non-Hodgkin is beroepsziekte

Frankrijk: non-Hodgkin is beroepsziekte

In Frankrijk is het non-Hodgkin-lymfoom (NHL) erkend als beroepsziekte. De minister van Landbouw & Bosbouw heeft dit per decreet afgekondigd.

Het non-Hodgkin-lymfoom is een zeldzame soort kanker die zich manifesteert in de lymfklieren. Dit type kanker is gebleken vooral voor te komen bij mensen werkzaam in de agrarische sector. Omdat het gaat om een werkgerelateerde ziekte, is deze specifieke vorm van kanker in Frankrijk nu erkend als beroepsziekte.

Pesticiden

Waarom krijgen juist boeren non-Hodgkin lymfoom? Deze vorm van kanker wordt voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan pesticiden. En het zijn de boeren die hun gewassen besproeien om ze te beschermen tegen allerlei ziektes. Het kan gaan om direct contact met de gebruikte pesticiden, bijvoorbeeld tijdens het doseren. Maar ook om inademing van de gebruikte stoffen. Dit inademen kan gebeuren via de producten tijdens de oogst, via oppervlakten waarop de pesticiden zijn neergedaald of via dieren. Verder kunnen de voor de besproeiing gebruikte machines een bron van besmetting vormen.

Bron: West-info.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *