Dodelijk ongeval met hoogwerker

dinsdag, 3. mei 2016

 

 

Bij een bedrijfsongeval in Zaltbommel zijn dinsdagmiddag twee personen om het leven gekomen. Een derde slachtoffer raakte zwaargewond. Dit maakte de politie bekend. Het drietal was op de Hogeweg met werkzaamheden bezig in een hoogwerker aan het pand waar later dit jaar een Van der Valk vestiging geopend zal worden.

Door nog onbekende oorzaak kwam het bakje waar de drie slachtoffers in stonden los van de hoogwerker en viel op de grond. Twee overleden op de plaats van het ongeval. Het derde slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

De politie en de arbeidsinspectie zullen een onderzoek instellen naar de toedracht van het ongeval. Alle slachtoffers komen uit Someren; de mannen die om het leven kwamen, waren 51 en 53 jaar. Het gewonde slachtoffer is 24 jaar.

Jaarlijks zijn er ernstige ongelukken met hoogwerkers die veelal ook fataal aflopen. Voor meer informatie hierover klik hier

3 gedachten over “Dodelijk ongeval met hoogwerker”

 1. Getuigen gehoord na drama hoogwerker Zaltbommel; langdurig hersteltraject voor man uit Someren
  SOMEREN – Het is volgens Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog te vroeg om iets te zeggen over de oorzaak van het dramatisch ongeval met een hoogwerker in Zaltbommel van dinsdag 3 mei. Twee bouwvakkers uit Someren kwamen daarbij om het leven, één Somerenaar raakte zwaargewond.
  Ze waren bezig met het ophangen van een spandoek op vier hoog toen de bak waarin zij stonden door onbekende oorzaak loskwam van de verreiker. De arbeidsinspectie gaat nu allerlei betrokkenen ondervragen om die oorzaak te kunnen achterhalen, laat een woordvoerder weten. Dat onderzoek duurt zo’n drie tot vier maanden.
  Herstel
  Personen die worden gehoord zijn onder meer de chauffeur van de hoogwerker, de aannemer, opdrachtgever en de 24-jarige Remco van Bogget die de val als enige overleefde. Hij werd diezelfde avond nog geopereerd vanwege vele botbreuken. Volgens een woordvoerder van Wijnen Bouw, het bedrijf waarvoor Van Bogget werkt, gaat de Somerenaar nu een langdurig hersteltraject in.

 2. Losschieten bak hoogwerker Zaltbommel nog groot raadsel; verschillende condoleanceregisters geopend
  Geplaatst op:
  04 mei 2016

  ZALTBOMMEL/SOMEREN – Het losschieten van de hoogwerkersbak in Zaltbommel, waarbij twee Somerenaren dinsdagmiddag verongelukten en één Somerenaar zwaargewond raakte, is nog steeds een groot raadsel.

  Dat stellen deskundigen. Sloopbedrijf Raijmakers uit Someren huurde de hoogwerker van M. van Herwijnen uit Kerkdriel. Lopende alle onderzoeken wil de eigenaar van dat bedrijf nog weinig kwijt. Wel is duidelijk dat het de enige hoogwerker was van zijn firma en dat die al een ‘x aantal jaar’ in het bezit was van Van Herwijnen. Gissen naar wat er precies is misgegaan met zijn materiaal wil hij niet. “Ik kan er verder niet veel over zeggen. Ik wacht op het onderzoek.”

  Deskundigen hebben nog nooit gehoord van een hoogwerkersbak die losschiet van een verreiker, ook de arbeidsinspectie niet. Het moet iets met de borging van de bak aan de telescooparm zijn, vermoedt George Witte van het opleidingsinstituut Bace in Nieuwegein. “Bij de opleiding hameren we altijd op de veiligheid. Het kan gewoon niet dat een bak losschiet wanneer alle procedures zijn gevolgd.”

  Spandoek
  Wijnen Bouw en sloopbedrijf Raijmakers waren samen bezig met het strippen van enkele verdiepingen van het oude hotel in Zaltbommel. Bij het ophangen van een spandoek ging het mis. Jos Relou van Wijnen Bouw en Bart Vink van Raijmakers overleefden de val van vier hoog niet. Het nieuws is heel hard binnen gekomen bij de firma Raijmakers.

  “Bart werkte al zo’n twintig jaar bij ons. We houden vanmiddag een bijeenkomst op ons bedrijf zodat mensen erover kunnen praten, dat is goed voor de verwerking. Er staat een condoleanceregister op onze website”, aldus een woordvoerder. De vlaggen bij Wijnen Bouw aan de Kanaalstraat in Someren hangen ook halfstok.

  Bijeenkomst
  Het werk op de bouwplaats in Zaltbommel ligt tot maandag stil. Die dag is er eerst een bijeenkomst met medewerkers waarna het werk aan het hotel weer opgepakt wordt, meldde Wijnen-woordvoerder Harrie Beukers woensdagmiddag.

 3. Oorzaak nog onduidelijk
  04 mei, 12:53
  door: Michiel Maas
  Dagblad Cobouw

  Het is voor Wijnen Bouwgroep vooralsnog een raadsel hoe de bak van een hoogwerker bij de bouw van een hotel in Zaltbommel kon loskomen. Een medewerker van het bedrijf en een werknemer van sloopbedrijf Raijmakers kwamen dinsdag bij het ongeval om het leven.

  Een derde persoon, een 24-jarige werknemer van Wijnen, raakte zwaargewond. Volgens Wijnen-woordvoerder Harrie Beukers is hij buiten levensgevaar. “Ik heb begrepen dat hij vanuit de ambulance nog met familieleden heeft gebeld. Hij ligt nu nog voor behandeling in het ziekenhuis.”

  De mannen waren dinsdag rond het middaguur bezig met het ophangen van een spandoek op een pand dat door Wijnen Bouw wordt verbouwd tot een Van der Valkhotel. Bij het werk raakte de bak van de verreiker los van de arm, en viel een aantal verdiepingen naar beneden.

  Op foto’s van het ongeval is te zien dat de bak van de hoogwerker op de grond ligt. Dat doet vermoeden dat deze is losgeschoten. De Inspectie SZW doet nu onderzoek. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid start een verkennend onderzoek.

  Het materieel is eigendom van aannemer Van Herwijnen uit Kerkdriel. de kraan werd verhuurd aan het sloopbedrijf, dat als onderaannemer aan het project werkte. De kraan werd vooral ingezet om sloopafval vanaf de verdieping af te voeren. Beukers: “Er is voor die oplossing gekozen zodat het sloopafval niet door het hele gebouw naar buiten zou worden gebracht. Dat gebeurde vooral aan de voorkant van het gebouw. Juist om het spandoek op te hangen hebben de werknemers de kraan om het gebouw heen gereden om aan de achterkant, in het zicht van snelweg A2, het spandoek op te hangen.

  De vraag is hoe de bak kon losraken van de arm van de verreiker. dit type hoogwerker heeft een cabine, maar wordt bij het werk door personen op hoogte vanuit de bak bediend. Volgens Beukers zat er wel een machinist van Van Herwijnen in de cabine. Beukers: “Voor zover wij weten beschikte hij over alle papieren, en was het materieel geschikt om ook door personen gebruikt te worden.”

  Volgens directeur Lion Verhagen van de Vereniging Verticaal Transport (VVT) is dit een uitzonderlijk ongeval. “Ik heb hier nog nooit eerder van gehoord. Dit soort materieel moet jaarlijks worden gekeurd.”

  Volgens Verhagen wordt bij dit soort werk op hoogte de verreiker altijd bediend vanuit de bak, en niet vanuit de cabine. “Dat is voorgeschreven. Een machinist hoeft dat niet in de cabine te blijven, maar het is ook niet gek dat een werknemer van de verhuurder toezicht houdt op het werk. Degene die de bak bediend moet daar wel een opleiding voor hebben.”
  In de meeste types verreikers is het niet mogelijk om de bak te ontkoppelen vanuit de bak. In de cabine kan dat wel.

  Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 20 ongevallen met hoogwerkers plaats met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg en in enkele gevallen met dodelijke afloop. Het aantal bijna-ongevallen bedraagt een veelvoud hiervan. Volgens de Europese brancheorganisatie IPAF gaat het daarbij in 98 procent van de gevallen om menselijke fouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *