Bron: RTLnieuws
Het regent klachten over het overtreden van coronaregels op de werkvloer. Tot nu toe kwamen er dit jaar bijna 6000 klachten binnen bij de Inspectie SZW met betrekking tot corona. In dezelfde periode werd een handvol boetes uitgedeeld.
Dat waren overigens boetes die mogelijk niets te maken hebben met het overtreden van coronaregels voor de werkvloer. Tot en met 8 november van dit jaar, heeft de Inspectie SZW in meer dan 100 zaken bewijs gevonden voor het overtreden van arbeidswetgeving.
Daar zitten ook zaken in die niets met corona te maken hebben, staat in een Kamerbrief van staatssecretaris Bas van ‘t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD). Hoeveel zaken wel gaan over corona, is onduidelijk. Een woordvoerder van de Inspectie reageert niet op vragen van RTL Z hierover.
Meer besmettingen op het werk: ‘Niet alle werkgevers handhaven de richtlijnen’
Waarschuwing
In ruim 90 procent van de ruim 100 zaken waar de Inspectie na onderzoek concludeerde dat er echt iets niet in de haak was, is de zaak uiteindelijk afgedaan met een waarschuwing of de eis aan het bedrijf de misstand aan te pakken.
Bij vijf procent van de overtredingen was de situatie zo ernstig, dat de Inspectie de werkzaamheden tijdelijk heeft stilgelegd. Hoe lang dat duurde, kan de woordvoerder niet zeggen. Dat is afhankelijk van hoe snel het bedrijf zorgt dat de situatie op de werkvloer wél aan de regels voldoet, legt zij uit.
Inspectie krijgt ruim duizend meldingen over coronarisico’s op de werkvloer
Slechts drie procent van de zaken leidt dus tot een boete. Die zijn overigens nog niet allemaal uitgedeeld, omdat er tijd zit tussen het maken van het boeterapport en het uitdelen ervan, aldus de woordvoerder.
Boetes variëren
Hoe hoog de boetes zijn, vertelt zij ook niet. De boetes van de Inspectie zijn ingedeeld in zeven categorieën, die lopen van 340 tot 13.400 euro.
Afhankelijk van de ernst van de overtreding, het aantal medewerkers en hoe een bedrijf zich in het verleden heeft opgesteld, kan de boete worden verlaagd of verhoogd. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld als een bedrijf voor eenzelfde soort overtreding opnieuw wordt beboet.
Duizenden klachten
De Inspectie kreeg tot begin november in totaal 12.599 klachten binnen, waarvan bijna 6000 betrekking hadden op corona. De meeste van die meldingen, gingen over onveilige situaties, zoals werkplekken waar niet voldoende afstand gehouden kan worden of dat er zieke collega’s aan het werk zijn.
Ook kwamen er veel klachten over werkgevers die hun werknemers verboden om thuis te werken, terwijl dat best had gekund. De meeste klachten waren afkomstig uit winkels, supermarkten, hotels, restaurants, cafés en musea.
Voorrang voor coronaregels
De inspectie geeft meldingen die met corona te maken hebben voorrang, en heeft 65 procent ervan onderzocht, met de ruim 100 overtredingen als resultaat.
Dat niet alle meldingen zijn onderzocht, heeft verschillende redenen. Soms is er niet genoeg informatie om te checken, soms is de klacht ingetrokken of vermoedt de Inspectie dat er geen sprake is van een overtreding.