Toename slachtoffers van bedrijfsongevallen

Zeventig mensen zijn vorig jaar om het leven gekomen bij bedrijfsongevallen, maakt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend. Dat zijn er negentien meer dan in 2015. In totaal waren er 2500 ongevallen op het werk. Een toename van 14 procent.

Volgens inspecteur-generaal Marc Kuipers van het ministerie is het werkelijke aantal ongevallen waarschijnlijk nog veel groter, omdat ongeveer de helft niet wordt gemeld. Oorzaken zijn volgens hem vaak dat winst boven veiligheid gaat, dat tijdelijk medewerkers onvoldoende geïnstrueerd worden of instructies krijgen in het Nederlands, terwijl zij dat nauwelijks kunnen verstaan. Hij vindt dat de overheid en het bedrijfsleven samen de morele plicht hebben om te leren van dodelijke ongevallen.

Twee keer zoveel risico
Uit het door het ministerie gepubliceerde jaarverslag blijkt dat uitzendkrachten twee keer zoveel risico lopen dan personeel in vaste dienst. Ook werknemers in bedrijfstakken als de bouw lopen een verhoogd risico. In 2016 overleden zestien bouwvakkers. In 2015 waren het er negen, terwijl het er in 2014 twintig en in 2013 zelfs 25 waren.

bron:beveiligingsnieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *