VVD wil minder arboregels

Dat  voorstel heeft VVD-Kamerlid Sjoerd Potters donderdag gepresenteerd tijdens het Algemeen Overleg Arbeidsomstandigheden.

Potters zei dat de VVD veilig en gezond werken vooral een verantwoordelijkheid an werkgevers en werknemers vindt. De overheid schetst voor arbeidsomstandigheden slechts kaders. In de praktijk blijkt dat niet alle arboregels nodig zijn, aldus Potters. 'Tijdens werkbezoeken krijg ik voorbeelden van regels die misschien niet nodig zijn.  Ook heb ik de meer algemene wens gehoord voor meer maatwerk per bedrijf als het gaat over arboregels en mogelijke vrijstelling daarvan.' Volgens Potters zijn er in de praktijk genoeg voorbeelden aan te wijzen waar arboregels als overbodig en knellend worden ervaren.  Potters vraag minister Asscher om de wetgeving aan te passen als er sprake is van overbodige arboregels.  Ook wil hij een standpunt van de minister over meer maatwerk per bedrijf op het gebied van arboregels.

Dat laatste vindt CNV vicevoorzitter Maurice Limmen een slecht idee. 'Het blijft zaak om per sector regels op maat te maken. Van vrijstelling kan daarom geen sprake van zijn. Dat kan een vrijbrief worden, en dan komt een gezonde en veilige werkplek in het gevaar. ' Limmen vindt wel dat werkgever en werknemers gezamenlijk naar arboregels moeten kijken. 'Werknemers en werkgevers moeten in hun sector of branche afspraken maken over arboregels. 'Juist per bedrijfstak moet je arboregels over een veilige en gezonde werkplek maken. Elke sector of branche verschilt, en daarom is het zo belangrijk om afspraken op maat voor iedere sector te maken. Alleen op die manier kun je overbodige of knellende regels schrappen.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *