Jongeren met vakantiebaan krijgen weinig informatie over veiligheid

Jongeren lopen een verhoogde kans op arbeidsongevallen.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 10% van de groep werkenden tussen de 15 en 25 jaar een arbeidsongeval krijgt tegen 6% van mensen boven de 25. Jongeren hebben vaker met lichte ongevallen te maken. Reden genoeg om ze tijdens de vakantieperiode uitgebreid in te lichten. Werkgevers laten dit echter na. Uit een steekproef van CNV Jongeren blijkt dat 41,6%van de jongeren geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Voorzitter Michiel Hietkamp: ‘We zien jongeren liever genieten van hun vakantie(baan), dan dat de vakantie eindigt met een ongeluk’.

CNV Jongeren heeft eerder haar vrees uitgesproken over ongelukken op het werk. In een sector als de horeca, waar veel jongeren werkzaam zijn, komen relatief veel arbeidsongevallen voor. Begin mei werd een jongen nog in elkaar geslagen toe hij alcohol weigerde aan een leeftijdsgenoot. Michiel Hietkamp: ‘Nu jongeren massaal vakantiebaantjes nemen proberen we ze bewust te maken van hun eigen veiligheid. Jongeren laten zich niet snel kennen en doen dus vaak het net te zware tilwerk. Daarnaast is een kwart van de arbeidsongevallen puur geestelijk van aard. Leer jongeren dus hoe ze nee moeten zeggen en hoe ze met verschillende situaties om kunnen gaan.’

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat voorkomen beter dan genezen is. CNV Jongeren wil daarom goede werkgevers belonen. Op vakantiebaantje.com kunnen jongeren kwijt hoe veilig het bij hun vakantiebaan is. Goede werkgevers kunnen beloond worden door een nominatie tot beste vakantiewerkgever van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *