Onduidelijkheid over kopien ID-bewijzen blijft

​Onlangs heeft de Inspectie SZW een checklist gepubliceerd voor het werken met schoonmaakbedrijven (www.checklistschoonmaak.nl). U bent er verantwoordelijk voor en soms ook aansprakelijk om zaken te doen met schoonmaakbedrijven die zich aan de regels houden., aldus de Inspectie. Deze aansprakelijkstelling ziet zowel op de loonheffingen als op de Wet Aanpak Schijnconstructies die onder meer dient ter voorkoming van onderbetaling van arbeidskrachten. Door de checklist slaafs te volgen lopen opdrachtgevers alleen wel het risico op een boete, oplopend tot 810.000.

Niet toegestaan
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat werkgevers de kopien van de ID-bewijzen van hun werknemers niet mogen doorsturen aan opdrachtgevers. Deze informatie lijkt bij de Inspectie SZW nog niet bekend. In de checklist is het volgende opgenomen: Voordat mensen bij u aan de slag gaan als schoonmaker, stuurt het schoonmaakbedrijf u een kopie van hun identiteitsbewijs op. Dit is niet toegestaan.

Eerste boetes
Ons advies luidt daarom om deze gegevens niet op te vragen en zeker niet te bewaren, tenzij sprake is van een vreemdeling in de zin van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Dit geldt niet alleen voor de schoonmaakbranche, maar voor elke opdrachtgever die arbeidskrachten inleent van derden. Wel dient de opdrachtgever te beschikken over een adequate procedures voor het vaststellen van de identiteit van arbeidskrachten die werkzaamheden voor haar verrichten. De Autoriteit Persoonsgegevens lijkt de eerste boetes te hebben opgelegd, dus wees gewaarschuwd.

Workshop Risico's en kansen rond flexarbeid
Wilt u alles weten over werken met derden? De fiscale aspecten, de kansen en de risicos? Schrijf u dan nu in voor de workshops Risicos en kansen rond flexarbeid. Voor meer informatie verwijzen u naar de evenementenpagina van deze workshop.

NB. Er is minder snel sprake van een risico op ketenaansprakelijkheid bij schoonmaakwerkzaamheden dan deze checklist doet vermoeden. Voorzichtigheidshalve is het wel het beste om van dit risico uit te gaan.

Meer informatie?
Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van de Adviesgroep Loon- & Premieheffing via telefoonnummer (070) 338 07 22 of stuur een e-mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *