Aantal dodelijke bedrijfsongevallen in agrarische sector gehalveerd

Bron:Stigas

Arbodienstverlener Stigas heeft in 2022 vijf dodelijke bedrijfsongevallen geregistreerd in de agrarische en groene sectoren. Dit is het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1979. In 2021 werden er nog tien dodelijke ongevallen geregistreerd.

In de agrarische en groene sector vielen afgelopen jaar vijf doden door bedrijfsongevallen. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1979. Dat zegt het kennisinstituut Stigas, dat in 1986 is opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in onder meer de land- en tuinbouw. De organisatie geeft onder meer advies over veilig werken met machines. Volgens Stigas heeft de grotere aandacht voor veiligheid vermoedelijk een rol gespeeld bij de afname van bedrijfsongevallen in de agrarische en groene sector: “En de ambitie van nul dodelijke slachtoffers moet haalbaar zijn”.

Stigas: “Maar uiteraard zijn dit er nog steeds vijf teveel en zeker geen reden voor de sector om tevreden achterover te leunen. Want in 2021 werden nog tien dodelijke ongevallen geregistreerd. De dalende cijfers geven wel aan dat de extra aandacht van de sector voor veiligheid de afgelopen jaren zijn vruchten afwerpt en de ambitie om te streven naar nul dodelijke ongevallen haalbaar moet zijn”.

Twee dodelijke ongevallen hadden in 2022 te maken met een machine die in een sloot raakte. In 2022 waren geen kinderen bij de dodelijke bedrijfsongevallen betrokken.

Aandacht blijft hard nodig
In het platform ‘Veilig op 1’ werkt de sector samen om blijvend aandacht te besteden aan het terugdringen van het aantal ongevallen. Aangesloten bij het platform zijn: LTO Nederland, Cumela, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Nederlandse Arbeidsinspectie en Stigas. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *