Waar zijn we het gelukkigst?

WAGENINGEN – Waar voelen mensen zich het gelukkigst? Op het werk, thuis of in het bos? En waarom is dat dan zo? Onderzoekers van de universiteit in Wageningen gaan dat meten en nodigen alle Nederlanders uit mee te doen. Dat kan via de app HappyHier.

  De studie moet bijdragen aan een leefomgeving die mensen gelukkiger maakt. Volgens onderzoeker Hans Farjon van Wageningen UR is het belangrijk om te weten waar mensen zich lekker voelen, om steden en landschappen goed in te richten. Beslissingen daarover worden volgens Farjon nog te veel gebaseerd op werkgelegenheid en kosten. Veranderingen (lege winkelstraten, windmolens, nieuwe wegen) dragen daardoor niet altijd bij aan het geluk van de bewoners.

  ,,We weten wel dat natuur mensen gelukkig maakt. We weten ook dat mensen op hun werk minder gelukkig zijn dan thuis. Maar we weten bijvoorbeeld nog niet of je je op het strand fijner voelt dan in een bos en waarom dat dan zo is. En hoe verandert het geluksgevoel als je weggaat van je werk, is dat bij mannen en vrouwen hetzelfde?''

   

  De app vraagt de deelnemer een paar keer per dag hoe hij/zij zich voelt, wat hij aan het doen is en in welk gezelschap. Elke deelnemer kan zelf zien waar en wanneer hij of zij het gelukkigst is. Is dat op maandag minder dan op zaterdag, of maakt de werkdag iemand juist blij… Of misschien is dat juist in een drukke stad en minder op de paarse hei.

  De onderzoekers komen al binnenkort met een eerste evaluatie.

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *