Daarom is dakbeveiliging noodzakelijk

Bron:profiel-online.nl

Bij het uitvoeren van werkzaamheden op een werk- of bouwlocatie, spelen veiligheid en efficiëntie een belangrijke rol.

Niet voor niets eisen steeds meer opdrachtgevers dat het gebruik van ladders wordt beperkt. Een verkeerde opstelling van de ladder, het uit balans raken van het lichaam of veel verplaatsingen kan leiden tot een onveilige werksituatie en verminderde productiviteit. Dat vraagt om een ergonomisch en gebruiksvriendelijk product dat minder fysieke belasting, meer veiligheid en een hogere productie realiseert.


Ongevallen

Als werknemer in de bouwsector, werk je op een dynamische werkplek. Om je heen werken veel andere werknemers en er gebeurt van alles. Het is dan ook belangrijk dat je goed weet er om je heen speelt. Zie je gevaar of zijn er gezondheidsrisico’s? Onderbreek dan je werkzaamheden en informeer je leidinggevende.

Ook kun je zelf bijdragen aan je veiligheid en gezondheid. Zijn er werkzaamheden op hoogte? Doe dit dan op de juiste manier. Binnen de bouw geeft werken op hoogte het grootste risico op een ernstig arbeidsongeval. Dagelijks vallen er in Nederland werknemers van trapjes, ladders, steigers, bouwliften of andere hoogtes. Vaak met blijvende gevolgen.


Veilig werken op hoogte

Ruim een kwart van de ongevallen (27%) wordt veroorzaakt door een val. En dat aantal stijgt. Dit zijn pittige aantallen. Ga je werken op hoogte, dan is goede voorbereiding belangrijk. Hierbij een aantal tips:

Bespreek samen met je leidinggevende (of opdrachtgever) de maatregelen voordat je van start gaat. Zorg dat je een vloer nooit op gaat, als deze niet is beveiligd. Dit geldt ook voor het betreden van een dak. Je moet de werkzaamheden immers stabiel, veilig en gezond kunnen uitvoeren. Werkgevers en opdrachtgevers zijn daarom wettelijk verplicht om bij valgevaar vanaf een hoogte van 2,50 meter veiligheidsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan mobiele valbeveiliging, maar ook collectieve, permanente bescherming zoals (dak)randbeveiliging. Professionele aanbieders van valbeveiliging, zoals Eyecatcher valbeveiliging, bieden meerdere opties om bij hoogtewerkzaamheden de veiligheid te garanderen. Moet je klimmen, gebruik dan een ladder of trap en nooit iets wat daar niet voor bedoelt is. Zorg dat de ladder minimaal één meter boven de beloopbare vloer uitsteekt en dat deze niet kan wegschuiven. Werken op hoogte doe je dus niet zomaar. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Raadpleeg de Arbocatalogus voor de juiste werkwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *