ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN

overgenomen van: WerkenenVeiligheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje is een veelgehoorde uitdrukking. In de praktijk wordt dit vaak bevestigd. De voorzorgsmaatregelen bij werken op hoogte, werken met gevaarlijke stoffen en werken met grote voertuigen werpen hun vruchten af, maar een ongelukkige val van de trap kan voor langdurig letsel zorgen.

Werknemers denken vaak dat de werkgever aansprakelijk is voor letsel dat iemand tijdens het werk oploopt. De eigen verantwoordelijkheid van de werknemer telt in sommige gevallen zwaarder dan de zorgplicht van de werkgever voor een veilig ingerichte werkplek en veiligheidsmaatregelen om schade of letsel te voorkomen.

Zorgplicht

De werkgever moet de schade van de werknemer in beginsel vergoeden. Dat is de wettelijke zorgplicht van de werkgever voor de veiligheid van de werkomgeving van de werknemers: de werkgeversaansprakelijkheid. Niet in alle gevallen hoeft de werkgever een schadevergoeding te betalen. De schade hoeft niet vergoed te worden bij roekeloosheid van de werknemer of als de werkgever aantoonbaar aan de zorgplicht heeft voldaan.

Onlangs besliste het Hof van Amsterdam dat een werkgever geen schadevergoeding hoefde te betalen aan een uitzendkracht die van een trap was gevallen. De werkgever had aan de zorgplicht voldaan en de trap was veilig. De uitzendkracht had een koevoet in zijn ene hand en had zich met zijn andere hand aan de leuning kunnen vasthouden.

In de volgende gevallen voldeden werkgevers onvoldoende aan de zorgplicht: Rugklachten als het gevolg van het tillen van een te zwaar product, letsel als het gevolg van een val waarbij de grond lager was dan de deur en letsel als het gevolg van uitglijden over een plas water.

Bron: de Rechtspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *