RI&E en Plan van Aanpak (PvA) zijn goed voor je werknemers én voor je bedrijf

Bron:deondernemer.nl

Alle ondernemers met personeel in Nederland zijn verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Belangrijk, want wie goed overzicht heeft op zijn arbeidsrisico’s en daarop actie onderneemt, verkleint de kans op bedrijfsongevallen met wel 25 procent. Maar welke arbeidsrisico’s zijn er en hoe breng je die goed in kaart? In de Week van de RI&E helpen Arbo-deskundigen, opleiders en brancheorganisaties ondernemers hiermee aan de slag te gaan.

Minder uitval, hogere productiviteit, meer werkplezier en tevreden werknemers – de voordelen van een gezonde en veilige werkomgeving in een organisatie zijn enorm. Voor ondernemers daarom een belangrijke reden hun arbeidsrisico’s in beeld te hebben. Denk bijvoorbeeld aan fysieke belasting, of blootstelling aan gevaarlijke stoffen, maar ook aan ‘onzichtbare’ risico’s als een hoge werkdruk. Risico’s die ondernemers dikwijls onderschatten, waardoor hierop geen actie wordt ondernomen. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voorkom je bedrijfsblindheid.

Het hebben van een RI&E is al 25 jaar verplicht voor iedere ondernemer met medewerkers in dienst. Het opstellen van een RI&E kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld samen met een Arbo-consultant, of zelf met behulp van een (branche)instrument. Wat voor jouw bedrijf de beste manier is, ontdek je in een paar minuten op RIE.nl.

Om de RI&E bij ondernemers extra onder de aandacht te brengen, organiseren het Steunpunt RI&E en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 tot 24 juni 2022 de Week van de RI&E. Doel is ondernemers bewust te maken van het nut en de noodzaak van een actuele RI&E. En dat is nodig, want een frisse blik op je arbeidsrisico’s zorgt ervoor dat werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen. En bovendien – ook handig – voorkomt het onnodige boetes.

Een RI&E en een bijbehorend Plan van Aanpak (PvA) zijn daarom goed voor je werknemers én voor je bedrijf! Een grote groep supporters, zoals Arbo-deskundigen, opleiders en brancheorganisaties, staat klaar met workshops en speciale acties om jou te helpen hiermee aan de slag te gaan. Meer weten of hulp nodig? Kijk op www.rie.nl of check hieronder wat deze supporters voor jou kunnen betekenen!

Lees ook:

Van Arbowet naar goede bedrijven. Zeven nieuwe en praktische wegwijzers op de weg er naar toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *