Rechter: aannemer schuldig aan dodelijk bouwongeval

bron:Cobouw
Een aannemer uit Herwijnen, de directeur van het bedrijf en een vastgoedonderneming uit Dongen zijn door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor een ongeval op een bouwlocatie in Tilburg twee jaar geleden. Bij dat ongeval kwam een 25-jarige bouwvakker uit Gorinchem om het leven.

Volgens de rechtbank hebben de drie de Arbeidsomstandighedenwet overtreden en zijn ze schuldig aan de dood van de man. Zowel de bouwer als het vastgoedbedrijf kreeg een geldboete van 40.000 euro opgelegd. De directeur van het bouwbedrijf kreeg een geheel voorwaardelijke geldstraf, van 10.000 euro.

De bouwvakker kwam om het leven bij het verrichten van rioleringswerkzaamheden. De man had samen met zijn baas een gat van ruim 2 meter diep gemaakt. Toen ze daar uit wilden klimmen, schoof de grond weg. Daardoor viel het slachtoffer voorover, werd bedolven onder het zand en kwam klem te zitten tegen een pvc-buis. Hoewel hij snel kon worden uitgegraven, kon zijn leven niet meer worden gered.

Onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen

Uit onderzoek van de arbeidsinspectie bleek later dat bij de uitgraving onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren genomen om instorting te voorkomen. Volgens de rechtbank hebben de opdrachtgever en de bouwer zodoende de arbeidsomstandighedenwet overtreden.

“De opdrachtgever heeft verzuimd vooraf een veiligheidsplan met een inventarisatie van de risico’s op te (laten) stellen. Er werd gewerkt op een diepte van ongeveer 2.20 meter en dan zijn zogenaamde stempelingen, bekisting of damwanden noodzakelijk, of een voldoende breed talud. Het bedrijf uit Herwijnen heeft daar niet voor gezorgd. Men dacht te kunnen volstaan met een talud, maar dat voldeed niet aan de voorgeschreven afmetingen omdat het te smal was.”

‘Ernstig tekort geschoten in hun plicht’

De rechtbank stelt in haar vonnis vast dat de bouwdirecteur op hoogte was van de gevaren die kleven aan werken in een diepe kuil en ook wist welke veiligheidsmaatregelen in dergelijke gevallen genomen dienen te worden. “Op grond daarvan stelt de rechtbank vast dat ze opzettelijk hebben gehandeld en ernstig tekort zijn geschoten in hun plicht maatregelen te treffen. Samen zijn ze schuldig aan de dood van de man.”

Eerste publicatie door Joost Zwaga op 10 apr 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *