Risicogedrag Jongeren

Jongeren in de leeftijd van 13 tot 25 jaar lopen een hoog risico op letsels als gevolg van ongevallen. Dit wordt voor een deel veroorzaakt door hun risicovolle gedrag. Zij zijn impulsiever en nemen bewust grotere risico’s dan (jongere) kinderen en volwassenen. Het kan passief zijn, bijvoorbeeld fietsen in het donker zonder fietsverlichting, maar ook heel actief worden opgezocht, bijvoorbeeld voor de spanning op een dak klimmen. En dan zijn er natuurlijk ook de extremen: zoals car surfing, bewust koolmonoxide inademen om out te gaan, zelfmutilatie en het gebruik van drugs en alcohol.

Riskant gedrag is overigens niet per sé negatief. Het gaat ook over het ontwikkelen van een eigen identiteit en het verkennen van grenzen. Daarom pleit VeiligheidNL er niet voor om risicogedrag te vermijden, maar om jongeren te leren zelf risico’s beter in te schatten.

Om dit te bereiken heeft VeiligheidNL diverse initiatieven ontwikkeld. In 2008 is gestart met de campagne Spilt the Risk. Centraal in de campagne stond het televisieformat van TMF 'Split the Risk' en de website, met een videogame, op www.splittherisk.nl. Voor de vervolgcampagne in 2009 is ingezoomd op een specifiek onderwerp; Free running. Een outdoor activiteit waarbij je 100% controle moet hebben over je eigen brein en lichaam. In 2010 ontwikkelen we de campagne "Ga helemaal stuk met je vrienden". We maakten gebruik van bestaand materiaal uit de voorgaande campagnes en vullen dit aan met een nieuw, interactief platform binnen het jongerennetwerk Hyves.

Lespakket Split The Risk
In het lespakket Split the Risk staan de kleinere ongelukken centraal. Het lespakket heeft als doel om jongeren te laten beseffen dat er momenten zijn dat ze meer risico lopen en dat het belangrijk is gevaren te leren inschatten. Een ongeluk is niet alleen een kwestie van wrong time and wrong place, maar juist een kwestie van wrong time, wrong place ánd wrong action. Die ene seconde dat een jongere besluit wél of níet iets te doen, is het moment waar het om gaat: Take a second! Split the Risk.

Lees meer en bestel het gratis lespakket.

DVD 'Brein & Branie, jongeren en ongelukken'
Ouders spelen een belangrijke rol in het leven van hun kind. Daarom is er in aanvulling op het lespakket de DVD 'Brein & Branie, jongeren en ongelukken' ontwikkeld. Deze film geeft inzicht in de ontwikkeling van de hersenen en het gedrag van pubers. Ouders en hun pubers zijn aan het woord over onderwerpen als tijdstip van thuiskomen, uitgaan, scooter rijden etc. Opvoeddeskundige Tischa Neve geeft praktische tips om ouders te helpen in het begeleiden van hun puberkind.

Lees meer en bestel de gratis DVD.

 

Lees ook wat het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk  voor jongeren adviseert: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *