Omvallen hoogwerker veelal oorzaak ongeval

BELEID – In de afgelopen vijf jaar zijn 88 ongevallen met hoogwerkers en verreikers bekend bij de Inspectie SZW. Bij die ongevallen werden in totaal 96 personen slachtoffer van een arbeidsongeval. Gemiddeld komt dit neer op 16 ernstige ongevallen met hoogwerkers per jaar waarbij werknemers slachtoffer waren. Dat schrijft demissionair minister Asscher (SZW) in antwoord op Kamervragen van de SGP over de regels voor gebruik van hoogwerkers. Het omvallen van de machine is in veel gevallen de oorzaak van het ongeval. Bij deze cijfers zijn ongevallen met torenkranen niet meegenomen.

Gebruiksvoorschriften
Volgens Asscher gebeuren ongevallen veelal door het niet opvolgen van de gebruiksvoorschriften die de fabrikant bij de machine heeft gevoegd, of ze gebeuren omdat de machine eigenstandig is aangepast. Dat wil zeggen: de ongevallen vinden plaats door het gebruiken van de machine op een andere manier dan waar deze voor bedoeld en ontworpen is. ‘De voorwaarde voor het gebruik van machines, zoals verreikers met werkbakken, is dat deze worden toegepast conform de gebruiksvoorwaarden en veiligheidsinstructies van de fabrikant’, aldus Asscher.

Brochure
Onlangs publiceerde de Inspectie SZW de brochure “Werken op hoogte vanuit een werkbak”. Daardoor bestond bij de SGP de indruk dat de regels voor werken met werkbakken zijn verscherpt. Volgens Asscher zijn de regels niet verscherpt, maar zet de inspectiedienst in de brochure slechts de regels voor het gebruik van machines en of werkbakken op een rij. De aanleiding voor de brochure was een toename van het aantal ongevallen met werken vanuit een werkbak.

bron:Arbozone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *