Coronavirus: heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Bron:rodekruis.nl

Hoe verklein je de kans op besmetting met het coronavirus en wat doe je als je besmet bent? Moeten we een mondkapje op? Lees hier de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Mondkapjes helpen alleen als je speciale exemplaren gebruikt die neus en mond goed bedekken. Ze zijn een aanvulling op andere maatregelen zoals grondig handen wassen. We raden zorgverleners aan mondkapjes te gebruiken als ze in aanraking komen met patiënten die (mogelijk) het coronavirus hebben. Dit geldt ook voor familieleden die thuiszorg bieden. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die symptomen vertonen, maskers dragen om het risico op verspreiding te verkleinen.

Wat is het coronavirus?

Er bestaan verschillende coronavirussen. Sommigen kunnen ernstige klachten veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn MERS en SARS. Het virus leidt vooral tot luchtwegklachten en koorts. Het nieuwste coronavirus is eind december 2019 opgedoken in China. Hoe het precies wordt overgedragen van mens op mens, hoe besmettelijk het is en hoe lang het duurt voordat je klachten krijgt is nog niet bekend.

Komt het coronavirus voor in Nederland?

Sinds 27 februari 2020 is in Nederland het eerste geval met het coronavirus gesignaleerd. Kom je uit een besmet gebied en heb je luchtwegklachten en koorts? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts en meld waar je bent geweest.

Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen?

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verkleinen:

  • Was regelmatig je handen met zeep (min. 20 sec.)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Reis je naar een land met het coronavirus? Neem dan ook deze voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd contact met boerderijdieren
  • Houd afstand van mensen met griepverschijnselen
  • Was je kleren als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen

Tekst gaat verder onder de video

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?

De kans is heel klein dat mensen in Nederland het coronavirus hebben. Zeker als ze niet net terugkomen uit Wuhan in China. Is dat wel het geval, meld je dan zo snel mogelijk bij de huisarts en geef aan dat je in China bent geweest.

Wat doet het Rode Kruis om het coronavirus te bestrijden?

Het Rode Kruis geeft in zoveel mogelijk landen ter wereld voorlichting om het risico op besmetting te verkleinen. In China bieden hulpverleners ook psychosociale zorg en ze zijn betrokken bij het vervoeren van patiënten in ambulances. In Zuid-Korea deelt het Rode Kruis hulpgoederen uit aan mensen die in quarantaine zitten.  Het Rode Kruis in Mongolië heeft tot nu toe 7.000 flessen ontsmettingsmiddel uitgedeeld bij onder andere gezondheidscentra, treinstations en het vliegveld.

Ook in Nederland houdt het Rode Kruis de situatie nauwlettend in de gaten. We onderhouden contact met overheidsinstanties en staan klaar om te handelen wanneer nodig. Hulpverleners in Nederland zijn extra gebriefd op de hygiënemaatregelen die ze moeten nemen. Ook geeft het Nederlandse Rode Kruis voorlichting via de website en sociale media.

De WHO bestempelt het coronavirus als een internationale noodsituatie. Wat betekent dat?

Dat de dreiging volgens de Wereldgezondheidsorganisatie behalve internationaal ook zeer ernstig, plotseling, ongebruikelijk en onverwacht is. Gevolg van de status die de WHO aan het coronavirus toekent: er komen meer middelen vrij om het virus te beteugelen en landsgrenzen en internationale vliegvelden mogen scherper worden gecontroleerd. Het is overigens de zesde keer dat de WHO op deze manier alarm slaat. De voorlaatste keer was op 18 juli vorig jaar, toen was de ebola-uitbraak in het noordoosten van Congo de aanleiding.

Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de site van het RIVM.

of klik hier voor aanvullende informatie van het Rode Kruis.

Meer weten over griep en preventieve maatregelen klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *