Bedrijven vervolgd voor ongeluk met 3 doden

 

di 14 mei 2013, 15:37

 

STERKSEL – 

Afvalverwerker Reiling in Sterksel en het Tilburgse bedrijf Turbin worden vervolgd voor een bedrijfsongeval dat in oktober 2010 drie mannen het leven kostte. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de beide bedrijven van dood door schuld. Werkgever Reiling wordt bovendien verdacht van overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Turbin leverde de expertise voor het werk van de mannen.

De drie werknemers (43, 43 en 52 jaar) raakten volgens Reiling onwel door een chemische reactie in een mobiele waterzuivering. Ze overleden korte tijd later. Het bedrijf had voor de installatie geen vergunning.

De Arbeidsinspectie heeft gezegd dat de arbeiders onwel werden tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Reiling ontkent dat de waterzuivering werd gereinigd. Volgens de bedrijfsleiding is het een raadsel wat het eerste slachtoffer in het lege bassin deed en hoe hij daar terecht kwam. De twee andere collega's zouden hem te hulp zijn geschoten.

Reiling zegt dat het gevaar van een chemische reactie niet bekend was en dat de werknemers daarom zonder bescherming naar binnen zijn gestuurd.

In een verklaring betreurt het bedrijf dinsdag dat OM 2,5 jaar nodig heeft gehad om tot een beslissing te komen. Op de fatale dag werkten de betrokken medewerkers onder regie en toezicht van Turbin, laat Reiling weten. Turbin wilde dinsdag niet reageren.

Afvalverwerker Reiling ligt al langer onder vuur. Er loopt nog een strafzaak wegens verontreiniging van de bodem met mest(water), lozen van afvalwater in een sloot en overtreding van de vergunningvoorschriften.

De directeur van Reling werd vorig jaar veroordeeld tot een boete van 10.000 euro omdat bij een bedrijf van hem in Deurne de vergunning niet klopte en de bodem werd verontreinigd door de opslag van roetstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *