Overheidscampagne

bron: Redactioneel/Doof.nl/Rijksoverheid.
door: Ton van Vugt.

Jaarlijks lopen steeds meer jongeren gehoorschade op door te harde muziek in het uitgaansleven. Met de overheidscampagne ‘I love my ears’ is het de bedoeling dat zij zich meer bewust worden van de risico’s die harde geluiden hebben.

Tijdens het Amsterdam Dance Event, dat in oktober plaatsvond, werd het startschot van de campagne gegeven. Onder andere staatssecretaris Van Rijn (van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en DJ Oliver Heldens waren aanwezig bij de lancering van de campagne.

Convenant.

Organisatoren van muziekevenementen en poppodia, de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) werken mee aan deze campagne. Samen met de staatssecretaris hebben ze eerder in een convenant vastgelegd dat het volume van muziek niet luider mag zijn dan 103 dB, zodat het veilig moet zijn met gebruik van goede oordoppen. Deze afspraken zijn eerder dit jaar gemaakt en gericht op de organisatoren. Naar aanleiding daarvan is deze campagne gestart om ook het uitgaanspubliek aan te spreken en samen gehoorschade te voorkomen.

Gehoorbescherming bij evenementen.

Tijdens diverse muziekevenementen in uiteenlopende muziekgenres wordt aandacht besteed om gehoorschade te voorkomen. Bij deze muziekgelegenheden zijn er betaalbare oordoppen te krijgen en plekken te vinden waar je je oren rust kan geven. Ook wordt duidelijk aangegeven op welke plaatsen je veilig naar de muziek kan luisteren.

Verschillende doelgroepen.

Om de muziekliefhebbers van uiteenlopende genres bewust te maken van gehoorschade is er voor elke muziekcategorie ander promotiemateriaal beschikbaar. Welk beeld wordt laten zien, is afhankelijk van de muzieksoort. Zo zal er op een dance evenement ander beeldmateriaal gebruikt worden dan bij een gelegenheid waar alleen reggae wordt gedraaid. Daarnaast zijn er verschillende muzikanten die de campagne ondersteunen, zoals Bo Saris, MC Logisch en Martin Garrix.

Meer informatie:

Voor deze campagne is de website www.ilovemyears.nl online gegaan. Op de website zijn tips te vinden die het uitgaanspubliek kan gebruiken wanneer ze uitgaan. Ook worden er verkopers van oordoppen genoemd.

Oordoppen.

Ben je zelf op zoek naar oordoppen? Dan kan je kiezen uit verschillende soorten. Elke type heeft voor en nadelen. Zo zijn er schuimrubberen doppen die al het geluid wat je hoort dempt. Deze heeft een goedkope aanschafprijs. De standaard muziekoordop is iets duurder. De filtering van het geluid is beter. De schadelijke tonen worden gedempt, maar de muziek blijft duidelijk te horen. Mocht je vaak uitgaan dan zijn oordoppen op maat een goede investering. Deze voorkomt gehoorschade nog meer. Daarnaast hebben ze een uitstekende draagcomfort. De oordoppen op maat en de standaard muziekoordoppen zijn te krijgen bij de audicien. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *