Steigerbouwer Sijperda moet torenhoge boete betalen

Steigerbouwer Sijperda in Leeuwarden moet een boete van 16.200 euro gewoon betalen.

Het bedrijf was naar de Haagse Raad van State gestapt. Sijperda voelde zich onevenredig zwaar gestraft door de Arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het bedrijf was betrapt door een controleur tijdens een klus aan de kerktoren in Dronryp. Op 17 juni 2014 was een werknemer hier bezig met het afbreken van een systeemsteiger rond de parochiekerk Maria Geboorte. Dat gebeurde op een hoogte van 15 meter. De man was niet aangelijnd en had volgens de controleur zo naar beneden kunnen vallen. Sijperda kreeg aanvankelijk een boete van 21.600 euro. Dat bedrag was in 2016 door de rechtbank Noord-Nederland verlaagd tot 16.200 euro.

Sijperda schrijft medewerkers altijd voor dat ze zich moeten aanlijnen als er op grote hoogte een leuning ontbreekt, betoogde een woordvoerder tijdens de zitting. De steigerbouwer zei dat hij er niets aan kon doen dat dit in Dronryp niet was gebeurd. Het ministerie had geen boodschap aan het verweer. De boete was mede zo flink omdat Sijperda door de Arbeidsinspectie al eens eerder op een fout was betrapt. Het ministerie sprak van een zware overtreding. De rechter van de Raad van State is het hier mee eens.

bron:LC.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *