TNO lanceert nieuwe website over fysieke belasting

Overgenomen van:verhage-vanderlaan.nl 

Te hoge of te lage fysieke belasting op het werk kan leiden tot gezondheidsklachten en verzuim. Aandacht voor dit onderwerp is dan ook, zeker preventief, belangrijk. Op de nieuwe website van TNO staat informatie over het beoordelen en aanpakken van fysieke belasting op de werkvloer. Daarnaast presenteren ze nieuwe cijfers op het gebied van fysieke belasting en is er een nieuwe animatie gemaakt die duidelijk uitlegt wat fysieke belasting is en hoe je hiermee om kunt gaan.

 Hoe voorkom je dat er klachten ontstaan door fysieke belasting? Door eerst goed de risico’s in kaart te brengen, waarna je kunt nadenken hoe deze kunnen worden weggenomen. Er zijn vaak meerdere opties, maar de ene maatregel heeft meer effect dan de andere. De volgorde waarin je het beste maatregelen kunt nemen, heet de TOP-strategie (Technische – Organisatorische – Persoonsgebonden maatregelen). Veel branches en sectoren hebben een arbocatalogus met oplossingen die aansluiten bij het werk in de sector. Je kunt hier zoeken naar de arbocatalogus in jouw sector, of kijken naar de oplossingen in een sector waar ze vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren.

Allereerst is het belangrijk om fysieke belasting binnen je bedrijf in kaart te brengen. Op deze website vind je naast een handige checklist fysieke belasting voor een eerste risico-inventarisatie van alle vormen van fysieke belasting, ook diverse instrumenten om de verdieping in te gaan op bepaalde onderwerpen. Zo vindt je hier oa de ‘Duw en Trek check’, de checklist ‘Beter achter je schermen’ en het ‘Werkhoudingeninstrument’. Tevens kun je een webinar kijken met uitleg over de verschillende instrumenten.

Wegwijzer Fysieke belasting

Heb je bij de aanpak van fysieke belasting hulp nodig, gebruik dan de Wegwijzer Fysieke belasting. Deze helpt bij een gestructureerde en effectieve aanpak van fysieke belasting. Met het doorlopen van de stappen kun je de situatie in kaart brengen en een plan opstellen om knelpunten aan te pakken. Na het beoordelen van de fysieke belasting in stap 2 en het bedenken en kiezen van oplossingen in stap 3 worden de oplossingen in stap 4 geïmplementeerd. De wegwijzer sluit af met een beschrijving hoe de oplossingen geëvalueerd kunnen worden, in stap 5.

Bron: fysiekebelasting.tno.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *