Veel ongelukken op werk door lakse werknemers

door Tjerk de Vries

Jaarlijks krijgen 240.000 mensen een ongeluk op hun werk, maar ondanks al dit leed weigeren de meeste werknemers veiligheidsmaatregelen te nemen.

Veiligheidsschoenen, gelaatsbescherming en beschermbrillen: ze zijn er vaak wel, maar blijven ongebruikt in de kast liggen. 

Amper gebruikt

Steeds meer bedrijven schaffen wel de noodzakelijke en wettelijk verplichte veiligheidsmiddelen aan, maar werknemers gebruiken die niet tot amper, zo signaleert Capability, één van de grote arbodiensten van Nederland. 

„Medewerkers van bedrijven zien het nut van veiligheidsmiddelen niet in en vinden ze vaak onnodig. Dat is een serieus probleem, want het aantal bedrijfsongevallen is aan de orde van de dag”, zegt Titus Kramer, directeur van Capability.

Gisteren was de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk om aandacht te vestigen op bedrijfsongevallen en beroepsziekten. 

Verzuim

Al die ongelukken levert natuurlijk ook veel verzuim op, vaak meerdere dagen. 30 procent van dat verzuim kwam door uitglijden, struikelen of vallen op de werkplek. Beknelling of geraakt worden door een voorwerp werd ook vaak genoemd. 

„Het aanschaffen van veiligheidsmiddelen is relatief eenvoudig, maar het gedrag van werknemers beïnvloeden is veel moeilijker”, stelt Kramer.

Veel van de ongelukken zijn vrij makkelijk te voorkomen. „Denk daarbij aan machinebeveiligingen zoals het afschermen van bewegende delen. Of aan persoonlijke beschermmiddelen, zoals veiligheidsschoenen, gezichtsbescherming en beschermbrillen. Ook keuringen van apparaten vallen hieronder”, aldus Kramer. 

'Niet nodig'

„Het probleem waar bedrijven nu meer en meer tegen aan lopen is dat al deze preventieve middelen niet of niet optimaal door werknemers worden gebruikt. Werkgevers zitten met de handen in het haar om personeel zo ver te krijgen dat de veiligheidsmiddelen ook op de juiste manier worden gebruikt. Veel werknemers denken: het is toch niet nodig.”

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *