Dit jaar al 7 dodelijke slachtoffers tijdens werk in agrarisch en groen

Bron: www.melkvee.nl

Dit jaar zijn er al 7 dodelijke slachtoffers gevallen tijdens het werk in agrarisch en groen. Om de aandacht nog eens extra te vestigen op het gevaar binnen deze sectoren houdt Stigas deze week de Veilig op 1-week.

Dit jaar is er in de Veilig op 1-week speciaal aandacht voor het veilig werken met machines. De meeste ongelukken in de agrarische en groene sector gebeuren namelijk met machines.

Het is helaas geen overbodige luxe om extra aandacht te geven aan het gevaar dat schuilt binnen de agrarische sector, stelt Stigas. Vorig jaar stond de agrarische sector nog steeds op nummer 3 als het gaat om ernstige ongelukken op het werk. Dit jaar zijn er tot nu toe 6 ongelukken gebeurd waarin 7 dodelijke slachtoffers waren te betreuren. In 2019 vielen in de agrarische en groene sector 8 dodelijke ongevallen, in 2018 waren het er 14.

57 Procent van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen tien jaar op of in de buurt van een machine. In totaal ging het om 82 dodelijke ongelukken, gemiddeld 8 per jaar. Bij de 7 dodelijke slachtoffers dit jaar ging het drie keer om een ongeluk met een (rijdende) machine. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het bedienen, verhelpen van storingen en verstoppingen en het schoonmaken van machines. Ernstige ongelukken gebeuren meestal met trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en shovels. Vaak met de beweegbare delen: de afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbreekt. Of de machine is in slechte conditie. In de meeste gevallen wordt iemand geplet, bekneld of overreden. Bij niet-dodelijke ongelukken verliezen mensen vaak een arm of been.

Bewustwording

„Veilig werken met machines begint met bewustwording”, zegt Wim van den Boomen, namens LTO Nederland werkgeversvoorzitter van Stigas. „En alert zijn op hoe vaak je ‘even snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Elk ongeluk is er een te veel. En vergeet het leed dat het met zich meebrengt niet. Zolang er nog dingen misgaan, blijven wij ons onverminderd inspannen voor een veilige werkplek.” Als er ook maar iets met een machine aan de hand is, ga je er niet mee werken, zegt Jeroen Brandenburg, namens FNV werknemersvoorzitter van Stigas stellig. „Daar kan en mag geen discussie meer over zijn. Check daarom voordat het werk begint altijd eerst de veiligheid van de machines.”

Om ondernemers en medewerkers hierbij te helpen heeft Stigas posters gemaakt. „Als iedereen in de sector zich daar vanaf nu aan houdt, is het aantal ongevallen met machines volgend jaar drastisch gedaald. Zo ingewikkeld is het namelijk niet. Het is een kwestie van gewoon doen.”

Webinar over risico’s van machines

De Veilig op 1-week is een initiatief van het Platform Zero Accidents en wordt gecoördineerd door Stigas. De deelnemers aan het platform organiseren deze week meerdere activiteiten, zoals een webinar over de risico’s van machines die je zelf bouwt of verbouwt. Ook zijn er speciale toolboxen (een soort workshops) over machineveiligheid en er wordt aandacht gevraagd voor het Meldpunt onveilig werk. Alle activiteiten staan op de actiepagina van de Veilig op 1-week. In het platform werken de volgende partijen samen: LTO Nederland, loonwerkersorganisatie Cumela Nederland, branchevereniging VHG, FNV, CNV vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Inspectie SZW en Stigas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *