PvdA: Gemeente moet zorgen voor veilige bouwplaatsen in Utrecht

Een goede zaak dat ook de opdrachtgever aangesproken wordt op haar verantwoordelijkheid voor veiligheid op de bouwplaats. Met de Arbowet en Arbobesluit in de hand gaat deze verantwoordelijkheid echter verder dan een morele verplichting.

De PvdA heeft een aantal schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid van bouwplaatsen en de verantwoordelijkheid van de gemeente Utrecht. Dit naar aanleiding van een ongeval waarbij een bouwvakker bij de verbouwing van het oude postkantoor aan de Neude gewond is geraakt

De partij vindt dat de gemeente een morele verplichting heeft om te zorgen voor veilige bouwplaatsen in Utrecht. De PvdA wil weten welke maatregelen de gemeente als opdrachtgever neemt om de veiligheid op de werkplaats te garanderen. Daarnaast wil de partij dat het college van burgemeester en wethouders haar verontwaardiging uitspreekt over de ongelukken en dat ze de bedrijven aanspreekt op onveilige situaties.

Liftschacht

De afgelopen jaren hebben er meermaals ongevallen plaatsgevonden op bouwplaatsen in Utrecht, soms met de dood tot gevolg. Zo kwam er vorig jaar februari bij de bouw van het Poortgebouw op Hoog Catharijne een bouwvakker om, die in een liftschacht viel. Collega-bouwvakkers vertelden toen in het AD Utrechts Nieuwsblad dat er een loopje werd genomen met de veiligheidsmaatregelen.

De PvdA liet na deze ongevallen weten dat de gemeente het heft in handen moet nemen om de veiligheid op bouwplaatsen in de stad te verbeteren. De toenmalige wethouder Paulus Jansen (SP) zei toen dat de veiligheid de verantwoordelijkheid van de bouwer is. Volgens Jansen is de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de partij die toezicht moet houden.

Bron:www.gelderlander.nl

Een gedachte over “PvdA: Gemeente moet zorgen voor veilige bouwplaatsen in Utrecht”

 1. De Utrechtse afdeling van de PvdA wil dat de gemeente maatregelen neemt om de arbeidsomstandigheden op bouwplaatsen veiliger te maken. De aanleidingen hiervoor zijn een aantal ongelukken die in het verleden hebben plaatsgevonden.

  Zo raakte op 30 januari van dit jaar een bouwvakker gewond terwijl hij aan het werk was in het voormalige postkantoor op de Neude. Het slachtoffer zou een hoofdwond hebben opgelopen na een val. Er werd toen ook een traumahelikopter opgeroepen.

  Het onderzoek naar dit ongeval wordt uitgevoerd door de uitvoerder en is nog gaande. De PvdA wil weten of de gemeente hier ook een rol in speelt en welke maatregelen de gemeente als formele opdrachtgever neemt om de veiligheid op de werkplaats te waarborgen.

  In het verleden zijn er vaker ongelukken geweest op bouwplaatsen in de gemeente Utrecht en soms met dodelijk afloop. Zo viel ongeveer twee jaar geleden een bouwvakker die werkte aan het nieuwe Hoog Catharijne in een liftschacht. Deze man werd dood aangetroffen door de politie.

  Een jaar later raakte een werknemer in Leidsche Rijn zwaargewond toen de steiger waarop hij stond uit elkaar viel. Tijdens het onderzoek naar het ongeval constateerde de arbeidsinspecteur dat veel zaken niet op orde waren op de bouwplaats van Leidsche Rijn Centrum.

  Morele plicht
  De PvdA vindt dat de gemeente de morele plicht heeft om veilige werkplekken te garanderen. Zij vragen het college daarom bedrijven aan te spreken op onveilige situaties. Daarnaast wil de partij opheldering over ongelukken waarbij in het verleden bouwvakkers gewond raakte tijdens het werk. “Veilige arbeidsomstandigheden moeten altijd voorop staan en deze grote risico’s moeten zo veel mogelijk worden voorkomen. Deze bouwvakkers bouwen aan de toekomst van Utrecht”, aldus de PvdA.

  bron:www. Duic.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *