Vier doden in jaar tijd bij installatie zonnepanelen

Bron: Cobouw door: Marije de Leeuw

In ongeveer een jaar tijd zijn er vier installateurs omgekomen bij het plaatsen van zonnepanelen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie over de periode april 2022 tot en met mei dit jaar. Het aantal dodelijke ongelukken sinds januari 2021 komt daarmee uit op zes. De inspectie noemt de ontwikkeling “zorgwekkend”.

Het aantal meldingen over ongevallen met zonnepanelen is met bijna een kwart toegenomen ten opzichte van de vorige rapportage (januari 2021 tot maart 2022): in totaal waren het er 49. Ook ontving de inspectiedienst meer klachten over zonnepaneleninstallateurs die onveilig werken. Tussen april vorig jaar en mei dit jaar werden 406 onveilige situaties gemeld, een stijging van 20 procent.

Oplettendheid

Volgens de Inspectie kan het toenemende aantal meldingen worden verklaard door de toegenomen oplettendheid van burgers. De afgelopen tijd is er meer media-aandacht voor de risico’s en gevaren van het installatiewerk. Het kan zijn dat burgers onveilige situaties nu sneller signaleren, constateert de Arbeidsinspectie.

De klacht die het vaakst binnenkomt, gaat over het werken met een ladder in plaats van een steiger om het dak te bereiken. Andere veelvoorkomende meldingen gaan over ontbrekende valbeveiliging.

Door het dak

Opvallend is de forse toename (150 procent ten opzichte van de vorige rapportage) van het aantal ongelukken waarbij een installateur door het dak zakte. Bij drie van de vier dodelijke ongevallen was daar sprake van. Dit soort incidenten komt voornamelijk voor bij schuren en stallen. De golfplaten die daar vaak in het dak zitten, zijn van een licht en breekbaar materiaal.

De onveilige werksituaties bij installatie van zonnepanelen staan hoog op de agenda van de Arbeidsinspectie. Door de grote vraag naar zonnepanelen komen er steeds meer bedrijven bij die geen ervaring hebben met veilig werken. De inspectie constateerde al eerder dat in 70 procent van de controles de regels worden overtreden. Het aantal controles is daarom sinds begin dit jaar opgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *