Rechter: Inspectie niet aansprakelijk

Van de Inspectie kun je niet verwachten dat ze toezicht houdt op álle bedrijven. Ze is niet aansprakelijk voor de asbestkanker voor een ex-werknemer van een aluminiumsmelterij. Toezichthouders mogen kiezen voor de grootste risico’s. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald.

De ex-werknemer verweet de staat falend toezicht, omdat hij nooit iemand van de arbeidsinspectie op het bedrijf had gezien. Volgens het Gerechtshof kon niet van de Inspectie worden verwacht dat ze toezicht hield op het asbestbeleid bij de aluminiumsmelterij. Dat niemand van het personeel een inspecteur heeft gezien, betekent volgens het hof niet dat de dienst het toezicht niet goed heeft uitgevoerd. De rechtbank bepaalde eerder al dat het asbestslachtoffer geen zaak heeft tegen de staat.

“De rechter”, reageert Marga Zuurbier, “heeft in feite gezegd dat we goed risicogericht controleren. Hoe groter het risico, hoe meer aandacht een bedrijf krijgt. Dit onderstreept dat we ons risicogericht toezicht goed moeten onderbouwen, bijvoorbeeld in onze jaarplannen.”

Bekijk de uitspraak van de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *