Tool helpt met risico-inventarisatie- en evaluatie

Met de vernieuwde tool RI&E-mkb van Arbouw kunnen bouwbedrijven gemakkelijk een risicoinventarisatie en -evaluatie uitvoeren en een actieplan opstellen. De tool is onlangs geheel vernieuwd om te voldoen aan laatste ontwikkelingen. Bouwend Nederland organiseert in alle regio’s bijeenkomsten om de nieuwe RI&E mkb Bouwnijverheid toe te lichten.

In de Arbowet is vastgelegd dat iedere werkgever verplicht is om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren en hiervan een rapport op te stellen. Dit is het belangrijkste arbodocument dat ieder bouwbedrijf in huis heeft. In een bijbehorend plan van aanpak legt de werkgever vast welke maatregelen hij neemt om die risico’s op te heffen. De RI&E en het plan van aanpak worden vervolgens getoetst door een gecertificeerde arbodeskundige.

Vernieuwde RI&E-tool

Arbouw biedt werkgevers al jaren een applicatie die helpt bij het eenvoudig opstellen van een RI&E en plan van aanpak: de RI&E mkb Bouwnijverheid. Deze tool heeft onlangs een complete update gehad. Ondernemers hoeven de tool zoals voorheen niet meer zelf op te slaan, maar deze is online beschikbaar en gegevens worden in de cloud bewaard, zodat gebruikers er altijd toegang tot hebben. Ook zijn er nieuwe beroepsgroepen en functies toegevoegd, waardoor het opstellen van de inventarisatie en plan van aanpak nog makkelijker worden. De RI&E Bouwnijverheid is erkend door het Steunpunt RI&E. Als de RI&E is gemaakt met deze tool, dan is een toetsing niet verplicht voor bedrijven tot en met 25 werknemers.

Bouwend Nederland

Bouwend Nederland organiseert in alle regio’s bijeenkomsten om aan in totaal zo’n honderd deelnemers de nieuwe RI&E mkb Bouwnijverheid toe te lichten. Geïnteresseerde ondernemers krijgen uitleg over de werking en toepassing van de tool en kunnen daarna onder begeleiding van een veiligheidsdeskundige aan de slag met hun eigen inventarisatie en actieplan. Ook krijgen deelnemers tips hoe deze daarna actueel te houden en het actieplan op te volgen.

Ongelukken en boetes voorkomen

‘We organiseren de bijeenkomsten om twee redenen’, vertelt Ron Wesseling, beleidsadviseur Sociale Zaken voor Bouwend Nederland-regio Oost. ‘Een speerpunt van Bouwend Nederland is ‘veilig en gezond werken’. De RI&E-tool is een laagdrempelig hulpmiddel. Je hoeft niet heel erg ingevoerd te zijn in arbo om een goede start te maken. Bovendien vinden we dat bedrijven dit goed op orde moeten hebben. Het voorkomt boetes van de Inspectie SZW die kunnen oplopen tot duizenden euro’s, en belangrijker: het voorkomt ongelukken.’
‘We krijgen van deelnemers van de bijeenkomsten terug dat ze enorm geholpen zijn met de nieuwe tool’, gaat Wesseling verder. ‘Het wordt gewaardeerd door ondernemers dat ze even met volle aandacht de tijd kunnen pakken en onder professionele begeleiding serieus met RI&E bezig kunnen zijn.’

Meer informatie? Ga naar de website van Bouwend Nederland. – 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *