‘Valgevaar in de bouw kost elk jaar levens’

ma 16 apr 2012, 07:09
|
DEN HAAG – Elk jaar komen op bouwterreinen gemiddeld vijf mensen om het leven en houden tientallen anderen blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger. De Inspectie SZW gaat de komende weken hiervoor extra aandacht vragen door op kleine bouwlocaties extra te controleren op een veilig gebruik van ladders en steigers. Dat heeft de inspectiedienst, voorheen Arbeidsinspectie geheten, maandag bekendgemaakt.

De bouw is al jaren de sector met de meeste ongevallen op het werk en een van de meeste voorkomende oorzaken is een val. De Inspectie SZW heeft de ongevallen van 11 jaar geanalyseerd. In die periode waren er 2822 slachtoffers van een ernstig ongeluk die allemaal te maken hadden met een val van een steiger of ladder. Van hen zijn 58 overleden en 346 hielden blijvend letsel over aan het ongeval.

De top 3 van beroepen in de bouw met het grootste risico op vallen, is: timmerman, schilder en monteur. De oorzaken van ongelukken zijn veelal ladders of steigers die niet stabiel zijn neergezet. Of iemand die op een ladder met twee handen aan een klus werkt of iets zwaars naar boven tilt, zodat hij zich niet goed kan vasthouden.

Inspecteurs gaan drie weken lang vooral in binnensteden kleinere bouwplaatsen bezoeken. Daarbij gaat het zowel om nieuwbouwprojecten als onderhoud- en renovatiewerkzaamheden. De controleurs komen ook bij particulieren langs waar aannemers, schilders en installateurs bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *