Corona-protocol en de RI&E

Veel branche-organisaties hebben een corona-protocol ontwikkeld om bedrijven te helpen om te werken volgens de geldende maatregelen. Een goede en belangrijke stap. Om te zorgen dat de inventarisatie en maatregelen ook juridisch goed geregeld zijn, is het nodig om dit op te nemen in de RI&E en/of arbocatalogus.

Inspectie SZW controleert bedrijven op basis van de Arbowet en daarbij zijn de RI&E en arbocatalogus als het gaat om veilig en gezond werken belangrijke uitgangspunten. Het is daarom nodig om de aanpassingen op te nemen in het branche-RI&E-instrument en/of arbocatalogus. Naast de aandacht voor besmettingsgevaar en verspreiding van COVID-19, is ook thuiswerken een onderwerp dat door de corona-maatregelen mogelijk voor veel bedrijven een onderwerp is dat aandacht behoeft in de RI&E.

Integratie arbocatalogus

Het is mogelijk om op basis van een corona-protocol dit onderwerp op te nemen in de arbocatalogus. Inspectie SZW heeft hiervoor een versnelde procedure ontwikkeld. Op deze pagina geven ze toelichting over hoe u het corona-protocol snel omzet in een onderdeel van de arbocatalogus.

Integratie branche-RI&E

De Inspectie SZW heeft laten weten dat een corona-protocol bedrijven niet ontslaat van de plicht om een RI&E uit te voeren. Om bedrijven te helpen, ook met het oog op mogelijke nieuwe uitbraken van (andere) virussen in de toekomst, kunt u virussen (zoals COVID-19) en de maatregelen daartegen opnemen in de branche-RI&E.

Branches kunnen eventueel gebruik maken van deze handleiding van de SER.

Heeft uw branche een erkend branche-RI&E-instrument? Laat dan ook de corona-module erkennen via deze vereenvoudigde procedure. Lees hier hoe.

Achterban informeren

Veel bedrijven zijn druk met aanpassingen aan werkplekken en werkprocessen. Ze zijn zich lang niet altijd bewust van de effecten die dit kan hebben op de RI&E. Als branche-organisatie kunt u hier een belangrijke rol in spelen. Informatie over het corona-virus en de RI&E voor bedrijven is hier te vinden. U helpt uw achterban door ze te wijzen op het belang van het updaten van de RI&E. Een corona-protocol kan hierbij een belangrijke hulp zijn.

INFORMATIE

Voor meer informatie en tools klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *