Zelfregulering gezond en veilig werken

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteert vandaag de eerste resultaten van haar Programma Zelfregulering gezond en veilig werken. Dit gebeurt tijdens het congres Gezond en veilig werken, een Andere Kijk op de Zaak dat vandaag plaatsvindt. Het congres is het moment waarop de website www.gezondenveiligwerkt.nl wordt gelanceerd. Met deze website krijgen werkgever en werknemer handvatten aangereikt om te doen waar het in het programma Zelfregulering om draait: het zelf organiseren van gezond en veilig werken.

Met het in 2014 gestarte Programma Zelfregulering wil de directie Gezond en Veilig Werken van het ministerie van SZW een beweging tot stand brengen waarbij branches en bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor het organiseren van gezond en veilig werken en dit borgen in de bedrijfscultuur. De Andere Kijk op de Zaak biedt werkgevers en werknemers op een originele manier nieuwe ideen die dit traject tot een succes kunnen maken. Het programma werkt aan nuttige instrumenten die werkgevers en werknemers in kunnen zetten, en op de website worden mogelijkheden geboden zoals het organiseren van uitwisselingen waarbij werknemers van verschillende bedrijven in de branche of keten met elkaar ruilen om elkaar te inspireren.

Professor en hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder zal tijdens het congres ingaan op de rol van ons brein in relatie tot gezond en veilig werken, is de vloer bestemd voor interactie tijdens workshops en presentaties van en door branches, bedrijven en deskundigen.

Nationale Zorggids

Een gedachte over “Zelfregulering gezond en veilig werken”

 1.  
  Nieuwe website Sociale Zaken en Welzijn: www.gezondenveiligwerkt.nl
   

  Afgelopen maand heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de website 'Gezond en veilig werkt' gelanceerd. De website biedt werkgevers én werknemers handvatten voor het zelf organiseren van gezond en veilig werken.

  Veilig werken borgen in de bedrijfscultuur
  In 2014 is de overheid het programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken gestart. Met het programma wil zij een beweging tot stand brengen waarbij branches en bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor het organiseren van gezond en veilig werken en dit borgen in de bedrijfscultuur.

  Gezondenveiligwerkt.nl
  Met behulp van de website gezondenveiligwerkt.nl krijgen zowel werkgevers als werknemers nuttige instrumenten aangereikt om gezond en veilig werken in hun eigen bedrijf aan te pakken. Op de website staan inspiratiefilmpjes, pilotprojecten en verslagen van themabijeenkomsten. Tevens is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma. Daarbij kunnen werknemers van verschillende bedrijven binnen de branche met elkaar ruilen om elkaar te inspireren en een frisse blik op de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen te krijgen.

  Gezond en veilig werken ook belangrijk thema bij Technische Unie
  Om gezond en veilig te kunnen werken, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen van groot belang. Ze beschermen de werknemer tegen de gevaren in arbeidssituaties en voorkomen dat de werknemer nadelige gevolgen ondervindt voor zijn gezondheid. Om zowel werkgever als werknemer, in tijdelijke of vaste dienst, te overtuigen van het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen heeft Technische Unie de themapagina Persoonlijke Bescherming gelanceerd.

  Van oordopje tot veiligheidsbril op sterkte
  Op de themapagina kunnen werkgevers én werknemers informatie vinden over wanneer en hoe persoonlijke beschermingsmiddelen toegepast dienen te worden en hoe zij arbeidsongevallen kunnen helpen voorkomen. Technische Unie biedt daarnaast een breed assortiment op het gebied van persoonlijke bescherming, afgestemd op de behoeften in de markt. Van een eenvoudig oordopje tot een op sterkte geslepen veiligheidsbril samengesteld voor de elektro-, sanitair- en verwarmingsmonteur maar ook voor de industriële gebruiker.

  Meer informatie
  Wilt u meer informatie over veilig werken en persoonlijke beschermingsmiddelen, bezoek dan onze themapagina Persoonlijke Bescherming.

  Bezoek website gezondenveiligwerkt.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *