Helft bouwongevallen verzwegen: 27 boetes voor Overijsselse bouwbedrijven in 2017

ENSCHEDE – Het aantal bedrijfsongevallen neemt toe. Vorig jaar eindigde de teller op 4368 ongelukken op de werkvloer, een jaar eerder waren dat er nog 4212. Het gaat slechts om geregistreerde ongevallen; lang niet alles wordt gemeld. Dat moet anders, vindt de inspectie.

Bron: www.tubantia.nl, door Sharon Ponsteen 20 apr. 2019

De meeste fatale ongevallen gebeuren in de bouw. Vorig jaar kwamen 71 mensen om bij een ongeval tijdens hun werk, van wie twintig in de bouw. Ook de meeste ziekenhuisopnamen na een bedrijfsongeval, doen zich voor in de bouw. Uit een interne memo van de Inspectie SZW – waarin de Arbeidsinspectie is opgegaan – blijkt dat 53 procent van de bouwongevallen met ziekenhuisopname als gevolg, wordt verzwegen.

De Inspectie SZW baseert zich hierbij op datagegevens van ziekenhuisopnames; het aantal opnames na een arbeidsongeval wordt vergeleken met een geschoond bestand van meldingsplichtige ongevallen van de inspectie. De interne memo uit 2015 kwam in het bezit van deze krant na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). 

Ondermelding

Hoe hoog het huidige percentage ondermelding is, weet de inspectie niet. Daarvoor doet ze in 2019 een nulmeting. „Aan de hand daarvan wordt een plan opgesteld om het verzwijgen van arbeidsongevallen aan te pakken”, zegt woordvoerder Elizabeth Palandeng. Het verzwijgen van een ongeluk is een dure grap als de inspectie er achter komt: de boete kan oplopen tot 50 mille.

Een werk- of opdrachtgever is verplicht een ongeval te melden als er sprake is van een dodelijke afloop, ziekenhuisopname of blijvend letsel. Dat gebeurt  lang niet altijd. De inspectie treedt waar mogelijk wel op. Uit zogeheten boeterapporten, waarover deze krant beschikt, komt naar voren dat in 2017 27 kleine- en middelgrote bouwbedrijven uit Overijssel zijn beboet, nadat werknemers door een onveilige situatie slachtoffer werden van een ongeval. 

Geringe pakkans

De kans dat een inspecteur onaangekondigd langskomt op een bouwplaats is eens in de 24 jaar. Dat maakt de pakkans minimaal. De bond heeft een meldpunt veiligheid in de bouw, waar mensen anoniem onveilige situaties kunnen melden. „Zelfs dan zijn ze huiverig, want stel je voor dat iemand erachter komt dat jij iets gemeld hebt. Dan kom je niet snel meer aan de bak”, aldus Marielle Roelofsen van FNV Bouw.

Charles Verheyen van Bouwend Nederland herkent het beeld niet. Al gelooft hij wel dat werkgevers ongevallen niet melden uit angst voor rompslomp. Hij vindt dat niet goed te praten. Dura Vermeer Hengelo bouwt het vd Valk hotel. Zij hebben juist veel aandacht voor veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *