veilig werken met epoxyharsen

Epoxyharsen worden steeds meer gebruikt in het bouwbedrijf en in andere sectoren. Wegens hun goede technische eigenschappen zijn het gangbare materialen geworden.
De keerzijde van de medaille is echter dat steeds meer werknemers allergisch zijn voor epoxyharsen. 
Na enkele dagen al kunnen epoxyharsen en de bijbehorende harders, de huid van handen, benen en aangezicht aantasten. Bovendien kunnen zij ernstige en hardnekkige huidallergieën veroorzaken.

Volgens BG BAU is het ontzettend belangrijk dat de werknemers goed geïnformeerd zijn over de risico's en de beschermingsmaatregelen. Ondernemingen dienen erop toe te zien dat hun personeel de instructies en de gebruiksaanwijzingen op de veiligheidsinformatiebladen volgt. De productinformatie op de verpakkingen moet nauwlettend in acht worden genomen.

BG BAU raadt tevens een goede ventilatie van de werkplaatsen aan. Ademhalingsbescherming is nodig tijdens het sproeien of het gebruik van producten die solventen bevatten. Rechtstreeks contact van de huid met epoxyharsen is te vermijden, vooral tijdens het mengen van harsen en harders. Men beveelt aan deze producten in gesloten houders te mengen. Het sproeien dient te gebeuren met toestellen die voorzien zijn van een spatbescherming. Rollen met lange steel en andere applicatietoestellen zoals handmixers met traploos regelbare snelheid kunnen eveneens nuttig zijn.

Beschermende kleding, een veiligheidsbril en speciale handschoenen zijn essentieel. "Voor epoxyharsen met solventen zijn dikwijls alleen handschoenen in fluorrubber geschikt. Om met epoxyharsen zonder solventen te werken, beveelt BG BAU speciale chemisch bestendige handschoenen aan die elke dag meermaals moeten worden vervangen."

 

Bronnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *