Twee noodzakelijke stappen voor veilig werken op daken

Bron:Architectenweb.nl

Toen er nog geen klimaatsystemen, mobiele telefoniemasten en zonnepanelen bestonden, werden daken slechts een of hooguit een aantal keer per jaar betreden. Met de komst van deze moderne installaties is de frequentie significant toegenomen. Reden genoeg om extra op veiligheid te letten. Welke twee stappen noodzakelijk zijn? We vertellen het u.

Stap 1 – veilig het dak op

Dat er wetgeving van toepassing is op beroepsmatige dakbetreding is in onze ogen volstrekt logisch. De gebouweigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van personeel en ingehuurde partijen die het dak betreden. Stap 1 is hiermee het creëren van een veilige daktoegang. Permanente en veilige daktoegang is op drie manieren te realiseren:

  • Toegang via een dakluik
    Het dak betreden via de binnenzijde van een gebouw is in veel situaties de meest veilige en meest comfortabele oplossing. De verdiepingstrappen of lift brengen u richting het dak en het dakluik geeft u -in combinatie met een ladder of schaartrap- een optimaal veilige toegang tot het dak zelf. Bijkomend voordeel: buitenstaanders kunnen geen gebruik maken van deze toegangsmethode.
  • Dakbetreding via een gevel- of kooiladder
    Ook dakbetreding via de gevel is een goede optie. Een die veel bij industriële gebouwen (waar esthetiek geen prioriteit heeft) wordt toegepast. Deze optie is bij grote hoogtes, voor het meebrengen van materialen bij en slecht weer echter minder comfortabel dan het dakluik.
  • Toegang via een dakhuis
    Een veilige en comfortabele oplossing voor daktoegang! De realisatie brengt echter mogelijk wat bezwaren met zich mee. Zo telt het dakhuis mee in de maximale hoogte voor de vergunning, heeft het invloed op het aanzicht van het gebouw en zijn de kosten significant hoger dan bij toepassing van een dakluik. 

Stap twee – veiligheidsmaatregelen op het dak zelf

Ook op het dak zelf zijn maatregelen gewenst. Denk hierbij aan permanente dakrandbeveiliging, vallijnsystemen en hekwerken. De wet schrijf voor dat er daarnaast looppaden moeten worden aangegeven en er is een verplichting voor extra bescherming wanneer de afstand tussen de looppaden en de dakrand minder dan vier meter is. Wordt het dak via een gevel- of kooiladder betreden? Dan moet er een uitloopleuning richting de veilige dakzone worden geplaatst.

Bent u op zoek naar advies voor een veilige daktoegang? Het team van Gorter heeft alle benodigde ervaring en kennis in huis. Neem gerust contact met ons op! https://www.gortergroup.com/nl/veilige-daktoetreding.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *