Zwaar beroep kost levensjaren

door:Nico van Scheijndel
Werknemers die een zwaar beroep hebben doen er goed aan om zich na hun vijftigste om te laten scholen. Op die manier neemt hun levensverwachting toe.

Omscholing
Het gezondheidseffect van een jaar fysiek zwaar werk is volgens gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn vergelijkbaar met zestien maanden ouder worden. Hij adviseert in zijn promotieonderzoek dan ook dat werknemers met een zwaar beroep zich na hun vijftigste laten omscholen.

Welke beroepen?
Om tot zijn conclusie te komen, gebruikte de onderzoeker de gegevens over werk en gezondheid van mensen die in Nederland en Duitsland tot 29 jaar werden gevolgd. Vervolgens stelde hij een lijst van 320 beroepen op. De zwaarste beroepen zijn onder andere betonvlechter, metselaar, timmerman, dakdekker en brandweerman.

Stress
In zijn onderzoek vond Ravesteijn geen bewijs dat stress schadelijk is voor de gezondheid. Dat bewijs zag hij wel voor fysiek zware beroepen. Een zwaar beroep geeft wel gezondheidsrisicos en boven de 55 jaar is fysiek zware arbeid zelfs heel gevaarlijk en risicovol volgens de onderzoeker.
Vandaar zijn advies voor omscholing. Zeker in het kader van de algemene verhoging van de AOW-leeftijd en het huidige voornemen bij de brandweer om het functionele leeftijdsontslag voor werknemers te verhogen naar 62 jaar (nu 55 jaar).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *