Praktijkles gevaarlijk voor leerling

ZWOLLE/HASSELT/DEN HAAG. – Leerlingen in het vmbo worden onnodig aan gevaren blootgesteld.

De veiligheid in technieklokalen is niet op orde. Kamerleden van de SP en ouders van een jongen uit Hasselt slaan alarm. De jongen liep blijvend oogletsel op door een ongeluk tijdens een techniekles.

Dat kon gebeuren omdat de destijds 12-jarige scholier geen veiligheidsbril droeg. Op zijn school, het Greijdanus College in Zwolle, is dat alleen verplicht als je met een machine werkt. De ouders willen dat de overheid ingrijpt . Iedereen die een technieklokaal binnenkomt, zou minimaal verplicht moeten worden een veiligheidsbril te dragen. De ouders krijgen in ieder geval steun van de SP . Deze partij wil dat er snel eenduidige veiligheidsregels komen en lokalen meteen worden gesloten als scholen de fout in gaan. “Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarschuwt al jaren voor onveilige situaties in praktijklokalen, maar blijkbaar helpt dat niet”, zegt Kamerlid Tjitske Siderius uit Zwolle. Eind vorig jaar rapporteerde de Inspectie dat de veiligheid in 64 procent van de lokalen niet op orde is.

Siderius vindt de gang van zaken onbegrijpelijk. “Juist scholen moeten het voorbeeld geven, zodat leerlingen weten hoe ze in de beroepspraktijk beschermd en veilig kunnen werken.” De SP stelt Kamervragen over de kwestie en wil een debat over naleving van de Arbeidsomstandighedenwet in het onderwijs. Het Greijdanus hangt boetes boven het hoofd.

Een gedachte over “Praktijkles gevaarlijk voor leerling”

 1. Praktijklokalen stuk veiliger geworden

  Gepubliceerd op 23 juni 2015 door Drs. Martin van den Bogaerdt

  vmbo_foto_08-jpg

  Vmbo-scholen zijn op de goede weg om de veiligheid in praktijklokalen te verbeteren, maar nog altijd voldoet 13 procent niet aan alle veiligheidseisen. Dat blijkt uit antwoorden van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op Kamervragen van de SP.

  De Tweede Kamerleden Tjitske Siderius en Paul Ulenbelt van de SP wilden opheldering van minister Asscher naar aanleiding van een bericht in de Stentor over een ongeluk in een praktijklokaal van het Greijdanus College in Zwolle. Een 12-jarige leerling liep daar blijvend oogletsel op doordat hij geen veiligheidsbril droeg.

  Asscher antwoordt dat de Inspectie SZW concludeert dat de scholen op de goede weg zijn bij het verbeteren van de veiligheid. ‘Het handhavingspercentage is van 64% in 2013 gedaald naar 13% in 2014′, aldus Asscher. Dit betekent dat één op de zeven vmbo’s de veiligheid nog niet (volledig) op orde heeft.

  Het aantal ongelukken is de afgelopen jaren afgenomen, zo blijkt uit de antwoorden van Asscher. In de periode 1998–2009 waren er in het onderwijs onder docenten, andere medewerkers en leerlingen in totaal 162 slachtoffers van ongevallen met machines of gevaarlijke stoffen. In 2012 en 2013 waren dergelijke ongevallen er niet. In 2014 werden er twee gemeld.

  In de periode 2010-2014 zijn in het voortgezet onderwijs 39 boetes opgelegd die te maken hebben met een onveilige situatie, waarvan zes boetes het vmbo raakten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *