afbrak. ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers

  Van Ommen zegt dat ‘een groep schippers kennelijk denkt dat het niet over hen gaat en het tuigage-certificaat laat verlopen en gewoon doorvaart’. Historische zeilschepen hebben diverse certificaten nodig, waaronder bijvoorbeeld voor de tuigage, waar onder meer de mast en giek bij horen. Bij het ongeluk op de Waddenzee van 31 augustus brak de giek af, waardoor scholiere Tara van het Dalton Den Haag om het leven kwam. Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) kwam dat door houtrot. Het politieonderzoek naar de toedracht van het ongeluk loopt nog.

  Certificaten
  Ook zegt BBZ in 2019 al aan toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) te hebben gevraagd om meer toezicht en een openbaar register waar certificaten te controleren zijn. ‘De minister zei: “wij kunnen dat niet”.’ Van Ommen noemt het huidige inspectiesysteem van historische zeilschepen “gebrekkig”.

  Eerder waren er al dergelijke dodelijke ongelukken met historische zeilschepen. Van Ommen zegt dat ongevallen en missers voor reflectie zouden moeten zorgen bij schippers. ‘Als de reflectie van de schipper op een certificaat dat niet klopt doorvaren is, vraag ik me af waar die figuur mee bezig is’, zegt hij.
  Naar aanleiding van het dodelijke ongeluk stellen scholen die bijvoorbeeld zeiltrips boeken ‘kritische vragen’ en worden trips uitgesteld, verschoven of geannuleerd, aldus Van Ommen.

  Van Ommen vraagt zich ook af waar de groep van 39 schepen van de bruine vloot die van de inspectie nu niet mogen uitvaren, vandaan komt. Uit de controle bleek dat van de in totaal 250 schepen er 39 geen geldige certificaten hebben. Eén schip heeft een vaarverbod gekregen, de inspectie handhaaft op de andere schepen die niet mogen varen.

  Dodelijk ongeval
  Volgens de BBZ is maar de helft van de gehele bruine vloot aangesloten bij de vereniging. Na een ander dodelijk ongeval met een historisch zeilschip in 2016 dacht de vereniging na over een keurmerk. Dat heeft de BBZ niet doorgezet, zegt hij. ‘We hebben besloten dat niet te doen omdat de zorg is dat mensen die bij vereniging aangesloten zijn meer openstaan voor kennisdeling en we moeten juist mensen die geen lid zijn bereiken’, zegt Ommen.

 21. Vrachtwagen rijdt in op buurtbarbecue, meerdere doden

  Zaterdag 27 augustus 2022, Nieuw-Beijerland
  Bij een ongeluk met een vrachtwagen in Nieuw-Beijerland zijn meerdere mensen omgekomen. Het gaat om bezoekers van een buurtbarbecue, die werden geraakt toen de truck door onbekende oorzaak van een dijk kwam gereden.

  Er zijn ook meerdere mensen gewond geraakt. Zij zijn naar ziekenhuizen gebracht. De chauffeur, een 46-jarige Spanjaard, bleef ongedeerd. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De vrachtwagen wordt in beslag genomen voor technisch onderzoek.

  De truck van het Spaanse transportbedrijf El Mosca reed even na 18.00 uur van de Zuidzijdsedijk en raakte gasten van de barbecue, waarbij tientallen mensen aanwezig waren. Tien ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen om hulp te verlenen.

  Het onderzoek naar de toedracht is nog in volle gang. De politie heeft nog geen beeld van het precieze aantal slachtoffers, omdat de vrachtwagen nog wordt geborgen. Pas daarna kunnen de lichamen van de slachtoffers worden geïdentificeerd.

  “De schok is enorm hier”, zegt een woordvoerder van de politie tegen een verslaggever van regionale omroep Rijnmond. Er zijn volgens de agent veel ooggetuigen van het ongeluk. Tientallen mensen, van ooggetuigen tot nabestaanden, zijn opgevangen op een speciale daarvoor geopende locatie.

  Na het ongeluk deed de politie een oproep via Burgernet aan de bestuurder van een witte bestelwagen, die vlak voor het incident op de dijk stond, om zich te melden. Deze bestuurder, die wordt gezien als een belangrijke getuige, heeft inmiddels contact met de politie.

  Advocaat: Spaanse vrachtwagenchauffeur had epileptische aanval

  6 september 2022
  NIEUW-BEIJERLAND – De chauffeur die eind vorige maand met zijn vrachtwagen van een dijk op een buurtbarbecue in Nieuw-Beijerland inreed, had op dat moment een epileptische aanval. Dat zeggen zijn advocaten, zo meldt Rijnmond. De chauffeur reed op zaterdag 27 augustus vanuit stilstand plots een dijkje af. Daar was op dat moment een barbecue bezig die was georganiseerd door de lokale ijsclub. Het drama kostte 7 levens, waaronder dat van een ongeboren kind.

  Advocaat Felix Laros zegt nu dat de Spaanse chauffeur, Juan, een epileptische aanval had. Volgens de advocaat heeft de chauffeur in het verleden eerder epileptische aanvallen gehad.

  Wel lang geleden, in zijn jeugd, maar hij slikt er nog altijd medicijnen voor onder behandeling van een arts. Laros noemt het een noodlottig ongeval. Er waren geen drugs of alcohol in het spel, zo wijst ook onderzoek van de politie uit.

 22. Kraan omgevallen aan Slachtedyk bij Boazum, bestuurder overleden in het water

  Vrijdag 12 augustus, Boazum
  Aan de Slachtedyk in Boazum is een landbouwkraan omgevallen, meldt de politie. Daardoor is de bestuurder van de kraan in het water terecht gekomen en overleden.

  Een politiewoordvoerster weet dat de man aan de Slachtedyk werkzaamheden probeerde uit te voeren met de kraan, „en die is daarbij gekanteld.” Hoe dat precies is gebeurd en hoe groot de kraan is, is nog onbekend

  Het ongeluk gebeurde rond 13.35 uur. De politie gaf eerder aan dat de hulpverlening was opgestart. Naast de politie zijn ook de brandweer, ambulance en een Mobiel Medisch Team aanwezig op de plaats van het ongeluk.

  De politie is bezig het stoffelijk overschot veilig uit het water te halen en doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

 23. Vrouw omgekomen bij aanrijding met trein

  Woensdag 10 augustus, Arnemuiden
  ARNEMUIDEN – Bij een aanrijding met een trein is woensdagochtend in Arnemuiden een vrouw, die te voet was, om het leven gekomen. Als gevolg van het incident reden er tijdelijk geen treinen tussen Vlissingen en Goes.

  Het ongeluk gebeurde bij een bewaakte spoorwegovergang aan de Doeleweg. De spoorbomen waren naar beneden, aldus een politiewoordvoerster.

  Meerdere getuigen die stonden te wachten, hebben de aanrijding op de spoorwegovergang zien gebeuren. Op basis van hun getuigenverklaringen en het onderzoek spreekt de politie in Zeeland van een noodlottig ongeval. Aan de getuigen is slachtofferhulp aangeboden. Over de identiteit van de vrouw is nog niets bekendgemaakt; haar familie moet nog worden ingelicht.

 24. Gruwelijk ongeval: persoon gereanimeerd na beknelling tussen hoogwerker en verkeerslicht

  Maandag 25 juli 2022, Rotterdam
  Op een kruising bij het winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam is maandagochtend iemand bekneld geraakt tussen een hoogwerker en een verkeerslicht. De persoon was vermoedelijk met werkzaamheden bezig.

  De brandweer kwam met spoed ter plaatse op de kruising tussen de Grote Beer en de Hoofdweg om de persoon te bevrijden en wist het slachtoffer naar beneden te krijgen. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio laat weten dat het slachtoffer ter plekke is gereanimeerd en met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis is vervoerd.

  De man overleed woensdag 27 juli 2022, twee dagen na het ongeval.

 25. Man (20) overleden door ongeluk met trekker in Noord-Scharwoude

  zondag 17 juli 2022, Noord-Scharwoude

  Bij een ongeval met een trekker op een stuk land aan de Veertweg in Noord-Scharwoude is een 20-jarige man uit Dijk en Waard overleden. Dat bevestigt de politie.

  Het ongeval gebeurde rond 14.30 uur vanmiddag.

  De man was waarschijnlijk met een trekker aan het werk op het land. De politie vermoedt dat het slachtoffer uit de trekker is gestapt en er vervolgens onder terecht is gekomen.

  Brandweerwagens, ambulances en een traumahelikopter kwamen naar de plek van het ongeluk om de man te redden, maar dat mocht niet baten.

  De politie en de arbeidsinspectie doen nu verder onderzoek naar het ongeluk om te achterhalen hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

 26. Vrouw (80) in scootmobiel overleden na botsing met vuilniswagen.

  dinsdag 12 juli SOEST
  Een 80-jarige bestuurster van een scootmobiel is dinsdag om het leven gekomen na een botsing met een vuilniswagen in Soest. De vrouw uit Soest raakte ernstig gewond door het ongeval op de Veenzoom en overleed niet lang na de botsing in het ziekenhuis, meldt de politie.

  Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De chauffeur van de vuilniswagen liep geen verwondingen op. Hij werd meegenomen naar een politiebureau om een verklaring af te leggen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het incident en roept getuigen op zich te melden.

 27. Slachtoffer ernstig bedrijfsongeval Harskamp overleden

  dinsdag 12 juli, HARSKAMP
  De man die dinsdagavond betrokken was bij een bedrijfsongeval aan de Molenstraat in Harskamp is overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van de arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

  Volgens omstanders zou het slachtoffer een zware stalen balk op zich hebben gekregen. Voor het incident werden twee ambulances, de brandweer en een traumateam ingezet om hulp te verlenen. Of die hulp mocht baten is officieel nog niet bekend. Het aanwezige personeel is slachtofferhulp aangeboden.

  De woonplaats en de leeftijd van het slachtoffer zijn nog niet bekendgemaakt.

 28. Vrijwilligers Museumhaven diep geschokt door dodelijk ongeluk van collega

  woensdag 6 juli 2022, Den Helder
  Bron: scheepslast.info
  Vrijwilligers van de Stichting Museumhaven Willemsoord zijn diep geschokt door het overlijden van dhr. Nijhuis. De 72-jarige Nieuwedieper overleed op 11 juli aan de gevolgen van een val tijdens zijn vrijwilligerswerk in de Medemblikkerloods.

  Nijhuis was een vaste kracht in de Museumhaven. Op woensdagmorgen 6 juli komt hij zwaar ten val in de Medemblikkerloods, waar oude schepen worden gerestaureerd.
  Nijhuis kwam met zijn hoofd op de betonnen vloer terecht. „Net op een moment dat hij alleen in de loods was. Niemand van ons heeft het zien gebeuren. De een is dan bezig met een schip, de ander met een ander schip. Hij was in de loods en ging een stukje hout pakken op zolder. Daar ligt het hout opgeslagen. Hij is waarschijnlijk van de trap afgegleden. Daar is het zo’n tweeënhalve meter boven de grond. Een minuut na zijn val werd Richard gevonden en zijn de hulpdiensten gebeld.”

  Naast een traumahelikopter komen er snel twee ambulances ter plaatse, net als de politie en de Koninklijke Marechaussee. Nijhuis wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij afgelopen maandag overlijdt. „Een groot verlies.” De veiligheid van de zolder is inmiddels door drie arbo-medewerkers onderzocht. „Die zullen wel met een advies komen. We wachten af. Het is niet een zolder waar wordt gewerkt. Het is alleen voor de opslag van hout, trossen, kabels en motoren.”

  Op 1 juli werd Medemblikkerloods heropend na een intensieve verbouwing. De loods is met acht meter verlengd en heeft een nieuwe zeilmakerij gekregen. „Het ene moment heb je een feestelijke heropening en kort daarna gebeurt dit. Vreselijk. Dat staat in schril contrast met elkaar.”

 29. Twee doden vliegtuigcrash Zwarte Meer zijn instructeur (63) en piloot in opleiding (24)

  Dinsdag 28 juni 2022, Zwarte Meer
  De twee slachtoffers van de vliegtuigcrash in het Zwarte Meer zijn een 63-jarige instructeur en een 24-jarige leerling-vlieger. Dat laat vliegschool Zelf Vliegen weten. De twee mannen kwamen dinsdagochtend om het leven toen het vliegtuig neerstortte in het Zwarte Water tussen Kraggenburg en Genemuiden.

  De 24-jarige leerling-vlieger volgde de pilotenopleiding van Transavia. De Lelystadse vliegschool verzorgt vlieglessen voor de opleiding van de vliegmaatschappij. ,,Het medeleven en de zorgen van de vliegschool Zelf Vliegen gaan allereerst uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en de

  Het toestel steeg dinsdagochtend op vanaf vliegveld Lelystad en crashte niet veel later in het Zwarte Meer. De oorzaak van het vliegongeluk wordt onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

  Ooggetuige
  Boer Albert Post uit Genemuiden was een van de weinigen die de fatale crash zag gebeuren. Hij hoorde ‘een paar doffe knallen’ en zag hoe het toestel naar beneden stortte. ,,Het vliegtuig dook plotseling naar beneden met een dikke rookpluim er achter’’, verklaart hij tegenover de Stentor.
  ,,Er kwam nog een minuut of twee rook vanaf de plek waar het vliegtuig was gecrasht en daarna niks meer. Ik wist natuurlijk meteen dat het foute boel was en ben nog op de fiets naar de dijk gegaan. Maar wat kun je doen hè… Gelukkig kwamen al snel de hulpdiensten.’’

  Moeilijk bereikbaar
  Hulpdiensten rukten na de melding massaal uit. Politie, brandweerwagens uit de wijde regio, twee reddingboten KNRM, duikers en traumahelikopters zijn opgeroepen om assistentie te verlenen. Zelfs een vliegtuig van de kustwacht zette koers naar de plek des onheils.

  De plek van de crash voor hulpdiensten slecht bereikbaar. Een verharde afmeerplaats in het verlengde van de Neushoornweg bij Ens werd daarom gebruikt als uitvalsbasis, op drie kilometer afstand van het gecrashte vliegtuigje. Brandweer, politie en KNRM verzamelden daar al hun materieel.

  Het bergingswerk werd bemoeilijkt door de ondiepte van het water. Boten kunnen er maar moeilijk bij komen en het vliegtuig heeft zich ook vast in de grond geboord. ,,Om het vliegtuig te kunnen bergen is zwaarder materieel nodig’’, aldus de woordvoerder van Veiligheidsregio Flevoland.

 30. Man (58) uit Chaam overleden bij ernstig bedrijfsongeval Agristo in Tilburg

  Dinsdag 28 juni 2022 TILBURG
  Bij voedselfabrikant Agristo aan de Heieinde in Tilburg is dinsdagochtend een werknemer overleden. Het gaat om een 58-jarige man uit Chaam. Dat meldt de politie. De oorzaak van het dodelijke ongeval is nog niet bekend. Het is het tweede ernstige ongeval bij dit bedrijf in twee maanden tijd.

  Het ongeval werd rond 09.20 uur gemeld. De doodsoorzaak is ook nog niet bekend. Vermoedelijk is het slachtoffer van hoogte gevallen op een betonnen vloer. Dat zegt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie, die samen met de politie onderzoek doet naar het dodelijke ongeval.

  Politie en ambulance waren aanwezig om hulp te bieden. Ook werd een traumahelikopter ingevlogen.

  Agristo
  Dit is het tweede ongeval in korte tijd bij Agristo. In mei raakte een medewerker met zijn been bekneld onder een heftruck. Dit slachtoffer overleefde dat.

 31. Passagier bromfiets (16) dood door botsing vrachtwagen Enschede.

  maandag 27 jun. 2022 ENSCHEDE
  Een 16-jarige jongen uit Enschede is maandag om het leven gekomen door een aanrijding in zijn woonplaats. Hij zat als passagier op een bromfiets, die in botsing kwam met een vrachtwagen. De 16-jarige bestuurder van de bromfiets is gewond naar een ziekenhuis gebracht.

  De politie laat weten onderzoek te doen naar het ongeval. De vrachtwagen werd bestuurd door een 38-jarige man uit de Gelderse gemeente Elburg.

  De aanrijding vond rond 11.00 uur plaats op de Deurningerstraat. Die werd afgesloten vanwege het politieonderzoek.

 32. Conducteur overleden op station Hilversum: werd onwel na onenigheid met zwartrijders

  Zondag 19 juni 2022, HILVERSUM
  Een 62-jarige conducteur uit Hengelo is zondagavond overleden op station Hilversum na onenigheid met twee minderjarige treinreizigers die geen kaartje hadden. De man werd na het incident met de zwartrijders onwel, zegt de politie. De twee jongens van 15 en 16 uit Hilversum zijn diezelfde avond aangehouden. De politie onderzoekt of er een verband is tussen het overlijden van de man en het incident.

  Er ontstond een woordenwisseling tussen de jongens en de conducteur – die al ruim veertig jaar in dienst was bij de NS – toen die hen controleerde en aansprak. De conducteur haalde er twee collega’s bij, waarna de discussie opliep en er „over en weer wat duwen en trekken was”, aldus een politiewoordvoerster. De intercity die onderweg was naar Amersfoort stopte daarna in Hilversum, het eerstvolgende station, waar een van de jongens werd aangehouden. De tweede verdachte werd later thuis aangehouden.

  Volgens de politie werd nog geprobeerd de conducteur te reanimeren nadat hij onwel werd, maar tevergeefs. De man kwam uit Hengelo en was hoofdconducteur, laat de NS weten. Hij voelde zich na het voorval in de trein niet lekker en ging op een bankje zitten op station Hilversum om bij te komen. Daar zakte hij in elkaar, zegt een woordvoerder.

  Het spoorbedrijf spreekt van „enorm verdrietig nieuws, waar we echt ontsteld door zijn” en zegt volledig mee te werken aan het politieonderzoek. „We hebben op stations en in treinen camera’s, dat helpt om na te gaan wat er gebeurd is”, legt de zegsman uit. De NS staat in contact met nabestaanden en collega’s van de overleden conducteur.

  Zwartrijders vrijgelaten na plotse overlijden conducteur: ‘Geen verband met ruzie’

  Dinsdag 21 juni 2022
  Er is geen verband tussen het overlijden van een 62-jarige conducteur op zondagavond en een aanvaring die hij kort daarvoor had in de trein van Amsterdam naar Amersfoort, zo meldt de politie vandaag.

  Twee minderjarige jongens die eerder waren opgepakt zijn gisteravond vrijgelaten.
  De conducteur werd onwel na de aanvaring met het duo. Er zou onder meer geduwd en getrokken zijn. Volgens de politie werd nog geprobeerd de conducteur te reanimeren nadat hij onwel werd, maar tevergeefs.

  ‘Enorm verdrietig’
  De man kwam uit Hengelo en was hoofdconducteur, laat de NS weten. Hij voelde zich na het voorval in de trein niet lekker en ging op een bankje zitten op station Hilversum om bij te komen. Daar zakte hij in elkaar, hij overleed op het perron.

  De dood van de hoofdconducteur laat bij NS’ers diepe sporen na. Voor de machinist van de trein blijft spoor 3 in die plaats ‘voor altijd een bijzondere plek’. Een plek die onverbrekelijk verbonden is met zijn overleden collega. Over de Hengeloër zegt hij: „Een fijn, mooi mens en altijd een goede collega. Te jong, te vroeg heengegaan! Voor mij zal spoor 3 in Hilversum altijd een bijzondere plek blijven.”

 33. Medewerker slachtbedrijf Tilburg overleden na aanval stier

  Vrijdag 10 juni 2022, TILBURG
  Een medewerker van een slachtbedrijf in Tilburg is overleden nadat hij was aangevallen door een stier. Dat twittert de politie.
  Het incident vond plaats bij het slachtbedrijf Vion aan de Enschotsestraat. Volgens een woordvoerder van de arbeidsinspectie werd het slachtoffer tijdens het laden en lossen aangevallen door de stier. De arbeidsinspectie doet verder onderzoek naar de exacte toedracht. „Wij zullen daarbij assisteren”, aldus de politie. Slachtofferhulp is ingeschakeld.

 34. Persoon overleden bij flat Theems in Groenelaan: mogelijk bedrijfsongeval

  woensdag 1juni 2022, AMSTELVEEN
  Bij de Theems-flat in de wijk Groenelaan is woensdagmiddag een persoon overleden.

  In eerste instantie kwamen nog veel hulpdiensten op de melding reanimatie af, maar alle hulp kwam te laat. Er is een tent over het slachtoffer geplaatst om sporenonderzoek te doen. Volgens een omstander is het slachtoffer van de zesde etage gevallen.

  Het gaat vermoedelijk om een bedrijfsongeval waarbij het slachtoffer uit de flat is gevallen.

  De arbeidsinspectie kan op het moment echter nog geen duidelijkheid verstrekken.

  Aanvankelijk werden hulpdiensten opgeroepen voor een reanimatie. Het slachtoffer werd nog enige tijd gereanimeerd maar overleed ter plaatse.

  Omdat de politie niet vermoedt dat het om zelfdoding gaat is de zaak in handen van de arbeidsinspectie gelegd.

 35. Eindhovense chauffeur (65) onwel in touringcar, valt tien meter naar beneden na botsing tegen boom en overlijdt.

  Woensdag 25 mei 2022, A67 bij de afrit Eersel
  Bij een ongeluk op de A67 bij de afrit Eersel is de chauffeur van een kleine touringcar overleden. Het gaat om een 65-jarige man uit Eindhoven. De chauffeur werd tijdens het rijden onwel, waardoor hij van de weg raakte en van het talud viel, zo’n tien meter naar beneden. Er zat verder niemand in de bus.

  De chauffeur zat enige tijd in de kleine touringcar bekneld. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te redden, maar dat was tevergeefs.
  Voor zover bekend waren er geen andere voertuigen betrokken bij het ongeluk. De politie doet nog onderzoek.

 36. Wielrenner omgekomen door aanrijding met tractor bij Kesteren

  Zaterdag 21 mei 2022 KESTEREN
  Een wielrenner is zaterdag om het leven gekomen door een aanrijding met een tractor bij het Gelderse Kesteren. Het slachtoffer is volgens de politie een 53-jarige man uit Arnhem.

 37. LIFTMONTEUR
  Werknemer (36) Holland Marine Lifts komt om het leven op superjacht Damen Yachting

  Woensdag 18 mei 2022, VLISSINGEN
  Een 36-jarige man uit Vlissingen is gister aan het einde van de middag om het leven gekomen bij een arbeidsongeval op een schip.

  De man voerde werkzaamheden uit op een jacht dat bij de scheepswerf aan de Koningsweg ligt. Hulpdiensten zijn ter plaatse gekomen maar konden helaas niets meer voor de man doen. Hij is ter plekke overleden aan zijn verwondingen.

  De arbeidsinspectie doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

 38. 29-jarige vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen bij aanrijding met twee vrachtwagens op N260

  dinsdag 10 mei 2022, GILZE –

  Op de N260, Langenbergseweg in Gilze, heeft rond 05.30 uur een aanrijding tussen twee vrachtwagens plaatsgevonden. Bij het ongeval is een van de vrachtwagenchauffeurs, een 29-jarige man uit Haaren, om het leven gekomen.

  De chauffeur van de andere vrachtwagen, een 25-jarige man uit Made, is aangehouden. Hij was niet onder invloed van drank of drugs.

  Politiemensen onderzoeken de toedracht van het ongeval. Zo is onder andere aan de Langenbergseweg onderzoek gedaan en wordt er met getuigen gesproken.

  De N260 Baarle-Nassau richtingTilburg blijft naar verwachting tot 12.00 uur dicht bij de aansluiting met de A58, meldt de ANWB.

 39. Medewerker overlijdt nadat baal papier valt

  dinsdag 3 mei 2022, Kaatsheuvel

  Bij een bedrijfsongeval bij een papierbedrijf aan de Canadesestraat in Kaatsheuvel is dinsdagmiddag een persoon om het leven gekomen, vermoedelijk nadat een baal papier vanaf een heftruck op een medewerker is terechtgekomen.

  ,,Vermoedelijk was het slachtoffer bezig met het stapelen van balen papier op een heftruck. Een van de bovenste balen is toen op het slachtoffer gevallen terwijl de medewerker logistieke handelingen aan het verrichten was”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Arbeidsinspectie tegen De Telegraaf.
  De Arbeidsinspectie doet nader onderzoek.

 40. Jongen (7) overleden na ongeval met taxi

  Maandag 25 april 2022, Hoorn
  Een 7-jarige jongen uit Hoorn is maandagavond 2 mei 2022 overleden aan de verwondingen die hij een week eerder opliep bij een botsing in Den Helder.

  De jongen werd op 25 april rond zeven uur ’s avonds aangereden door een taxi. Dat gebeurde nabij een zebrapad op de Fabrieksgracht in Den Helder, ter hoogte van de Jan in’t Veldstraat. Hij werd met ernstig letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

  De bestuurder van de taxi werd na het ongeval aangehouden, zoals gebruikelijk is bij dergelijke ernstige ongevallen. Onder meer is een verklaring afgenomen en is uitgezocht of hij onder invloed was van alcohol of andere verdovende middelen.

  Mede omdat het onderzoek nog loopt kan politiewoordvoerster Mascha Koning niet ingaan op vragen over de toedracht.

 41. Persoon overleden bij vlisco in Helmond

  Zondag 24 april 2022, Helmond
  Bij een bedrijfsongeval bij de Vlisco in Helmond is zondagavond één persoon om het leven gekomen. Het zou gaan om een man die met collega’s bezig was met schoonmaak werkzaamheden.

  Het ongeluk gebeurde in een gebouw op het midden van het Vlisco-terrein. Op die plek wordt een ontwerp met wax op de textiel gedrukt.

  In dezelfde ruimte is ook een droogmachine waar je met een metalen trap naartoe klimt, vertelt Vlisco-directeur David Suddens. De man is waarschijnlijk vanaf de eerste etage naar beneden gevallen.

  Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Arbeidsinspectie tegenover Omroep Brabant is de man rond half elf onder aan een trap gevonden door zijn collega’s. Hulpdiensten hebben de man nog gereanimeerd, maar die hulp mocht niet baten. Hij zou gevonden zijn in een plas bloed.

  De Arnhemmer werkte als schoonmaker bij ISD Hopstaken uit Afferden in Limburg. Dit bedrijf wordt door Vlisco ingehuurd. De man was op de eerste verdieping aan het werk en is vermoedelijk gevallen. De inspectie stelt een onderzoek in naar de exacte oorzaak. Het onderzoek zou volgens de woordvoerder enkele maanden in beslag nemen.

 42. Fietser overleden na botsing met tractor

  Donderdag 21 april 2022, HERKENBOSCH
  Bij een aanrijding met een tractor is donderdagmiddag op de Meinweg in Herkenbosch een man uit de gemeente Roerdalen om het leven gekomen, meldt de politie.
  De 85-jarige man reed op zijn fiets een tractor tegemoet. Om nog onbekende reden kwam hij in botsing met het landbouwvoertuig. Als gevolg hiervan overleed de man ter plekke.
  De politie verricht nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

 43. Onderzoek aan boord van tanker in Amsterdamse haven na dodelijk ongeval

  Woensdag 20 april 2022, AMSTERDAM
  De Onderzoeksraad is op weg naar de Amsterdamse haven voor een verkennend onderzoek aan boord van de tanker NCC SAFA. Aan boord van het schip heeft woensdagavond een ongeval plaatsgevonden waarbij één persoon om het leven is gekomen en één persoon zwaargewond is geraakt, meldt de Onderzoeksraad.
  Leden van de Onderzoeksraad en van de politie zijn even voor twaalf uur met een bootje naar de NCC SAFA gebracht waarna ze aan boord zijn gegaan om het onderzoek te starten.
  Het is op dit moment nog onbekend of het ongeval ook in het havengebied heeft plaatsgevonden of dat het schip op dat moment nog op zee voer.

  Dodelijk ongeval in ladingtank van chemicaliëntanker

  Bron:OVV

  Datum voorval : 20-04-2022Startdatum onderzoek : 03-05-2022Publicatiedatum rapport : 18-07-2023

   

  Op de avond van 20 april 2022 lag de chemicaliëntanker NCC SAFA voor de kust van IJmuiden. Bij het inertiseren met stikstof, het verdrijven van zuurstof uit de tank is de eerste stuurman overleden en is een matroos zwaargewond geraakt.

  Download rapport

  Fatale inspectie

  Om te voorkomen dat er een explosief mengsel in de ladingtanks kan ontstaan wordt er stikstof in de tanks gepompt, het inertiseren. Dit werd in twee delen gedaan, eerst de achterste en daarna de voorste serie tanks. Terwijl de achterste tanks al inert werden gemaakt  voerde de matroos de laatste inspectie uit in de voorste tanks om te kijken of de tanks schoon waren. Nadat de kapitein geen contact met de matroos kreeg, stuurde hij de eerste stuurman om te kijken wat er aan de hand was. Bij aankomst zag de eerste stuurman dat de matroos bewusteloos op  een plateau in de tank lag en sloeg alarm. De kapitein spoedde zich naar de tank. Toen hij in de tank keek zag hij  de matroos op het eerste plateau in de tank liggen. De eerste stuurman lag op het vierde plateau. Een reddingsteam heeft beiden uit de tank gehaald, waarna nog geprobeerd is de eerste stuurman te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De matroos is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

  Falende afsluiter en procedures niet gevolgd

  Door een lekkende afsluiter liep tijdens het inert maken van de achterste ladingstanks ook stikstof in de voorste tank. Hierdoor daalde onbedoeld het zuurstofgehalte in die tank. Ondanks het bekend zijn met de veiligheidsregels en de beschikbare veiligheidsinformatie aan boord werd er afgeweken van de procedures die horen bij het betreden van een besloten ruimte. Voorafgaand aan de laatste visuele inspectie door de matroos van de tank is de risicoanalyse en bij behorende gasmeting niet uitgevoerd. Ook is er geen Entry Permit afgegeven. Daarnaast droegen de matroos en de eerste stuurman beiden wel hun helm, overall en veiligheidsschoenen maar geen persoonlijke gasmeter toen zij de tank betraden.

   

  Rapport

  Aanbevelingen

  Op basis van het onderzoek naar dit incident aan boord van de NCC SAFA wordt de stelregel ‘houdt u aan de procedures’ nogmaals onderstreept. Daarnaast komt de Onderzoeksraad tot de volgende aanbeveling aan de rederij:

  Aan Mideast Ship Management

  1. Zorg dat het inert gassysteem zodanig is uitgevoerd dat er meerdere veiligheidsbarrières zijn. Daarbij moet ook een controlesysteem voor het gebruik bij inert gas aanwezig zijn, waarvan de volledige bemanning de mogelijkheden en beperkingen kent.

  De volgende lessen uit het onderzoek naar het incident zijn te benoemen:

  1. De bemanning moet bij inspectie en onderhoud bedacht zijn op mogelijk falen van het inert gassysteem door beschadiging. Zorg dat alle veiligheidskritische componenten geïdentificeerd zijn en pas het onderhoudsprotocol daarop aan. Een onderhoudsprotocol dat zich beperkt tot alleen smering en visuele inspectie van een deel van een afsluiter geeft een gevoel van schijnveiligheid.
  2. Bemanning moet zich kunnen uitspreken en het werk kunnen stilleggen als een ander bemanningslid (inclusief de kapitein) zich niet aan een procedure houdt. Zorg voor een werkomgeving waarin bemanning zich veilig voelt om dit te doen.
  3. Gerichte training en opleiding zorgen ervoor dat procedures kunnen worden gevolgd en impulsieve acties, waarbij mensen zichzelf in levensgevaar brengen, worden voorkomen.
 44. Schip gekapseisd bij Maeslantkering, bemanningslid vermoedelijk overleden

  Donderdag 14 april 2022 ROTTERDAM
  Op de Nieuwe Waterweg in de buurt van de Maeslantkering is donderdag een binnenvaartschip gekapseisd. Duikers zochten tot in de nacht van donderdag op vrijdag naar een vermiste opvarende van het schip, maar deze zoektocht leverde niets op. Het vermiste bemanningslid is vermoedelijk niet meer in leven, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

  ,,De omstandigheden zijn dusdanig dat de overlevingskans niet groot is”, zegt de woordvoerder. Het slachtoffer zal of in het schip zijn, of zal in het water terecht zijn gekomen en zijn meegevoerd door het water. Er stond op het moment dat het gebeurde donderdag een ebstroom, dus een stroom richting zee. Er wordt volgens de woordvoerder niet meer actief in de omgeving gezocht naar het vermiste bemanningslid. ,,Maar we zijn wel extra alert.”

  De Veiligheidsregio meldde rond 1.00 uur dat de reddingsoperatie is gestaakt en dat er wordt overgegaan tot de berging van het schip. Aanvankelijk zocht een duikersteam van de brandweer naar de vermiste persoon. Die duikers zijn in de loop van de avond teruggekeerd naar de kazernes, waarna gespecialiseerde duikers nog hebben gezocht.
  Naast de vermiste persoon was er nog een andere opvarende op het 40 meter lange binnenvaartschip. Die is door de hulpdiensten uit het water gehaald en was goed aanspreekbaar.

  Het is nog onbekend welke lading het gekapseisde schip vervoerde, maar RijnmondVeilig meldt dat geen rekening wordt gehouden met een gevaarlijke lading. Het schip werd door twee andere schepen stabiel gehouden om te voorkomen dat het wegdrijft.

  Het binnenvaartschip was op een druk gedeelte van de Nieuwe Waterweg gekapseisd.
  De opvarenden van het schip komen vermoedelijk uit Urk. Burgemeester Cees van den Bos van Urk zegt dat de schrik hem om het hart sloeg toen hij het nieuws vernam. ,,We hopen en bidden voor een goede afloop”, schrijft hij op Twitter.

  Lichaam bemanningslid gekapseisde binnenvaartschip gevonden

  Zondag 8 mei 2022, ROTTERDAM

  Een lichaam dat afgelopen zondag werd gevonden in het water nabij de Noordzeeweg in Rozenburg, is van het vermiste bemanningslid van het binnenvaartschip dat vorige maand kapseisde in de buurt van de Maeslantkering, bij Hoek van Holland.

  De politie meldt woensdagavond op Twitter dat uit onderzoek blijkt dat het gaat om de 20-jarige matroos die vermist werd sinds het schip halverwege vorige maand op de Nieuwe Waterweg kapseisde. De familie is in kennis gesteld.
  Na het kapseizen kon één ander bemanningslid van het 40 meter lange schip worden gered. Er werd met gespecialiseerde duikers in het water naar de vermiste matroos gezocht, maar hij werd niet gevonden.

  Omdat er op het moment van het incident een ebstroom, een stroom richting zee, stond, werd er na enkele dagen volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond niet meer actief gezocht in de omgeving. Een woordvoerder zei wel „extra alert” te blijven.

  De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt het kapseizen van het schip.

 45. Schietende politiemedewerker verdacht van dood door schuld

  Donderdag 17 maart 2022 , Waalwijk
  De 27-jarige man die donderdag 17 maart werd doodgeschoten bij een aanhouding is om het leven gekomen door een „ongewild schot.” De politiemedewerker in kwestie wordt verdacht van dood door schuld. Dit meldt het Openbaar Ministerie donderdag.
  De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland had, was aangemerkt als verdachte in een lopend drugsonderzoek. Toen het arrestatieteam in actie kwam, is geschoten.

 46. Persoon valt door het dak tijdens plaatsen zonnepanelen in Bunne

  Zaterdag 2 april 2022, Bunne
  Aan het einde van de ochtend is een zonnepanelenmonteur (28jr) door het dak gevallen bij een loods in Bunne.

  Dit gebeurde aan de Roderweg, toen diegene probeerde zonnepanelen te plaatsen op het dak van het gebouw. De persoon is, door een lichtplaat, ruim vijf meter naar beneden gevallen. Ambulance, politie en een traumahelikopter rukten uit om het slachtoffer te helpen.

  Nadat de persoon werd gestabiliseerd, is diegene met spoed naar het ziekenhuis gebracht alwaar hij aan het opgelopen letsel overleden is.

 47. Leidenaar (58) valt van 10 meter hoogte uit boom en overlijdt

  Dinsdag 16 maart 2022, Leiden.
  Een 58-jarige man is woensdagmiddag overleden nadat hij in Leiden van 10 meter hoogte uit een boom was gevallen. Een politiewoordvoerder zegt dat hij waarschijnlijk de takken van een boom van 20 meter hoogte aan het snoeien was en daarbij ten val kwam.

  Het ongeval gebeurde op het Marowijnepad, waar volgens de woordvoerder volkstuintjes met veel tuinhuisjes zijn.

 48. Man overleden na val tussen wal en schip in Willemstad

  Donderdag 10 maart 2022, Willemstad
  In het Noord-Brabantse Willemstad is een man om het leven gekomen die vanaf een binnenvaartschip in het water was gevallen. Het schip lag bij de sluizen toen de man, een werknemer, donderdagochtend vroeg overboord viel, meldt de politie.

  De schipper van de boot belde de hulpdiensten en wist het slachtoffer zelf uit het water te halen. Hulpverleners konden niets meer doen, de man bleek overleden. De politie heeft beelden van wat er gebeurde en spreekt van een noodlottig ongeval.

 49. Werknemer (58) krijgt bij werk aan geluidswal N3 deel van machine op zich en overlijdt

  woensdag 9 maart 2022, Dordrecht
  Een 58-jarige Schiedammer is woensdagmorgen rond 08.30 uur om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval op de N3 in Dordrecht. Bij de bouw van een geluidsscherm is de 58-jarige man uit Schiedam om het leven gekomen.

  Het dodelijke arbeidsongeval gebeurde tijdens het aanbrengen van de fundering ter hoogte van Sterrenburg. Door nog onbekende oorzaak brak de mast van een machine af die vervolgens op de bouwvakker terechtkwam.

  De Schiedammer bezweek ter plekke aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

  De bouw van de geluidswal is na het fatale ongeluk stilgelegd en wordt donderdag hervat.

  Hulpverleners waren snel ter plaatse, helaas bleek het slachtoffer te zijn overleden. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

 50. Drama met touringcar in Elburg: chauffeur overlijdt onder bus

  Dinsdag 8 maart 2022, Elburg
  Bij een ongeluk met een bus in Elburg is de chauffeur om het leven gekomen. De oorzaak van het ongeluk wordt door de politie onderzocht.

  De arbeidsinspectie is in kennis gesteld. Volgens een woordvoerder van de inspectie wilde de chauffeur vermoedelijk het voertuig controleren vanwege technische problemen en is het slachtoffer bij de wielkast klem komen te zitten.

  Het ongeluk gebeurde aan het begin van de middag aan de Clakenweg, vlakbij Multifunctioneel Centrum ‘t Huiken en de bibliotheek. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en er werd ook een traumahelikopter opgeroepen. Deze is later weer afgemeld. De brandweer heeft geprobeerd het slachtoffer te bevrijden.

  Kinderen
  In de touringcar zat op het moment van het ongeluk een groep kinderen. Zij zijn uit de bus gehaald en snel weer herenigd met hun ouders, laat de politie weten. De plek van het ongeluk is afgezet, zodat de Verkeersongevallenanalyse (VOA) en de arbeidsinspectie onderzoek kunnen doen.

 51. 24-jarige man uit Amerongen overleden na ongeluk met verreiker in kanaal

  Donderdag 17 februari 2022, Apeldoornseweg
  De bestuurder van de verreiker die woensdagavond in het Apeldoorns kanaal terecht was gekomen, is overleden. Dat meldt Politie Gelderland via social media. Het gaat om een 24-jarige man uit Amerongen.

  De verreiker (een voertuig dat zware voorwerpen kan verplaatsen) raakte iets voor 18.00 uur door nog onbekende oorzaak ter hoogte van Hall, op de kop te water. De man zat toen achter het stuur.

  Hulpdiensten massaal aanwezig
  Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Onder meer het duikteam van de brandweer in Deventer was aanwezig. In totaal stonden er vijf brandweervoertuigen en een ambulance op de weg. De verreiker werd met de man achter het stuur uit het water gehaald.

  Op dat moment was nog niet bekend hoe het met de man was. Iets voor 08.00 uur vanmorgen, maakte de politie zijn overlijden bekend.
  De Apeldoornseweg tussen Loenen en Eerbeek werd vanwege het ongeluk enige tijd afgesloten voor verkeer.

 52. Man overleden door bedrijfsongeval bij Vriesoord in Boxtel, stellage is omgevallen

  Woensdag 9 februari 2022, BOXTEL
  Bij een bedrijfsongeval aan de Kruisbroeksestraat in Boxtel, is woensdagmorgen een man overleden. Dat meldt de politie. Het ongeval gebeurde bij het bedrijf Vriesoord.
  Rond 07.25 uur vertrokken de hulpdiensten naar het bedrijfspand. Volgens een woordvoerder van de arbeidsinspectie zou het slachtoffer met een heftruck tegen een stellage aan zijn gereden, waarna deze omviel.
  De arbeidsinspectie doet nog volop onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.

 53. Man overleden na een aanrijding met shovel; Bedrijfsterrein Deventer

  maandag 31 januari, Deventer
  Een man is maandag om het leven gekomen bij een aanrijding met een shovel op een bedrijfsterrein in Deventer. De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoekt wat er precies is gebeurd, aldus de politie.

  De man was op een terrein aan de Rigaweg bezig met sloopwerkzaamheden bij een leegstaand fabriekscomplex. Op dat terrein reed ook de shovel rond. Hoe de man onder de shovel terecht kon komen is nog niet duidelijk. De chauffeur van het voertuig wordt gehoord over het ongeluk. De sloopwerkzaamheden zijn stilgelegd.

 54. Traumaheli naar Galvaniweg, man overleden

  vrijdag 28 januari 2022 Schijndel
  De traumahelikopter werd vrijdagochtend rond elf uur opgeroepen naar de Galvaniweg. Ter plekke bleek een man medische noodhulp nodig te hebben. Meerdere ambulances en politie kwamen ook ter plekke. De man lag op het terrein van het bedrijf waar hij werkt. Hij is gereanimeerd maar alle hulp heeft helaas niet mogen baten.
  Wat er precies is gebeurd is onbekend. De arbeidsinspectie doet momenteel onderzoek bij het bedrijf. De politie is daar ook nog aanwezig.

 55. Fietser om het leven gekomen na aanrijding met vrachtwagen op N460

  Zaterdag 29-01-2022 TER AAR
  Op de N460 heeft zaterdagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en een fietser. De fietser is hierbij om het leven gekomen.
  De N460 tussen Alphen en Ter Aar is afgesloten. De plek van het ongeval is afgeschermd.
  De Verkeers Ongevallen Analyse doet onderzoek.

 56. Slachtoffer bedrijfsongeval Kringloop overleden

  Vrijdag 21 januari, Nunspeet
  NUNSPEET – De man die vrijdag gewond is geraakt door een elektrische stapelaar is overleden. Het bedrijfsongeval vond plaats aan de Nijverheidsweg bij kringloopcentrum De Cirkel in Nunspeet.

  Het slachtoffer is die ochtend ter controle meegenomen naar het ziekenhuis. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er complicaties opgetreden, waarna hij uiteindelijk is overleden. “De vrijwilliger in kwestie was geraakt bij zijn borst, maar de verwondingen vielen mee”, zo zegt voorzitter Martin Juffer. “Niemand weet waardoor hij overleden is, daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan, onder andere door de Arbeidsinspectie.”

  De leeftijd van de man wil Juffer niet benoemen. Wel zegt hij dat het om een vrijwilliger gaat die de gepensioneerde leeftijd heeft gehaald. “Het was ook één van de langstzittende vrijwilligers.”

  Op het moment van het ongeval was de man samen met nog twee vrijwilligers aan het werk in de distributiehal. “We zijn behoorlijk aangedaan door de hele situatie en met name het verlies van deze vrijwilliger”, aldus de voorzitter.

 57. Dode en zwaargewonde mosselkotter waren geen vissers maar onderhoudsmonteurs

  Dinsdag 4 januari, Dordrecht
  Op een mosselkotter langs de Merwedestraat in Dordrecht is een grote explosie geweest. Hierbij kwam een 25-jarige man uit Puttershoek om het leven en raakte een 28-jarige man uit Rotterdam zwaargewond. De twee slachtoffers waren onderhoud aan het schip aan het doen, aldus een woordvoerder van de politie. Het waren dus geen vissers.

  De arbeidsinspectie onderzoekt de oorzaak van de explosie.
  De politie ondersteunt bij dit onderzoek.
  Hulpdiensten waren groots aanwezig: politie, brandweer, ambulance, een duikersteam en traumahelikopter waren ter plekke. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Het ongeval vond plaats bij scheepswerf Kooiman Hoebee BV. Het is nog niet bekend of de onderhoudsmedewerkers voor dit bedrijf aan het werk waren.

  De explosie vond plaats rond 16:30 uur. Daarbij raakte het dek los van het schip. Ook brak er brand uit. Een persoon raakte te water en werd vermist. Toen die weer werd gevonden, mocht reanimatie niet meer baten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuws en informatie op gebied van arbeidsomstandigheden