Brandweerman in verwarring door rapport over oorzaak van zijn teelbalkanker

door:Daan Jansen
Vorig jaar zomer begonnen we met het maken van verhalen over de verhoogde kans op kanker bij brandweermensen. Brandweerman Danny van Gelstwijk bleek blaaskanker opgelopen te hebben door het werk met roet en rook tijdens zijn werk. Na onze eerste uitzending in het dossier Ziek door mijn werk over het verhaal van Danny melden meer brandweermensen zich bij ons.

Ook Olav Ruijl liet van zich horen. In 2010 kreeg hij voor de eerste keer teelbalkanker en dit jaar nog een keer. Toen hij hoorde over de verhoogde kans op kanker als brandweerman wilde hij uitgezocht hebben of het in zijn geval ook een beroepsziekte betrof. Net als bij Danny wordt de link tussen zijn ziekte en werk onderzocht. Ondertussen trekt Brandweer Nederland de conclusie dat het een serieus probleem is en dat het tijd is voor actie. De verschillende brandweerkorpsen gaan hard aan de slag om de kans tot het oplopen van kanker te verkleinen. Door bijvoorbeeld de met roet en rook vervuilde pakken al op het brandadres schoon te spuiten en uit te trekken en niet in de kazerne.

Uitslag

We hebben weer contact met Olav, want inmiddels heeft hij de uitslag van het onderzoek en hij is verbaasd. De conclusie luidt namelijk dat het onvoldoende aannemelijk is dat zijn ziekte veroorzaakt is door zijn werk. Geen beroepsziekte dus. Dat staat haaks op wat we het afgelopen jaar allemaal gehoord hebben. Ik snap nu niet waarom er ineens geen link meer is, zegt de Amsterdamse brandweerman.

Olav is bang dat het rapport niet klopt en dat daarmee de alertheid op het risico minder wordt. Ik wil weten of de conclusie wel klopt. Zeker na wat mijn uroloog en internist mij hebben verteld. Olav heeft namelijk twee verschillende soorten tumoren gehad. In 2010 waren het andere kankercellen dan begin dit jaar. Volgens mijn artsen zou dat aantonen dat er geen sprake kan zijn van genetische afwijkingen die de kanker hebben veroorzaakt.

Het feit dat er sprake is van twee type kanker wordt wel benoemd in het rapport van de bedrijfsarts die is ingeschakeld. Er wordt alleen niet geanalyseerd of dit iets zegt over de invloed van werk op de ziekte. De conclusie in het rapport is dat er te weinig wetenschappelijke bewijzen zijn om in dit geval te spreken van een beroepsziekte.

Beperkte gegevens

Dat kan ook komen omdat er maar beperkte gegevens beschikbaar zijn over de relatie tussen brandweerwerk en (teelbal)kanker. Brandweer Nederland liet eerder al een analyse naar alle wetenschappelijk literatuur doen en kwam tot de volgende conclusie: Er lijkt een trend waar te nemen dat de eerder genoemde vormen van kanker vaker voorkomen bij brandweermensen, maar in de wetenschappelijke studies is de conclusie dat zuiver bewijs ontbreekt voor kanker bij de brandweer als gevolg van beroepsmatige factoren. Om dit voor de Nederlandse brandweer feitelijk te onderbouwen, zijn naast statistieken van de doelgroep ook vervolgstudies noodzakelijk.

Totdat dit aanvullende onderzoek afgerond is, blijft het n groot vraagteken welk aandeel het brandweerwerk heeft gehad in de ziekte van Olav. Tenzij een diepere analyse van de twee verschillende type kanker aanleiding geeft tot een andere conclusie. Ik wil graag kijken of het mogelijk is om een second opinion aan te vragen. Ik doe dit niet voor geld. Ik wil voorkomen dat er onnodig mensen ziek worden door het werk als brandweerman, omdat we misschien verkeerde conclusies trekken.

Heb je ook ervaring met een beroepsziekte? Of ben je deskundig op het gebied van verschillende type kanker in relatie tot beroepsziekten? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *