Veiligheid in distributiecentra: Evofenedex kritisch op rol Arbeidsinspectie

Bron:Logistiek.nl

Het Rijk zou veel meer moeten investeren in het delen van informatie over ongevallen en bijna-ongevallen in distributiecentra en magazijnen. Dit stelt Evofenedex in een reactie op het onderzoek van de Arbeidsinspectie waarin wordt vastgesteld dat er veel misgaat met het naleven van de veiligheids- en gezondheidsregels.

Uit het rapport van de Arbeidsinspectie, dat vorige week verscheen, blijkt dat het afgelopen jaar bij 163 van de 200 gecontroleerde distributiecentra een of meer overtredingen zijn vastgesteld. In totaal werden er 547 overtredingen geconstateerd, waarvan 28 zeer ernstige. Bij 20 zaken werden de werkzaamheden zelfs stilgelegd. Naar aanleiding van de bevindingen in dit rapport deed de Arbeidsinspectie een dringende oproep aan branche-organisaties TLN, Evofenedex en CBL om actie te ondernemen.

Evofenedex: ‘veiligheid is speerpunt’

Evofenedex heeft dit ter harte genomen en geeft toe in haar reactie dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om gezond en veilig werken in magazijnen en distributiecentra. “Veiligheid is daarom een van onze speerpunten van de afgelopen en komende jaren. Onze gerichte programma’s rond veilig werken bestaan uit bewustwording, praktische tips en handvatten en stappenplannen om te komen tot een integrale veiligheidscultuur”, zegt Andre de Ruijter, expert op het gebied van magazijnveiligheid bij de verladersorganisatie.

Veel initiatieven

Ook wordt er volgens De Ruijter door de leden al veel ondernomen om de veiligheid binnen de vier muren van het magazijn te vergroten met programma’s rondom de Code Gezond en Veilig Magazijn, hulp bij het opstellen en verdiepen van een RI&E, advies en trainingen rondom gevaarlijke stoffen en het keurmerk PayChecked.

Leren van incidenten onderbelicht

De branche-organisatie geeft aan dat het samen met de Arbeidsinspectie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ‘de handschoen wil oppakken om de veiligheid te verhogen’. Zo is Evofenedex van mening dat een programma als ‘Leren van incidenten’ onderbelicht is gebleven binnen de overheid terwijl voorbeelden van vergelijkbare dergelijke programma’s bij belangenorganisaties, zoals de scheepvaart (Platform Zero Incidents) en de bouw (Governance Code), zich inmiddels hebben bewezen.

Leren van bijna-ongevallen

De Ruijter legt uit: “Met behulp van dit programma is er naast informatieverstrekking en kennisdeling ook mogelijk om aandacht te besteden aan het werken met incidentenanalyses. Denk daarbij aan wat kun je leren van incidenten en bijna-ongevallen en hoe kunnen andere organisaties daarvan leren, zodat ernstigere ongevallen kunnen worden voorkomen.”

Waardevolle informatie

Het Rijk zou dan ook volgens Evofenedex meer geld vrij moeten maken om dit soort programma succesvol te maken. “Ze brengen effectief gevaarlijke situaties in kaart, leveren waardevolle informatie op en verbeteren de veiligheid”, zegt Manue Azoulay, beleidsadviseur human capital bij Evofenedex.

Gemiste kans

Met name het midden- en kleinbedrijf (mkb) zou hiervan de vruchten moeten plukken, waar het gaat om het verbeteren van de veiligheid in distributiecentra, stelt de verladersorganisatie. “We zien daarbij een versterkende rol voor de Arbeidsinspectie, waarin lessen uit meldingen en inspecties worden gedeeld met het bedrijfsleven. Deze informatie wordt momenteel niet benut en dat is een gemiste kans.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *