Bedrijven bundelen krachten in streven naar nul ongevallen

Vrijwel alle bedrijfsongevallen zijn te voorkomen

22 mei 2015  Jaarlijks vinden er zo'n 200.000 arbeidsongevallen plaats in Nederland. Uit analyse blijkt dat vrijwel al deze ongevallen waren te voorkomen.

In navolging van het succesvolle Finse netwerk, hebben Nederlandse bedrijven, onder leiding van TNO, het Zero Accidents Netwerk opgericht. Hierin delen bedrijven hun kennis en ervaring met als streven: nul ongevallen.
 
8 mei – Wijchen: gewonden bij explosie in spuiterij
7 mei – Kesteren: man overleden bij beknelling
6 mei – Vriezenveen: man gewond bij ontploffing
3 mei – Oosterwolde: dode en elf gewonden na omvallen hoogwerker
 
Het Finse bewijs
Het Nederlandse netwerk is opgericht naar Fins voorbeeld, waar het netwerk al sinds 2003 succesvol actief is. In de periode 2008 – 2012 hebben de deelnemende bedrijven een reductie van 46 procent van hun ongevallen-frequentie gerealiseerd. In de nationale statistieken was die daling slechts zeven procent.
 
De nul-ongevallenvisie
Alle ongevallen kunnen worden voorkomen, dat is het uitgangspunt van de deelnemers aan het Zero Accidents Netwerk. Door actief te werken aan verschillende bedrijfsaspecten, zoals het versterken van managementcommitment, een sterke veiligheidscultuur en innovatieve oplossingen en tools, wordt het aantal ongevallen aanzienlijk teruggebracht, met als streven: nul ongevallen. Tijdens workshops en via persoonlijke contacten delen deelnemers aan het Zero Accidents Netwerk hun kennis en ervaring uit verschillende sectoren.
 
Over het Zero Accidents Netwerk
Het Zero Accidents Netwerk is een vrijwillig netwerk van bedrijven die zich openlijk committeren aan het streven naar nul ongevallen. De huidige deelnemers zijn: Heijmans N.V., Joh. Mourik & Co. Holding B.V., Koninklijke BAM Groep nv, Martens en Van Oord Groep B.V., RadioAccess B.V., RDW, Scania Production Meppel, Suiker Unie, Tennet TSO B.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *