Kamer: onderzoek capaciteit van Inspectie SZW

UTRECHT/DEN HAAG – De regering moet onderzoeken of de capaciteit van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, nog wel voldoende is. Onder meer de regeringspartijen PvdA en VVD schaarden zich donderdag achter de wens van de oppositiepartijen CDA en D66.

De oproep volgt op een alarmkreetvan vakbond CNV. In bedrijfstakken waar fraude en uitbuiting op de loer liggen, krijgen bedrijven lang niet vaak genoeg controle van de inspectie door een gebrek aan mankracht, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen. ,,Er moet snel fors meer capaciteit bij. Malafide werkgevers hebben nu vrij spel.”

De risicosectoren zijn de land- en tuinbouw, de bouw, de detailhandel, het transport, de horeca, de uitzendbranche en de schoonmaak. De inspecties zijn bedoeld om onder meer schijnconstructies, oneerlijke concurrentie en uitbuiting terugdringen.

In de risicobranches zijn vorig jaar 5348 controles uitgevoerd op in totaal zon 154.000 werkgevers, dat is slechts 3,5 procent. Veel te weinig, aldus Limmen. ,,Dat zet dus geen zoden aan de dijk. Zonder controle zijn regels en wetten een wassen neus.

Volgens CDA’er Pieter Heerma is het aanpakken van malafide bedrijven door de inspectie ,,nodig om uitbuiting tegen te gaan en om bonafide bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie”. En D66’er Steven van Weyenberg zegt dat het signaal van het CNV weer eens laat zien hoe nodig het is de inspectie uit te breiden.

De PvdA heeft eerder op uitbreiding van de inspectie aangedrongen, aldus PvdA-Kamerlid John Kerstens. Hij wijst op de 35 extra inspecteurs die er in overleg met vakbonden en werkgevers bij zijn gekomen. ,,Vorig jaar wisten we daarbovenop 5 miljoen extra voor de inspectie vrij te spelen.”

De VVD benadrukt wel dat de inspectie zelf moet blijven bepalen waar ze haar prioriteiten legt. En wat VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn betreft zijn dat vooral zwartwerk en veiligheid. ,,Daar moet echt de aandacht liggen.”

bron:www.detelegraaf.nl

Een gedachte over “Kamer: onderzoek capaciteit van Inspectie SZW”

  1. CNV: “Onderzoek naar capaciteit Inspectie SZW broodnodig”

    De motie om onderzoek te doen naar de capaciteit van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie is dinsdag 5 juli, aangenomen door de Tweede Kamer. CNV voorzitter Maurice Limmen laat in reactie weten dat dit onderzoek een goede eerste stap is naar de broodnodige capaciteitsuitbreiding van de Inspectie SZW.

    Limmen luidde op 23 juni weer de noodklok, voorafgaand aan de bespreking van het Jaarverslag van de Inspectie. Limmen: “Uit dat dat jaarverslag, maar ook uit mijn contacten met CNV-leden, blijkt dat de capaciteit van de inspectie zwaar onder druk staat. In 2015 is slechts 3,5 procent van de bedrijven in risicosectoren bezocht door de inspectie. Onderzoeken naar arbeidsmarktfraude worden ook steeds grootschaliger, internationaler en arbeidsintensiever. Goed dus dat de Tweede Kamer mijn signaal met deze motie zo voortvarend heeft opgepakt.”

    De uitkomsten van het onderzoek naar de Inspectie SZW worden nog voor het einde van 2016 verwacht. De resultaten kunnen zo nog worden betrokken bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2017. De Kamer heeft daar in de motie nadrukkelijk om gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *