Raad van State: stage geen arbeid

Nederland • Politiek • Geschreven door Mick (Philosocles) op 06-04-2012 @ 17:00

Terwijl minister Kamp en wethouder Asscher ruzieën of illegale schoolgangers stage mogen lopen, heeft de Raad van State uitspraak gedaan in een geschil tussen de regering en de Radboud Universiteit Nijmegen. De Raad oordeelt dat een stage niet automatisch als arbeid gezien kan worden.

De zaak betreft een stage die een illegale Iraanse masterstudent tandheelkunde in het Amphia Ziekenhuis te Breda liep. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had de universiteit vanwege de stage een boete van 9500 euro opgelegd, wegens overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen. De universiteit spande een rechtszaak aan wat in eerste instantie een verlaging van de boete opleverde, waarop de onderwijsinstelling naar de Raad van State stapte.

De Raad stelt dat de stage een examenonderdeel betrof, en dus deel uitmaakte van de opleiding. Bovendien waren de werkzaamheden die de student verrichtte, volledig op het onderwijs van de masteropleiding gericht. Daarnaast wijst de Raad erop dat deze werkzaamheden niet ter vervanging dienden van een arts of verpleegkundige, en de productiecapaciteit van het ziekenhuis dus ook niet hebben vergroot. Ten slotte heeft de student geen stagevergoeding ontvangen, sterker nog: de universiteit heeft het ziekenhuis betaald voor de bijdrage aan het onderwijs. De conclusie is dat de rechtbank in eerste aanleg ten onrechte heeft geoordeeld dat er sprake is geweest van arbeid, en dat de boete dus vervalt.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher ziet de uitspraak als steun in de rug voor de mening van de gemeente Amsterdam dat illegale scholieren en studenten met een stage hun opleiding af moeten kunnen ronden. Hij is daarover in conflict met minister Kamp, die stelt dat met een stage arbeid wordt verricht. De PvdA wil stages voor illegalen door middel van een wetswijziging mogelijk maken, maar wellicht is dat niet nodig indien de stages aan de door de Raad gestelde voorwaarden voldoen.

Bron: Rechtspraak.n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *