Vakbond boos om aankondigen controles

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) ligt onder vuur, zo meldt de Volkskrant. De ILT heeft onlangs besloten om controles bij bedrijven voortaan vooraf aan te kondigen en dat besluit valt bij FNV Bondgenoten niet in goede aarde. De vakbond noemt het ‘absurd’ dat de dienst werkt op basis van goed vertrouwen in de bedrijven.

„Ze moeten gewoon de wet handhaven. Hier zijn de boeven heel blij mee”, zegt bestuurder Edwin Atema. Ook deskundigen zijn kritisch.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bewaakt en stimuleert de naleving van wet- en regelgeving voor een veilige en duurzame leefomgeving en transport. Denk hierbij aan het toezicht op de veiligheid van bouwwerken en drinkwater, de beperking van risico’s van gevaarlijke stoffen en industrieën, de verantwoorde verwerking van afval en de preventie en sanering van vervuilingen in bodem en water.

Het vooraf aankondigen van inspecties door de ILT kwam dit weekeinde naar buiten via Publeaks, de klokkenluiderssite van enkele media waaronder de Volkskrant, waarop zaken anoniem aanhangig kunnen worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *