Verbod op camera’s in vrachtwagencabines De Rooy Logistiek

Maritte van Dijk (persvoorlichting FNV)

Transportbedrijf de Rooy Logistiek moet van de Autoriteit Persoonsgegevens de camera’s verwijderen, die het zonder overleg had genstalleerd in haar vrachtwagens. De beelden werden in de kantine vertoond als chauffeurs iets ‘verkeerds’ deden. Daarmee werd de privacy van de chauffeurs geschonden.

Veiligheid anders aanpakken

De FNV had een klacht ingediend. Egon Groen: ‘Wij willen ook veiligheid op de weg. Maar daarvoor is al andere techniek beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de signalering dat een lijn op de weg overschreden wordt. Chauffeurs worden onder grote tijdsdruk gezet om orders af te leveren en moeten lange werkdagen maken. Ook de regelmatige communicatie onderweg die nodig is, speelt een rol. Dat zijn veel grotere veroorzakers. Dit soort problemen moet je samen zien op te lossen; ook overleg met chauffeurs hoort daarbij. Zo’n camera legt de schuldvraag van een ongeval bij voorbaat alleen bij de chauffeur neer.’

Privacyschending

Op aangegeven van dealer Volvo werden camerasystemen genstalleerd : een camera in de cabine op de chauffeur, en eentje erbuiten op het verkeer gericht. De camera’s legden ‘in een loop’ beelden vast rond een incident : een ruk aan het stuur of een rembeweging . Via GPS werden deze beelden door een ict-bedrijf via een server weer naar De Rooy gestuurd ‘ter lering’. Chauffeurs werden erop aangesproken, zoals De Rooy op zijn website vermeldde. Overleg en verzoeken van de FNV om dit te wijzigen, werden afgewezen.
Gevolgen van uitspraak De Autoriteit Persoonsgegevens ( voorheen College Bescherming Persoonsgegevens) heeft met zijn uitspraak transportbedrijf De Rooy gedwongen de camera’s weer te verwijderen. Het Amerikaanse softwarebedrijf dat voor Volvo het systeem ondersteunde, heeft zich nu van de Nederlandse markt teruggetrokken.

Constant cameratoezicht verhoogt stress

De FNV hoopt dat andere bedrijven nog een keer nadenken voor ze overgaan tot het plaatsen van camera’s. De belangrijkste verzekeringsmaatschappij in de transportsector, TVM, start binnenkort met een proef om het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs te analyseren met behulp van camera’s. Groen: ‘Naast schending van de privacy, leidt het constant gefilmd worden tijdens het rijden juist tot meer stress voor de chauffeurs.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *